REVISTA PRESEI 26:10:2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 octombrie 2015

ADEVARUL

Sute de manifestanţi au cerut demisia vicepremierului Gabriel Oprea

Sute de persoane au participat, duminică, la un protest organizat în centrul Capitalei pentru a-i cere demisia vicepremierului Gabriel Oprea, după ce poliţistul Bogdan Gigină a murit în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului de Interne. Participanţii au fost la sediul Ministerului de Interne, unde i-au cerut demisia lui Oprea, după care au fost şi la Guvern. Analistul politic Adrian Zăbavă, care aparticipat la protest, a declarat că este important să se rămână la acelaşi nivel de presiune socială pentru a "se mişca ceva". "E important să rămână la acelaşi nivel de presiune socială, ca să se mişte ceva. După mine, modul în care au comunicat arată că le este frică. Rămâne de văzut ce se întâmplă în următoarele zile, dacă PNL face moţiune împotrivă lui Oprea. Doar ce a fost azi nu e de ajuns", a spus Zăbavă.

Iohannis; Premierul nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel

Liderul de la Palatul Cotroceni a vorbit duminică, la Arad, şi desprre faptul că premierul Ponta a făcut declaraţii referitoare la închiderea fontierelor României pentru a împiedica venirea de imigranţi fără a avea mandat din partea preşedinţiei, aceasta fiind doar poziţia Guvernului. "Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine. S-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România în vreun fel. Declaraţiile făcute sunt neangajate de mine", a declarat Iohannis la Arad. Victor Ponta a declarat, cu o zi înainte, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii Bulgariei şi Serbiei, că închiderea frontierelor celor trei ţări pentru a nu mai lăsa să treacă migranţi, ar veni în cazul în care Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, aceasta fiind poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles.

Omerta MAI. Poliţia invocă reguli ignorate în cazuri similare ca să nu dea explicaţii despre moartea poliţistului Gigină

Ministerul de Interne se ascunde în spatele anchetei procurorilor pentru a explica tăcerea ministrului Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a demnitarului. Oficialii MAI invocă o lege pe care nu s-au sinchisit să o respecte în nenumărate alte cazuri, cum ar fi cel la poliţistului Gheorghe Ionescu, spulberat cu maşina de un şofer turc. Deşi a trecut aproape o săptămână de la accidentul mortal căruia i-a căzut victimă poliţistul Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a ministrului de Interne Gabriel Oprea, politicianul nu a scos încă nicio vorbă pentru a lămuri controversele legate de acest caz. Mai mult, pentru a acoperi tăcerea suspectă a lui Oprea, Ministerul Administraţiei şi Internelor a emis un comunicat în care arată că ministrul Gabriel Oprea nu face decât să respecte legea, în condiţiile în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele şi împrejurările producerii accidentului, iar MAI şi ministrul Oprea nu pot face declaraţii până la finalizarea anchetei.

Klaus Iohannis: Îi poftesc de urgenţă pe domnii Ponta şi Oprea în faţa microfoanelor

Prima declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis despre cazul Bogdan Gigină Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti cum se poziţionează legat de cazul poliţistului Bogdan Gigină, care a murit în timp ce însoţea colonaa oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, şi a declarat: "Suntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială, din partea guvernului. Aşa ceva este inadminsibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului, în care din nefericire a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general".

Escrocheria în care a fost implicată Simona Halep fără voia ei. Mai mulţi sportivi au păţit asta

La marginea oraşului Buşteni se mai vad urmele defrişărilor. Printre rădăcinile smulse cu excavatorul au răsărit ca brazii: vile cu etaj. Imaginile din satelit stau mărturie pentru jaful din codru: de pe 6.000 de metri pătraţi pădurea cu poiana a dispărut. Alţi 11 mii de metri pătraţi de pădure sunt pregătiţi de taiere. Procuratura Sinaia descoperă ca investitorii pe care-i încurca pădurea erau chiar şefi de instituţii, care si-au făcut de cap pe terenurile statului. Dumitru Ion, fost director Romsilva si reprezentanţii primăriei Buşteni sunt cercetaţi penal pentru taiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori si abuz in serviciu - pe româneşte corupţie. Procurorii au descoperit ca afacerea a fost pusa la cale de însuşi şeful Romsilva de la Bucureşti - condamnat azi, pentru alte infracţiuni. In 2005, Romsilva a vândut pădurea. Proprietari pe terenuri sunt: fostul şef Romsilva - Ion Dumitru, cumpărători de-ai lui si oameni puşi in posesie de Consiliul Local Buşteni. Li s-a oferit teren unor sportivi exemplari ca sa-si facă vile - printre ei, Simona Halep.

Daciana Sârbu şi-a deschis cafenea

Europarlamentara PSD Daciana Sârbu îi îndulceşte pe bucureşteni, de luna aceasta, cu prăjiturele ingenioase, ceaiuri naturale şi cafea adusă de peste mări şi ţări în cafeneaua ei din buricul Capitalei. "Mara Mura", situată pe strada Benjamin Franklin nr. 5 (lângă Ateneul Român), e o cafenea-cofetărie pe care Daciana Sârbu o deţine în cote egale cu o prietenă, Alexandra Cristina Voicu. Cafeaua pe care o bei aici (8-12 lei) trebuie însoţită negreşit de una din nenumăratele sortimente de prăjituri realizate cu ingrediente naturale (5 lei/bucata). Daciana Sârbu a lucrat toată vara la amenajarea spaţiului situat pe boema stradă din apropierea Ateneului. În 2014 şi în 2015 a investit peste 148.000 de lei în amenajarea cafenelei, informaţie care se regăseşte în declaraţia de avere a soţului. În document Victor Ponta a declarat că soţia şi-a împrumutat firma D&C Sweets cu 65.635 de lei în 2014 şi cu 83.000 de lei în acest an.

Preţul petrolului e jos: Iată cum sunt afectate economiile statelor mari producătoare

Dacă pentru statele importatoare de petrol şi gaze naturale scăderea notei de plată pentru importurile de hidrocarburi este benefică pentru balanţa de plăţi, pentru statele care obţin în principal venituri din exporturile de ţiţei se anunţă zile grele. Pentru exportatorii de ţiţei, principalul obiectiv al politicii fiscale îl reprezintă aducerea deficitelor bugetare în limite sustenabile. Aceasta presupune însă măsuri dureroase pentru populaţie, care pe lângă deprecierea monedelor şi inflaţia mărită se va confrunta şi cu reducerea veniturilor. În Golful Persic, unde sunt tensiuni importante între membrii celor două mari ramuri ale religiei musulmane, şiiţi şi suniţi, pericolul izbucnirii unor noi conflicte este cât se poate de real. În plus, în Arabia saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume şi principalul aliat al SUA din regiune, problemele dinastice riscă să se acutizeze.

Alegeri în Polonia: Conservatorii de la Lege şi Justiţie se întorc la putere după opt ani, potrivit exit poll-urilor

Potrivit exit-poll-urilor publicate după închiderea urnelor, după opt ani de conducere a centrului dreapta, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) se va reîntoarce la putere. Polonia a ales duminică reprezentanţii camerei inferioare a Parlamentului - Sejm, şi ai Senatului. Exit poll-urile de la închiderea urnelor arată câştigător partidul Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski, care a înregistrat 39% din voturi, în vreme ce Platforma Civică, care a condus Polonia în ultimii opt ani a câştigat doar 23% din voturi, anunţă Reuters. Premierul polonez Ewa Kopacz a recunoscut, duminică seara, înfrângerea Platformei Civice. În cazul în care rezultatele exit-poll-urilor vor fi confirmate după numărarea voturilor, Lege şi Justiţie ar urma să obţină 242 din cele 460 de mandate ale camerei inferioare, asigurându-i majoritatea parlamentară.

Usatîi iese din arest şi ameninţă cu destabilizarea Republicii Moldova

Renato Usatîi a fost eliberat din arest, judecătorii de la Chişinău respingând demersul procurorilor de arestare pentru 30 de zile sub acuzaţia de interceptare a convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat şi omul de afaceri Ilan Shor. În paralel, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 dă semne de instabilitate fiind ameninţată cu o moţiune de cenzură depusă de socialişti şi comunişti, moţiune care va fi dezbătută joi. După eliberarea din arest, Renato Usatîi a anunţat că vor fi amplificate protestele din Chişinău, vor fi extinse în toată Republica Moldova şi vor fi puse în practică mai multe blocaje ale străzilor din Chişinău. "Le spun tuturor, care cred că avem prea puţine corturi. Avem de gând să instalăm corturi concomitent în toată ţara. Dacă până joi, guvernul nu va fi demis vom bloca - nu spunem ce, dar va fi frumos", a ameninţat Usatîi. Revendicările anunţate de Usatîi sunt demiterea întregii conduceri a Republicii Moldova şi organizarea de alegeri anticipate.

BANCHERUL

Cei 170.000 de clienţi Volksbank trebuie sa se mute la Banca Transilvania (sau la alta banca) pana la sfârşitul anului

Aproximativ 170.000 de clienţi Volksbank, dintre care 16.000 sunt companii, vor deveni, de la începutul lui 2016, clienţii Băncii Transilvania (BT), după ce aceasta a cumpărat Volksbank la finalul anului trecut, conform informaţiilor furnizate de banca pentru Bancherul.ro. Fiecare client al Volksbank va primi prin posta, in perioada următoare, o scrisoare de bun-venit la BT, din care vor afla următoarele informaţii esenţiale privind transferul la noua banca: 1. Clienţii Volksbank îşi vor putea accesa conturile si cardurile in sistemele băncii doar pana la sfârşitul acestui an. 2. Conturile Volksbank au deja alocate noi IBAN-uri BT, ce pot fi aflate pe site-ul BT. 3. Clienţii Volksbank care au carduri vor primi începând cu 16 noiembrie noi carduri BT de acelaşi tip, gratis, adică fără sa plătească vreun comision de emitere. 4. Cardurile Volksbank vor putea fi folosite si in primele doua zile după Revelion (pe 1 si 2 ianuarie 2016). 5. Din 1 noiembrie, costurile pentru utilizarea cardurilor Volksbank la ATM-urile Băncii Transilvania vor fi aceleaşi cu cele de la ATM-urile Volksbank.

BERD trimite un bancher roman, Ionuţ Patrahau, sa se bata cu un milionar rus pentru controlul unei bănci din Moldova la care acţionar este si Alpha Bank

In scandalul băncilor din Moldova, soldat cu lichidarea a trei bănci jefuite cu 1 miliard de dolari, a intrat la finalul anului trecut si Victoriabank, a treia mare banca din aceasta tara, la care BERD deţine 15% din acţiuni încă din 1995, iar un alt pachet important, de 12,5% din capitalul băncii, este, surprinzător, in proprietatea Alpha Bank Romania. Un pachet de control, de aproape 40% din capitalul Victoriabank, a fost preluat la finalul anului trecut de un milionar rus, Serghei Lobanov, patronul firmei de asigurări Arsenal, prin intermediul unui off-shore din Cipru, denumit Insidown LTD, reprezentat de, surpriza, un alt roman, de origine germana si născut in Liban, pe nume Peter Paul Fischer, patronul unui cabinet dentar, Dr. Fischer Laborator Dentar SRL, cu sediul in Bucureşti.

CAPITAL

Zborurile directe Ucraina - Rusia, interzise

Zborurile directe între Ucraina şi Rusia vor fi oprite începând de duminică. De altfel, din luna septembrie Ucraina anunţa că interzice accesul companiilor aeriene ruse Aeroflot şi Transaero pe teritoriul său. Interdicţiile vor afecta, lunar, 70.000 de călători, notează digi24.ro. În replică, Rusia a avertizat că va lua o măsură similară în cazul în care Kievul nu renunţă la restricţii. Decizia Ucrainei vine în contextul conflictului avut cu Rusia.

Unul dintre cei mai mare emitenţi de carduri din SUA trece la Visa. Schimbarea va avea loc de anul viitor

USAA, unul dintre cei mai mari emitenţi de carduri din SUA trece de la MasterCard, partenerul său de mult timp la Visa. Reprezentaţii companiei şi-au motivat alegerea susţinând că astfel vor putea oferi mai multe beneficii, inclusiv eliminarea taxelor de tranzacţie străine pentru toate cardurile de credit USAA în 2016, scrie htcsense.com. Compania, cu sediul in San Antonio, Texas, este una dintre cele mai mari instituţii financiare din SUA. Acesta oferă asigurări, investiţii, produse si sfaturi pentru actualii şi foştii membri ai armatei SUA şi a familiilor lor.

Circa 48.000 de imigranţi au ajuns pe insulele greceşti în ultimele cinci zile

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie anunţă că, în ultimele cinci zile, circa 48.000 de persoane au ajuns pe insulele greceşti. Spaţiile de cazare din insula Lesbos au devenit insuficiente, iar oamenii trăiesc sub cerul liber, îndurând ploile şi frigul, notează digi24.ro. "Până acum, cea mai dificilă parte pentru noi a fost la graniţa macedoneană-sârbă. Am mers aproximativ 7 kilometri prin ploaie şi desigur că ne-a fost greu. Cel mai dificil este să-ţi vezi copiii înfriguraţi şi înfometaţi şi nu poţi face nimic pentru a-i încălzi", spune un imigrant. Un oficial al Înaltului Comisariat pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite a declarat că loviturile aeriene şi intensificarea luptelor în jurul oraşului sirian Alep au contribuit la fuga oamenilor către Europa.

Ministerul Energiei va solicita Comisiei Europene un ajutor de restructurare pentru CE Hunedoara

Comisiei Europene prin intermediul căreia ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara urmează a fi transformat într-un ajutor de restructurare. Conform unui comunicat al ministerului, remis sâmbătă, în acest fel ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor şi finanţarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Totodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată şi cu prezentarea de garanţii în ceea ce priveşte viabilitatea şi rentabilitatea activităţii pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală şi implicit creşterea eficienţei economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara.

CURENTUL

Medici ai MSF acuzaţi de "spionaj" şi trafic de droguri în Estul Ucrainei

"Acreditarea MSF a fost anulată din cauza participării colaboratorilor săi la colectarea de informaţii privind apărarea şi livrări ilegale de medicamente psihotrope", a anunţat agenţia de presă oficială a separatiştilor, DAN, citată de AFP. Autorităţile autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) au interzis în această săptămână activităţile mai multor ONG-uri străine, inclusiv MSF, dar nu au explicat motivele. Potrivit agenţiei rebelilor, MSF a organizat de asemenea "formaţiuni psihologice vizând în mod clar să dezorienteze" populaţia locală. Rebelii au acuzat ONG-ul de stocare "ilegală de medicamente psihotrope", ceea ce MSF a negat în timp ce a afirmat că a fost victima unor măsuri de intimidare, aminteşte France Presse. Vineri, misiunea de observatori în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a denunţat aceste restricţii, considerând că împiedică activitatea ONG-urilor în zona de conflict.

Închideri - de Tia Şerbănescu

Nici n-am apucat să ne minunăm de redeschiderea dosarului Mineriadei (deşi abia la sfârşit vom vedea dacă avem motive) că Parchetul General ne-a ucis rapid orice speranţă închizând dosarul Revoluţiei unde peste o mie de morţi meritau să li se facă dreptate. Parchetul a considerat că "faptele nu există" sau au fost prescrise. Dacă faptele nu există, de ce avem atâţia luptători cu merite speciale cărora tocmai li s-au mărit indemnizaţiile? Cinismul Parchetului întrece orice măsură. Sigur, când Parchetul e condus de Tiberiu Niţu care în dec. '89 ca soldat în termen a tras în revoluţie apoi şi-a luat certificat de revoluţionar şi un teren drept recompensă, lucrurile devin coerente. Poate că nici n-am avut revoluţie dacă faptele nu există. A fost un schimb de generaţii în partid şi în securitate care aveau nevoie de victime, cât mai multe victime, pentru a se legitima. Revoluţiile sângeroase se termină totdeauna rău. Mai sigure sunt cele de catifea. De reţinut pentru viitor.

EVENIMENTUL ZILEI

GREU DE UCIS! Revenirea spectaculoasă a lui Traian Băsescu în politică

Fostul preşedinte a preluat oficial conducerea Mişcării Populare. Deşi a spus că nu-l mai interesează nicio funcţie, participanţii la Congresul MP i-au transmis că ar putea fi premier. Congresul PMP a însemnat de fapt discursul de peste o oră a lui Traian Băsescu. Celelalte mesaje şi diferitele proceduri de vot, inclusiv alegerea noii structuri de conducere, au durat câteva minute. Ca-n vremurile lui bune, fostul preşedinte a ţinut sala atentă chiar şi atunci când a intrat în chestiuni t e h n i c e legate de Un i u n ea Europeană sau agricultură. Congresul Mişcării Populare a ales şi echipa care va sta în spatele lui Băsescu. Cristian Diaconescu, preşedintele Fundaţiei Mişcării Populare, revine în partid în poziţia de primvicepreşedinte, pe picior de egalitate cu Siegfried Mureşan. Fostul lider, Eugen Tomac, va fi preşedinte executiv. Prietenul din Constanţa al lui Traian Băsescu, scafandrul Dorel Onaca, îşi păstrează poziţia de secretar general.

Traian Băsescu a devenit un pericol mortal pentru Sistemul care l-a făcut preşedinte pe Klaus Iohannis - de Ion Cristoiu

Zilele din urmă au stat sub semnul unei bătălii crunte, care a scăpat însă presei, atrasă de fapte spectaculoase sau deja lipsite de răsunet ( cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea nu mai e demult o ştire): Bătălia dintre Traian Băsescu şi Sistemul lui Klaus Iohannis. Alegerea ca preşedinte al PMP a fost precedată de experienţa de succes categoric a vizitei în Spania, pe parcursul căreia Traian Băsescu a beneficiat de o primire triumfală din partea românilor din Spania şi de o mediatizare grozavă în ce priveşte prezenţa la Congresul PPE. Împotriva acestei ascensiuni mai ales sub aspect mediatic, Sistemul şi a angajat tot armamentul din dotare: De la năpustirea asupra Elenei Udrea a Binomului SRI-DNA pînă la manipulările grosolane ale Diviziei Presă a SRI, mărită acum cu o televiziune de ştiri. A fost un eşec grozav din partea Noii Securităţi. Traian Băsescu a evitat cu brio capcana pregătită de Noua Securitate prin Scandalul Elena Udrea: Atacarea Dosarului în preziua deplasării la PPE.

O pastă de dinţi românească FACE senzaţie în Europa

Mentă, busuioc, levănţică, scorţişoară, coajă albă de ou, orez şi spirulină, conţine pasta de dinţi românească 100% ecologică. A fost inventată de un grup de cercetători din Iaşi, iar la Salonul de Inventică de la Varşovia şi la Salonul de la Sevastopol a fost una dintre cele mai mari atracţii. Pasta de dinţi ecologică a surclasat alte 400 de invenţii prezentate de celelalte 15 ţări participante, după ce câştigase, anterior, primul loc şi la Salonul de la Sevastopol, potrivit TVR. Reţeta 100% naturală şi ecologică se bazează pe ingrediente simple precum mentă, busuioc, levanţică, scorţişoară şi coajă albă de ou, orez şi spirulină. Echipa României va prezenta pasta de dinţi şi în Croaţia, Republica Moldova şi Taiwan. Pasta de dinţi ecologică urmează să participe şi la saloane de invenţii din Croaţia, Republica Moldova şi Taiwan în următoare perioadă, iar inventatori speră să dea lovitura pe piaţă.

Cu bocancul în Siria, Putin forţează o soluţie politică

Preşedintele sirian este gata să organizeze alegeri prezidenţiale în Siria, însă "numai după ce ţara va fi eliberată de grupările teroriste", a declarat deputatul rus Alexandr Iuşcenko, membru al unei delegaţii parlamentare a Moscovei, aflată în vizită la Damasc. Acesta a adăugat că Assad ar avea de gând să participe şi el la aceste alegeri, "dacă poporul nu se opune". În cadrul vizitei surpriză de marţi a lui Bashar Al-Assad la Moscova, este limpede că s-a decis dublarea ofensivei militare cu una diplomatică, pentru forţarea unei soluţii politice, care să fie impusă şi Occidentului. Vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, punctase la rândul său: "A venit momentul pregătirii de alegeri prezidenţiale şi legislative".

JURNALUL NATIONAL

La manevrele TRIDENT ale NATO participa 36 de mii de militari din 30 de tari

Continua cel mai mare exercitiu NATO din ultimii ani care se desfasoara simultan in mai multe tari pe un teritoriu ce include Mediterana si Oceanul Atlantic. Potrivit informatiilor difuzate de site-ul oficial al Aliantei - nato.int - debutul oficial a avut loc la baza aeriana Trapani din Sicilia in 20 octombrie. Actiunile continua pana in 6 noiembrie si angreneaza 36 de mii de militari din toate categoriile de arme si forte terestre,navale si aeriene. Componenta maritima a exercitiului Trident este formata din actiunile coordonate a 60 de nave de razboi in Mediterana si Atlantic. Sunt precizate, potrivit sursei citate, categoriile acestei forte -20 de fregate, distrugatoare si corvete, 15 nave de deminare, 7 submarine, 7 nave de desant, 15 nave auxiliare aflate sub pavilioanele a 19 tari. Navele coopereaza cu bazele de la Rota, Zaragoza Sotomaior-Spania, Teleuda- Italia, Pinheiro Cruz-Portugalia.

Ministerul Energiei vrea să restructureze Complexul Energetic Hunedoara

Ministerului Energiei va transmite în cursul săptămânii viitoare o notificare Comisiei Europene prin intermediul căreia ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara urmează a fi transformat într-un ajutor de restructurare. Conform unui comunicat al ministerului, remis sâmbătă AGERPRES, în acest fel ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor şi finanţarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Totodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată şi cu prezentarea de garanţii în ceea ce priveşte viabilitatea şi rentabilitatea activităţii pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală şi implicit creşterea eficienţei economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara.

CÂŢI BANI CÂŞTIGĂ Esca, Răduleasca, Bartoş şi Negru! Dezvăluirea pe care o aştepta toată lumea

Dan Negru nu este de acord ca vedetele de calibru din România să îşi ţină salariile confidenţiale. Cum nu putea da nici sume exacte, la fiecare, prezentatorul TV a oferit însă o sumă totală încasată, anual, de patru vedete de la noi. Vedeta Antenei 1 spune că Grigoris Arnaoutoglou, un realizator TV din Grecia, câştigă anual 1,2 milioane de dolari şi susţine că această sumă este egală cu suma pe care o încasează, la un loc, patru vedete de la noi ale căror salarii au fost mereu subiect de "dezbatere": Andreea Esca, Mihaela Rădulescu, Pavel Bartoş şi... chiar el. "Grigoris Arnaoutoglou e Negru in Grecia. A prezentat quizz-uri, farse, game-showuri, am impartit aceleasi formate si adeseori impartim aceleasi gesturi la tv sau aceleasi ticuri, inerente acelorasi showuri. El nascut in '72, eu in '71. Si totusi, ne desparte ceva. Leafa! Grigoris Arnaoutoglou castiga, e adevarat, potrivit zvonurilor, 1,2 milioane de dolari ( NU EURO), anual. Adica, cat Negru, Bartos, Esca si Raduleasca laolaltă! Iaca criza greceasca in breasla mea!", a scris Dan Negru pe un cont de socializare.

NATIONAL

Foc de voie in Servicii: Explodează tot!

Odată cu revenirea oricum surprinzătoare a lui Traian Băsescu in prim-planul vieţii politice si nu numai, lucrurile par sa se îndrepte către aceasta "întâlnire de gradul trei" intre unii dintre oamenii care cunosc cele mai mare secrete ale României, cel puţin din perspectiva siguranţei naţionale. Iar daca, pana acum, artizanii luptei totale anticorupţie au jucat numai pe înaintare, nelăsând nici un moment de respiro adversarilor, iată ca Băsescu a preluat si el din mers aceeaşi strategie. Drept urmare, după cum susţin sursele National, trebuie sa ne aşteptam ca in perioada imediat următoare sa se declanşeze un adevărat "măcel" informaţional, prin scoaterea in corpore a "scheletilor din sertare". Si, sa nu uitam ca, in ultimii ani in care au fost infiltraţi practic in toate structurile statului roman, ofiţerii sub acoperire ai diverselor structuri de informaţii au strâns rapoarte incendiare la greu!

Pensionarul Băsescu se menţine activ cu Mişcarea Populara

Fostul şef de stat a preluat, sâmbătă, cârma PMP - formaţiune rebotezata, la dorinţa lui, Mişcarea Populara. Traian Băsescu a (re)ajuns preşedinte de partid tot pe baza unei candidaturii unice - formula criticata cu şapte guri de populari atunci când a fost vorba despre pesedistul Liviu Dragnea. In unanimitate si cu vot deschis, popularii prezenţi la Congres (printre care gurile rele spun ca s-au aflat si mulţi "delegaţi" achiziţionaţi contra cost, pe sume cuprinse intre 20 si 50 de lei de căciulă) si l-au ales preşedinte pe Băsescu. Fostul lider Eugen Tomac, care pana sâmbătă nu a fost decât ecoul lui Traian Băsescu, a primit si el un titlu, acela de preşedinte executiv, poziţie din care va executa, ca de obicei, ordinele şefului sau dintotdeauna. Noul lider si-a completat echipa cu prim-vicepreşedinţii Cristian Diaconescu si Siegfrid Mureşan, plus secretarul general Dorel Onaca.

PUTEREA

Redactorul-şef PUTEREA, Robert Veress, în greva foamei până când vicepremierul îşi va da demisia

Au trecut mai mult de cinci zile de la moartea tragică a poliţistului Bogdan Cosmin Gigină şi încă nu avem nici o reacţie din partea vicepremierului Gabriel Oprea, în a cărui coloană oficială se afla în timpul accidentului, sau a premierului Victor Ponta - şeful lui Oprea -, cel puţin în teorie. Ambii refuză cu obstinaţie să clarifice dacă deplasarea vicepremierului se încadra în cazurile excepţionale care dau dreptul, în înţelesul legii, la coloană oficială. În aceste condiţii, nu este de mirare că indignarea publică a atins punctul de fierbere şi începe să se manifeste şi în stradă, nu numai pe reţelele sociale sau pe forumurile de discuţii online. Oameni politici, ziarişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi simpli cetăţeni cer acum demisia urgentă a generalului Oprea. În acest context, într-un gest personal de revoltă, redactorul-şef al cotidianului PUTEREA, Robert Veress, şi-a anunţat intenţia de a intra în greva foamei şi a setei pe termen nelimitat, chiar în faţa, Palatului Victoria, sediul Guvernului, dacă până luni, 26 octombrie, ora 12.00, vicepemierul Gabriel Oprea nu îşi va anunţa oficial demisia.

Criza din industria mondială a petrolului, câştigători şi perdanţi

Prăbuşirea preţului petrolului de anul trecut, care continuă şi în prezent, a afectat întregul glob, economii de pe toate continentele şi o mulţime de industrii conexe. Iar consecinţele pe termen lung sunt dificil de estimat. Scăderea bruscă a preţurilor petrolului la nivel mondial în ultimul an a dus la o scădere semnificativă a veniturilor, în multe state exportatoare de ţiţei, în timp ce consumatorii din multe ţări importatoare au plătit mai puţin pentru a-şi încălzi casele sau să-şi conducă maşinile. Începând cu anul 2010 şi până la mijlocul lui 2014, preţurile mondiale la petrol au fost destul de stabile, la aproximativ 110 dolari pe baril. Însă creşterea continuă a cererii şi scăderea producţiei ar putea să pună capăt unei crize prelungite a preţurilor la energie în 2016, spun petroliştii. În ultimul an, preţul petrolului a ajuns la mai puţin de jumătate faţă de nivelul anului trecut, scăzând de la 110 dolari pe baril în iunie 2014 la circa 45-50 de dolari în prezent.

Ziua Armatei României. Urnă cu pământ adus din Republica Kalmîkia

La 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Cu această ocazie, a fost arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, şi s-a ridicat Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi au fost organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării. Ceremonii militare de depuneri de coroane de flori şi a unei urne cu pământ adus din Republica Kalmîkia, Federaţia Rusă, s-au desfăşurat duminică, de Ziua Armatei Române, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. De asemenea, studenţi şi cursanţi din garnizoana Bucureşti au depus jurământul militar. Urna cu pământ din Federaţia Rusă a fost adusă în contextul în care la Rossoska, în regiunea Volgograd (fosta Stalingrad), a fost organizată duminică dimineaţă o ceremonie oficială de inaugurare a Cimitirului de onoare românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în lupta de la Stalingrad.

ROMANIA LIBERA

Scandalul Oprea: va reseta jocul politic?

Cu sute de oameni care cer în stradă demisia vicepremierului şi realizarea unei anchete transparente şi libere de orice influenţă politică, opoziţia s-a văzut şi ea nevoită să reacţioneze. Ameninţă cu folosirea tuturor pârghiilor parlamentare, inclusiv intrarea în grevă, pentru a-l forţa pe liderul UNPR să răspundă la întrebările pe care, de cinci zile, le ocoleşte cu obstinaţie, scoţându-şi la înaintare colegii de partid şi consilierele de 23 de ani. Conducerea PNL ar putea analiza astăzi, potrivit Alinei Gorghiu, instrumentele parlamentare prin care opoziţia poate pune presiune asupra lui Gabriel Oprea şi a aliaţilor acestuia, în sensul clarificării situaţiei relevate de accidentul în care, marţea trecută, şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină. Concret, liberalii au la dispoziţie trei variante: să depună o moţiune simplă împotriva vicepremierului, să ceară înfiinţarea unei comisii care să ancheteze cum sunt folosite coloanele oficiale, respectiv să intre în grevă parlamentară până la demisia lui Oprea.

România se mai împrumută cu 5 miliarde de euro în 2016

Guvernul va majora semnificativ cheltuielile curente, respectiv salarii, subvenţii şi bunuri şi servicii, concomitent cu o diminuare masivă a cheltuielilor cu investiţiile, ceea ce înseamnă o amânare a acestor cheltuieli pe anii următori, având în vedere necesarul imens de investiţii în infrastructură, conform opiniei formulate zilele trecute de către Consiliul Fiscal privitoare la a doua rectificare bugetară pe 2015. În aceste condiţii, la care se adaugă şi intrarea în vigoare a reducerilor de taxe cuprinse în Codul Fiscal, deficitul bugetar se va apropia de 3% din PIB în 2016 şi va depăşi această limită în 2017, menţionează reprezentanţii Consiliului Fiscal. Luând în calcul actualul PIB al României, aceasta înseamnă că pentru acoperirea deficitului bugetar de anul viitor vor fi necesare împrumuturi cifrate la circa 5 miliarde de euro, sumă ce se va adăuga datoriei guvernamentale deja existente.

ZIARUL FINANCIAR

Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului: "Investitorii văd România mai bine decât agenţiile de rating. Avem foarte mulţi bani acum"

Investitorii văd România într-o lumină mai favorabilă decât agenţiile de rating, care au o atitudine conservatoare, dovadă fiind interesul foarte mare pentru emisiunea de obligaţiuni prin care a atras 2 miliarde euro şi a fost suprasubscrisă la 5,5 mld. euro, a spus la ZF Live Ştefan Nanu, 40 de ani, directorul Trezoreriei Publice din cadrul Ministerului Finanţelor. România este în top la nivel european cu cele mai rapide ritmuri de creştere economică, în timp ce ratingul, care a revenit cu greu la "investment grade", staţionează pe acest palier, marile agenţii de rating menţinând în acest an calificativele în ciuda îmbu­nătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei. În primul semestru din acest an, România a avut o creştere economică de 3,8% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. "Interesul pe România este foarte mare. Am fost rugaţi de administratorii tranzacţiei să luăm mai mult. Dar atât este necesarul nostru. Investitorii urmăresc foarte mult România. Ei observă situaţia din toate părţile şi iau deciziile privind comparativ mai multe ţări, Ungaria, Bulgaria, Croaţia etc. Se uită şi la randamentul oferit de România", a spus Nanu.

BCE va injecta şi mai mulţi bani în piaţă pentru a nu lăsa Europa să-şi piardă şi puţinul suflu de creştere pe care îl are

În încercarea de a nu lăsa economia Europei pradă stagflaţiei, Banca Centrală Europeană este pregătită să arunce cu mai mulţi bani în piaţă pe lângă programul de 1,1 trilioane euro pe care-l derulează în acest moment. Dacă economia bătrânului continent nu arată semne clare de revenire, BCE va lua noi măsuri, a anunţat italianul Mario Draghi, preşedintele instituţiei. Potrivit acestuia, banca centrală este pregătită să ajusteze "dimensiunea, alcătuirea şi durata" programului său de relaxare cantitativă, scrie Financial Times. În acest moment, banca achiziţionează, în mare parte, titluri guvernamentale în valoare de 60 mld. euro pe lună şi a anunţat că va menţine acest ritm cel puţin până în septembrie 2016. Draghi a anunţat că pe 3 decembrie se va lua în discuţie situaţia Europei prin prisma celor mai proaspete date macro­economice şi în funcţie de acestea vor fi adoptate noi măsuri, care ar putea include chiar o nouă reducere a dobânzii de referinţă, până la achiziţia de instrumente financiare emise de companii private, pentru a injecta bani în piaţă.

În ce să investeşti: direct în acţiuni la bănci, sau în SIF-uri?

SIF-urile permit investitorilor să ia mai ieftin expunere la acţiunile băncilor de pe bursă, dar cei cu toleranţă la risc pot câştiga mai mult şi mai repede dacă îşi plasează banii direct. Toate SIF-urile "împachetează" practic acţiuni ale celor trei bănci cotate la Bucureşti, anume Banca Transilvania (TLV), BRD şi Erste Bank (EBS), dar una dintre ele, Oltenia (SIF5), oferă acces şi la acţiunile necotate ale BCR. Achiziţionând o singură acţiune a unui SIF, investitorul obţine practic expunere la câteva milioane de acţiuni ale unei bănci. Investiţia indirectă este mai ieftină decât cea directă, deoarece acţiunile SIF-urilor se tranzacţionează pe bursă la un preţ mai mic decât valoarea unitară a portofoliului. Investitorul va resimţi însă mai greu evoluţia pozitivă (dar şi negativă) a acţiunilor bancare, a căror performanţă operaţională este conectată la sănătatea economiei în ansamblu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb