REVISTA PRESEI 26.11.2016

Willy Homner
Revista Presei / 26 noiembrie 2016

REVISTA PRESEI 26.11.2016

ADEVARUL

Fidel Castro a murit. "El Lider Maximo" avea 90 de ani

Fidel Castro a murit. Anunţul a fost făcut de televiziunea de stat din Cuba. Luptător de gherilă, om de stat, figură istorică, revoluţionarul care a condus Cuba aproape o jumătate de secol s-a stins din viaţă la 90 de ani. "Va sosi timpul pentru noi toţi", le spunea în aprilie Castro, cunoscut ca "El Lider Maximo", celor prezenţi la Congresul Partidului Comunist din Cuba. Câţiva dintre delegaţi au izbucnit atunci în lacrimi. Majoritatea cubanezilor nu au trăit într-o perioadă în care să nu existe bărbatul pe care îl numesc pur şi simplu Fidel. Sub conducerea sa, între 1959 şi 2006, Castro a înfruntat 10 preşedinţi americani. A pus la punct un regim comunist exact la uşa Statelor Unite ale Americii şi a supravieţuit celor peste 600 de tenative de asasinat care l-ar fi vizat, aminteşte DPA.

Reglementarea timpului pentru temele pentru acasă

Ideea Ministerului Educaţiei de a reglementa timpul pe care elevii din clasele primare şi din gimnaziu îl alocă temelor pentru acasă a stârnit reacţii diverse atât în rândul specialiştilor cât şi pe reţelele de socializare. Deşi susţin că ideea este de bun augur, experţii în Educaţie şi reprezentanţi ai elevilor arată, deopotrivă, că ea este dificil de implementat, având în vedere că în România se predau mai multe materii ca în Occident. Din acest motiv, profesorii simt nevoia să le dea copiilor teme pentru acasă indiferent că este vorba de matematică, română, muzică sau desen. Totuşi, aceiaşi specialişti admit că experienţa internaţională demonstrează că un astfel de ordin ar putea fi eficient, reuşind să-i apropie pe elevi de şcoală şi să-i determine pe aceştia să fie mai dedicaţi şi mai atenţi la ore.

Mulţi români consideră că violul poate fi provocat de victimă

Un studiu al Uniunii Europene poziţionează România pe primul loc în topul ţărilor ai căror cetăţeni consideră că violul poate fi provocat de victimă, fiind astfel justificat în anumite situaţii. Eurobarometrul a fost publicat pentru a coincide cu Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, celebrată anual pe 25 noiembrie, şi relevă aspecte îngrijorătoare, printre care faptul că unul din patru europeni consideră că violul poate fi justificat în anumite circumstanţe, în timp ce unul din cinci spune că violenţa împotriva femeilor este adesea provocată de către victimă. De asemenea, se precizează că una din trei femei din statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu violenţă fizică şi/sau agresiuni sexuale începând cu vârsta de 15 ani.

Cadou amar de sărbători, făcut de Parlament

De sâmbătă facturile de căldură si gunoi devin titluri executorii si, dacă nu le plătiţi in 45 de zile, companiile de utilităţi va pot executa silit, mai ales dacă staţi la casa. Aşa au decis parlamentarii care au modificat recent legea. Avocaţii susţin că tot oamenii trebuie sa achite in acest caz si onorariile de cel puţin câteva sute de lei, ale executorilor judecătoreşti. Iar perioada de plată a facturilor la utilităţi se reduce la 15 zile calendaristice - fată de o lună cât era până acum - după care încep sa curgă penalităţile. Teoretic, potrivit legii, daca in 45 de zile omul nu si-a achitat factura la utilităţi si penalităţile, furnizorul poate sa ceara unui executor recuperarea datoriilor. Acesta din urma executa mai întâi conturile bancare prin poprire, iar acolo unde nu sunt bani in cont sau unde persoana nu are conturi bancare, ii vor fi executate bunurile.

Descinderi la două blocuri de locuinţe sociale din Sectorul 4

Poliţia Locală Sector 4 a făcut, sâmbătă dimineaţă, mai multe descinderi la două blocuri de locuinţe sociale din zona Apărătorii Patriei, pentru a verifica dacă acestea sunt locuite cu forme legale. În timpul acţiunii, care a durat aproximativ o oră, poliţiştii i-au legitimat pe locatari pentru a vedea dacă apartamentele sunt ocupate chiar de cei care au contracte de închiriere cu Primăria de sector. Oamenii din cele două blocuri situate pe strada Nehoiu au profitat de ocazie pentru a se plânge de condiţiile improprii de locuit, invocând faptul că li s-au alocat spaţii insuficiente, dar şi că în blocuri sunt ploşniţe.

Uzina Automecanică Moreni şi producătorul german Rheinmetall vor produce vehicule blindate 8X8

Uzina Automecanică Moreni şi producătorul german Rheinmetall Landsysteme au semnat acordul pentru înfiinţarea socităţii cu capital mixt româno-german Romanian Military Vehicle Systems prin care se vor construi vehicule blindate 8X8. Noua societate înfiinţată va produce blindate 8X8 pentru dotarea forţelor armate române. În urmă cu o săptămână, premierul Dacian Cioloş a anunţat că autorităţile române sunt la un pas de a semna un contract cu Rheinmetall, companie germană constructoare de vehicule şi echipamente militare, care va construi în România un transportor blindat.

Dan Voiculescu nu a reuşit să obţină eliberarea condiţionată

Membrii Comisiei de liberare condiţionată de la Penitenciarul Rahova urmau să analizeze vineri cât a executat efectiv din pedeapsă Dan Voiculescu, dacă are zile câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei, dar şi comportamentul acestuia, însă au decis să amâne luarea unei decizii cu încă 10 luni. Dan Voiculescu a fost condamnat pe vechiul Cod de Procedură Penală şi execută doar o treime din pedeapsă, întrucât are peste 60 de ani. Totodată, atunci când comisia va lua din nou în discuţie cazul său, i-ar putea reduce pedeapsa cu încă un an, ca urmare a celor 11 cărţi scrise în penitenciar.

Surse: Serviciul de Paşapoarte din Pipera va funcţiona în mall-ul Plaza România

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Paşapoartelor va fi mutat, din 30 ianuarie în centrul comercial Plaza România, au arătat surse din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte pentru News.ro. Spaţiul din centrul comercial deja a fost validat de conducerea serviciului, iar angajaţii au fost anunţaţi că, de la sfârşitul lui ianuarie, nu vor mai lucra în zona de nord a Capitalei ci în zona de vest, mai arată sursele citate. Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache a spus, vineri că se lucrează pentru mutarea acestui serviciu într-un centru comercial. Ministrul Afacerilor Interne a declarat că a cerut prefectului să încheie contractul de comodat pentru spaţiul din mall unde va fi mutat serviciul de paşapoarte din Pipera.

Gabriela Firea a fost invitată de MAPN la parada de 1 Decembrie, dar nu a fost invitată de Iohannis la ceremonia de la Cotroceni

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost invitată de Ministerul Apărării (MAPN) la ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, însă nu a fost invitată de preşedintele Klaus Iohannis la recepţia de la Cotroceni, a declarat, pentru "Adevărul", Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. În criteriile de întocmire a listei de invitaţi, Cotroceniul a ţinut cont şi de problemele penale ale oficialilor. Criteriile de integritate au fost respectate doar în parte. Spre exemplu, fostul preşedinte Traian Băsescu, urmărit penal, a fost invitat la Cotroceni, în schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi el urmărit penal, a fost tăiat de pe lista invitaţilor. La fel, şi fostul premier Victor Ponta.

Intenţia Angelei Merkel de a candida pentru un nou mandat de cancelar, salutată de aproape două treimi dintre germani

Aproximativ două treimi dintre germani salută faptul că Angela Merkel, actualul cancelar federal, intenţionează să candideze pentru un al patrulea mandat în această funcţie la alegerile parlamentare din Germania, prevăzute pentru toamna anului viitor. Aceasta este concluzia unui sondaj Politbarometer, dat publicităţii vineri de postul public de televiziune ZDF, notează DPA. Sondajul arată că 64% dintre germani susţin decizia lui Merkel de a candida pentru un nou mandat de cancelar, hotărâre susţinută de 89% dintre simpatizanţii partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU). În acest timp, circa 33% dintre germani se opun candidaturii Angelei Merkel.

Alegeri SUA 2016. Voturile din statul Wisconsin vor fi renumărate; ar putea urma Pennsylvania şi Michigan

Epopeea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite nu s-a terminat: voturile din Wisconsin vor fi renumărate la nivelul întregului stat, după ce candidata Partidului Verde Jill Stein a depus oficial o cerere în acest sens, relatează CNN. Rezultatele finale ale votului din 8 noiembrie l-au dat câştigător în statul nordic pe republicanul Donald Trump, care a strâns cu aproximativ 28.000 de voturi mai mult decât Hillary Clinton, în ciuda faptului că sondajele indicau o victorie clară a fostei Secretare de Stat. Cererea de renumărare a venit după ce Partidul Verde a organizat cu succes o strângere de fonduri în acest sens, primind peste 5 milioane de dolari din donaţii. Conform legislaţiei electorale a statului, costurile unei renumărări a sufragiilor făcută la cererea unui candidat trebuie suportate de acesta sau de formaţiunea politică de care aparţine.

EVENIMENTUL ZILEI

Al doilea oraş cu metrou în România

Un traseu cu patru staţii, aşa va arăta, dacă se concretizează, linia de metrou care va circula în subteranul Timişoarei. Edilul de aici se ambizţionează să transfrome urbea de pe Bega în al doilea oraş din ţară cu transport public subteran. Primarul Nicolae Robu spune că va duce actualele linii de cale ferată care traversează zona nordică a Timişoarei în subteran. Linia de metrou va începe la Gara de Nord şi va ajunge la Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" cu escale la complexul Openville al Iulius mall şi la Grădina Zoologică. Proiectul a fost reiterat recent de către primarul din Timişoara într-un interviu difuzat pe reţelele sociale. Robu a punctat faptul că banii pentru studiul de prefezabilitate au fost alocaţi. Este vorba de 137.000 de lei.

Cristian Tudor Popescu DĂ DE PĂMÂNT CU Dacian Cioloş

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o reacţie dură la adresa premierului Dacian Cioloş cu privire la campania de strângere de fonduri pentru Cuminţenia Pământului. CTP a catalogat această acţiune ca fiind una de natură populistă. "Cuminţenia Pământului a fost o încercare de natură populistă, patriotardă, în încercarea de a smulge un capital de simpatie pentru Guvernul Cioloş şi Cioloş. Nu era dragostea de artă, de Brâncuşi, de valori, din nefericire într-o zonă care nu răsună în capul românilor şi atunci nu a ţinut această operaţiune propagandistică. Asta a fost, eşuată pentru că a fost prost gândită de la bun început. Rămâne de văzut ce se va face cu banii. Trebuie returnaţi publicului sau ce va face cu ei", a atacat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, se va confrunta în instanţă cu denunţătorul său

Magistraţii de la Înalta Curte au admis, ieri, cererea Alinei Bica de a se confrunta cu Ionuţ Mihăilescu, în dosarul în care este acuzată că ar fi primit mită 17.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu, trimis şi el în judecată, alături de fostul şef al ANAF, Şerban Pop. Avocatul Alinei Bica a cerut ca aceasta să fie confruntată cu denunţătorul Ionuţ Mihăilescu, acuzat de complicitate la luare de mită. Deşi procurorul de şedinţă s-a opus, pe motiv că Mihăilescu nu vrea să dea declaraţii în acest dosar, judecătorii au admis cererea şi au dispus ca el să fie citat cu mandat de aducere pentru data de 9 decembrie. La un termen din luna iunie, Ionuţ Mihăilescu a recunoscut că a făcut o înţelegere cu procurorii şi că a formulat un denunţ mincinos împotriva Alinei Bica pentru a scăpa din puşcărie.

Vladimir Putin, a ordonat instalarea unor sisteme de rachete în Insulele Kurile

Putin nu are limite şi a ordonat o măsură militară extremă, invocând clasicele motive de siguranţă naţională. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat recent instalarea unor sisteme de rachete în Insulele Kurile, iar măsura a stârnit preocupare în Japonia, dar şi în rândul oficialilor NATO. În sprijinul acestei manevre strategice, oficialii administraţiei de la Kremlin au invocat raţiuni de "siguranţă naţională". Guvernul japonez, aflat în negocieri cu Moscova pentru soluţionarea unei crize teritoriale, a condamnat vehement ultima mutare dictată de la Moscova, conform agenţiei Tass, citată de Mediafax. Insulele Kurile sunt disputate de Rusia şi Japonia de şapte decenii.

Trump face deja invitaţii la Casa Albă! Viktor Orban se află pe listă

Viktor Orban a spus public faptul că a purtat o conversaţie telefonică cu Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite, în care acesta l-a invitat la Casa Albă, titrează MTI. "Trump a fost clar în timpul conversaţiei că are o părere foarte bună despre Ungaria", a spus Orban. "Poziţia noastră s-a îmbunătăţit. Am avut impresia că a înţeles că ungarii sunt oameni curajoşi care au luptat pentru libertate şi ale căror realizări economice au fost extraordinare în ultimii şase ani". "El (Donald Trump, n.red.) m-a invitat la Washington, iar eu i-am spus că nu am fost acolo de mult timp pentru că mereu sunt considerat oaia cea neagră. A râs şi a spus că acelaşi lucru se spune şi despre el", a adăugat premierul.

JURNALUL NATIONAL

Nicuşor Dan: Vom negocia exclusiv cu Dacian Cioloş, exclusiv pe program

USR va negocia numai pe programul de guvernare şi "exclusiv" cu Dacian Cioloş, în situaţia în care acesta va fi susţinut după alegeri de noua majoritate parlamentară pentru a forma guvernul, a afirmat vineri, la Slatina, preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan. Acesta a subliniat că USR nu va negocia poziţii de miniştri, nu va sprijini un guvern cu persoane controversate şi că este legitim ca celelalte partide care susţin guvernul să propună miniştri. Preşedintele USR a adăugat că, în situaţia în care premierul va propune un ministru de la USR şi acea persoană va accepta, "are consimţământul nostru", adăugând că nu trebuie ca un ministru propus să fie membru de partid pentru a putea ocupa acea funcţie.

Republica lui Tăriceanu, abolită de vorbele lui Montesquieu

Tensiunile generate de nominalizarea premierului l-au făcut pe Călin Popescu Tăriceanu să propună abandonarea regimului semi-prezidenţial şi trecerea la o republică parlamentară în care preşedintele să aibă un rol mai degrabă simbolic. "Constituţia României are sădiţi în ea germenii conflictului. Hibridul constituţional care a fost gândit în 1991 şi-a arătat limitele", susţine preşedintele Senatului. Specialiştii în drept constituţional îl contrazic pe liderul ALDE cu un citat din Montesquieu: când cineva deţine puterea absolută, începe să profite de ea.

Uber: Serviciul în România este 100% digital şi fiscalizat

Reprezentanţii serviciului Uber afirmă că sunt deschişi să colaboreze cu autorităţile din România pentru dezvoltarea unor metode digitale care să simplifice declararea veniturilor pentru persoanele care desfăşoară activităţi independente şi susţin că serviciul este 100% digital şi fiscalizat. Uber vine cu aceste precizări în urma informaţiilor furnizate de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) potrivit cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut Uber Olanda o listă detaliată cu toţi utilizatorii acestui sistem de transport şi cu toate cursele operate anul trecut, pentru a verifica dacă toţi şoferii au declarat veniturile astfel obţinute.

Incompatibilitatea scoate CEH din insolvenţă

Ieşirea Complexului Energetic Hunedoara din insolvenţă, pentru a două oară în acest an, la începutul acestei lunii are o motivaţie surprinzătoare. Judecătorul sindic care a judecat cauza se afla în stare de incompatibilitate. Potrivit motivării instanţei, judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara care a rejudecat cererea CEH de intrare în insolvenţă s-a aflat în stare de "incompatibilitate absolută", magistratul Ioan Drăgan fiind cel care s-a pronunţat şi în luna ianuarie pe prima cerere de intrare în insolvenţă. În această situaţie, judecătorul ar fi trbuit să se abţină, a apreciat completul Curţii de Apel Alba Iulia.

Creditarea a început să crească

Populaţia şi firmele au luat cu 0,9% mai multe credite în luna octombrie 2016 faţă de septembrie 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Astfel, creditul neguvernamental a atins nivelul de 218,75 miliarde de lei la finalul lunii trecute. Cea mai mare creştere a avut loc la împrumuturile în lei, care s-au majorat cu 1,2%, în timp ce creditele în valută exprimate în lei au crescut cu 0,4%. Valoarea totală a creditelor în lei acordate populaţiei în luna octombrie a fost de 64,4 miliarde de lei, în creştere cu 1,3% faţă de septembrie 2016 şi cu 26,6%, faţă de octombrie 2015. Pe componenta în valută, împrumuturile populaţiei s-au redus cu 0,2%, faţă de septembrie, şi cu 12%, faţă de octombrie 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb