REVISTA PRESEI 28.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 28 martie 2017

REVISTA PRESEI 28.03.2017

ADEVARUL

Daniel Constantin, demis de Grindeanu

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunţat, luni, că în cursul zilei va trimite Administraţiei prezidenţiale propunerile de înlocuiri de miniştri făcute de ALDE. Astfel, Graţiela Gavrilescu va fi noul ministru al Mediului, înlocuindu-l pe Daniel Constantin, iar Viorel Ilie noul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Sorin Grindeanu a spus că, fiind un Guvern politic, a luat act de propunerile făcute de ALDE şi le va înainta Administraţiei prezidenţiale. "Am venit la şedinţa coaliţiei, am luat act de decizia partenerului de coaliţie, fiind un guvern politic", a spus premierul. "Structura Guvernului votată de Parlament este cea pe care o cunoaşteţi, ministerul Mediului are şi funcţia de vicepremier. Doamna Gavrilescu are experienţă, a mai condus acest minister, are sprijinul politic al partenerilor de la guvernare, ceea ce contează", a adăugat Grindeanu.

Un fost agent secret din Ungaria dezvăluie cât de periculoasă este Rusia

Ferenc Katrein, care a încetat să lucreze ca agent secret în anul 2013 şi care trăieşte în prezent în străinătate, ca civil. A fost speciliazat în domeniile extremismului, terorismului internaţional şi contraspionajului, iar cea mai înaltă funcţie pe care a avut-o a fost cea de şef de operaţiuni. Spune că a plecat din cadrul serviciilor atunci când a simţit că nu mai este pe aceeaşi lungime de undă cu conducerea. În opinia lui Katrein, atitudinea politică faţă de Rusia se schimbase, iar serviciile erau obstrucţionate la nivel politic. Ferenc Katrein spune că pe o scală de la 1 la 10, pericolul reprezentat de Rusia în Europa este "9 sau 10, cel mai înalt nivel". "O ofensivă a serviciilor secrete este pornită împotriva Uniunii Europene", a afirmat el, adăugând că Rusia joacă un rol în agravarea crizei refugiaţilor, pe care o foloseşte pentru propagandă şi pentru a câştiga influenţă.

"România lucrului prost făcut", o nouă campanie Adevărul

Ziarul "Adevărul" dă startul unei campanii care poartă numele "România lucrului prost făcut". Vor fi prezentate cele mai stupide proiecte pentru care s-au tocat foarte mulţi bani, greşit realizate, investiţii fără sens sau abandonate, dar şi planuri care ar fi putut ieşi bine dacă nu ar fi fost deturnaţi banii. Azi, un caz din judeţul Galaţi: un parc sătesc de care nimeni nu are nevoie. În apropiere de localitatea Fântânele (comuna Scânteieşti) a răsărit în urmă cu şase ani un parc ce a costat 500.000 de lei. Banii au fost alocaţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar scopul declarat al investiţiei a fost acela de a combate efectele poluării. Parcul sătesc este în plin câmp (mai exact pe versantul abrupt al unui deal), la mai bine de doi kilometri de cea mai apropiată casă locuită

Topul oraşelor din România în funcţie de calitatea serviciilor medicale

Oradea, Braşovul, Timişoara şi Târgu-Mureş sunt percepute de români ca având cele mai bune facilităţi medicale din ţară. Aşa arată o cercetare făcută de D&D Research, care i-a surprins pe specialişti, în condiţiile în care Bucureştiul, de departe oraşul cu cele mai multe spitale, cabinete medicale şi farmacii, este abia la jumătatea clasamentului întocmit de firma de cercetare. Codaşe din punct de vedere al serviciilor medicale sunt Giurgiu, Focşani şi Tulcea, evidenţiază acelaşi studiu. "În Vestul ţării, oamenii sunt ceva mai mulţumiţi de calitatea serviciilor oferite. Sunt, într-adevăr, câteva spitale foarte bune, la standarde ridicate. Ce mă surprinde este că Bucureştiul se află la mijlocul clasamentului pentru că asigură, cel puţin pe regiunea de sud, cele mai complexe cazuri", a explicat, pentru "Adevărul", Vasile Barbu, preşedintele ANPP.

Daniel Constantin: Se continuă politica pumnului în gură şi a deciziilor care se iau unilateral de către Tăriceanu

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, luni, după ce a ieşit de la şedinţa coaliţiei de guvernare unde s-a hotărât înlocuirea sa din Guvern, faptul că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care e şi copreşedinte ALDE, "continuă politica pumnului în gură". Daniel Constantin a afirmat că rămâne în ALDE pentru că "ceea ce se întâmplă încalcă orice regulă a democraţiei, a liberalismului", precizând că ceea ce face Tăriceanu nu va face bine formaţiunii politice.

A Patra Revoluţie Industrială

Asistăm în fiecare zi, aproape pe neobservate, la o nouă revoluţia, aşa numita a Patra Revoluţie Industrială, care pleacă de la revoluţia digitală deja prezentă pentru a avansa economia în direcţii noi, surprinzătoare bazate pe robotică, inteligenţă artificială, nanotehnologii, biotehnologie, internetul lucrurilor, imprimarea 3D şi vehicule autonome. Relaţiile industriale se vor schimba pe măsură ce robotizarea va avansa. Copiii noştri vor avea profesii care acum nu există şi vor lucra în medii de lucru radical diferite peste 20 - 30 de ani. Locuri de muncă care par stabile vor dispărea şi altele vor apărea. Un prim studiu de interes este acela realizat pentru Forumul Economic Mondial intitulat "Viitorul locurilor de muncă" ("Future of Jobs"), din 2016, care estimează că până în 2020 vor dispărea peste 5 milioane de locuri de muncă în 15 economii dezvoltate şi emergente.

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de modificare a definiţiei familiei în Constituţie

Deputaţii au discutat, luni, iniţiativa cetăţenească de modificare a articolului 48 din Constituţie privind familia, urmând ca proiectul să meargă la votul final de marţi în forma în care a ajuns la Parlament. Singurul amendament susţinut în plen, respins cu o largă majoritate, viza doar limitarea explicită a căsătoriei la "uniunea dintre bărbat şi femeie", fără ca această uniune să fie pusă la baza familiei în genere. Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". Deputatul Florin Iordache a anunţat că grupul PSD susţine această iniţiativă.

BANCHERUL

Banca Transilvania estimează o scădere a profitului net cu 30% in acest an

Banca Transilvania si-a bugetat pentru acest an obţinerea unui profit net de 851 milioane lei, in scădere cu 30%, echivalentul a 377 milioane lei, faţă de cel obţinut anul trecut, in valoare de 1,228 miliarde lei. Profitul brut este estimat la 1,014 miliarde lei, uşor peste nivelul de anul trecut, de 999 milioane lei, când a avansat cu 10% faţă de anul precedent, dublu faţă de estimări. Însă spre deosebire de anul trecut, când banca a avut venituri suplimentare din impozitul amânat, in acest an BT urmează să plătească un impozit pe profit de 162 milioane lei. BT anticipează că-si va majora veniturile din dobânzi, cu 8%, echivalentul a 164 milioane lei, pana la 2,135 miliarde lei, in timp ce cheltuielile cu dobânzile ar urma sa avanseze cu 7% (18 milioane lei), astfel că veniturile nete din dobânzi ar trebui sa urce cu 8,5%, echivalentul a 147 milioane lei, la un total de 1,857 miliarde lei.

COTIDIANUL

Coldea şi Ghiţă - un bilanţ ratat al SRI - Cornel Nistorescu

Dislocarea lui Florian Coldea este parte dintr-un bilanţ ratat. Adică falsificat. Un fel de trecut murdar al SRI, la care toată instituţia a muncit din răsputeri să-l ascundă. Poate că două-trei decenii îi vor ajunge ca să-l şi spele. În cel mai pur stil Iosefini-Copperfield, Coldea şi Ghiţă au fost scoşi din scenă. Parcă nu s-a întîmplat, parcă SRI-ul nu s-a dedulcit la afaceri necurate, parcă banii statului ar fi fost păziţi cu străşnicie. Nu m-ar mira ca la bilanţ să se vorbească despre marile succese obţinute în anul 2016. Fac pariu că şi bilanţul desfăşurat în prezenţa preşedintelui nu aduce nimic nou pentru cetăţeni. Preşedintele ştie tot, inclusiv capitolele de mizerie şi abuz. Dar nu vrea să vorbească. Nu se consideră dator să explice.

Viena e la un pas de o decizie majoră

Austria intenţionează să se retragă din acordul Uniunii Europene privind relocarea de imigranţi, prin cote obligatorii, între statele membre ale blocului comunitar, au transmis oficiali guvernamentali, citaţi de DPA.. Cabinetul austriac ar putea aproba această măsură cel mai devreme marţi. Potrivit acordului adoptat la nivelul UE în 2015, 160.000 de imigranţi ajunşi în Grecia şi Italia trebuie relocaţi către alte state UE până în septembrie 2017. Nici 15.000 de persoane nu au fost relocate până în prezent. Ministrul Apărării, Hans Peter Doskozil, a propus ca Austria să se retragă din acord pe motiv că deja a acceptat o cotă de solicitanţi de azil proporţional mai mare decât alte ţări ale UE. În baza mecanismului de relocare, Austria ar fi fost obligată să accepte circa 2.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.

Preliminariile CM 2018 pe micul ecran

România - Danemarca (0-0) a fost cel mai vizionat meci transmis de TVR 1 din cele cinci jucate de tricolori în preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2018, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Partida România - Danemarca este cel mai vizionat meci la TVR 1 al reprezentativei de fotbal a României din preliminariile Cupei Mondiale din 2018, cu 2.624.000 telespectatori, fiind urmat de partidele România - Polonia 0-3 (2.525.000 de telespectatori), şi Armenia - România 0-5 (cu 1.709.000 de telespectatori). Partida de pe Cluj Arena a adus TVR 1 pe prima poziţie în topul audienţelor duminică 26 martie, principalul post al Televiziunii Române înregistrând dublul cifrelor obţinute de următorul post tv clasat, pe intervalul de difuzare a meciului.

CURENTUL

Pentru prima dată în România, CCR reclamă un judecător la CSM

În premieră pentru România, Curtea Constituţională reclamă un judecător la CSM. Curtea Constituţională a sesizat Inspecţia judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu conduita pe care domnul Ciprian COADĂ, judecător la Curtea de Apel Constanţa - Secţia penală, a ales să o adopte în mod public faţă de soluţia pronunţată de Curtea Constituţională referitoare la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi Ministerul Public. Judecătorul Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanţa a criticat într-un articol pe un site de specialitate soluţia adoptată de CCR în privinţa conflictului constituţional pe OUG 13, anunţă CCR.

CURIERUL NATIONAL

Bisericile pot cere fonduri europene

Începând de astăzi, unităţile de cult vor putea cere fonduri europene pentru protejarea patrimoniului cultural. Alocarea financiară pentru această sesiune de depunere a proiectelor este de aproximativ 100 de milioane de euro, iar o alocare suplimentară de nouă milioane de euro este stabilită pentru regiunea Deltei Dunării. Pentru a primi finanţare, bisericile trebuie să respecte obligaţiile asumate prin contractul de finanţare cu privire la implementarea proiectului şi menţinerea investiţiei pentru o perioadă de până la cinci ani.

Congresul anual al Federaţiei Europene a băncilor pentru locuinţe se va desfăşura, în noiembrie, la Bucureşti

În luna noiembrie va avea loc congresul anual al Federaţiei Europene a băncilor pentru locuinţe, lucrările acestuia urmând să aibă loc la Bucureşti, au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţi ai Federaţiei. Vineri s-au încheiat la Bruxelles lucrările congresului semianual al Federaţiei, unde s-a discutat şi despre blocajul de pe piaţa Bauspar românească. Oficialii europeni au declarat că în nicio altă ţară nu au întâlnit cazuri similare României, unde în urma unui control al Curţii de Conturi, în 2015, piaţa a rămas paralizată.

Cele mai mari nemulţumiri ale românilor din UK: atitudinea britanicilor şi preţurile

Site-ul AngliaMea.ro, platformă dedicată comunităţii româneşti din Marea Britanie, a adresat o serie de chestionare românilor din Regat pentru a afla ce îi nemulţumeşte cel mai mult şi ce le place cel mai mult în această ţară. La întrebarea "Ce vă deranjează cel mai mult în UK?" , aproape jumătate dintre românii chestionaţi au ales varianta "Atitudinea britanicilor". Pentru aproximativ 35% cele mai deranjante par a fi "Preţurile mari", în timp ce 12% au ales varianta "Sistemul medical". Mai puţin de 1% au ales "Multiculturalismul" sau "Vremea" drept cele mai deranjante aspecte ale vieţii în UK. La întrebarea opusă, "Ce vă place cel mai mult în UK?", 47% au răspuns "Nu îmi place nimic". 25% au ales "Oportunităţile", în timp ce, surprinzător, 11% adoră vremea, 11% se declară încântaţi de multiculturalism, în timp ce mai puţin de 8% admiră atitudinea britanicilor.

CITR: Piaţa nu generează atât de mulţi antreprenori pe cât eşuează

Potrivit studiului "Value of Failure", 92% dintre oamenii de afaceri care au trecut printr-un eşec se retrag din antreprenoriat. Alexandru Tănase: E important ca societatea şi mediul de afaceri să sprijine antreprenorii cu experienţă şi să nu se grăbească în a le atribui eticheta eşecului. Aproape jumătate dintre companiile româneşti cu impact real în economie se confruntă cu o stare de dificultate, tendinţă menţinută în ultimii patru ani, arată un studiu CITR Group, realizat cu ajutorul datelor Eurostat şi finanţat de Comisia Europeană, luând în calcul circa 640.000 de societăţi, dintre care doar 3% au active totale de peste un milion de euro şi nu se află în insolvenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Ziua Judecăţii

Elena Udrea află astăzi, la Înalta Curte, dacă este condamnată sau nu în dosarul Gala Bute. Procurorii cer 21 de ani cu executare. Mâine, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, primeşte de la Ministerul Justiţiei rezultatul evaluării activităţii sale.

Victor Becali, declaraţii INCENDIARE din penitenciar!

Victor Becali face declaraţii incendiare, referitor la puşcăriile din România. Omul de afaceri, care se află la închisoare de trei ani, susţine că în penitenciare s-ar afla şi ofiţeri SRI infiltraţi, care ar supraveghea şi activitatea comisiei pentru eliberare condiţionată. Victor Becali, condamnat în Dosarul Transferurilor, vine cu acuzaţii grave la adresa fostului ministru de Justiţie, Raluca Prună, într-un interviu acordat postului de televiziune România TV.

Cine ne TRIMITE avioane Eurofighter Typhoon

Forţele aeriene britanice vor trimite în România patru avioane Eurofighter Typhoon, care vor participa la misiuni de poliţie aeriană. Avioanele vor ajunge în câteva săptămâni la baza de la Mihail Kogălniceanu, unde vor rămâne cel mult patru luni, timp în care vor sprijini avioane de vânătoare româneşti în misiunile de patrulare aeriană în zona Mării Negre, a anunţat luni ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, citat de publicaţia The Mirror. "Marea Britanie îşi consolidează sprijinul faţă de apărarea colectivă a NATO de la nord până în sudul Alianţei", a menţionat ministrul Michael Fallon în anunţul legat de trimiterea celor patru avioane Eurofighter Typhoon în România.

JURNALUL NATIONAL

Kovesi, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: Nu mi-a cerut demisia, nu intenţionez să-mi dau demisia

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat luni, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că nu i s-a cerut demisia şi că nu intenţionează să îşi dea demisia. "Nu mi-a cerut demisia, nu intenţionez să-mi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA şi-a făcut treaba. A fost o discuţie despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veţi afla după ce se termină această etapă", a declarat Laura Codruţa Kovesi la ieşirea din Ministerul Justiţiei.

Decizia tehnocrată care va dubla tariful gazelor în 2017

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate anul trecut, respectiv OUG 64/2016, prin care a fost modificată Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, de la 1 aprilie ar urma să aibă loc liberalizarea preţului gazelor din producţie internă pentru consumatorii casnici. Deşi mai sunt doar patru zile până când măsura va intra în vigoare, Guvernul nu a anunţat dacă o va aplica sau nu, dar nici nu ar mai avea timp să adopte un proiect de lege pentru modificarea OUG 64/2016. Aşa că majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie nu va fi o păcăleală de 1 aprilie. Primii care s-au opus scumpirii gazelor pentru populaţie au fost membrii Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor care, în urmă cu două săptămâni, au decis să respingă raportul la ordonanţa care modifica Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

Bugetarii din ministere, răsfăţaţi pe banii privaţilor

Salariul mediu al bugetarilor din administraţia publică centrală (ministere şi instituţii publice centra­le) este în România cu 56% peste salariul mediu din economie. Cu acest procent, ocupăm primul loc între toate statele din Europa Centra­lă şi de Est, acolo media fiind de 15%. Creşterile salariale de anul trecut s-au dus cu precădere către piloşii din ministere şi agenţiile guvernamentale, deşi aceştia câştigau mai mult decât confraţii lor din ţările vecine, raportat la salariul mediu pe economie al fiecărui stat. Dacă la finalul anului 2015, un angajat din administraţie câştiga, în medie, cu 36% mai mult decât media pe economie, la finalul lui 2016 acesta lua cu 56% mai mult. Problema este că generozitatea statului român nu are acoperire în veniturile adunate la buget.

Excedent bugetar de 0,05% din PIB în primele două luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni din 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, faţă de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2016, conform datelor operative, informează, luni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 34,9 miliarde lei, reprezentând 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent. Potrivit unui comunicat al MFP, s-au înregistrat creşteri faţă de anul trecut la încasările din impozitul pe salarii şi venit (+13,6%), contribuţiile sociale (+11,9%), impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale (+18,8%) şi la venituri din capital (+76,8%).

ANAF scoate la licitatie o vilă cu piscină pe acoperiş, construită pe plaja din Eforie Sud

Fiscul constănţean execută silit una din cele mai cunoscute firme de construcţii de la malul mării, care înregistrează în ultimii ani pierderi şi datorii impresionante. Direcţia Regională Generală a Finanţelor Publice Galaţi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, organizează pe 05.04.2017 o primă licitaţie pentru vânzarea unei clădiri din Eforie Sud, proprietatea debitorului Al Stom Company SRL Constanţa. Imobilul cu o suprafaţă de peste 530 metri pătraţi are cinci camere, dependinţe şi un teren aferent de 300 metri pătraţi şi are ca preţ de pornire al licitaţiei suma de 1.616.933 lei, fără TVA. Creditorul pentru care se execută silit Al Stom Company SRL este ANAF, pe baza a trei dosare de sechestru deschise în 2016.

Londra a rămas cel mai mare centru financiar mondial, în pofida Brexitului

Londra şi-a păstrat titlul de cel mai mare centru financiar al lumii, chiar dacă incertitudinea provocată de votul în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a făcut ca avansul de care se bucură Londra faţă de rivalii asiatici să se reducă, arată un studiu publicat luni de Z/Yen Group Ltd., informează Bloomberg. Poziţia secundă în Global Financial Centres Index este deţinută în continuare de New York, chiar dacă scorul acestei metropole a fost afectat de îngrijorările provocate de victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale. Autorii studiului subliniază că în comparaţie cu anul trecut, scorurile Londrei şi New York-ului au scăzut cu 13 respectiv 14 puncte, acestea fiind cele mai mari scăderi înregistrate de unul din primele 50 de mari centre financiare ale lumii.

NATIONAL

UE dă verde la "Transferul secolului"!

Dezvăluirile in exclusivitate din "National", din urmă cu ceva vreme, cu privire la planul unei bune parţi a clasei politice româneşti si nu doar ca să se scape de Laura Codruţa Kövesi prin trimiterea acesteia înapoi la Bruxelles, de această dată ca propunere a Guvernului României pentru un post de conducere la Parchetul European sunt din nou, pe zi ce trece, de mare actualitate. Mai ales că, după ce au conştientizat că o debarcare in forţă este mult prea riscantă, liderii coaliţiei de guvernare au fost convinşi de către Liviu Dragnea că o metoda mult mai pragmatică ar fi transferul acesteia de la şefia DNA ca procuror european la Bruxelles.

Gata, se separă denunţătorii de "sifoane"!

Judecătorii vor fi, de acum înainte, mult mai atenţi la a face distincţia intre denunţătorii de bună credinţă si cei care au dovedit un exces de zel greu de imaginat, mai ales in aducerea de probe obţinute "pe cont propriu" procurorilor. Dintre care unii, ce-i drept, au refuzat să le ataşeze la rechizitoriu, considerându-le ca fiind obţinute intr-un mod provocator, in schimb fiind si mulţi alţii care au transformat aceasta colaborare cu cei denumiţi de când lumea drept "sifoane" intr-un veritabil "modus operandi" al anchetelor pe care le coordonau.

Până sa salveze România, Clotilde Armand a ajuns şomeră

Spre deosebire de Nicuşor Dan, care nu a reuşit să o clintească din USR, francezii de la Egis International SA Franţa au mătrăşit-o fără multa vorba pe Clotilde Armand din fruntea filialei din România. Evenimentul a avut loc după ce implicarea Clotildei in politica a dus si la puricarea contractelor pe care Egis le are cu CNAIR. Contracte de pe urma cărora francezii primesc o căruţă de bani pentru supravegherea lucrărilor de construcţie a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. O autostrada pe care Egis nu ar fi vrut să o vadă din nou vedetă in presa (mai ales după ce Clotilde Armand nu a putut să răspundă in baza căror lucrări încasează francezii, lunar, bani), dar asta s-a întâmplat odată luată "urma" politicienei Armand.

ROMANIA LIBERA

Nicuşor Dan şi-a minţit partidul ca să scape de Dacian Cioloş

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a ignorat votul exprimat de nu mai puţin de 36 de preşedinţi de filiale care i-au cerut să negocieze cu fostul premier Dacian Cioloş intrarea acestuia în partid, au declarat pentru "România liberă" surse din interiorul acestei formaţiuni. "Am defilat cu Dacian Cioloş peste tot în campania electorală, ne-a ridicat scorul electoral şi acum Nicuşor Dan ne îngroapă. Ţine partidul închis de teamă că i-l fură Cioloş." Atmosfera din USR este foarte tensionată după ce Nicuşor Dan, liderul partidului, nu a ţinut cont de opinia majoritară, favorabilă alăturării lui Dacian Cioloş acestei formaţiuni. Un lider de filială, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a dezvăluit "României libere" informaţii relevante din interiorul USR.

Andrei Pleşu: Totul merge brambura din cauza anarhiştilor Liiceanu, Pleşu, Cărtărescu

Scriitorul Andrei Pleşu explică, într-un editorial publicat pe Blogurile Adevărul, că există o tendinţă generală de a învinovăţi elita intelectuală de "lucrurile care merg prost în ţară", comentând ironic că "aceştia nu vor mai deranja pentru multă vreme". De asemenea, Pleşu a subliniat şi că Editura Humanitas, "cadoul pe care i l-a oferit lui Gabriel Liiceanu", în calitate de ministru al Culturii, nu este "eşec, o fraudă de gaşcă", ci un proiect prestigios sub sigla căruia numeroşi scriitori sunt bucuroşi să publice.

Gabriela Firea, despre posibila sa candidatură la preşedinţie

"Nu ştiu acum ce să spun, chiar m-a şocat puţin când am văzut declaraţia domnului preşedinte Liviu Dragnea, care, la provocarea noastră a tuturor, a domnului Adrian Năstase, care a spus că posibil o femeie să fie candidatul PSD pentru 2019, pentru alegerile prezidenţiale, întrebat de jurnalişti, domnul preşedinte Liviu Dragnea a spus că e posibil să o pregătim pe Gabriela Firea. Este foarte greu ca femeie (...) să pui în balanţă ce e mai important, o responsabilitate publică sau familia. Şi când te uiţi în jur şi vezi atât de multe probleme sau vezi familii care nu pot avea copii şi îmi dau seama cât de generos a fost Dumnezeu cu mine şi cu familia mea -pentru că am trei băieţi- iar eu aleg, pentru că aşa m-a dus viaţa, să fiu în serviciul public", a precizat Gabriela Firea la "Sinteza Zilei".

ZIARUL FINANCIAR

O idee străbate astăzi Occidentul: venit universal pentru că roboţii vor mânca locurile de muncă

Astăzi YouTube-ul este plin de roboţi care ştiu să prepare cafea/cocteiluri la San Francisco sau să îngrijească bătrâni în Japonia. Este posibil ca tocmai puterea de procesare mult îmbunătăţită să permită astăzi construcţia de roboţi care vin să ameninţe locurile de muncă. Cert este că fondatorul Microsoft, Bill Gates, a provocat rumoare sprijinind ideea unei taxe pe roboţi pentru finanţarea unui venit universal, subscriind la opinia că explozia roboţilor "va mânca" locurile de muncă la nivel global. O idee străbate astăzi Occidentul. Că mai târziu sau mai devreme va fi introdus venitul universal pentru fiecare cetăţean, în condiţiile în care roboţii vor lua locul oamenilor la benzile de montaj, în call centeruri şi supermarketuri. Creşterea salariilor şi vârtejul tehonologic sunt legate. Accelerarea scumpirii forţei de muncă va imprima o presiune şi mai mare pentru a accede înăuntrul vârtejului tehnologic.

Infuziile de capital în asigurări au depăşit 21 mil. euro în primele două luni

Cea mai mare majorare de capital, de 18,6 milioane de euro, a fost la Asirom. Companiile locale de asigurări au primit injecţii de capital în valoare de 95,9 mil. lei (21,2 mil. euro) în primele două luni ale anului 2017, potrivit datelor Registrului Comerţului. În schimb, nicio bancă nu şi-a majorat capitalul în ianuarie şi februarie. În ianuarie, compania ATE Insurance, al cărei portofoliu a fost preluat la în­ceputul acestui an de bulgarii de la Euroins, şi-a majorat capitalul cu 2,2 mil. lei, echivalentul a 500.000 de euro. Este posibil ca infuzia de capital să fi fost făcută în contextul preluării de către Euroins. Tranzacţia dintre ATE Insurance şi Euroins a fost semnată în luna ianuarie a acestui an.

Dräxlmaier renunţă la o fabrică din România, 800 de angajaţi rămân fără loc de muncă

Dräxlmaier, unul dintre cei mai mari investitori germani de pe piaţa locală, care are în România în acest moment peste 15.000 de angajaţi, a anunţat că va închide capacitatea de producţie de la Piteşti, unde producea cablaje pentru in­dustria auto. Lisa Dräxlmaier Autopart este totodată şi prima companie a grupului german înfiinţată în România, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Tot la Piteşti grupul german realizează şi dezvoltare tehnică de produs, dezvoltare IT şi inginerie de testare. Restrângerea activităţii şi reducerea numărului de angajaţi au demarat încă din perioada 2015-2016. Dacă în urmă cu doi ani compania avea un număr mediu de 2.600 de angajaţi, la finalul primului semestru din 2016 numărul scăzuse la 1.300 de salariaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb