REVISTA PRESEI 22.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 noiembrie 2013

ADEVARUL

Oferte de Black Friday: magazinele online s-au deschis la miezul nopţii. Lista completă - atenţie la reducerile false

Black Friday, sau "Vinerea neagră" pe numele românesc, a devenit cel mai mare eveniment dedicat comerţului din România. Este un eveniment pentru care oamenii pun bani de o parte şi magazinele, fie ele online, fie tradiţionale, pun de o parte reduceri. În România, Black Friday a pătruns în 2011 prin eMag şi Flanco, iar după trei zile de reduceri, magazinele îşi numărau veniturile cu milioanele de euro, iar traficul online a crescut de peste 10 ori. Anul acesta, eMag se aşteaptă la un trafic de două ori mai mare, asta după ce anul trecut a reuşit să atragă 38% din toţi banii investiţi de români în Black Friday. Domo vine cu oferte bune mai ales pe partea de electrocasnice mici. Cu toate acestea, site-ul merge foarte greu, iar o bună parte din paginile dedicate produselor nu pot fi deschise. PCGarage au reduceri de până la 30% pentru categoria laptopurilor, în timp ce pentru tablete reducerile ajung şi la 35%. Începând cu ora 03.00 site-ul Quick Mobile a lansat a început prezentarea produselor sale la preţ reduse, fiind deschisă posibilitatea de realizare a achiziţiilor.

Cum poate frâna Traian Băsescu noua Constituţie

Şeful statului are o nouă găselniţă pentru a amâna cât mai mult promulgarea legii referendumului, care ar permite modificarea Constituţiei şi demiterea preşedintelui cu un prag de prezenţă de numai 30%. Traian Băsescu încearcă din nou limitele actualei Legi fundamentale şi se gândeşte să conteste, pentru a doua oară, Legea referendumului la CCR, decizie fără precedent în jurisprudenţa Curţii. "Nu exclud posibilitatea să revin la CCR pentru a contesta din nou legea referendumului. Constituţia nu îl limitează pe preşedinte la număr. Preşedintele care pierde majoritatea parlamentară nu numai că poate fi suspendat, ci chiar demis. Devenim un stat instabil. Nu este exclus să vin cu noi argumente la Curte", a avertizat Traian Băsescu, într-o emisiune la B1Tv. Şeful statului vrea să speculeze formularea laxă din actuala Constituţie, care nu stipulează clar de câte ori poate sesiza preşedintele Curtea Constituţională, înainte de a promulga o lege. Articolul 77 din Legea fundamentală, ce reglementează promulgarea legilor, are o formulare ambiguă.

Chinezii vin să negocieze investiţii de 8,5 miliarde de euro

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de pompaj de la Tarniţa, realizarea unui nou grup la Rovinari şi modernizarea termocentralei Mintia sunt printre proiectele gigantice pe care statul le va negocia săptămâna viitoare cu oficiali din statul asiatic. România pune pe masă proiecte în valoare totală de 8,5 miliarde de euro în negocierile cu China, la prima vizită în Europa de Est a premierului Li Keqiang, semnalizând o reorientare a investiţiilor chineze către această regiune, după o serie de dispute cu mai multe state din Europa Occidentală. Executivul român a aprobat miercuri nu mai puţin de nouă memorandumuri care ar urma să fie negociate cu reprezentanţii Chinei. Dintre acestea, cele privind energia şi agricultura sunt de departe cele mai importante prin prisma dimensiunii lor. Delegaţia chineză se va afla între 25 şi 28 noiembrie în România, iar marţi, 26 noiembrie, va avea loc la Bucureşti a treia ediţie a Summitului de Cooperare China-Europa Centrală şi de Est.

Crin Antonescu: Am discutat în treacăt cu Ponta despre Comisia Călăraşi, probabil decizia se va lua. Propunerea cu Ilie Sârbu preşedinte nu e glumă

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, joi seară, la Digi 24, că, în întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta la Guvern, s-a discutat "în treacăt" despre Comisia de anchetă Călăraşi, precizând că nu s-a hotărât asupra acesteia, dar că foarte probabil o decizie se va lua şi în PNL. "Despre comisie s-a discutat în treacăt. Decizia nu s-a luat, e foarte probabil că o decizie se va lua şi în PNL, probabil luni-marţi", a spus Crin Antonescu, referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o cu Victor Ponta. Crin Antonescu a mai spus că propunerea sa Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, să fie preşedintele acestei comisii nu a fost o glumă şi că nu înţelege de ce a fost văzută astfel. Pe de altă parte, referindu-se la obiectul unei astfel de comisii, Crin Antonescu a spus: "Comisia, indiferent ce ar descoperi, nu îl poate da jos pe Traian Băsescu sau nu îl poate trimite în instanţă pe Traian Băsescu". El a adăugat că, dacă descoperă elemente care să pună la îndoială legalitatea achiziţiei respectivului teren, comisia va trimite informaţiile organelor abilitate.

Încă o victorie a lui Vladimir Putin. Acordul Kiev-UE suspendat. Vizita comisarului Stefan Fule la Kiev, anulată. Comisia Europeană va face o declaraţie specială vineri

Comisarul european însărcinat cu politica de vecinătate, Stefan Fule, şi-a anulat vizita programată pentru joi şi vineri la Kiev, ca urmare a "ultimelor evenimente din Ucraina", a anunţat purtătorul său de cuvânt Peter Stano, fără a comenta decizia guvernului ucrainean de a suspenda pregătirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, transmite ITAR-TASS. Potrivit agenţiei de presă ruse, care citează surse europene, comisarul Fule - care urma să revină la Kiev după o vizită de trei zile în capitala ucraineană pentru a încerca să deblocheze situaţia în cazul Iuliei Timoşenko- are în prezent "consultări intense" cu colegii săi din Comisia Europeană, care pregăteşte o declaraţie specială privind situaţia legată de Ucraina, notează agenţia agerpres.

"Nimeni nu va putea înlocui America". Oficialii israelieni îşi schimbă discursul, după refuzul lui Putin

Israelul şi-a reiterat loialitatea faţă de relaţia specială cu Statele Unite, pusă recent sub presiunea negocierilor în cazul dosarului nuclear al Iranului, a anunţat secretarul de stat pe probleme externe, Ze'ev Elkin, aflat la Moscova. Declaraţiile apar după ce miercuri, ministrul de Externe Lieberman a anunţat o degradare a relaţiilor cu aliatul american. Comentariile ministrului despre intenţia Israelului de a-şi căuta noi prieteni şi aliaţi, în detrimentul întăririi relaţiei cu SUA, au fost contrazise astăzi de adjunctul său, care a condus delegaţia israeliană la Moscova. Premierul Netanyahu a încercat, fără succes, să îl convingă pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să se alăture luptei sale împotriva oricărei concesii făcute în cazul Iranului, în timp ce la Geneva se poartă a treia rundă a negocierilor din dosarul nuclear iranian.

Băsescu trimite spre reexaminare ordonanţa care permite majorarea indemnizaţiilor din Adunările Generale a Acţionarilor ale companiilor de stat

Preşedintele Traian Băsescu trimite Parlamentului pentru reexaminare ordonanţa care permite majorarea indemnizaţiilor membrilor Adunărilor Generale a Acţionarilor (AGA) ale societăţilor în care statul e acţionar majoritar, precum şi asimilarea remuneraţiilor membrilor Consiliilor de Administraţie (CA) cu cele din companiile cu managament privat. Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Băsescu a trimis, joi, Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară. Solicitarea şefului statului vizează articolele 6 alin. 1 şi 14 alin. 1 şi 2 din ordonanţa guvernului.

CURENTUL

Raportul BERD: Iliescu şi comuniştii lui au distrus România

Intitulat sugestiv "Blocaţi în tranziţie?", raportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru anul 2013, constituie o analiză deosebit de complexă, privitoare la actuala situaţie economică internaţională. Printre numeroasele aspecte avute în vedere, această analiză conţine şi o enumerare a celor câteva ţări membre UE care, chiar şi acum mai sunt încă trase în jos de propriul trecut, ce continuă să le îngreuneze tranziţia spre standardele occidentale. Concret, analiza BERD vizează "conjuncturile critice în care aceste state au ratat şansa iniţială pentru a stabili democraţia deplină şi pentru a implementa reforme economice. În cadrul acestui grup, ne-am concentrat pe acele momente declanşate de schimbări politice, în special legate de tranziţia de la dictatură la regimuri democrate." În această privinţă, raportul BERD a ales patru exemple de ţări care, la un moment dat, şi-au ratat anumite oportunităţi de care au avut parte în anumite momente de o importanţă crucială. Este vorba despre România anului 1996, Slovacia în 1998, Georgia în 2004 şi Ucraina în 2005.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa de lacuri şi vopsele auto va scădea uşor în acest an, la 25 mil. euro

Piaţa locală de lacuri şi vopsele auto se va menţine în acest an la acelaşi nivel ca şi cel de anul trecut, din punct de vedere al volumului, însă, din punct de vedere valoric, piaţa va consemna al patrulea an consecutiv de scădere, potrivit reprezentanţilor Policolor, care deţin brandul Klar Professional. În acest an, din punct de vedere al volumelor comercializate, vânzările se vor menţine la 70.000 de tone de lacuri şi vopsele, nivel înregistrat şi în 2012, iar valoric, piaţa va consemna o uşoară scădere de la 26,2 milioane de euro, în 2012, la 24,9 milioane de euro la nivelul anului 2013. Potrivit oficialilor Policolor, piaţa se aşteaptă la un an 2014 cu o evoluţie pozitivă, atât valoric, cât şi cantitativ.

ANRP pierde procese pe bandă rulantă

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat ieri că este executată silit într-un proces iniţiat de un cesionar al drepturilor de proprietate din Cluj, a cărui cerere de despăgubire nici măcar n-a fost finalizată şi nu s-a emis niciun titlu de proprietate pe numele său, catalogând drept "scandalos" faptul că acesta a folosit în instanţă un document emis de primarul localităţii. Instanţa care s-a pronunţat în acest caz este Judecătoria Sectorului 5, cea care de-a lungul anului 2013 a acceptat însă alte zece cereri de executare silită a ANRP şi a respins doar două.

Vot masiv anti-Strasbourg în Parlamentul European

Europarlamentarii au adoptat cu o majoritate zdrobitoare un raport prin care se cere dreptul exclusiv al PE de a-şi alege un unic loc de lucru, de preferinţă la Bruxelles. La bursa zvonurilor erau aşteptate miercuri peste 500 de voturi în favoarea stabilirii sediului permanent al PE la Bruxelles. Au fost doar 483, oricum o majoritate zdrobitoare (73% din voturi). Au fost împotrivă 141 europarlamentari, iar 34 s-au abţinut.

Cum să sapi după aur şi să rămâi fără bani în buzunar

Fondul destinat pieţei aurului iFond Gold a înregistrat o scădere a activului net de 75% faţă de cel iniţial, iar acţiunile IFG la cota BVB se află cu 83,25% sub preţul de subscriere. Pierderea de 3,32 mil. lei la nivelul capitalizării fondului lansat de Intercapital Invest a fost precipitată de prăbuşirea acţiunilor companiei care promovează proiectul de la Roşia Montană. Victor Savu, investitor cu experienţă în piaţa de capital românească, spune că la baza performanţelor slabe ale IFG stă incompetenţa administratorilor.

EVENIMENTUL ZILEI

OAMENII ŞI BANII SECURITĂŢII DIN ICE DUNĂREA. Dosarul de care îi e frică lui Voiculescu a fost ţinut mereu secret de PSD

În cel mult trei luni, ICE Dunărea, celebrul dosar care ascunde şi numele unor persoane devenite importante pe scena politică românească, ajunge pe mâna cercetătorilor. Serviciul de Informaţi Externe (SIE) a transmis deja către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) primele 48 de volume din arhiva operativă a ICE (Întreprinderea de Comerţ Exterior) Dunărea, societate prin care se desfăşura tot exportul extern al României comuniste. "Pe 12, 15 şi 18 noiembrie, Consiliul a primit în gestiune 48 de volume din arhiva Dunărea Operativ. Activitatea de predare a arhivei continuă în următoarele trei luni. CNSAS le va pune la dispoziţia cercetătorilor după primirea şi inventarierea tuturor documentelor", a precizat pentru "Evenimentul zilei", Florian Bichir, membru al Consiliului. Preşedintele Băsescu a tot vorbit, în ultimele intervenţii publice, despre spaima pe care o are Dan Voiculescu în legătură cu desecretizarea arhivei celebrului Dosar "Dunărea", oglindă vie a Securităţii lui Ceauşescu.

Preşedintele Băsescu explică unde se duc pomenile electorale

Preşedintele Traian Băsescu cere guvernului USL să scoată din bugetul pe anul viitor cheltuielile care ar putea fi făcute pentru atragerea de voturi în 2014. Şeful statului a anunţat că nu va promulga legea bugetului pe 2014, dacă aceasta va trece de Parlament în forma propusă de guvern. Aceasta, în condiţiile în care 2014 este an electoral, iar executivul s-a asigurat că se vor găsi bani pentru îndestularea baronilor locali şi atragerea de voturi, mai ales în mediul rural. Una dintre măsurile dur sancţionate de preşedinte este majorarea accizelor la carburanţi.

INCREDIBIL. Mandatul european de ARESTARE AL FUGARULUI PSD Dorin Lazăr Maior, PLIMBAT DE O SĂPTĂMÂNĂ între Poliţie şi Judecătoria Târgu-Mureş

Astăzi se împlinesc 11 de zile de când secretarul executiv al PSD pe problemele revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior, a fost condamnat definitiv şi, conform legii, trebuia să ajungă, imediat, după gratii. În timp ce revoluţionarii spun că el "se bronzează în Dubai", mandatul european cerut de Poliţia Capitalei pentru a-l da în urmărire s-a rătăcit, de vineri, pe drumul dintre Bucureşti şi Târgu-Mureş.

JURNALUL NATIONAL

FERMA PREŞEDINTELUI. Traian Băsescu mai vrea: cel puţin 200 de hectare

Băsescu Traian a făcut miercuri seară o demonstraţie de forţă şi de tupeu nemăsurat în încercarea de a minimaliza tot scandalul din jurul Fermei preşedintelui. Invitat la televiziunea sa de casă, Băsescu a declarat senin că nu îi ajung cele 291 de hectare de teren agricol pe care le-a cumpărat fiica sa Ioana Băsescu printr-un credit de 4,6 milioane de lei obţinuţi de la banca de stat CEC Bank. În urmă cu o săptămână, de la Cotroceni, cucul de la "şi jumate" sfătuia cinic, pe toţi românii, să cumpere teren agricol. El avea sacii în căruţă, în ferma de la Nana.

Exclusiv. FERMA PREŞEDINTELUI. BRD nu mai lucrează cu Ioana Băsescu

O informaţie, obţinută în exclusivitate de Jurnalul Naţional, pune sub semnul întrebării solvabilitatea fiicei preşedintelui. "BRD a renunţat de un an la contractul de exclusivitate pe care îl avea semnat cu notariatul Ioanei Băsescu", ne-au declarat surse bancare. Acest contract de exclusivitate i-a asigurat fiicei preşedintelui mare parte din încasările obţinute, dacă ţinem cont că la fiecare legalizare de contract de creditare prin programul Prima Casă Ioana Băsescu încasa între 1.000 şi 1.500 de euro. Până acum, fiica cea mare a preşedintelui nu a oferit nicio informaţie despre sursele sale de venit, prelevându-se de faptul că este o persoană privată. Ioana Băsescu trebuie să plătească o rată de 5.800 de euro în fiecare lună pentru cele 291 de hectare achiziţionate prin creditul de la CEC Bank.

Băsescu, gard în gard cu Departamentul de Stat SUA

Vila Dante, închiriată pentru Ambasada americană, este vecină cu reşedinţa oficială a lui Băsescu Traian - Vila Lac 3. Departamentul de Stat al SUA a semnat un contract cu Guvernul român pentru închirierea Vilei Dante. Proprietatea va fi noua reşedinţă a şefului misiunii diplomatice a SUA din Bucureşti, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii ambasadei americane. Vila Dante, aflată în baza de protocol, a fost trecută de Guvern din domeniul public în cel privat al statului, ceea ce permite închirierea sau vânzarea imobilului. Schimbarea statutului juridic al Vilei Dante a fost efectuată prin ordonanţă de urgenţă. Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat va semna, miercuri sau joi, contractul de închiriere a Vilei Dante cu o ambasadă extrem de importantă şi a unei ţări "foarte prietene" României, el adăugând că nu confirmă şi nici nu infirmă informaţiile aflate deja de jurnalişti, respectiv că este vorba de ambasada SUA.

Piaţa auto a scăzut cu 10% faţă de 2012

Prin Rabla au fost achiziţionate circa 11.000 de maşini din totalul de 46.667 de autoturisme noi înmatriculate. Deşi în ultimele patru luni piaţa auto a înregistrat creşteri, per total în primele zece luni ale anului aceasta a înregistrat o scădere cu 9,8% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). "Cu un volum total de 8.295 unităţi vândute în octombrie, şi unul total la 10 luni de 65.747 unităţi (din care 55.400 autoturisme), consemnăm faţă de 2012 o scădere totală de 9,8%, scădere la care autoturismele «contribuie» cu -8,3%, ambele, în revenire uşoară faţă de cifrele consemnate după 9 luni. Un alt aspect important de semnalat este faptul că vânzările de autoturisme din producţia naţională au înregistrat în ultimele 4 luni creşteri importante faţă de 2012, fapt ce face ca la 10 luni acestea să ajungă în teritoriul pozitiv, cu +8,5%, comparativ cu vânzările mărcilor din import, care rămân în zona negativă", se arată în comunicatul APIA.

NATIONAL

Ce Servicii aveti de Sarbatori la hotelurile de lux

Traind de atata amar de vreme sub psihoza ca le este indeaproape urmarita orice vorba si miscare, politicienii, miliardarii si demnitarii care se simt vizati de anchetele procurorilor asteapta cu sufletul la gura Sarbatorile de iarna. Pe care, ca de obicei, le vor petrece in locatiile de top unde se reunesc la fiecare sfarsit de an. Numai ca Serviciile nu au de gand sa piarda minunata ocazie de a-i supraveghea tocmai acum, cand sunt cele mai mari sanse ca "tintele" sa pice pe tehnica. Asa ca, daca-i ordin cu placere, sute de ofiteri sub acoperire de la diverse structuri isi rezerva deja sejururi la cele mai luxoase hoteluri din Capitala si, mai ales, de la locatiile montane de fite. Ca, daca tot se deconteaza si muncesc de Craciunsi Revelion, barem sa petreaca si ei asa cum se cuvine...

Liberalii il pun la punct pe Victor Ponta: Nu ne dai tu ultimatum!

PNL nu va ajunge niciodata in situatia in care sa adopte decizii pe care altii le-au comunicat la televizor. Acesta este mesajul pe care Crin Antonescu l-a transmis "domnului presedinte al PSD, Victor Ponta" si "vitejilor luptei antibasescu". "Noi nu luam o decizie pentru ca cineva striga, la televizor, la orele 19.00, ca trebuie sa o luam si sa o luam repede pana la urmatorul buletin de stiri", a afirmat Antonescu, mentionand ca liberalii isi vor da acordul pentru infiintarea "comisiei Basescu" atunci cand vor avea ei chef. "

Aurul, cuprul si minereul de fier se vor prabusi pe burse in 2014

Un studiu realizat de Goldman Sachs atrage atentia ca, spre sfarsitul anului viitor, cotatiile aurului, cuprului si minereului de fier, precum si pretul la soia vor scadea cu minimum 15% pe burse. Analistii Goldman Sachs aduc in sprijinul prognozelor anuntate pentru 2014 doua argumente plauzibile: reducerea infuziei masive, de 85 de miliarde de dolari lunar, oferite inca de Rezerva Federala a SUA (Fed), precum si cresterea livrarilor la materiile prime (minereu de fier, cupru, soia). Fed a anuntat, pentru a doua oara, ca are de gand sa reduca in 2014 stimulentele pentru economia americana, fapt interpretat de investitori si de brokeri bursieri ca reducere a consumului din partea industriilor prelucratoare. In consecinta, si constructiile vor stagna sau vor regresa, deci se va reduce si consumul de fier-beton (si de minereu de fier). Goldman Sachs estimeaza insa ca va scadea si consumul de cupru, fapt ce va afecta inclusiv Romania, care are de privatizat anul viitor Cupru Min.

Florin Georgescu, "za mazar and za fazar"

Chiar daca nu a spus-o in engleza, Victor Ponta a recunoscut ca Florin Georgescu este "taticul finantelor", de la intelepciunea caruia s-a adapat si el, imediat dupa ce a fost ales presedinte al PSD. Prim-vicepresedintele BNR, Florin Georgescu, este cel care i-a explicat premierului ce semnificatie are si cu ce se "mananca" PIB-ul. "In 2010, in martie daca nu ma insel, domnul Georgescu m-a luat sa ma invete cateva lucruri absolut necesare pentru orice eventuala pozitie pe care urma sa o ocup. Ulterior, domnul profesor Daianu s-a alaturat acestui efort, inca nu fructuos, de a creste o noua generatie, apoi s-a alaturat si Liviu Voinea. Asa incat lucrurile bune facute intr-un an si jumatate de guvern sunt datorate domnului Georgescu, iar cele rele sunt contributia mea personala si a lui Liviu Voinea", a afirmat Ponta.

PUTEREA

Sorin Oprescu, dosar penal. Edilul Capitalei a încălcat legea funcţionarului public

Moartea lui Ionuţ a produs un efect mai puţin scontat: primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, i s-a deschis dosar penal pentru faptul că l-a numit ilegal pe Răzvan Băncescu în funcţia de director al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor - ASPA. De fapt, primarul general al Bucureştiului este cercetat penal şi pentru numirea altor doi şemecheri din clanul Oprescu, Bogdan Treeroiu şi Claudiu Ancuţa, tot în funcţii de conducere în ASPA. Metoda prin care cei trei au fost paraşutaţi de nicăieri în fruntea bucatelor câineşti este una patentată de clanul Oprescu şi folosită de foarte multe ori în administraţia Bucureştilor. Şi, iată cum: în prima etapă Răzvan Băncescu, Bogdan Treeroiu şi Claudiu Ancuţa au fost încadraţi pe funcţii mediocre, ca să nu bată la ochi, în RATB. După câteva luni, trioul Băncescu, Treeroiu şi Ancuţa a fost transferat, prin detaşare, pe cele mai înalte funcţii de conducere din cadrul ASPA.

Peste 51.000 de brazi vânduţi de Romsilva. Pomul de Crăciun, între 10 şi 30 de lei

Preţurile brazilor şi molizilor puşi la vânzare în perioada Sărbătorilor de iarnă vor fi aceleaşi ca şi anul trecut, a dat asigurări Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva. Regia a anunţat că anul acesta pe piaţă vor fi 51.799 de brazi, cu 21% mai puţini decât anul trecut. Pe piaţa internă vor fi valorificaţi de către Romsilva peste 28.000 de brazi, restul fiind molizi. Scăderea numărului de pomi de Crăciun vânduţi vine în contextul în care suprafeţe întinse de păduri au fost retrocedate către foştii proprietari. Preţurile de vânzare către populaţie şi agenţii economici sunt aceleaşi cu cele din anul 2012 şi sunt cuprinse între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime între 0,7 metri şi 1,3 metri, de 20 lei la pentru cei de 2,01 - 3 metri, pentru specia molid, şi între 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime între 0,7 - 1,3 metri şi 30 lei la cei de 2,01-3 metri din specia brad.

ROMANIA LIBERA

Legea Rompetrol, neconstituţională

Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată, joi, neconstituţională. CC a admis astfel sesizarea făcută de şeful statului. În iulie, şeful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, însă a fost respinsă de Senat pe 16 octombrie. În motivarea sesizării, Băsescu precizează că înţelegerea dintre cele două părţi prevede obligaţii în sarcina statului român, precum renunţarea la anumite litigii şi la unele măsuri provizorii, în timp ce pentru persoana juridică privată se impune participarea la o privatizare ulterioară şi realizarea unor investiţii, toate aceste obligaţii fiind însă stabilite fără vreo sancţiune juridică.

Ghidul bucureşteanului care vrea să trăiască la ţară

Criza economică şi costul tot mai ridicat al vieţii, pe de-o parte, stresul, praful şi zgomotul, pe de altă parte, iată tot atâtea motive pentru care, de mai mult de zece ani încoace, sute de mii de români au renunţat la viaţa lor de la oraş, preferând traiul în mediul rural. Cifrele arată că anul 1997 a fost ultimul, cel puţin în istoria recentă a României, în care s-a vorbit despre fenomenul migraţiei de la sat spre oraş. De atunci, sensul s-a schimbat. Situaţia nu s-a modificat nici măcar în perioada în care părea că o ducem bine, între 2004 şi 2008, fiind consemnate cel puţin 40.000 de persoane, în fiecare an, care lăsau baltă mediul urban. Dacă tragem linie pentru perioada cuprinsă între 1997 şi 2009, aflăm că nu mai puţin de 340.000 de români s-au mutat la sat, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Cu totul special a fost anul 2010, marcat de tăieri drastice de salarii atât la stat, cât şi la privat, plus reducerea masivă a numărului locurilor de muncă în întreaga economie. Doar în acel an - record absolut - 133.000 de oameni au spus definitiv "adio" vieţii lor citadine.

Ayatollahul Khamenei "tună şi fulgeră"

Joi au continuat discuţiile reuniunii de la Geneva dintre Iran şi ţările Grupului 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania). Deschisă miercuri, într-un climat tensionat, reuniunea s-a încheiat după 10 minute, în timp ce, la Teheran, adevăratul lider al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, făcea declaraţii virulente şi preciza că, în realitate, ţara sa nu va renunţa la "dreptul nuclear". Iranul ceruse ca reuniunea de miercuri să fie consacrată clarificării procesului de negociere înainte de abordarea examinării unui acord, estimând că "încrederea a fost pierdută" la precedentul ciclu de discuţii. O referinţă la modificările aduse textului acordului la cererea Franţei, la 9 noiembrie. Atunci, aşa cum se ştie, negociatorii nu au ajuns la un acord. Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a anunţat ieri "discuţii serioase şi detaliate" cu omologul său european, Catherine Ashton, pentru ajungerea la un "acord definitiv" asupra programului nuclear al Iranului.

ZIARUL FINANCIAR

Stanciu, eMag: Am pregătit peste 250.000 de produse pentru Black Friday

Retailerul online eMag a pre­gătit 250.000 de produse pentru promoţiile din cadrul evenimentului Black Friday pe care compania îl va desfăşura începând din dimineaţa zilei de vineri, a spus la emisiunea ZF Live de joi, 21 noiembrie, Iulian Stanciu, directorul general eMag. "Avem pregătite pentru Black Friday peste 30.000 de telefoane la reducere, tablete sunt peste 50.000 în total (stocul vândut într-o lună), 15.000 de laptopuri, 3.000 de bormaşini, 5.000 de jucării", a spus Stanciu. Şeful eMag estimează vânzări de 22 de milioane de euro cu ocazia promoţiilor de Black Friday, 200.000 de comenzi online şi un trafic de 4 milioane de utilizatori. Pe tot anul, cifra de afaceri eMag va ajunge la 200 milioane de euro, a mai precizat Stanciu.

Şeful grupului polonez Ciech, cu afaceri de 1 mld. euro, a venit în România să rezolve problemele de la Uzinele Sodice Govora

Polonezii de la Ciech, care deţin pe plan local Uzinele Sodice Govora (USG), cel mai mare producător de sodă calcinată din România, spun că nu intenţionează să închidă fabrica aflată an de an pe pierdere de la preluarea acesteia, în 2006, urmărind în continuare restructurarea companiei în vederea rentabilizării după ce grupul a trecut recent printr-un proces similar. În perioada 2007 - 2012 USG a cumulat pierderi de circa 96 mil. euro, susţinute în totalitate de grupul Ciech, care a finanţat compania cu 570 mil. lei (circa 130 mil. euro), potrivit datelor de la finele anului trecut. Grupul Ciech s-a confruntat la ni­vel internaţional cu probleme finan­ciare. Anul trecut, grupul a raportat afa­ceri de 1,07 mld. euro şi pierderi de 107 mil. euro. Cei mai mari acţionari ai grupului sunt statul polonez, cu 39% din acţiuni, şi fonduri de pensii poloneze.

De ce este nevoie de o Contraparte Centrală? Depozitarul Central a umblat la fondul de urgenţă după ce un broker nu a avut bani să deconteze o tranzacţie

Primul caz în care o tranzacţie derulată pe bursă risca să fie anulată pentru că brokerul nu a avut banii în cont să achite instrumentele financiare pe care el sau clientul său voia să le cumpere aduce din nou în discuţie necesitatea înfiinţării unei Contrapărţi Centrale, instituţie care ar reduce riscul ca un astfel de caz să se repete în viitor. Depozitarul Central a folosit recent 500.000 de euro din rezerva Fondului de Garantare pe care îl administrează pentru că societatea de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea nu a avut bani în cont la data decontării să achite mai multe tranzacţii de cumpărare cu acţiuni şi produse structurate, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Altfel spus, brokerul a introdus ordine de cumpărare în piaţă fără însă a avea banii în cont la data decontării, adică la trei zile distanţă de la introducerea ordinelor. Este o situaţie unică pe piaţa de capital în ultimii ani şi trage un semnal de alarmă că există participanţi în piaţă care intră descoperiţi pe bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb