REVISTA PRESEI 28.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 28 iunie 2017

REVISTA PRESEI 28.06.2017

ADEVARUL

Guvernul Tudose, în chinurile facerii

Noul Executiv condus de Mihai Tudose va fi format în mare parte tot din miniştrii Guvernului Grindeanu, plus câteva "plombe". În mod surprinzător, Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, ba chiar asumat de PSD. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul desemnat, Mihai Tudose, şi liderii social-democraţi din teritoriu au avut ieri o primă discuţie despre componenţa noului Guvern, la Vila Lac 1 din Capitală. Potrivit unor surse politice, discuţia a fost mai degrabă de tatonare, fără să fie rostite nume concrete de miniştri. Totuşi, sursele citate au declarat pentru "Adevărul" că Guvernul Tudose va fi construit pe scheletul Guvernului Grindeanu. Spre exemplu, miniştrii PSD foarte apropiaţi de Liviu Dragnea, care deţin portofolii-cheie, vor rămâne în funcţii: Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Carmen Dan la Interne şi Olguţa Vasilescu la Ministerul Muncii.

Două depozite din Baloteşti, în flăcări

Două depozite - unul de mase plastice şi altul de mobilă - au luat foc în marţi după-amiază în localitatea Baloteşti, Ilfov. Iniţial s-a crezut că este vorba despre depozitul Farmexim. Doi bărbaţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar sunt în afara oricărui pericol. Raed Arafat a declarat că nu se mai ia în calcul varianta evacuării populaţiei. Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a dat asigurări, marţi seară, că nu există substanţe periculoase degajate în urma incendiului puternic de la Baloteşti, precizând că în privinţa poluării nu sunt probleme majore pentru sănătatea populaţiei.

Deficitul bugetar. Fost ministru PSD: "Situaţia e tragică"

După ce Ministerul de Finanţe a publicat, marţi, datele referitoare la execuţia bugetară pe primele cinci luni ale anului 2017, din care rezultă că deficitul bugetar aproape că s-a triplat faţă de perioada similară din 2016, iar cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, Ioana Petrescu, ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, susţine că situaţia este "mai gravă" decât anul trecut, chiar "tragică".

Antalya, din nou în topul preferinţelor românilor pentru vacanţă

Românii aleg Antalya ca destinaţie de vacanţă din mai multe motive, primul dintre acestea fiind raportul preţ-calitate, turcii având cele mai mici preţuri pentru sejururile la 5 stele. Dacă anul trecut, în 2016, se înregistra o scădere de aproximativ 15% pentru Antalya în preferinţele turiştilor, în acest an destinaţia revine în forţă. Având curse charter spre Antalya din principalele oraşe ale ţării care dispun şi de aeroport, Antalya este din nou în acest an destinaţia numărul unu pentru turiştii români, în ciuda problemelor politice şi de securitate care au lovit peninsula la începutul acestui an.

Secretele succesului italian în lupta antiteroristă

Spre deosebire de alte ţări europene, Italia a fost ferită până acum de atacurile teroriştilor islamişti. Experţii în securitate spun că italienii au ieşit cu lecţiile învăţate din lupta împotriva crimei organizate. Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", citat de slate.fr., serviciile secrete italiene îi supraveghează mai îndeaproape pe cei radicalizaţi şi pe cei potenţiali radicalizaţi decât omoloagele lor din vestul Europei. Confruntată cu un val de violenţe mai ales în anii '80 ai secolului trecut, Italia nu a mai fost lovită de un atentat încă de la asasinarea judecătorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, petrecută acum 25 de ani. Pe lângă stricta supraveghere a celor radicalizaţi şi suspecţi de radicalizare, Italia pune accent pe prevenţie. Este vorba de o lecţie învăţată din lupta autorităţilor italiene împotriva crimei organizate şi a terorismului de stânga.

Procurorul general: "Modificările din Camera Deputaţilor echivalează practic cu dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, "asupra consecinţelor generate de modificările legislative privin conflictul de interese". Lazăr suţine că modificările efectuate în Camera Deputaţilor echivalează practic cu dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese. Într-o primă fază, 128 de anchete vor fi clasate.

Perlele de la Bac: o glumă despre elevi sau despre sistem

Deşi au fost considerate uşoare, subiectele de la proba de Limba şi Literatura Română a Bacalaureatului din acest an au pus la încercare imaginaţia elevilor. Perlele acestora nu ar trebui să ne amuze, atrag atenţia asupra sistemului experţii, în timp ce profesorii de Română dau vina pe lipsa de interes a tinerilor. "Totul e ca apa în poezie. Poetul se îndrăgosteşte mai greu pentru că dragostea lui este ca o apă înceată şi verde la culoare, iar sufletul şi-a pierdut albeaţa". Aşa a descris un absolvent de liceu de la profilul Real poezia "Alt Cântec" de la primul subiect de la proba scrisă la Română a examenului de Bacalaureat. Un alt elev spune însă că "Poetul zice că sufletul său pluteşte ca nufărul pe ape, şi gândul e ca valul care şi el pluteşte şi apoi moare şi el şi sufletul".

Ce companii vor alcătui Fondul Suveran de Investiţii

Aproape 30 de mari companii, unele dintre ele listate la bursă, vor face parte din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), a cărui înfiinţare întârziată a fost un factor pentru demiterea Guvernului Grindeanu, scrie profit.ro. Engie, E.ON, Electrica, OMV Petrom, Telekom România, Loteria Română, Oil Terminal, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Societatea Naţională a Sării şi multe alte companii, dintre care 10 listate la bursă, sunt printre cele care vor alcătui Fondul, potrivit unui document obţinut de profit.ro. Capitalul social subscris la data constituirii Fondului va fi format din aport în natură, reprezentând pachete de acţiuni deţinute de stat la companiile din portofoliu, şi din aport în numerar în cuantum de 1,85 miliarde de lei, relevă actualul proiect, citat de profit.ro.

Cîţu: "Consiliul de Administraţie al BNR, convocat la Dragnea în birou

Vicepreşedintele comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Florin Cîţu (PNL), îi cere explicaţii guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, afirmând că duminică Liviu Dragnea, împreună cu Darius Vâlcov, a convocat în biroul său de la Camera Deputaţilor "o mega reuniune cu invitaţi verificaţi", printre care membrii Consiliului de Administraţie al BNR, pentru a discuta despre execuţia bugetară. Senatorul PNL spune că la Dragnea în birou au fost convocaţi inclusiv membrii Consiliului de Administraţie al BNR, şeful Comisiei Naţionale de Prognoză şi cel al ANAF. Dan Suciu respinge afirmaţiile.

BANCHERUL

Creditele in franci elveţieni scad cu cel mai mare ritm din ultimul an

Stocul de credite in franci elveţieni (CHF) pe care romanii le-au obţinut de la bănci in perioada 2006-2008 dinaintea crizei a scăzut cu aproape o jumătate de miliard de lei in luna mai, la echivalentul a 4,6 miliarde lei, arată statisticile BNR. Este cea mai mare scădere a volumului de împrumuturi in CHF din ultimul an, un indiciu ca băncile si clienţii lor au încheiat mai multe acorduri de conversie in lei a acestor împrumuturi. Comparativ, in luna aprilie soldul de credite in CHF s-a diminuat cu doar 200 milioane lei iar in martie cu numai 50 milioane lei, după ce in februarie scăderea era si mai mică, de doar 30 milioane lei.

CURIERUL NATIONAL

"După ce l-a înlăturat pe premierul Grindeanu, PSD, la putere, l-a propus înlocuitor pe cel ce a fost ministru al Economiei"

Într-un comentariu consacrat desemnării noului prim-ministru al României, cotidianul "Les Echos" afirmă că, "după ce l-a înlăturat fără menajamente pe Sorin Grindeanu, Partidul Social-Democrat, la putere de la alegerile din decembrie, a propus în locul său pe cel care în vechiul guvern demis a fost ministru al Economiei, Mihai Tănase... Un joc de scaune muzicale pe care, la sfârşitul zilei de luni, preşedintele Republicii, Klaus Iohannis, l-a avizat. De acum încolo poate fi constituit un nou guvern". Prezentându-l pe noul premier român, ziarul redă datele apărute în presă din România: "Mihai Tudose, doctor în ştiinţe militare, a ocupat deja postul de ministru al Economiei în perioada 2014-2015, în precedentul guvern social-democrat condus de Victor Ponta".

Ministerul Fondurilor Europene redevine minister plin, alte ministere se despart sau se unesc

Structura actuală a guvernului ar urma să se schimbe odată cu noul cabinet al lui Mihai Tudose, au precizat surse politice, pentru HotNews.ro. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene, care în prezent este în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ar urma să se rupă şi să devină din nou minister plin, condus cel mai probabil tot de Rovana Plumb. O altă modificare luată în calcul la acest moment este unificarea ministerelor Educaţiei cu cel al Cercetării. Pentru acest portofoliu a fost vehiculat numele fostului ministru al Cercetării din guvernul Ponta, senatorul Mihnea Costoiu, însă acesta ar fi refuzat propunerea, iar acum în cărţi sunt senatorii Ecaterina Andronescu şi Liviu Pop, ambii foşti miniştri.

Nouă reguli pentru combaterea spălării banilor

Cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor, care înăspreşte normele actuale şi permite contracararea cu mai multă eficacitate a unor astfel de operaţiuni, precum şi a celor legate de finanţarea terorismului, a intrat deja în vigoare. Comisia Europeană a publicat şi un raport care identifică domeniile cele mai expuse riscului de evaziune fiscală şi cele mai răspândite tehnici utilizate de infractori pentru a spăla fonduri ilicite. Noua directivă prevede, printre altele, întărirea obligaţiei de evaluare a riscurilor pentru bănci, jurişti şi contabili, dar şi stabilirea unor cerinţe de transparenţă bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăţilor comerciale.

A fraudat bugetul cu 35 milioane lei doar în anul 2015

Inspectorii antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au descoperit, după cinci luni de verificări, o companie care a prejudiciat bugetul statului cu 35,3 milioane lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, în cursul anului 2015, prin folosirea de documente false, arată un comunicat transmis marţi de autoritatea fiscală, scrie News.ro. Descoperirea a venit după ce, în perioada 6 decembrie 2016 - 24 aprilie 2017, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală au verificat vânzările de mărfuri derulate în 2015 de către o firmă pe teritoriul României şi au raportat datele la importurile realizate de firma în cauză, în vederea estimării bazei de impozitare.

Rusia avertizează Norvegia din cauza puşcaşilor marini americani

Rusia a început să ridice tonul la adresa Norvegiei. Motivul ar fi o desfăşurare militară americană în zonă. Ambasada Rusiei din Norvegia a avertizat pe pagina sa de Facebook, sâmbătă, că această mişcare ar putea "escalada tensiunile şi ar duce la destabilizarea situaţiei din regiunea de nord". "Acest pas contrazice politica norvegiană de a nu desfăşura militari străini", se conchide în comunicatul ambasadei. Norvegia a anunţat că 330 de puşcaşi marini americani vor rămâne în ţară până la sfârşitul anului 2018, cu un an mai mult decât era planificat iniţial.

Brazilia: Procurorul general al Republicii cere punerea sub acuzare a preşedintelui Michel Tamer

Acuzat de "corupţie pasivă", după o anchetă minuţioasă făcută de poliţia federală, procurorul general al Braziliei a cerut punerea sub acuzare a preşedintelui Michel Tamer. O îndelungată procedură judiciară începe împotriva preşedintelui Braziliei, pe fondul unei instabilităţi politice din ce în ce mai accentuate. Michel Temer este primul preşedinte brazilian deferit justiţiei în timpul mandatului. Demersurile judiciare împotriva sa au loc inclusiv pe fondul unei antipatii generalizate. El este creditat, conform sondajelor din ultimele două zile, cu doar 7% opinii favorabile.

Rusia vrea peste un sfert din piaţa globală în domeniul construcţiei de aeronave militare

Pe parcursul viitorului deceniu, Rusia intenţionează să acapareze 27 la sută din piaţa globală în domeniul construcţiei de aeronave militare. Dmitrii Shugaev, directorul general al Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, care a vorbit în cadrul Expoziţiei de la Paris, a descris planurile de expansiune pe noi pieţe, ca parte a unui impuls pentru creşterea exporturilor de armament rusesc. Shugaev a precizat că ţara va viza pieţele emergente din Africa, Asia şi America Latină. "Europa nu poate fi descrisă ca fiind o piaţă majoră pentru noi" , a spus Shugaev, care a subliniat că, într-un top, cu un total de 15 miliarde de dolari în 2016, exporturile ruseşti de armament sunt pe o poziţie secundă după cele ale Statelor Unite ale Americii.

Consultare publică privind noi drepturi de utilizare a spectrului radio în perspectiva tehnologiilor 5G

ANCOM a lansat o consultare publică privind necesitatea şi oportunitatea organizării unei proceduri de selecţie competitive pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în noile benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă, respectiv 694-790 MHz şi 1452-1492 MHz, precum şi în sub-benzile de frecvenţe rămase neadjudecate în urma procedurilor de selecţie anterioare. Această nouă tehnologie de comunicaţii va permite conectarea tuturor obiectelor inteligente pe care oamenii le vor folosi în viitor: oraşe inteligente, case care se vor administra singure, maşini autonome, servicii publice digitale pentru cetăţeni şi firme.

EVENIMENTUL ZILEI

Tudose ESTE OFIŢER SRI!

Patrick Andre de Hillerin, actual director al unui ziar din Tulcea şi fost angajat la Caţavencii, reacţionează pe Facebook, susţinând că nu Pressone.ro au fost cei care au semnalat pentru prima oară neregulile din CV-ul lui Mihai Tudose, ci el. Patrick Andre de Hillerin precizează pe pagina sa de socializare că informaţiile pe care le-a prezentat de-a lungul timpului au fost adevărate, aşa cum sunt şi cele referitoare la faptul că Tudose, desemnat premier al României, a avut un grad în SRI, "cel puţin locotenent-colonel".

Căldura din ultimele zile e doar de acomodare.

Un val de caniculă va lovi în zilele următoare România, un cod galben de temperaturi extreme fiind deja emis de meteorologi! Temperaturile ajung până la 40 de grade în unele zone alte ţării. Codul galben de caniculă va lovi judeţele Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Sibiu, Alba, Mureş, Dolj, Olt, Mehedinţi şi Teleorman. O a doua avertizare meteo a fost emisă pentru joi, când valul de căldură va fi şi mai accentuat, aproape toată ţara fiind sub cod galben, în timp ce cinci judeţe din sud şi sud-vest vor fi sub cod portocaliu.

Persoana care va deţine funcţia de Avocat al Poporului va avea rang şi indemnizaţie de ministru.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului a fost adoptată de plenul Senatului. Potrivit unui amendament la lege, persoana care va deţine funcţia de Avocat al Poporului va avea rang şi indemnizaţie de ministru. Plenul Senatului a votat cu 93 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 3 abţineri propunerea legislativă. "Acest proiect are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatului Poporului, în apărarea drepturilor fundamentale. A fost un parcurs legislativ cu foarte multe intervenţii, cu foarte multe propuneri în Comisia juridică, am avut multe întâlniri, câteva luni de zile. Toţi colegii au formulat amendamente şi au fost, cea mai mare parte, admise", a precizat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, citat de Agerpres.

SRI, in alertă! Un atac cibernetic a lovit Romănia

Marţi, compania Bitdefender a anunţat că la această oră mai multe entităţi din România sunt supuse unui atac cibernetic, de tip #ransomeware. Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari. Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe ţări la nivel global, printre care România, Ucraina şi Rusia.

JURNALUL NATIONAL

Ultima variată a cabinetului Mihai Tudose

Cel mai nou nume pe listă este Sorina Pintea, care are şanse mari să preia Ministerul Sănătăţii. Este managerul spitalului Baia Mare, a fost aleasă senator, dar a preferat să rămână la conducerea spitalului. Şi la Justiţie ar putea fi numită o doamnă - Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, apropiată a preşedintelui PSD Olt, Paul Stănescu. Sunt informaţii că Mariana Moţ şi Paul Stănescu au venit la Parlament, pentru discuţii cu Liviu Dragnea. Pe prima schiţă, figura Tudorel Toader. Şi la Apărare a apărut un nume nou: Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei pentru controlul SRI. Ecaterina Andronescu s-ar putea întoarce în funcţia de ministru - la Educaţie sau la Cercetare, după ce, potrivit unor surse, Mihnea Costoiu a refuzat să fie ministru. Era şi el în cărţi. Eugen Teodorovici ar putea fi noul ministru de Finanţe.

Transgaz se conectează pe hârtie cu toţi vecinii, dar bifează doar 16% din planul de investiţii în 2016

Planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor generale pentru perioada 2016-2025, gestionat de compania Transgaz, are o valoare de 1,6 miliarde de euro. Planul, care a fost aprobat la sfârşitul săptămânii trecute de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi el include opt proiecte strategice care vizează realizarea infrastructurii pentru preluarea gazelor din Marea Neagră, interconectarea sistemului românesc de transport cu cel din Serbia, dezvoltarea conexiunilor cu Republica Moldova etc. Din cele opt proiecte strategice, doar pentru cel privind construcţia coridorului de transport Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA) a fost luată decizia finală pentru realizarea investiţiilor, restul aflându-se în diverse faze de analiză.

Senatul nu mai are bani pentru pensiile speciale

Foştii senatori nu vor mai beneficia începând cu această lună de pensii speciale, din cauza fondurilor insuficiente prevăzute în bugetul Senatului. Fostul senator de Botoşani Dumitru Codreanu, care a deţinut un mandat în perioada 2000-2004, a fost înştiinţat de conducerea Camerei superioare că nu va mai primi indemnizaţia specială pentru limită de vârstă acordată foştilor senatori. Acest lucru se datorează şi faptului că după încheierea mandatului 2012-2016 numărul persoanelor care beneficiază de aceste drepturi s-a dublat, astfel că, începând cu luna iunie a anului curent, Senatul se va afla în imposibilitatea efectuării plăţii indemnizaţiilor foştilor demnitari. Conducerea Senatului subliniază că a făcut adrese către Ministerul Finanţelor pentru suplimentarea fondurilor la acest capitol.

Englezii îşi trag un portavion de 3 miliarde de lire sterline

HMS Queen Elizabeth este numele portavionului din marina regală care a ieşit în probe de mare. Portavionul a cărui construcţie a început în 2014 are un deplasament de 65 mii tone, lungimea navei fiind de 280 metri. Echipajul numără 1000 de militari şi este dotat cu 40 de avioane, potrivit Jounal de l'Aviation. Programul de constructie are un buget de 3 miliarde euro( 3,4 miliarde euro),portavionul urmînd să intre în serviciu în 2020. Un al doilea portavion,HMS Prince of Wales se află în şantierul naval din Rosyth, lângă Edinbourg, unde a fost construit şi HMS Queen Elizabeth.

Datornicii la bănci "protejaţi" de legi tembele

Zeci de români sunt îngropaţi în datorii, iar câteva sute se sinucid anual. Oamenii nu găsesc soluţii să se salveze după ce recuperatorii le bat la uşă să le ia casele, deşi există mai multe legi, votate şi publicate în Monitorul Oficial. Sunt date ca să fie, nu se pot aplica, sunt prost gândite şi se contrazic între ele. Românii ameninţaţi cu executarea silită nu mai ştiu încotro să o ia. Să meargă în instanţă şi să apeleze la darea în plată? Poate dura ani şi există riscul ca judecătorii să dea dreptate băncii. Să apeleze la falimentul personal? Legea nu funcţionează de doi ani, iar normele de aplicare, publicate recent, nu limpezesc deloc situaţia.

NATIONAL

Grupul de la Cluj şi-a luat-o...!

Cu o încăpăţânare demna de o cauza mai buna, "locotenenţii" lui Ion Tiriac, indiferent ca sunt lideri politici, patroni de presa, şefi de structuri informative, demnitari ai statului român sau interfeţele unor multinaţionale care au acaparat economia românească nu se dau duşi de la "butoanele" combinaţiilor subterane. Ce-i drept, încurajaţi si de faptul ca, până acum cel puţin, membrii tot mai numerosului "grup de la Cluj" nu prea au fost băgaţi in malaxorul Justiţiei. Iar faptul că "neamţul" Iohannis, singurul care contează din tabăra germanofilă, si-a ţinut cuvântul dat la Washington iar România are un nou guvern stabil care garantează la rândul său marile investiţii americane care vor demara mai ales in domeniul energetic arată că, de aceasta data grupul de la Cluj si-a luat-o serios in freză.

Cocoş nu se da jos de pe Sănătate!

Florian Bodog este un pesedist pe care "portocaliul" Cocoş îl susţine până in pânzele albe pentru obţinerea unui nou mandat in fruntea Sănătăţii. Mai ales că nu este singurul care "împinge căruţa" la Bodog, discretul ministru demisionar al Sănătăţii bucurându-se in continuare de sprijinul logistic al celui care, de altfel, l-a si propulsat in Guvernul Grindeanu. Si care, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, ar fi nimeni altul decât controversatul Adrian Tărău. Fiul fostului prefect de Bihor, care, după ce a fost arestat in trecut pentru contrabanda cu produse petroliere, pare să se fi reprofilat pe combinaţii medicale.

PNL si-a dat comanda de prescuri

Gata, liberalii au dat ochii peste cap. Că ii vezi ca se mai perinda pe holurile Parlamentului sau pe la vreo chemare la Cotroceni, consultare adică, nu înseamnă c-ar fi vii. Nu, urmaşii Brătienilor sunt morţi, dar nu îşi dau seama. Până la parastasul de 40 de zile mai bântuie de colo-colo si îl mai baga pe Ludovic Orban in fată. Să te baţi cu pumnul in pieptul partidului si sa o dai pe chansonete ca ei, liberalii, pot prelua oricând guvernarea, dar nu vor sa o facă decât atunci când lumea ii va vota zdrobitor, e dovada de prostie in forma cea mai pura. Tot aşteptând un vot de asemenea anvergură, e limpede ca PNL nu va prinde rând la Palatul Victoria nici măcar la posturile de pompieri civili. Ce fac acum liberalii in Parlament? Este secret. Atât de secret încât nici ei nu ştiu ce fac.

Atena, sub gunoaie

Guvernanţii greci caută soluţii pentru a-i convinge pe angajaţii din salubritate să renunţe la greva in care au intrat de 11 zile. Discuţiile de până acum s-au încheiat numai cu ciocniri intre manifestanţi si forţele de ordine. Muncitorii sunt in greva de 11 zile si Capitala este înghiţita încet, încet de gunoaie. Au acceptat sa ridice resturile din zonele turistice, din preajma spitalelor si din intersecţiile unde gunoiul bloca traficul. Peste toate acestea, meteorologii au anunţat si caniculă, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius spre finalul săptămânii, ceea ce ridica puternic gradul de infestare pestilenţială in zonele unde gunoiul este aruncat de populaţie.

ROMANIA LIBERA

Dragnea îi face lui Tudose guvern pentru şase luni

Noul premier va supravieţui la Palatul Victoria doar dacă va îndeplini obiectivele stabilite de Liviu Dragnea. Draftul noului executiv poartă amprenta şefului PSD. Printre parlamentarii PSD, premierul desemnat Mihai Tudose şi-a câştigat deja porecla de "agăţabilul", din cauza problemelor cu plagiatul şi a presupuselor relaţii cu SRI. Potrivit unor surse din PSD, Tudose ar putea avea un mandat de doar şase luni, fiind văzut în partid ca fiind "într-o perioadă de probă". Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi fixat lui Tudose câteva obiective majore, de care ar putea depinde supravieţuirea noului premier la Palatul Victoria. Este vorba de modificarea Codului Penal în sensul introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu, un sprijin guvernamental pentru legea salarizării şi înfiinţarea cât mai rapidă a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Germania va crea o nouă autoritate, pentru testarea emisiilor, după scandalul Volkswagen

Germania va înfiinţa o autoritate care se va ocupa cu testarea emisiilor maşinilor, pentru a reda încrederea consumatorilor după ce scandalul emisiilor Volkswagen a dezvăluit o problemă cu poluarea la nivelul industriei, informează Reuters, citat de Mediafax. Potrivit Ministerului Transporturilor, noua instituţie va implica organizaţii ale consumatorilor, guverne locale şi grupuri de mediu, dar şi reprezentanţi ai industriei auto şi ministere, pentru a asigura o mai mare transparenţă a testării vehiculelor. Cu toate acestea, autoritatea pentru vehicule KBA, care raportează Ministerului Transporturilor şi supraveghează, în prezent, testările autovehiculelor, va rămâne responsabilă pentru acordarea licenţelor noilor modele.

Jurnalistul Sabin Orcan, în dialog cu Răzvan Orăşanu şi Lucian Isar: Pe scaunul de premier va sta un plagiator

Directorul editorial al ziarului "România Liberă", jurnalistul Sabin Orcan, a discutat, marţi seara, cu economistul Lucian Isar, analistul economic Răzvan Orăşanu şi senatorul liberal Florin Cîţu, despre decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Mihai Tudose ca premier. "Atmosferă relaxată la PSD, după ce dl. Iohannis nu a mai refuzat propunerea domnului Tudose. El a făcut 11 studii de perfecţionare, iar apoi a plagiat o treime din teza de doctorat, după care a vrut să şi-o retragă, recunoscând, practic, plagiatul. Pe scaunul de premier va sta un plagiator, doctor la Academia SRI. Toţi oamenii care îl înconjoară sunt de la SRI. Am un gust amar, preşedintele nu a mai fost jucător", a spus jurnalistul Sabin Orcan.

ZIARUL FINANCIAR

În timp ce guvernele se fac şi se desfac, cheltuielile statului cu investiţiile au ajuns la un nivel ridicol

Statul a cheltuit pentru investiţii, în primele cinci luni din an, sub un miliard de euro (4,1 mld. lei), o sumă ridicolă pentru o ţară cu un PIB de 170 mld. euro care vrea să ajungă din urmă economiile dezvoltate. Investiţiile totale ale statului (din buget, din fonduri UE şi din împrumuturi) sunt în primele cinci luni din 2017 cele mai mici din ultimii zece ani, raportat la aceeaşi perioadă din anii anteriori. Avem în primele cinci luni din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, o scădere de 54% a investiţiilor, după cum poate fi observat în urma analizei cifrelor execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor.

Prăpastia dintre America protecţionistă şi Germania dependentă de comerţul liber se adânceşte şi mai mult

Economia creşte, afacerile merg bine, însă firmele de familie din Germania se tem din ce în ce mai mult de Brexit, de sancţiunile economice şi financiare impuse de Occident Rusiei şi de protecţionismul american. Sutele de mii de firme de familie au rădăcini adânc înfipte în comerţul internaţional şi reprezintă coloana vertebrală a celei mai mari economii europene. Nu doar afacerile privesc situaţia cu teamă. Încrederea publicului german în SUA s-a prăbuşit de când Trump a venit la Casa Albă. Sondajele arată că la niciun aliat important al SUA încrederea în preşedintele american n-a căzut atât de mult ca în cazul Germaniei de la venirea lui Trump la preşedinţia americană, în ianuarie, scrie The Local.de. Washingtonul oferă constant motive de neîncredere.

Intesa anunţă că vrea să dea mai multe credite după preluarea Veneto şi Vicenza

Carlo Messina, CEO-ul grupului italian Intesa Sanpaolo, a declarat după aprobarea tranzacţiei privind Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca că în semestrul al doilea vor fi acordate credite noi de 5 mld. euro în regiunile în care cele două bănci operează, pe lângă cele 50 mld. euro prevăzute anterior de Intesa. Banca italiană va cumpăra "anumite active şi pasive" ale Veneto Banca şi ale Banca Popolare di Vicenza, în anumite condiţii specifice. Intesa şi Veneto Banca sunt prezente şi pe piaţa românească, iar în urma acestei tranzacţii Intesa îşi poate consolida prezenţa locală ajungând la o cotă de piaţă de peste 2%. Şeful grupului italian Intesa Sanpaolo susţine că integrarea celor două bănci şi a angajaţilor acestora va fi gestionată "fără concedieri, ci doar prin încetarea voluntară a contractelor de muncă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb