REVISTA PRESEI - 26 03 2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 martie 2010

REVISTA PRESEI - 26 03 2010

ADEVĂRUL

Afacerea F-16:România încaieră SUA cu Europa

România ar putea plăti aproximativ 7,6 miliarde de dolari pentru cele trei etape ale programului de achiziţie a avioanelor F-16 şi F-35. Principalii concurenţi ai avioanelor americane F-16, SAAB şi Eurofighter au criticat dur decizia CSAT de a cumpăra fără licitaţie avioane F-16 second-hand.Reprezentanţii consorţiului european care produce avioanele Eurofighter Typhoon au precizat că licitaţia internaţională este procedura standard de achiziţie de tehnică militară în toate ţările Uniunii Europene.

Statul este hotărât să ne impoziteze la sânge

Impozitul pe terenul de sub casă, forfetarul şi cel pe bonurile de masă vor face obiectul celor mai importante modificări ale Codului Fiscal. Guvernul vrea să scoată bani din piatră seacă şi lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care aduce impozite şi taxe noi pentru populaţie şi firme.

Miliarde de euro pentru Moldova

Chişinăul va beneficia, în perioada 2011-2013, de o asistenţă financiară de 1,936 miliarde de euro din partea donatorilor externi. Republica Moldova primeşte astfel al doilea cel mai mare ajutor financiar din partea Uniunii Europene pe cap de locuitor, după teritoriile palestiniene.Noul guvern proeuropean de la Chişinău a reuşit, într-o perioadă foarte scurtă, să-şi convingă partenerii occidentali că este hotărât să facă reforme.

Gorbaciov vine să lanseze un ziar în România

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, va veni luna viitoare în România, ca invitat al unei firme private, la lansarea ziarului "Puterea".

"Domnul Gorbaciov este invitatul special al evenimentului care va marca apariţia acestei publicaţii, programată pentru 14 aprilie. Ziarul va fi finanţat de unul dintre cele trei mari trusturi de presă din Germania, trust al cărui nume nu-l pot dezvălui deocamdată", ne-a declarat Adrian Thiess, reprezentantul misterioasei companii care va patrona noua publicaţie.

Interviu George Maior, şeful SRI: e mai greu să acţionezi în democraţie

Astăzi se împlinesc două decenii de când contraspionajul românesc a intrat într-o altă etapă, mult diferită faţă de precedentele. În martie 1990, noua conducere a statului a înţeles rapid că nu-şi mai putea permite să amâne constituirea unui serviciu de informaţii care să răspundă noilor realităţi politice, sociale şi economice. Straniile evenimente interetnice de la Târgu Mureş, petrecute între 19 şi 21 martie 1990, au grăbit apariţia SRI.

Marii fermieri, preferaţii statului la subvenţii

Pentru 2009, ministerul va plăti 116 euro pe hectar, peste un milion de fermieri urmând să primească subvenţii. Rădulescu spune că, până la sfârşitul lui martie, jumătate din agricultori vor primi banii. În aprilie, alţi 250.000 de fermieri vor putea beneficia de subvenţiile la hectar. În mai, autorităţile vor finaliza plăţile pe suprafaţă pe anul 2009.

CURENTUL

Unde sunt dascălii de altădată?

"Ăia hoţi, ăştia hoţi, mama lor la toţi!". Să nu credeţi că este cumva vreun refren al ultraşilor de pe stadioanele de fotbal, deşi aşa pare la prima vedere. Cei care înjurau ieri în gura mare în centrul Capitalei nu erau nici huliganii de pe stadioane, nici şmecherii de cartier, erau profesorii care aşa au înţeles să protesteze faţă de deciziile luate de guvern. E dreptul lor de a protesta, de a cere bani, avantaje, suspendarea disponibilizărilor etc, dar cred că modul în care au ales să facă acest lucru nu face cinste breslei pe care o reprezintă.

Abateri de Tia Şerbănescu

Ideea că "reţeaua Voicu" e o diversiune menită să ne abată atenţia de la gravele probleme cu care se confruntă societatea, auzită din nou zilele acestea (şi în general când se discută orice subiect neconvenabil precum modernizarea Constituţiei şi a învăţământului), dincolo de faptul că e un clişeu diversionist el însuşi (pentru că încearcă să ne abată atenţia de la subiectele în discuţie) este şi complet falsă. În realitate, nimic nu abate atenţia vreunei tabere politice de la interesele ei pe care şi le urmăreşte neabătut şi nici nu abate atenţia publicului de la gravele probleme. Nici nu mai are cum. Suntem deja destul de abătuţi.

Liberala Ramona Mănescu face parte din reţeaua Voicu?

Tentaculele caracatiţei mafiote dirijate de senatorul-suspendat al PSD Cătălin Voicu depăşeşte graniţele naţionale şi transpartinice şi se reorientează spre inima Europei, la Parlamentul European. Eurodeputatul PNL Ramona Mănescu a interpelat, ieri, Comisia Europeană pe marginea aprecierilor pozitive la adresa DNA din raportul publicat marţi în care, susţine ea, "concluziile documentului arată clar că România nu a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului judiciar

Legătura Orban

Deşi a negat că are vreo legătură cu Voicu, adevărul despre Ludovic Orban începe să iasă la suprafaţă. Surse "Curentul" ne-au declarat că există o bună relaţie de prietenie între soţul Ramonei Mănescu şi Ludovic Orban. Prin acţiunea de ieri a Ramonei Mănescu este evident că "aripa PNL" a caracatiţei Voicu a început să lucreze în favoarea scăpării acestuia.

Deputatul PSD Florentin Gust a fost deferit procurorilor de către ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) le-a cerut procurorilor instanţei supreme să-l ancheteze pe deputatul PSD Florentin Băloşin Gust, suspectat de inspectorii de integritate de fals în declaraţii după descoperirea mai multor neconcordanţe în declaraţiile sale de avere şi interese.

În România este nevoie de curăţirea sistemului juridic" Portret de europarlamentar: Monica Macovei

Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a sta de vorba cu europarlamentarul român şi fostul ministru al Justiţiei din România, doamna Monica Macovei, care ne-a explicat că lupta anticorupţie rămâne în continuare una dintre preocupările mandatului său la Bruxelles.

CURIERUL NAŢIONAL

Noua tactică fiscală: câte puţin de la mulţi

Executivul lucrează la un proiect privind modificarea Codului Fiscal, prin care pregăteşte noi taxe şi impozite.Potrivit documentului, vulcanizările, taximetria şi spălătoriile auto sunt câteva domenii de pe lista impozitului forfetar.Consultanţii fiscali susţin că noul Cod Fiscal se va baza pe principiul: ""câte puţin de la mai mulţi""

Rasdaq, o treime din lichiditatea pieţei

Volumele pe această piaţă s-au ridicat la 10 mil. lei, în timp ce rulajul pe segmentul regular a fost de 18 mil. lei, iar pe obligaţiuni s-au realizat doar 1,8 mil. Lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii a fost asigurată de transferul de 7,2 mil. lei pe titlurile VIRU, unde SIF5 i-a cedat participaţia lui Dumitru Tudor

Consorţiul Nabucco: primele livrări se vor face la sfârşitul lui 2014

Consorţiul internaţional Nabucco menţine data 2014 drept cea pentru intrarea în serviciu a gazoductului ce va furniza gaz Europei ocolind Rusia, după ce comisarul european pentru energie evocase anul 2018, relatează AFP."Vrem să începem construirea la sfârşitul lui 2011 şi ne bazăm pe primele livrări la sfârşitul lui 2014", a declarat directorul consorţiului, Reinhard Mitschek.El a răspuns astfel declaraţiilor comsiarului european Günther Oettinger, care a spus că primele livrări vor avea loc "mai degrabă în 2018".

Recuperatorii nu mai reuşesc să strângă banii de la datornici

Doar 24% din creanţele comerciale au fost recuperate anul trecut.Astfel, firmele de specialitate au reuşit să colecteze datorii de 264 mil. euro dintr-un total de 1,1 mld. euro.

950 mil. euro sunt doar datoriile persoanelor fizice în special de la creditele bancare contractate.

BNR va tăia luni dobânda cu 0,25-0,5%, pentru a ajuta economia

Consiliul de Administraţie al BNR va reduce dobânda-cheie cu până la jumătate de punct procentual în şedinţa din 29 martie, în contextul în care economia dă în continuare semne de slăbiciune şi nivelul inflaţiei nu este îngrijorător, estimează analiştii consultaţi de NewsIn. De la începutul acestui an, BNR a redus deja dobânda de politică monetară de două ori, cu câte 0,5%, până la 7% în prezent.

Vom avea avioane F-35 în maximum 18 ani

Din 2013 vom folosi 24 de aparate F-16 revitalizate şi complet echipate.Ulterior vom mai cumpăra 24 F-16 noi, varianta Block 50-52.Discuţiile pe tema achiziţiei avioanelor multirol, care vor înlocui bătrânele MiG 21 Lancer, par să fi ajuns la final: Parlamentul va dezbate curând propunerea ministrului Apărării, Gabriel Oprea, deja aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 23 martie, privind achiziţia a 24 de aparate de zbor multirol F-16 scoase din uz.

EVENIMENTUL ZILEI

Pe cine loveşte forfetarul

Taximetriştii, hotelurile, pensiunile, saloanele de înfrumuseţare şi restaurantele se numără printre viitori plătitori ai noului bir. Nu se ştie exact cât va fi de plată şi începând de când.Noul impozit forfetar, care îl va înlocui pe cel minim aflat în vigoare, va lovi în special localurile situate în zonele bune ale oraşelor şi hotelurile luxoase cu multe camere. Asta rezultă dintr-un proiect de lucru al guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, citat de agenţia Mediafax.

Guvernul se luptă cu instanţele pe sporurile bugetarilor.

Rămase fără bani la buget, instituţiile statului au decis să facă ab stracţie de hotărârile judecătoreşti definitive, cu valoare de lege, prin care bugetarii şi-au recâştigat toate sporurile "tăiate" acum prin aplicarea legii unice de salarizare. Motivul: în ultimii ani, angajaţii statului şi-ar fi "îngrăşat" veniturile lunare în baza unor contracte colective considerate acum ilegale, dar acceptate de-a lungul timpului chiar şi de mai-marii Ministerului Muncii.

Scăparea lui Sassu: aleşii PDL au ignorat "sperietoarea" Boc

39 de parlamentari PDL au dat peste cap planurile partidului de schimbare a şefilor TVR, lipsind miercuri din plen, în ciuda SMS-urilor de avertizare că lista chiulangiilor va ajunge direct la Boc.Disciplina de fier din PDL e pe cale să devină istorie. 39 dintre uninominalii PDL l-au "salvat" pentru moment pe Alexandru Sassu, rămas la conducerea TVR ca urmare a absenteismului lor.

Trei sute de posturi UE scoase la concurs

Pentru joburile europene puse la bătaie anul acesta, salariul de bază porneşte de la 4.190 de euro, dar poate ajunge şi la 17.000 de euro pe lună.Românii au posibilitatea să se angajeze şi în acest an la una dintre instituţiile care asigură bunul mers al Uniunii Europene. Oficiul european pentru selecţia personalului a scos la concurs, recent, peste 300 de posturi de administratori (prima poziţie ce poate fi accesată, echivalentă cu entry-level).

Germania şi Franţa au ajuns, ieri, la un acord pentru susţinerea financiară a Greciei. Angela Merkel a câştigat, ieri, o lungă şi dureroasă dispută europeană pe tema ajutorului acor dat Greciei, ţară confruntată cu uriaşe datorii. Atena va primi susţinerea financiară a statelor UE, dar numai conform regulilor impuse de cancelarul german.

Declaraţii încurajatoare pentru Grecia au venit ieri de la liderii UE, care au încercat să ofere o gură de oxigen greu încercatei monede unice.

FINANCIARUL

Faliment Accor, Ascendi, Sodexo, odată cu impozitarea bonurilor de masă

Impozitarea tichetelor valorice nu va aduce mai mulţi bani la buget, ci va provoca o creştere a muncii la negru şi a şomajului, precum şi scăderea consumului. Implicit, încasările la buget vor fi mai mici, iar ca urmare a unei scăderi cu 15% a retailului, numai pierderile din TVA s-ar putea ridica la 200 mil. euro.

Austeritate "marca Boc":2,24 milioane euro pentru "tipărituri" şi promovarea României

Cu doar o lună în urmă, premierul a interzis publicitatea de la stat din cauza... crizei

Guvernul va cheltui în acest an 9,2 milioane de lei (peste 2,2 milioane de euro) pentru proiecte de comunicare, de promovare a imaginii ţării peste hotare şi pentru consultanţă. Din această sumă, 5,2 milioane de lei vor fi alocaţi proiectelor de comunicare şi promovare internă şi externă. Executivul s-a mai mandatat să "sprijine unele publicaţii din ţară în scopul informării publice", după ce a interzis recent publicitatea de stat timp de şase luni.

BNR va reduce dobânda-cheie cu 0,25% sau 0.5%

Politica monetară va rămâne prudentă pentru a contracara presiunile pe curs

Deşi există o cerere foarte mare din partea mediului privat pen­tru reducerea mai drastică a do­bânzii-cheie a BNR, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului, consideră că relaxarea politicii monetare va fi una nesemnificativă în perioada următoare. Acesta spune că poli­tica monetară va rămâne prudentă, pen­tru a contracara presiunile pe curs, gene­rate de reluarea intrărilor de capital în 2010.

Agenţiile au început să afişeze preţuri mai mici comparativ cu proprietarii

După aproape doi ani de la primele semne ale crizei imobiliare, agenţii imobiliari par mai ancoraţi în realităţile noii pieţe, preţurile practicate de ei fiind cu până la 8% mai mici decât cele ale proprietarilor, se arată într-o analiză realizată de portalul imobiliare.ro. "Proprietarii tind să îşi seteze aşteptările prea sus raportându-se în mod subiectiv la poveştile de succes ale altor proprietari care au reuşit să încheie tranzacţii spectaculoase în perioada de vârf a pieţei", susţine Adrian Erimescu, director general la www.imobiliare.ro.

Templeton speră să listeze Proprietatea în septembrie, dacă statul îşi face treaba până în iulie

Guvernul ar trebui să achite în numele Finanţelor acţiuni de 500 de milioane de lei în următoarele trei luni. Americanii de la Franklin Templeton au avansat ieri luna septembrie drept target pentru listarea pe Bursa a Fondului Proprietatea, cu condiţia ca de la 1 iulie să devină administratorii efectivi ai Fondului, ceea ce presupune ca în următoarele trei luni statul să rezolve problemele legislative şi să se retragă de la conducerea companiei.

GÂNDUL

Vasile Blaga despre un preşedinte-femeie în 2014, cum se înţelege el cu Udrea, detalii despre o nouă lege a concedierilor. Plus: cazul Voicu

Vasile Blaga: Geoană a vrut să-l pună pe Voicu secretar de stat la MI, după tentativa de a-l pune ministru. SRI s-a opus.Proiectul Ministerului de Finanţe prin care erau concediaţi 17.000 de bugetari "nu mai e de actualitate", spune ministrul Vasile Blaga. "Am realizat un nou proiect de lege transmis de două săptămâni FMI". "Se face o economie de 250 mil. euro", iar cei care vor fi daţi afară să se "reprofileze"

Pentru a reduce provizioanele care le taie din profituri, bancherii nu se dau în lături de la intermedierea vânzărilor între clienţi.

"Ştiţi cumva vreo firmă care vrea să cumpere nişte vaci cu lapte?" Astfel de întrebări îşi adresează între ei angajaţii din bănci care lucrează cu întreprinzătorii din domeniul agricol, mai ales cu cei care au accesat fonduri europene şi vin la bancă pentru cofinanţare.Pentru a-şi ajuta clienţii care se confruntă cu probleme în rambursarea creditelor, dar şi pentru a avea un portofoliu curat de "raportat" la Banca Naţională, bancherii încearcă să îşi sprijine clienţii inclusiv cu diverse sfaturi şi consultanţă.

Elena Udrea a preluat o idee "buna" :ca alternativa la statiunea Mamaia sa facem statiunea Tataia.

A dansat cu un flacau bistritean , arefuzat cat a putut tuica artagoasa din Nasaud s-a plans de preturile statiunilor din Romania si afost asaltata de admitratori.Elena Udrea a plecat de la Targul International de turism si cu o idee buna. In sudul litoralului sa dezvolte o statiune rivala celei de la Mamaia Evident,Tataia...

JURNALUL NAŢIONAL

Afacerea F-16 devine programul "Rabla cu epoleţi"

Prezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de Ministerul Apărării ca o variantă de criză, achiziţia avioanelor F-16 la mâna a doua se dovedeşte în acest moment imposibil de evaluat financiar. Mai mult, ea începe să se apropie de costurile maximale prevăzute iniţial pentru programul multirol, în condiţiile în care singura explicaţie oficială pentru scoaterea din competiţie a concurenţei celor de la Lockheed Martin a fost situaţia economică precară a României.

Cetatea lui Vlad Ţepeă, o ruină

Cetatea Poienari e un exemplu concret al unei fortăreţe de pe vremea voievodului Vlad Ţepeş, care mai are puţin şi se prăbuşeşte. Cetatea Poienari se află în judeţul Argeş la mai puţin de 30 km de oraşul Curtea de Argeş, la poalele Muntelui Cetăţuia. Altitudinea este de 850 de metri. I se mai spune "cuibul de vulturi al vitejilor de demult", pentru că făcea parte, cu veacuri în urmă, dintr-un lanţ de fortificaţii ce apărau hotarul nordic al Ţării Româneşti.

Statutul PD-L interzice libertatea de opinie

Statutul PD-L aprobat duminica trecută de Colegiul Director al partidului şi care va fi adoptat oficial la şedinţa CNC instituie o structură şi un sistem aproape militarizate de conducere a partidului prezidenţial. În afară de faptul că alegerea preşedintelui PD-L se face pe bază de moţiune, candidatul impunând întreaga conducere pe bază de numire în funcţie, şi că preşedintele partidului capătă puteri sporite, este instituit delictul de opinie.

Udrea sprijină turismul cu ţuică

Prezentă la Târgul de Turism al României, Elena Udrea a băut ţuică, a dansat şi s-a fotografiat cu lumea prezentă la eveniment. Persoanele care îşi cumpără vacanţa din timp pot beneficia de reduceri de până la 35% din preţul pachetului turistic.

ROMÂNIA LIBERĂ

Sindicatele fantomă. Din 20.000 de sindicalişti la Faur au mai rămas doar 400.

Mulţi membri de sindicat cred că liderii lor nu le reprezintă interesele

Căderea în dizgraţie a liderilor de sindicat Încrederea membrilor de sindicat în conducătorii lor a scăzut în ultima perioadă, dovadă fiind şi numărul mic de protestatari care se adună la mitinguri. România liberă a stat de vorbă cu mai mulţi angajaţi bucureşteni care spun că liderii nu fac altceva decât să-şi vadă de propriile afaceri.

Băsescu şi anticorupţia; anti-Băsescu şi corupţia

De câte ori apar public informaţii despre cazuri concrete de corupţie precum Remeş sau Voicu, apar şi acuzaţiile la adresa preşedintelui privind rolul, dar, mai ales, legitimitatea sa în declanşarea oricărui demers anticorupţie. Ţinta nu este însă legitimitatea lui Băsescu, ci legitimitatea DNA şi a instituţiilor anticorupţie.

Gafa lui Căşuneanu

După ce a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor anticorupţie, omul de afaceri Costel Căşuneanu şi-a surprins ieri avocatul, când a recunoscut în faţa presei că i-a dat 200.000 de euro senatorului Cătălin Voicu. Dacă nu-i voi recupera, îl voi da în judecată", a declarat Căşuneanu. Afirmaţiile omului de afaceri l-au nemulţumit vizibil pe avocatul acestuia, profesorul Gheorghiţă Mateuţ, care a încercat din răsputeri să îl determine să pună punct discuţiilor cu presa.

Cristian Diaconescu îl ironizează pe liderul PSD: Ponta visează

Socialiştii europeni le-au solicitat progresiştilor lui Oprea să-i dea o mână de ajutor lui Victor Ponta la reconstrucţia stângii. Preşedintele PSD, Victor Ponta, încearcă pe căi ocolite să-i determine pe independenţi să întoarcă armele împotriva puterii şi a lui Traian Băsescu.

E mai ieftin la noi sau la Bulgari?

Majoritatea produselor de larg consum rămân mai ieftine la sud de Dunăre, însă au început să apară şi situaţii în care bulgarii preferă să cumpere din România. Micul comerţ de frontieră româno-bulgar capătă nuanţe bilaterale după ce ani la rândul a fost alimentat doar de valurile de români care luau cu asalt rafturile supermarketurilor de peste Dunăre.

"Mai mulţi cetăţeni bulgari au declarat că obişnuiesc să îşi facă cumpărăturile în România, în zona Constanţei, acolo unde găsesc la preţuri mai mici produse cum ar fi iaurt de fructe, haine pentru copii sau carne de porc", anunţă ziarul bulgar Standart.

ZIARUL FINANCIAR

- Banca Transilvania (TLV), singura bancă privată din top 10 care este controlată de investitori locali, încearcă să strângă 120 mil. lei (29 mil. euro) de la acţionari printr-o majorare de capital, concomitent cu includerea în capitalul social a profiturilor nedistribuite din ultimii doi ani, în valoare de 174 mil. lei (42,4 mil. euro) şi a unor prime de capital din majorarile anterioare, de 97 mil. lei (23,8 mil. lei). În urma operaţiunii, a cărei valoare totală se va ridica la 391,5 mil lei (peste 95 mil. Euro} BT va avea cel mai mare capital social dintre băncile de pe piaţă de 1,47 mld. lei.

Deficitul bugetar a ajuns la 1,1% din PIB în februarie

În acelaşi timp, veniturile s-au redus cu 3%, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Deşi guvernul condus de Emil Boc anunţa că a strâns cureaua cu cheltuielile, în primele două luni ale anului cifrele au fost în creştere. În acelaşi timp, executivul se confruntă şi cu presiune din partea Fondului Monetar Internaţional de la care a luat un împrumut, care a venit la pachet cu anumite condiţii, dar şi cu cele ale sindicaliştilor, tot mai greu de stăpânit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. LA REVISTA PRESEI SE PUN SI LINKURILE CATRE ARTICOLE....VOI CHIAR AVETI O PROBLEMA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb