• ADEVĂRUL
• Guvernul vrea libertate să jongleze cu pensiile
Executivul îşi rezervă posibilitatea de a modifica anual punctul de pensie în funcţie de situaţia financiară. Potrivit unui act trimis Parla-mentului de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, modalitatea actuală de calculare a punctului de pensie se modifică. Promisiunile Executivului potrivit cărora pensiile ar reveni la valoarea normală de la 1 ianuarie 2011 sunt contrazise astfel de un document oficial transmis Parlamentului.
• OTV, academia de şantaj. Diaconescu agaţă fraieri cu vraciul
Patronul OTV şi clarvăzătorul său, Doru Pârv, au profitat de naivitatea unui primar şi l-au "fezandat": ba cu viziuni apocaliptice, ba cu "dezvăluiri" despre el. Primarul localităţii arădene Zărand, Ion Moţ, a vorbit pentru "Adevărul" despe modul în care a fost şantajat. Primarul susţine că banii erau destinaţi sediului OTV. Patronul OTV, Dan Diaconescu (42 de ani), a fost dus aseară la Judecătoria Sectorului 1 cu propunerea de arestare preventivă sub acuzaţiile de şantaj şi ameninţare.
• Din nou despre societatea civilă, de Andrei Pleşu
Printr-o stranie inversare a rolurilor, statul, respectiv guvernele, sunt, în noile democraţii, slabe, incapabile de o ţinută "executivă" fermă, în timp ce organismele societăţii civile capătă un aer guvernamental. Guvernele sunt, adesea, mai acomodante decât e cazul, iar societatea civilă mai autoritară decât îi stă în putere.
• Ashton şi PE au împărţit "ciolanul diplomatic"
După luni de negocieri, viitorul "minister de Externe al Uniunii Europene" are în sfârşit undă verde de la Parlamentul European. Acordul politic înseamnă împărţirea celor câteva mii de posturi: două treimi pentru membrii instituţiilor UE şi o treime pentru diplomaţii din statele membre.
• Mercedes, ospăţ pentru Ungaria, firimituri la noi
Mercedes nu a renunţat de tot la proiectele sale legate de România şi va construi la Sebeş o fabrică de componente auto, în timp ce uzina de maşini s-a făcut în Ungaria. Din cauza drumurilor proaste, România a pierdut o investiţie de 800 de milioane de euro. Mercedes ne oferă totuşi un cadou de consolare: o făbricuţă de componente la Sebeş.
• CURENTUL
• Urmări, de Tia Şerbănescu
Un deputat PDL, Alin Popoviciu, s-a declarat ţinta unei tentative de cumpărare a votului său la moţiune contra a 20.000 de euro oferiţi de doi tineri politicieni din PSD. N-avea decât să le ia banii şi să voteze cum voia. Alinuţu a vrut să arate însă cât de eroic şi-a apărat el guvernul de al zecelea autogol. Să-i cânte vuvuzelele, imn de vitejie! Grupul parlamentar al PDL care a numărat mai multe bile trădătoare a propus spre excludere doar două, pe cele mai colorate, respectiv Oajdea şi Teo - care nici nu s-a prezentat să-şi motiveze rostogolirea spre opoziţie. A explicat doar la TV că era atât de lihnită de foame încât n-a prea ştiut ce gesturi face - aşa că stomacul a dus-o drept spre Aura Vasile, un personaj altminteri total necomestibil
• Dan Diaconescu "reloaded" cu ajutorul DNA
Dan Diaconescu a fost printre puţinele persoane arestate care a zâmbit la ieşirea din DNA deşi cătuşele îi zornăiau la mâini. Înzestrat cu inteligenţă şi cu şmecheria oltenească, producătorul postului OTV ştia că reţinerea sa îi va creşte popularitatea. Asta s-a şi întâmplat, ieri, când zeci de persoane s-au strâns în faţa Judecătoriei Sectorului 1 pentru a-şi exprima compasiunea pentru cătuşele de la mâinile "lu" domnu" Dan". Mai mult, reţinerea sa de către DNA a crescut de două ori punctele de rating înregistrate de OTV, conform unor surse din CNA.
• În atenţia ANAF: Vîntu încearcă disperat să înstrăineze Realitatea şi Romantica
În contextul în care ANAF a început ieri seară inventarierea bunurilor Realitatea Media, în vederea aplicării sechestrului, ca măsură asiguratorie în vederea recuperării unor datorii la bugetul de stat calculate de fisc la peste 16 milioane de RON, surse din apropierea lui SOV ne-au declarat că Brânduşa Vlanga, Managing Director al DBV Media House, fostă regie de vânzări a trustului Realitatea Caţavencu, este foarte aproape să obţină credit bancar pentru achiziţionarea celor două televiziuni, Realitatea TV şi Romantica TV.
• Protecţia Consumatorilor: Atenţie la "super-ofertele" băncilor
Băncile trebuie să prezinte înainte de semnarea unui contract nou de credit un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului (DAE, formula de calcul a dobånzii şi suma totală ce urmează a fi rambursată), ceea ce vă permite o comparare transparentă a ofertelor băncilor şi alegerea celei mai avantajoase, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
• CURIERUL NAŢIONAL
• Mascaţii au năvălit la Rodipet
Crima Organizată a început urmărirea penală faţă de nouă dintre membrii grupului Awdi. Aceştia sunt acuzaţi că au delapidat societatea cu 35,5 mil. euro prin crearea a 70 de firme de tip suveică. Pentru recuperarea prejudiciului s-a pus sechestru pe 25 de imobile şi 156 autovehicule şi utilaje. Ancheta procurorilor şi ofiţerilor de la Crimă Organizată a dat ieri primele roade oficiale: faţă de nouă dintre membrii grupului Awdi, printre care şi fraţii Hassan şi Mehdi, dar şi Florin Lungoci, directorul general al grupului, s-a început urmărirea penală pentru delapidare, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.
• Poşta Română se restructurează, dar nu dă afară din angajaţi
Strategia de restructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română, aprobată de Guvern săptămâna trecută, nu prevede disponibilizări de personal, a anunţat, ieri, operatorul de servicii poştale controlat de stat. "Conform Contractului Colectiv de Muncă 2008-2018, în condiţiile în care CN Poşta Română ar dispune concedieri colective, salariaţii concediaţi ar urma să beneficieze de salarii compensatorii în funcţie de vechimea totală în sistemul poştal. Astfel, numărul maxim este de 30 de salarii de bază de încadrare a persoanei respective, la o vechime de peste 30 de ani de muncă", se arată într-un comunicat al companiei.
• Băncile cheamă bugetarii să-şi refinanţeze creditele
UniCredit va contacta cele 50.000 persoane fizice şi IMM, pentru a le oferi soluţii de restructurare, în contextul diminuării veniturilor. UniCredit va contacta clienţii bugetari din portofoliu, care reprezintă circa 10% din total clienţi de retail, de 50.000 persoane fizice şi IMM, pentru a le oferi soluţii de restructurare, în contextul diminuării veniturilor, a declarat Zoltan Major, vicrepreşedinte al diviziei de retail a băncii.
• Belarus a suspendat tranzitul de gaze ruseşti către Europa
Preşedintele bielorus, Alexander Lukashenko, a declarat ieri că disputa dintre Rusia şi Belarus a devenit un "război al gazelor" şi că ţara sa va suspenda tranzitul către Europa. "Din păcate, acest conflict s-a transformat într-un război între Gazprom şi Belarus", a spus acesta, adăugând că tranzitul către Europa nu va fi reluat până când Moscova nu îşi va plăti taxele de tranzit. "Gazprom ne datorează 260 milioane de dolari, sumă care include şi taxa din luna mai. Noi le datorăm 190 milioane dolari. Este absurd să nu plătim această datorie", a spus preşedintele, adăugând că Rusia recunoaşte datoriile pe care le are.
• Băncile chineze de stat depreciază yuanul cumpărând masiv dolari
Băncile chineze de stat au reuşit să deprecieze, ieri, yuanul prin achiziţii masive de dolari din piaţă, informează Mediafax. Această mişcare nu sugerează decât schimbarea de strategie a băncii centrale de la Beijing în privinţa ritmului de apreciere a cursului monedei naţionale. Yuanul a crescut în prima parte a şedinţei de ieri, după ce Banca Populară a Chinei a afişat un curs de referinţă neaşteptat de ridicat în debutul zilei, de 6,7980 yuani/dolar, nivel apropiat de închiderea de luni.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Două milioane de români lucrează la negru
O treime dintre salariaţi îşi primeşte banii în plic, fără ca angajatorul să achite vreo taxă la stat. Fenomenul a înflorit mai ales acum, în perioadă de criză. Este vorba de aproximativ două milioane de persoane care primesc salarii în plic, fără să plătească taxe la stat.
• Peste şase milioane de "persoane ocupate"
Dacă la sfârşitul primului trimestru din 2010 efectivul salariaţilor oficiali din economie era de 4,3 milioane de persoane, populaţia ocupată se cifra la 6,48 milioane de persoane, potrivit datelor statistice oficiale. Populaţia ocupată, conform metodologiei bazate pe anchetele AMIGO, cuprinde toate persoanele care muncesc, în baza unui contract formal sau informal, în schimbul unei remuneraţii, a explicat Vergil Voineagu, şeful INS.
• Puterea ia majoritatea la TVR, opoziţia - la Radioul public
Înainte de a intra în vacanţa parlamentară, PDL şi UDMR şi-au asigurat majoritatea în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, cedând însă mai multe locuri PSD-ului şi PNL-ului în conducerea Societăţii Române de Radio (SRR). Situaţia a fost tranşată ieri într-o rundă de negocieri-fulger între liderii grupurilor parlamentare. Numirile ar urma să se parafeze marţi, cu o zi înainte de vacanţă, iar numele noilor membri ai CA-urilor să se tranşeze de azi în interiorul partidelor.
• Firma înfiinţată de Bogdan Chirieac: încă 5,5 milioane lei de la stat
Compania patronată în trecut de fostul jurnalist şi de mama sa sexagenară a primit al cincelea contract din acest an pe bani publici. Firma înfiinţată de Bogdan Chirieac va încasa 5,5 milioane de lei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), a dezvăluit ieri Agerpres, citată de Hotnews. Suma se adaugă celor 24 de milioane de euro pe care STS i-a vărsat începând cu 2006 în conturile acestei societăţi.
• FINANCIARUL
• Adriean Videanu prelungeşte ajutorul de stat acordat lui Ioan Niculae
Guvernul va continua politica de acordare a subvenţiilor mascate din energie, iar principalul beneficiar al acesteia este patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, proprietarul celor mai multe combinate chimice din ţară. Omul de afaceri se bucură, prin lege, de acces doar la gazul ieftin livrat de compania de stat Romgaz, în calitate de consumator intreruptibil.
• Guvernare fără reguli: Legea bugetului a fost desfiinţată în mai puţin de 5 luni
Modificat de ordonanţe, hotărâri şi ordine, bugetul "electoral" a devenit acum doar un act normativ din seria celor care nu mai valorează nimic. În România ultimului an şi jumătate, când este vorba de guvernare totul e posibil. O demonstrează cu vârf şi îndesat de la preşedinte la premier, miniştri, parlamentari, în special cei ai Puterii, până la cel mai mic executant portocaliu. Deşi este greu de crezut, guvernul Boc a reuşit până şi performanţa de a desfiinţa Legea bugetului de stat şi, implicit, pe cea a asigurărilor sociale, încropite chiar de el.
• Din toamnă, operatorii telecom vor micşora preţurile la serviciile de internet
Potrivit specialiştilor, reducerea va fi generată de faptul că furnizorii din piaţă vor lansa oferte combinate de internet fix şi mobil la preţuri mai bune. Trimestrul al treilea, sau chiar în-ce-putul trimestrului al patrulea, va coincide cu o reducere a preţurilor la serviciile de in-ter-net, spun specialiştii din dome-niu. Motivul? Intrarea operatorilor de telefonie mobilă pe piaţa de internet fix pentru segmentul rezidenţial, în măsura în care Autoritatea Naţională pentru Admi-nis-trare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va reduce tariful de acces la reţeaua Romtelecom.
• GÂNDUL
• Măsura de austeritate pe care o vor plăti bugetarii şi privaţii - harta creşterilor de preţ la întreţinere
Primarii marilor oraşe din ţară caută soluţii pentru compensarea eliminării subvenţiilor guvernamentale la apă caldă şi căldură. Sorin Oprescu, primarul unui Bucureşti bogat, îi poate ajuta doar pe cetăţenii cu venituri medii nete sub pragul de 1.500 de lei pe membru de familie
• Pericol public, de Cristian Tudor Popescu
Când toate treptele degradării omeneşti, inclusiv handicapul fizic şi mental, au fost folosite lejer ca să iasă încă o amendă promo la CNA, încă un punct de rating, încă un elicopter şi-un Rolls Royce pentru "domnu" Dan", ce-au făcut statul, societatea românească împotriva monstruozităţilor OTV? Era nevoie de reclamaţia de şantaj a primarului Moţ pentru ca organele să vadă vilele, blocurile, elicopterele, yachturile, superlimuzinele adunate de un "jurnalist" cu o televiziune de apartament?
• TVA-ul în Marea Britanie va creşte la 20%. Se dă şi startul la taxarea băncilor
Marea Britanie este primul stat care aplică taxa pe bănci, urmând ca exemplul ei să fie luat de Franţa şi Germania, conform unui acord între cele trei ţări. Britanicii au crescut şi TVA-ul, în încercarea de a micşora deficitul bugetar. TVA-ul va fi majorat de la 17,5% la 20%, conform noului proiect de buget prezentat, ieri, în Parlamentul Marii Britanii. De asemenea, se va introduce taxa pe bănci, de anul viitor, din care se prognozează că se vor strânge două miliarde de lire sterline anual.
• JURNALUL NATIONAL
• Gregorian "Guru" Bivolaru, de la proscris la "prescris"
Răsturnările spectaculoase de situaţii au devenit ceva obişnuit pentru justiţia românească. Astfel că nu mai miră pe nimeni când "inamicul public nr. 1" de ieri - săltat, cercetat, urmărit penal (sub zoom-ul camerelor de filmat şi al aparatelor de fotografiat ale reprezentanţilor mass-media) - redevine mâine, după cântărirea în balanţa judecătorilor, nevinovat. Urmărit penal ca un periculos corupător sexual de minori, Gregorian Bivolaru a fost trimis în judecată pentru comiterea a opt infracţiuni grave ce ar fi fost comise în perioada 1991-martie 2004. Pentru cinci din ele a fost achitat.
• Afaceri portocalii la Transgaz Mediaş
Împărţite la nivel de management între PDL şi UDMR, societăţile de gaze din România reprezintă o vacă de muls bani de la bugetul public pentru beneficiul membrilor şi firmelor de partid. Încă din 2005, când a revenit la guvernare, funcţiile de top ale societăţilor au fost preluate de liderii organizaţiei Mediaş, între care Marcel Piteiu şi Florin Muntean.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Groparii presei, anchetaţi pentru spălare de bani
Firme-fantomă. Clanul Awdi a creat statului un prejudiciu de peste 35 milioane de euro. Afaceriştii libanezi care au falimentat compania de distribuţie Rodipet sunt cercetaţi de procurori pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare. Nu sunt însă singurii care datorează sume consistente firmelor de mass-media. Libanezul Mehdi Awdi care, alături de fratele său Hassan, este patronul unui holding de peste 70 de firme - multe fantomă - a fost ridicat ieri dimineaţă de la vila sa din Capitală de forţele speciale ale DIICOT şi dus la Parchetul Gene-ral pentru audieri.
• Prima Casă poate fi construită de la zero
Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ultimele detalii necesare pentru a demara construcţia de locuinţe prin programul de garantare. "Practic, din 18 iunie, orice persoană fizică ce îndepli-neşte criteriile de eligibilitate poate construi o locuinţă de la zero cu garanţia statului", au declarat pentru România Liberă reprezentanţi ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Aceasta, pentru că auto-rităţile au reuşit, după mai bine de un an, să reglementeze problema ipotecii pe construcţia viitoare şi să ofere astfel băncilor posibilitatea de a finanţa, cu garanţia statului, construcţia de locuinţe de la zero.
• Începe dosirea averilor
Opţiune. În lipsa unei legi ANI, demnitarii au ocazia să-şi dovedească transparenţa. Deputaţii au adoptat ieri Legea ANI cu observaţiile preşedintelui. Urmează filtrul Senatului, unde a fost "amputată" legea la prima dezbatere. Între timp, politicienii nu se înghesuie să-şi actualizeze declaraţiile de avere şi interese. Cea mai importantă modificare acceptată de parlamentari se referă la instituirea câte unui singur formular pentru declaraţiile de avere şi declaraţia de interese, şi nu a unuia public şi a altuia secret, ca în prima versiune.
• ZIARUL FINANCIAR
• Bechtel şi Enka: 800 mil. euro venituri şi profit de 60 mil. euro pentru 42 km de autostradă.
Americanii şi turcii au încasat de la statul român 800 mil. euro în ultimii trei ani. Ce au făcut cu banii? Compania americană Bechtel, care construieşte autostrada Transilvania (415 km), şi firma turcă Enka, principalul subcontractor al americanilor, au avut o cifră de afaceri totală de 766 mil. euro în ultimii trei ani şi un profit net cumulat de 60 mil. euro.
• Bancherii se îneacă în lei, dar nu finanţează statul
Bancherii au atât de mulţi lei în mâini, încât nu ştiu ce să facă cu ei, iar dobânzile pe piaţa monetară au coborât sub 2%, însă cu toate acestea statul nu reuşeşte să atragă împrumuturi pe măsura nevoilor nici măcar la dobânzi de 7% pe an. Dealerii s-au îngrămădit să plaseze la BNR leii în exces la licitaţia de luni la o dobândă de 6,25% pe an, însă în aceeaşi zi Trezoreria a atras doar un sfert din suma propusă prin vânzarea de certificate pe un an, deşi a plătit un randament maxim de 6,98% pe an.
• Roibu, Oltchim: Numai cositul ierbii costa 2 mil. euro la Arpechim
Constantin Roibu, care s-a aflat la conducerea celui mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), în ultimii 20 de ani, consideră că poate transforma secţia de petrochimie de la Piteşti, pe care a achiziţionat-o recent, într-o afacere profitabilă. "La ce am găsit acolo, secţia de petrochimie a Arpechim nici nu avea cum să fie profitabilă. Numai cositul ierbii a costat două milioane de euro în 2008", a spus Constantin Roibu. Potrivit lui, şi starea de uzură a instalaţiilor din fabrică constituia o altă piedică în desfăşurarea unei activităţi rentabile la Arpechim.
• UPC: Românii au net ieftin şi mai rapid decât occidentalii
Utilizatorii de servicii internet din Europa Centrală şi de Est au de câştigat din lupta dură pe clienţi dintre operatorii telecom, pentru că în oraşe ca Bucureşti, Budapesta sau Varşovia viteza, preţul şi calitatea sunt mai bune decât în multe oraşe occidentale, spune Manuel Kohnstamm - director în cadrul grupului american Liberty Global, care deţine în România UPC, al treilea furnizor de servicii de net după numărul de clienţi.
• Consultanţii fiscali: Planul de combatere a evaziunii fiscale îi afectează de fapt pe contribuabilii corecţi.
Măsurile de combatere a evaziunii fiscale promovate de Guvern nu vor reduce dimensiunea economiei informale, ci vor afecta agenţii economici care îşi plătesc în mod curent taxele, vor genera blocaje în economie şi vor duce la creşterea reticenţei investitorilor străini în a-şi plasa resursele în România, susţin mai mulţi consulanţi fiscali din firme puternice în domeniu. Principala problemă este că autorităţile se concentrează doar pe modalităţile în care să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi nu urmăresc să creeze un sistem fiscal viabil, apreciază aceştia.
• Prima încălcare a legii responsabilităţii fiscale: Parlamentul nu a primit propuneri pentru Consiliul fiscal de la BNR, IBR şi ARB
Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, care permite Guvernului să facă o rectificare bugetară, însă Executivul nu va putea face acest lucru, dacă Parlamentul nu-i numeşte rapid pe cei cinci membri ai Consiliului fiscal - din partea BNR, a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a Institutului Bancar Român (IBR), a Academiei de Studii Economice şi a Academiei Române.
• Cum s-a transformat România dintr-o piaţă importatoare de maşini într-una exportatoare
Pentru fiecare maşină importată Dacia exportă alte cinci la nivelul pieţei din acest an, situaţie exact inversă faţă de piaţa din 2007-2008, atunci când importurile au atins un nivel de până la 250.000 de autovehicule. La nivelul primelor cinci luni ale acestui an exporturile de autovehicule ale României au înregistrat o creştere de aproape 40%, la 134.000 de unităţi, din care 99% reprezintă maşini produse de Dacia la Piteşti, iar restul utilitare Ford Transit Connect asamblate la Craiova.
• Fondurile mutuale îşi ţin banii la bancă până când statul îşi va lista "perlele" la Bursă
Administratorii de fonduri mutuale spun că doar listarea companiilor la care statul deţine participaţii ar putea genera o creştere a investiţiilor fondurilor mutuale pe Bursă, aflate în prezent la minimul de 240 milioane de lei (57 mil.euro), mai puţin cu 25% faţă de cât investeau înaintea declanşării crizei financiare.
• Leonardo şi-a stabilizat businessul. Vinde 10.000 de perechi de pantofi pe zi
Leonardo, cel mai mare retailer local de încălţăminte şi marochinărie, intrat în insolvenţă în a doua parte a anului trecut cu datorii de 100 mil. euro, a anunţat că şi-a stabilizat vânzările în cele 137 de magazine deţinute la cel puţin 200.000 de euro zilnic. Planul de reorganizare judiciară pus pe hârtie în noiembrie 2009 a inclus, pe lângă închiderea a circa 50 de magazine neprofitabile, şi scăderea preţurilor la raft.