REVISTA PRESEI 26.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 26 august 2013

ADEVARUL

Liberalii trimit la Transporturi o blondă care a cerut desfiinţarea DNA

Ramona Mănescu a fost propusă de PNL pentru a prelua şefia Transporturilor. Alături de europarlamentară a mai fost propus şi deputatul Nini Săpunaru, care nu este însă agreat de premierul Victor Ponta. Europarlamentarul liberal s-a remarcat la Bruxelles după ce a cerut desfiinţarea DNA. La finalul celor 45 de zile de interimat în fruntea Ministerului Transporturilor, premierul Victor Ponta îi va trimite astăzi preşedintelui Traian Băsescu o nouă propunere din partea liberalilor. Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat ieri, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al formaţiunii, că are nu una, ci două propuneri pentru funcţia de ministru al Transporturilor: Nini Săpunaru şi Ramona Mănescu.

Sorin Roşca Stănescu, victimă colaterală

Blestemul de la Ministerul Transporturilor a mai făcut o victimă: Sorin Roşca Stănescu (foto), unul dintre sfetnicii de taină ai lui Crin Antonescu. Liderul PNL a decis ca senatorul liberal să nu-i mai fie consilier din cauza declaraţiilor critice făcute de acesta în legătură cu nominalizarea lui Nini Săpunaru la ministerul Transporturilor. "Azi, mulţumindu-i, l-am eliberat din condiţia de consilier al preşedintelui PNL pe domnul senator Sorin Roşca Stănescu. Domnia sa, la venirea în PNL, şi-a oferit serviciile în această calitate, iar eu, cu respectul pe care îl port maeştrilor presei, am fost la rândul meu onorat. Şi azi l-am eliberat din funcţie pentru că domnia sa a descris public cum greşesc eu, ceea ce e foarte corect, e dreptul domniei sale. Dar, când un om politic greşeşte, înseamnă că are consilieri proşti. Şi atunci i-am mulţumit", a motivat liderul liberal.

Roşca Stănescu, despre propunerea Ramonei Mănescu la Transporturi: "Este un act de sacrificiu pentru Victor Ponta"

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat ieri că Nini Săpunaru nu a fost acceptat de premierul Victor Ponta pentru că are un război personal cu baronul PSD Marian Oprişan. "Decizia de astăzi este un act de sacrificiu pentru Victor Ponta. Asta se întâmplă dintr-o motivaţie politică. Nini Săpunaru este în război politic cu Marian Oprişan, unul dintre cei mai influenţi lideri ai PSD, " a spus Roşca Stănescu la Realitatea TV. Sorin Roşca Stănescu a explicat şi motivul pentru care Crin Antonescu l-a îndepărat din funcţia de consilier. "În calitate de consilier personal al preşedintelui Crin Antonescu am încălcat o regulă a jocului şi mi-am permis să îl critic în mod public, prin intermediul unui editorial.Domnul Crin Antonescua fost deranjat de acest fapt.Relaţia mea cu Crin Antonescu nu este una tensionată. A apreciat că un consilier nu se exprimă în public", a spus Roşca Stănescu.

Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc. Sute de civili, în majoritate copii, au murit în noaptea de 21 august după un presupus atac atac sângeros cu arme chimice asupra suburbiilor din Damasc, pe care opoziţia siriană îl atribuie regimului al-Assad. Divergenţele dintre Statele Unite şi Rusia cu privire la soluţionarea crizei siriene depăşesc însă componenta umanitară şi se încadrează în jocul complex al reechilibrării balanţei de putere în Orientul Mijlociu, unde în acest moment, analiştii internaţionali apreciază că se redefinesc zonele de influenţă ale marilor actori statali.

Ucraina, cu fundul în două luntri: Vrea şi în Uniunea Europeană, şi să fie aproape Rusiei

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici pare nehotărât în ce direcţie să-şi ghideze ţara: spre Est, unde Putin ar putea să-i ofere gaz la un preţ mai mic, sau spre Vest, unde susţinătorii săi - nişte oameni de afaceri importanţi şi influenţi - consideră că există pieţe prospere. Deocamdată, sâmbătă, cu ocazia Zilei Independenţei, Ianukovici a ignorat avertismentele deloc subtile ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care consideră drept "suicidală" semnarea unui acord de liber schimb între Ucraina şi Uniunea Europeană, şi s-a pronunţat în favoarea unui apropieri faţă de blocul comunitar. În acelaşi timp, Ianukovici a susţinut că trebuie menţinute relaţiile cu Rusia şi cu ţările eurasiatice. Afirmaţia vine în contextul în care economia Ucrainei se bazează pe exporturi, iar 60% dintre acestea sunt destinate în principal Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului, care împreună formează Uniunea Vamală.

Ponta merge luni în Republica Moldova, unde va inaugura lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni

Premierul Victor Ponta se va afla luni şi marţi cu o delegaţie de demnitari la Ungheni, în Republica Moldova, pentru a inaugura lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni, un proiect a cărui valoare este de 26,49 milioane de euro. Odată cu finalizarea conductei, România va putea pune capăt monopolului pe care compania de stat rusească gazprom o are în Republica Moldova. Moldova consumă anual 0,9 miliarde de metri cubi de gaz, pe care îl importă prin Ucraina, de la gigantul rus Gazprom. România consumă anual 14 miliarde de metri cubi de gaz, cea mai mare parte (80%) produs local, de companii precum OMV Petrom sau Romgaz, potrivit "Ziarului Financiar". Construcţia conductei va dura un an jumate şi este finanţată în proporţie de 26% din bani europeni nerambursabili.

Românului îi place cash-ul: plătim cu cardul doar o dată pe lună şi retragem numerar de la bancomat o dată la două săptămâni

Românii nu se dezvaţă să folosească numerarul. Deşi numărul de terminale prin care se poate efectua plata direct la magazin (POS - Point of Sale) a crescut până la aproape 127.000 de unităţi, de la 80.000 la jumătatea lui 2008, românii optează foarte rar pentru această variantă. Ei preferă să retragă numerar de la bancomate pentru a-şi achita apoi cu el cumpărăturile. Astfel, posesorii de carduri plătesc doar o dată pe lună direct la comerciant. Mai exact, cu cele 11,4 milioane de carduri active s-au efectuat în trimestrul al doilea din 2013 doar 39,2 milioane de tranzacţii la POS-urile montate în România, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Totuşi, situaţia s-a îmbunătăţit comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, când un posesor de card plătea direct la comerciant o dată la două luni şi o săptămână.

Premieră în România. Un tren de mare viteză este construit de o firmă din Craiova

Trenul va costa aproximativ 5 milioane de euro şi va fi cu cel puţin 15-20% mai ieftin decât produsele similare de pe piaţa internaţională. Trenul de mare viteză este construit în premieră de o firmă din Craiova şi va fi pus pe şine în această toamnă. "Este vorba despre o ramă electrică formată din patru vagoane, având peste 150 de locuri, un tren rapid şi modern, dotat cu echipamente de înaltă performanţă. Prototipul aflat acum pe linia de montaj este rezultatul a aproape doi ani de muncă.", a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Trenul va avea caracteristicile necesare curselor Regio pentru distanţe medii. Denumită "Hyperion", rama electrică autopropulsată fabricată la Craiova va fi compusă din două vagoane motoare şi două vagoane purtătoare şi va avea o capacitate de 150-188 de scaune, putând atinge viteza maximă de 160 km/h.

CAPITAL

Salvarea Greciei ar putea veni de la o ţară la care nu vă aşteptaţi

Grecia spulberată de criză are nevoie de un nou ajutor financiar la care vor participa pentru prima oară şi contribuabilii croaţi care tocmai au intrat în Uniunea Europeană. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat recent că Grecia va trebui să plătească în 2015 o a treia tranşă din ajutorul financiar, după ce primele două au cumulat 215 mld. euro. Surse apropiate ministrului german, citate de Zedeutsche Zeitung, au aflat că, pentru prima oară, criza economică din Grecia va fi finanţată din bugetul UE. Prin urmare, dacă a treia tranşă de ajutor pentru Grecia se ridică la 11 mld. euro, Croaţia, cel mai recent membru al Uniunii, va trebui să plătească circa 37,4 mil. euro. Presa germană susţine că nemţii vor trebui să contribuie cu mare parte din suma necesară ajutorului financiar şi, tocmai de aceea, Germania se opune unui nou ajutor pentru Grecia. Economia Germaniei are o cotă de 28% în economia UE, în consecinţă, ponderea Germaniei la salvarea Greciei ar putea fi în jur de 3 mld. euro.

Cum au citit bancherii < ambiţia > lui Isărescu

Guvernatorul a declarat recent că are "ambiţia personală" să reducă dobânzile la lei. Se referea la credite, însă bancherii au înţeles că e bine să taie dobânzile la depozite. Mai multe bănci din România au aplicat reduceri ale dobânzilor la depozite aproape concomitent cu decizia Băncii Naţionale a României de a tăia dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale. O analiză realizată de conso.ro arată că tăierile ajung şi 1,75 puncte procentuale, iar o simplă privire aruncată pe comparatoarele aceluiaşi portal relevă faptul că băncile, pur şi simplu, nu mai sunt interesate de economiile populaţiei şi ale firmelor. Cum altfel poate fi interpretat faptul că băncile de dimensiuni mari, cum ar fi BCR, BRD Raiffeisen, CEC sau ING, practică dobânzi chiar mai mici decât referinţa BNR. Dobânzile oferite la cele mai populare forme de economisire, adică depozitele pe trei luni, nu mai depăşesc decât în foarte puţine cazuri 5% pe an, iar băncile cu reţea foarte mare, care atrag majoritatea depozitelor, au coborât dobânzile chiar sub 4% pe an (CEC Bank - 4,10%, BRD - 4%, UniCredit - 3,90%, Raiffeisen Bank - 3,80%, BCR - 3,70%).

CURENTUL

Traian Băsescu, impresarul literar al familiei Cioabă Scris de George Roncea

"Afacerea" Cioabă a devenit un fel de concurs între PSD şi Băsescu de marcat puncte de "adeziune" contra viitor sprijin electoral. S-a ajuns până acolo încât Florin Cioabă, care s-a certat la cuţite la căpătâiul mortului cu frate-său, pe coroană, să-l declare pe Traian Băsescu fratili său, un fel de co-regent sau padişah sau aşa ceva, cum ar veni. Fratili lu' Cioabă jr, Traian Băsescu, s-a referit în contextul funeraliilor şi la sora lui Cioabă, Luminiţa Cioabă, autoare a unui "Ghid de conversaţie român - ţigănesc", descrisă ca un fel de urmaşă în fustă înflorată a lui Patapievici. A trecut ceva timp de când Ioan Budai Deleanu scria Ţiganiada sau Theodor Aman picta "Eliberarea ţiganilor", şi iată, astăzi, un preşedinte recomandă românilor să se adape cultural de la o ţigancă, dacă vor să iasă la liman, să scoată capul din nisip şi să o lase mai moale cu depăşiţii Eliade, Cioran, Iorga, Eminescu, Noica, şi să pună mâna pe cartea - carte, respectiv pe lucrările Luminiţei Cioabă.

Românii cumpără mai puţine ţigări "la negru"

Contrabanda cu ţigarete din România s-a diminuat, în iulie 2013, până la 11,8%, faţă de 12,6% cât se consemna în luna anterioară, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Per ansamblu, în ultimul an şi jumătate, piaţa neagră a ţigaretelor s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a ţigaretelor. Potrivit sursei citate, pentru luna iulie, o scădere semnificativă a fost înregistrată în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest, iar pentru prima dată, în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) şi Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina rămân, în iulie, la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerţul ilicit.

CURIERUL NATIONAL

Zeci de miliarde de euro, la control

Criza economico-financiară şi măsurile de austeritate impuse în încercarea de a depăşi această perioadă au intensificat fenomenul de spălare a banilor, nu atât din punct de vedere al numărului de acţiuni, cât al sumelor introduse sau scoase din ţară. Sumele sechestrate de procurori în urma solicitărilor analiştilor financiari ai Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) au fost în primul semestru al anului curent de aproape 10 ori mai mari decât în tot anul trecut, deşi numărul dosarelor penale deschise a fost acelaşi. Tentativele de introducere pe căi ilegale a unor sume importante de bani în România ar putea fi justificate şi de restricţiile impuse în anumite paradisuri fiscale, precum Cipru. Conform statisticilor publicate în raportul de activitate al ONPCSB pe primul semestru, au fost analizate aproximativ 3 milioane de raportări de tranzacţii în numerar, pentru 38.178 milioane euro intrate în ţară şi 33.630 milioane euro ieşite din ţară.

Terra se apropie de falimentul ecologic?

Am reuşit să consumăm deja toate resursele pentru 2013, iar pământul se află într-o continuă degradare, rezervele de peşte au fost epuizate. Pădurile dispar văzând cu ochii şi dioxidul de carbon nu mai are cum să fie absorbit. Avem acum nevoie de echivalentul a o planetă şi jumătate pentru a ne susţine şi până la jumătatea secolului s-ar putea să avem nevoie chiar de două. Potrivit The Global Footprint Network, în 1961 omenirea consuma numai două treimi din resursele naturale disponibile, dar în doar 9 ani, până în anul 1970, creşterea emisiilor de carbon şi consumul au dat peste cap toate calculele realizate până atunci.

Timpul să îţi iei banii acasă?

Compania financiară Guggenheim Partners spune că nu este o perioadă favorabilă pentru cumpărarea de acţiuni şi recomandă, dimpotrivă, marcarea de profituri. Expansiunea multiplilor de evaluare este puţin probabilă, iar performanţa corporaţiilor ar urma să nu se amelioreze în următoarele trimestre. După un avans de 25%, din noiembrie 2012 până în prezent, urmează o pauză sau o corecţie. Creşterea PIB-ului american a intrat deja pe o pantă atenuată, iar economia Chinei, de asemenea, frânează, ceea ce va pune o presiune negativă pe acţiuni. Perspectiva nefavorabilă pentru segmentul de equities pe termen scurt spune că poate fi un moment bun să ne amintim de butada de pe Wall Street care zice că "nimeni nu a pierdut vreodată bani când a marcat profitul".

Grecia şi Spania, încasări masive în turism datorită evenimentelor din Egipt

Grecia şi Spania au reprezentat atracţiile principale din această vară pentru turiştii care-şi programaseră sejururi în Egipt, ţara piramidelor clasându-se pe ultimele locuri ale destinaţiilor de vacanţă, din cauza turbulenţelor de ordin politic. Conform datelor furnizate de agenţiile de turism, atât ameliorarea situaţiei politice, cât şi ofertele de preţ din Spania şi Grecia, cauzate de criza financiară, au contribuit la această evoluţie a turismului spaniol şi elen. Aproape 8 milioane de turişti au năvălit pur şi simplu în luna iulie pe plajele spaniole. Este, potrivit analiştilor de la "Les Echos", cea mai bună cifră înregistrată în domeniu din 1995 încoace. Obligaţi de situaţia tulbure din Egipt, Tunisia şi chiar din Turcia, turiştii englezi, francezi, din ţările nordice au ales să-şi facă vacanţa în Spania. Grecia a încasat în iulie 1,59 mld. euro, cu 21% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

UBS pune condiţii clienţilor germani

Grupul bancar elveţian UBS le-a cerut clienţilor germani care nu şi-au declarat averea fiscului din Berlin să remedieze această situaţie sau să părăsească banca într-o perioadă de 16 luni, decizia fiind luată la presiunea autorităţilor din Germania. Elveţia este cel mai mare centru bancar offshore, cu active atrase de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit New York Times. Multe persoane bogate din Germania îşi ţin banii în băncile elveţiene pentru a evita plata de taxe. Situaţia a început, însă, să se schimbe după ce guvernul de la Berlin, sub presiunea crizei financiare, a început să investigheze agresiv evazioniştii. UBS va căuta să menţină relaţii pe termen lung doar cu clienţii care îşi plătesc taxele conform legilor din Germania, a declarat preşedintele UBS, Axel Weber.

SIF Moldova vrea să împartă cu SIF Banat-Crişana administrarea SIF Muntenia

SIF Moldova (SIF2) vrea să împartă cu SIF Banat-Crişana (SIF1) controlul asupra SIF Muntenia (SIF4), prin achiziţia unui pachet reprezentând 50% din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. "SIF Moldova informează investitorii că are intenţia de a dobândi 59.951 acţiuni, reprezentând 49,96% din capitalul social al SAI Muntenia Invest, în condiţii similare de preţ/acţiune cu SIF Banat-Crişana. SIF Moldova a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Concurenţei cu privire la intenţia de a dobândi o participaţie calificată la SAI Muntenia Invest. Condiţiile de desfăşurare a tranzacţiei vor fi aduse la cunoştinţă publicului la finalizarea tranzacţiei. Includerea în portofoliul SIF Moldova a unei societăţi de administrare a investiţiilor are ca obiectiv dezvoltarea şi restructurarea portofoliului de acţiuni.

EVENIMENTUL ZILEI

Crin Antonescu, atac bezmetic la Evenimentul Zilei

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a vărsat din nou nervii pe Evenimentul Zilei şi pe Dan Andronic, directorul acestei publicaţii, după ce a eşuat în tentativa de a-l impune pe Nini Săpunaru în fruntea ministerului Transporturilor. "Informaţia că PNL a desemnat un ministru penal este o mare minciună, aşa cum o mare minciună este că Nini Săpunaru a finanţat campania sau că urma să fie trezorier", a declarat Crin Antonescu. Totuşi, chiar cumnatul lui Nini Săpunaru, Dorinel Modreanu, a confirmat pentru Evenimentul Zilei că una din firmele parlamentarului liberal are probleme cu DNA-ul. "Este vorba despre o anchetă a DNA Iaşi, care a demarat acum un an. Procurorii anchetează o serie de contracte pe care le-a încheiat firma", a spus cumnatul lui Săpunaru. Parlamentarul PNL s-a retras din această firmă abia după ce a aflat că a fost propus pentru şefia Transporturilor.

"Marea conspiraţie" SRS-EVZ

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a ajuns la faza în care-i suspectează pe colaboratorii cei mai apropiaţi că ar complota pe la spatele său. Duminică, Sorin Roşca Stănescu, fostul turnător al Securităţii promovat chiar de Antonescu în poziţia de consilier personal şi senator, a fost retrogradat în ierarhia partidului. Senatorul PNL şi-a pierdut slujba de consilier personal al liderului liberal, după ce, într-o postare pe blogul său, a criticat propunerea ca Nini Săpunaru să preia Transporturile. Hilar a fost însă faptul că Crin Antonescu a sugerat un complot în care Roşca Stănescu s-ar fi aliat cu Evenimentul Zilei.

JURNALUL NATIONAL

AMR 68. Pentru Băsescu se apropie funia de par dar prejudiciul adus de el României creşte zi de zi

Jurnalul Naţional va monitoriza săptămânal derapajele lui Băsescu Traian, completându-i la plecare "mapa profesională". O excelentă iniţiativă jurnalistică lansată de Antena 3 a adus în prim-plan perioada care i-a rămas lui Băsescu Traian până la încheierea mandatului. Răzvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii "Subiectiv" a socotit, duminica trecută, folosind celebra sintagmă a soldaţilor care numărau zilele până la "lăsarea la vatră", că mandatul lui Băsescu Traian la Cotroceni expiră peste 68 de săptămâni. Aşadar, AMR 68 devine nu doar un contoar spre care privim cu speranţă momentul "liberării" de Băsescu, ci şi un calendar în care adunăm, zi de zi, acţiunile destabilizatoare gândite şi întreprinse de instituţia prezidenţială, care aduc prejudicii intereselor naţionale. Stabilitatea politică, funcţionarea în parametrii fireşti a Justiţiei, relaţiile externe ale ţării, libertatea de exprimare, dialogul interetnic sunt afectate direct de Băsescu Traian nu doar cu vorbe ci şi cu fapte, cum spunea cronicarul.

Euro-sceptic german: România, printre ţările exploatate de UE pentru revigorarea economiei altor state

Bernd Lucke, membru fondator al partidului Alianţa pentru Germania, consideră că ţări precum România sau Bulgaria sunt exploatate de UE pentru a revigora economia anumitor state membre ale Uniunii. "Nu se poate pune problema unei solidarităţi deficitare între ţările europene. Problema este că în realitate nu Grecia, Spania sau Portugalia sunt ţările în nevoie, ci ţări precum România, Bulgaria sau cele baltice. Ele nu primesc în schimb nici un cent de la noi. În locul unei recompense reale, îndatorarea masivă devine criteriul absurd pentru acordarea finanţării", a declarat Bernd Lucke pentru cotidianul german Die Zeit. "Partidul nostru solicită imediata încheiere a politicii de salvare a monedei euro. Ţărilor din sudul Europei trebuie să li se permită revenirea imediată la moneda proprie.

Reţeaua teroristă Al-Qaida a încercat "să schimbe cursul istoriei" printr-un atentat spectaculos

Reţeaua teroristă Al-Qaida plănuia un atentat care să "schimbe cursul istoriei", a dezvăluit vineri preşedintele Yemenului, Abd Rabbo Mansour Hadi, informaţiile despre acest plan obţinute de serviciile secrete americane conducând la începutul lunii la închiderea a numeroase ambasade ale SUA în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi la avertismente emise de Departamentul de Stat cu privire la riscul unor acţiuni teroriste în această regiune, relatează AFP, citând surse apropiate de preşedinţia yemenită.

Angela Merkel se opune unei intervenţii militare în Siria

Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a confirmat sâmbătă opoziţia faţă de o intervenţie militară în Siria, în pofida acuzaţiilor recente de utilizare a armelor chimice de către forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, informează agenţia EFE. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat sâmbătă că executivul respinge 'calea unei soluţii militare' în această ţară din Orientul Mijlociu şi mizează pe soluţionarea politică. Noi nu credem că aceasta se poate rezolva militar, din afară, ci doar prin găsirea unei soluţii politice în Siria, a explicat purtătorul de cuvânt. De asemenea, relatează EFE, cancelarul german a salutat sâmbătă disponibilitatea Rusiei ca o comisie internaţională independentă să ancheteze pe teren ultimul atac cu arme chimice al trupelor loiale lui Assad, care este posibil să se fi soldat cu moartea a o mie de persoane, potrivit rebelilor care luptă contra guvernului.

NATIONAL

Dupa ce-a facut-o de oaie la Interne, ministrul Stroe se viseaza sef la SRI

Ministerul de Interne continua sa ramana cea mai fierbinte castana din intreg guvernul. Iar dupa cum sustin sursele noastre, urmatorul om politic care se va frige cu acest portofoliu este Radu Stroe. Cel care, in ciuda asigurarilor publice ale sefului de partid, Crin Antonescu, este deja constient ca va fi mazilit de la sefia MAI, fiind "cap de lista" pentru remanierea de la sfarsitul lunii septembrie. Numai ca, in incercarea de a masca infrangerea politica suferita, orgoliosul liberal isi pregateste deja apropiatii, punandu-le placa potrivit careia paraseste de buna voie Internele, ca sa se poata pregati in liniste pentru a-i lua locul lui George Maior.

Prietenul lui Fenechiu, blagoslovit de Biserica Ortodoxa Romana cu 8 milioane de euro

Afaceristul Titel Sinescu, prieten al condamnatului Relu Fenechiu, a fost "blagoslovit" de mai-marii Bisericii Ortodoxe Romane cu un contract de aproape 8 milioane de euro, pentru a renova cladirile mitropolitane din Iasi. Considerat unul dintre cei mai influenti afaceristi din Iasi, cu lipici la contractele cu Primaria, Titel Sinescu a pus mana pe inca o lucrare de zile mari. Recent, SC Iasicon SA, a lui Sinescu, a fost aleasa de Mitropolia Moldovei si Bucovinei pentru a reabilita cladirile monument istoric din Ansamblul Mitropolitan din Iasi, printre acestea numarandu-se Catedrala Mare, Mitropolia Veche, Palatul Mitropolitan, cancelaria, biblioteca si caminul monahal "Sf. Gheorghe". Totul, la pret de criza: doar 35,4 milioane de lei fara TVA, adica aproape 8 milioane de euro.

Cum ii fura Ponta moldovenii lui Basescu

Unul dintre telurile declarate ale vizitei premierului roman la Chisinau este reactivarea studioului TVR de dincolo de Prut. "Este vorba de redeschiderea televiziunii publice romanesti, a emisiei. TVR 1 a avut un studiou la Chisinau care s-a inchis in perioada in care Partidul Comunist a fost la putere, iar acum acesta este unul dintre punctele cele mai importante pe ordinea de zi, pentru a redeschide transmisia efectiva a TVR la Chisinau", a precizat Victor Ponta, in avanpremiera vizitei. Intentia premierului roman de a vedea programul TVR (televiziune coordonata intotdeauna de putere) activ peste Prut naste banuiala ca demersul este de fapt o incercare de diminuare a influentei pe care "amicul" Traian Basescu o are in randul romanilor din Republica Moldova.

Rosia Montana, decizii "in spatele usilor inchise"

Vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu, acuza Guvernul de lipsa totala de transparenta in privinta proiectului minier de la Rosia Montana. Totodata, Sulfina Barbu vrea ca premierul Victor Ponta sa explice de ce anul trecut era impotriva acestui proiect, iar acum si-a schimbat opinia. "Totul a fost in spatele usilor inchise, niciun ONG nu a fost primit la aceste dezbateri, niciun reprezentat al autoritatilor locale nu a fost primit la dezbateri in Ministerul Mediului. Nu s-a facut public niciun proiect subsecvent din proiectul mare al Rosiei Montane." Subliniind ca pozitia PDL fata de Rosia Montana ramane aceeasi, si anume "un proiect care sa aiba cel mai mic impact asupra mediului", Sulfina Barbu a lansat o serie de intrebari de interes public: cat de mare va fi iazul, cat de sigur va fi, mai ales in caz de seisme, care va fi inaltimea barajului, care va fi concentratia de cianuri din iazul de decantare, care va fi suprafata care va fi decopertata?

PUTEREA

Ministerul Transporturilor creează porturi cu dedicaţie unde nu te astepţi

Ministerul Transporturilor nu stă în aşteptarea unui şef stabil. A pus la punct un proiect de ordin prin care terenuri din domeniu public al statului ajung să deservească interesele unor structuri locale sau firme. Nimic de reproşat, pentru că, la prima vedere, este vorba de un bine adus comunităţilor locale. Numai că toate aceste proiecte au parte de un trecut "pătat", ce explică întru totul interesul pentru terenurile vizate. Proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor vizează Lista punctelor şi locurilor de operare şi limitele acestora, a căror infrastructură portuară aparţine domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi limitele radelor portuare şi ale zonelor de ancoraj. Primul ordin care a fost dat a vizat Pasarela Mamaia, în suprafaţă de 1.250 mp, cu zonele de delimitare Hotel Victoria, din staţiunea Mamaia, şi digul pentru spargerea valurilor.

Băncile se aşteaptă la creşterea costurilor pentru finanţarea proprie

Restructurarea creditelor va continua cât va mai fi necesar, pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar, potrivit preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu. Mai mult, acesta menţionează că, deşi sistemul bancar românesc s-a arătat stabil pe perioada crizei, este obligatorie menţinerea unei discipline financiare, mai ales în faţa noilor măsuri de reglementare propuse la nivel european. Creşterea costurilor de finanţare va determina băncile să se îndrepte către acordarea de credite pe termen scurt, cu impact direct asupra companiilor. "Sistemul bancar din România, care deserveşte milioane de clienţi, s-a dovedit a fi rezilient pe perioada crizei, continuând să acorde finanţare economiei României. În perioada de criză, sectorul bancar românesc, din care fac parte 41 de bănci, nu a avut nevoie de sprijin din fonduri publice", a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Potrivit acestuia, sectorul bancar românesc asigură aproximativ 92% din necesarul de creditare.

ROMANIA LIBERA

Ponta s-a impus iar în faţa lui Antonescu. Va fi mai linişte în USL?

Europarlamentarul Ramona Mănescu, soţia primarului sectorului 6, Rareş Mănescu, este propunerea pe care premierul Victor Ponta o trimite preşedintelui Traian Băsescu pentru şefia Ministerului Transporturilor. De la înfiinţarea USL încoace, Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au pierdut nici o ocazie să spună cât de bine se înţeleg ei şi cum se consultă ori de câte ori trebuie luată o decizie importantă pentru Uniune sau pentru guvernare. Ei bine, şefia Ministerului Transporturilor pare să fi dinamitat relaţia bună a celor doi lideri, fiind evident pentru oricine a urmărit evoluţiile din ultimele zile că premierul Victor Ponta a încercat să câştige electoral de pe urma incapacităţii liberalilor de a veni cu o nominalizare potrivită, de natură să nu ridice semne de întrebare.

Pentagonul, pregătit pentru orice opţiune militară

Opţiunea unei acţiuni militare împotriva Siriei este menţionată de comunitatea internaţională, din ce în ce mai convinsă că regimul lui Bashar al-Assad a recurs la arme chimice, miercurea trecută, în regiunea Damascului. Marea Britanie şi SUA l-au avertizat pe preşedintele sirian că va urma "un răspuns serios", guvernul acestuia fiind responsabil de atrocităţile prezentate în înregistrările video. Toate opţiunile militare sunt pregătite. Rusia şi Iranul sunt în alertă. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat ieri, la Kuala Lumpur, că Pentagonul este pregătit pentru operaţiuni militare împotriva Siriei. Duminică, Iranul a ripostat, prin vocea adjunctului şefului Statului-Major al forţelor armate, care a avertizat că "în cazul în care SUA vor depăşi această linie roşie, vor fi consecinţe dure pentru Casa Albă".

ZIARUL FINANCIAR

Credeţi că pe Băsescu sau pe Ponta îi interesează că Viorel Cataramă a dat afară 66 de angajaţi?

Atât preşedintele Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta îl cunosc pe Cataramă, cu care au împărţit banca politicii. Credeţi că vreunul dintre ei l-a sunat să-l întrebe ce ar putea ei să facă astfel încât să nu dea oameni afară? Credeţi că l-a interesat pe vreunul dintre cei doi oameni care conduc România ce se întâmplă în companii? Când a izbucnit criza cancelarul german Angela Merkel a făcut imediat turul puternicelor companii germane pentru a vedea ce poate să le ofere astfel încât acestea să nu dea oameni afară. În timp ce aceşti doi capi ai României îşi dau "reject", din economie dispar 100.000 de lei net pe lună, salariile celor 66 de angajaţi ai Elvila, scad vânzările altor companii, poate nu se mai plătesc nişte rate la bancă, iar statul are un minus de 80.000 de lei în impozite şi contribuţii sociale. În schimb, statul se trezeşte că, în loc să încaseze bani, trebuie să plătească 30.000 de lei pe lună ajutoarele de şomaj. Totul este înlănţuit. La şase luni bugetul are un minus de 6 miliarde de lei.

Bazarul din Rahova al lui Gică Popescu a intrat în insolvenţă şi a fost închis

Fostul fotbalist Gică Popescu a investit alături de doi asociaţi 10 mil. euro, din care UniCredit a finanţat 7 mil. euro. Complexul comercial Doldora din cartierul bucureştean Rahova, dezvoltat de fostul fotbalist Gică Popescu şi doi parteneri de afaceri, a intrat în insolvenţă şi şi-a închis recent porţile, în condiţiile în care estimările iniţiale privind traficul şi vânzările au fost contrazise de realitate. Popescu şi partenerii săi au deschis proiectul la finalul lui 2010 în urma unei investiţii de 10 milioane de euro şi sperau să umple spaţiile de 7.000 de metri pătraţi cu magazine şi tarabe închiriate cu 30 de euro/metrul pătrat lunar (190 de euro pentru un stand de 6,3 mp), comparabile cu chiriile practicate în mallurile din Bucureşti. Ulterior, în condiţiile în care majoritatea spaţiilor au rămas neocupate, pe jumătate din proiect a fost amenajat un supermarket, dar nici rezultatele acestuia nu au fost satisfăcătoare.

Umbrărescu a depus dosarul la BNR pentru a-şi face bancă

Omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, 51 de ani, cunoscut drept unul dintre "regii asfaltului", a înaintat la BNR actele prin care solicită aprobarea pentru a deveni acţionar majoritar de bancă, intenţionând să folosească licenţa ATE Bank România, afirmă surse de pe piaţă. Proiectul constituirii unei noi bănci cu capital privat românesc este condus de Marinel Burduja, fost prim-vice­preşedinte al Raiffeisen Bank, acesta punându-şi în joc reputaţia de veteran al pieţei bancare. Potrivit surselor citate, primele evaluări asupra dosarului depus de Umbrărescu sunt pozitive. BNR cercetează în detaliu orice solicitare privind dobândirea calităţii de acţionar majoritar de bancă. Rămâne de văzut dacă Umbrărescu va trece de toate filtrele de control. Fir­mele sale Tehnostrade şi Spedition UMB se numără printre principalii câştigători de contracte de drumuri de la CNADNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb