• ADEVĂRUL
• Teroare în Norvegia. Dublu atac terorist soldat cu cel puţin 87 de morţi şi zeci de răniţi
Haos în centrul oraşului Oslo, după ce două explozii puternice s-au produs, vineri, în apropiere de sediul Guvernului norvegian, în urma cărora 7 persoane au murit. La puţin timp după aceste atentate, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul, la o şcoală de vară a tineretului din Partidul Laburist din Norvegia de pe insula Utoya, de la periferia capitalei norvegiene. Iniţial bilanţul poliţiei locale a fost de 10 morţi, acesta crescând la 80 după câteva ore.
• Norvegia a fost în trecut ţinta furiei islamice, când un ziar a publicat caricaturi cu Mahomed
Norvegia este doua ţară europeană (după Danemarca) care a publicat, în urmă cu câţiva ani, caricaturi în care apărea profetul Mahomed, figură centrală a Islamului. Caricaturile, care au apărut mai întâi într-un cotidian danez au fost preluate şi de ziarul norvegian Magazinet. Publicarea caricaturilor a declanşat furia musulmanilor, organizaţiile radicale din lumea arabă ameninţând cu răzbunări încă de acum 5 ani. Analistul de politică internaţională, Dan Petre, consideră că pista islamistă "e cu siguranţă posibilă". "Norvegia nu se confruntă cu o altă ameninţare, nu a avut niciodată o problemă de terorism intern", explică expertul.
• E oficial. Oferta Petrom a eşuat, anunţă Ministerul Economiei
Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) a eşuat deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, nivelul minim pentru ca operaţiunea să fie un succes, a anunţat Ministerul Economiei. "Faptul că gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse. Credem că semnalul dat investitorilor, acela că Guvernul României îşi respectă programul şiprivatizează transparent şi pe bursă, dar nu la orice preţ, a fost unul foarte important şi recepţionat pozitiv", se arată într-un comunicat al ministerului.
• Ariton despre rezultatul ofertei Petrom: "Am ţinut la preţ şi bine am făcut"
Rezultatul ofertei Petrom este un semnal pentru piaţă care arată că Guvernul îşi respectă programul de privatizări şi că ţine la un anumit standard de preţ pentru activele sale, a declarat, pentru "Adevărul", ministrul Economiei, Ion Ariton. Pragul minim de subscriere de 80% nu a fost atins, iar oferta va fi reluată anul viitor. Întrebat cine este de vină pentru eşecul ofertei Petrom, ministrul a răspuns: "Trebuie întrebaţi cei din piaţă. Noi nu avem nicio vină. Am ţinut la preţ şi am făcut foarte bine, pentru că Petrom este o companie care merită valoarea propusă. Aceasta mai ales în condiţiile în care nu este un moment dificil din punct de vedere financiar pentru Guvern". Ariton a mai spus că programul de privatizări continuă conform planului. Pachete suplimentare de 15% din acţiunile Transelectrica şi Transgaz vor fi listate la bursă în acest an, iar 15% din Romgaz, în prima partre a anului viitor.
• Emil Boc, despre vânzarea Petrom: Vânzarea smecherească era cea directă."Am spus NU! Mergem pe Bursă"
Guvernul român nu este disperat să vândă acţiunile listate la Petrom, la orice preţ şi în orice condiţii, a atras atenţia premierul Emil Boc. Pachetul cu 9,84% din acţiunile OMV Petrom scoase la vânzare prin Bursă nu şi-au găsit cumpărător. În urma înţelegerii cu FMI şi Comisia Europeană, statul român a dispus vânzarea unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom. Oferta a început în data de 11 iulie şi s-a încheiat astăzi, 22 iulie, la ora 12:00. Oferta Petrom a eşuat. Investitorii au subscris mai puţin de 80% din acţiuni. Conform prospectului de vânzare, oferta ar fi fost finalizată cu succes dacă la data închiderii au fost subscrise minimum 80% din acţiunile oferite, informează Mediafax. Dar investitorii au subscris cu mult sub 80% din titluri, acţiunile Petrom rămânând fără cumpărător.
• Datoriile Greciei, plătite de cetăţenii UE
Grecia primeşte un nou pachet de asistenţă financiară de 109 miliarde de euro. Decizia creşte deficitele statelor care participă la salvare. Agenţia de rating Fitch a decis să declare Grecia în "faliment limitat" pe datoria de stat, până la aplicarea primelor măsuri de salvare. Acordul liderilor din zona euro de a salva Grecia cu un nou pachet de asistenţă, la care contribuie pentru prima dată şi creditorii privaţi -bănci, companii de asigurări şi fonduri de investiţii - a declanşat, într-o primă fază, euforie pe pieţele financiare. Bursele au atins ieri un maxim al ultimelor două săptămâni, iar moneda euro şi preţul petrolului s-au apreciat. Tot ieri au venit însă şi primele semnale negative. Agenţia de rating Fitch a anunţat că va plasa Grecia în "faliment limitat" pe datoria de stat, cu promisiunea că va atribui noi ratinguri post-faliment Greciei, în momentul în care se vor emite noi obligaţiuni către creditorii participanţi la salvarea Atenei.
• Povara salvării
Critici au apărut mai ales în Germania, unde Asociaţia Plătitorilor de Impozite (API) din Republica Federală din această ţară i-a reproşat cancelarului Merkel că salvează Grecia sacrificând propriii cetăţeni. Presa germană a calculat deja care va fi contribuţia Germaniei la salvarea grecilor. 20,7 miliarde de euro, dacă va contribui şi FMI şi 30,5 miliarde de euro dacă nu. Potrivit săptămânalului "Focus", fiecare german va trebui să scoată din buzunar, în cel mai bun caz, 258 de euro şi, în cel mai rău, 381 de euro. Într-o conferinţă de presă, ţinută ieri la Berlin, cancelarul Angela Merkel a promis că va face "totul" ca impactul salvării Greciei asupra germanilor să fie cât mai mic.
• Grecia: în caz de faliment, Finlanda vrea Partenonul
Atenei i se cer diverse bunuri ca garanţie pentru datoriile enorme pe care le are, printre care chiar şi unele monumente istorice. Pentru a fi de acord cu un nou împrumut pentru Grecia, Finlanda a cerut anumite proprietăţi statului elen, printre acestea aflându-se, nici mai mult nici mai puţin, decât renumita Acropole, Partenonul şi unele insule. Potrivit unor surse diplomatice, finlandezii au "contabilizat" bunurile Greciei şi au ajuns la concluzia că această ţară deţine 300 de miliarde de euro în bunuri de stat, astfel că ar putea satisface pretenţiile finlandezilor. Rămâne de văzut dacă Partenonul, în caz de faliment al Greciei, ar fi vândut sau ar fi "transferat" la Helsinki.
• FED se pregăteşte de falimentul SUA
Statele Unite rămân încă în zona de risc. La Washington, republicanii şi democraţii nu au reuşit să ajungă la un consens privind ridicarea plafonului de îndatorare şi de reducere a deficitului, măsuri necesare pentru a evita intrarea Americii în incapacitate de plată luna viitoare. FED şi băncile americane se pregătesc deja pentru scenariul cel mai rău, intrarea în faliment. Declaraţia a fost făcută de unul dintre reprezentanţii băncii centrale a SUA, Charles Plosser. Oficiali de la Washington susţin că urmările unei intrări în incapacitate de plată ar fi atât de grave încât statul american trebuie să aibă un plan pentru cel mai grav scenariu.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Atentate în Norvegia: 17 morţi şi zeci de răniţi
O explozie a avut loc astăzi lângă sediul guvernului norvegian, din Oslo, cel puţin 7 persoane pierzându-şi viaţa şi alte 25 fiind rănite, informează Reuters. Alte 10 persoane au fost ucise, la puţin timp după deflagraţie, de un bărbat deghizat în poliţist. Presa locală a transmis că premierul Jens Stoltenberg nu se numără printre răniţi, el nefiind în clărire în momentul exploziei. Norvegia a fost, în repetate rânduri, ţinta ameninţărilor teroriste din cauza implicării sale militare în Afganistan. Grupul terorist Ansar al-Jihad al-Alami a revendicat atacul de azi, ca răspuns la prezenţa armată a Norvegiei din Afganistan, potrivit New York Times. "Ce vedeţi este doar începutul", avertizează gruparea.
• Spania cere permise de muncă românilor. Ce salarii ne dau ţările nordice
Comisia Europeană a primit o notificare de la guvernul iberic, prin care este anunţată dorinţa de a impune restricţii românilor. Guvernul de la Madrid a decis să ceară permis de muncă românilor care doresc să se angajeze în Spania. Ministrul Muncii şi Migraţiei, Valeriano Gomez, spune că această decizie are la bază trei factori: 1. numărul românilor a continuat să crească pe piaţa muncii spaniole de la începutul crizei economice; 2. foarte mulţi din această comunitate sunt şomeri - 38%; 3. locurile de muncă sunt închise pentru spaniolii care vor să se angajeze. Gomez a ţinut să precizeze că măsura pe care ar urma să o ia guvernul din care face parte nu îi vizează pe cei care au deja contracte de muncă în Spania. În plus, ar putea fi reanalizată după un an. Foarte mulţi români au început să se orienteze spre ţările nordice,la
muncă în construcţii sau în agricultură.
• Vilele vameşilor din Albiţa îţi taie respiraţia
Niciun vameş n-a fost arestat în cadrul operaţiunii din februarie. Cei cu 10-15 ani vechime sunt de neclintit şi afişează averi opulente. Procurorii DNA care au acţionat în Vama Albiţa au cernut grâul de neghină. În cazul scandalului de corupţie, în plasa anchetatorilor au căzut iniţial 53 de poliţişti de frontieră şi, inexplicabil, niciun vameş. E cu atât mai surprinzător cu cât în denunţul său, comisarul-şef Valeriu Bodoga, care înainte de a fi numit la comanda IJPF a fost şeful PTF Albiţa, face referire nu numai la poliţiştii de frontieră corupţi, ci şi la vameşi. Absolut inexplicabil, în referatul DNA nu se face nicio referire la vreun vameş. "Au ajuns după gratii cei mai mici dintre ei, cei care nu au nici super vile sau averi. Mulţi dintre ei chiar sunt amărăţi, înglodaţi în datorii, care nici bani de avocaţi nu au avut", a spus, sub protecţia anonimatului, un lucrător de la vama Albiţa.
• Craiova, oraşul de unde izvorăsc nenorocirile
PALERMO DE ROMÂNIA-ORAŞUL BLESTEMAT. Paradox: craiovenii excelează atât la actorie, balet, învăţământ şi sport, cât şi la fărădelegi, scandaluri, crime, fraude şi corupţie. Craiova, această copie parcă fidelă a Palermo-ului sicilian în România, este un oraş al extremelor. Pe de o parte are un teatru premiat internaţional, o balerină care surprinde lumea, o filarmonică nelipsită de pe scenele europene, al doilea colegiu din ţară, din punct de vedere al mediilor mari de admitere şi de bacalaureat. Pe de alta - pare raiul fărădelegilor, unde ţiganii se răscoală, şefii de Poliţie sunt mână în mână cu interlopii, care nu contenesc în a se împuşca, copiii de bani gata îşi fac de cap, "graţie" indulgenţei autorităţilor, iar primarul, deşi arestat şi judecat pentru corupţie, se bucură, culmea ironiei, de încrederea a peste 60% dintre concitadini.
• Dunărea, limpezimea apei şi curenţii care bat spre mal - cauzele pentru care litoralul e plin de alge
Mituri false: canalizarea nu este deversată în mare, Constanţa având o staţie de epurare ultra-performantă, iar bulgarii n-au plase împotriva algelor pentru că acestea ar transforma apa de la mal într-o mlaştină împuţită. Condiţiile climatice din 2011 sunt perfecte pentru explozia algelor. Fenomenul va dispărea după 10-15 august. Algele, un fenomen de care litoralul nu poate scăpa. Invazia masivă a algelor a devenit un fenomen obişnuit în fiecare vară pe plajele româneşti ale Mării Negre. De la începutul sezonului estival şi până acum, echipele de la Apele Române au colectat peste 15.000 tone de plante verzi, urât mirositoare şi care produc un disconfort major turiştilor, uneori insuportabil.
• Fenechiu, un "Gică Contra" al sondajelor USL. Se teme că Adomniţei îi va sufla şefia CJ Iaşi
Miros de scandal la nivelul USL Iaşi. Nemulţumit de rezultatele sondajelor efectuate pentru desemnarea celor mai în vogă candidaţi pentru primăria şi preşedinţia Consiliului Judeţean, liderul liberal Relu Fenechiu ameninţă că nu va respecta aceste rezultate. Potrivit lui Fenechiu, nu este musai ca persoanele ieşite în sondaje pe primul loc pentru cele două demnităţi să devină nominalizările USL la viitoarele alegeri locale. Fenechiu intră astfel în conflict cu linia trasată de liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta, potrivit cărora candidaţii vor fi aleşi cei care se califică pe locul unu în sondajele celor două partide.
• Salvarea Greciei, episodul 2. Ce urmează?
Cele 158 miliarde de euro sunt o gură de oxigen pentru Grecia. Problemele reale ale zonei euro sunt însă departe de a fi rezolvate. Noul plan de susţinere a Greciei nu rezolvă problemele fundamentale ale ţării, iar în toamnă am putea asista, din nou, la o criză a datoriilor suverane dacă nu se aplică reforme ale guvernanţei economice, consideră profesorul de economie Daniel Dăianu. "Acest pachet de măsuri doar amână un deznodământ. Într-adevăr, lumea respiră uşurată acum, dar adevăratele probleme, cele structurale, rămân nerezolvate", a declarat fostul ministru de finanţe, pentru "Evenimentul zilei". În opinia sa, problema fundamentală care trebuie rezolvată este cea a competitivităţii economice a ţărilor din sudul Europei, care rămân mult în urma celor din nord. Dacă nu se pune accentul pe acţiuni de convergenţă, pe aducerea la acelaşi nivel a tuturor ţărilor din zona euro, am putea asista la spargerea acesteia într-un viitor nu foarte îndepărtat, avertizează economistul.
• Timişoara, "executată" de UEFA
Forul european i-a anunţat ieri pe timişoreni că nu mai au voie să joace trei sezoane în cupele europene, din cauza divizării societăţii. Bănăţenii vor mai avea de îndurat şi doi ani în Liga a III-a. Poli Timişoara, echipa patronată de Marian Iancu, se afundă pe zi ce trece în mocirlă. După ce nu au primit licenţa pentru sezonul 2011-2012 al Ligii I şi au fost retrogradaţi în eşalonul secund, bănăţenii au mai primit ieri o veste proastă de la UEFA. Forul european a anunţat că timişorenii îşi pierd calitatea de membri afiliaţi şi, timp de trei ani, ei nu mai pot promova sau evolua în cupele europene.
• NAŢIONAL
• Pecheziţii legate de fraudarea Rodipet cu 35,5 milioane euro
Perchezitiile DIICOT de vineri de la punctele de lucru ale firmei lui Said Baaklini fac parte din cadrul investigatiei privind fraudarea societatii Rodipet cu peste 35,5 milioane de euro, informeaza Mediafax. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Structura Centrala efectueaza un numar de noua perchezitii domiciliare la sediul si punctele de lucru ale SC Libarom Agri SRL si la locuinta invinuitului Said Baaklini, in vederea ridicarii mai multor documente financiare contabile si a altor mijloace materiale de proba utile in solutionarea cauzei.
• China ridică "Buzduganul asasinului" impotriva SUA
Armata chineza dezvolta arme cu puls electromagnetic pe care Beijingul intentioneaza sa le foloseasca impotriva portavioanelor americane, intr-un eventual conflict pe tema Taiwanului, potrivit unui raport de informatii publicat joi, relateaza The Washington Times. Fragmente ale studiului Centrului National pentru Informatii privind efectele letale ale armelor cu puls electromagnetic (EMP) şi ale celor cu microunde de mare putere (HPM) au aratat ca aceste arme fac parte din arsenalul chinez numit "Buzduganul asasinului", care ar permite Chinei, inferioara din punct de vedere tehnologic, sa invinga fortele militare ale SUA.
• Unde sunt cele mai tari hoteluri din lume
Sase din cele mai bune zece hoteluri ale anului 2011 se afla in Africa. Oamenii cu dare de mana prefera aceste destinatii pentru a trai pe viu ceea ce vad pe canalele TV destinate filmelor documentare. Salbaticia naturii este acum la mare cautare. 12000 de dolari ca sa asisti la marea migratie anuala in coridorul de vest al Parcului National Serengeti, Tanzania, locul pe unde anual trec un milion de antilope gnu. Migratia animalelor salbatice a fost declarata a saptea minune a lumii naturale in iunie 2006. Singita Reserve Grumeti este numele destinatiei considerate a fi cea mai buna din lume in acest an, iar aici veti avea parte de un eco-safari absolut inegalabil. Hotelierii au impartit in trei domeniul, asa ca va veti putea caza la Sasakwa Lodge, Sabora Tented Camp ori la Faru Faru Lodge.