• ADEVARUL
• Tribunalul PSD a decis: Sevil şi Rovana, nevinovate
Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina şi Braţul Pavel. Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, ambele miniştri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înţeles că PSD şi ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunităţii Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia. Conducerea PSD, la care s-a alăturat şi Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, ieri, că miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu trebuie să-şi dea demisia din Guvernul Tudose, chiar dacă prima este, potrivit unui dosar DNA, suspectă de abuz în serviciu, iar cea de-a doua este vizată de posibila infracţiune de complicitate la abuz în serviciu, în acelaşi dosar.
• Inspecţia Judiciară cercetează trei procurori din DNA
Inspecţia Judiciară cercetează disciplinar conducerea DNA. Se întâmplă în urma unei plângeri depuse de doi foşti procurori ai direcţiei, Mihaiela Iorga şi Doru Ţuluş. Anunţul a fost făcut după ce Kovesi a declarat că şeful Inspecţiei a fost mason. Şefa DNA a declarat că a avut un dosar în care era verificat şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru. Plângerea celor doi procurori, revocaţi din DNA în această vară, vizează trei persoane din conducerea direcţiei: Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA, adjunctul său, procurorul Marius Iacob, şi procurorul care conduce secţia I a DNA, Georghe Popovici. Procurorii din Inspecţia Judiciară au decis să înceapă cercetarea disciplinară după ce au făcut cercetări preliminare în privinţa acestei plângeri, depuse în vară.
• Cum au ajuns femeile să conducă partide fasciste?
Alice Weidel (una dintre cele mai vizibile figuri ale partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania - AfD - şi cap de listă la alegerile parlamentare din 2017, unde AfD tocmai a devenit al treilea cel mai mare partid din ţară), Marine Le Pen (lidera Frontului Naţional francez) şi nepoata ei, Marion Marechal-Le Pen, sînt vîrfuri de lance ale unor formaţiuni naţionalist-anti-imigraţioniste, la limită fasciste. Din 2015 pînă în aprilie 2017, AfD a fost condus de o femeie, Frauke Petry. Tot o femeie, Siv Jensen, conduce Partidul norvegian al Progresului, anti-imigraţie şi anti-Islam (dar pro-israelian). Alice Weidel e gay, iar AfD a atras mulţi membri ai comunităţii LGBT. Şi UKIP are un departament LGBT, condus tot de o femeie.
• Cresc amenzile, dar şi punctul de pensie - efectul de domino al mutării contribuţiilor la angajat
Guvernul vrea să transfere contribuţiile sociale de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, măsura ce va necesita o majorare a salariului brut cu 22,75%, cât însumează aceste contribuţii. Angajatorii vor fi obligaţi prin lege să majoreze salariul brut al angajaţilor, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa. Dacă ei nu vor face acest lucru, salariile nete ale românilor din privat vor scădea. Însă odată cu creşterea salariului brut, se majorează şi salariul minim şi salariul mediu. Astfel, şi mai multe taxe şi venituri calculate în funcţie de acestea se vor modifica, observă avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş. Este vorba despre amenzile rutiere, care sunt calculate în funcţie salariul minim pe economie. Totodată, vorbim şi despre pensii, valoarea anuală a punctului de pensie fiind stabilită în funcţie de creşterea salariului brut.
• Coreea de Nord acuză Statele Unite că i-au declarat război şi ameninţă că îi va doborî bombardierele
Ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho l-a acuzat luni pe preşedintele american Donald Trump că a declarat război ţării sale şi că Phenianul îşi rezervă dreptul de a doborî bombardierele americane, relatează BBC News. "Acest lucru se aplica chiar şi când nu erau în spaţiul aerian nord-coreean", a adăugat ministrul. Lumea "ar trebui să îşi amintească în mod clar" că Statele Unite au fost primele care au declarat război, a subliniat Ri. Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA - ţări care sunt, teoretic, în război pentru că au semnat doar un armistiţiu, nu un acord de pace la finalul războiului din Coreea - au luat amploare în ultimele săptămâni, după cel mai recent test nuclear al Phenianului.
• China priveşte cu frustrare cum criza nord-coreeană intră într-o dinamică periculoasă
Dacă în public, ministerul de externe al Chinei a îndemnat la calm şi a avertizat atât Phenianul cât şi Washingtonul să nu alimenteze această criză, în spatele uşilor închise, conform mai multor experţi citaţi de cotidianul Washington Post, Beijingul este frustrat, mai mult ca niciodată, de acţiunile Coreei de Nord şi de actuala criză. Din poziţia de partener comercial principal al Coreei de Nord, China este văzută de cei mai mulţi ca fiind cheia detensionării actualei crize, însă experţii avertizează că influenţa Beijingului asupra statului său vecin nu a fost niciodată mai redusă. Chiar dacă nu doreşte să rupă complet aceste legături economice, China a aprobat implementarea ultimelor sancţiuni economice impuse Coreei de către ONU cu o determinare fără precedent, consideră mai mulţi observatori.
• Kurzii, poporul aflat în căutarea unui stat
Kurzii, estimaţi la 25-35 de milioane, îşi au leagănul într-un teritoriu împărţit de Irak, Iran, Turcia şi Siria şi aspiră la crearea unui stat al lor la un secol de la obţinerea unei promisiuni în acest sens. Popor de origine indo-europeană, kurzii sunt în mare parte musulmani sunniţi cu formaţiuni politice laice. Ei ocupă un teritoriu de aproape 500.000 de kilometri pătraţi împărţit între sud-estul Turciei (12-15 milioane de kurzi), nord-vestul Iranului (aproximativ 6 milioane de kurzi), nordul Irakului (5-6 milioane de kurzi) şi nordul Siriei (peste 2 milioane de kurzi). Deşi sunt separaţi în patru state, şi-au păstrat dialectele, tradiţiile şi organizarea pe bază de clan. Irakul, Iranul, Turcia şi Siria consideră ilegitim referendumul lor de autodeterminare şi au avertizat asupra riscului izbucnirii unui nou război în Orientul Mijlociu în cazul declarării unui stat kurd.
• BANCHERUL
• Băncile au acordat 10 ori mai puţine credite firmelor decât populaţiei, in august
Băncile au continuat sa tureze motorul creditării populaţiei si in august, o tradiţională lună de vacantă de vară, majorându-si volumul împrumuturilor de consum si pentru locuinţe cu 1,8 miliarde lei, de zece ori mai mult decât finanţările pentru firme. De la începutul acestui an, stocul creditelor bancare in lei pentru companii a crescut cu 3,6 miliarde lei, in timp ce creditele de consum au avansat puţin mai mult, cu 3,7 miliarde lei, iar creditele ipotecare cu 6,7 miliarde lei. Astfel, soldul creditelor in lei acordate de bănci populaţiei a avansat in august cu 1,8 miliarde lei, fata de 1,7 miliarde lei in precedentele trei luni, la un volum total de 119 miliarde lei, arata datele BNR.
• COTIDIANUL
• Dragnea, la un pas de gratii - Cornel Nistorescu
Dragnea, primitiv, arogant, înconjurat de mediocri şi de fomişti din PSD, seamănă cu mistreţul vînat de braconieri. Nu poţi să ţii cu nici o parte. Dar asta nu ne împiedică să ne întrebăm: de ce trebuie Liviu Dragnea vînat neapărat? Mă tem că la baza acestui război nu se află visele de curăţenie şi anticorupţie, ci cu totul altceva. Furia tuturor instituţiilor controlate de Klaus Iohannis şi de alţii mai tari sau mai slabi decît el ar putea veni de la procentul de 2% din PIB, promis de preşedintele României în timpul discuţiilor sale de la Casa Albă. Aceleaşi 4,2 miliarde de dolari par a fi fost subiectul scandalului care a dus la demisia ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, cel care a semnat în mare grabă contractual de achiziţie a rachetelor Patriot şi care contract ar avea o clauză de extensie pe încă 10 ani şi pînă la 50 de miliarde de dolari.
• Kurdistan: un referendum cât un nou conflict
Vestul şi Rusia privesc cu prudenţă, iar Iranul si Turcia, vecine, cu teamă către referendumul pentru independenţă din Kurdistanul irakian, organizat pe 25 septembrie. Nicio publicaţie occidentală importantă nu contestă dreptul la independenţă al acestui popor, un act de justiţie istorică, însă referendumul este considerat nenecesar, într-un moment nepotrivit sau de-a dreptul o greşeală. Bazele legale ale consultării populare sunt controversate. Guvernul kurd de la Erbil susţine că guvernul central de la Bagdad nu respectă prevederea constituţională a împărţirii veniturilor din exportul de petrol, acolo unde Kurdistanul a început să exploateze şi să comercializeze independent resursele.
• Greva a încetat, protestele continuă
Cu mici excepţii, greva difuzorilor de presă din Bucureşti s-a desfăşurat în termenii anunţaţi. Circa 300 de chioşcuri de ziare au fost închise luni dimineaţă. Până după-amiază, nici PSD, nici Primăria Capitalei, nici cea a Sectorului 4 nu au reacţionat faţă de nemulţumirile distribuitorilor de presă scrisă. Redacţia Cotidianul a luat decizia să distribuie gratuit bucureştenilor ediţia de luni, 25 septembrie 2017. Mai mulţi redactori şi fotoreporteri au ieşit în stradă să le ofere ziare gratuit oamenilor. Ei au fost uimiţi să-l vadă pe Cornel Nistorescu însuşi împărţind cetăţenilor care au trecut prin Piaţa Charles de Gaulle numărul de luni al Cotidianului.
• CURENTUL
• Liviu Dragnea şi fiul vor fi audiaţi săptămâna viitoare la DNA în dosarul Belina
După punerea sub acuzare a vicepremierului Sevil Shhaideh şi cererea avizului de urmărire penală a Rovanei Plumb, Liviu Dragnea şi fiul său, Ştefan Valentin Dragnea urmează să fie audiaţi de procurorii în cazul insulei Belina, susţin surse judiciare. Insula care desparte braţul Pavel de Dunăre împreună cu braţul au fost trecute printr-o hotărâre de guvern din 2013, de la Apele Romane la CJ Teleorman. În ianuarie 2014 Teldrum preia în concesiune insula şi braţul de la CJ Teleorman. Teldrum are acţiuni la purtător şi este deţinută oficial de trei foşti colegi de facultate ai lui Dragnea. După două luni, Teldrum cesionează contractul firmei Trident 51 SRL care păstrează insula şi lacul până în februarie 2017 când renunţă la concesiune. O lună mai târziu, fiul lui Liviu Dragnea preia o parte din părţile sociale ale firmei iar în mai 2017 ajunge să deţină 90% din societate.
• CURIERUL NATIONAL
• Politica, o industrie privată care nu mai apără interesele publice
Deşi nu a livrat rezultatele aşteptate în ultimele trei decenii, nu există nicio responsabilitate faţă de rezultate şi nici respect faţă de cetăţeni. Duopolul politic actual blochează competiţia reală, independenţii nu au şanse reale în politică. Resetarea integrală şi completă a sistemului politic actual se impune pornind de la reforma procesului electoral, reforma guvernării, a finanţării politicii şi prin reinventarea filantropiei politice, nu prin paşi individuali sau prin pansamente pe ici-acolo.
• Merkel va guverna fără social-democraţi. O victorie "amară", UCD-UCS obţinând cel mai scăzut scor în istoria alegerilor de după 1949
Angela Merkel, aşa cum se aştepta, a câştigat pentru a patra oară alegerile legislative federale. Este însă - spun analişti şi corespondenţi de presă acreditaţi la Berlin - o victorie "amară". Scorul înregistrat de formaţiunea sa politică (UCD) aliată cu bavarezul UCS - de doar 32,7% din voturile exprimate - i-a dezamăgit pe mulţi dintre conservatorii germani, fiind cel mai scăzut din câte a obţinut vreodată Dreapta germană din 1949 până în prezent. Dar "lovitura" cea mai puternică dată duminică configuraţiei politice germane a fost intrarea în Bundestag, cu un scor mai mare decât se aştepta (peste 13% din sufragii), a partidului populist şi eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD).
• La o zi după ce a provocat un seism în viaţa politică a Germaniei, în AfD încep lupte interne între diferite orientări strategice
Luni, la doar 15 ore de la scrutinul legislativ de duminică, o conferinţă de presă a Partidului populist Alternativa pentru Germania, organizată pentru a sărbători rezultatele surprinzător de bune obţinute de candidaţii AfD, s-a transformat într-un conflict direct între reprezentanţii diverselor opţiuni strategice în acţiunea viitoare a partidului şi a deputaţilor săi în Bundestag. Spre surprinderea tuturor, Frauke Petry, copreşedintă AfD, a anunţat că se distanţează de restul partidului, căruia îi reproşează o "derivă spre Dreapta". Surse din interiorul partidului cred că decizia dnei Petry ar putea antrena scindarea partidului între partea de Est, unde AfD s-a impus ca a doua forţă politică în confruntarea cu partidul Angelei Merkel, UCD, şi partea de Vest.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Kövesi l-a lovit năprasnic pe Ponta! Declaraţii explozive despre un dosar-enigmatic pentru care fostul premier a fost chemat la DNA
Vin vremuri din ce în ce mai grele pentru fostul prim-ministru al României, Victor Ponta. Ultima veste care confirmă acest aspect a fost dată de şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, într-un interviu acordat postului de radio Europa FM. În interviul acordat jurnalistului Moise Guran, Kövesi a declarat că Victor Ponta nu a fost audiat zilele trecute doar într-un singur dosar, aşa cum declarase acesta iniţial, ci în două. "Dosarul (n.r. Belina) nu este din 2014. Acest dosar a fost deschis in luna mai 2017. In 4-5 luni am făcut primele acte si verificări. Nu urmărim hotărârile de guvern, nu stăm in fiecare zi sa vedem. Când au apărut primele informaţii ca s-au comis fapte de competenta DNA, ne-am sesizat. Au apărut in mai 2017. Victor Ponta a dat declaraţii procurorilor in doua dosare, de aceea, a stat ore întregi săptămâna trecuta la DNA", a precizat Kövesi
• Dezvăluiri bombă! Când s-a întâlnit Mircea Badea cu Kövesi şi ce au discutat
Mircea Badea a dezvăluit în emisiunea lui Mihai Gâdea că s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kövesi, în anul 2007-2008, la un restaurant din Bucureşti. Kövesi, însoţită de Cazanciuc i-ar fi propus acestuia un post la Parchetul General.Mircea Badea a declarat în emisiunea lui Mihai Gâdea că a fost sunat pentru a avea o întâlnire cu Laura Codruţa Kövesi, devenită şefă a DNA. Prezentatorul TV a declarat că după o discuţie de aproximativ două ore, a refuzat propunerea acesteia.
• Băsescu aruncă bomba! Ce gafă a făcut Kövesi şi care a fost PLANUL SECRET a lui Liviu Dragnea în cazul lacului Belina
Băsescu susţine că procurorii DNA au greşit în cazul punerii sub acuzare a lui Sevil Shhaideh, secretar de stat în 2013 în guvernul Ponta, şi a Roanei Plumb, ministrul al Mediului la acea vreme. Fostul preşedinte a dezvăluit, într-un interviu la B1 Tv că Liviu Dragnea avea un plan secret cu lacul Belina, acela de a-l transforma într-o zonă destinată jocurilor de noroc. "Au făcut încadrare proastă. A fost trafic de influenţă. Dragnea şi-a pus lacheii să-i satisfacă dorinţele. Să scoată dintr-o arie protejată un braţ pe care-i place să pescuiască. Lacheii lui Dragnea, fie că e Shhaideh, fie că e ministrul Mediului, fie că a fost doamna Plumb, l-au servit pe Dragnea să-şi mărească averea", a declarat Băsescu la B1 TV.
• Preţul petrolului atinge cel mai înalt nivel din ultimele şapte luni
Preţurile petrolului au crescut, luni, la cel mai înalt nivel din ultimele şapte luni. Astfel, marii producători din domeniu au declarat, în cadrul unei întâlniri de la Viena, că piaţa mondială merge într-o direcţie bună, reechilibrându-se. Brent Crude Futures (clasificare comercială pentru petrol) stabilit pentru noiembrie 2017 a crescut cu 35 de cenţi, ajungând la 57,21 dolari pe baril, fiind cea mai mare cotaţie din 23 februarie încoace. Cotaţia în Statele Unite, pentru petrol nerafinat de livrat în noiembrie a scăzut cu 8 cenţi, la 50,58 dolari, dar nu este departe de maximele din ultimele patru luni. Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol, Rusia şi alţi producători, au redus producţia cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) de la începutul anului 2017, ducând la creşterea preţurilor petrolului cu aproximativ 15%, în ultimele trei luni.
• JURNALUL NATIONAL
• Inspecţia Judiciară o cercetează disciplinar pe Laura Codruţa Kovesi
Inspecţia Judiciară a decis cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Koveşi după plângerile făcute de procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru. La finalul cercetării disciplinare, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitatea acţiuni disciplinare şi sesizarea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, fie prin respingearea sesizării în cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiuni disciplinare.
• Afacerea care cutremură PSD. Braţul Pavel şi Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc
Ancheta declanşată de DNA în privinţa modului în care Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a fluviului Dunărea, au ajuns să fie închiriate de Tel Drum SA, ocoleşte originile acestei afaceri, pe care procurorii o consideră penală. Tel Drum SA a putut închiria aceste proprietăţi, de la stat, graţie faptului că în timpul Guvernului Boc a fost emis un Ordin al Ministrului Mediului prin care s-a aprobat ca aceste bunuri ale statului să fie scoase la licitaţie, spre închiriere, pentru o perioadă de zece ani. În 2011, SC Tel Drum SA a încheiat contractul de închiriere cu "Apele Române", într-un moment în care valoarea de inventar a acestora, stabilită printr-o hotărâre de Guvern din 2006, era de un leu.
• NATIONAL
• Şoc in dosarul lui Puiu Popoviciu!
Omul de afaceri Puiu Popoviciu este unul dintre putinii "clienţi ai DNA" care au preferat, in locul luării unor poziţii subiective extreme, să apeleze la calea juridică si, prin intermediul avocaţilor, să continue să-si caute dreptatea, in ciuda faptului că a primit deja o condamnare definitivă la închisoare. Iar noi amănunte de-a dreptul halucinante ies deja la iveală despre anchetă si procesul care au dus la condamnarea lui Popoviciu la şapte ani de închisoare, dar si a altor persoane in "Dosarul Băneasa". Însă cea mai şocantă răsturnare de situaţie este reprezentată de faptul că, pur si simplu, aceasta condamnare a fost pronunţată fără ca instanţele care au judecat speţa "să-si dea seama" că la dosar nu a fost stabilită existenta vreunui prejudiciu!
• PSD iese la război
Atacat cu şah la doi miniştri, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, PSD a atacat la baioneta. Nu se pune vorba de vreo demisie, nu lăsăm procurorii să destabilizeze guvernul, Justiţia să renunţe la practicile abuzive si să intre pe făgaşul normal - sunt mesajele mitraliate, ieri, de social-democraţi către DNA. Conducerea PSD a decis, in unanimitate, sa acorde "susţinere totală" miniştrilor Rovana Plumb si Sevil Shhaideh - declarate amândouă suspecte in dosarul "Belina". Ieşit la rampa după şedinţa BPN, Liviu Dragnea a atacat frontal făcând o paralelă intre ancheta Belina si cea declanşată in cazul adoptării OUG 13 - demers deja desfiinţat de CCR.
• Firea lichidează transportul in Bucureşti
Aşa de importantă este fluidizarea traficului in Bucureşti pentru Gabi Firea încât se pregăteşte tăierea cu 16% a bugetului alocat proiectelor de transport in Capitala. Furtuna mintala a doamnei primar nu-i mişcă un fir de par din freza înecată in fixativul de firma. Astfel, 174,79 milioane de lei se taie de la poziţia "străzi" din bugetul menţionat mai sus. Pe cale de consecinţa, ne putem lua adio de la "spaţiul public cu parcaj subteran Piaţa Constituţiei" (scădere de la 3 milioane la 100.000 de lei), de la "modernizare spaţiu public Sala Palatului cu parcaj subteran (Nord") (scădere de la 1,8 milioane la 100.000 de lei), sau de la pasajul subteran Uranus - Piaţa Rahova (scădere de la 1,6 milioane la 100.000 de lei).
• PUTEREA
• Turcescu vine cu PROBE: Dragnea voia să facă un PARADIS fiscal la Lacul Belina
Informaţii surprinzătoare furnizate de Robert Turcescu. Grupul din jurul lui Liviu Dragnea voia să transforme zona Belina într-un soi de paradis fiscal, cu scutiri de taxe. Senatorul Turcescu prezintă şi proiectul de lege prin care urmează să aibă loc transformarea. Proiectul legislativ prezentat luni de către senatorul Turcescu pe pagina sa de Facebook prevede un regim fiscal derogatoriu pentru terenuri precum insulele, grindurile, suprafeţe de uscat rezultate din acţiuni de amenajare hidrotehnică şi care au potenţial de exploatare economică. Sunt excluse terenurile din Delta Dunării, cele din arii protejate, exploataţiile agricole şi piscicole, zonele de agrement urban. Terenurile ce fac obiectul proiectului sunt scutite de taxe şi impozite pe teren şi fac excepţie de la prevederile privind taxarea cazinourilor, barurilor din Codul Fiscal.
• ROMANIA LIBERA
• PSD blochează oficial o anchetă DNA. Dragnea a judecat şi a decis că Shhaideh şi Plumb sunt nevinovate
Pentru prima oară, liderii social-democraţi anunţă public că se vor opune urmăririi penale a unui ministru. În plus, Dragnea şi Tăriceanu vor ca guvernul să sesizeze CCR în legătură cu un conflict între DNA şi Executiv. Până acum, declarativ, liderii PSD nu se opuneau solicitărilor transmise de DNA către Parlament, chiar dacă, adesea, prin vot secret, le respingeau ulterior. Dragnea şi-a început mandatul de preşedinte al PSD promiţând că partidul său nu se va mai opune solicitărilor procurorilor de ridicare a imunităţii unor parlamentari.
• Politologul american George Friedman: NATO nu mai are resurse. Pentru a se apăra de Rusia, România ar trebui să se alieze cu celelalte state est-europene
Cunoscutul expert în geopolitică spune pentru "România liberă" că trebuie să privim spre Rusia ca spre "o potenţială ameninţare", care deocamdată "nu este nici atât de periculoasă ca în trecut şi nici cât ar putea fi în viitor". Pentru România, în acest moment, cea mai mare ameninţare "nu este nici politică, nici militară" - explică George Friedman, ci economică. Urmează o nouă criză care se va suprapune recesiunii ce va lovi Statele Unite în perioada următoare. Când a enumerat priorităţile asupra cărora ar trebui să se concentreze Bucureştiul, analistul american a avertizat România că NATO nu mai are suficiente resurse, iar angajamentul militar al membrilor Alianţei nu mai e ca altădată. Astfel, pentru a-şi asigura viitorul, ţara ar trebui să se gândească la o alianţă cuprinzătoare cu statele din Europa de Est.
• Ministrul Turismului crede că Ion Creangă are casa în Botoşani
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, crede că Ion Creangă are casa memorială în Botoşani. Aflat într-o vizită în Neamţ, Dobre ar fi purtat un dialog cu o femeie din Botoşani. Potrivit Ştiri Neamţ.ro, Mministrul şi-a amintit că un mare scriitor are o casă memorială acolo: "Aveţi casa lui Ion Creangă pe acolo, nu?". Mai mult, când a venit vorba de personalităţile născute în judeţul Botoşani, Dobre a avut o singură reacţie: "Adică?". Noroc că i-au amintit cei din sală de Mihai Eminescu, George Enescu şi Ştefan Luchian. Şi-i mai amintim şi noi de Nicolae Iorga sau Grigore Antipa. Ministrul Turismului ar fi făcut această declaraţie vineri, 22 septembrie, la Piatra-Neamţ, la dezbaterea publică regională pe Legea Turismului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Revolta angajatorilor: Prin modificările la Codul Muncii, statul ne cere prea multe hârtii, iar noi nu găsim angajaţi
Prin noile modificări ale Codului muncii se complică foarte mult evidenţa contractelor de muncă şi a prezenţei salariaţilor la serviciu, în condiţiile în care problema principală a pieţei muncii este criza de personal. Companiile sunt îngrijorate de noile modificări ale Codului muncii, pentru că nu ştiu cum să aplice legea astfel încât să nu rişte amenzi de la inspectorii de muncă. În acelaşi timp, au dificultăţi în recrutare din cauza deficitului de personal şi sunt nevoite să aducă muncitori asiatici la costuri mai mari, dar şi cu retenţia angajaţilor din Generaţia Z, mai puţin stabilă, arată concluziile conferinţei "Piaţa muncii - de la realităţile de astăzi, la predicţiile de mâine", organizată ieri de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG în parteneriat cu ZF.
• În România sunt 140 de companii cu vânzări între 100 şi 200 mil. euro. "De aici vor veni cele mai multe listări la Bursă."
Pe listă sunt prezente şi Bitdefender, despre care ZF a scris că există o intenţie de listare, dacă nu găseşte un investitor financiar, dar şi companii care au mai fost în ringul de tranzacţionare al BVB, Flanco sau Terapia. Circa 140 de companii româneşti au afaceri cuprinse între 100 şi 200 de milioane de euro, bazinul principal din care ar putea să provină următoarele listări la Bursa de Valori Bucureşti, consideră bancherul de investiţii Laurenţiu Ciocîrlan, şeful diviziei de investiţii a Raiffeisen Bank, intermediar care a bifat cele mai mari listări la BVB. "Cred că cel mai numeros segment de candidaţi la listare este cel al companiilor care au vânzări între 100 şi 200 milioane euro. De acolo vor veni cele mai multe listări", spune Ciocîrlan într-un interviu pentru ZF.
• Lenovo: România este cea mai mare piaţă din regiune
Piaţa de PC-uri s-a stabilizat anul acesta, mai ales pe segmentul de business, ca urmare a ciclului firesc de înlocuire a dispozitivelor achiziţionate în urmă cu mai mulţi ani.Stabilizarea vine după ce în ultimii ani a scăzut la nivel global, fiind afectată de apariţia şi dezvoltarea rapidă a dizpozitivelor mobile, potrivit lui Ivan Bozev, directorul general pentru Europa de Sud-Est al companiei chineze Lenovo, liderul pieţei locale de PC-uri. "La nivel global, şi implicit al regiunii, piaţa de PC-uri a înregistrat scăderi în ultimii ani, însă anul acesta s-a stabilizat, în special pe segmentul comercial. Reînnoirea PC-urilor are loc întâi în segmentul comercial, iar apoi şi în zona consumatorilor", a declarat pentru ZF Ivan Bozev, adăugând că segmentul de business este cel care generează în prezent creştere.