REVISTA PRESEI 25.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 septembrie 2015

ADEVARUL

Iohannis a discutat cu crema investitorilor americani: "Să colaborăm strâns!"

În prima zi la New York, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţi ai sectorului financiar din SUA, cu scopul de a spori investiţiile americane în România. Potrivit unor surse politice, la întrunire au participat liderii unor companii americane de renume, cum ar fi Morgan Stanley, GP Morgan, Elliott, Templeton şi Eaton Vance Management. Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la New York, la reuniunea intitulată "România - o destinaţie atractivă pentru investitorii instituţionali". Şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţi ai unor bănci şi fonduri de investiţii americane, cu investitori aflaţi deja pe piaţa de capital din România, dar şi cu numeroşi oameni de afaceri interesaţi de România, practic, potenţiali investitori. Printre cele mai mari nume de companii care au fost reprezentate la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis se numără: Morgan Stanley, GP Morgan, Elliott, Eaton Vance Management.

"No Romania! Vrem o viaţă bună". Reportaj pe drumul refugiaţilor, în Croaţia

Fluxul de imigranţi care se îndreaptă spre Vestul Europei a dus la escaladarea tensiunilor dintre Serbia şi Croaţia. O detensionare a situaţiei ar fi posibilă prin direcţionarea imigranţilor către România, soluţie propusă, de altfel, de premierul croat. Pentru imigranţi, însă, România pare a fi un stat-fantomă, care nu există nici măcar pentru tranzit. Mii de refugiaţi din Siria, Somalia, Sudan sau Irak continuă să se îndrepte spre Vestul Europei, alegând trasee din Macedonia, Serbia, Croaţia, Ungaria sau Slovenia. Valul de imigranţi direcţionat de Serbia spre graniţa cu Croaţia a dus la o tensionare a relaţiilor dintre cele două ţări, care a culminat cu închiderea totală a circulaţiei dintre Serbia şi Croaţia, în punctul de trecere a frontierei Bajakovo-Batrovci (dintre cele două state). La baza acestor neînţelegeri stau presiunile făcute de Zagreb asupra Belgradului de a direcţiona fluxul de migranţi şi spre Ungaria sau România. Refugiaţii ajunşi în Serbia au, însă, un traseu foarte bine stabilit, de pe hărţile lor lipsind România.

Peste 700 de oameni au murit călcaţi în picioare în cel mai grav incident din ultimii 25 de ani de la Mecca

Cel puţin 717 persoane care luau parte la pelerinajul Hajj şi-au pierdut viaţa, călcate în picioare, lângă oraşul sfânt Mecca, anunţă oficiali din Arabia Saudită. Regele Salman al Arabiei Saudite a cerut o investigaţie de urgenţă asupra modului în care autorităţile saudite au pregătit asigurarea siguranţei participanţilor la perlerinajul Hajj, relatează BBC. Monarhul a cerut şi demararea une investigaţii amănunţite a circumstanţelor în care s-a produs dezastrul, în cadrul unui discurs televizat de către televiziunea naţională saudită Al-Arabiya, joi seara. Autoritatea de Apărare Civilă din Arabia Saudită a anunţat anterior pe Twitter că cel puţin 453 de persoane au fost ucise din cauza unei busculade ce a avut loc la Mina, aflat între Muntele Arafat şi Marea Moschee de la Mecca. Numărul morţilor a ajuns acum la cel puţin 717. Alte 863 de persoane au fost rănite în incidentul din Mina, aflat la aproximativ cinci kilometri de Mecca.

Scandalul Volkswagen ajunge şi la BMW

Scandalul Volkswagen a ajuns şi la BMW: acţiunile constructorului cu sediul în Munchen au scăzut cu 9,3% pe bursa de la Frankfurt după ce o revistă germană a publicat un raport potrivit căruia modelul X3 xDrive 20d emite noxe de 11 ori mai mari decât permit normele europene. De asemenea, şi Seat şi Skoda au folosit motoarele cu soft care trişează în privinţa emisiilor. SUV-ul a fost testat de către Consiliul Internaţional pentru Transporturi Curate (ICCT), aceeaşi organizaţie non-guvernamentală care a alertat autorităţile şi în cazul Volkswagen. Potrivit revistei Autobild, autoturismul BMW emite în regim de funcţionare normală, pe şosea, noxe în cantităţi mult mai mari decât permite legislaţia. Totuşi, BMW a anunţat că nu foloseşte softuri sau dispozitive care să păcălească autorităţile, aşa cum a procedat Volkswagen.

După ce ca sunt puţine, manualele gratuite de la scoală sunt si greşite

In prima zi de scoală, elevii ar fi trebuit sa găsească pe bănci manuale noi si corecte, in condiţiile in care statul plăteşte anual, editurilor, milioane de lei. Dar nici in aceasta toamna nu s-a întâmplat aşa: cărţile gratuite sunt puţine sau pline de greşeli si, oricât s-ar strădui copiii sa înveţe, nu reuşesc sa desluşească misterele din texte. Degeaba se chinuie elevii de clasa a 7-a sa înţeleagă lecţiile din manualul de Educaţie Civica. Manualele au venit fără diacritice, iar copiii nu pot descifra textele. Vasile Ienutas, director Scoală Gimnaziala "George Coşbuc" din Baia Mare: "Am luat decizia sa retragem manualele respective si sa încercam sa le înlocuim cu manuale vechi". In total, au fost identificate 12.000 mii de astfel de manuale, care provin de la editura ALL. Si elevii de clasa a 3-a au început anul şcolar cu stângul. Deşi au o programa noua, învaţă tot după manualele vechi. Asta daca au avut norocul sa le primească.

Cruce înaltă de 25 de metri, în Piaţa Universităţii din Capitală

Propunerea legislativă privind condamnarea totalitarismului comunist, iniţiată de senatorul independent Sorin Ilieşiu, a fost adoptată marţi în plenul Senatului, proiectul stabilind prezentarea unui raport al Academiei Române şi înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Totalitarismului Comunist. Proiectul presupune şi construirea unei cruci imense în Piaţa Universităţii, cruce ce ar urma să fie iluminată non stop cu ajutorul unei instalaţii. Proiectul de lege prevede elaborarea unui raport pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru memoria naţională antitotalitară de către Academia Română, în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a legii, scrie Mediafax. Propunerea legislativă presupune, printre altele, şi introducerea în manualele şcolare de istorie a variantei sintetizate sau a rezumatului raportului. Raportul urmează să fie tradus în maghiară, engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă şi chineză.

Războiul resurselor naturale - Care sunt interesele reale ale Rusiei lui Vladimir Putin în Siria?

La prima vedere pare un conflict cu tentă militară, dar în realitate are o miză economică şi geostrategică. Practic, Rusia deţine o bază militară în portul sirian Tartus, care îi înlesneşte controlul în acea zonă a mării Mediterane. Cu atât mai mult cu cât NATO şi Uniunea Europeană s-au extins spre est. "Miza fundamentală a ceea ce se întâmplă în Siria sunt de fapt interesele economice ale puterilor regionale şi ale marilor puteri", a arătat la Adevărul Live Financiar profesorul de politologie Antonio Momoc. Acesta corelează evenimentele cu tentă militară din Siria cu recentele descoperiri de zăcăminte din apropierea sa. "Este vorba de două lucruri. Trebuie să ne gândim în ce poziţie se află Siria din perspective zăcămintelor deja existente şi să ne uităm că această ţară se găseşte în primii 15 mari producători de energie, respective petrol şi gaze natural. Şi asta corelat cu descoperirile recente care ar face din Siria un jucător şi mai important decât este în momentul de faţă", argumentează Momoc.

Reuters: Volkswagen poate deveni un risc mai mare pentru economia Germaniei decât criza din Grecia

Scandalul emisiilor poluante ale automobilelor diesel ale Volkswagen (VW) a lovit mediul de afaceri şi politic din Germania, iar analiştii avertizează că criza poate deveni principalul risc la care este expusă economia, mai periculos decât criza din Grecia, relatează Reuters. Volkswagen este cel mai mare dintre producătorii auto germani şi unul dintre principalii angajatori din ţară, cu peste 270.000 de salariaţi în Germania şi un număr chiar mai mare care lucrează pentru furnizori. Directorul general Martin Winterkorn a plătit deja preţul scandalului manipulării rezultatelor testelor de poluare ale automobilelor diesel, izbucnit în SUA, şi şi-a anunţat miercuri demisia, iar analiştii evaluează impactul crizei asupra economiei germane. "Dintr-o dată, Volkswagen a devenit un risc mai mare pentru economia germană decât criza datoriilor din Grecia", a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING.

BANCHERUL

După ce a fost părăsit de clienţii Volksbank, Piperea risca sa rămână si fără clienţii BCR implicaţi in procese cu banca

După ce Banca Transilvania a reuşit sa convingă peste 80% dintre clienţii Volksbank sa le convertească creditele din franci elveţieni in lei cu un discount de peste 20% si sa le ramburseze comisionul de risc, astfel ca majoritatea au renunţat la procesele cu banca, determinându-l pe avocatul Piperea sa abandoneze procesele colective, BCR anunţă ca si oferta sa de reducere cu 20% a ratelor clienţilor cu credite imobiliare in euro se bucura de succes, inclusiv in rândurile celor care au dat banca in judecata. "Campania lansata in urma cu 3 săptămâni se bucura deja de un mare succes printre clienţi... Ceea ce ne bucura este ca si acei clienţi care au ales calea instanţei au înţeles ca oferta BCR reprezintă o soluţie mutual benefica...", spune Dana Demetrian, vicepreşedintele BCR responsabila de clienţii persoane fizice, citata intr-un comunicat al băncii. "Printre cei care au acceptat oferta de reducere a ratelor sunt clienti care se judecau cu noi, inclusiv dintre cei care erau reprezentaţi de celebrii avocaţi", precizează reprezentanţii BCR.

Topul băncilor cu cele mai multe reclamaţii de la clienţi

BRD este liderul reclamaţiilor primite de la clienţi, din cauza problemelor in funcţionarea aplicaţiei de mobile banking si a platformei de internet banking denumita myBRD Net, conform plângerilor înregistrate de site-ul ReclamatiiBanci.ro, dedicat educaţiei financiare si rezolvării problemelor dintre băncii si clienţii acestora. BRD a primit pana acum 28 de reclamaţii, fiind urmat de Raiffeisen Bank, cu 9 plângeri, si Banca Transilvania, cu 8 contestaţii. In total, site-ul Reclamatiibanci.ro a răspuns pana acum la 190 de reclamaţii la adresa băncilor si la cereri de informaţii utile privind utilizarea produselor si serviciilor bancare. Reclamaţiile reprezintă doar in jur de o treime din totalul întrebărilor primite, restul fiind solicitări de informaţii utile si sfaturi privind contractarea creditelor, utilizarea cardurilor, a serviciilor de mobile si internet banking, plăti si transferuri, probleme cu popririle, executările silite, restantele la credite si raportările la Biroul de Credit.

CURENTUL

Se pregăteşte concedierea a 3000 de oameni din TVR sub insolvenţa coordonată de condamnatul Remus Borza

Prezent în studioul Antenei 3, infractorul av. dr. Remus Borza, condamnat definitiv la închisoare (cu suspendare) de ÎCCJ a anunţat că i s-a propus preluarea TVR pentru a o trece "prin purgatoriul insolvenţei" care, în opinia lui este singura soluţie. Borza a anunţat că 3500 de angajaţi sunt prea mulţi la TVR şi că el a fost unul dintre cei care l-au susţinut pe Stelian Tănase pentru a fi numit la TVR dar acesta nu a confirmat, neprecizând în ce calitate i-a acordat susţinerea: de prieten bun cu Ponta şi Şova, de eminenţă cenuşie a Guvernului, de infractor. În emisiune, Borza a prezentat comparativ, din memorie, date financiare comparative pentru Antena1, ProTV şi TVR, precum şi date de audienţă, semn că discuţiile privind insolvenţa sunt avansate, permiţându-i-se deja accesul acestuia la documentele financiare ale TVR. Borza a dat de înţeles că numărul de angajaţi optim va fi ca cel de la televiziunile private: 400 la Antenă şi 500 la PROTV. Asta ar însemna concedierea colectivă a 3.000 de oameni din TVR, oameni care vor ajunge în pragul sărăciei în timp ce buzunarele lui Borza se vor umple din administrarea insolvenţei, după modelul Hidroelectrica.

Băsescu: dacă doi dintr-o mie sunt terorişti, e suficient

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat că numărul refugiaţilor pe care România ar trebui să îi primească este mai mare de 2.400, faţă de cum a precizat Klaus Iohannis, adăugând că singura soluţie a ţării noastre este de a ataca decizia Consiliului JAI la Curtea Europeană de Justiţie. "Este doar începutul. Dacă aş fi în locul guvernanţilor m-aş adresa Curţii Europene de Justiţie pentru că decizia încalcă Tratatul Consolidat al UE şi Tratatul nostru de aderare. Mai mult, este încălcată Constituţia, articolul 3, aliniatul 4, care interzice relocări de populaţie pe teritoriul României, iar toată lumea vorbeşte despre strămutări", a declarat Băsescu într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV. Un alt motiv pentru care decizia JAI ar putea fi contestată în instanţă este faptul că România nu este membru Schengen, mai spune fostul preşedinte, şi că nu frontierele ţării noastre au fost penetrate, ci ale spaţiului Schengen.

Tiribombe - de Tia Şerbănescu

Nici n-au apucat să ne vină refugiaţii în ţară cu bombele lor de care se teme dl. Băsescu, că în diverse platouri au şi început exploziile. A3 a difuzat un "document bombă" vizându-l chiar pe fostul preşedinte: într-o notă strict secretă din 1984 adresată şefului securităţii Iulian Vlad, Traian Băsescu urma să împartă materialele propagandistice ale Congresului XIII şi să primească 1500 de dolari pentru această misiune controlată de şeful CIE, Stamatoiu. Bomba a fost dezamorsată relativ repede de specialişti: Iulian Vlad nu era şeful securităţii în '84 (ci din '87), Stamatoiu nu era şeful CIE (ci din dec '84) iar securitatea nu plătea în dolari. Detaliile i-au aparţinut dlui Băsescu: "este un fals ordinar, în '84 eram pe mare, unde puteam să duc înţelepciunea congresului, la peşti şi la delfini? O să dau în judecată Antena 3 şi de data asta vor plăti scump, până acum şi eu şi familia mea am câştigat toate procesele cu ei, e un fals făcut de găinari". Slab! Iar l-au ratat!

EVENIMENTUL ZILEI

Documentul despre Traian Băsescu, prezentat de Gâdea, un bluf

Documentul fabricat de Antena 3, prin care este atacat Traian Băsescu, este criticat de foarte mulţi ziarişti şi internauţi. Falsul este cât Casa Poporului. Surse din cadrul CNSAS au confirmat acest lucru. Mihai Gâdea a insistat că documentul pe care l-a prezentat, marţi seara, în emisiunea pe care o păstoreşte, prin care Traian Băsescu era atacat, este un document autentic, deşi istoria factuală îl contrazice. Dincolo de disfuncţiile de conţinut, Antena 3 a descoperit calculatoare, imprimante şi softuri folosite de Securitate în 1984, înainte ca toate acestea să fie inventate. Documentul despre care Mihai Gâdea susţine că a fost redactat în 1984 este editat pe un calculator, într-un program word dotat cu opţiunea de corectare automată. Miercuri seară, la emisiunea Sinteza zilei, Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică au spus că în 1984 Securitatea folosea calculatoare.

Mircea Geoană a vorbit despre "războiul cuţitelor lungi" din PSD

Prezent la Cluj, Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Românesc, a vorbit deschis despre situaţia existentă în prezent, în PSD, despre fractura relaţiei dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Potrivit lui Dragnea, aceste fracturi vor duce în viitorul apropiat la plecarea din funcţia de prim ministru a lui Victor Ponta, spunând că prezenţa acestuia în fruntea guvernului României, face rău ţării dar şi partidului. "Nu ştiu când când va pica de la guvernare dar este deja prea mult. PSD a mai avut momente dificile. De aici, de la Cluj, împreună cu foştii mei prieteni am încercat în 2015, după ce am pierdut alegeri, cu acuzaţii de corupţie, cu un Băsescu foarte popular atunci, să salvăm acest partid şi am reuşit să-l salvăm. Niciodată nu a fost o situaţie dramatică ca acum. Cei mai importanţi lideri ai PSD, inclusiv Oprescu, asta este o fantoşă că a fost un independent, el este un lider important al PSD, lideri importanţi din teritoriu, toţi au probleme", a spus Geoană.

Merkel anunţă: statele UE vor trebui să înghită mai mulţi refugiaţi

Angela Merkel a recidivat la Bruxelles. Ea a vorbit despre "beneficiile imigraţiei", dând un nou semnal favorabil celor care încearcă să ajungă în Europa: "Oportunităţile oferite de imigraţie sunt mult mai mari decât riscurile, TREBUIE să le recunoaştem şi să le folosim". Cancelarul german a cerut ca Uniunea Europeană să aprobe un sistem permanent de distribuire a refugiaţilor şi a vorbit despre beneficiile imigraţiei. Dacă exista cineva în România care îşi făcea iluzii că pentru ţara noastră povestea se va încheia odată cu primirea celor 4.225 de refugiaţi, atunci Angela Merkel a avut grijă să-l trezească. "Uniunea Europeană trebuie să adopte un sistem PERMANENT pentru distribuirea corectă a refugiaţilor în ţările membre", a declarat cancelarul german după summit-ul UE de miercuri seara, citat de AP. Şi pentru a nu exista niciun dubiu, Merkel a precizat: "Decizia privind cotele de distribuire a 120.000 de refugiaţi este un semn de unitate, dar este doar un prim pas".

Greva CFR-iştilor. Angajaţii, sătui de patru ani de management privat

Cea mai mare grevă din ultimii ani a feroviarilor este şi un semnal de alarmă asupra faptului că ministerul şi managmentul privat din subordinea sa n-au nicio soluţie pentru aceste companii. Trei zile de grevă japoneză a ceferiştilor, de marţi până joi, nu au adus o soluţie pentru problemele ridicate de salariaţi. Marţea viitoare are loc cea mai importantă întâlnire pentru CFR-uri, la Ministerul Transporturilor, la care vor participa atât ministrul de resort, Iulian Matache, cât şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. Data la care expiră contractul colectiv de muncă este 30 septembrie. Dacă lucrurile nu se rezolvă până atunci, joi, pe 1 octombrie, se vor depune actele pentru protest, iar în perioada 15 - 20 octombrie CFR-urile intră în grevă generală. Principala revendicare este creşterea salariilor ceferiştilor cu 10%, la care se adaugă acordarea de bonuri de masă pentru fiecare zi de lucru şi de vouchere de vacanţă. În prezent, cele mai mari salarii medii din cele trei companii CFR sunt la Călători, circa 2.600 - 2.700 de lei brut. Ceva mai mici, în jurul a 2.600, brut, sunt la CFR Marfă.

JURNALUL NATIONAL

Medicii-Facebook: Prima demisie cu tot spitalul

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, cea mai mare unitate medicală din judeţ, s-ar putea închide, după ce aproape toţi doctorii au semnat pentru demisia în masă. Decizia acestora ar putea fi începutul unei schimbări impotante în sistemul medical românesc. În ciuda măririlor salariale de 25%, anunţate de Guvern, medicii din Buzău spun că sunt înjosiţi în continuare, desconsideraţi de guvernanţi şi că sistemul public de sănătate din România continuă să se degradeze. "Mai jos de atât nu mai putem coborî. Prin asimilarea ca funcţionari publici, se încearcă şantajarea şi vulnerabilizarea noastră, în condiţiile în care salariile sunt total neacoperitoare pentru volumul muncii pe care o facem. Dorim salarii mai mari, pachete atractive pentru medicii tineri, care să îi motiveze să rămână în ţară, alocarea a cel puţin 7% din PIB pentru Sănătate, dotarea spitalelor şi asigurarea unor condiţii de securitate maximă pentru pacienţi", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, preşedintele Sindicatului dr. Ioniţă Victor. Dintre medicii Spitalului Judeţean, 80% au semnat pentru demisia în bloc, iar 20% pentru greva generală, dar hotărârea finală privind forma de protest va fi luată peste două săptămâni.

Scandal în PSD. Şerban Nicolae i-a trimis o scrisoare dură lui Dragnea

Scandal în PSD. Senatorul Şerban Nicolae a trimis o scrisoare către preşedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea, în care cere schimbarea procedurilor de vot şi acuză vicierea congresului care urmează să aibă loc în octombrie, relatează Antena 3. Mai mult, senatorul social-democrat a spus că este dispus să renunţe chiar la candidatura pentru şefia partidului. Şi Robert Negoiţă s-a răzgândit şi nu mai candidează la şefia PSD. Primarul Sectorului 3 a declarat, prin intermediul unui video postat pe pagina sa de Facebook, că îşi va retrage candidatura.

Întâlnire de "gradul 3" la Washington. Putin şi Obama vor discuta despre problema siriană

Întâlnirea ce va avea loc luni, 28 septembrie, la New York între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama, în contextul Adunării Generale a ONU, a fost convenită de 'comun acord', iar principalul subiect al discuţiilor va fi Siria, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. ''Desigur că tema principală a întâlnirii (Putin-Obama) va fi Siria'', a afirmat Peskov, adăugând că, 'dacă timpul va permite', vor fi şi discuţii legate de situaţia din Ucraina. El a ţinut să precizeze că discuţii importante pe tema crizei ucrainene vor avea loc la întâlnirea liderilor din aşa-numitul format Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franţa), programată pentru 2 octombrie, la Paris. Dmitri Peskov a mai indicat că întâlnirea dintre preşedinţii Rusiei şi SUA va dura între 50 de minute şi o oră şi ea va avea loc după discursul pe care preşedintele Rusiei îl va ţine în faţa Adunării Generale a ONU.

NATIONAL

UTI, culoar de intrare in Europa pentru refugiaţi! Gaura in Portul Constanta la frontiera estica a UE

Uniunea Europeană are o bună parte din frontiera sa externă tocmai pe teritoriul României, care, de bine, de rău, este oarecum securizată. Mai puţin însă o bună bucată din Portul Constanta unde, in schimbul a 60 de milioane de euro, controversata firma UTI se angaja încă din 2004 să construiască un gard metalic care sa închidă ermetic spaţiul comunitar. Iată însă ca a trecut peste un deceniu si gardul UTI care securizează frontiera estica a Uniunii Europene o fi el unul sublim, dar lipseşte cu desăvârşire. Si, in timp ce refugiaţii pot trece pe aici liberi ca pasările cerului, cei de la UTI se angajează ca de-abia in 2024 vor preda si ei gardul autorităţilor competente.

Sorin Oprescu: "Nu vreau sa mor după gratii"

Deşi a interzis avocaţilor săi să ceara eliberarea din motive medicale, arestatul Sorin Oprescu a cedat in cele din urma, chiar el fiind cel care a cerut in instanţă să i se înlocuiască măsura arestării preventive pentru ca nu vrea sa moară după gratii. Bulibăşeala ultimelor zile vizavi de starea de sănătate a primarului suspendat al Capitalei pare ca si-a atins scopul final: încercarea de eliberarea pe motive de sănătate a lui Sorin Oprescu. După ce a picat subiectul transferului la Spitalul Militar, s-a îmbrăţişat, de comun acord, ideea tratării de către medicii indicaţi expres de Oprescu la locul detenţiei.

Gică Popescu, "verde" pentru eliberare condiţionată

Fostul internaţional Gică Popescu poate fi propus pentru eliberare condiţionată, după ce a executat jumătate din pedeapsa de trei ani, o luna si zece zile primita in dosarul transferurilor de jucători. Din cate se pare, Popescu a intrat automat in atenţia Comisiei de la Penitenciarul Jilava, întrucât întruneşte condiţiile necesare eliberării condiţionate. Dosarul sau va fi trimis la Judecătoria Sectorului 4, care va decide dacă si când va ieşi din închisoare fostul mare fotbalist roman. Membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au analizat cat a executat Gica Popescu din pedeapsa si daca acesta a efectuat in penitenciar diverse activităţi. Prima condiţie pentru a fi admisa propunerea de eliberare condiţionată este să fie îndeplinita fracţia de pedeapsa care trebuie executata, iar a doua ţine de comportamentul in penitenciar si de activităţile desfăşurate acolo. "Baciul" execută din 4 martie 2014 pedeapsa de trei ani, o lună si zece zile, primită in dosarul transferurilor de jucători.

PUTEREA

Plagiatul a ajuns şi în curtea BNR. Agenţii lui Isărescu manipulează grosier

E ok să publici un articol tehnic pe Opinii BNR în septembrie, din papucii de angajat al instituţiei, după ce ai tratat acelaşi subiect pe cursdeguvernare.ro, în august, din postura de analist independent şi l-ai semnat cu pseudonim? E doar una dintre întrebările privind modul în care mai mulţi angajaţi ai instituţiei aleg să facă "presa independentă", apărând însă poziţiile BNR. Cazul autoplagiatului a fost semnalat miercuri pe blogul analistului independent Florin Câţu. Titlul celor două articole este identic ("Un indicator care ne spune multe despre potenţialul de creştere pe viitor al României - la cel mai mic nivel din ultimii zece ani"), dar semnăturile diferă. Pe cursdeguvernare.ro analizează "independentul" Marin Pană, pe Opinii BNR îşi dă cu părerea Dan Cristian Pălăngean, fost ziarist, în prezent angajat al BNR-ului. E cusher ca angajaţi ai instituţiei să pozeze în formatori de opinie... economică, sub pseudonim? Dar sub semnătura reală, însă fără o asumare a funcţiei din BNR şi răspândind punctul de vedere al instituţiei în publicaţii media?

În timp ce locuitorii din sectorul 6 cer zadarnic un parc, ADS a concesionat 98 de hectare deputatului PSD Stanciu Zisu

O solicitare banală a unui grup de cetăţeni a condus la o dezvăluire de senzaţie. Oamenii au cerut autorităţilor locale să le construiască un parc public pe terenul de 10 ha a fostelor sere Militari, dintr-un total de 98 de hectare. Aşa au aflat că cele 10 hectare de teren aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) au fost concesionate unui parlamentar PSD Stanciu Zisu pentru 49 de ani. Deputatul Zisu mai are un contract de vânzare-cumpărare a unui teren din vecinătatea celui concesionat pe numele altei firme, SC Vladu Trading Ltd, despre care ADS nu vorbeşte, dar Consiliul Local Sector 6 îl confirmă. Oamenii cer anularea contractului şi transformarea terenului de 10 hectare în spaţiu verde de joacă pentru copii.

Pasaj suprateran pe Centura Bucureştiului

CNADNR anunţă semnarea contractului pentru construirea unui pasaj suprateran pe centura Bucureşti-Domneşti. Lucrările vor dura 53 de luni. Contractul de servicii a fost atribuit Asocierii Alphaconsult & Engineering S.R.L. - Acciona Ingenieria SA, cu o durata de implementare de 53 de luni, se arata intr-un comunicat CNADNR, remis Ziare.com. Pasajul urmează să aibă o lungime de 260 de metri si ar urma să fie gata in 2017, însă lucrările nu au început încă. CNADR promite ca realizarea pasajului va facilita accesul firmelor si al populaţiei din cartierele rezidenţiale din zona si va fluidiza traficul pe centura rutiera a Capitalei care preia un volum mare de trafic.

ROMANIA LIBERA

Marile branduri auto germane, în cădere liberă

Guvernul Germaniei şi Uniunea Europeană aveau cunoştinţă că grupul auto Volkswagen folosea în Statele Unite un soft pentru inducerea în eroare a testelor privind emisiile, potrivit Die Welt. Acţiunile marilor constructori de maşini sunt în cădere liberă pe bursele din SUA şi Europa. Partidul Ecologist german adresase acum câteva luni o întrebare guvernului german privind existenţa unor sisteme de acest fel utilizate de constructori auto germani. Ministerul german al Transporturilor oferise, pe 28 iulie, următorul răspuns: "Guvernul federal susţine dezvoltarea unei normative europene care să aibă ca obiectiv principal reducerea ulterioară a emisiilor reale ale vehiculelor". Răspunsul a fost interpretat de ecologiştii germani ca fiind o recunoaştere implicită a existenţei unor sisteme care diminuează doar emisiile înregistrate cu ocazia testelor.

Moisescu, Berevoianu şi Semenescu, REŢINUŢI în mega-scandalul Apa Nova

Procurorii anticorupţie din Ploieşti l-au reţinut şi pe Ovidiu Traian Semenescu, după ce i-au reţinut pe Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu. Potrivit DNA, SEMENESCU OVIDIU TRAIAN, administrator al unor societăţi comerciale şi reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA, la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă. În perioada 2008-2015, inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb, de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

ZIARUL FINANCIAR

Curtea de Conturi acuză cele două bănci pentru locuinţe că şi-au vândut produsele către minori şi vârstnici şi că folosesc subvenţiile de la stat pentru bonificaţie la depozite

În loc să se construiască locuinţe, subvenţiile s-au transformat în bonusuri de 25% dobândă, acordate inclusiv copiilor. Subvenţiile de 800 mil. lei ar fi trebuit să contribuie la construcţia şi renovare a mii de locuinţe, dar sistemul s-a transformat într-unul de bonusare cu 25% pe an a depozitelor bancare pe banii statului. Corectitudinea funcţionării sistemului de economisire-creditare, apărut pe piaţa românească în urmă cu zece ani, este pusă la îndoială de Curtea de Conturi, care a demarat o investigaţie la băncile pentru locuinţe, potrivit unor surse din piaţa financiară. Sistemul de economisire-creditare pentru locuinţe din România include numai două bănci, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, instituţii care aveau la finalul anului trecut circa 600.000 de clienţi. Curtea de Conturi suspectează băncile pentru locuinţe că şi-ar fi vândut produsele către copii minori şi vârstnici, adică tocmai unor persoane care nu se încadrează la astfel de scheme de economisire-creditare.

Ged Capital: Anul 2016 va fi un an al exit-urilor pentru fondurile de investiţii

O serie de proiecte de investiţii ale Ged au ajuns deja la un "mariaj" de opt ani, motiv pentru care fondul se gândeşte la exit. Fondul spaniol de investiţii Ged Capital, cu o capitalizare de 150 de milioane de euro, se uită către achiziţii noi în domenii precum IT, turism sau energie, însă analizează şi posibilitatea de a face exit din unele businessuri în care este astăzi implicat. Ged Capital este astăzi acţionar al Diamedix (echipamente medicale), Infopress (tipărituri), grupului Happy Tour (turism), Continental (hoteluri, unde este acţionar minoritar) şi TEB (energie). "Cred că economia României a ieşit din criză, că businessurile încep să recu­pereze valoare. Este momentul ca fondurile de investiţii să profite de această conjunctură, astfel că eu cred că 2016 va fi un an al exiturilor", spune Ioana Lazăr, director general adjunct al Ged Capital.

Când Germania strănută, economia României face febră

În judeţele Arad şi Timiş primii cinci mari exportatori sunt din sectorul componentelor auto, iar în Sibiu şi Braşov patru din cinci exportatori vin din aceeaşi industrie. Exporturile totale către Germania ale celor patru judeţe s-au ridicat anul trecut la 4,5 miliarde de euro, 45% din tot ce trimit companiile din România pe cea mai mare piaţă din Europa. Dacă industria auto germană încetineşte ritmul de producţie, efectele vor fi simţite din plin de fabricile româneşti care exportă acolo. În joc sunt mii de locuri de muncă şi dezvoltarea economică, aflată la început, a unor regiuni. Pentru a da o idee despre cât de importantă este Germania pentru România, trebuie spus doar că spre Germania se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor româneşti, 20%, cât către celelalte două pieţe majore - Italia (12,6%) şi Franţa 6,7% - la un loc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb