REVISTA PRESEI 26.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 ianuarie 2012

ADEVARUL

"Intervenţia cu românii" a lui Băsescu: Mesajele de pe Internet, Facebook şi mediile electronice mi-au creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o ruptură

"Astăzi vreau să mă adresez exclusiv românilor din ţară şi de pretutindeni. Astăzi mă adresez românilor, pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă din ultimele zile, mesajele de pe Internet, mi-au creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o ruptură. S-a creat impresia falsă că preşedintele nu-i mai reprezintă pe români şi societatea în relaţia cu instituţiile statului". Aş vrea ca românii să înţeleagă că îmi este extrem de clară situaţia în care se află. Ştiu că măsuri precum creşterea tva, reducerea salariilor i-au făcut să iasă în stradă, ca urmare a traiului greu. Ştiu că aceeaşi ardoare o au şi milioane de români care n-au ieşit în stradă. Avem nevoie de o lege a sănătăţii. Eşecul proiectului, mi se datorează. Nu am nimic de schimbat, până acum, cu excepţia acelor gafe pe care le fac, cuma fost intrarea pe post în direct cu Raed Arafat.

Boc: Autorităţile au situaţia sub control în acest moment

Premierul Emil Boc a declarat în aseară, la sediul Ministerul Administraţiei şi Internelor, că "autorităţile au situaţia sub control în acest moment" în ceea ce priveşte drumurile înzăpezite din ţară. Având în vedere condiţiile meteorologice, dar şi numărul mare de oameni blocaţi sub nămeţi, premierul a spus că se va afla la cârma Comandamentului de iarnă. "În această noapte voi coordona activitatea tuturor ministerelor, ca să mă asigur că oamenii potriviţi sunt la locul potrivit", a declarat premierul Emil Boc. "Ce pot să le spun românilor este să ştie că autorităţile statului au situaţia sub control în acest moment", a continuat prim-ministrul. Acesta a recunoscut că există două situaţii critice în acest moment la Mihăileşti, judeţul Buzău, şi Şinteşti, judeţul Ilfov.

Curtea a separat alegerile. Boc, precaut

Decizia Curţii a venit, ieri, după ce judecătorii au amânat, de două ori, să dea un vot. Guvernul şi-a angajat răspunderea pe acest proiect pe data de 15 decembrie şi Opoziţia a depus, imediat, contestaţia. Decizia pare să fi luat prin surprindere Guvernul. Miniştrii au întrerupt şedinţa Executivului pentru a discuta despre decizia Curţii Constituţionale. La finalul şedinţei, premierul Emil Boc s-a ferit să spună cum va acţiona Guvernul. "Nu am văzut-o deocamdată decizia, nu am văzut nici măcar un comunicat până în momentul de faţă, dar un lucru pot asigura cu certitudine: decizia Curţii va fi respectată. După aceea, vom face orice alte declaraţii", a spus Boc.

Ponta cere demisia Guvernului

Liderul USL Victor Ponta a declarat, ieri, comentând decizia CC în privinţa Legii de comasare a alegerilor, că Guvernul Boc trebuie să demisioneze pentru că şi-a asumat o lege neconstituţională şi nedemocratică. Ponta a spus că decizia CC a fost "ultima lovitură" pe care Guvernul o aştepta. " Guvernul Boc trebuie să demisioneze astăzi, ţinând cont că şi-a angajat răspunderea pe o lege nedemocratică şi declarată neconstituţională. Este o înfrângere catastrofală pentru Guvernul Boc, care trebuie să plece astăzi", a spus Ponta. Demisia Guvernului Boc a fost solicitată, ieri, şi de Asociaţia Pro Democraţia. Procedura angajării răspunderii "implică şi asumarea consecinţelor care decurg din solicitarea încrederii Parlamentului şi garantarea guvernului pentru lege", se afirmă într-un comunicat al asociaţiei.

Germania a ajuns la capătul puterilor cu grecii risipitori

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ieri, la Forumul Economic de la Davos, că Grecia rămâne într-o situaţie delicată şi a dat de înţeles că UE ar putea eşua în încercarea de a salva statul elen. Pentru prima dată de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, cancelarul german, Angela Merkel, a aruncat ieri o umbră de îndoială asupra şanselor Europei de a salva statul elen de la intrarea în incapacitate de plată. Primul pachet de asistenţă financiară în valoare de zeci de miliarde de euro, combinat cu măsurile dure de austeritate, nu a fost de ajuns, după doi ani de criză care au adus moneda unică şi zona euro în pragul destrămării.

Soros: Pregătiţi-vă de dezastru!

"Situaţia va deveni mult mai gravă şi mai dificilă decât orice am văzut până acum în întreaga mea carieră. Ne confruntăm cu un moment extrem de dificil, comparabil cu Marea Recesiune din anii '30", a spus ieri miliardarul George Soros. "În cel mai bun scenariu, văd un mediu de deflaţie. În cel mai rău scenariu, un colaps al sistemului financiar", a declarat acesta pentru "Newsweek", înainte de începerea Forumului de la Davos.

Roubini: lumea intră iar în criză

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza izbucnită în 2007-2008, a avertizat ieri că întreaga economie mondială se îndreaptă către o nouă recesiune. Principalul risc este criza din Europa, crede acesta, însă îngrijorătoare sunt şi creşterea economică anemică a SUA, şi încetinirea ritmului de avans al Chinei. În ceea ce priveşte Grecia, Roubini spune că, în lipsa unor măsuri puternice de relaxare monetară, statul va părăsi zona euro într-un an şi jumătate.

Marea Britanie, în război cu CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului riscă să devină o instanţă "pentru procese mărunte" în loc să rezolve cele mai grave probleme legate de drepturile omului, susţine premierul David Cameron. Într-un discurs ţinut ieri la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, David Cameron a spus că CEDO are posibilitatea "o dată într-o generaţie" să-şi reformeze activitatea pentru a se asigura că respectă intenţiile originale ale fondatorilor săi - susţinerea drepturilor omului peste tot în Europa. O decizie recentă a CEDO de a bloca deportarea în Iordania a clericului islamist Abu Qatada, şeful reţelei Al-Qaida în Europa, a stârnit furie în Marea Britanie. Londra a trebuit să-i plătească şi 2.500 de lire despăgubire pentru "detenţie nelegitimă". Premierul Cameron a acuzat ieri Curtea că îşi strică reputaţia prin schimbarea inutilă a deciziilor emise de tribunale naţionale credibile.

Decizie istorică: Fed a stabilit o ţintă de inflaţie de 2%

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a luat miercuri o decizie istorică: a stabilit o ţintă de inflaţie de 2%. Această decizie aduce politica băncii centrale americane mai aproape de cea a celorlalte mari instituţii de profil din lume. Banca centrală americană a arătat, în prima sa declaraţie privind obiectivele şi strategia sa pe termen lung, că nu este indicat să stabilească o ţintă fixă pentru rata şomajului, întrucât piaţa muncii nu este influenţată în mare măsură de factori monetari, relatează Reuters, citat de Mediafax. Ţinta de inflaţie de 2% corespunde, pe termen lung, cu mandatul băncii centrale, care adaugă că obiectivul va contribui la menţinerea "ferm ancorate" a aşteptărilor legate de inflaţie.

FMI va decide şi în 2012 în locul Guvernului

În cadrul primei vizite din acest an, experţii FMI vor trasa reguli noi pentru Guvern în privinţa preţurilor la energie şi a arieratelor înregistrate de companiile de stat. Ieri a început a patra evaluare a acordului de tip preventiv semnat de România cu finanţatorii externi şi prima vizită din acest an a delegaţiei FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, condusă de Jeffrey Franks. Din întrebările pe care le-au trimis reprezentanţilor Guvernului şi din temele pe care le-au dat de făcut instituţiilor reiese că experţii FMI vor trasa şi în acest an regulile după care se vor ghida autorităţile. Cele mai importante aspecte pe care vor insista finanţatorii externi zilele următoare vizează arieratele companiilor de stat, liberalizarea pieţelor de electricitate şi de gaze, precum şi lichiditatea băncilor în contextul economic din Europa.

CURENTUL

Băsescu: "Sunt comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici de data asta"

Pentru prima dată de la declanşarea protestelor din România şi exploatarea lor de către USL, preşedintele Traian Băsescu a avut, ieri seară, o amplă intervenţie în care a discutat pe larg despre starea naţiunii şi întreaga activitate a clasei politice. Ieşirea liderului de la Cotroceni are loc pe un fundal tensionat în care "s-a creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o ruptură cu preşedintele", Băsescu precizând că prima sa obligaţie este de a restabili "legătura de încredere" cu aceia care şi-au pierdut-o. El a făcut apel la calm spunând că vremurile "Europei sociale" au apus şi că este nevoie de mai multă responsabilitate. Băsescu a ţinut o pledoarie împotriva statului consumist şi a vorbit mai mult despre împrumutarea de bani pentru investiţii de viitor.

SUA susţine lupta anticorupţie a actualei guvernări şi condamnă voalat cererile ONG-iştilor USL

Protestele politizate de USL din România sunt percepute la Washington cu o cu totul altă optică decât ce doreşte USL să prezinte lumii întregi prin încercări manipulative de a deturna protestele paşnice şi justificate către scopul suprem de preluare a puterii în România. Căţărarea USL pe acest val de proteste se pare că nu este văzută bine de către SUA, ambasadorul american la Bucureşti declarând, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că lupta împotriva corupţie în România nu trebuie abandonată. "Nu trebuie ca noi, occidentalii, să ne dorim existenţa statului de drept şi lupta împotriva corupţiei mai mult decât voi. Aceste iniţiative trebuie să vină din România", a declarat ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein.

CURIERUL NATIONAL

Cum au fabricat băncile 7 miliarde lei din nimic?

Cantitatea de bani din economie a crescut în decembrie la un nou maxim istoric, de 216,2 mld. lei, cu 7 mld. mai mult decât în luna precedentă. Călin Rechea: BNR şi sistemul bancar pompează aceşti bani într-o încercare disperată de a finanţa datoria publică. Bogdan Baltazar: Impulsul acesta monetar va răsturna tendinţa de dezinflaţie. Diminuarea ritmului de creştere a indicelui preţurilor de consum către un minim în zona de 3% este pusă în pericol în condiţiile în care sistemul bancar continuă procesul de multiplicare monetară

Gitenstein: Profiturile companiilor de stat ar trebui investite

Modul în care guvernanţii înţeleg să gestioneze profiturile companiilor de stat a fost ieri aspru criticat de către Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, acesta afirmând că banii sunt prea des direcţionaţi către "buzunarele unor persoane cu relaţii influente" sau către bugetul de stat, nu spre investiţii, aşa cum ar fi normal. Precizând că este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, Gitenstein a subliniat însă că acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile necesare pentru investiţii, pentru a genera creştere economică. "Dat fiind faptul că atragerea unui număr mare de investitori străini este o prioritate a Guvernului, Bursa de Valori Bucureşti ar trebui folosită intensiv ca motor al creşterii, generând lichidităţi pentru toate tipurile de investitori, fie ei investitori interni, străini, mari sau mici, şi chiar pentru sectorul public", a spus ambasadorul, citat de Mediafax.

Administratorii de Fonduri vor impozitarea anuală a câştigului pe piaţa de capital

200.000 de contribuabili trebuie să depună declaraţii fiscale de 5 ori pe an. Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) solicită Ministerului Finanţelor Publice (MFP) revenirea la vechiul sistem de impozitare a câştigului pe piaţa de capital, prin depunerea unei singure declaraţii fiscale anuale, faţă de cinci declaraţii în prezent. Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent. Altă declaraţie este făcută pentru tot anul trecut, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea. "

S-a găsit înlocuitor pentru Nokia la Jucu

Producătorul de electrocasnice De'Longhi va cumpăra fabrica Nokia de la Cluj. Tranzacţia va fi încheiată în această primăvară dacă primeşte acordul Concurenţei. Fabrica Nokia de la Jucu nu va rămâne neocupată după ce producătorul de telefoane mobile va elibera complet unitatea de la Cluj. Producătorul italian de electrocasnice De'Longhi va cumpăra fabrica Nokia de la Jucu, după ce companiile au semnat un acord în acest sens. Contactaţi de Curierul Naţional, reprezentanţii De'Longhi au confirmat interesul pentru unitatea de la Cluj, dar până când tranzacţia va fi aprobată de autorităţile din România, încă nu se poate preciza ce rol va juca fabrica de la Jucu.

Miliardarii prezenţi la Davos deplâng inechităţile economice

Miliardari participanţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, precum Victor Pinciuc din Ucraina, Denis O'Brien din Irlanda şi Vikas Oberoi din India, deplâng inechităţile economice, care vor fi principalul risc pentru economia mondială în următorii zece ani, transmite Bloomberg. Cei trei se numără între cel puţin 70 de miliardari, alături de mai mult de 2.500 de oameni de afaceri şi lideri politici reuniţi la Davos în această săptămână.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu: Românii şi-au făcut datoria. Acum e rândul politicienilor!

Preşedintele a admis că a făcut unele "gafe", dar a dat asigurări românilor că în calitate de comandant de navă nu a ratat niciodată destinaţia. "Nu o voi rata nici cu România", a promis el. La 12 zile de la debutul protestelor de stradă în Bucureşti şi alte oraşe ale României, preşedintele Traian Băsescu a ieşit cu un mesaj prin care şi-a propus să recâştige încrederea românilor nemulţumiţi. Preşedintele a declarat că înţelege nemulţumirile românilor afectaţi de măsurile de austeritate, dar a dat asigurări că ştie "ce trebuie făcut". "Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici cu România", a promis el. Şeful statului a spus că este conştient de faptul că o parte din societate nu mai vede în preşedintele României un partener şi a adăugat că prima sa obligaţie este aceea de a restabili legătura de încredere. Nu a luat în calcul să demisioneze. "Preşedinţii nu pot demisiona în perioade de criză. Nu iau în considerare o asemenea soluţie, decât dacă va fi evident că aceasta este soluţia", a spus el.

Crin Antonescu a făcut la nervi teoria "trezitului": "Nu te poţi trezi de mai multe ori în aceeaşi zi"

Preşedintele PNL Crin Antonescu nu mai suportă să audă pronunţându-se anumite cuvinte. Nu, nu este vorba de "Băsescu" sau "Boc". Nici de "Evenimentul zilei", la care reacţionează de fiecare dată cu ironii. Cuvântul care îl deranjează pe Antonescu este "trezire". A fost suficientă o simplă propoziţie care a conţinut şi acest cuvânt ca liderul PNL să reacţioneze iritat luând-o ca pe un afront personal.

Antonescu, chiulangiu cu renume european

Ulterior a venit şi explicaţia iritării lui Antonescu. Tocmai ratase o întâlnire la ora 11.00 cu ambasadorii statelor UE, întâlnire cerută chiar de liderii opoziţiei Victor Ponta şi Crin Antonescu. Antonescu nu a mai ajuns rugându-l pe Ponta să transmită motivul şi anume că e cam bolnav. Când colo era chiar sănătos şi apt să ţină o conferinţă de presă la ora 13.00. Jigniţi de chiulul lui Antonescu la o întâlnire pe care chiar el a cerut-o, ambasadorul Danemarcei l-a deconspirat. Astfel, problema lui Antonescu absenţa de la anumite şedinţe sau evenimente, fie din motive de trezire sau nu, va ajunge astfel în toate cancelariile europene.

Antonescu roteşte mogulii: SOV bate cu Roşca în poarta PNL

Cu Dinu Patriciu ostracizat la marginea PNL, cu Dan Voiculescu redus la tăcere în USL, postul de mogul din dreapta lui Crin Antonescu a rămas vacant. SOV nu s-ar da în lături. A beneficiat de influenţa unuia pentru a ajunge preşedintele PNL, s-a folosit de trustul de presă al altuia pentru propria sa imagine, iar acum nu ar zice nu nici celui de-al treilea mogul care-i face curte prin interpuşi şi care i-ar putea oferi cheia uşii sindicatelor, o importantă masă de manevră în jocurile politice. Liberalul Crin Antonescu aproape că i-a deschis lui Sorin Ovidiu Vîntu uşa din spate: deocamdată pe cea din faţă a intrat Sorin Roşca Stănescu, un colaborator al fostei Securităţi şi al lui SOV, jurnalist cu vise parlamentare şi chiar ministeriale, susţin unele surse liberale. Vîntu deţine controlul unei importante părţi a sindicatelor, prin vechiul său partener de afaceri, Liviu Luca. Prin Luca şi Asociaţia Salariaţilor Petrom, SOV a controlat şi ziarul Ziua.

FMI: Aţi exagerat cu strânsul curelei

Reprezentanţii Fondului ne-au atras atenţia că am redus prea mult cheltuielile şi că ar trebui să luăm măsuri care să ne ajute să creştem mai repede. După trei ani de austeritate, a venit vremea să simţim efectul acestor sacrificii. Acesta pare să fie mesajul cu care a venit Fondul Monetar Internaţional (FMI) în România, pentru o nouă evaluare a acordului de finanţare. Asta nu înseamnă că reformele din sectorul public nu trebuie să meargă înainte, mai ales în administraţie şi în companiile de stat, unde "oamenii sunt plătiţi mai mult decât produc", ne-a spus economistul Bogdan Baltazar. Pedala de acceleraţie trebuie apăsată, însă, în special pe măsuri care ajută economia. Majoritatea sugestiilor trecute de Fond, în cel mai recent memorandum, vorbesc despre realocarea mai eficientă a sumelor pentru investiţii, monitorizarea celor 100 de proiecte prioritare din fonduri europene şi reducerea evaziunii fiscale.

JURNALUL NATIONAL

România paralizată de viscol. Porturile, autostrăzile şi mai multe drumuri naţionale au fost închise

Premierul Emil Boc a coordonat miercuri seară un comandament de urgenţă la MAI, după care a declarat: "Mai sunt 30-40 de TIR-uri blocate în acest moment pe drumurile naţionale. Facem apel la responsabilitatea adulţilor să nu rămână peste noapte în maşini. Primăriile sunt pregătite să îi ajute. Autorităţile statului au noapte albă. La nivelul fiecărui judeţ există comandament de urgenţă, la care trebuie să se apeleze. În această noapte voi coordona personal toate activităţile".Mai multe maşini sunt blocate în zona Afumaţi şi Voluntari, din cauza viscolului şi a zăpezii, echipajele ISU şi ale Jandarmeriei intervenind pentru a acorda îngrijiri în cazul a trei copii, cel mai mic având o lună, a declarat Mediafax purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru. Doi copii - unul de şase luni şi altul de şapte ani - se aflau în maşinile blocate din cauza zăpezii în zona Afumaţi, iar cel de-al treilea se afla într-o maşină în zona localităţii Islaz, judeţul Ilfov.

Negocieri FMI sub presiunea străzii. Jeffrey Franks a aterizat la Bucureşti în a 13-a zi de proteste

Delegaţia FMI condusă de Jeffrey Franks a început ieri a patra misiune de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu România. Franks a aterizat la Bucureşti în a 13-a zi de proteste, ceea ce face ca discuţiile să se desfăşoare sub presiunea străzii. Pe agenda delegaţiei FMI se află teme grele: implementarea reformelor din sectorul sănătăţii, restructurarea întreprinderilor de stat, reducerea arieratelor, atragerea mai multor fonduri europene etc. Experţi ai FMI au avut o rundă de discuţii ieri cu specialiştii Băncii Naţionale a României, în vederea pregătirii întâlnirii cu guvernatorul Mugur Isărescu, programată pentru vineri. Cât vor fi dispuşi să lase şefii de la FMI şi de la Comisia Europeană pentru a linişti strada şi a calma mulţimea ajunsă la capătul puterilor după 3 ani de austeritate cerută de acordurile cu FMI rămâne de văzut.

Patriciu, dator la pâine, zahăr şi taxi

Anul 2012 nu a început bine pentru reţelele de retail dezvoltate de omul de afaceri Dinu Patriciu, MIC.RO, miniMAX şi MACRO. După ce mai mai multe magazine au fost închise, au apărut zvonurile că Dinu Patriciu ar negocia cu americanii de la 7 Eleven pentru preluarea reţelei MIC.Ro. Omul de afaceri a infirmat însă această informaţie şi a declarat că o va refinanţa, după ce un business plan va fi finalizat.Între timp, din ce în ce mai multe companii vor să-şi recupere banii şi depun cereri de intrare în insolvenţă la tribunale.

NATIONAL

Companiile multinationale colaboreaza cu DNA pentru bani!

Desi i-au incoltit pe tot mai multi alesi locali, inalti functionari, parlamentari, ministri ori alti demnitari, procurorii anticoruptie au reusit de prea putine ori sa le dea acestora si loviturile decisive. Adica sa-i condamne! In majoritatea cazurilor, traficul de influenta facut de catre cei aflati pe pozitii importante in statul roman a fost facut in favoarea unor mari companii straine, asa ca DNA-ului i-a lipsit mereu colaborarea mituitorilor, prin care sa-i poata infunda pe cei corupti. Iata insa ca multinationalele si-au schimbat radical pozitia, de frica sa nu pierda purcoaiele de bani pe care le mai au de recuperat de la buget...Marile companii au acceptat sa dea cu subsemnatul mai mult de nevoie, decat de buna voie. Pentru ca altfel ar fi fost facute publice probele existente, iar imaginea lor ar fi fost serios terfelita.

Solomon se leapada de UNPR

Reintors la vatra partidului, dupa ce a cochetat o vreme cu UNPR, primarul craiovean Antonie Solomon s-a dezbracat de caracter, punandu-i la zid pe progresistii lui Gabriel Oprea. Antonie Solomon nu vrea liste comune PDL-UNPR. Si asta in conditiile in care, pana nu de mult, primarul Craiovei se afisa la mai toate reuniunile UNPR, pozand in candidat progresist. "Nu stiu daca o sa mai fiu primar, dar imi trebuie si un consiliu local din toata structura societatii, care sa nu fie la dispozitia lui Solomon: sa vad si un profesor universitar, si un medic, si un tanar. Nu imi plac oportunistii, care pun doua afise si vor sa fie directori, consilieri si iese ce iese. Sincer, nu mi-ar conveni liste comune PDL-UNPR.

Afla cine sunt "racketii" economiei mondiale

Analistii financiari, urmarind foarte atent mesajele transmise de reprezentatii elitelor financiare mondiale, au ajuns la concluzia ca acestia procedeaza ca racketii. Acesti reprezentanti sunt maestrii ai extorcarii, utilizand, ori de cate ori vor bani, cuvinte-cheie precum colaps global, apocalipsa financiara, spirala inflationista etc. Primul care s-a folosit de santaj pe fata pentru a obtine bani a fost trezorierul Americii, bancherul Henry Merritt Paulson. In 2008, s-a infatisat in fata Congresului cu o lista de cerinte, solicitand in primul rand puteri nelimitate pentru a manevra imensele sume de bani provenite din taxe. "Altminteri, lumea va intra in colaps!", a zis Paulson.

PUTEREA

Alegeri locale în iunie

Curtea Constituţională a decis că Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012 este neconstituţională, admiţând cu majoritate de voturi sesizarea USL. Alegerile electorale de anul acesta nu vor mai avea loc concomitent, la finalul anului, ci separate - cele locale în primăvară, cele generale spre iarnă. Aceasta este decizia luată ieri de judecătorii Curţii Constituţionale, care a declarat ca neconstituţională legea pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, în decembrie 2011, în faţa Parlamentului, anume cea privind organizarea alegerilor parlamentare şi locale din anul 2012 în aceeaşi zi.

Barack Obama, în Congresul SUA: "Starea Uniunii devine tot mai puternică"

Discursul preşedintelui Barack Obama despre starea naţiunii americane este considerat, la Washington D.C., o pledoarie puternică pentru ce a întreprins până acum la Casa Albă şi mai ales pentru ceea ce va putea face, în al doilea mandat prezidenţial, dacă va câştiga alegerile din luna noiembrie 2012. El a susţinut viziunea excepţionalismului american bazat pe o economie consolidată de echitate. Esenţa pledoariei lui Barack Obama, pentru restaurarea valorilor americane, a constituit-o reiterarea ideii conform căreia miliardarii şi milionarii nu ar trebui să plătească taxe cu un procentaj mai mic decât cetăţenii care formează clasa de mijloc.

Preţul petrolului sare în aer

"O oprire a exporturilor Iranului spre economiile din OCDE necompensată prin alte surse ar provoca probabil o creştere iniţială a preţului petrolului cu circa 20 până la 30 la sută (între 20 până la 30 de dolari pe baril raportat la preţul actual), contrabalansată probabil de-a lungul timpului de alţi producători şi de stocuri de urgenţă", a explicat FMI. Strâmtoarea Ormuz, situată între Golful Persic şi Golful Oman, este locul prin care tranzitează circa 40 la sută dintre exporturile mondiale de petrol pe cale maritimă. Teheranul, acuzat de occidentali că urmăreşte să se doteze cu bomba atomică şi sancţionat de comunitatea internaţională, a ameninţat la sfârşitul lui decembrie că va închide calea maritimă.

Morţi misterioase la Teheran

Patru responsabili de rang înalt din conducerea Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice (Corpul de elită al armatei iraniene) au decedat în ultimele cinci zile în condiţii cel puţin misterioase, a relatat ziarul israelian "Yediot Ahronot". Oficial, cei patru înalţi militari s-au stins din viaţă în urma unor accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord, dar există speculaţii că decesele ar avea legătură directă cu lupta pentru putere în curs de desfăşurare între diferite grupări politice de la Teheran.

Franţa începe să vireze pe stânga

Pe fondul crizei, candidatul socialist, François Hollande, se află în fruntea sondajelor din Franţa, dar cursa prezidenţialelor se joacă în continuare. Preşedinte Nicolas Sarkozy nu şi-a depus oficial candidatura, dar s-a lansat deja în campanie, încercând să depăşească uzura politică şi deprecierea care l-au copleşit, scrie presa franceză. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că va renunţa la politică şi îşi va "schimba viaţa complet", dacă nu reuşeşte să obţină un al doilea mandat în aprilie. Remarcele sale au alimentat speculaţiile potrivit cărora Sarkozy şi partidul său de centru-dreapta UMP sunt tot mai preocupaţi de şansele sale, în urma sondajelor descurajante şi a performanţei lui Hollande, candidatul Partidului Socialist, la primul său miting de campanie.

Forumul de la Davos: "Capitalismul nu mai este actual"

Elita mondială adunată la Forumul Economic Mondial de la Davos recunoaşte că sistemul capitalist este în criză. Surprinzător, şapte din zece investitori sunt de acord cu argumentul potrivit căruia băncile au prea multă putere asupra guvernelor, conform sondajului realizat de Bloomberg. Mai mult de 70 la sută dintre cei chestionaţi cred că sistemul este în pericol, 32 la sută declarând că acesta are nevoie de o "remaniere radicală a normelor şi reglementărilor".

ROMANIA LBERA

Apple valorează mai mult decât întreaga piaţă de droguri din lume

Cifrele de afaceri publicate ieri de compania americană au depăşit până şi cele mai optimiste preziceri ale analiştilor, făcând ca acţiunile Apple să crească la bursa din New York cu peste 8%. Totodată, Apple stă pe un munte de bani: lichidităţile firmei însumează 97,6 miliarde dolari. Când până şi reputatul Wall Street Journal numeşte rezultatele obţinute de Apple în ultimul trimestru al anului 2011 "nebune", acestea trebuie să fie într-adevăr ieşite din comun - ceea ce şi sunt: conform comunicatului de presă dat publicităţii de compania americană, profitul acesteia a crescut în perioada respectivă cu 118%, la 13,06 miliarde de dolari, iar veniturile firmei au înregistrat o creştere de 73%, la 46,33 miliarde dolari.

Basescu: schimbarea la faţă

Preşedintele se plasează deasupra lucrurilor, îşi recunoaşte gafele şi vrea să înceapă o nouă epocă la Cotroceni, ţinând cont şi de doctrina războiului preventiv. Traian Băsescu şi-a anunţat în direct şi la o oră de maximă audienţă partidul că l-a lăsat din braţe, că va fi tratat la pachet cu PSD şi PNL şi că este la fel de nereformabil ca celelalte . Preşedintele a înţeles că are nevoie de sobrietate exterioară, dar şi de vechii săi prieteni, intelectualii, pe care i-a abandonat, fiindcă erau prea cârtitori, mereu nemulţumiţi şi fiindcă aveau pretenţia ca el să se schimbe şi să preia canoanele democraţiei liberale ad-literam. Traian Băsescu a avut pentru prima dată un discurs pozitiv, răspunzându-le şi oamenilor din stradă şi politicienilor simplu şi argumentat.

ZIARUL FINANCIAR

Din luxul staţiunii montane Davos elitele ne spun că viitorul lumii este cenuşiu

Forumul Economic Mondial de la Davos a început ieri cu dezbateri despre capitalism şi despre viitorul zonei euro. Printre cei 2.600 de invitaţi se află nume sonore precum miliardarul George Soros, economistul Nouriel Roubini sau fondatorul Microsoft Bill Gates. Într-o perioadă în care sistemul capitalist este criticat de oamenii de rând, acesta este apărat de elitele strânse în staţiunea de schi din Elveţia, care de altfel au avut şi cel mai mult de câştigat de pe urma sa. Tema principală a întâlnirii este "Marea transformare: crearea de noi modele", dar dezbaterile sunt dominate de problemele actuale ale lumii, precum criza din zona euro. La Davos stratul de zăpadă a depăşit 1,5 metri, un record pentru ultimii 64 de ani.

Cine sunt românii cu bani în fonduri: milionari în euro, mici întreprinzători şi jucători de tenis

Investiţiile în fonduri mutuale au crescut vertiginos în popularitate în ultimii ani, românii fiind tot mai preocupaţi să îşi pună la adăpost economiile de efectele negative ale crizei financiare. Avansul de 160% înregistrat de numărul de investitori în ultimii trei ani până la un total de peste 233.000 de clienţi în prezent arată că românii au văzut în fonduri mutuale o alternativă viabilă de investiţie. Din totalul de 233.000 de clienţi ai celor peste 60 de fonduri mutuale înregistrate pe piaţa locală, aproape jumătate din aceştia, respectiv 103.000 de investitori, îşi ţin economiile în cele cinci fonduri administrate de societatea Erste Asset Management. Pentru prima dată în rândul administratorilor din România, Erste AM a făcut publică o analiză a clienţilor care investesc în fondurile pe care societatea le administrează.

Ford va produce la Craiova maşini de peste 1 mld. euro în 2012

Ford România, cel de-al doilea constructor de pe piaţa locală, va produce în acest an 60.000 de automobile B-Max la uzina auto de la Craiova, potrivit declaraţiilor lui Jan Gijsen, preşedintele Ford România şi şeful unităţii de producţie. Astfel, valoarea totală a maşinilor produse va fi de peste un miliard de euro, luând în calcul un preţ mediu de 17.000 de euro, având în vedere că preţul de lansare va fi de aproximativ 14.000-15.000 de euro. Producţia uzinei urmează să crească anul viitor la aproximativ 100.000 - 150.000 de maşini. Tot anul viitor este aşteptată şi intrarea în producţie a unui al doilea model Ford de clasă mică, cel mai probabil crossoverul EcoSport.

FMI vine să întoarcă cifrele macro pe toate feţele. Are soluţii pentru menţinerea economiei pe plus?

Jeffrey Franks, expertul FMI care de trei ani vine trimestrial la Bucureşti să vadă ce a mai făcut Guvernul Boc, începe o misiune de evaluare care are o miză uriaşă: să stabilească soluţiile pe care autorităţile trebuie să le ia pentru a proteja România de riscul reintrării în recesiune. Dacă până acum Franks s-a putut lăuda la Washington că a condus un acord de succes cu România şi l-a început şi pe al doilea, letargia persistentă a economiei pune sub semnul întrebării soliditatea acestui succes. Deficitul bugetar a intrat pe o tendinţă solidă de scădere, inflaţia s-a redus rapid în ultima jumătate de an, dar reluarea creşterii economice este firavă, iar provocarea pentru Franks şi colegii săi este să aducă pe masa discuţiilor cu Guvernul şi soluţii de stimulare a economiei după trei ani de austeritate.

Miliardul de euro cheltuit de stat în decembrie şi injecţiile constante de bani ale BNR au forţat scăderea rapidă a dobânzilor la lei

În sfârşit au apărut premise de iefti­ni­re a creditelor în moneda na­ţională după ce prima lună din 2012 a adus scă­deri notabile ale dobân­zilor la care băncile se finanţează în lei între ele. Chiar şi ratele ROBOR pe trei şi şase luni - care constituie bază de calcul pentru dobânzile la majoritatea creditelor în lei - au înre­gistrat reduceri care depăşesc şi jumătate de punct procentual faţă de sfârşitul lui 2011, în timp ce comparativ cu nivelurile din octombrie 2011 scăderile ajung la 0,7 - 0,8 puncte procentuale.

Va fi BCE forţată să şteargă o parte din cele 55 mld. euro pe care i le datorează Grecia?

FMI face presiuni asupra oficialilor europeni pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să accepte să piardă o parte din cele 55 de miliarde de euro investite în obligaţiuni de stat greceşti, scrie Financial Times. BCE a cumpărat obligaţiunile de stat emise de Atena sub valoarea de piaţă în cadrul unui program menit să prevină marginalizarea de către pieţele financiare a obligaţiunilor greceşti. Mai mult, BCE a acceptat să primească obligaţiuni ale statului elen sub formă de colateral în cazul împrumuturilor acordate băncilor greceşti cu probleme. Aceste obligaţiuni însă, care au randamente de peste 7%, vor genera profituri importante pentru BCE, în cazul în care economia elenă este readusă pe linia de plutire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb