REVISTA PRESEI 26.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 iunie 2014

ADEVARUL

344 de parlamentari au cerut demisia preşedintelui

Parlamentul a votat, miercuri, cu 344 voturi din 575 declaraţia iniţiată de Călin Popescu Tăriceanu, în care i se cere demisia lui Traian Băsescu. 17 parlamentari, majoritatea de la UDMR, s-au abţinut de la vot. Niciun ales nu a votat împotrivă, iar PMP şi PDL nu au participat la şedinţă. Deputaţii şi senatorii s-au întâlnit, ieri, în cadrul plenului reunit, pentru a-şi exprima votul pe declaraţia în care i se cere demisia şefului statului. Aşa cum au promis, democrat-liberalii nu s-au prezentat la şedinţă, iar parlamentarii PMP au venit la Parlament, dar nu au intrat în sala de şedinţă. În frunte cu Elena Udrea şi fluturând câteva foi A3, care reprezentau copia mărită a celebrului "bileţel roz" al lui Călin Popescu Tăriceanu, parlamentarii PMP au protestat pe holul din faţa sălii de şedinţă. "Este culmea tupeului să vorbeşti de onoare atunci când în sală se află oameni precum domnul Isăilă, precum domnul Chiuariu, condamnat penal definitiv, precum domnul Vosganian, scăpat de acţiunea DNA-ului de votul majorităţii parlamentare, Vlad Cosma sau fratele domnului Mazăre de la Constanţa", a afirmat Elena Udrea.

Cazul Băsescu-Bercea: Breşă majoră în legea secretelor

Un scandal precum cel în care e implicat fratele preşedintelui Băsescu ar fi putut fi evitat dacă, în anul 2007, Parlamentul nu ar fi modificat legea privind accesul la secretele de stat, exceptând câteva categorii de demnitari de verificarea anturajului lor şi al familiilor acestora. Adoptată în anul 2002, legea privind accesul la informaţiile clasificate prevedea o procedură strictă în ceea ce priveşte modalitatea în care unei persoane îi poate fi permis accesul la secretele statului român. Un element esenţial al acestei proceduri era obţinerea, de către titular, a aşa-numitului certificat de securitate, eliberat de către o instituţie nou-înfiinţată în acest scop: Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Procedura de acordare a certificatului de securitate presupunea ca solicitantul să completeze un formular detaliat, privind întreaga sa activitate, rudele, sistemul relaţional etc. Informaţiile din chestionar erau apoi verificate de către serviciile de informaţii şi completate cu datele deja existente. Dacă apăreau neconcordanţe sau elemente de risc, certificatul de securitate putea fi refuzat de către ORNISS, fără niciun fel de motivare.

Băsescu, primul mesaj către Ioan Rus: Din informaţiile mele, deja există corupţie la Autostrada Comarnic-Braşov

Ioan Rus a depus jurământul în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Victor Ponta, a ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea şi a consilierilor prezidenţiali. De la ceremonie au lipsit preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea. "Felicitări pentru revenirea în Guvern. Vă atenţionez că mergeţi într-un minister cu probleme. Fiţi atent la premisele contractării Comarnic-Braşov. Din informaţiile mele, deja există acte de corupţie. S-au găsit nişte firme cărora li s-au făcut cadouri", a spus Băsescu. "Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri, 25 iunie, Decretul prin care se ia act de demisia domnului Dan-Coman Şova, ministrul Transporturilor, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri, 25 iunie, Decretul prin care se numeşte în funcţia de membru al Guvernului, ministru al Transporturilor, domnul Ioan Rus", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ce vrea România de la summitul UE?

Şefii de stat şi de guvern din UE se întâlnesc, astăzi şi mâine, la Bruxelles, pentru a purta primele discuţii despre viitorul preşedinte al Comisiei Europene, dar şi despre viitorii comisari europeni, subiect primordial pentru România. În acest moment, Dacian Cioloş este comisarul european pentru Agricultură, iar premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, surprinzător, s-au pus de acord să-l susţină pentru un nou mandat. Însă negocierile dintre liderii europeni ar putea să-l scoată pe Cioloş din viitoarea Comisie Europeană, în pofida imaginii foarte bune pe care şi-a conturat-o la Bruxelles. Practica negocierilor europene ne arată că numai o singură dată o ţară a reuşit să-şi impună comisarul pentru un nou mandat şi pentru acelaşi portofoliu. Este cazul austriacului Franz Fischler, comisar ce a deţinut chiar portofoliul Agriculturii în două rânduri, la începutul anilor 2000, când numărul ţărilor membre UE era mai mic, iar negocierile mai puţin dure.

Antena 3: Acţiunea lui Kovesi este de intimidare şi de cenzurare

Postul de televiziune Antena 3 a anunţat miercuri, după ce Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată postul, dar şi mai multe persoane pe care le acuză de afirmaţii mincinoase, că acţiunea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este pentru intimare şi pentru cenzurare. Mai mult, postul anunţă că intenţionează să o dea în judecată pe Kovesi pentru "recuperarea oricăror prejudicii cauzate". De asemenea, reprezentanţii postului de televiziune au precizat că redactorii au cerut puncte de vedere privind acţiunile prezentate în materialul jurnalistic atât şefului DNA, cât şi Liviei Săplăcan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Visul de un milion de euro al Georgianei Ghegeliu, fata care a învins CNADNR: să-şi aducă mama din Spania

Georgiana Ghegeliu, tânăra din Constanţa care a câştigat, de curând, un milion de euro daune morale de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, după ce şi-a pierdut o mână într-un accident, are o singură dorinţă: să-şi scape mama de povara muncii peste hotare. Georgiana Ghegeliu (26 de ani) are, de puţine zile, un cont cu un milion de euro în el. Dar asta nu-i o bucurie, aşa cum, probabil, ar fi pentru mulţi dintre noi. Banii sunt plini de lacrimi, de traume pe viaţă, de dureri cumplite, de coşmaruri care se ţin lanţ, de opt ani, aproape în fiecare noapte. Milionul de euro este despăgubirea-record pe care, în 11 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat-o definitiv Georgienei, după un accident rutier din 2006, în care tânăra, copilă pe atunci, şi-a pierdut o mână. Vinovatul, au decis magistraţii: Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Nicolae Popa va executa 10 ani şi patru luni pentru prăbuşirea FNI

Nicolae Popa va sta în închisoare zece ani şi patru luni în urma condamnării primite în dosarul FNI. Asta au decis, miercuri, judecătorii Tribunalului Giurgiu care au admis contestaţia procurorilor împotriva deciziei Judecătoriei Giurgiu care a aplicat legea mai favorabilă. Decizia este definitivă. Judecătoria Giurgiu a admis, pe 17 februarie, o contestaţie din oficiu făcută ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile, constituită la nivelul Penitenciarului Giurgiu privindu-l pe Nicolae Popa şi a redus pedeapsa de 15 ani de închisoare primită de acesta în dosarul prăbuşirii FNI la şase ani şi opt luni de închisoare. Judecătorul de caz a descontopit pedeapsa de 15 ani de închisoare dată, definitiv, de instanţa supremă şi a redus-o la cinci ani de închisoare, pe care a sporit-o cu un an şi opt luni de închisoare. Procurorii au contestat decizia la Tribunalul Giurgiu. Astfel, Popa are de executat în baza acestei decizii zece ani şi patru luni de închisoare, din care a efectuat până în prezent patru ani, şi şase luni.

BANCHERUL

Seful Garanti Bank: Nu negociem preluarea vreunei banci, vrem sa crestem organic cota de piata

Ufuk Tandogan, presedintele Garanti Bank, spune ca banca sa nu este implicata in niciun proces de due-diligence in vederea preluarii vreunei banci scoase la vanzare pe piata, insa are in plan sa-si majoreze cota de piata printr-o crestere organica, pe termen lung. "Strategia noastra de principiu este sa crestem organic, nu tinem sa preluam nici macar portofolii de active, desi am primit astfel de oferte", a spus Tandogan, pentru Bancherul.ro, cu ocazia listarii la BVB a unei emisiuni de obligatiuni emise de banca. El a precizat insa ca banca sa are ca obiectiv majorarea cotei de piata, intrucat "size matters", fara a preciza care este tinta.

Horia Ciorcila invoca la Inalta Curte de Justitie riscul pe care l-ar avea condamnarea sa la inchisoare asupra Bancii Transilvania

Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide saptamana viitoare daca Horia Ciorcila, seful Bancii Transilvania, va fi condamnat pentru infractiunea de spalare de bani in cazul actiunilor vandute Bank of Cyprus, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Ieri a avut loc ultima infatisare a acestuia in fata instantei, pentru ultimul cuvant inaintea sentintei, in care a ales sa invoce in apararea sa riscul pe care o eventuala condamnare l-ar avea asupra bancii. Primul aspect invocat de Ciorcila in ultimul cuvant acordat de instanta inainte ca aceasta sa ia o decizie in acest caz a fost mai degraba un avertisment cu privire la consecintele pe care o eventuala condamnare la inchisoare le-ar avea supra Bancii Transilvania, unde ocupa functia de presedinte al Consiliului de Administratie.

Ce ascunde CEC Bank in bilant, inaintea verificarii dupa standardele europene: credite restructurate de 2,6 miliarde lei si o solvabilitate in scadere brusca

Principala problema CEC-ului se pare ca sunt creditele restructurate pentru firmele care nu mai reusesc sa-si achite ratele: la 31 decembrie 2013, valoarea contabila a creditelor restructurate de CEC Bank este de 2,615 miliarde lei, fata de 2,366 miliarde la finalul lui 2012, din care doar 120 de milioane sunt credite nedepreciate. CEC Bank a restructurat anul precedent credite de 1,5 miliarde lei. Cele mai multe, 350 milioane lei, sunt pentru marile firme din industrie, probabil companii de stat, urmate de firmele din constructii, cu 300 de milioane si cele din comert, cu 227 milioane lei restructurate.

CURENTUL

Ruşii atacă "blajin" România, săpând încet şi sigur la fundaţia Bisericii Ortodoxe Române

Într-un context politic volatil în care se duc lupte acerbe între Palatele Cotroceni şi Victoria, ruşii caută tot mai multă influenţă în România. Nu numai în rândul clasei politice de la Bucureşti, ci şi în rândurile celei mai influente instituţii din România, şi anume la Biserică. După ce în urmă cu mai puţin de un an a tatonat terenul în zona PSD-ului şi a unor fundaţii din zona de stânga, precum "Fundaţia Europeană Titulescu", păstorită de după gratii de către Adrian Năstase, unul dintre cei mai influenţi ideologi ai Kremlinului, Aleksandr Dughin, dă târcoale feţele bisericeşti din ţara noastră. Relaţia dintre PSD şi Moscova nu este una noua, în prezent făcându-se inclusiv pe filieră moldovenească, acolo unde PSD are un protocol de colaborare cu Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM), formaţiune care la rândul său are o înţelegere similară cu Partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin. Dughin s-a întâlnit cu mai multe feţe bisericeşti importante din România printre care se numără ÎPS Nifon de la Târgovişte sau ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Pavel Abraham vrea să-l citeze ca martor pe Preşedintele Românie

Avocatul Pavel Abraham, care îi reprezintă în instanţă pe membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a declarat, miercuri, la Tribunalul Constanţa, că va cere conexarea dosarelor despre presupusa şantajare a lui Mircea Băsescu, dar şi ca Traian Băsescu să fie citat ca martor. Trei din cei cinci membri al familiei lui Bercea Mondial, trimişi în judecată pentru presupusa şantajare a lui Mircea Băsescu, însoţiţi de avocatul Pavel Abraham, s-au prezentat, miercuri, la Tribunalul Constanţa, unde le-a fost prezentat rechizitoriul procurorilor, întâlnirea având loc în Camera de Consiliu.

CURIERUL NATIONAL

Intralot ghiceşte iar numerele la Loterie

Loteria Română se pregăteşte să se asocieze cu o firmă privată pentru un nou sistem loteristic care să cuprindă toate jocurile companiei. Preferată ar fi tot Intralot, firmă amendată în 2013 de Consiliul Concurenţei şi reclamată de ANAF la DNA în 2007 pentru un prejudiciu de 63 mil. dolari. În urma negocierilor cu Loteria, Intralot ar putea obţine un contract pe 10 ani, în baza căruia va primi 5% din încasările nete, respectiv 28 mil. euro. În ciuda numeroaselor probleme semnalate de organele statului, inclusiv Consiliul Concurenţei, ANAF şi DNA, compania Intralot SA este preferată pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie în vederea operării unui nou sistem loteristic, a anunţat ieri Ministerul Finanţelor, precizând că a emis deja un ordin prin care Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a CNLR sunt mandatate să înceapă negocierile.

UE doreşte formarea unei industrii militare puternice

Comisia Europeană a prezentat marţi (24 iunie) planurile cu privire la modul în care se pot stimula industriile militare şi de apărare ale UE. Aceasta doreşte să creeze o piaţă unică de apărare, să o facă mult mai profitabilă şi să intensifice şi să combine proiectele de cercetare cu sectorul civil. Antonio Tajani, comisarul industriei UE, a declarat că este nevoie de o mai bună colaborare în domeniul apărării între statele membre pentru a permite UE să "facă faţă în mod adecvat provocărilor de securitate". Tajani a descris planul ca fiind o modalitate de a ajuta UE să iasă din criza economică în care se află. Comisia Europeană spune că reducerile bugetare, criza şi piaţa internă fragmentată sunt ameninţări la adresa industriei şi capacităţilor globale de apărare ale UE. "Este vital ca industria europeană de apărare să rămână un lider mondial pentru producţie şi inovare, creând locuri de muncă de înaltă calificare şi creştere economică", a mai spus el.

Isărescu: Dobânzile scăzute ar putea cauza un nou boom în imobiliare

Dobânzile scăzute din întreaga Europă ar putea determina un nou val de investiţii în pământuri şi construcţii, multe dintre ele cu caracter speculativ, întrucât cei care economisesc vor o recompensă pentru banii pe care i-au pus deoparte, a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Şi acum se vorbeşte de aceleaşi lucruri (investiţiile speculative în imobiliare - n.r.) cu dobânzile astea scăzute, bătând spre zero. Ecuaţia este simplă. Omul care pune banul deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă. Acum vede că e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care-i dă sentimentul că îi va creşte valoarea. Dar creşte până într-un punct. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului... până când unul strigă: "împăratul este gol". După aceea se schimbă percepţia", a explicat Isărescu.

Obligaţiunile emise de Garanti Bank, lansate la BVB

Garanti Bank a început ieri tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti a obligaţiunilor corporative emise la începutul lunii, emisiune prin care a atras 300 milioane lei de la 23 de investitori români şi de la BERD, care a subscris 15%, fondurile fiind utilizate la creditare şi alte proiecte. Obligaţiunile negarantate în lei au o maturitate de 5 ani, cu scadenţa la 19 mai 2019, beneficiază de o dobândă anuală de 5,47% pe an, iar rambursarea principalului se va face într-o singură tranşă la final. Banca a emis 30.000 de obligaţiuni cu o valoare nominală de 10.000 lei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a subscris 15% din totalul emisiunii, restul revenind unui număr de 23 investitori români, printre care s-au numărat bănci, fonduri de investiţii şi de pensii sau firme de asigurări.

Economia SUA, cea mai mare contracţie din ultimii 5 ani

Economia Statelor Unite a înregistrat în primul trimestru cea mai mare contracţie din ultimii cinci ani, de 2,9%, declinul fiind peste aşteptările analiştilor şi peste estimarea iniţială de 1%, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ publicate miercuri, transmite Bloomberg. Contracţia marchează cea mai amplă revizuire în scădere a datelor referitoare la PIB efectuată de Departamentul pentru Comerţ după 1976, an în care au început să fie raportate aceste date, motivul fiind reducerea cheltuielilor în sectorul sănătăţii. Americanii au revenit ulterior în magazine şi showroom-uri auto, companiile au plasat mai multe comenzi pentru echipamente, iar producţia manufacturieră a crescut, indicând că declinul din primele trei luni ale anului a fost temporar.

EVENIMENTUL ZILEI

Umbra lui Teodor Meleşcanu la Congresul PNL

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, ar fi tentat să candideze la Cotroceni şi a căutat sprijinul mai multor persoane apropiate PNL, susţin surse politice. Actualul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, nu a exclus în ultimele luni posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale. Potrivit surselor EVZ, Meleşcanu a avut întâlniri cu liberali şi oameni apropiaţi de Partidul Naţional Liberal atât la începutul anului, dar şi mai recent, în ultimele săptămâni, în încercarea de a obţine sprijin pentru o eventuală candidatură la prezidenţiale. De altfel, chiar luni, Meleşcanu a reiterat că, dacă va fi solicitat pentru a candida la Preşedinţie, atunci va examina această propunere. "În mod firesc o asemenea propunere trebuie să vină din partea colegilor mei, de unde sunt suspendat din partid, respectiv PNL", a spus Meleşcanu, amintind de sancţiunea primită în momentul în care a acceptat propunerea preşedintelui Băsescu de a conduce SIE.

Cum îşi bat joc şefii RATB de bucureşteni

Fără să anunţe, directorii Regiei de Transport au redus parcul auto cu 34 la sută, iar călătorii aşteaptă în staţii chiar şi zeci de minute până să vină un autobuz. Edilul şef Sorin Oprescu ridică din umeri şi pasează pisica la consilierii generali. Timpii de aşteptare în staţiile de tramvai sau de autobuz din Capitală au crescut de la 5 până la 15 minute. În timp ce oficialii Municipalităţii şi şefii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) se fac că nu văd întârzierile autobuzelor, sindicaliştii angajaţilor din Regie au explicat, pentru EVZ, de ce vin mijloacele de transport în comun aşa de greu. Liderul Florin Ivan a dezvăluit că şefii Regiei au decis să reducă parcul auto cu 34%, astfel că, din 1.000 de mijloace de transport, câte circulau până acum aproximativ o lună, acum circulă doar 600, spune acesta.

Greaua moştenire: Trei puncte fierbinţi pe agenda noului ministru al transporturilor

Unul dintre cele trei proiecte de care "a fugit" Dan Şova este Master Planul General de Transport, document de care depind toate finanţările de la Uniunea Europeană pentru următorii 6-7 ani şi mai ales pentru că acest act este punctul de referinţă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru următoarele două decenii. La începutul acestei luni, mai exact pe 3 iunie 2014, ministrul demisionar al transporturilor declara că "Raportul final privind Master Planul General de Transport va fi prezentat în data de 30 iunie în Guvern". Al doilea punct pe agenda noului ministru este proiectul de suflet al fostului ministru Dan Şova, şi anume tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov, proiect de finalizarea căruia şi-a condiţionat viitorul politic chiar premierul Victor Ponta. Şi al treilea, dar nu cel din urmă, este proiectul referitor la restructurarea companiilor feroviare.

JURNALUL NATIONAL

Carneţelul lui Bercea Mondial: Traian Băsescu, 6 miliarde de lei vechi, sponsorizare campanie electorală 2009

Despre "carneţelul lui Bercea Mondial", care conţine numele şi sumele de bani primite de diverse personaje din administraţia locală sau chiar din Bucureşti de la clanul Anghel, au apărut în media încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Jurnalistul Adrian Ursu a oferit public primele informaţii despre datele conţinute de acest carneţel, în cadrul emisiunii Sinteza zilei, la Antena 3. Carneţelul lui Bercea, un banal carnet de matematică de culoare gri, legat cu sfoară, a fost descoperit la percheziţiile efectuate la locuinţa lui Sandu Anghel, cu ocazia descinderii efectuate de poliţişti în dosarului ce cercetare penală în care acesta era acuzat de tentativă de omor. Carneţelul conţine informaţii despre banii pe care Bercea i-a dat mită pentru a obţine diverse servicii şi de asemenea sumele pe care acesta le oferea cu camătă şi termenul la care trebuie returnaţi, însemnările fiind făcute în perioada 2008-2009.

DNA, unealta clanului Băsescu

Uriaşul război al celor două clanuri - Bercea, Băsescu - au ca arbitru (ales) Direcţia Naţională Anticorupţie. Mircea Băsescu a folosit trupa DNA din Constanţa să organizeze un flagrant care să înfunde trupa din Slatina. În replică, înregistrările devastatoare făcute de Băsică şi ai lui, depuse la DNA Bucureşti, l-au trimis pachet în arest pe Băsescu Mircea. Ar fi 1 la 1 în acest meci, dacă ne-am face orbi şi surzi la manevrele disperate pe care le-a făcut clanul Băsescu să scape de povara sutelor de mii de euro luaţi de la clanul Bercea pentru a-l scoate din puşcărie pe Mondial. Am putea crede din naivitate că DNA Litoral se bate cu DNA Capitală. Să nu uităm că la vârful instituţiei anticorupţie tronează Codruţa Kovesi, pupila lui Băsescu, aşa încât mişcarea de la "apa cea mare" avea clară direcţia: arestarea ţiganilor obraznici şi sâcâitori care-şi cereau banii înapoi de la clanul Băseştilor.

NATIONAL

Magnatul Adrian Sarbu s-a facut "florareasa"

Miscare inedita a magnatului Adrian Sarbu, omul care a pus bazele celui mai puternic trust media din Romania. Dupa ce a creat o agentie de presa, posturi de radio si televiziune, dar si reviste, Adrian Sarbu a hotarat sa se ocupe de...flori. Si nu este vorba despre orice fel de flori, ci de unele de lux. De cateva zile, Mediafax Group, una dintre cele mai importante companii media din tara noastra, si BAC Investment Banking, o companie de consultanta independenta regionala, in al carei portofoliu de clienti regasim firme precum Caroli-Campofrio, Romstal Leasing, ori Biofarm, sunt actionari la FlorideLux, controland 35 la suta din business. Practic, prin aceasta miscare, Adrian Sarbu a devenit stapan peste o bucatica din magazinele online www.floridelux.ro, www.brazidecraciun.ro, www.coroane.ro, www.cosuridelux.ro, dar si florariile offline FlorideLux.

Victor Ponta, bagat la apa de seful propriei Cancelarii

Desi parea ca se asterne praful peste dosarul Adrian Duicu, lucru care ii convenea de minune premierului Victor Ponta, iata ca procurorii anticoruptie sunt pe cale sa ii pregateasca o surpriza de proportii sefului Guvernului. Audiat, ieri, ca martor, seful Cancelariei de la Palatul Victoria a confirmat, potrivit surselor noastre, varianta anchetatorilor potrivit carora Adrian Duicu s-a aflat in cabinetul lui Ponta cand promitea marea cu sarea in teritoriu. Rolul jucat de premierul Romaniei in afacerea "Duicu-Ponea" este la un pas de a fi lamurit, dupa ce procurorii DNA l-au chemat la audieri, in calitate de martor, pe seful de cabinet al lui Victor Ponta, Vlad Stoica.

Adina Valean, propusa in conducerea Parlamentului European

Grupul europarlamentarilor PPE a desemnat-o pe Adina Valean, sotia fostului lider PNL Crin Antonescu, pentru pozitia de vicepresedinte al Parlamentului European. Decizia a fost luata dupa ce PNL a facut cerere de afiliere la PPE si europarlamentarii liberali, sase la numar, s-au alaturat grupului parlamentarilor populari din PE. Imediat, Adina Valean a fost desemnata, alaturi de pedelistul Theodor Stolojan, co-presedinte al delegatiei eurodeputatilor romani din PPE si tot atunci s-a vorbit si despre posibilitatea accederii ei in pozitia de vicepresedinte al PE. "Ar putea fi pentru prima data de la aderare cand Romania obtine o pozitie de vicepresedinte al Parlamentului European. Este un semnal puternic pe care PPE il da romanilor, sa aiba incredere ca sunt apreciati in Uniunea Europeana", a comentat Adina Valean evenimentul.

Dan Diaconescu, vanat de banci pentru un fleac de 3,7 milioane de euro

Conform declaratiei sale de avere, Dan Diaconescu are de returnat, pana in 2037, peste 3,7 milioane de euro. Dar o parte din creditori nu sunt dispusi sa astepte pana atunci, drept pentru care au scos deja la licitatie un imobil de-al mogulului OTV. Si mai urmeaza...Cert este ca in urma cu o luna, un imobil din sectorul 2 al Capitalei a fost scos la licitatie de banca. Dar Diaconescu mai are la sectorul 6 o alta decizie de exectutare silita. In plus, se stie ca seful OTV a mai pierdut, anul trecut, si blocul din cartierul Aviatiei.

PUTEREA

IPOCRIZIE CRONICĂ! Ioan Rus, o ruşine de ardelean, ia locul fudulului Dănuţ Şova

Orice ardelean când apare la televizor ajunge, invariabil, să ne reamintească - direct sau pe ocolite - ce oameni de onoare, cu demnitate şi caracter, sunt această categorie de români, mult peste restul ţării. Când şi-a dat demisia din Guvernul Ponta 1, Ioan Rus ocupase pentru trei luni funcţia de ministru de Interne şi a pretins că, graţie calităţii de ardelean, nu poate conlucra cu un "grup infracţional organizat", adică "clanul" Executivului USL în frunte cu Victor Ponta. Marţi, după demisia fudulului Dănuţ Coman Şova, premierul Victor Ponta l-a propus pe Ioan Rus, vicepreşedintele PSD, să preia funcţia de ministru al Transporturilor. ArdeleanulRus a negociat cu Ponta, la foc continuu, preluarea postului până a primit ce şi-a dorit: dreptul de a administra după bunul plac o parte din averea statului de zeci de miliarde de euro şi reîntoarcerea în fruntea CNADNR a maleficului Mircea Pop!

Vulpea coordonează A Treia Frăţie a Securităţii

n spatele acţiunilor care au dus la arestarea lui Mircea Băsescu se află şeful DGIPI (cunoscută ca Doi şi un sfert) Gelu Oltean. Dar cel care controlează jocul este nimeni altul decât Virgil Ardelean (foto), celebra Vulpea. Acesta şi-a făcut o superreţea, un serviciu de informaţii paralel, care cuprinde şefi din DGIPI, DIICOT, Spălarea Banilor... Şi alţii la fel de grei din sistem, care, finanţaţi de Ion Ţiriac, îşi duc planul de a pune mâna pe toate butoanele României la capăt. În plan, Ponta este doar unealta. Cunoscătorii susţin că în înregistrările discuţiilor lui Mircea Băsescu cu membrii clanului Bercea Mondial se observă uşor că romii folosesc "discursul" lui Gelu Oltean. Pe de altă parte, servilismul lui Pavel Abraham, în afară că e funciar, se datorează vizitei Corpului de Control al premierului la Agenţia Naţională Antidrog (ANA), unde a descoperit multe minuni făcute de avocatul lui Bercea Mondial pe când conducea Agenţia. Actualul şef al ANA, Sorin Oprea, cică l-a dat cu mare drag în gât pe predecesorul său.

Şedinţa extraordinară a Consiliului General urma să aloce bisericilor din Capitală peste 6 milioane de euro

Bâlbâială, indecizie şi teamă printre aleşii locali, care au revocat subit o şedinţă extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), ce urma să aibă loc joi, 25 iunie. Un proiect de hotărâre viza acordarea unui premiu aniversar de 1,2 milioane lei Bisericii Sf. Gheorghe Nou, dar Municipalitatea dorea să ofere pe şest bisericilor peste 6 milioane de euro, fără consultarea bucureştenilor. Deşi ar avea şi el de câştigat de pe urma mituirii preoţilor, primarul general nu a vrut să fie părtaş la tărăşenie şi a propus ca şedinţa CGMB să aibă loc în timp ce el se află la Viena.

ROMANIA LIBERA

Votul care a reînviat USL şi semnificaţiile lui

Declaraţia adoptată de Parlament, prin care aleşii îi cer preşedintelui Traian Băsescu demisia, nu are valoare juridică, dar se poate transforma într-un instrument de presiune asupra şefului statului. Cu 344 de voturi, provenite de la PSD, PC, UNPR, PP-DD şi PNL, Parlamentul a adoptat ieri declaraţia prin care îi cere lui Traian Băsescu să demisioneze, deoarece nu ar mai fi "îndreptăţit să asigure prestigiul, integritatea morală şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale". Parlamentarii UDMR s-au abţinut, iar cei ai PDL şi PMP au părăsit sala, aşa că nu s-a înregistrat nici un vot "împotrivă". Cu o zi înainte de adoptarea declaraţiei, şeful SRI, George Maior, a confirmat spusele preşedintelui referitoare la faptul că Serviciul nu l-a informat despre legătura pe care Sandu Anghel o avea cu Mircea Băsescu. La scurt timp după votul din Parlament, declaraţia a fost transmisă membrilor Consiliului European, şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre ale UE. Acesta a fost, de altfel, scopul real al demersului pu­terii, derulat cu o viteză demnă de apreciat: crearea unei presiuni din partea partenerilor occidentali asupra preşedintelui Traian Băsescu,

Acord între Gazprom şi OMV în detrimentul României

Şefii Gazprom, Alexei Miller, şi OMV, Gerhard Roiss (foto), au semnat marţi, la Viena, cu câteva ore înainte de sosirea într-o vizită scurtă în Austria a lui Vladimir Putin, un acord privind construcţia segmentului austriac al gazoductului South Stream, un gest care sfidează Uniunea Europeană şi Statele Unite şi care ridică încă o dată întrebări asupra politicii pro-ruse a OMV, compania care deţine 51% din cea mai mare companie românească, Petrom. Vizita lui Putin la Viena, deşi criticată de ambasada americană, a fost salutată cu multă căldură de autorităţile austriece. Or, atât proiectul South Stream cât şi apropierea Austriei de Rusia sunt contrare intereselor României, ceea ce ridică semne de întrebare asupra loialităţii multelor companii şi bănci austriece faţă de statul român şi mai ales a OMV, care deţine 51% din Petrom.

Confiscarea extinsă, aplicată doar bunurilor dobândite după aprilie 2012

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că articolul din noul Cod Penal referitor la confiscarea extinsă a averii corespunde Legii fundamentale doar dacă măsura va fi aplicată bunurilor dobândite după intrarea în vigoare a Codului Penal, adică după data de 17 aprilie 2012. Cu alte cuvinte, bunurile dobândite înainte nu vor putea fi atinse. Pe lista infracţiunilor pentru care se poate dispune măsura confiscării extinse apar traficul de droguri, traficul de persoane, constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor, dar şi infracţiunile de corupţie (şi cele asimilate acestora) şi evaziunea fiscală. Ca mecanism, dacă judecătorul constată că averea persoanei condamnate depăşeşte veniturile legale, poate decide confiscarea părţii care nu poate fi justificată, presupunând că banii sau bunurile provin tot din infracţiuni. Motivaţia deciziei Curţii Constituţionale urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

ZIARUL FINANCIAR

Ploile trimit jumătate din recolta de grâu în fermele de animale

Ploile abundente din ultimele două luni pun un semn de întrebare asupra încasărilor fermierilor care au mizat pe grâu având în vedere că jumătate din producţia de cel puţin 7,6 milioane de tone va ajunge ca furaje în fermele de animale. Diferenţa de preţ între grâul de panificaţie şi cel furajer a fost de până la 15% în ultimele sezoane, ceea ce înseamnă un minus de până la 100 mil. euro pentru fermieri, adică 7% din valoarea totală a recoltei. "Ploile au favorizat atacul bolilor în ultimele două luni. Situaţia afectează în primul rând calitatea, dar şi cantitatea. Sunt zone unde s-au făcut şi 2-3 tratamente şi unde grâul este salvat, dar alte suprafeţe sunt afectate", a explicat Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Următoarele săptămâni sunt cruciale pentru situaţia recoltei, iar limitarea pierderilor depinde de modul în care agricultorii vor condiţiona şi stoca şi de costurile pe care şi le vor asuma pentru uscarea grâului strâns de pe câmp.

Cum explică Transporturile dezastrul de la fondurile europene pe infrastructură: "Absorbţia se face în a doua parte a anului"

România a atras până la finalul lunii mai doar o treime din cele 4,4 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a alocat pe programul de finan­ţare cu fonduri europene a infrastructurii de transport (POS-T) pentru perioada 2007-2013. Deşi este într-o cursă contra cronometru, în care mai poate atrage celelalte 3 mld. euro disponibile doar până la finalul lui 2015, statul a autorizat cereri de rambursare a banilor europeni de doar 53 de milioane de euro în primele cinci luni ale anului. "Absorbţia pe POS-T se face în a doua parte a anului", este justificarea ministrului demisionar al transporturilor Dan Şova. În ciuda faptului că România mai are la dispoziţie doar un an şi jumătate pentru a atrage 3 mld. euro - sume neconsumate de la Comisia Europeană prin programul POS -T -, în primele 5 luni ale anului statul român a autorizat transmiterea către Bruxelles a unor cereri de rambursare de doar 53 mil. euro, adică există un "grad de autorizare" de 4,2% din suma totală de 1,24 mld. euro planificată a fi atrasă în 2014, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la AMPOST.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb