REVISTA PRESEI 27.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 27 decembrie 2011

ADEVARUL

USL a coborât sub 50 la sută

Barometrul "Adevărul", realizat de IMAS, relevă că Opoziţia are 49,2% din opţiunile alegătorilor, cel mai scăzut scor din 2011. USL conduce în topul preferinţelor electoratului, dar este în scădere, în timp ce PDL este într-o uşoară creştere, potrivit sondajului pe luna decembrie 2011, realizat de IMAS pentru ziarul "Adevărul". USL ar obţine 49,2% din voturi, sub obiectivul proclamat încă de la înfiinţarea alianţei şi anume strângerea a peste jumătate plus unu din opţiunile alegătorilor. PDL este cotat cu 21,5% în timp ce Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obţine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depăşit de PRM cu 6,4 % şi de UDMR cu 5,7%. UNPR şi PNG au în jur de 1%, sub pragul electoral de 5%.

Vicepremierul rus ne ironizează. ,,Românii nu vor avea niciun control asupra scutului antirachetă american"

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, cunoscut pentru felul direct în care vorbeşte, notează postul de televiziune ,,Russia Today", i-a ridiculizat pe români pentru că au permis găzduirea unor elemente ale scutului antirachetă american pe teritoriul lor. Vorbind în faţa ofiţerilor Forţelor Aerospaţiale din zona Krasnoznamensk, oficialul rus a susţinut că românii nu vor avea niciun control asupra sistemului de apărare. ,,Am analizat acordul pe care americanii l-au semnat cu românii", a declarat NATO. ,,Românii pot crede că sunt administratori importanţi ai interceptorilor de rachete, dar chiar şi comandantul bazei, un militar român, are dreptul să intre doar în hol". Oficialul a adăugat că şeful bazei româneşti nu va vizita niciodată staţia de control dintr-un motiv simplu: baza este americană, nu a NATO.

Economia mondială în 2012, văzută de gigantul bancar Goldman Sachs

La sfârşit de an, giganţii bancari publică rapoarte şi studii privind evoluţia preţurilor măfurilor şi ale bunurilor de consum pentru următoarele 12 luni. Potrivit băncii americane Goldman Sachs, petrolul, cafeaua şi aurul se vor scumpi, iar posibilitatea ca zona euro să se destrame a crescut. Anul 2012 va însemna o continuare a perioadei economice dificile prin care trecem şi cel mai bine ar fi să ne pregătim pentru o plimbare cu montagne russe-ul, volatilitatea fiind cuvântul de ordine. Din vară, o uşoară revenire ar trebui să aibă loc, spun analiştii băncii americane, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume. Estimările care poartă "ştampila" Goldman Sachs sunt printre cele mai influente din lume, avânt un impact semnificativ în pieţele financiare, notează publicaţia britanică "The Guardian". Raportul băncii americane privind economia mondială în 2012 se numeşte "Disperare în Speranţă" şi este bazat pe un "optimism prudent".

Cel puţin doi giganţi bancari se pregatesc pentru destrămarea zonei euro

Cel puţin două mari grupuri bancare, cu operaţiuni pe plan global, au luat deja măsuri pentru a se pregăti să efectueze iar tranzacţii în vechile monede ale ţărilor din zona euro, transmite "The Wall Street Journal". Aceste bănci au început să elaboreze sisteme care permit derularea de tranzacţii în monede precum lira italiană sau drahma, arătând că se aşteaptă ca statele considerate cele mai vulnerabile în acest moment, Italia şi Grecia, ar putea părăsi uniunea monetară. Băncile s-au confruntat însă cu dificultăţi,potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de cotidianul de business.

Injecţiile de lichidităţi făcute în pieţe de băncile centrale vor readuce aurul în atenţia investitorilor

Ultima parte a anului 2011 nu a fost cea mai fastă perioadă pentru metalul preţios, iar evoluţia acestuia pare a confirma bombardamentul de ştiri şi declaraţii ce vorbesc despre "bula" în care aurul se află. Pentru cei care cred în continuare în potenţialul acestuia însă, mişcarea nu este decât o reaşezare pentru un început de nou trend crescător. Cea mai recentă perioadă de scădere, adică cea pe care o traversăm acum, şi care a fost începută în luna septembrie, a însumat o corecţie de circa 15%. Şi în contextul în care până şi Banca Centrală Europeană a capitulat de la principiul declarat de nu pune "tiparniţa" în funcţiune (punând la dispoziţia băncilor comerciale bani în cantitate nelimitată la costuri infime şi cu o perioadă de rambursare foarte lungă), pericolul inflaţionist este mai mare ca niciodată. Iar creşterea preţurilor şi deprecierea valutelor, ca de fiecare dată, va readuce investitorii către singurul activ de care şi-a conservat valoarea de-a lungul tuturor perioadelor de restrişte.

BRIC este deja depăşit! CIVETS este noua sintagmă la modă printre investitori şi analişti

Atracţia exercitată asupra investitorilor de economiile emergente cunoscute sub acronimul BRICS, pare a pierde din putere, în favoarea unui nou val de state, ale căror economii chiar "duduie". În 2003 Goldman Sachs lansa termenul de BRICS. Acum, HSBC introduce în piaţă CIVETS: Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia şi Africa de Sud (South Africa). Fiecare dintre acestea având ca trăsătură comună o populaţie tânără şi în creştere. Adică, ceea ce economiile dezvoltate nu mai au demult. Având în comun aceeaşi trăsătură, o populaţie tânără şi în creştere, în spatele CIVETS se prefigurează déjà economiile "non-CIVETS" ce ar putea prelua ştafeta la conducerea economică a lumii: Mexic, Nigeria, Filipine, Thailanda, Malaezia şi Arabia Saudită.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum ar fi viaţa fără bani?

Ideea pe care relativ puţini oameni se bazează în ziua de azi e că suntem o comunitate de oameni şi ne putem baza unul pe celălalt astfel încât nimeni să nu fie nevoit să trăiască în sărăcie sau să lupte pentru necesităţile de bază. Este vorba chiar de mai mult decât un sistem bazat pe comerţ: este vorba despre generozitate şi recunoştinţă, nu despre invidie şi lăcomie. Pentru ca o economie bazată pe dăruire să funcţioneze, toată lumea ar trebui să se concentreze permanent să fie cât mai productivi posibil. Lucrurile nu ar funcţiona dacă ar exista persoane care ar aştepta doar să primească. Apoi, dacă produci sau deţii ceva de care nu ai nevoie, ar trebui să îl oferi cuiva care chiar s-ar folosi de obiectul respectiv, fără să te plângi. La rândul tău, dacă ai nevoie de ceva (atenţie, nevoie, nu dorinţă!) ai putea să îl iei fără niciun sentiment de vină. În perioada de tranziţie, oamenii ar trebui să scape de lucruri inutile (asta nu înseamnă ca toată tehnologia să fie aruncată pe fereastră). Risipa ar trebui, totuşi, menţinută la un minim absolut.

Moneda euro la 10 ani: Trecut roz, viitor incert

Dacă în anul 2002 toată lumea era optimistă privind zona euro, acum, mulţi economişti şi analişti au ajuns să cânte prohodul monedei unice. În mod ironic, dacă ne gândim la posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro, simbolul euro a fost inspirat din litera Epsilon a alfabetului grecesc, ca o reflectare a faptului că Grecia este leagănul civilizaţiei europene. "E" este prima literă a cuvântului "Europa", iar cele două linii ori zontale paralele simbolizează stabilitatea valutei. Nu şi-ar fi imaginat nimeni, acum zece ani, odată cu punerea în circulaţie cu mare tam-tam a bancnotelor şi monedelor euro, că se va ajunge la situaţia de astăzi. Dacă atunci oficialii europeni debordau de optimism, acum toată lumea se întreabă cât va mai rezista zona euro.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde: Economia mondială, la o răscruce periculoasă! Criza din Europa frânează creşterea din ţările lumii

"Economia mondială se află într-o situaţie periculoasă", a avertizat Christine Lagarde într-un interviu acordat publicaţiei "Journal du Dimanche", preluat de Agerpres. Cu ocazia unei vizite, în cursul săptămânii trecute, în Nigeria şi Niger, ea afirmase încă o dată că economia mondială se află "la o răscruce pericuolasă". Ea consideră că zona euro atrage restul ţărilor de pe glob într-o criză economică şi financiară şi există riscul să se producă diverse tulburări sociale. Bătrânul Continent se scufundă în recesiune, frânează comerţul mondial şi producţia, iar criza sa financiară se extinde devenind o "criză de încredere în datoriile publice şi în soliditatea sistemului financiar". America, principalul partener al Europei, este afectat. La fel şi ţările emergente, motoare ale dezvoltării în anii 2000, dar astăzi blocate - este tabloul prezentat de Lagarde, care evocă China, Brazilia, Rusia, "unde previziunile de creştere sunt revizuite în scădere".

Cine a pus mâna pe petrolul din Afganistan

Chinezii au reuşit să obţină licenţa de exploatare şi de explorare a unui important zăcământ de petrol din Afganistan. Astfel, Beijingul a obţinut recent aprobare pentru a explora şi exploata în Afganistan câmpuri petroliere care au milioane de barili de petrol, informează BBC. Oficialii de la Kabul au dat undă verde companiei China National Petroleum Corporation (CNPC) pentru a explora şi exploata zăcămintele de la Amu Darya. Câmpul respectiv are rezerve estimate la 87 milioane de barili de petrol. Această mişcare vine pe fondul unei vaste operaţiuni întreprinse de China de a-şi extinde resursele de petrol pentru a face faţă cererii interne.

Oraşele americane, pândite de pericolul falimentului. Circa 100 sunt în primejdie

Cu mai puţin de un an înainte ca America să-şi aleagă următorul preşedinte, ţara a fost avertizată de iminenţa unei noi crize economice. În faţa datoriilor uriaşe şi a veniturilor în scădere, oraşe importante din Statele Unite se declară în stare de faliment. Birmingham (Alabama) şi Harrisburg (Pennsylvania) sunt doar cele mai recente oraşe în stare de faliment, iar analiştii avertizează că 100 de oraşe americane sunt în pericol! Vallejo, oraşul cu 115.000 de locuitori din statul California, are încă cicatricile celor trei ani de faliment. Copleşit de datorii, Vallejo şi-a anunţat insolvenţa financiară în 2008. S-au făcut reduceri drastice de personal în serviciile publice, biblioteci, parcuri, în timp ce în poliţie au fost concediaţi o treime dintre angajaţi, iar numărul pompierilor a fost redus la jumătate.

JURNALUL NATIONAL

2011, anul eşecurilor

Agricultura şi industria au salvat economia, Nokia şi Tnuva au plecat, iar statul s-a făcut de râs la oferta Petrom. Nokia a părăsit România, investitorii au părăsit reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, statul a înregistrat eşecuri la vânzarea acţiunilor Petrom sau la emisiunea de titluri de stat din SUA. Şi a fost un repetent consecvent la fondurile europene. Anul care tocmai e pe cale să se termine a debutat furtunos, cu promisiuni de revenire economică puternică în întreaga lume după ce timp de doi ani guvernele lumii au pompat sute de miliarde de euro pentru a salva bănci, asiguratori, constructori auto sau guverne. România va termina anul, cel mai probabil, cu o creştere economică de 1,5%-2% după un an agricol foarte bun, care a adus recolte record şi după performanţe extreme ale industriei şi exporturilor.

Europa trebuie să majoreze capacitatea fondului de salvare pentru combaterea crizei

Europa trebuie să majoreze capacitatea fondului de salvare pentru a da un semnal pozitiv investitorilor şi partenerilor internaţionali că este hotărâtă să rezolve criza datoriilor, au declarat luni oficiali japonezi citaţi de Reuters. Autorităţile din Japonia şi-au exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a ajuta Europa să rezolve criza datoriilor, dar au subliniat că vor să vadă un plan convingător de acţiune înainte de a face angajamente ferme. "Japonia, ca şi alte ţări din afara zonei euro, este pregătită să facă ceva, dar dacă ţările europene nu iau măsuri decisive este greu să punem în practică aceşti paşi", a spus un oficial guvernamental japonez. Majorarea capacităţii actualului fond de salvare (EFSF) şi a viitorului Mecanism European de Stabilitate (ESM) peste nivelul actual de 500 de miliarde de euro ar fi un pas major şi un semnal încurajator.

EximBank sustine extinderea firmelor romanesti in strainatate

EximBank sprijina extinderea companiilor romanesti in strainatate, facilitandu-le accesul la finantarea necesara pentru aceasta operatiune prin oferirea de garantii de stat, a declarat Oana Nuta, Directorul de Relatii Publice si Marketing al bancii. Agentii economici care intentioneaza sa-si extinda activitatea in strainatate prin infiintarea de filiale, dezvoltarea filialelor existente sau prin achizitionarea de actiuni/parti sociale ale unei companii straine, pot beneficia de garantii de stat pentru creditele pe care le contracteaza in vederea derularii acestor operatiuni. Garantia pentru internationalizare acopera pana la 80% din valoarea creditului contractat de la orice banca comerciala de pe piata. Operatorii economici pot obtine informatii despre produsele si serviciile bancii prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.

NATIONAL

Hotii de masini de lux, organizati dupa modelul SRI!

Pe langa isteria coruptiei generalizate de la granite, iata ca Politia de Frontiera incheie acest an si pe plus. In afara de cele cateva sute de cadre implicate in crearea unei adevarate piramide a spagii, alti frontieristi au reusit sa aiba rezultate spectaculoase, capturand peste 700 de autoturisme de lux furate. De remarcat ca, in continuare, principalul stat furnizor de autoturisme furate care ajung in Romania ramane Italia, urmata de Germania si Ungaria. Iar retelele transfrontaliere sunt formate in principal din moldoveni, bulgari, ucraineni, portughezi, spanioli, albanezi, sirieni,turci si sarbi. Si, bineinteles, in niciun caz ultimii pe lista, romanasii nostri.

Udrea si Scripcaru au inaugurat cel mai mare domeniu schiabil din tara

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si primarul Brasovului, Gheorghe Scripcaru, au inaugurat luni cel mai mare domeniu schiabil din tara, aflat in Poiana Brasov. Elena Udrea si Gheorghe Scripcaru au desfacut o sticla de sampanie pe partia "Drumul Rosu", care este cea mai mare partie din Poia Brasov, cu o lungime de 5,33 kilometri. Dupa inaugurare, ministrul Turismului si oficialitati locale au urcat intr-un telescaun, una din cele doua noi instalatii de transport pe cablu montate in Poiana Brasov, la ora transmiterii acestei stiri acestia fiind inca in turul de inaugurare a instalatiei. Ministrul Elena Udrea l-a felicitat pe primarul Gheorghe Scripcaru pentru ca a finalizat proiectul in opt luni, si nu in 24 de luni, asa cum prevedea initial proiectul.

PUTEREA

Escrocheriile ANL-ului continuă

După dezvăluirile recent apărute în ziarul Puterea care vizau gravele erori de proiectare şi de construcţie girate de ANL în ansamblul de locuinţe cu credit ipotecar din Godeni, cartier Crângaşi, Elena Udrea a început să propună fel de fel de măsuri legislative prin intermediul cărora speră să "mai scape" din ruşinea şi să mai atenueze din percepţia negativă, pe bună dreptate, cu care ne-au obişnuit cele două instituţii ale statului, ANL şi MDRT. Astfel, Guvernul Boc a modificat, înainte de sfintele sărbători creştine, legea care reglementează funcţionarea ANL, pentru a-i permite acesteia să atragă capital privat, în vederea construirii de locuinţe de închiriat. În acest fel, statul va putea răspunde numărului mare de cereri de locuinţe pentru închiriere existente la nivel naţional, în condiţiile în care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltându-se în acelaşi timp fondul de locuinţe destinate închirierii care aparţin domeniului public al statului.

Cum va evolua cursul leu/euro în 2012. Scenariile analiştilor

Nimeni nu poate anticipa cu precizie care va fi cursul leului în 2012. Se pot face în cel mai bun caz estimări pornind de la diferite scenarii pentru Europa şi Romania. În primele 11 luni, cursul mediu al leului a fost 4,22 în faţa euro şi 3,02 în faţa dolarului SUA. Agenţia HotNews a solicitat economiştilor şefi ai câtorva bănci comerciale şi analiştilor să facă estimări pentru anul care vine.

ROMANIA LIBERA

Europa se întoarce în vizorul investitorilor americani

După ce Autoritatea Bancară Europeană a cerut instituţiilor financiare din Europa să îşi majoreze capitalul cu peste 114 miliarde euro până la sfârşitul lui iunie, băncile şi fondurile de investiţii americane se arată dispuse să preia o bună parte din activele acestora. Pierderea unuia este câştigul altuia: criza datoriilor europene a resuscitat interesul mai multor instituţii financiare din Statele Unite pentru pieţele de capital din Europa, după cum relatează cotidianul american The New York Times. Astfel, fondul de investiţii Kohlberg Kravis Roberts examinează atât piaţa din Grecia, unde mai multe companii cu cifre de afaceri promiţătoare întâmpină dificultăţi în a îşi asigura împrumuturi de la băncile greceşti, cât şi cele din Portugalia şi Spania, unde firmele au de asemenea probleme în obţinerea de noi credite, necesare pentru expansiunea afacerilor.

Un an apocaliptic de Cristian Parvulescu

Anul 2012 se anunţă deja ca un an apocaliptic şi fără a mai recurge la fricile milenariste relansate cu ajutorul mitului mayaş al sfârşitului lumii. Oricum, pentru că o etapă din istoria lumii s-a încheiat, iar viitorul este pe cât de imprevizibil, pe atât de înfricoşător, fricile prind. În aceste condiţii anul 2012 se va afla în România sub dublul impact a două tendinţe negative: contextul economic european şi internaţional, pe de o parte, şi accentuarea neoautoritarismului postdemocratic intern pe de altă parte. În condiţiile crizei sistemice globale - începută acum cinci ani ca o criza a alimentaţiei în zonele sărace ale lumii, pentru a evolua apoi spre o criză generală a resurselor, urmată în 2008 de criza financiară şi intrată în 2011 în faza politică cu tendinţe antidemocratice - evoluţia politică a României nu poate fi contrastantă. Nu democraţia, ci atacul direct sau indirect împotriva acesteia va domina anul ce vine.

ZIARUL FINANCIAR

Încă o predicţie de la originalul Doctor Doom, Marc Faber: Majoritatea oamenilor se vor considera norocoşi dacă în cinci ani vor mai avea chiar şi 50% din banii de acum

Marc Faber, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti de investiţii la nivel internaţional, supranumit Doctor Doom pentru prognozele controversate privind evoluţia economiei mondiale, crede că piaţa derivativelor va dispărea complet, şi că orice investiţie se va dovedi riscantă în următorii ani. "Sunt convins că întreaga piaţă a derivativelor va înceta să existe. Va deveni zero. Când se va întâmpla nu ştiu. Poţi amâna problemele cu măsuri monetare mult timp, dar nu poţi să le rezolvi. Grecia ar fi trebuit să intre în default. Asta ar fi trimis un mesaj că nu toate derivativele sunt egale, pentru că depinde care este contrapartida", a explicat Faber într-un interviu acordat Reuters. El vede riscuri foarte mari pentru investitori în următorii ani. "Sunt ultra bearish (pesimist - n.red.). Cred că majoritatea oamenilor vor fi norocoşi dacă vor mai avea 50% din banii lor peste cinci ani."

Omul cu 1.300 mld. de dolari pe mână: Uitaţi-vă bine la ce se întâmplă acum pentru că asistăm la schimbarea ordinii economice mondiale

Lumea s-a întors cu susul în jos: ţările "bogate" funcţionează pe deficit, cele "sărace" acumulează active, situaţie care duce la o criză ce schimbă economia mondială aşa cum o ştim noi, scrie Mohamed El-Erian într-o opinie pe blogul economic al cotidianului britanic The Guardian. Mohamed El-Erian este manangerul PIMCO, cel mai mare fond de investiţii în titluri de stat din lume. Activele fondului se ridică la 1.300 de miliarde de dolari. Noua ordine economică ia naştere sub ochii noştri şi include o convergenţă accelerată între puterile tradiţionale occidentale şi noii jucători din lumea emergentă. Dar forţele care conduc acest proces au puţin de-a face cu ceea ce mulţi economişti aveau în minte când îşi imaginau noua ordine mondială. Timp de decenii, mulţi oameni s-au plâns de faptul că Vestul domină sistemul economic mondial. De la guvernarea organizaţiilor multilaterale la crearea sistemelor financiare, infrastructura mondială părea creată pentru a deservi Occidentul. Deşi s-a discutat des despre reforme, ţările vestice s-au luptat să îşi păstreze dominaţia.

BCR vinde casele la licitaţie ca pe tablouri: în şedinţe publice cu strigare

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, tinde să instituţionalizeze o nouă formulă de valorificare a activelor imobiliare - apartamente, case şi terenuri - pe care le execută silit de la clienţii care nu-şi mai achită creditele: licitaţiile publice organizate transparent la un hotel destul de uşor de reperat din Bucureşti şi anunţate în avans. Banca a programat deja două şedinţe de licitaţii pentru luna ianuarie: una pe 18 ianuarie, când scoate la vânzare 7 active, câte unul pe oră, şi a doua pe 25 ianuarie, când vor fi puse pe piaţă şase active. BCR îşi invită clienţii să ia în calcul aceste licitaţii drept oportunităţi de investiţii, fiind prima instituţie de credit care recurge la această formulă de vânzare a activelor preluate de la rău-platnici. Cel mai valoros activ scos la vânzare pe 18 ianuarie este un imobil din comuna Tărtăşeşti, incluzând teren, curţi şi construcţii în suprafaţă de aproape 15.000 de metri pătraţi şi care începe licitaţia cu un preţ de 1,76 mil. lei (410.000 euro).

Pe scurt despre cel mai mare fond de aur

Are o valoare de peste 65 miliarde de dolari şi deţine 40,7 milioane de uncii de aur (1.267 tone de aur). Cel mai mare fond de investiţii în aur are rezerve de metal preţios mai mari şi decât multe dintre cele mai bogate state din lume. Este vorba despre SPDR Gold Shares (listat la NYSEArca sub simbolul GLD), fond deschis de investiţii tranzacţionabil sau, în termeni anglo-saxoni, un Exchange Traded Fund (ETF). SPDR Gold Shares este ETF-ul cu cea mai mare deţinere fizică de aur. Fondul deţine lingouri de aur depozitate la Londra şi încearcă să reflecte evoluţia preţului unei uncii de aur. Fiecare acţiune GLD este echivalentul unei zecimi dintr-o uncie de aur. O uncie de aur are 28,3 grame. O acţiune GLD costă circa 156 de dolari şi oferă un discount investitorilor faţă de echivalentul unei zecimi de uncii de aur, făcând astfel investiţia în aur mult mai accesibilă pentru investitorii mici care nu îşi permit să dea circa 1.600 de dolari pentru a cumpăra o uncie de aur.

Băncile sunt forţate în sfârşit de BNR să scoată în faţă creditele în lei

Bancherii vorbesc despre noi ieftiniri ale creditelor în lei, în timp ce la euro anunţă scumpiri. Ameninţaţi de pierderea finanţării externe, bancherii s-au hotărât să aducă pe piaţă oferte mai agresive de credite în lei pentru a convinge clienţii să se împrumute în monedă locală după ce BNR a restricţionat prin regulament finanţările în valută. Aceasta reprezintă o schimbare radicală faţă de ultimii ani când bancherii au promovat agresiv creditele în valută, inclusiv pe cele în valute exotice, datorită costurilor mai mici. "Se va produce în mod cert o mutare a preferinţelor pe creditarea în lei. Există resurse în lei, dar şi potenţial de reducere a dobânzilor la aceste credite. Fiecare bancă are propriile constrângeri şi sunt convins că vor exista bănci în poziţia de a continua creditarea, dar şi bănci care vor fi nevoite să-şi reducă activitatea", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb