REVISTA PRESEI 25.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 iunie 2014

ADEVARUL

Prima ţară din Europa care renunta la euro

Statul Kosovo ar putea introduce propria sa monedă, renunţând astfel la utilizarea monedei euro, singura care se foloseşte încă din 1999 în mica ţară balcanică. Guvernatorul Băncii Centrale din Kosovo, cel mai tânăr stat din Europa, încă nerecunoscut de toate ţările, a anunţat acum câteva zile intenţia de a introduce o monedă naţională, potrivit presei franceze care citează publicaţiile locale. Potrivit lui Bedri Hamza, noua monedă s-ar putea numi dardan. Aceasta ar urma să înlocuiască moneda euro, cea care este de facto moneda tânărului stat balcanic. Dacă Bosnia a adoptat totuşi o monedă naţională, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Kosovo. Statul balcanic a continuat să folosească euro fără acordul autorităţii monetare care a emis euro, Banca Centrală Europeană. Această situaţie oferă statului avantajul stabilităţii financiare, a unei îndatorări limitate şi a unei rate a inflaţiei ţinute sub control. Dezavantajul ţine, evident, de lipsa oricărei pârghii de control a politicii monetare sau a masei monetare.

SRI avea o interdicţie legală de a-l informa pe preşedinte despre relaţiile fratelui său cu Bercea Mondial

SRI avea o interdicţie legală de a-l informa pe preşedinte despre relaţiile fratelui său cu Bercea Mondial: după începerea unei anchete penale, asemenea informaţii merg exclusiv la Parchet. Chemat, ieri, la raport de Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, George Maior i-a dat dreptate şefului statului atunci când a spus că nu a fost informat punctual despre legăturile dintre Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, şi fratele său, Mircea Băsescu. "Preşedintele, în declaraţia de ieri, a avut dreptate când a spus că serviciile de informaţii nu au abordat această chestiune într-o informare separată", a spus directorul SRI. Luni, şeful statului a ieşit la tribuna Palatului Cotroceni şi şi-a exprimat regretul că fratele său este suspectat de fapte de corupţie, subliniind că nu a nu a avut nicio cunoştinţă legată de eventualele afaceri pe care acesta le-ar fi avut cu Bercea Mondial.

Ponta, despre scandalul Băsescu-Bercea Mondial: Maior a spus foarte clar că nu a informat Guvernul meu

Victor Ponta a declarat, marţi, la întoarcerea din Israel că îl va propune pe Ioan Rus în locul lui Dan Şova în fruntea ministerului Transporturilor. Ponta a mai vorbit despre sesizarea făcută la CCR privind reprezentarea României la Consiliul European şi a comentat declaraţia şefului SRI, George Maior, privind informarea şefului statului cu privire la scandalul dintre fratele acestuia şi Sandu Anghel, alias Bercea Mondial. Despre demisia lui Şova - "Am decis împreună. Speculaţiile vor face parte din naturalul oricărei demisii. Nu am simţit nevoia. Nu e primul ministru din Ardeal (n.r. Ioan Rus). Primul considerent a fost experienţa profesională şi politică a domnului Rus. Este vicepreşedinte al PSD şi este şi domeniul dânsului profesional. Am fost foarte mulţumit de activitatea lui Dan Şova."

Unde a dispărut baronul Nicuşor? El spune că e în SUA, autorităţile îl vor da în urmărire internaţională

Arestarea în lipsă a preşedintelui CJ Constanţa şi difuzarea, de către TVR, a informaţiei că acesta nu se mai află în spitalul din SUA unde a fost operat ridică o întrebare legitimă: unde se află, de fapt, Nicuşor Constantinescu? Radu Mazăre, primarul Constanţei, a dezvăluit faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost îngrijit în SUA de prietenul său, Cristian Zgabercea, producătorul general al TVR. "În SUA nu stai în spital ca în Europa. În spital stai cât timp eşti operat, apoi eşti dus într-un bloc la mică distanţă de spital, unde eşti tratat ambulatoriu. Te mai întorci în spital când apar probleme foarte grave", a spus Mazăre. Între spitalul John Hopkins din Baltimore şi acest bloc de apartamente există un contract, care este depus la instanţă, spune Mazăre. De aceea nu înţelege de ce DNA cere arestarea prietenului său. Cristian Zgabercea, producătorul general al TVR, a spus că a fost alături de prietenul său, Nicuşor Constantinescu, la a treia zi după ce a fost operat. "Mi-am luat concediu de odihnă şi am mers la prietenul meu. Soţia a stat cu el chiar în timpul operaţiei", a spus el.

Cât mai stă Adrian Năstase după gratii

Fostul premier Adrian Năstase ar putea cere eliberarea condiţionată în scurt timp, chiar dacă magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să îi majoreze pedeapsa cu încă şase luni. Acest lucru este posibil în cazul în care cele două lucrări scrise de fostul politician vor fi luate în considerare. Concret, cu cele şase luni adăugate ieri, Adrian Năstase are de executat în total 54 de luni. Pentru că a depăşit vârsta de 60 de ani, potrivit prevederilor din vechiul Cod Penal, după care a fost condamnat, fostul premier poate cere eliberarea condiţionată după ce a ispăşit o treime din pedeapsă, adică după 18 luni. În concluzie, Adrian Năstase poate începe demersurile pentru eliberarea condiţionată cu începutul lunii octombrie. Dar asta în cazul cel mai rău. Dacă însă comisia pentru eliberare condiţionată va ţine seama de cele două cărţi scrise de Adrian Năstase în ultimele şase luni, liberarea ar putea veni chiar mai devreme.

Ponta merge iar cu pâra la CCR

Premierul Victor Ponta nu s-a împăcat cu faptul că nu el va reprezenta România în Consiliile Europene de la Bruxelles atât timp cât la Cotroceni se va afla Traian Băsescu, chiar dacă au trecut mai bine de doi ani de când se află în fruntea Guvernului. Victor Ponta a sesizat iar Curtea Constituţională, pe motiv că Traian Băsescu "nu a solicitat elemente de mandat Guvernului" pentru participarea sa la Bruxelles. În consecinţă, premierul cere Curţii să constate conflictul juridic de natură constituţională generat de şeful statului. Unul dintre subiectele foarte importante ce vor fi discutate în Consiliul European este semnarea acordului de liber schimb al UE cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Alte subiecte pe ordinea de zi mai sunt: energia şi schimbările climatice, libera circulaţie şi justiţia. Doleanţa lui Victor Ponta are şanse infime de reuşită, pentru că Traian Băsescu nu este obligat să ceară mandat din partea Guvernului , nici măcar a Parlamentului, pentru a participa la întrunirile cu şefii de stat şi de guvern din UE.

Cum au ajuns românii să consume benzină indiană

O parte dintre şoferii din România consumă carburanţi care provin din India, deoarece costurile de producţie au ajuns acum mai mici decât cele din sectorul european de rafinare, iar traderii au ajuns să importe şi astfel de sortimente, a declarat, la Adevărul Live, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International, fostul Rompetrol Group. "Au avut loc livrări din India deoarece sunt mai ieftine aceste produse. Costurile de producţie sunt mai mici şi ei folosesc vase de transport foarte mari pentru a intra pe piaţa mediteraneană. Iar de acolo ajung şi pe piaţa Mării Negre", a afirmat Zhangulov. Vicepreşedintele KMG International a explicat că Relliance Petroleum deţine o rafinărie foarte mare în India, cu o capacitate de 15 milioane de tone pe an, astfel că reuşeşte să îşi reducă mult costurile faţă de rafinăriile mici. Reliance Petroleum este o subsidiară a gigantului Reliance Industries, un colos cu venituri anuale de peste 73 de miliarde de dolari deţinut de către miliardarul indian Mukesh Ambani.

CURENTUL

"Taica socru" se ţine de glumiţe pe seama serviciilor secrete: Ilie Sârbu zice că Bercea ar fi putut fi urmărit de SIE pentru că infractorul îşi zice şi "Mondial"

Ilie Sârbu, preotul răspopit care acum deţine, prin cumul de funcţii, atât postul de lider al senatorilor PSD cât şi "rangul" de socru al premierului Victor Ponta, s-a apucat să facă tot soiul de glumiţe nesărate pe seama serviciilor secrete. Astfel că, în momentul în care i s-a cerut părerea despre activitatea infracţională a lui Anghel Sandu, "Tata socru" a luat-o "razna pe mirişte" şi a declarat plin de sine: "Clanul ăsta e din ce mai surprinzător. Am făcut şi o glumă, când m-au întrebat colegii dumneavoastră dacă îl invităm şi la Comisia SIE, unde sunt eu vicepreşedinte, şi am spus că trebuie să ne gândim serios, pentru că el e Bercea Mondial, deci intră şi în sfera de activitate a SIE."Ilie Sârbu nu şi-a dat cu părerea chiar aşa, la voia întâmplării, ci la foarte scurt timp după ce conducerea SRI a prezentat în faţa Comisiei pentru apărare, datele privitoare la activitatea infracţională a clanului "Bercea". În plus, membrii comisiei intenţionează să ceară şi de la SPP un raport privitor la protecţia informativă a preşedintelui Traian Băsescu în contextul acestui scandal care zguduie din temelii lumea noastră politică.

CURIERUL NATIONAL

Dan Adamescu şi Iosif Armaş, judecaţi pentru corupţie

Oamenii de afaceri Dan Adamescu (arestat preventiv) şi Iosif Armaş au fost ieri deferiţi justiţiei de procurorii anticorupţie în acelaşi dosar în care au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, şi cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru), dar şi patru practicieni în insolvenţă (Monica - Angela Borza, Ilie Preda, Cristina Elena Popa (fostă Cândea) şi Emanoil Postelnicu). Potrivit rechizitoriului remis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti, cei patru judecători sunt acuzaţi că, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, sau a modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, precum şi a desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă.

Băncile spun în instanţe lucruri trăsnite

După ani buni în care şi-au bătut joc de clienţi, "scăpând" numeroase clauze abuzive în contractele de credit în ciuda intrării în vigoare a OUG 50/2010, băncile din România continuă să-i sfideze pe consumatori inclusiv prin întâmpinările depuse în instanţe. Argumentele invocate de instituţiile financiare în scopul respingerii acţiunilor iniţiate de consumatori sunt în unele cazuri de-a dreptul hilare, fapt ce ar putea determina instanţele să nu le ia prea mult în serios, punând în mare măsură sub semnul întrebării capacitatea juriştilor de a apăra interesele băncilor în procesele colective. "Francul elveţian nu este o valută exotică. [...]. Valuta exotică este definită ca fiind o monedă care este nelichidă şi foarte puţin tranzacţionată, cum este, de exemplu, bahtul din Thailanda, peso din Uruguay, dinarul din Iraq şi p... din Botswana", se arată într-una dintre întâmpinări.

China şi Australia vor să finalizeze anul acesta acordul de liber schimb

China şi Australia, care au încercat de câţiva ani să creeze un acord de liber schimb bilateral, sunt hotărâte să semneze un acord până la sfârşitul acestui an, a declarat, marţi, şeful de comerţ al Australiei, în urma discuţiilor cu liderii chinezi. Cu toate acestea, au existat puţine semne că reprezentanţii celor două ţări ar fi ajuns la o înţelegere, în ciuda exprimării intenţiei de către prim-ministrul Tony Abbott de a sigila un acord înainte de luna noiembrie. Ministrul australian al Comerţului şi Investiţiilor, Andrew Robb, a declarat că acordul cu China se află pe drumul cel bun, dar a refuzat să dea detalii cu privire la discuţii, spunând că nu a vrut să "pună cărţile pe masă". Robb şi-a exprimat, de asemenea, optimismul cu privire la încheierea până în 2015 a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) - acord de liber schimb cu Statele Unite şi 10 alte economii din ţări cu deschidere la Pacific.

Senatul a aprobat reducerea CAS cu 5% din octombrie 2014

Proiectul de lege prin care Guvernul propune reducerea cu 5% a cotelor plătite de angajatori pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat, marţi, de Senat, în forma propusă de Executiv, informează Mediafax. Prin proiect se prevede că această cotă va scădea de la 20,8 la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă. Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014, se mai arată în proiect.

Băsescu a promulgat Legea insolvenţei

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după ce, vineri, Curtea Constituţională a motivat decizia în privinţa constituţionalităţii legii, în urma sesizării făcute de PNL. Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost atacată la Curtea Constituţională, în 22 aprilie, de grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, parlamentarii susţinând că legea ar încălca liberul acces la justiţie şi proprietatea, ar introduce o discriminare şi poate afecta industria. Sesizarea PNL viza 15 articole din proiectul de lege. Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara atunci că prin accesul la buletinul procedurilor de insolvenţă, pe internet, se poate vedea dacă s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă sau că există un raport al administratorului judiciar, însă nu există niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat şi s-a dispus în cauza respectivă.

Franţa a cerut ajutorul Germaniei şi al altor ţări pentru reducerea pedepsei impuse BNP de SUA

Franţa încearcă să obţină sprijinul Germaniei şi al altor parteneri europeni pentru a limita penalităţile pe care SUA le vor impune BNP Paribas, afirmând că acţiunile "disproporţionate" împotriva celei mai mari bănci franceze ar putea reprezenta un risc sistemic pentru sectorul bancar. Preşedintele francez, Francois Hollande, a discutat cazul cu cancelarul german Angela Merkel, în timp ce miniştri francezi au abordat subiectul cu mai multe guverne europene, inclusiv cu cel al Marii Britanii, a declarat un oficial francez, potrivit Financial Times.Manevrele diplomatice ale Franţei vin în contextul conturării unui acord amiabil între BNP şi autorităţile americane, care ar putea fi anunţat chiar de săptămâna următoare. Banca va plăti, probabil, penalităţi de 8-9 miliarde de dolari, îşi va recunoaşte vinovăţia şi va accepta să concedieze mai multe zeci de angajaţi, dintre care mulţi deja au părăsit instituţia de credit, au declarat surse apropiate situaţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Şova, prima victimă a remanierii. Cine mai urmează?

Dan Şova a demisionat ieri din fruntea Ministerului Transporturilor, anunţând că vrea să se afle în prima linie a bătăliei electorale ce urmează pentru funcţia de preşedinte al României. Pe seară, Ponta a anunţat că Şova va fi purtătorul de cuvânt al PSD:În locul său va fi pus ardeleanul Ioan Rus, premierul Ponta confirmând, astfel, la venirea din Israel, informaţiile prezentate în exclusivitate de EVZ în cursul dimineţii. Schimbarea lui Şova de la Transporturi confirmă debutul remanierii dezvăluite de EVZ încă de acum câteva zile. Aceasta are însă şi un scop electoral, scopul lui Ponta fiind acela de a reîmprospăta imaginea Executivului, în prag de prezidenţiale. Potrivit surselor EVZ, una dintre variantele vehiculate presupune comasarea Ministerului Finanţelor cu Ministerului Bugetului, acesta urmând să fie condus de Ioana Petrescu. Şi Ministerul Educaţiei, condus de Remus Pricopie, ar urma să fie comasat cu Ministerul pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, condus de Mihnea Costoiu. Acesta din urmă va fi desemnat la conducerea noului mare minister.

România, punct strategic pe harta marelui război agricol

Agricultura, o miză uriaşă într-un mare "război economic" care nu a început de ieri, de azi şi care va continua mulţi ani de acum înainte, la nivel planetar. Aflaţi pe un pământ rodnic, vânat de mari interese, vom reuşi, ca popor, să ne administrăm resursele umane, tehnologice, financiare şi naturale, astfel încât să ieşim câştigători din această luptă? Ţări precum China, India, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită achiziţionează teren agricol peste tot în lume, ca o măsură preventivă pentru asigurarea nevoilor de hrană. Resursele necesare agriculturii, precum pământul şi apa, sunt limitate şi nu pot fi înlocuite. Solul românesc reprezintă un "pot" uriaş, care face să sticlească ochii investitorilor de calibru şi ai marilor puteri mondiale, foarte atente în a-şi apăra interesele pe termen lung. Va fi România un jucător câştigător sau o victimă în marele meci al agriculturii, unul extrem de disputat la scară globală? Totul depinde de modul cum vom şti să ne gestionăm zestrea naturală şi să punem în mişcare toate resursele, inclusiv cele tehnologice şi umane, de care dispunem.

Motivul pentru care IMM-urile fug de carduri

Pentru că nu cunosc facilităţile plăţii cu cardul, dar şi din dorinţa de a ascunde banii de fisc, IMM-urile plătesc cu banul jos, în patru din cinci cazuri. Încercarea statului de a limita plăţile cu bani gheaţă, principala sursă de evaziune, se izbeşte de o meteahnă veche a românilor: plata cash. Chiar şi micii patroni plătesc cash în 80% din cazuri, potrivit unui studiu realizat de Visa România. "La noi este încă o cultură puternică pentru cash. Să nu uităm că în multe oraşe din provincie, de cum încasează banii pe card, posesorii merg la bancomate să îi scoată. De aceea, multe IMM-uri încă nu plătesc cu cardul. Cu toate acestea, putem observa de la an la an creşteri impresionante pe acest segment", a comentat pentru EVZ analistul economic Aurelian Dochia. Cătălin Creţu, director regional România şi Croaţia al Visa, spune că majoritatea cardurilor sunt utilizate de firme pentru retragerea de bani şi nu pentru plăţi. Multe plăţi realizate de IMM-uri au valori mici, de aceea nu se utilizează cardul.

Datoriile firmelor în insolvenţă: O CINCIME din economia României

Creanţele generate de firmele aflate în insolvenţă, la nivel naţional, reprezintă 20% din PIB, aproximativ 25 de miliarde de euro, a spus ieri Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. "Noua Lege a insolvenţei este cu adevărat mai bună decât ceea ce era înainte, dar rămâne această mare întrebare - felul de aplicare. Dacă modalitatea de aplicare a acestei legi rămâne aceeaşi nu facem niciun pas înainte. Vorbim de 20% din PIB creanţe, aproximativ, pentru că încă în România acest fenomen este foarte puţin transparent, este foarte greu să procuri date. 20% din PIB reprezintă aproximativ 25 de miliarde de euro, creanţe aflate în insolvenţă la nivel naţional, din care băncile au partea de credit de 5,4 miliarde de euro", a spus Dănescu.

JURNALUL NATIONAL

Ginerele lui Băsescu poate rămâne fără terenuri

Punerea sub urmărire penală a noului soţ al Ioanei Băsescu, avocatul Radu Pricop, a fost însoţită de suspendarea plăţii despăgubirilor de către Autoritatea Naţională a Restituirii Proprietăţilor (ANRP) pentru retrocedările ilegale ale terenurilor Brătienilor. Ginerele preşedintelui, avocatul Radu Pricop, nu a mai primit prima tranşă de 200.000 de euro din despăgubirile de 10 milioane de euro pe care le aştepta pentru terenul pe care l-ar fi obţinut prin fals şi înşelăciune. Parchetul General a deschis o anchetă penală în acest dosar şi a cerut Autorităţii Naţionale de Restituirea Proprietăţilor să nu facă plata. De asemenea, Parchetul a cerut ANRP să se constituie parte civilă în proces. Săptămâna trecută ar fi trebuit să se elibereze primul titlu de despăgubire în valoare de 200.000 de euro, restul banilor urmând a fi plătiţi în tranşe timp de cinci ani. Până la finalizarea procesului, soţul Ioanei Băsescu, Radu Pricop, nu va fi primi niciun ban.

12 miliarde de euro fraudă cu electrocasnice

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat un lanţ comercial fraudulos de 15 firme, care au prejudiciat bugetul de stat cu circa 12 milioane de euro, prin neplata impozitului pe profit şi taxei pe valoarea adăugată (TVA). Inspectorii antifraudă au identificat şi stabilit un prejudiciu de circa 12 milioane euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată aferentă comercializării de televizoare LCD, aparate de aer condiţionat şi aspiratoare, precizează un comunicat al DGAF. Produsele erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vândute aparent unor firme din Bulgaria şi achiziţionate intracomunitar în România în mod exclusiv formal, unde erau realizate circuite scriptice de tranzacţionare succesivă, iar la vânzarea produselor pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată. In acest mod, ultima firmă din lanţul comercial şi beneficiarul produselor electronice, solicita decontarea TVA aferentă mărfurilor livrate celor mai mari lanţuri de comercianţi din domeniul electronicelor şi electrocasnicelor de pe piaţa românească.

Bogdan Olteanu, BNR: România va fi prima ţară din zona euro plus

România va fi prima ţară care va intra în Uniunea Bancară şi va fi astfel primul stat care va deschide calea către această instituţie având în vedere că nu există nicio experienţă în acest sens, a declarat marţi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul unei conferinţe de profil. Ţările care vor intra în Uniunea Bancară vor face parte din aşa numita zonă euro plus. "Decizia a fost luată şi anunţată de către cei care aveau prerogativele să o facă. Noi, Banca Naţională, suntem într-o foarte mare măsură responsabili de transpunerea acestei decizii în realitate. Paşii presupuşi nu sunt simpli: pe de o parte avem evaluarea activelor băncilor care este în curs de derulare, iar pe de altă parte o reformă instituţională legislativă extrem de complexă care presupune un transfer de suveranitate din România înspre acea parte a Uniunii Europene care decide să fie parte a Uniunii Bancare, o nouă zonă euro-plus. Foarte onorant pentru România este că, probabil, iniţial zona euro-plus va fi formată din zona euro şi România. Este posibil ca ulterior să se alăture şi alte ţări din afara zonei euro.", a explicate Olteanu.

NATIONAL

Basescu si Ponta merg pe mana lui Isarescu la Cotroceni!

Haosul este pe cale sa puna stapanire pe clasa politica romaneasca, astfel ca, mai mult decat oricand, strategii coabitarii si-au intetit eforturile pentru promovarea unei solutii viabile de stabilitate nationala. Iar cum in acest sens aproape ca nu exista alternative, au fost reluate "asalturile" asupra actualului guvernator al BNR de a accepta sa candideze la presedintia Romaniei. Marea noutate o reprezinta insa faptul ca negociatorii externi au garantat ca o eventuala decizie a lui Mugur Isarescu de a se inscrie in cursa pentru Palatul Cotroceni nu va fi obstructionata nici de actualul sef al statului, nici de cel al Guvernului. Pentru ca, intrand in criza de timp cu gasirea unui urmas de nadejde pe dreapta esichierului politic, Traian Basescu se poate multumi si cu aceasta solutie de compromis. Iar Victor Ponta nu are cum sa neglijeze semnalele externe cat se poate de clare cu privire la faptul ca o candidatura a sa la Cotroceni ar fi "nepotrivita" pentru marile cancelarii occidentale.

Dan Sova, mutat de la Ministerul Transporturilor la DNA!

Ca sa nu-i explodeze o noua "bomba" in Guvern, Victor Ponta l-a convins pe Dan Sova sa isi dea de urgenta demisia. Mai ales ca ancheta declansata de procurorii anticoruptie dupa publicarea in ziarul nostru a corespondentei prin care ministrul Transporturilor facea presiuni pentru plata a 10 milioane de euro catre Gruia Stoica avanseaza rapid, sursele noastre dand ca iminenta retinerea lui Sova la "marea extragere" din aceasta vara a DNA.

Venituri de 37 milioane de euro

Chiar si cu Gigi Becali in inchisoare, campioana Romaniei a avut parte de un an 2013 excelent din punct de vedere financiar, conform datelor oficiale ale Ministerului Finantelor. Informatiile arata inca o data ca FC Steaua este cea mai profitabila grupare din intreg sportul romanesc. Astfel, M.F a publicat pe site-ul oficial cifrele contabile ale "ros-albastrilor" pe anul fiscal 2013: campioana a avut incasari totale de 36.846.890 de euro, bani proveniti din participarea in cupele europene, activitati de marketing si vanzarea de jucatori (Rusescu si Chiriches au fost cedati in schimbul a 11,5 milioane de euro!). La capitolul cheltuieli apare trecuta suma de 23.610.981 de euro, din care numai datoria achitata catre Gigi Becali s-a ridicat la 10,5 milioane.

PUTEREA

Ponta şi Netanyahu anunţă proiecte mari. Frăţia cu Israelul

Premierul Victor Ponta şi cel israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat marţi o declaraţie comună prin care cele două guverne îşi exprimă intenţia de a extinde cooperarea pe mai multe domenii. Colaborarea celor două cabinete se va manifesta şi în "rezolvarea paşnică a conflictelor, precum şi pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi combaterea oricăror forme de antisemitism, discriminare rasială, xenofobie şi intoleranţă" în speranţa că Israelul va coexista paşnic în regiune, cu vecinii săi, se spune în declaraţia comună. Cei doi premieri au reafirmat importanţa de a dezvolta şi în viitor relaţiile Israelului cu Uniunea Europeană, cu care să continue să coopereze în problemele strategice şi regionale.

Miliardarul Rinat Ahmetov intră pe piaţa din România

Holdingul siderurgic ucrainean Metinvest, deţinut de omul de afaceri Rinat Ahmetov, va deschide reprezentanţa sa comercială în România, Metinvest Carpathia, potrivit unei invitaţii transmise presei. Metinvest este un grup de companii metalurgice internaţionale, cu activităţi în Ucraina, Europa şi SUA. Compania controlează jumătate din resursele de fier ale Ucrainei, 46% din producţia de cocs siderurgic şi 40% din producţia de metale. Compania are peste 100.000 de angajaţi, la nivel global. Holdingul metalurgic este controlat de Rinat Ahmetov, care deţine echipa de fotbal Şahtior Doneţk, unde antrenează Mircea Lucescu. Cu o avere estimată la 12,8 miliarde de dolari de revista americană "Forbes", Ahmetov (47 de ani, căsătorit, doi copii) ar fi al 47-lea cel mai bogat om din lume.

ROMANIA LIBERA

Baronii locali şi-au câştigat în Parlament liniştea în faţa ANI

Primarii şi şefii de Consilii Judeţene care fac parte din conducerea companiilor de utilităţi publice nu vor mai fi luaţi la întrebări de inspectorii de integritate, graţie unui proiect de lege votat ieri de actuala majoritate. Practic, după un an de încercări, baronii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, sunt la un pas să-şi atingă scopul în lupta cu ANI. Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, primarii şi şefii de CJ-uri vor fi reprezentanţi de drept ai comunităţii în asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, asociaţii înfiinţate chiar de autorităţile locale pentru a atrage fonduri europene şi a dezvolta proiecte în regiune, la care acţionari sunt consiliile judeţene şi/sau locale. În acest fel, aleşii locali vor ocoli prevederile Legii nr. 161/2003, care-i plasa în incompatibilitate dacă făceau parte, în acelaşi timp, şi din conducerea regiilor autonome de interes naţional sau local.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 20 de angajatori din economie. Industria, slab reprezentată

Primele 20 de companii din punctul de vedere al numărului de angajaţi au renunţat la aproape 5.000 de oameni anul trecut. Pe plus sunt retailerii Kaufland, Dedeman, Mega Image, dar şi operatorul RCS&RDS. România a rămas fără nicio companie de 30.000 de salariaţi după restructurările făcute în ultimul an. Poşta Română, compania deţinută de stat cu peste 28.000 de salariaţi, este cel mai mare angajator din economie, deşi a făcut 2.000 de concedieri în ultimul an. Cel mai mare angajator privat este OMV Petrom, cu 19.000 de salariaţi (cu aproa­pe 1.500 în minus faţă de 2012). Omul de afaceri român Zoltan Teszari a reuşit să intre cu RCS&RDS în topul celor mai mari zece angajatori din economie în 2013, având peste 9.300 de salariaţi după ce a angajat peste 500 de oameni, în timp ce "campioana" angajărilor din 2013 a fost tot o firmă românească, Dedeman (retailerul de bricolaj deţinut de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl), care a făcut peste 700 de angajări în ultimul an.

Agricover vrea să ducă legume de 12 mil. euro în hipermarketuri din producţia a 200 de fermieri

Agricover atacă piaţa legumelor în contextul în care producătorii nu reuşesc să se asocieze şi reclamă taxele mari impuse de hipermarketuri pentru a ajunge la raft. Agricover, unul dintre cei mai mari integratori de servicii şi distribuitori din agrobusiness cu afaceri de 255 milioane euro anul trecut, a intrat pe piaţa achiziţiei de legume din şapte bazine printre care se numără Vidra, Izbiceni, Dracea sau Lunguleţu şi şi-a bugetat încasări de 12 milioane de euro din afacerile pe care urmează să le facă din distribuţia acestor produse în reţele de retail ca Auchan, Kaufland, Cora sau Selgros. Obiectivul primului sezon de operare pe această piaţă este atingerea pragului de rentabilitate, iar prima direcţie de dezvoltare viitoare este distribuţia de seminţe, îngră­şăminte sau pesticide pentru cultivatorii de legume. "Astăzi sunt şapte bazine legumicole cu care lucrăm şi 200 de fermieri, dar vrem să dublăm numărul de fermieri. Am încredere că sistemul va funcţiona", a spus Robert Arsene, CEO al Agricover.

Cu ce rămâne România după demisia lui Şova

Dan Şova, cel care a avut pe mână autostrăzile şi drumurile naţionale în ultimul an şi jumătate, fie din postura de ministru al marilor proiecte de infrastructură, fie din cea de ministru al transporturilor, a demisionat din guvern lăsând în urmă o reţea de 645 de kilometri de autostrăzi, niciun proiect de concesiune care să fi avut un debut concret, dar cu promisiunea că în şase ani România va avea 3.000 de kilometri de autostrăzi. "Întotdeauna se putea mai bine, dar pentru prima oară în istoria României am inversat paradigma. Înainte se discuta că avem prea mulţi bani şi nu suntem capabili să facem proiecte, astăzi avem foarte multe proiecte pentru câţi bani avem", a spus Şova în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat de ZF dacă este mulţumit de activitatea sa din ultimul an şi jumătate ca ministru al marilor proiecte de infrastructură (decembrie 2012-martie 2014), respectiv de ministru al transporturilor (martie 2014-iunie 2014).

Salariile şefilor FP, BRD, Petrom şi BVB vor fi publice din septembrie

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va publica în septembrie noul Cod de guvernanţă corporativă care va stabili standarde unitare pentru publicarea salariilor pe care le încasează managerii companiilor listate. În prezent, puţine companii listate la BVB sunt transparente şi informează investitorii cu privire la salariile şi bonusurile pe care le încasează directorii acestora, deşi pe bursele externe o astfel de practică este o obişnuinţă. Nici salariul directorului general al BVB nu este public, aşa cum nu sunt nici salariile managerilor de la Petrom sau Fondul Proprietatea. Pe bursa de la Viena, şeful grupului OMV, acţionarul majoritar al Petrom, îşi publică salariile şi bonusurile încasate. Gerhard Roiss, CEO OMV, a încasat anul trecut 1,65 mil. euro cash, plus bonsuri sub formă de acţiuni. "Publicarea salariilor managementului companiilor listate trebuie să fie o practică agreată de toate entităţile, nu făcută voluntar doar de unu sau doi emitenţi. Trebuie să existe standarde de transparenţă a salariilor care să fie respectate de toate companiile", a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb