REVISTA PRESEI 25.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 iulie 2016

ADEVARUL

Turcia după puciul eşuat. Marea epurare în şcoli şi spitale

Ankara a anunţat că intenţionează să angajeze peste 20.000 de profesori în locul celor pe care i-a dat afară, în cadrul unei ample epurări, şi pe care-i suspectează că fac parte dintr-un vast complot în şcoli şi alte instituţii, scrie Associated Press. Anunţul ministrul Educaţiei Ismet Yilmaz, vine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat primul decret după instalarea stării de urgenţă, joi, care autorizează închiderea a 1.043 şcoli private, 1.229 fundaţii şi asociaţii caritabile, 19 sindicate, 15 universităţi şi 35 de instituţii medicale, precizează agenţia Anadolu. Toate sunt suspectate de legături cu imamul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Erdogan că a orchestrat puciul eşuat. Mai mult, conducerea forţelor armate turce va înceta pe viitor să mai depindă de Ministerul Apărării şi se va subordona direct preşedinţiei, a anunţat premierul turc Binali Yildirim.

ANALIZĂ Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu. România după Turcia. Crize şi oportunităţi

A devenit limpede că măsurile Ankarei devin la fel de îngrijorătoare ca şi lovitura de stat. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem de azi înainte este: "Ce urmează?". Ce ar trebui să scrie într-o eventuală strategie de ţară după multiplele crize care macină astăzi entităţi pe care le credeam la un moment dat sacrosante şi nepieritoare: UE şi NATO? "Tot ce e solid se topeşte în aer, tot ce este sfânt este profanat...", scria bătrânul Marx despre modernitatea europeană. Aceasta este şi condiţia noastră strategică de azi. Nimic din ceea ce ştiam ieri nu mai este valabil. În această lume, România euroatlantică va trebui să îşi regândească, cu luciditate, poziţia şi mizele. Criza din Turcia e structurală, deci îndelungată. Când Kemal Ataturk a decis că nu Coranul trebuie să fie cartea de căpătâi, ci un tip specific de ideologie republicană, a introdus în societatea turcă o tensiune / pană care nu a mai putut fi stinsă niciodată.

Atac cu maceta, lângă Stuttgart: un mort si doi râniţi

Un refugiat sirian in vârsta de 21 de ani a ucis o femeie cu o maceta si a rănit alte două persoane in oraşul Reutlingen, landul Baden-Wuerttemberg, din sud-vestul Germaniei, el fiind arestat de politie. O femeie a fost ucisă si alte două persoane au fost raniţe in urma atacului. Politia germană a anunţat că nu dispune de elemente care sa lase sa se creadă că atacul a fost de origine "teroristă", transmite AFP. Femeia care a fost ucisa era însărcinată si ar fi fost angajată a restaurantului kebab lângă care a fost atacată, relatează Mirror. Un martor a povestit pentru Bild ca "atacatorul era complet nebun. A fugit cu maceta in mănă in spatele unei maşini de politie. Un şofer cu un BMW a trecut intenţionat cu maşina peste el si l-a oprit."

Cele mai căutate specializări ale universităţilor

Peste 20.000 de candidaţi şi-au depus dosarele în sesiunea din iulie pentru admiterea la studii de licenţă la facultăţile Universităţii din Bucureşti. Cele mai căutate specializări de aici sunt Limbi Moderne Aplicate (75,9 candidaţi pe loc), Administrarea Afacerilor şi Geografia Turismului (8,7 candidaţi pe loc), dar în comparaţie cu anii trecuţi concurenţa a scăzut. La Academia de Studii Economice s-au înscris peste 8.500 de candidaţi, concurenţa medie la buget fiind de 3,02 candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă se înregistrează în domeniul Cibernetică economică, 8,43 de candidaţi pe loc. Chiar dacă numărul dosarelor înscrise la Universitatea Bucureşti în acest an este mai mare cu 1.000 faţă de acum doi ani, când au fost 19.000, iar concurenţa, în medie, este de 4,37 candidaţi pe loc, potrivit datelor statistice, se înregistrează o scădere a concurenţei chiar şi la cele mai căutate specializări.

Cea mai bogată româncă din lume are o avere de 3 miliarde de euro şi a devenit lordul armelor din India

Cea mai bogată româncă ar putea fi Anca Neacşu, o fostă participantă la concursuri de miss, care din lipsă de oportunităţi a plecat să muncească recepţioneră în străinătate. Acolo, într-un hotel, a cunoscut un miliardar indian care a luat-o de soţie, împreună administrând firme din domeniul armamentului. La aproximativ trei miliarde de euro este estimată de revista Forbes averea Ancăi Verma (fostă Neacşu), bani obţinuţi în urma căsătoriei cu omul de afaceri indian Abhishek Verma. În vârstă de 29 de ani, originară din Galaţi, aceasta l-a cunoscut la o vârstă fragedă pe omul de afaceri indian, când aceasta lucra ca şi recepţioneră la un hotel, conform presei din India. Cei doi sunt căsătoriţi din anul 2006 şi au împreună un copil.

Liderul Al-Qaeda cere teroriştilor să răpească occidentali pentru a-i schimba pe jihadişti aflaţi în închisori

Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, le-a cerut luptătorilor săi, într-o intervenţie înregistrată, să ia ostatici cetăţeni occidentali pentru a-i schimba cu jihadişti aflaţi în închisori, potrivit serviciului de monitorizare SITE Intelligence Group, transmite Reuters. Într-o înregistrare audio publicată online, al-Zawahiri a cerut membrilor din întreaga lume ai reţelei teroriste Al-Qaeda să răpească occidentali "până când vor elibera ultimul barbat musulman şi ultima femeie musulmană din închisorile cruciaţilor, apostaţilor şi ale inamicilor islamului", potrivit SITE. Reuters nu a putut verifica autenticitatea înregistrării audio. Ayman al-Zawahiri s-ar ascunde în regiunea graniţei afgano-pakistaneze, zonă controlată de talibani.

Val de atentate marca Statul Islamic, în Afganistan şi Irak. Peste o sută de oameni au murit

Cel puţin 80 de oameni au murit şi alţi 231 au fost răniţi, sâmbătă, într-un atentat la Kabul revendicat de Stat Islamic. Duminică, la Bagdad, cel puţin 15 persoane au murit într-un atentat sinucigaş comis într-un cartier şiit şi comis tot de ISIS. Doi atacatori şi-au detonat centurile explozive, în timp ce un al treilea a fost ucis de forţele de securitate, în timpul unei manifestaţii paşnice a comunităţii hazara în capitala afgană. La eveniment erau prezenţi aproximativ 10.000 de oameni.

Alegeri SUA 2016. Convenţia Partidului Democrat începe, luni, la Philadelphia

La Philadelphia începe, luni, Convenţia Partidului Democrat la care Hillary Clinton ( 68 de ani) va fi aleasă, oficial, candidata partidului pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie. Contracandidatul republican va fi miliardarul Donald Trump. Vineri, ea şi-a anunţat şi candidatul din partea democraţilor la funcţia de vicepreşedinte, în persoana lui Tim Kaine, senator de Virginia. Convenţia se deschide cu discursul primei doamne a Statelor Unite, Michelle Obama urmat de cel al lui Bernie Sanders, senator din Vermont, care a renunţat bătălie în favoarea lui Hillary Clinton, ba chiar a anunţat că o sprijină, în ciuda campaniei interne aprige pe care a dus-o împotriva ei . "Vom construi poduri, nu ziduri", a promis Hillary Clinton, aluzie la disensiunile din tabăra republicanilor , dar şi la declaraţiile lui Trump.

BANCHERUL

Bancile romanesti sunt de cinci ori mai profitabile decat cele europene, dupa ce au recunoscut creditele neperformante

In Romania, profitabilitatea (ROE) este la un nivel dublu fata de media europeana, in timp ce al doilea indicator de performanta, cel al activelor (Return on Assets - ROA), este de aproape cinci ori mai ridicat decat media europeana: 1,59%, fata de doar 0,36%. Ceea ce inseamna ca activele bancilor romanesti, creditele adica, aduc un castig substantial. Se vede acest lucru si din marja neta de dobanda: 3,35% in Romania, comparativ cu o medie europeana de 1,49%. Profitul este sporit si de rata mai redusa a raportului cost/venit, de 56% in Romania, fata de media europeana de 66%. Profitabilitatea ridicata a sistemului bancar romanesc se datoreaza atat cresterii creditarii, cat si procesului de recunoastere a creditelor neperformante, prin write-off si vanzarea acestora catre recuperatori, initiat in urma cu doi ani, la recomandarile BNR. Consecinta a fost o pierdere record de 4,6 miliarde lei in 2014 inregistrata de sistemul bancar romanesc, urmata de un profit, de asemenea un record, de 4,8 miliarde lei in 2015.

CAPITAL

Vlad Voiculescu: Probabil că 80% din spitale ar trebui închise. Nu e o soluţie

Sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilităţi. Dacă ar fi să aplicăm toate măsurile punitive, circa 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă care ar arunca ţara în criză, a declarat, într-un interviu oferit revistei Capital, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. "Lucrăm la un proiect pentru construirea de spitale noi. Până la finalul mandatului sper să avem o viziune şi un plan de investiţii pentru următorii cinci ani. Lucrăm la studiul care să ne spună de ce este nevoie şi unde. În cazul spitalelor regionale vorbim de spitale multidisciplinare care au şi serviciu de urgenţă", a spus Vlad Voiculescu.

Donald Trump vrea masuri radicale privind imigraţia. El acuză Franţa şi Germania

Donald Trump a spus că oamenii din Franţa şi Germania s-ar putea confrunta cu verificări extreme înainte de a intra Statele Unite pentru că ţările lor au fost compromise de terorism, notează dailymail.co.uk. În discursul său de la Republican Naţional Convention, el a mai spus şi că vrea să scadă gradul de imigraţie din ţările în care atacurile teroriste s-au răspândit. El a acuzat Franţa şi Germania pentru că a lăsat terorismul să înflorească, spunând: "Este doar vina lor. Ei au permis oamenilor să vină pe teritoriul lor. Iată planul meu - ceea ce vreau: Verificări dure". Atunci când a fost întrebat dacă politica controversată ar ţine la distanţă de Marea Britanie un număr semnificativ de persoane, el a zis că s-ar putea ajunge şi la acel punct.

Veste bună pentru românii care merg în Bulgaria şi Grecia

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a efectuat, împreună cu reprezentanţii CNADNR, o vizită de lucru pe Podul de la Giurgiu. În cadrul vizitei, ministrul Sorin Buşe s-a asigurat că lucrările care au mai rămas de executat crează un disconfort cât mai mic şoferilor. Pe Podul de la Giurgiu se circulă acum pe ambele sensuri, conform unei postări pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Transporturilor. "Lucrările la partea carosabilă au fost finalizate. Trebuie să fie trasate marcajele, va rămâne un singur punct de lucru mobil, care se va muta periodic pentru a minimiza disconfortul şoferilor. Acesta va executa lucrări de sablare şi vopsitorie a tablierului metalic", potrivit Ministerului Transporturilor . Oficialii MT spun că este prima reabilitare majoră de la darea în folosiţă a podului de la Giurgiu, în 1954.

Italienii n-au probleme cu băncile, ci fac ajustări conforme cu regulile europene

Italia nu are nicio problemă cu băncile sale, ci face doar unele ajustări în conformitate cu regulile europene, a declarat duminică ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, ca reacţie la zvonurile privind problema creditelor neperformante care afectează sectorul bancar din peninsulă, transmite AFP. "Toate ţările care sunt îngrijorate ar trebui să se liniştească. Nu există probleme în sectorul bancar italian. Există doar un număr limitat de bănci care au acumulat volume mari de credite neperformante pentru care sunt avute în vedere soluţii care respectă principiile pieţei", a declarat Pier Carlo Padoan la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, cele peste 700 de instituţii care formează sistemul bancar italian au acumulat credite neperformante în valoare de peste 360 de miliarde de euro.

CURENTUL

O familie de romi venită pe litoral a tăiat un porc în campingul din Mamaia

Romii au cumpărat un porc pe care l-au sacrificat şi apoi l-au pregătit ca de Crăciun: l-au pârlit şi apoi l-au tranşat. Potrivit presei constănţene, la o zi după ce au tăiat porcul, romii au sacrificat şi un berbecuţ pe care l-au pregătit, tot pe plajă, la proţap. De câteva zile, aceiaşi romi sunt o prezenţă care nu poate fi trecută cu vederea pe plajele de fiţe din nordul staţiunii. Pirandele fac baie îmbrăcate şi cu colace fosforescente, printre costume de baie de firmă, silicoane şi frapiere cu şampanie, scriu jurnaliştii de la reporterntv.ro care au publicat şi mai multe fotografii:

CURIERUL NATIONAL

Se mai poate redresa City Insurance?

În raportul de activitate pe anul trecut, asigurătorul îşi exprimă convingerea că "a urmărit şi realizat obiectivele trasate de AGA, a oferit produse şi servicii de calitate tuturor partenerilor". În ciuda opiniei asigurătorului, în luna aprilie ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, impunând, săptămâna trecută, luarea anumitor măsuri. Printre acestea se numără majorarea capitalului social cu 30 mil. euro - faţă de 15 mil. lei cât îşi propusese acţionariatul - şi recuperarea împrumuturilor acordate City Invest şi Unity Broker, în valoare de 39 milioane euro. În ciuda pierderii de peste 5 milioane lei înregistrată anul trecut şi a stării de insolvabilitate, managementul City Insurance consideră că anul 2015 a fost unul bun, în care şi-au atins toate obiectivele şi au oferit produse de calitate tuturor partenerilor.

Transgaz a încheiat acorduri de interconectare cu Bulgartransgaz si Ukrtransgaz, pe conducta utilizată de Gazprom

Transgaz a incheiat in cursul acestei luni acordul de interconectare aferent punctului Negru Voda 1 cu operatorul sistemului bulgar (Bulgartransgaz) cat si acordul de interconectare aferent punctului Isaccea 1 cu operatorul sistemului ucrainean (Ukrtransgaz), informează compania, citată de hotnews.ro. Ambele puncte reprezintă puncte de interconectare transfrontaliera aferente conductei Tranzit 1 (Isaccea- Negru Voda), care până in prezent a fost rezervata exclusiv de către Gazprom, fapt care contravine legislaţiei comunitare. România este obligată, practic, să permită si altor companii să aibă acces la conductele de tranzit al gazelor pe teritoriul României.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian BĂSESCU: "Cer public să fiu AUDIAT în legătură cu BICA, UDREA şi fostul şef al ANI!

Fostul preşedinte al României,Traian Băsescu, a făcut, aseară, o serie de declaraţii cu privire la procesul fostei şefe DIICOT, Alina Bica, în cadrul unei intervenţii telefonice la Romania TV. De asemenea, preşedintele PMP a lansat grave acuzaţii la adresa Serviciului Român de Informaţii (SRI), nemulţumiri ce îi vizează în special pe Florian Coldea, adjunctul SRI, şi pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Traian Băsescu susţine vehement că doreşte să fie audiat ca martor în dosarele în care sunt acuzate Alina Bica şi Elena Udrea, dar şi în dosarul în care este vizat fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, însă instanţele refuză prezenţa acestuia în sala de judecată. Mai mult, fostul preşedinte afirmă că va face publice mai multe informaţii legate de dosarele instrumentate de DNA ale fostei şefe DIICOT, în cazul în care instanţa va refuza în continuare audierea sa.

Ministrul Apărării a fost dat în judecată. Chiriaşii săi nu şi-au plătit datoriile la întreţinere

Mihnea Motoc are un apartament de două camere, închiriat unor persoane care nu sunt trecute în cartea de imobil, pentru care are restanţe la Asociaţia de Proprietari de peste 5.200 de lei. Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Ioan Motoc, a fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari Strada Sirenelor nr. 10-12 din Bucureşti pentru că are mari datorii la întreţinere. Ministrul este proprietarul apartamentului 26, situat la etajul 6 pe scara A a blocului de la adresa de mai sus. Asociaţia solicită, prin cererea de chemare în judeacată, depusă pe 21 iulie la Judecătoria Sectorului 5, să-l oblige pe pârât să achite suma de 5.253,52 lei, reprezentând contravaloarea cotelor de contribuţie pentru apartamentul pe care îl deţine.

Lideri PNL, trimişi în judeţe ca să calmeze certurile dintre liberali şi vechii pedelişti

O parte din filialele judeţene ale liberalilor s-au transformat într-un butoi cu pulbere. Foştii PDL-işti şi foştii liberali au intrat în plină vară într-un conflict deschis înainte de alegerile parlamentare. Una dintre cele mai delicate situaţii din PNL a izbucnit săptămâna trecută în judeţul Satu Mare. Foştii PDLişti s-au retras în bloc din conducerea partidului, acuzându- l pe noul preşedinte al filialei judeţene, Ionuţ Rus, că încearcă să elimine gruparea pedelistă din jocurile de putere. Surse din organizaţia judeţeană au dezvăluit, ieri, pentru EVZ că foştii PDL-işti cer şi decapitarea prefectului Radu Bute, susţinător al PNL. "Nu mai putem accepta ca politica PNL-ului să o facă prefectul, din cabinetul lui", s-au revoltat foştii democrat-liberali, într- o şedinţă informală recentă, spun sursele citate.

Românii şi bulgarii grăbesc lucrările la conducta de gaze pe sub Dunăre

Presate de Comisia Europeană, care a început o investigaţie la companii româneşti din domeniul gazelor, cu suspiciunea că blochează exporturile, autorităţile accelerează lucrările la conducta de gaz spre Bulgaria. Ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu, şi cel bulgar, Temenuzhka Petkova, au anunţat că interconectorul de gaze dintre cele două ţări va fi gata la toamnă. Cei doi oficiali au verificat sâmbătă lucrările de realizare a conductei. Pe lângă linia principală, constructorul austriac Habau va construi şi o a doua linie, de rezervă. "Ieri (vineri - n.red.), a început forajul efectiv pentru introducerea primei conducte care este deja pregătită de Transgaz pe malul românesc. La începutul toamnei, va începe şi forajul pentru traseul conductei de rezervă", a declarat Victor Grigorescu.

JURNALUL NATIONAL

Avertisment DUR al lui Adrian Năstase pentru PSD

Fostul premier Adrian Năstase a explicat, într-o ediţie specială Q&A, realizată de Alessandra Stoicescu, că PSD se află într-o poziţie foarte delicată şi se confruntă cu pericole mari. Totuşi, Adrian Năstase a explicat şi câteva variante pe care le-ar putea lua în calcul social-democraţii: PSD, UNPR şi ALDE. Două partide de lideri, care au fost atacate puternic în ceea ce priveşte liderii. Unul a sucombat şi s-a topit în PMP şi celălalt este sub puternic atac la adresa liderului. În aceste condiţii, ALDE va fi sub o mare presiune în condiţiile în care va trebui să îşi apere liderul, nu ştim ce va urma pentru Tăriceanu şi riscul este ca votanţii să se împrăştie, unii să revină în PNL. Deci PSD riscă să rămână singur în această tabără, în timp ce în cealaltă tabără se strâng opţiuni pentru USB, într-o formulă pe care nu o cunoaştem, USB fiind un partid de elită.

Păcătoşii fac bugetul. Cât îi costă viciile pe români

Unul din patru români fumează şi bea alcool în fiecare zi, fiecare dintre noi savurează măcar o jumătate de ceaşcă de cafea dimineaţa, iar mai bine de 1,5 milioane de conaţionali joacă la păcănele sau pariază. Ne păstrăm însă fibra morală relativ curată, din moment ce avem "doar" 20.000 de prostituate. Viciile îi costă pe români câteva miliarde de euro pe an. Circa 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului român, iar fumătorii, atât de huliţi, suflă în PIB-ul naţional mai mult ca oricine. O treime din fumători cheltuie şi câte 100 de lei pe săptămână pe ţigări, toţi aceşti vicioşi virând la bugetul de stat 2,7 miliarde de euro în 2014, ceea ce înseamnă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul României după companiile petroliere.

NATIONAL

Băsescu iese la rupere

Traian Băsescu ignoră vacanta de vară si canicula si atacă tot ce mişcă (sau nu, cazul lui Iohannis) pe scena politica. In mod evident, deşi mai sunt patru luni pana la alegeri, fostul preşedinte a intrat deja in dispozitiv de campanie electorală. Unul agresiv, demn de un "animal politic". După ce a furat UNPR-ul de sub nasul PSD si PNL, obligând toata lumea sa recalculeze majoritatea parlamentară, Băsescu a recunoscut că are in vizor o nouă candidatură - la Camera Deputaţilor de această dată. Funcţia de parlamentar nu-l tentează, dar ii trebuie, dacă vrea sa scape de pensionare si să reintre in jocul politic. Cum nu se mai bazează pe un partid consacrat si care ajunge sigur in Parlament, Traian Băsescu a trecut la munca de jos - singura care aduce voturi.

FSB rupe SIE din Istanbul!

Dincolo de implicaţiile politice, urmările puciului eşuat pot schimba radical piesele de joc de pe nevăzuta tablă de şah a serviciilor secrete din întreaga lume. Istanbulul este unul dintre cele mai mari "noduri" de spionaj si de parafare a unor înţelegeri secrete din toata lumea. Iar in ceea ce priveşte Romănia, după cum susţin sursele National, cea mai influenta centrala operativa a Serviciului de Informaţii Externe se afla la Istanbul. Odată cu refugierea preşedintelui Erdogan tocmai la Istanbul, oamenii "Sultanului" le-au cerut "rezidenţilor" altor servicii să-si ia pur si simplu tălpăşiţa de aici, dacă nu vor ca lucrurile sa degenereze rapid. După cum susţin chiar surse din cadrul SIE, putinii oameni pe care Erdogan ii mai consideră loiali vor fi consiliaţi, in cel mai scurt timp, de experţii in contraspionaj ai FSB-ului. Iar neaşteptata schimbare de macaz nu face decât să întărească informaţia ca, într-adevăr, cei care i-au salvat poziţia si poate chiar viaţa preşedintelui turc sunt ruşii, FSB-ul fiind cel care l-a avertizat pe Erdogan de iminenta puciului militar.

Ciolos, îngropat de guru Bivolaru

Informaţii tot mai intens vehiculate susţin că in dosarul MISA s-ar regăsi, fără a avea neapărat un statut juridic si nume unor adepte din trecut, care acum ocupa "poziţii înalte". Si chiar daca referirile la aceste adepte sunt unele vechi, in aceasta noua conjunctura, toate oalele s-a sparge in capul lui Dacian Ciolos, atat ca premier, cat si personal. Desigur, rămâne de văzut si dacă aceste "conexiuni" incendiare vor ieşi la iveală, sau "bruxellezul" Ciolos va înţelege din start despre ce este vorba si o va lăsa mai moale cu unele dintre iniţiativele sale mai mult decât controversate.

PUTEREA

Turcia laică a lui Ataturk s-a transformat în Erdoganistan

Peste 10.000 de arestări, 60.000 de judecători, poliţişti, profesori şi funcţionari guvernamentali demişi, ofiţeri umiliţi în public, epurări în armată şi justiţie, un fost partener politic devenit adversar (clericul musulman Fethullah Gulen) acuzat că ar fi organizat lovitura de stat eşuată, reintroducerea condamnărilor la moarte... Toate astea amintesc de faimoasa Noapte a Cuţitelor Lungi de la începutul lunii iulie a anului 1934, când Hitler a organizat "Operaţiunea Colibri" pentru a-şi lichida rivalul la conducerea Partidului Nazist şi a celui de al Treilea Reich, Ernst Röhm. Numai că în Turcia nu trebuia lichidat un adversar în lupta pentru putere, ci două instituţii care apărau moştenirea politică a lui Mustafa Kemal Ataturk şi garantau laicitatea statului: Justiţia şi Armata.

Este oficial: Gabriela Firea a interzis "Via Sport" pe bd. Kiseleff

Abia venită din concediul de odihnă, Gabriela Firea a luat o decizie dragă ei. A interzis desfăşurarea de evenimente sportive pe bd. Kiseleff, care se desfăşurau de peste şase ani, de vineri noaptea, ora 22:00, până duminica, ora 14:00. Ea invocă multiplele lucrări edilitare de pe marile bulevarde. Organizatorii evenimentului sportiv susţin că decizia a fost luată fără un preaviz, fiind doar "invitaţi" să aleagă o nouă locaţie, ceea ce nu mai răspunde sloganului din anii trecuţi "Stop trafic! Start joc!". După gafele privind interzicerea concertelor în Centrul Civic sau în alte locuri din centrul oraşului, primăriţa Capitalei îşi dă arama pe faţă. Timp de patru ani, Firea va pleda pentru un oraş destinat şoferilor, de limuzine, în special, şi nu oamenilor. Săptămâna trecută, SC Funvertising SRL, societatea care organiza evenimentul stradal de pe Kiseleff, a fost informată oficial că, până la sfârşitul lunii august, nu va mai putea continua "Via Sport".

Daniel Boaje, director general McDonald's România: "Avem planuri ambiţioase în România, vrem să ne extindem!"

Ziarul PUTEREA a stat de vorbă cu Daniel Boaje, directorul general al celui mai mare astfel de lanţ de restaurante din România, McDonald's, despre succesul mâncării de tip fast-food în România, despre problemele cu care se confruntă compania în România, dar şi despre obiectivele de a se dezvolta pe plan local. Daniel Boaje, directorul general al Premier Restaurants România (cum se numeşte acum compania care deţine restaurantele McDonald's ) spune că societatea continuă să se extindă pe plan local, vrea să deschidă noi restaurante şi cafenele, o expansiune prudentă, în linie cu dezvoltarea din ultimii ani. În plus, compania are în plan şi să renoveze o parte din restaurantele existente. McDonald's România a avut anul trecut afaceri de 120 de milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

Tiranie în Turcia. Cum tratăm "bolnavul Europei"

Expresia "bolnavul Europei" a fost lansată de ţarul Nicolae I în discuţiile cu ambasadorul Imperiului Britanic despre situaţia Imperiului Otoman, în preajma războiului din Crimeea. La puţin peste 150 de ani, ecuaţia geopolitică europeană este remarcabil de similară şi are aceiaşi actori: Occidentul, Rusia şi Turcia, cu un factor agravant care este Crimeea. Problema turcă a revenit şi, deocamdată, cel puţin în Occident, nimeni nu ştie cum să o rezolve. În mulţimea de necunoscute care privesc implicaţiile loviturii şi contraloviturii de stat din Turcia, există însă şi o certitudine: Occidentul nu îşi poate permite să izoleze şi să abandoneze Turcia.

CIO renunţă la ideea de a suspenda RUSIA de la Jocurile Olimpice, în urma dopajului

Agenţia Americană Antidoping este dezamăgită de atitudinea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care "a refuzat să joace un rol conducător" când a renunţat să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio, informează AFP. "În mod dezamăgitor, ca răspuns la cel mai important moment pentru sportivii curaţi şi pentru integritatea Jocurilor Olimpice, CIO a refuzat să joace un rol conducător determinant", a indicat într-un comunicat directorul executiv al USADA, Travis Tygart. "Decizia privind participarea Rusiei şi dezordinea ce rezultă de aici sunt o veste proastă semnificativă pentru drepturile sportivilor curaţi", a continuat el. CIO a hotărât duminică să nu suspende Rusia de la Jocurile de la Rio de Janeiro, din cauza problemei dopajului.

ZIARUL FINANCIAR

Drama afacerilor româneşti: Avem idei, avem proiecte, avem piaţă, avem bani. Nu avem cu cine să le facem, nu găsim oameni pentru execuţie

Rodica Lupu de la Loop Operations, consultant pentru Fonduri Europene, a spus cu frustrare la ZF Live că pe piaţă sunt multe idei de afaceri, sunt proiecte, sunt bani, dar nu are cine să le execute, nu există leadership, nu există oameni care să conducă, nu există responsabilitate pentru muncă. Şi ea se confruntă cu această problemă, având în vedere că firma pe care o conduce şi unde este acţionar are idei, are proiecte şi ar vrea să treacă de la stadiul de consultant la cel de antreprenor. Problema ei este şi problema business-ului românesc. Cei care au făcut primii afaceri în România nu au cui să le predea companiile, pentru administrarea zilnică şi, mai mult decât atât, chiar dacă au noi idei, nu au oameni pe care să îi angajeze şi să îi pună la conducere, ca să execute strategia. Multinaţionalele, având o experienţă de decenii în business, au grijă să crească intern executivi, să-i rotească în companie, să-i trimită la cursuri, astfel încât la un moment dat să poată să preia managementul.

Cât de "desincronizat" este sistemul bancar de creşterea economiei?

Sectorul bancar a continuat să se îndepărteze de rolul de asigurare a interme­die­rii financiare prin acor­darea de credite, ponde­ri­le activelor bancare şi împrumu­tu­rilor private în PIB coborând sub nivelurile de dinainte de aderarea Ro­mâniei la Uniunea Europeană (UE). Nivelul intermedierii finan­cia­re continuă să fie subdimen­sionat nu doar în raport cu cel din zona euro, ci şi faţă de cel din ţările din regiune. Industria bancară locală s-a întors, practic, în timp, ajustarea bilanţurilor instituţiilor de credit ducând sectorul chiar la stadiul de dinaintea aderării României la UE, când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare. România a fost în ultimii ani codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere financiară, având cele mai scăzute ponderi în PIB ale activelor bancare şi creditelor. Ponderea creditului privat în PIB a revenit la nivelul de dinainte de 2007, coborând sub 30%. Iar ponderea activelor bancare în PIB a scăzut sub 60%.

BNR este pregătită pentru un bail-in în România

Banca Naţională a României (BNR), desemnată şi autoritate de rezoluţie pentru sistemul bancar local, a publicat ghidul Autorităţii Bancare Europene (EBA) privind criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească planul de reorganizare a activităţii în cazul în care o bancă are probleme. Ghidul vine în completarea prevederilor Directivei 59/2014 a Consiliului Uniunii Europene. Anunţul BNR vine după ce săptămâna trecută Curtea Europeană de Justiţie a decis că procedura de bail-in, prin care investitorilor le sunt imputate pierderi, este legală. Decizia vine într-o perioadă în care toată atenţia este concentrată asupra sistemului bancar italian, slab capitalizat şi cu un volum ridicat de credite neperformante. Pentru a putea obţine capital, băncile italiene ar putea fi forţate să convertească o parte din obligaţiunile emise în acţiuni, ceea ce se poate dovedi toxic din punct de vedere politic, deoarece majoritatea titlurilor sunt deţinute de investitori retail.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb