REVISTA PRESEI 25.07.2018

V.D.
Revista Presei / 25 iulie 2018

REVISTA PRESEI 25.07.2018

ADEVARUL

Biserica Ortodoxă Română, desfiinţată într-un important cotidian european: "Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii"

Cotidianul elveţian de limbă germană "Neue Zurcher Zeitung" a publicat un articol în care este analizat extrem de critic parcursul istoric al Bisericii Ortodoxe Române.

Analiza publicată în "Neue Zurcher Zeitung", unul dintre cele mai respectate cotidiene de limba germană din Europa, este intitulată "Şi în fascism, dar şi în comunism, Biserica Ortodoxă a României a fost mereu în slujba puterii" şi este semnată de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena. Redăm, în traducere, articolul publicat în "Neue Zurcher Zeitung": "«Daţi Cezarului ce-i al Cezarului», a spus Iisus. Şi a mai zis: «Împărăţia mea nu este din această lume». Biserica Ortodoxă Română nu a luat niciodată aceste cuvinte în sens literal. Apropierea sa de putere şi înclinaţia spre corupţie i-au adus bogăţii fără precedent. Orice dezbatere în privinţa trecutului este străină de ea. În 1989, când dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat de la putere, Biserica Ortodoxă Română (BOR) n-a fost de partea demonstranţilor. Spre deosebire de Bisericile Catolică şi Protestantă, a rămas loială regimului. Patriarhul de atunci, Teoctist, a trebuit să se retragă din spaţiul public după ce făcuse o declaraţie de loialitate în ultimele zile ale regimului dictatorial. Dar după 112 zile, a revenit în viaţa publică şi a colaborat cu cei care au ajuns la putere după comunism. Episodul e simptomatic pentru ţara cu cea mai mare majoritate ortodoxă din UE. BOR caută să rămână aproape de puterea de stat şi o legitimizează în schimbul unui suport financiar masiv. Ca şi în alte ţări ortodoxe, BOR a umplut golul de identitate lăsat în urmă de comunism.

BANCHERUL

Vanzarea de titluri de stat pentru populatie nu a afectat depozitele bancare, care, dimpotriva, au crescut semnificativ, cu 3,1 miliarde lei, confirmand spusele lui Mugur Isarescu: tara are bani! Problema e: ce facem cu ei?

Titlurile de stat Centenar in valoare de aproape 800 de milioane de lei vandute de stat populatiei in a doua jumatate a lunii iunie nu au afectat depozitele bancare. Dimpotriva, efectul a fost invers: romanii si-au sporit in aceeasi luna economiile din banci (in conturi curente si depozite la termen) cu o valoare importanta, de 3,1 miliarde lei, de trei ori mai mult decat au investit in titluri de stat.

Cresterea economiilor in iunie a fost cu mult peste nivelul din mai, cand avansul a fost de doar 0,9 miliarde lei, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Si firmele si-au sporit economiile in iunie cu 1,2 miliarde lei, o valoare aproapiata de cea din luna precedenta, asfel ca in total conturile populatiei si firmelor din banci s-au majorat cu 4,3 miliarde lei, la 295 miliarde lei in total.

In primele sase luni ale anului, populatia si-a sporit economiile in banci cu nu mai putin de 9,1 miliarde lei, in timp ce conturile firmelor au crescut cu numai 1 miliard de lei.

In total, asadar, conturile si depozitele bancare s-au majorat cu 10 miliarde lei in primul semestru din 2018.

Tara are bani, bancile au bani, dar nu dau suficiente credite

Aceste statistici confirma ultima declaratie, din 4 iulie, a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: "tara are acum bani, sa o spun pe intelesul tuturor!"

"Bancile au bani, dar din motive pe care le vom discuta, vom vedea de ce creditul creste dar nu suficient de rapid, de ce tara a ajuns la 27% intermediere bancara, una dintre cele mai scazute din Europa", a adaugat Isarescu.

COTIDIANUL

Operaţiune de recuperare a DNA de către oamenii lui Kovesi şi Coldea

În ultima zi a termenului stabilit pentru depunerea candidaturilor pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la Ministerul Justiţiei şi-au depus dosarele patru procurori: Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu şi Cristian Lazăr. Iacob, Mirică şi Grecu deţin funcţii de conducere în DNA şi sunt cunoscuţi drept apropiaţi ai fostului procuror-şef Laura Codruţa Kovesi.

Ultimele dovezi în acest sens sunt faptul că au semnat scrisoarea DNA împotriva hotărârii Curţii Constituţionale privind revocarea fostei şefe a DNA şi faptul că au fost prezenţi, în primele rânduri, la ultima conferinţă de presă a lui Kovesi, organizată imediat după revocarea sa din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis. Lazăr deţine o funcţie de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi a fost cunoscut drept un apropiat al generalului Florian Coldea, în perioada în care acesta deţinea funcţia de prim-adjunct al directorului SRI.

Marius Iacob, complice la prigonirea Marianei Rarinca

Marius Iacob deţine actualmente funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA. Cariera sa profesională a fost indisolubil legată mai bine de un deceniu de cariera Laurei Codruţa Kovesi. După ce a devenit procuror general al PÎCCJ în octombrie 2006, Kovesi l-a promovat pe Iacob procuror-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PÎCCJ (în martie 2007) şi apoi prim-adjunct al procurorului general al României (iunie 2011). În iunie 2013, la două luni de la numirea sa în funcţia de procuror-şef al DNA, Kovesi l-a adus la DNA, unde a fost numit adjunct al său. Iacob s-a specializat ca procuror criminalist, activând pe un astfel de post la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. A devenit cunoscut ca procuror de caz în dosarul "Elodia", pe care nu a reuşit însă să-l finalizeze. Nu este specializat în infracţiuni de corupţie şi nu a soluţionat niciun dosar notabil de acest gen.

CURIERUL NATIONAL

Klaus Iohannis: "Se discută despre posibilitatea unui hard Brexit, dar nimeni nu-şi doreşte aşa ceva"

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marţi, 24 iulie, la Palatul Cotroceni cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, aflat într-o vizită oficială în România. Pe agenda de discuţii a celor doi politicieni s-au aflat subiecte legate de relaţiile bilaterale, dar şi aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda europeană, respectiv viitorul Uniunii Europene, Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, viitorul buget al UE şi gestionarea migraţiei, relatează Administraţia Prezidenţială. De asemenea, în cadrul discuţiei a fost abordat şi subiectul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, o temă de maxim interes pentru ambele părţi.

Klaus Iohannis a evidenţiat viziunea României cu privire la viitorul Uniunii Europene, accentuând ideea de adâncire a integrării în cadrul acesteia şi de menţinere a unităţii statelor membre ale Uniunii. Şeful statului a subliniat că se discută posibilitatea unui hard Brexit.

"Se discută despre posibililitatea unui hard Brexit, dar nimeni nu-şi doreşte aşa ceva. Probabilitatea unui hard Brexit e foarte mică, pentru că ar însemna că aceste discuţii devin mai complicate.

JURNALUL NATIONAL

Acatiste pe bani? Arhiepiscopia: "E greşeala credinciosului"

Întreţinerea unui apartament cu două camere costă la Piteşti circa 80 de lei pe o lună, pentru două persoane. Atât costă şi un pomelnic la Mânăstirea Sfânta Treime din Trivale. După ce iau hârtia, călugării trec data pe ea, cu roşu, suma dată şi perioada până la care trebuie citită. Efortul unui preot de a rosti un nume timp de 40 de zile costă 52 de lei. Tariful este fix şi spus de cei de la magazinul din curtea lăcaşului de cult. Cu sticla de vin care întregeşte obiceiul, dar şi lumânările, tariful ajunge la 78 de lei. Ca să fie cu sufletul împăcat, credincioşii dau pomelnice pentru cei dragi pe care nu îi mai au lângă ei. Pe o hârtie albă, fiecare trece numele celui pe care îl plânge, iar ca să fie aşezat în loc luminat, tradiţia creştină spune că e bine să fie pomenit timp de 40 de zile. Nu doar la o biserică, ci şi la o mânăstire. Sfânta Treime din Piteşti sau Schitul din Trivale, aşa cum îl cunosc localnicii, este un monument istoric îngrijit de călugări. Vinerea, la Maslu, dar şi duminica, micul lăcaş se umple de oameni veniţi din tot judeţul, iar cei care nu mai prind un loc rămân afară.

Aşezată pe un deal în Pădurea Trivale, mânăstirea pare a fi un loc numai bun să îţi încarci sufletul şi să te rogi pentru cei dragi. În interiorul curţii este şi un magazin de unde credincioşii cumpără lumânări, brăţări, icoane sau cărţi de rugăciuni şi unde se lasă acatiste şi pomelnice de mulţi oameni atunci când nu găsesc un preot în lăcaşul de cult. Îmbrăcat în straie negre, un novice în ale călugăriei îi îndrumă pe cei care îi cer sfatul, şi aşa am aflat că pomelnicul nu se dă oricum, ci contracost.

NATIONAL

Pahontu preda MAI juma' de SPP!

Iata ca nu doar Serviciul Roman de Informatii cauta solutii pragmatice pentru a-si adapta nevoile operative la realitatile viitorului buget ce le va fi acordat dupa rectificare, dar si alte structuri cauta metode de a ramane in cartile sistemului. Insa parca niciunde nu este foame mai mare de bani ca la Serviciul de Protectie si Paza, structura pe care incapatanarea unui singur om de a nu se da dus de pe scaunul pe care il ocupa inca din anul 2005 risca deja sa afecteze insasi buna functionare a institutiei. Pentru ca, pus la curent prin canalele liberale care il alimenteaza inca informativ despre preconizata reduce a bugetului alocat SPP-ului cu aproximativ o treime dupa ce multe cadre nu mai au obiectul muncii in urma boicotului generalizat al actualei Puteri politice, directorul Lucian Pahontu tot cauta, in ultimele zile, in disperare de cauza, solutii de a face fata noii provocari financiare.

Numai ca micuta garda pretoriana ramasa in jurul lui Pahontu nu a reusit decat sa puna presiune pe bietul Usurelu sa faca reduceri peste tot si daca poate sa stinga inclusiv lumina mai devreme prin sedii, doar-doar or putea astfel prosti "talpa" ca uite ce economii fac si ei sefii, din solidaritate cu bietii subofiteri si ofiteri care risca sa nu-si mai poata plati ratele la banci! Mai mult decat atat, tot urmasul "paraditorului CAR" a fost insarcinat sa declanseze o adevarata "vanatoare de vrajitoare", acelasi Usurelu aflandu-se acum, alaturi de seseistii lui Voroneanu in plina campanie de a identifica musai niste "acari Paun" pe care sa-i scoata vinovati de cheltuieli nejustificate. Bineinteles, niste gainarii mizere, fara a se atinge insa in schimb in vreun fel de deturnarea fondurilor operative fara de numar aflate la dispozitia maharilor de la varful SPP. Desigur, in niciun caz cei care au pupat "ghiulul" lui Pahontu nu se pote atinge acum de cei care administreaza aceste fonduri sau de cei care, de ani de zile isi ponteaza fictiv ore suplimentare si misiuni speciale sambata si duminica, fiind platiti cu 175 la suta, desi masinile de serviciu zac in parcari.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt niste tampiti. Biserica nu face politica.N-A FACUT NICI PE VREMEA LUI CEAUSESCU EU ATUNCI MA DUCEAM MAI DES LA BISERICA DECAT O FAC AZI.

    1. Pe ce lume traiesti?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb