REVISTA PRESEI 24.01.2105

Willy Homner
Revista Presei / 24 ianuarie 2015

ADEVARUL

Alungarea din Olimp: Grecia nu va avea acces la noul program BCE

Condiţiile stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru accesarea programului de achiziţii de obligaţiuni de către statele din zona euro exclud Grecia cel puţin şase luni, sporind presiunile ca indiferent ce partid va câştiga alegerile de duminică acesta să respecte cerinţele creditorilor. Decizia BCE blochează accesul Greciei la programul de suplimentare a lichidităţilor până când vor fi eliminate incertitudinile legate de politica autorităţilor elene, după scrutin, relatează Bloomberg. Cele mai mari incertitudini sunt legate de strategia liderului Alexis Tsipras al partidului Syriza, care devansează partidul de guvernământ Noua Democraţie în sondajele de opinie. Tsipras a promis că va mări salariile, va face angajări în sectorul de stat şi va obţine concesii substanţiale de la troica creditorilor, formată din FMI, Comisia Europeană şi BCE.

Iohannis îl trimite pe Ponta să renegocieze contractul pentru Roşia Montană

Contractul pentru Roşia Montană trebuie renegociat între Guvern şi investitor, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că poziţia pe această temă nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat. Şeful statului a mai spus că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României. Gabriel Resources a notificat marţi Preşedinţia şi Guvernul că doreşte o "soluţie amiabilă" privind Roşia Montană, care să ducă la dezvoltarea proiectului, în caz contrar putând ajunge la o curte internaţională de arbitraj.

Ciracii lui Toni Greblă. Şeful masonilor, oamenii lui Hrebenciuc şi afacerişti conectaţi cu ruşii

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, are probleme mari la DNA, acolo unde este acuzat de mită, dar şi de comerţ cu alimente cu Rusia, stat supus unor sancţiuni economice. Dar Toni Greblă este acuzat şi de constituirea unui grup infracţional organizat. Cine sunt greii care lucrau cu judecătorul şi care le sunt afacerile. Toni Greblă, "taica", după cum îl alinta finul său, se ocupa şi cu afaceri interzise din funcţia sa de judecător constituţional. Greblă este acuzat că ar fi primit şpăgi inclusiv în rochii de damă şi materiale electorale pentru a interveni în sprijinul unor firme. Mai mult, acesta ar fi făcut afaceri cu Rusia în condiţiile în care suntem sub embargo. Unul dintre oamenii grei din jurul lui era Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut drept "generalul", nimeni altul decât cel care conduce Marea Lojă Naţională a României 1880 şi are titlul de Suveran Mare Comandor Mare Maestru.

Prin Turk Stream, Gazprom dă un ultimatum Europei. Începe un nou şantaj al gazelor naturale din partea Rusiei

Gazprom a trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care anunţă că va sista total livrările de gaze naturale prin Ucraina odată ce va termina de construit noul gazoduct prin Turcia, gigantul rus avertizând Europa că are la dispoziţie doar câţiva ani să construiască noi conducte, interconectori şi huburi de gaze pentru a evita probleme în alimentare. Prin această tactică, Gazprom încearcă să forţeze o relaxare a sancţiunilor, dar şi să crească dependenţa Turciei faţă de gazele ruseşti pentru a forţa apoi eliminarea proiectelor de a aduce gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, potrivit unei analize a Jamestown Foundation. "Uniunea Europeană are, cel mult, câţiva ani", anunţa, în scrisoare Alexei Miller, directorul general al Gazprom. "Pentru a atinge acest termen-limită, lucrul la un nou sistem de conducte din Uniunea Europeană trebuie să înceapă imediat", mai spune Miller în epistolă.

Super Mario Draghi - Povestea neromanţată a bancherului care este omul momentului în Europa

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a fost, măcar pentru o zi, cel mai important om din Europa. Italianul a anunţat decizia (istorică, o numesc deja unii) BCE de a lansa o aprigă luptă (a se citi, injecţie de euro proaspăt scoşi din tiparniţă) împotriva deflaţiei şi anemiei economice, prin achiziţii de active publice şi private, inclusiv de obligaţiuni emise de statele zonei euro: 60 de miliarde de euro în fiecare lună, începând cu martie 2015, până în septembrie 2016. Despre Draghi, omul pe care Forbes îl plasează între cei mai influenţi 10 oameni din lume, s-a scris mai puţin. Mario Draghi vreme de un deceniu, până în 2001, a fost director al Trezoreriei Italiei, de unde avea să se mute din nou în Statele Unite, ca vicepreşedinte şi managing director al Goldman Sachs International în perioada 2002 - 2005. Lui Draghi i se aduc acuze cu privire la jongleriile economice pe care Goldman Sachs le-ar fi operat în favoarea Greciei şi altor ţări care şi-au ascuns adevăratele probleme financiare până când acestea au devenit evidente.

Un român a fost numit vicepreşedinte al Samsung la nivel mondial

Mihai Pohonţu, fostul vicepreşedinte al Disney Interactive, a preluat din ianuarie 2015 funcţia de vicepreşedinte pentru Emerging Platforms la Samsung Electronics, conglomeratul sud-coreean cu afaceri totale de peste 214 miliarde de dolari în 2013. "Zona mea de activitate s-a lărgit considerabil şi acum include toate iniţiativele de software dezvoltate intern la Samsung Media Solutions Center America şi de asemenea cele dezvoltate prin parteneriate externe cu studiouri independente, dar şi companii de vârf", sintetizează noua funcţie Mihai Pohonţu, spunând că va reveni cu precizări odată ce se va obişnui cu noua echipă, dar şi cu noile responsabilităţi. Media Solution Center America (MSCA) este localizată în Silicon Valley, ca o subsidiară a Samsung Electronics America, şi se ocupă de software şi conţinut pentru terminalele mobile.

Victor Ponta: Am să fac tot ce ţine de mine să nu se întoarcă la guvernare cei care au luat şpăgi de la Microsoft

Dosarul Microsoft. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, ieri, că va face tot posibilul pentru a se opune accederii la guvernare a celor "care în 2010-2011 luau şpăgi de la Microsoft", el răspunzând astfel afirmaţiei de joi seară a preşedintelui Klaus Iohannis că şi-ar dori să lucreze cu un alt guvern. Liderul social-democrat a afirmat că actuala majoritate parlamentară este foarte stabilă şi va permite PSD să rămână la guvernare până în 2016 şi chiar să câştige alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. "Ultimul vot în Parlament a fost în urmă cu o lună şi rezultatul, după cum cunoaşteţi, a fost 377 de voturi pentru actualul guvern şi 143 împotrivă. Eu cred foarte tare că actuala majoritate, nu doar că este foarte stabilă, dar poate şi să guverneze foarte bine până la alegerile din 2016 şi dacă guvernează foarte bine, va şi câştiga alegerile din 2016", a adăugat Victor Ponta.

Criza CHF, soluţia croată: curs de 6,39 kuna/franc timp de un an

Parlamentul Croaţiei a aprobat azi proiectul de lege privind introducerea timp de un an a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, pentru pentru protejarea celor 60.000 de croaţi cu credite ipotecare în moneda elveţiană. Proiectul a fost aprobat de 83 dintre cei 151 de parlamentari croaţi. Cursul a fost fixat la 6,39 kuna pentru un franc, nivelul la care moneda locală se tranzacţiona săptămâna trecută, înaintea deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro, relatează Wall Street Journal. Vineri, kuna se tranzacţiona la 7,79 unităţi faţă de franc. Prin stabilirea unui curs fix temporar, guvernul din Croaţia vrea să câştige timp pentru analizarea unei posibile conversii în moneda locală a împrumuturilor în franci elveţieni. Legea "va rezolva parte din problemă pentru un an", a declarat premierul croat Zoran Milanovic înaintea votului din Parlament.

Dacă e sâmbătă, e Belgia (şi e şi capitală europeană)

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, va prelua sâmbătă rolul de "capitală culturală europeană" pentru un an, alături de localitatea Plzeò din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică. Aproximativ 300 de evenimente culturale sunt programate în Mons până în luna decembrie, printre care o expoziţie amplă dedicată lui Vincent Van Gogh, de duminică, 25 ianuarie, până pe 17 mai, care prezintă, prin intermediul a 70 de lucrări, cei doi ani petrecuţi la Mons şi în Borinage, un fost bazin minier şi siderurgic care înconjoară oraşul.

George Soros: Managerii fondurilor de hedging au o viaţă de iad

George Soros şi-a anunţat retragerea din activitatea de investitor, în timpul unei cine pe care a găzduit-o joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, afirmând că managerii fondurilor de hedging au în aceste zile o viaţă de iad din cauza incertitudinilor şi volatilităţii din pieţele financiare. Soros, în vârstă de 84 de ani, probabil cel mai influent şi respectat investitor financiar, alături de Warren Buffet, a renunţat să mai administreze banii clienţilor încă din 2011 şi a dezvăluit oaspeţilor unei cine găzduite joi seara că încredinţează fondurile familiei directorului de investiţii Scott Bessent. "M-am mai retras de mai multe ori în trecut, dar de data asta decizia este definitivă. Îmi dedic toată energia activităţilor filantropice", a spus investitorul. Soros a fondat primul său fond de hedging împreună cu Jim Rodgers, în 1973, dar nu a devenit faimos până când nu a pariat un miliard de lire sterline împotriva Băncii Angliei, în aşa-numita "miercure neagră", în 1993.

EVENIMENTUL ZILEI

În Bucureşti sunt peste 100 de crime pe an. Cel mai complicat caz: asasinul-plătit

Comisarul Radu Gavriş vorbeşte despre cei mai sângeroşi ucigaşi pe care i-a trimis după gratii. Cu toţi a avut o relaţie "specială". Din anul 2000, când a ajuns ofiţer la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, comisarul Radu Gavriş a văzut sute de cadavre. A coordonat anchete ale unor cazuri ajunse celebre şi a trecut prin experienţe unice pentru un poliţist. Pe unele dintre ele le-a aşternut într-o carte, drept ghid pentru cei ce vor să cunoască meseria de poliţist de omoruri. Colegii spun despre comisarul Radu Gavriş că este "unul dintre cei mai atenţi poliţişti la detalii, tenace ca un câine de urmă". Şi asta pentru că a reuşit să rezolve dosare extrem de vechi. Ultimul a fost soluţionat după 17 ani, cu ajutorul unui soft nou.

ŢARA unde nu există taxe, iar locuitorii primesc, anual, 100.000 de dolari de la stat

Un stat mic aflat în Asia de Sud Est are unul dintre cele mai mari PIB-uri per capita din lume, locuitorii nu plătesc taxe, iar şeful statului oferă în fiecare an cetăţenilor sute de mii de dolari. Cetăţenii români nu au nevoie de viză. Brunei Darussalam Brunei este un mic stat situat în insula Borneo, Asia de Sud, care se întinde pe o suprafaţă de 5.765 kmp şi are cam 400.000 de locuitori. Este rămăşiţa unui puternic sultanat ce şi-a recâştigat independenţa faţă de Regatul Unit pe data de 1 ianuarie 1984. În această ţară au fost descoperite terenuri petrolifere în anii '20, dar abia în anii "70 investitorii străini au început să creadă în potenţialul acestei naţiuni. Populaţia Brunei-ului s-a îmbogăţit, iar Familia Regală a devenit şi mai bogată. Conducătorul statului este sultanul Hassanal Bolkiah.

REVOLUŢIE JUDICIARĂ. CORUPŢII încep să se toarne între ei. Denunţ nou al lui Ioan Adam

Deputatul Gabriel Vlase l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza că va interveni pe lângă factori de decizie din judeţul Bacău pentru a-i facilita punerea în posesie asupra suprafeţelor de pădure retrocedate ilegal, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA. Discuţia a avut loc pe 6 august 2012, în cadrul unei întâlniri organizate la un hotel de deputatul Ioan Adam, prin intermediul deputatului de Braşov, Constantin Niţă. Din discuţiile purtate cu acea ocazie, dar şi din denunţul formulat de Ioan Adam, anchetatorii au concluzionat că deputatul Gabriel Vlase trebuia să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă de bani ce urma să fie virată prin intermediul unei societăţi de topometrie.

Gorghiu: Guvernul are termen o săptămână să DECLANŞEZE ALEGERILE parţiale

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, după reuniunea conducerii partidului de la Iaşi, că liberalii au adoptat o rezoluţie prin care acordă Guvernului Ponta termen de o săptămână pentru a declanşa alegerile parţiale, în caz contrar există posibilitatea unor acţiuni în justiţie. Liderul PNL a afirmat, potrivit mediafax.ro, că sunt, în prezent, 26 de mandate de primari vacante, şase mandate de parlamentari, trei mandate de preşedinţi de consiliu judeţean şi două consilii locale care au fost dizolvate, iar Guvernul nu a declanşat procedurile pentru alegeri parţiale. Gorghiu a menţionat că Guvernul a depăşit termenul legal de 90 de zile în care era obligat să organizeze alegerile parţiale.

JURNALUL NATIONAL

Carmen Iohannis va continua să predea la liceul din Sibiu

Soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis a declarat că nu intenţionează să renunţe la meseria de dascăl şi va continua să predea la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, chiar dacă mai puţine ore decât până acum. "Intenţionez să păstrez câteva ore în colegiul "Gheorghe Lazăr" din Sibiu şi mai ales să continuu să ghidez clasa mea şi în următorii ani. Încerc sa fac acest efort, să fiu câteva zile la Sibiu şi câteva la Bucureşti. Nu, n-aş vrea să renunţ la carieră", a declarat Prima Doamnă în cadrul unui interviu acordat televiziunii naţionale. Iniţial, despre soţia preşedintelui se ştia că va mai rămâne la şcoală un semestru, după care va alege dacă cere transferul la o unitate de învăţământ din Bucureşti sau va renunţa la învăţământ pe perioada derulării mandatului prezidenţial.

START în "TROFEUL MICROSOFT" pentru BĂSESCU

Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Boc a dezvăluit din arest participarea lui la finanţarea frauduloasă a campaniei electorale prezidenţiale din 2009 pentru alegerea lui Băsescu Traian. Băsescu controla atunci în mod autoritar Guvernul şi Sandu a recunoscut că a desfăşurat o activitate infracţională pentru a fi menţinut în funcţia de ministru şi în poziţia din PDL. Sandu a dezvăluit proporţiile OPERAŢIUNII FRAUDULOASE pe care a coordonat-o în domeniul lui de activitate pentru strângerea a 5 milioane de euro, cota ce-i fusese dată ca sarcină de şefii lui. El a menţionat în denunţ că banii erau predaţi premierului Boc. Declaraţia lui Sandu deschide în mod logic un alt dosar care are ca obiect finanţarea ilegală, prin mijloace de corupţie a campaniei electorale a preşedintelui Băsescu Traian.

Fondatorul ALIBABA vrea o platformă pentru 2 miliarde de consumatori

Jack Ma, fondatorul Alibaba Group, ajuns cel mai bogat om din China, şi-a prezentat planurile de dezvoltare ale platformei de comerţ electronic pe care a conceput-o. Într-un interviu pentru organizatorii Forumului economic mondial de la Davos 2015, Jack Ma a spus că vizează o platformă care să asigure 2 miliarde de consumatori şi 10 milioane de mici intreprinderi. În prezent platforma asigură 300 de milioane de consumatori, majoritatea din China. El compară Alibaba ca o variantă electronică a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Prin e-OMC, o mică firmă din Norvegia ar putea vinde produsele în Argentina, iar aceasta ia legătura cu IMM din China, a exemplificat el. Privitor la cariera personală, Jack Ma a povestit că a fost singurul respins din 24 de candidaţi la angajare la un magazin KFG, iar la Harvard a încercat să fie admis de zece ori la studii de business, jurând să se întoarcă acolo ca profesor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb