REVISTA PRESEI 25.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 noiembrie 2013

ADEVARUL

Traian Băsescu, despre noua taxă pe combustibil: Aceşti bani sunt pentru alegeri, pentru baronii, baroneţii şi baronaşii din teritoriu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că acciza pe combustibil care ar urma să fie introdusă de la începutul anului viitor are drept scop nu aducerea de bani în plus la bugetul de stat, ci finanţarea campaniei electorale din 2014. Declaraţiile preşedintelui despre buget: Încep cu o afirmaţie fără echivoc. Susţin fără rezerve indexarea pensiilor cu 3,76% şi, chiar dacă nu aş susţine, e în lege. Susţin acordarea burselor suplimentare pentru medici rezidenţi şi creşterea cu 10% a salariilor pentru cadre didactice. E un lucru foarte bun creşterea salariului minim. Foarte bună creşterea venitului minim garantat cu 5%, de asemenea a venit timpul să plătim deciziile judecătoreşti care au titluri executorii pentru tăierile din salarii. Această declaraţie de presă se vrea şi un avertisment, o deschidere de dialog către Guvern şi Parlament. Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, trimit înapoi Bugetul, după care e posibil să îl atac la CCR.

Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China

Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est - poarta chinezilor către Vest. 622,5 miliarde de dolari. Cu atât va creşte Produsul Intern Brut al Chinei în acest an, potrivit estimărilor oficiale. Adică o rată de avans de 7,5% dintr-un total de 8.300 de miliarde de dolari. Atât au produs chinezii anul trecut. Salariul mediu al unui chinez a crescut cu 14% în 2012, după doi ani în care s-a majorat, în medie, cu câte 30% - fericirea poporului, necazul Beijingului, care este nevoit să vadă cum fabricile se mută rând pe rând în mai ieftinele Taiwan, Vietnam şi, mai nou, România, Moldova şi Maroc. Premierul chinez Li Keqiang se află la prima vizită în Europa de Est, iar momentul este cât se poate de oportun, România punând pe masa negocierilor proiecte de 8,5 miliarde de euro. China s-a remarcat în ultimii ani prin proiecte de investiţii gigantice în diverse state în Europa, iar acum ţara noastră este gazda Summitului de Cooperare China - Europa Centrală şi de Est.

Anvelope "made in Romania" pentru metrourile din marile metropole ale lumii: New York, Paris şi Tokyo

Uzina de la Zalău a producătorului francez de anvelope Michelin lucrează la un proiect prin care gama de produse va fi diversificată cu unul nou: o anvelopă ce va fi folosită de garniturile de metrou din principalele metropole ale lumii. Anunţul a fost făcut vineri, 22 noiembrie, de către Jana Popa, directorul Michelin România, Platforma Industrială Zalău, în cadrul unei vizite organizate pentru reprezentanţii mass media în Fabrica de anvelope de la Zalău. Noua anvelopă ar urma să fie scoasă pe piaţă anul viitor, printre clienţii companiei numărându-se metrourile din New York, Tokyo şi Paris. Oficialul Michelin a explicat că acest tip de anvelope se montează în partea din faţă - lateral a trenurilor de metrou şi au rolul de a ajuta la menţinerea traiectoriei la viteze mari.

INTERVIU Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti: "SUA vor o Românie puternică". Militarii americani cer să vină în ţara noastră

Duane C. Butcher a preluat funcţia de adjunct al şefului misiunii la Bucureşti în august 2011. Din decembrie 2012, este însărcinat cu afaceri ad-interim, preluând practic conducerea misiunii, după plecarea ambasadorului Mark Gitenstein. Înainte să vină la Bucureşti, a servit ca însărcinat cu afaceri ad-interim la Taşkent, Uzbekistan, iar înaintea acestei misiuni a fost consul general în Germania, la Hamburg. A mai lucrat în Iugoslavia şi Azerbaijan. Duane Butcher a mai fost prezent la misiunea din Bucureşti, pentru o scurtă perioadă, între 2000 şi 2001. Şeful misiunii americane la Bucureşti afirmă că asistăm la un progres foarte solid în relaţiile româno-americane atât din punct de vedere politic, dar şi economic şi militar. Relaţiile dintre Statele Unite şi România sunt într-un moment extraordinar. Vizita ministrului Apărării la Washington, vizita premierului la Washington, inaugurarea lucrărilor la scutul anti-rachetă de la Deveselu, anunţul privind achiziţionarea avioanelor F16, despre anunţul privind utilizarea bazei de la Mihail Kogălniceanu, toate acestea s-au intamplat in aceasta toamna.

Grupul feroviar Grampet are cel mai mare sindicat din sectorul privat

La sfârşitul săptămânii trecute, la Sinaia, s-au reunit mai multe organizaţii sindicale care îi reprezintă pe angajaţii grupului de societăţi feroviare Grampet (grup controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, principalul ofertant pentru privatizarea CFR Marfă) şi au constituit Federaţia Sindicatelor Libere din Grampet (FSLG) - cel mai mare sindicat din sectorul privat. La eveniment au participat reprezentanţi sindicali din cele peste 20 de companii din cadrul Grampet Group, care numără în total 9.000 de angajaţi. Grupul de companii Grampet este cel mai mare operator feroviar privat din România şi din regiune şi unul dintre cei mai mari angajatori din ţară. Grampet are în principal capacităţi de transport feroviar (Grup Feroviar Român - GFR), producţie şi reparare de vagoane şi locomotive (Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova sau Reva Simeria).

Fondul Proprietatea: statul va încasa 700 - 900 milione lei din "taxa pe stâlp", ceea ce va afecta dividendele oferite de companii

Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa din taxa pe construcţii speciale între 700 milioane lei şi 900 milioane lei, mult peste suma avansată de autorităţi, de aproape 500 milioane lei. Fondul a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor pe tema taxei, întrucât aceasta afectează companiile din portofoliu, a declarat vineri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. La rândul lui, Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte şi administratorul FP, a arătat că taxa va duce la dividende mai mici acordate de companiile unde Fondul este acţionar. La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului.

CAPITAL

Se termină petrolul României?

Nici măcar jumătate din consumul de petrol nu este acoperit din producţia internă, iar rezervele sunt aproape de epuizare. Fără investiţii de ordinul miliardelor, peste câţiva ani, vom ieşi de pe lista statelor producătoare de ţiţei. Anii de glorie cu producţii-record de ţiţei au apus demult. Dacă în urmă cu 30-40 de ani din pământul ţării erau extrase cantităţi de peste 10 milioane de tone de petrol (vârf al producţiei în 1976 - 14,8 mil. tone), acum abia se mai extrag 4 milioane de tone. A secătuit subsolul României sau rezervele de petrol sunt păstrate pentru generaţiile viitoare? Răspunsul îl găsim în toate rapoartele şi analize celor din domeniu: zăcămintele au ajuns de multă vreme la maturitate.

Cum s-a distrus una dintre cele mai vechi industrii din România

În perioada postdecembristă s-a pus lacăt pe şapte din cele zece rafinării ale ţării, iar capacitatea de rafinare a fost redusă de peste trei ori. Şi pericolul încă nu a trecut. Rafinarea petrolului este una dintre cele mai vechi industrii din ţara noastră. Zeci sau chiar sute de mii de oameni, de la angajaţi de rând şi până la mari ingineri, au activat cu mândrie în cele zece rafinării: Arpechim, Astra, Dărmăneşti, Petrobrazi, Petromidia, Petrotel, Petrolsub, RAFO, Steaua Română şi Vega. Din cele zece rafinării existente în România, doar trei mai procesează ţiţeiul, capacitatea de rafinare fiind majorată anul trecut la aproximativ 12 milioane de tone, însă Petromidia (5 mil. tone), Petrobrazi (4,2 mil. tone) şi Lukoil (2,5 mil. tone) au prelucrat sub 10 milioane de tone de petrol anul trecut, conform datelor de la Statistică.

CURENTUL

PSD pregăteşte în subterane candidatura lui Ponta la Preşedinţie

În ciuda faptului că se împotriveşte verbal cum că nu ar vrea să ajungă preşedintele României, în jurul lui Victor Ponta au început să se mişte o serie de mecanisme subterane care testează discret această variantă. Chiar dacă nu dezvăluie concret de unde cunoaşte aceste detalii, schimbarea bruscă de atitudine a lui Crin faţă de "tovarăşul" Ponta are la baza motive întemeiate pentru care liderul PNL este foarte suspicios cu privire la onestitatea sprijinului clamat de PSD. Cert este că şi PSD-ul începe să-şi dezvăluie treptat din planurile care îi alimentează fricile lui Crin. Unul dintre acestea este crearea pe cea mai populată reţea de socializare - Facebook - a unei pagini dedicate ce poartă numele "Victor Ponta Preşedinte". Sigur, oricine ar fi putut să facă o altfel de pagină, numai că materialele postate aici indică mâna unor profesionişti în ale PR-ului politic.

Medicii intră în grevă de avertisment de luni. Spitalele asigură doar urgenţele iar policlinicile se închid

Greva din sănătate va fi pusă în aplicare, aşa cum a fost anunţată de sindicalişti, în pofida declaraţiilor ministrului Sănătăţii care acuză protestul ca fiind ilegal. Sindicaliştii s-au mobilizat, iar duminică au mers în fiecare unitate sanitară unde au lipit afişe, au instalat bannere şi au vorbit cu medicii şi asistentele. Membrii federaţiei au trimis notificări către toate spitale şi policlinicile. Spitalele vor funcţiona la o treime din capacitate, în policlinici activitatea va fi sistată în intervalul 08.00-10.00. Se atrage astfel atenţia asupra revendicărilor: creşterea veniturilor, un nou statut pentru spitale, deblocarea posturilor. Este prima grevă din calendarul amplelor acţiuni de protest. La 28 noiembrie va fi decretată grevă generală pe perioadă nedeterminată. Sindicaliştii au discutat cu ministrul Sănătăţii despre contractul colectiv de muncă. Greviştii cer protecţie pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, în caz de restructurări.

CURIERUL NATIONAL

Acord istoric cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului

Acordul a fost încheiat în schimbul unei relaxări "limitate" a sancţiunilor care afectează economia iraniană. Barack Obama a oferit asigurări că acest acord, obţinut cu greu la Geneva, barează calea Republicii islamice spre bomba atomică. Occidentalii se tem totuşi că uraniul îmbogăţit la nivelul de 20% ar putea să fie folosit de către Iran pentru a obţine uraniu îmbogăţit la nivelul de 90%, în scopuri militare. Diplomaţii marilor puteri şi Iranul au ajuns la un consens în privinţa programului nuclear al Teheranului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Geneva, după patru zile de negocieri intense, aducând o speranţă pentru finalizarea crizei care persistă de zece ani.

Greva din Sănătate poate fi oprită cu 400 mil. euro

Medicii organizează astăzi, între orele 08:00 şi 10:00, o grevă de avertisment, urmând ca pe 27 noiembrie să înceapă greva generală dacă sindicaliştii nu ajung la un consens cu autorităţile privind finanţarea sectorului. Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru Curierul Naţional că pentru deblocarea posturilor din Sănătate şi pentru majorarea salariilor medicilor şi rezidenţilor ar fi necesar ca bugetul pentru 2014 să fie majorat cu 300-400 mil. euro. "Revendicările sindicaliştilor sunt reale şi corecte. S-a rezolvat problema salariilor rezidenţilor, dar se ajunge în situaţia în care unii medici specialişti vor pleca acasă cu aceiaşi bani ca un rezident", ne-a explicat acesta. Potrivit lui, ar trebui să se aloce în 2014 măcar jumătate din fondurile necesare majorării salariilor şi deblocării posturilor, urmând ca restul banilor să vină în 2015.

Bucureşti, pivot în relaţia China-Europa

Săptămâna aceasta are loc la Palatul Parlamentului Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est, precum şi întâlnirea prim-miniştrilor din China şi ECE. Ponta: Este un lucru extrem de important ca România să găzduiască a doua ediţie a acestui forum. Primul-ministru al Chinei se va întâlni cu lideri români şi va planifica împreună cu aceştia cooperarea dintre cele 2 ţări, pentru a promova o dezvoltare stabilă a relaţiilor bilaterale. În perioada 25-27 noiembrie, la Bucureşti, va avea loc Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est, precum şi întâlnirea prim-miniştrilor din China şi ECE, eveniment la care vor participa 16 prim-miniştri din ECE şi primul-ministru al Chinei, Li Keqiang.

Franklin Templeton rămâne la cârma FP, dar va da extemporal în vara lui 2015

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au decis vineri prelungirea mandatului de administrare a Fondului pentru compania financiară americană Franklin Templeton, care ar urma să rămână la conducerea celui mai important emitent de la cota Bursei de Valori Bucureşti şi după 30 septembrie 2014. Mandatul a fost scurtat, însă, la doi ani, iar managerului i s-au stabilit criterii de performanţă ridicate care, dacă nu vor fi îndeplinite până în vara lui 2015, vor obliga convocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor în septembrie 2015 ce va avea pe ordinea de zi încetarea mandatului. Menţinerea companiei americane la frâiele Fondului este condiţionată de reducerea discountului cu care acţiunile FP se tranzacţionează faţă de VUAN la 15%, faţă de 30% în prezent. Criteriul de performanţă a fost stabilit la propunerea celui mai mare acţionar, grupul Elliott, care ţine astfel în şah Franklin Templeton.

Rusia este sub şocul închiderii Master Bank

Retragerea neaşteptată a licenţei de funcţionare a Master Bank, cu numeroşi clienţi adunaţi în faţa agenţiilor instituţiei financiare, ale căror uşi au rămas închise, şi cu milioane de carduri blocate, a amintit ruşilor de perioada traumatizantă post-sovietică, relatează AFP. Banca centrală a Rusiei a retras miercuri, cu efect imediat, licenţa Master Bank, creată în 1992 şi care avea în componenţa consiliului de administraţie pe Igor Putin, un văr al preşedintelui Vladimir Putin. Autoritatea de reglementare a explicat că nu a avut altă soluţie decât să închidă banca, după ce a constatat "încălcarea repetată" a legii de prevenire a spălării banilor. Ministerul de Interne a estimat că sumele implicate în activităţi suspecte sunt de peste 45 de milioane de euro. Consecinţele pentru populaţie sunt spectaculoase întrucât Master Bank are o treime din reţeaua de bancomate din Rusia şi este pe locul al cincilea în privinţa cardurilor aflate în circulaţie.

Fără o politică forte, cărbunele poate ajunge principala sursă de energie

Potrivit unui scenariu al Agenţiei Internaţionale a Energiei(AIE), există riscul ca, până în anul 2035, cărbunele să devină principala sursă de energie. Analiştii economici de la publicaţia "Challenges", dând crezare prognozei AIE, oferă explicaţiile necesare. Toate politicile energetice, susţin ei, s-au dovedit ineficace în lupta împotriva încălzirii climatice. Creşterea economică în ţările emergente a fost cea care a stimulat producţia de cărbune, al cărui preţ este mult inferior altor surse de energie. Dacă statele nu vor aborda, în modul cel mai serios cu putinţă, problematica emisiilor de gaz de seră, avertizează AIE, cărbunele va ajunge în 2035 prima sursă de energie, înaintea petrolului. Cifre concrete arată că, în momentul de faţă, 90% din creşterea producţiei de cărbune provine din trei ţări : India, Indonezia şi mai ales din China, care consumă o cantitate de cărbune aproape similară cu cea consumată de restul lumii.

EVENIMENTUL ZILEI

Ziua judecăţii pentru penalii cu gulere albe

Înalta Curte judecă trei foşti miniştri, un deputat şi un fost procuror. Până acum, cei mai mulţi dintre ei au primit ani grei de închisoare. Cinci magistraţi de la Instanţa Supremă judecă, astăzi, primul termen din recursul procesului în care fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, este acuzat de fapte de corupţie. Pe 12 iulie, deputatul ieşean a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu. Tot astăzi, Instanţa Supremă judecă doi parlamentari, Tudor Chiuariu şi Nicolae Vasilescu, acuzaţi de fapte de corupţie în dosarele "Poşta Română" şi în cel al plăţilor unor lucrări publice de la Constanţa. În primă instanţă, cei doi au fost achitaţi. Alţi trei foşti deputaţi şi un procuror, Dan Pasat, Nagy Szolt, Sorin Andi Pandele, respectiv Dumitru Cristudor sunt judecaţi de acelaşi complet de cinci judecători. Ultimul doreşte să fie judecat în libertate.

Muncim pentru stat jumătate din an

Povara fiscală este tot mai greu de suportat de angajatorii autohtoni. Iar mult aşteptata scădere a CAS din 2014 pare a deveni tot mai improbabilă. România este pe locul şapte în UE la taxarea muncii. Practic, pentru fiecare leu plătit salariaţilor, angajatorii scot din buzunar 1,83 lei. Sau, altfel spus, cam 45% din fondul de salarii al unei firme ajunge direct la stat. Nu trebuie uitat că angajaţii plătesc la rândul lor alte diverse taxe din banii pe care îi primesc (TVA şi accize pe produsele achiziţionate, impozite pe proprietate etc.). Ceea ce face ca statul să ne ia, de fapt, mai mult de jumătate din ce câştigăm.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti: "Îl acuz public pe Mircea Geoană că este singurul vinovat că Traian Băsescu a câştigat alegerile în 2009"

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti l-a acuzat pe Mircea Geoană că este singurul vinovat pentru faptul că Traian Băsescu a câştigat alegerile din 2009 şi i-a cerut să elibereze imediat vila RA-APPS pe care o ocupă. "Îl acuz public pe Mircea Geoană că este singurul vinovat că Traian Băsescu a câştigat alegerile în 2009. Pentru Mircea Geoană, recunoştinţa faţă de PNL care l-a susţinut necondiţionat în 2009 în turul doi al alegerilor prezidenţiale este cea mai grea povară. Mircea Geoană înainte de a moraliza pe cineva din politică ar trebuie să elibereze imediat vila RA-APPS pe care o ocupă în mod ilegal şi imoral", a afirmat Haşotti, citat de Mediafax. Într-un discurs ţinut sâmbătă la Buzău, Geoană l-a atacat pe pe liderul PNL, Crin Antonescu, ăsând să se înţeleagă că acesta nu este recunoscător PSD pentru susţinerea de care beneficiază.

JURNALUL NATIONAL

Ferma preşedintelui: Strigătul corăbierilor - pământ! ­ le-a direcţionat Băseştilor achiziţiile agricole

Intrarea lui Băsescu Traian în rândul fermierilor cu proprietăţi de sute de hectare a fost experimentată în familie de câţiva ani. Fratele mezin, Mircea, a luat în arendă un mănos teren de la malul mării care provine de la o Staţiune de cercetări agricole. Firma Global Business & Investments - din patrimoniul familiei Băsescu şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa (din patrimoniul statului) au o asociere pe 15 ani pentru exploatarea a 30 de hectare ale Fermei de la Agigea. Aici a fost replantată piersicăria, iar Băsescu Traian anunţa şi el că i-ar plăcea o livadă de câteva zeci de hectare. Ferma de la Nana, cu 291 hectare, intrată în patrimoniul familiei în 9 septembrie, poate creşte rapid, cu cel puţin 200 de hectare, după cum anunţa Băsescu Traian.

Unde se vor bloca drumurile marţi şi miercuri! Fiţi deştepţi, vine vâjul, lăsaţi maşinile acasă!

Prognoza este clara, fara dubii: de luni noapte incepe sa ninga. Luni ploua in draci; daca plecati cu masina de acasa, la treaba, seara intoarcerea va fi un cosmar in traficul din Bucuresti. De la Baneasa pina in Drumul Taberei contati usor pe doua ore. La fel spre Balta Alba sau Giurgiului. Mai ales ca dupa ora 18 ploaia se transforma in lapovita, apoi in ninsoare adevarata. Utilajele primariei nu au ce face in puhoiul de masini. Marti, lapovita si zapada vor da alte dureri de cap. Timpul pana la destinatie , cel obisnuit, creste de cel putin 4 ori. Nu va aventurati sa iesiti din ora spre Brasov. Dupa Sinaia , spre Predeal si pe serpentinele de la Timis va fi jale. In plus bate si vantul tare. Trecatorile din munti - Gutai, Prislop - se blocheaza din cauza tirurilor fara echipament de iarna si care aluneca in santuri.

Americanii au negociat in secret cu iranienii timp de un an

Statele Unite ale Americii si Iranul au desfasurat negocieri secrete directe, la nivel inalt, in cel putin trei randuri in ultimul an, relateaza agentia Associated Press. Negocierile au fost tinute in secret, pana acum doua luni nici macar cei mai apropiati aliati ai Americii nestiind despre aceste discutii, inclusiv partenerii de negocieri si Israelul. Oficialitati cu rang inalt din Administratia Obama au confirmat pentru AP detaliile acordului. Declaratiile au fost facute sub rezerva anonimatului, deoarece sursele nu erau autorizate sa discute despre efortul diplomatic, considerat extrem de sensibil. Marile puteri al lumii au ajuns la o înţelegere istorică cu Iranul, după patru zile de negocieri "dificile", aducând o speranţă de iesire dintr-o criză care durează de zece ani. În urma acordului, programul nuclear al Teheranului va fi încetinit. Israelul a reactionat la vestea privind obtinerea acordului cu amaraciune, nemultumirea fiind indreptata mai ales spre SUA, premierul israelian Benjamin Netanyahu calificand drept "eroare istorica" acordul privind programul nuclear iranian.

Rompetrol ar putea intra în insolvenţă

Memorandumul dintre statul român şi Rompetrol a fost declarat neconstituţional după sesizarea lui Băsescu. Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională (CC), a fost declarată, joi, neconstituţională. Deci, CC a admis sesizarea făcută de şeful statului. Consecinţele acestei decizii ar putea fi catastrofale. Rompetrol şi-ar putea declara insolvenţa pentru a nu mai plăti taxe, susţine premierul Victor Ponta. Acesta a mai spus că îi este teamă pentru locurile de muncă de la Rompetrol şi investiţia din România a companiei, dar şi pentru veniturile la buget. "Toate acestea sunt puse în pericol de o bătălie politică pe care preşedintele ţării o dă cu Guvernul şi cu Parlamentul, afectând viaţa a mii de oameni", a adăugat premierul.

NATIONAL

Monica Macovei, Daniel Morar si Codrut Olaru pregatesc restauratia in sistemul judiciar

Schimbarea garzii la conducerea DNA si DIICOT a reactivat "faliile seismice" din sistem. Iar scoaterea de prin sertare a sutelor de dosare tinute tinute la dospit timp de ani de zile, ca si vanatoarea de "cartite" declansata in interiorul celor doua structuri de elita ale magistraturii au provocat un adevarat cutremur. Daniel Morar si Codrut Olaru, fostele "primadone" ale DNA si DIICOT, par sa nu inghita nici acum "afrontul" si, sprijiniti de Monica Macovei, viseaza inca la o restauratie in sistem. Simtind ca pe zi ce trece isi pierd tot mai mult din influenta incontestabila pe care o aveau in sistem, Daniel Morar si Codrut Olaru incearca acum sa isi mobilizeze oamenii loiali care inca le-au mai ramas pe functii atat prin Parchete, cat si in alte structuri de ancheta sau chiar informative. Spre disperarea predecesorilor, Laura Codruta Kovesi si Alina Bica scot la lumina "scheletii" din dulapurile DNA si DIICOT

Nastase vrea sa-i faca lui Ponta curatenie in guvern

Parlamentul functioneaza la relanti, iar guvernul are si el nevoie de un suflu nou, sustine fostul premier Adrian Nastase, subliniind ca nu ar strica o remaniere in 2014. Liberalii si social-democratii s-au concentrat mai mult pe conflictele din interiorul aliantei, uitand practic de angajamentele din campania electorala, a mai spus Nastase, care a tinut sa le ofere si cateva sfaturi uselistilor. "Parlamentul trebuie reinventat, deoarece nu functioneaza. As gandi apoi la o intarire a formulei de guvernare in perioada sarbatorilor de iarna, ca anul viitor sa se poata intra cu mai multa vitalitate. (..) Evident, si o remaniere. As tempera elementele de diferentiere ideologica pana la alegerile europarlamentare", a declarat social-democratul.

UBS recomanda romanilor bogati sa investeasca in actiuni UE si SUA

Reprezentantii UBS, cea mai mare banca din Elvetia, recomanda romanilor cu bani multi sa evite plasarea banilor in titluri de stat, dar sa investeasca in actiuni emise de firme din UE si SUA. Banca elvetiana UBS are active in valoare de peste 1.700 de miliarde de dolari, fiind cel mai mare administrator de averi din lume. Conform analistilor, datoriile statelor cresc si tarile in cauza incearca sa le plateasca, emitand noi titluri de stat. In aceste conditii, romanii care dispun de sute de mii de euro anual doar ca sa li se administreze conturile de milioane sau zeci de milioane de euro, sunt sfatuiti sa investeasca in instrumente financiare care produc profit sigur. UBS enumera printre acestea actiunile emise in UE si SUA, precum si plasarea banilor in conturi (cel mult 10% din suma) sau in proprietati imobiliare (maximum 5%).

PUTEREA

Zgomot inutil în Sănătate, grevele - doar un joc de imagine

Surse sindicale susţin că ministrul Eugen Nicolăescu nu are nici un motiv să aibă emoţii faţă de greva din sistemul pe care îl păstoreşte, pentru că el însuşi le-a cerut liderilor sindicali să simuleze un protest ca să obţină nişte avantaje. Aşa-zisa grevă s-a decis în culisele ministerului şi nu este altceva decât un joc de imagine pentru toţi actorii implicaţi: sindicalişti, medici şi alte cadre sanitare. În vreme ce unii credeau că vor putea discuta despre o reformă reală a Sănătăţii, au constatat că nimeni nu dorea aşa ceva, că totul se rezuma la jocuri de imagine.

Vîntu reintră în joc cu Realitatea TV

Sorin Ovidiu Vîntu a redevenit proprietarul televiziunii Realitatea. S-ar putea spune, chiar, că s-a întâmplat imposibilul: DNA şi Justiţia i-au dat dreptate lui Vîntu cel prigonit de procurori şi judecători! Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti, în decizia sa definitivă şi irevocabilă, a arătat că s-au folosit acte false pentru a se modifica acţionariatul societăţii PSV Company. Rămâne de văzut dacă Vîntu va păstra Realitatea TV sau o va arunca în braţele unui investitor "strategic", numai de el ştiut. Mai ales că, 2014 se anunţă a fi un an superspecial pentru principalii actori politici: Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Iar SOV nu face parte din categoria afaceriştilor care lasă să le scape printre degete o oportunitate ivită din neant.

ROMANIA LIBERA

FALIMENTUL CFR. Kilometri de vagoane, vânduţi la fier vechi, cu 0,9 lei kilogramul

CFR Marfă casează anual mii de vagoane, care sunt vândute apoi mai scump, sub formă de componente utilizabile, de către operatori privaţi în ţară sau în străinătate. Datorii de peste 400 de milioane euro acumulase CFR Marfă până la privatizarea eşuată din acest an. Deşi este cel mai mare operator de transport de bunuri din ţară, cu un număr impresionant de vagoane aflate încă în proprietatea sa, compania nu reuşeşte să devină profitabilă. Ştergerea restanţelor, realizată la o lună de la demararea procedurilor de privatizare, a dat CFR Marfă o gură de oxigen, deşi măsura viza mai degrabă favorizarea unui potenţial cumpărător decât relansarea operatorului de stat. Dar, în ciuda acestei "curăţenii", adevăratele probleme care au dus CFR Marfă aproape de faliment rămân încă valabile.

SUA avertizează China că vor apăra Japonia

Într-un gest de escaladare gravă a tensiunilor din Marea Chinei de Est, Beijingul a anunţat, sâmbătă, că a stabilit o Zonă de Apărare şi Identificare Aeriană (ADIZ) în Marea Chinei de Est, care se suprapune zonei similare a Japoniei şi acoperă arhipelagul Senkaku, administrat de Japonia şi revendicat de China. Într-una dintre cele mai ferme declaraţii pe marginea acestui conflict, Statele Unite au avertizat China să nu implementeze această măsură unilaterală şi au amintit că vor apăra Japonia. În timp ce secretarul de stat american, John Kerry, punea la capăt ultimele detalii ale acordului nuclear cu Iranul la Geneva, din partea cealaltă a lumii au venit veşti îngrijorătoare despre o situaţie care poate duce la un conflict deschis între Statele Unite şi China.

ZIARUL FINANCIAR

Revizuirea Constituţiei ar trebui să înceapă cu acest articol: "Cine nu aduce o creştere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere"

Luni, 18 noiembrie, la BNR, la conferinţa ZF 15 ani: "România 1998-2013-2028. Încotro?", Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR, a sintetizat într-o singură propoziţie şi într-o singură cifră ce ar trebui să fie principalul obiectiv de guvernare al României. "România este o ţară cu un grad redus de îndatorare şi cu un potenţial înalt de creştere economică, iar orice guvern care nu va putea oferi, pe termen mediu, un nivel de creştere a PIB de cel puţin 5% pe an ar trebui eliminat de electorat." Dincolo de această propoziţie, orice discuţie ar trebui să fie inutilă, iar aceşti "5% creştere economică pe an" ar trebui să fie scrişi cu markerul mare atât pe Palatul Victoria, cât şi pe Palatul Cotroceni, pentru că această creştere economică trebuie să fie obiectiv de guvernare atât pentru premier, cât şi pentru preşedinte. În rest, se pot certa pe orice vor ei.

Petrom începe lucrările pentru a doua sondă din Marea Neagră

Petrom, cea mai mare companie locală, va începe lucrările pentru a doua sondă de explorare la mare adâncime din Marea Neagră spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului viitor. Chiar dacă mesajele şefilor din România sunt destul de prudente în ceea ce priveşte potenţialul offshore, la Viena, la sediul central OMV, acţionarul majoritar al Petrom, strategia de creştere la nivel de grup se bazează în mare parte şi pe succesul operaţiunilor din adâncurile Mării Negre. Petrom şi gigantul Exxon­Mobil au anunţat că au descoperit în Marea Neagră, în perimetrul Neptun, o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar acoperi consumul actual al României pentru 4 ani.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb