• ADEVĂRUL
• Justiţia lui Bercea
Avocaţii lui Bercea Mondial şi-au construit pledoaria bazându-se pe NUP-urile fără număr primite de clientul lor din partea procurorilor olteni. Nu a fost niciodată condamnat, aşa că Bercea pozează acum în cetăţean-model în faţa instanţei. Unul dintre procurorii care au "reuşit" să-l scape de puşcărie este Ştefan Noajă. Judecarea recursului formulat de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, faţă de măsura arestării preventive a început ieri, în jurul orei 11.00, la Curtea de Apel Craiova. Acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes, într-un bar din Drăgăneşti-Olt, interlopul a pledat nevinovat. El a aruncat vina asupra fiului său, Ion Dinică. Acesta nu a împlinit 14 ani şi, în consecinţă, nu răspunde penal
• Udrea atac dur la Ponta: Este regele sexgate-ului din PSD
În replică la acuzaţiile pe care i le-a adus preşedintele PSD, Victor Ponta, legate de scandalul din vămi, ministrul Turismului, Elena Udrea, îl atacă dur pe blogul său, într-o postare intitulată "Ponta- regele sexgate-ului din PSD". Ea a explicat, pe blog, că legătura dintre ea şi scandalul din vămi "presupune raţionamente absurde" şi că singura legătură pe care o are cu vămile este tranzitarea acestora "cu paşaportul în mână, ca orice turist".
• Alexandru Tomescu: "Roşia Montană? Un dezastru ecologic"
Săptămâna trecută, Alexandru Tomescu a fost invitat să susţină un concert în Cluj-Napoca, la Balul Operei din oraş. Cu puţin înaintea începerii recitalului, violonistul a aflat că principalul sponsor al concertului său este societatea de exploatare minieră Gold Corporation. A cântat în continuare, dar numai după rostirea, în direct de pe scenă, a unui mesaj plin de tâlc. "Am venit cu foarte mare bucurie la concertul din seara aceasta (...). Facem însă o precizare extrem de importantă: dorim să ne disociem clar de Roşia Montană Gold Corporation şi de toate acţiunile acestei companii. În semn de solidaritate cu cei care încearcă să salveze această zona, am decis să donăm în întregime onorariul din seara aceasta Asociaţiei < Salvaţi Roşia Montană >. Mulţumesc".
• Cum poate fi limitată puterea Guvernului prin Constituţie
Omul de afaceri Dinu Patriciu pledează pentru stabilirea unor praguri financiare de cheltuieli pentru Executiv. Introducerea unui procent maxim din PIB care poate fi folosit de guvernanţi sau reducerea numărului de taxe ar trebui prevăzute de legea fundamentală. Prezent la o dezbatere organizată de Fundaţia "Horia Rusu" pe tema revizuirii Constituţiei, Dinu Patriciu a explicat că legea fundamentală ar trebui să prevadă anumite constrângeri pentru Guvern: limitarea procentuală a cuantumului bugetului din PIB care ar putea fi cheltuit de Guvern, a deficitului maxim acceptabil sau a îndatorării maxime acceptabile.
• Dan Diaconescu: 10 ani am avut un preşedinte chior, o să avem 10 ani unul ştirb
Patronul OTV şi fondatorul Partidului Poporului, Dan Diaconescu, a spus la Realitatea TV că, dacă 10 ani românii au avut un preşedinte chior, în următorii 10 ani o să aibă unul ştirb, adică pe el. Replica a venit după ce poetul Mircea Dinescu l-a întrebat pe Diaconescu de ce are "pauză" între dinţi. "L-am văzut mai bine acum pe domnul Diaconescu pe ecranul ăsta mare. Şi eu am o pauză între dinţi, din naştere. Văd că are o pauză foarte mare. V-au scos dinţii la anchetă, sau ce s-a întâmplat?", l-a întrebat Mircea Dinescu pe patronul OTV.
• Ţigara electronică nu este sigură
În urma unor analize chimice, s-a descoperit că aburul emanat de ţigările eletronice conţine substanţe toxice şi cancerigene. Promovate ca alternativă sănătoasă la tutun, aceste dispozitive nu sunt supuse unor norme privind siguranţa asupra organismului. Uneori, compoziţia lor nici nu există pe etichetă. Ţigările electronice pot fi cu sau fără nicotină (cantitatea variază de la 0 la 18 mg), iar pe lângă aceasta, mai conţin arome artificiale şi alte substanţe chimice. Unele dintre aceste substanţe, precum dietilenglicolul (care se utilizează la producerea antigelului), sunt cunoscute ca fiind toxice, iar altele, cum sunt nitrozaminele, au fost asociate cu cancerul.
• Petrom: Guvernul nu respectă legile europene
Petrom vrea să ceară Comisiei Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva României, după ce Guvernul a obligat compania să importe gaze pentru prima dată în istorie. Petrom ar fi de acord să livreze doar gaze din producţie internă către consumatorii vulnerabili, după liberalizarea totală a pieţei. Problema discrepanţei uriaşe dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import continuă să joace feste chiar şi pentru cea mai mare companie românească, Petrom. Odată cu planificarea realizării unei noi centrale-gigant pentru piaţa din România, cum este cea de la Brazi de 860 de MW (mai mare decât un reactor nuclear de la Cernavodă), Petrom a vrut să întoarcă în favoarea sa faptul că preţul gazelor domestice a rămas la un nivel extrem de redus, respectiv 40% din preţul de import, şi să folosească doar gaze ieftine pentru a produce electricitate în această centrală.
• CURENTUL
• Pentru că riscă puşcăria, Nistorescu aplică metoda lui Vîntu: tergiversarea dosarului până la prescripţie
Conform legii, dacă în cinci ani de la comiterea faptei nu începe urmărirea penală în cauză, intervine prescripţia simplă. La fel, dacă începe totuşi urmărirea penală, scapă în şapte ani şi jumătate, dacă nu e condamnat definitiv pånă atunci. Deocamdată au trecut doi ani şi două luni, iar dosarul se află tot la poliţie, în faza de cercetare preliminară. Ieri, Nistorescu a folosit platforma mediatică din dotare pentru a se apăra de cei care îi reamintesc, tot mai des, că un individ penal de talia sa, care, după ce a schilodit cu bolidul doi tineri şi a refuzat apoi să coboare din maşină pentru a le da primul ajutor, nu este cel mai în măsură să dea lecţii de morală sau să se pronunţe pe teme de interes public.
• Băiatu" lu" tati Vîntu, Cătălin Popa, revine la cârma ştirilor Realităţii TV
Cătălin Popa, golănaşul de bază la Realitatea al lui SOV, a revenit la butoanele manipulărilor eoliene, anunţă pe blogul său jurnalistul Adelin Petrişor. Deşi Vîntu voia să-l facă un pic uitat pe fondul dezvăluirilor din stenograme în care acesta înjură ca un birjar alături de escrocul paralitic, Sebastian Ghiţă a declarat că Popa a fost mereu, din punctul său de vedere, şeful ştirilor. Deşi un om din umbră, Popa s-a făcut remarcat doar după publicarea în presă a stenogramelor convorbirilor lui Vîntu. Acesta îi povestea lui Vîntu cum manipulează, cu ajutorul ONG-urilor, opinia publică împotriva lui Băsescu.
• Raportul Comisiei Europeane a pus capac isteriei lui Alistar & comp pe tema CSM
În materialul elaborat de comisarii de la Bruxelles se afirmă: "În ceea ce priveşte alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, legalitatea mandatelor mai multor membri ai Consiliului a fost contestată, fiind introdusă şi o acţiune în instanţă în acest sens, decizia finală nefiind încă pronunţată. Decizia Curţii Constituţionale din ianuarie de a invalida alegerile în cazul unora dintre membri creează posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu. Va fi important să se asigure funcţionarea între timp a Consiliului, până la organizarea de noi alegeri pentru poziţiile invalidate". Raportul i-a lovit pe Uslaşi unde-i doare mai tare, iar după ce-şi vor linge rănile, anticipez că Ponta va ieşi public să afirme că dictatura hitleristului Băse s-a extins şi asupra UE,
• Afacerea Sterling a făcut o gaură de aproape 38 milioane de dolari în buget
"Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a administrat necorespunzător patrimoniul statului prin concesionarea cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare a dreptului de a efectua operaţiuni petroliere în perimetrele Midia şi Pelican, precum şi în suprafeţele atribuite statului romån după pronunţarea definitivă şi irevocabilă a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga" - aceasta este concluzia controlului Curţii de Conturi privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Ltd. Pe lângă "administrarea necorespunzătoare", Curtea de Conturi a constatat abateri în valoare de circa 38 mil. dolari, potrivit raportului instituţiei pe 2009. Raportul arată mai multe abateri grave de la legalitate.
• MAI de Tia Şerbănescu
E clar că MAI merită un duş rece şi o curăţenie generală mai ales că prea mulţi poliţişti şi-au luat "al doilea job" la mafie. De altfel, chiar în ziua bilanţului MAI, unul dintre poliţiştii arestaţi îşi făcea propriul bilanţ în stenogramele de la Albiţa: "băi, m-am plictisit de bani". Ei, acum a scăpat de plictiseală. Plictisit şi el de monotonia din vămi, un poliţist de frontieră care a încercat să-şi ridice adrenalina urcând băut la volan s-a declarat, după ce a fost prins de două ori în două ore, plictisit de toată ţara: "nu se mai merită să trăieşti în România". Chiar aşa! Ce atâtea controale şi scandal? Asta-i viaţă?
• CURIERUL NAŢIONAL
• Isărescu: Stimulaţi munca, nu consumul
BNR: Stimularea consumului pentru reluarea creşterii economice este o idee periculoasă, întrucât are o bază socială şi politică. "Pentru o creştere economică durabilă trebuie stimulate investiţiile şi crearea de locuri de muncă"". MFP: Codul Muncii trebuie modificat pentru că oamenii de afaceri se lovesc de reglementări care îi împiedică să angajeze personal.
• MECMA restabileşte funcţionarea EnergoNuclear
Nuclearelectrica va cumpăra acţiunile de la RWE, GDF şi Iberdrola, ajungând să deţină 85 la sută din proiect. După finalizarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, niciunul dintre investitori nu va fi acţionar majoritar. Operatorul centralei nucleare poate participa la finanţare fie prin aport în natură, fie cu sume provenite, inclusiv, din listarea sa la BVB. Guvernul a aprobat ieri cel de-al patrulea Memorandum elaborat de Ministerul Economiei pentru prelungirea valabilităţii acordului de investiţii, astfel încât SN Nuclearelectrica (SNN) să poată cumpăra acţiunile pe care le deţineau investitorii RWE Power România, GDF Suez şi Iberdrola, participaţia statului în EnergoNuclear ajungând astfel la 84,65% din proiect.
• Colac de salvare pentru firme: reeşalonarea datoriilor pe cinci ani
Guvernul ar putea veni "în ajutorul" mediului de afaceri prin introducerea unei măsuri prin care firmele vor avea posibilitatea să reeşaloneze datoriile către stat pe cinci ani, perioadă în care nu vor plăti penalităţi, ci doar dobânzi. Potrivit lui Mihai Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedinte al ANAF, această facilitate va fi introdusă într-o ordonanţă care trebuie semnată de ministrul Finanţelor şi urmează să fie prezentată în perioada următoare Guvernului spre aprobare. Singura problemă este că atât anul trecut cât şi în 2009 au mai fost aplicate astfel de măsuri care s-au dovedit atât de complicate încât din zecile de mii de beneficiari-potenţiali anunţaţi de facilitate s-au bucurat doar câţiva. În aceste condiţii, întreprinzătorii se declară sceptici în ceea ce priveşte eficacitatea unei astfel de măsuri, temându-se să nu fie o nouă încercare eşuată de a-i ajuta.
• Duster-ul s-a făcut "praf" la testele Euro NCAP
Specialiştii sunt dezamăgiţi de Renault, care nu se îngrijeşte la fel şi de maşinile de la Mioveni.
Dacia Duster s-a făcut praf de-a dreptul la testele de siguranţă efectuate de Euro NCAP, obţinând doar trei stele din cinci posibile, în timp ce rivalii de pe segmentul acestuia au punctaje maxime. Modelul de 1.5 DCi Laureate care a fost folosit a terminat testele cu un scor de 74% pentru protejarea pasagerilor adulţi şi de 28% pentru siguranţa pietonilor. De asemenea, a primit un scor de 78% pentru protecţia oferită pasagerilor copii şi de 29% pentru dotările care îmbunătăţesc siguranţa.
• Dubai nu renunţă la vechile obiceiuri
Mii de proprietăţi imobiliare vor fi scoase pe o piaţă în care 40% din case şi birouri sunt goale. Dezvoltatorii preferă să termine, acum, proiectele de dinainte de criză, decât să înapoieze toţi banii primiţi în avans. Costurile abandonării unui proiect sunt mult mai mari decât preţul finalizării lui. Dubaiul nu poate renunţa la vechile sale obiceiuri privind construcţiile, şantierele din întregul Golf Persic fiind pline de muncitori, după mai mult de doi ani de criză, care a determinat scăderea cu peste 60% a valorii proprietăţilor. Astfel, mii de proprietăţi în următorii doi ani vor fi scoase pe o piaţă, în care aproximativ 40% din case şi birouri sunt goale, potrivit Bloomberg. Dezvoltatorii au ales, mai degrabă, să îşi termine proiectele începute înainte ca piaţa imobiliară din Dubai să colapseze, decât să le anuleze, întrucât ar fi fost obligaţi legal să înapoieze toate fondurile plătite în avans de către consumatori.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ariile protejate, ţinte pentru tunuri imobiliare
Zonele protejate ar putea adăposti, pe viitor, construcţii, dacă parlamentul aprobă amendarea legii. În timp ce România este în proces cu oficialii Comisiei Europene pentru că a încălcat o directivă privind păsările din ariile protejate, parlamentarii pregătesc modificarea legii privind aceste zone, astfel încât să permită construcţiile şi investiţiile. Surse parlamentare susţin că iniţiativa aparţine unor deputaţi PDL, la presiunea unor "baroni" locali. Astfel, la finalul anului trecut, Comisia Europeană a acţionat în justiţie România pentru desemnarea unor suprafeţe insuficiente ca arii de protecţie specială pentru păsări din siturile Natura 2000, parte din ariile protejate ale ţării. În urmă cu o săptămână, o lege veche de trei ani a fost scoasă la lumină, amendată şi adusă la vot în plenul Camerei Deputaţilor.
• Ce se poate cumpăra mai ieftin de la Fisc
Bunurile executate silit de administraţiile financiare sunt vândute la preţuri tot mai mici, pe măsură ce nu se găsesc cumpărători interesaţi. O Dacie Break la 1.200 lei, un laptop Dell la 930 lei sau un telefon cu fax şi imprimantă Canon la 300 lei. Acestea şi multe altele, printre care apartamente, terenuri şi diverse utilaje, pot fi achiziţionate la preţuri mici la licitaţiile publice organizate de administraţiile finanţelor publice locale şi din Bucureşti, în perioada următoare. Ca să puteţi participa la licitaţie, trebuie să aveţi 10% din preţul de pornire al bunului pe care aţi pus ochii. Banii trebuie viraţi în contul executorului. De asemenea, trebuie să depuneţi şi câteva acte. În cazul în care nu aţi câştigat licitaţia, veţi primi banii înapoi în termen de cinci zile de la încheierea procesului-verbal de licitaţie.
• Ponta, primul deputat sancţionat în parlament pentru declaraţii la TV: "Este un abuz"
În premieră pentru parlament, Victor Ponta a fost sancţionat, marţi, cu avertisment de deputaţi-jurişti pentru că l-a acuzat, într-o emisiune de televiziune, pe UNPR-istul Eugen Nicolicea că a făcut pierdute mai multe voturi când deputaţii s-au pronunţat în cazul "Ridzi".
• Valul de infecţii respiratorii şi de gripe, peste aşteptări
Doi români au murit de gripă, numărul copiilor care au lipsit de la şcoală din cauza virozelor aproape s-a dublat, iar cel al bolnavilor a crescut cu 21,5% în ţară, arată un raport pentru ultimele 7 zile. Valorile maxime în ceea ce priveşte răcelile şi gripele, aşteptate de specialişti pentru această perioadă, au fost depăşite, arată analiza făcută de experţii Centrului Naţional de Boli Transmisibile pentru ultima săptămână. Epidemiologii estimează că, în perioada următoare, se vor menţine aceleaşi tendinţe de creştere şi recomandă ca, mai ales în şcoli, elevii care prezintă semne de infecţii respiratorii (principala sursă de propagare a răcelilor şi gripelor) să fie izolaţi la domiciliu.
• FINANCIARUL
• M. Isărescu: Reduceţi contribuţiile sociale pentru companii
Romania are o fiscalitate redusa in PIB, dar impovaratoare pentru companii. De la tribuna Bancii Nationale, guvernatorul Mugur Isarescu a transmis ieri un mesaj transant pentru dezbaterea care divi-zeaza societatea romaneasca dupa doi ani de recesiune: reluarea cres-terii economice prin stimularea con-su-mu-lui este nefezabila si periculoasa. In opinia sa, avansul venitului national nu poate fi realizat decat prin "stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii".
• În plină criză, austriecii de la Petrom au scos cel mai mare profit de la privatizarea din 2004
Cotatiile mari ale titeiului de pe piata mondiala au generat un castig de 2,19 miliarde de lei pentru cea mai mare companie autohtona. Pe piata petroliera interna, Petrom face nota discordanta, pentru ca este singura care realizeaza profituri considerabile. Austriecii care controleaza cea mai mare companie din tara au atins punctul maxim de profitabilitate la Petrom in plina criza economica si pe fondul scaderii pentru al doilea an consecutiv a consumului de carbu-ranti.
• Cursul leu/euro a atins un nou minim al ultimelor şase luni
Leul s-a apreciat ieri cu 0,89 bani, pana la un nivel de 4,2261 lei/euro, pentru a cincea sedinta consecutiv, iar cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei a atins un nou minim al ultimelor sase luni. BNR nu a publicat un nivel mai redus de pe data de 23 august 2010, cand moneda europeana era cotata la 4,2244 lei. La sedinta precedenta, cursul de schimb a atins, de asemenea, un nou minim, de 4,2350 lei/euro. Moneda nationala s-a intarit si in raport cu dolarul american, cu aproape 2,67 bani, pana la un nivel de 3,0800 lei/dolar. Analistii spun ca evolutia pozitiva a leului fata de moneda unica se datoreaza cresterii dobanzilor pe piata monetara din ultimele saptamani, ca urmare a emisiunilor consistente de titluri de stat sau pe fondul rezultatelor pozitive legate de evolutia economiei din ultimul trimestru al anului trecut.
• Fabrica de paine Savoria: investitie de peste 9 milioane de euro
Smart Food Solutions, companie noua pe piata romaneasca, a inaugurat ieri cea mai moderna fabrica de paine feliata si ambalata, de tip toast, din Europa de Est. Fabrica este amplasata in comuna Floresti, judetul Prahova, iar la noua locatie sunt angajate 30 de persoane. Linia de productie este complet automatizata si are o capacitate de 25 de tone de produs finit, intr-un termen de 24 de ore. Valoarea totala a investitiei este de peste 9 milioane de euro, inclusiv fonduri europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Constructia efectiva se intinde pe o suprafata de 3.800 mp si a fost realizata in intervalul august 2008- septembrie 2010.
• Legea urbanismului îi scoate de pe piaţă pe micii investitori
Guvernul elimina urbanismul derogatoriu Masura ar putea aduce mai multa disciplina in zona constructiilor Anularea dreptului de initiativa la elaborarea PUZ-urilor pentru privati va duce la scumpirea ofertei de locuinte. Ordonanta de urgenta care a pus in garda proprietarii de terenuri de van-zare si micii dezvoltatori sau investitori in sectorul imobiliar a trecut aproape neobservata prin Monitorul Oficial. Totusi, OUG 7/2011 nu doar ca aduce modificari importante in procedura de aprobare a documentatiilor de urba-nism, ci atinge grav si structura viitoare a ofertei imobiliare, atat pe segmentul tranzactiilor cu terenuri, cat si pe cel rezidential.
• Seismul din Noua Zeelandă a provocat firmelor de asigurări daune cuprinse între 3,5 şi 8 mld. dolari
260.000 de oameni si-au pierdut viata, in 2010, in urma diferitelor catastrofe naturale. Devastatorul cutremur care a avut loc marti, in Noua Zee-landa, s-a soldat, potrivit unui bilant provizoriu, cu 75 de morti si peste 300 de dis-paruti. Autoritatile au declarat stare de urgenta nationala. Comunitatea inter-nationala se mobilizeaza pentru a acorda ajutor de specialitate in lichidarea ur-marilor dezas-trului. Expertii cabinetului Air Worldwide au evaluat pierderile firmelor de asigurari.
• GÂNDUL
• Benzina şi motorina se scumpesc din nou în câteva zile
Este oficial: urmează încă o scumpire a carburanţilor la pompele OMV Petrom, peste câteva zile. Asta după ce, în urmă cu doar o săptămână, compania a majorat litrul de motorină cu şapte bani, până la 5,45 lei - sortimentul cel mai scump. De data aceasta, şoferii români vor plăti mai mult din cauza conflictelor din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, care au făcut ca preţul ţiţeiului pe plan mondial să ajungă la un nivel-reco
• Averea lui Bercea mondial- 8 palate ilegale şi 120 de dosare penale. Şef al Finanţelor Olt : "M-a ameninţat cu cuţitul, spunându-mi că mă omoară"
Anghel Sandu, cunoscut drept Bercea Mondial, are în prezent nu mai puţin de 30 de procese cu Primăria Slatina. Mondialu" a construit în Slatina opt palate, toate identice, dar niciunul cu autorizaţie de construcţie. Pentru patru dintre case, cu sprijinul justiţiei oltene şi al primăriei Slatina, Mondialu" a câştigat procesele cu municipalitatea. După ce şi-a stricat relaţia cu edilii însă, reprezentanţii Primăriei Slatina încearcă acum să-i demoleze patru imobile construite fără autorizaţie.
• Avertizare meteo începând de astăzi. urmează ninsori şi intensificări ale vântului. vezi prognoza meteo pe următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că de miercuri seară şi până vineri va ninge în cea mai mare parte a ţării, iar în mai multe judeţe vor avea loc şi intensificări ale vântului. Avertizarea meteorologilor este valabilă începând de miercuri, ora 23.00, şi până vineri la ora 18.00, în acest interval urmând că ningă temporar în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi vântul va avea intensificări cu viteze de 50 - 60 km/h şi temporar, în prima parte a intervalului, va viscoli ninsoarea. În zona litoralului viteza vântului va depăşi 70 km/h, iar precipitaţiile vor fi mixte
• Sondaj IRES: BNR, instituţia în care românii au cea mai mare încredere, Isărescu, pe locul întâi la "premieri"
Un sfert dintre români cred că Mugur Isărescu ar trebui să fie următorul premier al României, relevă un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Statistică, în 18 februarie. Institutul este condus de fostul senator PSD Vasile Dâncu. 65 la sută dintre cei chestionaţi spun că schimbarea lui Emil Boc este o idee bună. Cu toate acestea, pentru 60% dintre aceştia, încrederea în Guvern nu s-ar schimba. La întrebarea deschisă Cine ar trebui să fie următorul prim-ministru al României?cei mai mulţi români nu au ştiut ce să răspundă (41%). Un procent de 25% l-ar prefera pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, 9% l-au ales pe Victor Ponta, 6% pe Klaus Johannis. Emil Boc a strâns 3% din voturi, mai mult decât Crin Antonescu (2%), Adrian Năstase (2%) sau Mircea Geoană (1%)
• Câtă ciocolată are voie un om sănătos să mânânce săptămânal. Ce tip de ciocolată recomandă nutriţioniştii
Ciocolata e benefică stării de spirit şi inimii, potrivit unui studiu realizat de centrul medical al Universităţii din Dallas, Texas. Rezultatele cercetării vin să echibreze proasta reputaţie pe care şi-a câştigat-o ciocolata în ultimele decenii. Acneea, obezitatea, bolile de ficat sunt doar câteva daune puse în seama consumului în exces de ciocolată, încadrată de obicei la junk food. Un om sănătos poate consuma 20-30 grame de ciocolată de 3 ori pe săptămână", a completat acesta. În ceea ce priveşte tipurile de ciocolată, cea mai recomandată pentru consum este ciocolata simplă, ciocolata neagră cu un conţinut redus de zahăr şi fără diverse umpluturi.
• Bucuros că s-a însănătoşit după o operaţie în străinătate, regele Abdullah al Arabiei Saudite dă poporului "beneficii sporite"
Regele Abdullah al Arabiei Saudite, care s-a întors în ţară după o operaţie în Statele Unite, a anunţat beneficii sporite pentru cetăţenii lui, odată cu revenirea sa din starea de convalescenţă: se vor acorda fonduri suplimentare pentru locuinţe, studiu în străinătate şi securitate socială, potrivit televiziunii de stat, citată de BBC. Sute de bărbaţi în haine albe l-au întâmpinat pe rege cu un dans tradiţional cu săbii la aeroportul din Riyadh, imediat ce avionul monarhului a aterizat. El a debarcat şi cozi de oameni îl aşteptau pentru a-l saluta personal. Străzile oraşului au fost deja decorate de bun venit, cu banere şi steaguri naţionale.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Noul primar de Chicago, nepotul unui emigrant român. Bunicul său a fost boxer şi lider de sindicat
Noul primar al oraşului Chicago, Rahm Emanuel (51 de ani), este nepotul unui emigrant care a ajuns în Statele Unite ale Americii din România. "Pentru mine, Rahm Emanuel, nepotul lui Herman Smulivitz, care a venit în acest oraş în 1917, de la graniţa ruso-română, pe când avea 13 ani, pentru a scăpa de pogromuri, şi fiul lui Benjamin Emanuel, care a venit aici în 1959 din Israel pentru a începe o carieră medicală, este o mare realizare personală", a declarat Rahm Emanuel la aflarea rezultatelor. Noul primar, care câştigat marţi din primul tur, cu 55% din voturi, a fost şeful de cabinet al preşedintelui Barack Obama, iar la Casa Albă a fost supranumit "Rhambo", după celebrul personaj de film.
• Din arest: "Blejnar e regina la Vamă, iar la Frontieră este chestorul Buda"
Răspunsul la întrebarea cine e Regina de pe tabla de şah din afacerea "şpagă pentru vămi" pare să vină - fără probe deocamdată - chiar de la un vameş arestat în dosarul Stamora Moraviţa. Acesta dezvăluie într-o scrisoare transmisă din arestul Poliţiei că ar exista două "Regine": şeful ANAF, Sorin Blejnar, şi şeful Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, precizând că aceştia ar beneficia de sumele strânse din punctele de frontieră, potrivit Cotidianul.ro. "Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi, sunt două. La Vamă, regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul.
• Guvernul, obligat de Parlament să respecte drepturile omului
Plafonarea despăgubirilor pentru proprietăţile naţionali-za-te este una dintre variantele de rezolvare a retrocedărilor. Nici o lege nu mai poate fi dată în România fără un studiu preliminar privind impactul noilor reglementări asupra drepturilor omului. Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 270 de voturi proiectul de modificare a Legii 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, proiect iniţiat de deputatul PSD Tudor Panţîru. Camera Deputaţilor este cameră decizională, în acest caz, după ce Senatul a adoptat proiectul anul trecut în şedinţa din 15 septembrie.
• Cezar Preda: Udrea vânează capul lui Boc. Ministra spune că a fost înţeleasă greşit.
"Mi se pare total ieşită din comun po-ziţia unor oameni care se află în interiorul Guvernului şi cer capul pri-mului-ministru", a spus, ieri, într-un interviu acordat RFI, vicepre-şe-din-tele PDL Cezar Preda refe-rin-du-se la declaraţiile din ultimele zile făcute de Elena Udrea despre necesitatea schimbării premierului şi a Guvernului. Cezar Preda susţine că ce se în-tâm-plă de două săptămâni, încer-că-ri-le lui Traian Băsescu de a găsi în-lo-cuitor pentru Emil Boc fac mai mult rău PDL decât efectele guvernării.
• NAŢIONAL
• Se coc condamnări la kilogram!
Scărmănarea vămilor va fi urmată şi de finalizarea dosarelor unor "grei" ai politicii ajunşi în Justiţie. Zvonul pe temă avansează şi un termen limită: sfârşitul lunii iunie şi începutul lui iulie. Atunci cînd, în contextul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare), se va analiza situaţia României şi Bulgariei, iar o concluzie negativă va duce la amînarea aderării la Schengen. Adică taman perioada în care partenerii noştri europeni vor analiza din nou starea Justiţiei mioritice. Care trebuie să dea serioase semne de îndreptare, dacă vrea să ia corigenţa. Situaţie în care nişte sentinţe date în dosarele "grele" ale neamului politic ar putea drege cât de cât busuiocul românesc.
• La Albiţa s-a putut monta tehnică de urmărire doar pentru poliţiştii de frontieră: Şefii vameşilor le-au dat cu flit ofiţerilor sub acoperire
După descinderea de la Albiţa, pentru prima oară, credibilitatea ofiţerilor anticorupţie a fost pusă prima oară la îndoială. După ce aici au fost reţinuţi doar poliţiştii de frontieră, cei 87 de vameşi nefiind afectaţi în vreun fel. Sursele noastre susţin însă că anchetatorii nu au operat intenţionat cu două măsuri. Pur şi simplu ei nu au fost lăsaţi să monteze în luna noiembrie a anului trecut tehnică modernă de urmărire şi pentru monitorizarea vameşilor suspectaţi de implicare în contrabanda de la Albiţa !
• Cristian Popa: rămân la BNR
Vehiculat în ultima vreme pe post de viitor premier, viceguvernatorul Cristian Popa afirmă că este decis să-şi continue activitatea la BNR. Totodată, Preda a refuzat să dea detalii referitoare la recenta sa întâlnire cu Traian Băsescu, limitându-se la a arăta că politica sa personală, la fel ca a BNR, este să nu comenteze nimic pe seama informaţiilor apărute "pe surse".
• PUTEREA
• Regionala de Drumuri Iaşi face afaceri cu firma finilor lui Cătălin Voicu
Fosta firmă a mamei lui Cătălin Voicu şi una dintre companiile asfaltatorului Dorinel Umbrărescu închiriază Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, structură aflată în subordinea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, autospeciale pentru transportul muncitorilor. Contractul, în valoare de peste 3 milioane de lei, fără TVA, a fost atribuit la începutul acestei luni. În acelaşi timp, contractele cu dedicaţie continuă la Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi, instituţia în cauză achiziţionând, tot luna trecută, servicii de pază de la societatea controlată de preşedintele Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Vaslui, Sorin Dumitriu, actual membru al Partidului Democrat Liberal-Vaslui.
• Roberta Anastase (PDL) îl trimite o săptămână la plajă pe purtătorul de cuvânt al PSD. Cum au ratat şapte parlamentari o deplasare exotică în Panama City
Mai mulţi parlamentari români au ratat ieri şansa de a pleca într-o excursie exotică de şase zile într-un loc prietenos, cu mult soare şi vedere la ocean: Panama City. Şapte aleşi (3 deputaţi şi 4 senatori) ar fi trebuit să plece în interes de serviciu la cea de-a 124-a reuniune anuală a Uniunii Interparlamentare, eveniment ce se va desfăşura în capitala statului sud-american Panama la mijlocul lunii aprilie. Planurile deputaţilor amatori de experienţe sud-americane au fost însă date peste cap de conducerea Camerei Deputaţilor, care a decis să delege doar un singur deputat.
• ""Tun"" de peste 500.000 de lei de pe urma Legii educaţiei. O firmă de recuperări creanţe predă lecţii de drept profesorilor universitari
O firmă particulară, în care sunt implicaţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi ai PDL, a pregătit un "tun" de peste 500.000 de lei (circa 136.000 de euro) de pe urma "Legii Funeriu". Astfel, firma particulară, specializată în recuperări de creanţe comerciale, vrea să-i înveţe pe profesorii universitari să aplice Legea educaţiei naţionale. Banii au fost livraţi în contul societăţii comerciale din bugetul universităţilor de stat.
• Nica şi Vosganian, cercetaţi de DNA. Ancheta din dosarul ""Poşta Română"" se extinde şi faţă de alţi foşti miniştri
Foştii miniştri Dan Nica şi Varujan Vosganian sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie într-o cauză disjunsă din dosarul "Poşta Română", în care au fost deja trimişi în judecată Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, se arată în rechizitoriul înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit rechizitoriului prin care fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy, alături de fosta conducere a Poştei Române, au fost trimişi în instanţă, procurorul a decis disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de Dan Nica şi Varujan Vosganian, pentru abuz în serviciu, precum şi faţă de alte persoane. Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de DNA, în decembrie 2010, fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Dosarul Poşta: Miniştrii s-au turnat între ei
Dezvăluirile vin acum de la cel mai înalt nivel: implicarea lui Vosganian în controversata tranzacţie este susţinută intens de nimeni altul decât fostul său coleg de cabinet, ministrul de resort Zsolt Nagy. Iar despre rolul lui Dan Nica, detaliile, ajunse acum la DNA, vin de la Sergiu Iliescu, subordonatul aceluiaşi Nagy. În acest nou dosar, desprins din speţa în care fostul ministru de Justiţie Tudor Chiuariu este judecat pentru abuz în serviciu, protagoniştilor Dan Nica şi Varujan Vosganian procurorii l-au mai alăturat şi pe omul de afaceri Sorin Creţeanu, patronul firmei Comnord. Această societate a fost principala beneficiară a afacerii în urma căreia Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy au fost deja trimişi în judecată în aşa-numitul dosar "Poşta".
• Secrete. AVAS vrea desecretizarea arhivei Băncii Române de Comerţ Exterior din perioada 1968-1989. Scheletele din dulapul Bancorex
Desecretizarea arhivelor Băncii Române de Comerţ Exterior (denumită BANCOREX după 1989) ar putea furniza informaţii despre multe dintre operaţiunile secrete din perioada lui Ceauşescu, precum şi despre persoanele şi firmele implicate. Ion Stoian, fost ministru adjunct al Comerţului exterior, spune că accesul liber la arhivele Bancorex va arăta cum a plătit Nicolae Ceauşescu datoria externă de circa 34 de miliarde de dolari, ce tipuri de export a făcut, prin ce firme reale din ţară şi străinătate, şi mai ales prin ce persoane responsabile de conturi speciale. De asemenea, ne poate arăta în ce direcţii au plecat cele peste 2.000.000.000 de dolari, economisite de Nicolae Ceauşescu până în decembrie 1989 şi evaporate, ulterior, din depozitele băncii.
• Ultima carte a lui Traian Băsescu de Aina Mungiu Pippidi
Aţi văzut gurile căscate ale poliţiştilor de la bilanţul MAI cînd îl ascultau marţi pe şeful statului? Putea zbura o întreagă escadră F-16 înăuntru şi tot ar mai fi rămas loc. Neperformanţi, corupţie generalizată, totul trebuie să se schimbe - tuna şi ploua peste ei. Ce îşi spuneau aceşti oameni disciplinaţi nu ştiu- mai ales că toate astea veneau de la preşedinte, care răcnea la Franţa şi Germania acum o lună că totul e perfect la noi, minus nişte recalcitranţi prin CSM, că frontierele sînt impecabile, şi aşa mai departe. Cu un aplomb perfect similar celui de ieri, după ce ţara a luat un şut undeva şi sute de vameşi şi poliţişti au fost umflaţi cu duba. Dacă intram în Schengen în martie, să înţeleg că nu mai aveam corupţie generalizată şi nu mai era cazul de reforme radicale? Rapoartele alea faimoase ale serviciilor secrete care denunţă corupţie peste tot ar fi rămas secrete?
• Cristian Anghel, eliberat condiţionat
După 10 de luni petrecute în penitenciarele din Gherla şi Tăuţii de Sus, Cristian Anghel, cel care a fost primar al municipiului Baia Mare în perioada 1993-2010, a fost eliberat. Condamnat în martie 2010 la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, fostul edil al municipiului reşedinţă de judeţ a fost eliberat condiţionat de un complet al Tribunalului Maramureş. Sentinţa a fost pronunţată chiar de preşedintele Tribunalului Mihai Pop-Cerneanu.
• Agricultura şi energia scot economia din criză
Problemele din aceste sectoare sunt o uriaşă rezervă de oportunitate, cred economiştii. Agricultura şi zona energetică au un potenţial ridicat de scoatere din criză a României, au afirmat ieri participanţii la seminarul "De unde ar putea veni creşterea economică şi pe ce linii de business se mizează", desfăşurat la BNR. Potenţialul există, dar problemele nu lipsesc. "Există trei probleme care trebuie rezolvate, anume crearea unei pieţe a produselor: agricole, în al doilea rând, scăderea evaziunii în domeniul comerţului cu cereale, apoi soluţii de comasare a explo-ataţiilor", crede Ionuţ Dumitru, economist-şef RZB. Fără comasare agricultorii nici nu primesc creditele necesare, l-a completat Marinel Burduja, vicepreşedinte RZB.
• Aparatul de propagandă al lui Hitler a realizat filme folosind tehnologie avansată. Ce filmau nazistii în 3D
Cineastul australian Philippe Mora a declarat că a descoperit două filme în 3D, de câte 30 de minute, turnate de propagandiştii celui de-al Treilea Reich, în 1936. Descoperirea a avut loc în urmă cu 16 ani, înainte ca acest format să devină popular în SUA şi în lume. "Calitatea filmului este extraordinară". Prima peliculă, intitulată "So Real You Can Touch It/Atât de real încât poţi atinge", arată imagini stereoscopice (în relief, reconstituiri tridimensionale) în care sfârâie nişte cârnaţi pe un grătar. Cel de-al doilea este numit "Six Girls Roll Into Weekend/ Şase fete merg în weekend", unde probabil sunt surprinse, potrivit lui Mora, nişte vedete de top ale studioului Universum Film. Acesta a fost cel mai important studio al Germaniei din timpul războiului, care a produs şi filme şi programe de televiziune, dar care a funcţionat până în 1945.
• Pentru cine se cântă "Sfântă tinereţe legionară". Pentru BOR?
Înalţii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române nu au nimic împotriva imnului legionar, pe care măicuţele i l-au făcut cadou arhimandritului Iustin Pârvu şi care a avut apoi mare succes pe youtube. "Sfântă tinereţe legionară", odă închinată Gărzii de Fier şi Căpitanului, se cântă uneori şi la sfinţirea unor biserici noi şi nu e clar încă dacă Patriarhia acceptă acest lucru din nostalgie sau dacă încurajează un curent care ia deja amploare pe internet.
• ZIARUL FINANCIAR
• Isărescu: Stimularea consumului este o idee proastă. Şi cum să creştem?
Antreprenorii, managerii de companii şi bancherii care văd în stimularea consumului soluţia prin care economia ar putea fi scoasă din criză au o "idee proas-tă", după cum spune Mugur Isărescu, gu-ver-natorul BNR. După doi ani de cădere a PIB, el afirmă că românii nu trebuie să se apuce să mai şi consume, aşa cum îi îndemna mai deunăzi premierul Emil Boc, ci să muncească. "Să stimulăm consumul ca să avem creştere economică nu pot să o calific decât ca pe o idee proastă. Nu putem să o punem în practică. Românii trebuie să fie lăsaţi şi stimulaţi să muncească", a spus ieri şeful BNR. Nimeni nu-şi doreşte un consum sălbatic care să ducă din nou la creş-te-rea explozivă a importurilor. Nimeni nu-şi doreşte consum pe seama majorării salariilor din sectorul bugetar şi a pensiilor.
• Cât mai valorează garanţiile din spatele creditelor vândute de bănci în anii de boom?
Raportul dintre creditele pe care băncile le au de recuperat de la clienţi şi valoarea garanţiilor pe care le deţin în contul acestor expuneri se află la un nivel confortabil, de sub 80%, afirmă BNR. În mod paradoxal, raportul s-a menţinut relativ constant în ultimii ani, deşi preţurile imobilelor au coborât chiar şi la jumătate. Datele publicate de BNR se bazează pe raportările făcute de cele mai importante zece bănci locale din punctul de vedere al activităţii de creditare în cadrul unui sondaj trimestrial. Raportul dintre valoarea creditelor şi cea a garanţiilor deţinute (loan to value - LTV) este calculat doar pentru împrumuturile cu garanţii imo-biliare în spate.
• Dacă Libia taie livrările de petrol şi gaze, o parte din Europa riscă să paralizeze
Preţul petrolului a atins maximul ultimiilor doi ani din cauza situaţiei din nordul Africii, la nivel internaţional crescând temerile că în cazul escaladării violenţelor, Libia, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa, ar putea întrerupe livrările. Preţul petrolului tranzacţionat la New York a crescut cu 8,6% în numai o săptămână, în timp ce la Londra, preţul petrolului Brent a crescut cu 15%, la 105,7 dolari pe baril, cea mai ridicată valoare de după septembrie 2008, scrie presa internaţională. Dacă livrările Libiei sunt întrerupte, cel mai mult va avea de suferit Europa şi în special Italia, care importă din Libia 25% din necesarul de petrol şi 10% din cel de gaze.
• Românii au pus deoparte 5 mld. euro de la începutul crizei
Depozitele populaţiei au crescut cu 26% sau 21,5 miliarde lei (circa 5 mld. euro) în ultimii doi ani, în care criza financiară s-a simţit din plin. Analiştii explică această creştere aparent paradoxală prin sentimentul puternic de prudenţă din partea oamenilor, dar şi prin dobânzile ridicate oferite de bănci în 2009 şi în prima parte a anului trecut. Economiile din bănci ale populaţiei au crescut în ianuarie cu 450 milioane lei (105 mil. euro) şi au ajuns la aproape 104,5 miliarde lei la sfârşitul lunii, chiar dacă dobânzile încasate au fost semnificativ mai mici. Clienţii individuali aveau depozite în moneda naţională de 64,8 miliarde lei la sfârşitul lui ianuarie, în creştere cu 1% faţă de luna anterioară şi cu 10,6% mai mult decât în perioada corespun-zătoare din 2010, arată datele BNR.
• Zi record la Bursă: BERD a ieşit din BRD pentru 107 mil. euro
Lâncezeala în care a recăzut bursa de la Bucureşti după primele zile de tranzacţionare ale Fondului Proprietatea a fost întreruptă brusc ieri la ora 16:02, când au fost afişate pe ecranele de tranzacţionare opt schimburi de acţiuni BRD, care au implicat 34 de milioane de acţiuni, în valoare de 107 milioane de euro. Ziua de ieri a stabilit astfel un nou record pentru valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa locală, transferurile de ieri însumând 116 milioane de euro, după recordul de 109 milioane de euro din 2007. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a vândut întregul pachet de 4,99% din capitalul celei de-a doua bănci din România. Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 13,05 lei/acţiune, cu 5,43% sub preţul din piaţă de marţi.
• Protecţia investitorilor şi statutul RASDAQ, printre slăbiciunile pieţei de capital
Legislaţia ambiguă alături de incertitudinea privind statutul pieţei RASDAQ, înfiinţată în anul 1996 prin privatizarea în masă a peste 4.000 de companii, dar care nu funcţionează în prezent ca piaţă reglementată, expun investitorii riscurilor de abuz de piaţă. "Alături de predictibilitate pentru piaţa de capital, ar trebui să se vorbească mai des şi despre credibilitate. E o serie de aspecte prost rezolvate în legislaţie care permit transferul capitalurilor în alte părţi. Piaţa RASDAQ are un statut incert şi nu suficient de clar. Nu înţeleg de ce ezită Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare să dea un răspuns tranşant în ceea ce priveşte piaţa RASDAQ, în condiţiile în care a crescut numărul de semnale de alarmă din partea investitorilor şi organelor de anchetă", a spus Gheorghe Ciobanu, profesor doctor la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
• Nasdaq vrea să strice fuziunea dintre Bursa de la New York şi Deutsche Boerse
Grupul american Nasdaq OMX ar putea lansa o ofertă rivală celei a Deutsche Boerse pentru preluarea NYSE Euronext, în încercarea de a nu rămâne în afara valului de consolidare ce a cuprins piaţa operatorilor bursieri, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Aceasta este una dintre opţiunile luate în calcul de Nasdaq, companie evaluată la 5,7 mld. dolari (4,2 mld. euro), ca răspuns la tranzacţiile anunţate în ultima perioadă.
• Bătaia de joc în cheltuirea banilor publici: prejudicii de 172 mil. euro, cheltuieli cu încălcarea legii de 10 mld. euro
Administraţia centrală şi locală a cheltuit, în 2009, cu încălcarea dispoziţiilor financiar-con-tabile, 9,9 mld. euro (25% din bugetul general consolidat), prejudiciul direct adus bugetului (care trebuie recuperat) fiind de 172,7 mil. euro, potrivit raportului Curţii de Conturi realizat în 2010 pe datele bugetului general consolidat din 2009. "În urma misiunilor de audit desfăşurate asupra conturilor de execuţie a bugetelor (...), s-au constatat abateri de la reglementările legale care au avut ca efect producerea de prejudicii în gestionarea fondurilor publice, nevirarea la bugete publice în totalitate şi la termenele legale a obligaţiilor fiscale, precum şi reflectarea nereală a patrimoniului public în situaţiile financiare anuale auditate, motiv pentru care aceste conturi nu au fost certificate", spune raportul de 500 de pagini al Curţii de Conturi.