• ADEVARUL
• Noua regulă impusă de Dragnea: Guvernul dă mai întâi raport la Partid
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a schimbat radical modul în care partidul relaţionează cu Guvernul. Prima şedinţă a conducerii PSD cu noul preşedinte la butoane a adus un lucru inedit: miniştrii au venit să explice partidului măsurile pe care le vor adopta, ulterior, în Guvern. Mai exact, premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, au venit ieri-dimineaţă la şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD pentru a prezenta proiectul de rectificare bugetară. Cât timp partidul a fost condus de Victor Ponta, lucrurile au stat exact pe dos: mai întâi Guvernul adopta o măsură, apoi Ponta o prezenta în BPN, când oricum nu mai puteau fi întoarse lucrurile. Însă această strategie îi permitea lui Ponta să conducă cu mână de fier partidul, să omore în faşă orice voce critică. Acum, unii susţinători ai lui Ponta au criticat pe la colţuri faptul că miniştrii au ajuns să dea raport partidului. Însă Liviu Dragnea a curmat scurt discuţia.
• Marea relocare a forţei de munca spre Vestul tarii, unde şomajul dispare
Vestul tarii o duce atât de bine încât se caută muncitori in celelalte regiuni ale României. După ce in ultimii ani diversei producători străini au deschis in Transilvania mai multe fabrici, toata mana de lucru calificata a fost angajata, iar şomajul aproape ca a dispărut. Aşa ca doritorilor din zonele sărace li se oferă, pe lângă salariu, cazare si doua mese pe zi. Asistam la un adevărat fenomen al relocării forţei de munca, spun specialiştii in resurse umane. Cel mai mare angajator din Argeş este Uzina de la Mioveni, insuficient însă pentru toata lumea, iar şomajul este de peste 5 la suta. Aşa ca acest judeţ, dar si alte 12 din sudul si estul tarii, unde şomajul este chiar dublu, au ajuns pepiniere de forţa ieftina de munca pentru judeţele din vestul tarii, Acolo şomajul oscilează intre 1 si 4 la suta. "Daca am găsi 10 mii de oameni, acum i-as angaja", spune Florin Godean, reprezentantul unei companii de resurse umane. Si nu doar angajaţii necalificaţi sunt căutaţi. Cei care ştiu germana îşi găsesc uşor un loc de munca in funcţii de conducere, in plus, cei pricepuţi in IT sunt relocaţi imediat in vest daca accepta asta.
• Cum s-a făcut de ruşine Marina rusă sub ochii lui Putin
Nave din dotarea Forţelor Navale ruse prezintă carenţe de funcţionare în contextul în care Rusia îşi suplimentează prezenţa maritimă în Marea Neagră şi în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza crizei din estul Ucrainei. Două incidente concludente în acest sens au avut loc duminică, cu ocazia unor ceremonii organizate de Ziua Forţelor Navale ruse. Potrivit site-ului Glavred, care citează nr2.ru, un incident nefericit a avut loc în timpul unei demonstraţii navale în regiunea Kaliningrad, la Marea Baltică, chiar sub ochii preşedintelui rus Vladimir Putin. O navă militară şi-a deschis lansatorul de rachete, dar preconizata lansare nu are loc. Un alt incident nefericit a avut loc la Sevastopol, la Marea Neagră, în timpul unei demonstraţii cu participarea Forţelor Navale şi Forţelor Aeriene ruse, relatează site-ul tsn.ua, care citează cotidianul local Meridian Sevastopol. De această dată nava a reuşit să lanseze racheta, dar aceasta a zburat numai câţiva metri, după care a căzut în apă. A urmat apoi o explozie puternică. Nimeni nu a avut de suferit în urma acestui incident.
• Culmea denunţului la ANAF: o asociaţie de proprietari cere Fiscului să verifice activitatea unei locatare care oferă meditaţii la matematică
O asociaţie de proprietari a transmis în luna mai a acestui an un denunţ către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în care arată că o locatară oferă contra cost meditaţii la matematică, fără să declare veniturile şi fără să plătească impozite şi contribuţii aferente acestora, şi cere instituţiei să efectueze cercetări "pentru confirmarea faptelor semnalate şi luarea măsurilor legale". "Este adevărat că suntem interesaţi de informaţii care pot fi introduse în bazele de date care sunt folosite în analizele de risc, însă pentru a fi supus controlului trebuie să depăşească pragul de semnificaţie fiscală", au declarat surse din ANAF pentru "Adevărul". Orice cetaţean sau organizaţie legal constituită poate semnala posibile cazuri de evaziune prin sesizare scrisă sau în format electronic transmisă către ANAF. Românii pot transmite Fiscului informaţii privind posibile fapte de evaziune urmând o procedură specifică. Acuzaţiile trebuie să fie întemeiate, riscându-se, in caz contrar, pedepse.
• Fenomen şocant pe lacul Herăstrău, în Capitală
Căldura sufocantă a determinat o situaţie de-a dreptul macabră în Capitală. Pe lacul Herăstrău şi-au făcut apariţia sute de peşti morţi. Bucureştenii au încins telefoanele primăriei, reclamând priveliştea şi mirosul insuportabil. De când a venit canicula, reprezentanţii primăriei sectorului 1 au început să adune peştii morţi din lac. Ce s-a întâmplat însă? "Este vorba despre fenomanul numit eutrofizare. Adică, în momentul în care e cald aşa se dezvoltă foarte multe alge care mănâncă oxigenul din apă şi peştii mor sufocaţi", a explicat CRISTIAN LASCU, expert de mediu. Pe lângă razele fierbinţi ale soarelui, şi apa murdară a lacului ucide peştii. "Este şi apa murdară o cauză pentru că această murdărie este de fapt o suspensie organică, care hrăneşte acele bacterii care consumă şi ele oxigen", a mai spus CRISTIAN LASCU. Din păcate, de câţiva ani, vara pare să fie sezonul peştilor morţi în apele bucureştene.
• A fost odată Tico sau Povestea neromanţată a colosului Daewoo, de la glorie la decădere
Asociată vreme de două decenii cu producţia de autoturisme, Daewoo riscă acum să rămână fără nume pe piaţa locală, odată cu intrarea sub spectrul lichidării a şantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries. Gigantul coreean are însă probleme încă din 2006, când preşedintele şi fondatorul Daewoo a fost condamnat la închisoare, iar compania s-a divizat - unele divizii au dat faliment, în vreme ce altele au rezistat o perioadă pe cont propriu. Aproape 10 ani mai târziu, în România, Korea Development Bank (KDB), cel mai mare acţionar al firmei care controlează şantierul naval din Mangalia, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, ameninţă cu lichidarea companiei constructoare de nave, pe fondul pierderilor excesive din ultimii ani.
• Gardul dintre Ungaria şi Serbia, veritabilă barieră antiimigraţie, va fi finalizat până la sfârşitul lunii august
Gardul dintre Ungaria cu Serbia urmează să fie ridicat până la 31 august, cu trei luni mai devreme decât era preconizat, a anunţat premierul maghiar Viktor Orban, chiar la Băile Tuşnad. dar pănă ce gardul antiimigraţie va fi gata, valuri de imigranţi ilegali au fost reţinuţi de poliţiştii unguri, în weekend. Lucrările la acest gard de sârmă au început la jumătatea lui iulie, într-o secţiune de probă. Gardul, de patru metri înălţime şi cu o lungime de 175 de kilometri, la frontiera dintre Ungaria şi Serbia, are menirea să împiedice imigranţii şi solicitanţii de azil să intre în Ungaria, un stat membru UE, de unde încearcă, ulterior, să ajungă în alte state membre ale Uniunii, prin Austria şi Germania. Cea mai mare parte dintre ei provin din Irak, Afganistan, Siria şi ţări africane. Ministerele ungare al Apărării şi de Interne au anunţat săptămâna trecută că realizarea acestui proiect, în totalitate, se va încheia în noiembrie. Gardul a provocat reticenţe din partea Comsiei Europene (CE) şi a şocat Belgradul.
• BANCHERUL
• Băncile au inventat un nou tip de credit: de nevoi imobiliare, adică pentru renovarea sau modernizarea locuinţelor
Un sondaj al Provident arata ca daca ar avea 10.000 de euro, cei mai mulţi romani i-ar folosi pentru a-si repara casa. Si cum tot ei spun ca niciodată nu ar putea economisi aceasta suma, singura soluţie rămâne tot un împrumut de la banca sau un IFN. Astfel ca instituţiile de credit au si venit cu oferte care sa satisfacă cererea: băncile au inventat un nou tip de împrumut, cu sau fără ipoteca, destinat special renovării sau modernizării locuinţelor, in timp ce IFN-urile sunt dispuse sa acorde credite mai mari, necesare pentru cheltuielile de amenajare a unui imobil. De exemplu, Raiffeisen Bank a lansat un credit cu destinaţie imobiliara, fără ipoteca, cu valori intre 3.000 si 15.000 de euro echivalent in lei, bani ce pot fi folosiţi pentru modernizare, extindere, renovare, viabilizare teren, dar si pentru achiziţia sau construirea unui imobil sau refinanţarea altui împrumut. Creditul se poate rambursa pe o perioada de pana la 10 ani, dublu fata de un credit de nevoi personale standard, fără ipoteca. In schimb, este necesar un avans de 40% din valoarea proiectului, ce se poate demonstra prin bani intr-un cont bancar.
• Uniunea Societăţilor de Asigurări (UNSAR), anchetata de Consiliul Concurentei
UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) este anchetata de Consiliul Concurentei pentru ca ar fi furnizat in regim preferenţial informaţii comerciale privind vânzările firmelor de asigurări unei publicaţii de specialitate (Media Xprimm), care le redistribuia, contra cost, astfel încât unii concurenţi de pe piaţa asigurărilor aflau înaintea altora respectivele date, profitând de ele in strategia de vânzări. Investigaţia a fost declanşată din oficiu, a anunţat Consiliul Concurentei. Reprezentanţii instituţiei au precizat, pentru Bancherul.ro, ca decizia de iniţiere a investigaţiei s-a bazat pe informaţii din piaţă, nu pe o plângere din partea vreunei companii de asigurări, caz in care s-ar fi făcut aceasta precizare. Media Xprimm este suspectata că "prin produsele care erau oferite de această companie, nu cele date fără plată, ci cele vândute pe bază de abonament, se distribuiau aceste informaţii sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piaţă.
• CURENTUL
• Mişu Negriţoiu a încălcat embargoul SUA impus Iranului
Încă nu s-au stins ecourile extrădării intempestive a lui Aurel Frăţilă, iubitul Biancăi Brad care comercializase nişte componente americane eludând interdicţiile americane din domeniu. Deşi nu exista nicio condamnare, ÎCCJ l-a extrădat imediat, Frăţilă fiind dus iniţial la Guantanamo şi apoi condamnat la 5 ani din care a şi executat jumătate. Aflat la conducerea executivă a ING România, Mişu Negriţoiu a încuviinţat o tranzacţie ilegală, care încălca la acel moment embargoul economic impus de SUA Iranului scriu jurnaliştii de la REALITATEA.NET. ING România a jucat un rol esenţial ca bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziţionat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air. Mişu Negriţoiu a falsificat documentele bancare pentru a ascunde originea americană a motorului şi destinaţia lui - piaţa iraniană. În SUA, aceste fapte au un termen de prescripţie uriaş dar în România orice faptă în afară de omor, tortură, crime împotriva umanităţii şi genocid s-a prescris până acum. Totuşi pare că se încălzeşte terenul pentru o cerere de extrădare.
• Etape - de Tia Şerbănescu
Potrivit unui sondaj INSCOP privind încrederea electoratului, dl. Iohannis a început să scadă. Câte-un pic. Acum a stat la 61%, oricum mai mult decât ceilalţi politicieni la un loc: Ponta şi Oprescu au 21%, Oprea 17%, Gorghiu 15%, Macovei 14%, Dragnea 9%. Mai plini de încredere sunt guvernatorul Isărescu (43%) şi George Maior (27%) proaspăt ambasador în SUA. Şi SUA şi-au desemnat, în sfârşit, un ambasador la Bucureşti, Hans Klemm, căruia la audierea în Congres i s-a cerut să aibă grijă ca dna Kovesi să beneficieze de sprijinul guvernului. DNA are deja relaţii bune cu guvernul: acesta i-a oferit materie primă din belşug. Primul inculpat al ţării, premierul Ponta, e convins însă că e ţinta justiţiei şi victima lui Iohannis ("când se supără ne mai face un dosar") care a fost protejat de ÎCCJ: "au aşteptat rezultatul alegerilor, dacă pierdea îl declarau incompatibil". Vrea să spună că dacă el câştiga, nimeni nu-l mai inculpa. Schimba binomul DNA-SRI cât ai clipi. Aşa, îi saltă binomul.
• CURIERUL NATIONAL
• Ministerul Finanţelor SUA: Mişu Negriţoiu a falsificat documente bancare
Mişu Negriţoiu, fost director ING România, ar fi încuviinţat o tranzacţie ilegală, care încălca la acel moment embargoul economic impus de SUA Iranului, susţine Realitatea TV, şeful ASF afirmând ulterior ca ar fi fost implicat in acele tranzacţii derulate in perioada 2003 - 2004. Potrivit sursei citate, ING România a jucat un rol esenţial ca bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziţionat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air. Motorul era produs în SUA, astfel că achiziţionarea lui de către o entitate din Iran încălca flagrant embargoul. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, actualul şef al ASF se află pe lista neagră a Departamentului de Stat american şi ar putea primi interdicţie de a intra în SUA pentru o perioadă de timp ca urmare a acestui delict. Ulterior, şeful ASF, Mişu Negriţoiu, a precizat ca aceste informaţii sunt simple presupuneri.
• Bugetul României, Făt-Frumosul economiei
Rectificarea bugetară ţine cont de o creştere economică de mai mare faţă de cât se estimase iniţial, dar şi de un PIB cu aproape 9 mld. lei mai mic decât se credea. "Ca urmare a luării în considerare a unei creşteri economice de 3,3% faţă de 2,5%, cât s-a avut în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, şi a unui produs intern brut în valoare nominală de 701,0 miliarde lei, faţă de 709,7 miliarde lei cât s-a estimat iniţial", se arată în nota de fundamentare a actului normativ. Bugetele ministerelor cresc astfel cu 4,46 mil. lei, exceptând Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sănătăţii, ale căror bugete scad cu aproape 1,6 mld. lei. În ceea ce priveşte cheltuielile, guvernanţii au estimat că acestea se vor majora, pe sold, cu suma de 1.121,7 mil. lei
• Ce ar face românii dacă ar avea 10.000 de lei?
Deşi foarte mulţi români nu vor avea ocazia să aibă atâţia bani la dispoziţie, asta nu-i împiedică să viseze, iar într-o măsură destul de mare listele dorinţelor par pe cât se poate de realiste, semn că aceştia îşi dau seama, totuşi, că 10.000 de lei nu reprezintă, în acelaşi timp, o sumă foarte mare. "Dacă ar avea în buzunar 10.000 de lei, mai bine de o treime dintre români şi-ar renova locuinţa, 31% dintre ei şi-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi", relevă un sondaj realizat la cererea Provident Financial România. În acelaşi timp, un sfert dintre români cred că, în condiţiile actuale, nu ar reuşi niciodată să pună deoparte 10.000 de lei; un procent similar (25%) consideră că le-ar trebui 2 sau 3 ani, în timp ce 1 român din 5 spune că ar putea economisi această sumă în 5 ani. Smartphone-ul este cea mai importantă achiziţie din ultimul an pentru 20% dintre respondenţi, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), de laptop (13,2%) şi de maşină (11,5%).
• 100 milioane de chinezi în turismul internaţional
În anul 2014, pentru prima dată, numărul turiştilor chinezi peste hotare a fost de peste 100 milioane - 107 milioane, cu o creştere de 20% faţă de anul precedent. Din aceşti turişti chinezi, turiştii în vârstă de 18-35 ani, precum şi bogătaşii chinezi constituie principala forţă. Se prevede că, peste 4 ani, numărul turiştilor chinezi peste hotare va fi de 174 milioane, iar valoarea consumului turiştilor chinezi va fi de 264 miliarde dolari pe an, care ar fi aproximativ echivalent cu PIB al Singapore. Lista primelor 10 ţări (regiuni) - destinaţii preferate de turiştii chinezi: Australia, Japonia, Franţa, Hong Kong, Coreea de Sud, Statele Unite, Maldive, Germania, Thailanda, Taiwan. Lista celor 5 monumente istorice preferate de turiştii chinezi : Piramida Giza (Egipt), Munţii Fuji (Japonia), La Tour Eiffel (Paris, Franţa), Palatul Versailles (Paris, Franţa), Veneţia (Italia).
• Bursa din China s-a prăbuşit cu 8,5% într-o singură zi
Bursa din China s-a prăbuşit cu 8,5% într-o singură zi, aceasta fiind cea mai gravă pierdere înregistrată din ultimii opt ani, potrivit Digi 24. Autorităţile nu au oferit informaţii privind suma concretă. Căderea a fost provocată, potrivit presei, de intervenţia tot mai redusă a autorităţilor pe pieţele de capital, dar şi pe fondul temerilor investitorilor că oficialii de la Beijing se vor implica mai puţin în susţinerea Bursei. Agenţia de stat chineză responsabilă de Bursă a cheltuit sute de milioane de euro pentru susţinerea pieţei de capital, susţin companiile de brokeraj din China. Totodată, şi celelalte burse financiare asiatice au deschis în scădere, din cauza unor rezultate sub aşteptări raportate de mai multe companii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Iohannis a cheltuit banii de deplasări externe, dar a primit alţii de la Guvern
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului, Administraţia Prezidenţială va primi peste 10 milioane de lei pentru "Autorităţi publice şi acţiuni externe". Iniţial, Administraţia Prezidenţială a avut un buget de deplasări externe de 4,9 milioane lei, adică peste 1,1 milioane euro, cu circa 10% mai mult decât în 2014, în mandatul lui Traian Băsescu. Bugetul Administraţiei Prezidenţiale, care era iniţial de 28.234.000 lei, creşte astfel cu aproximativ 35%. Această sumă ar trebui cheltuită în doar cinci luni. În 2014, preşedintele Băsescu a primit de la bugetul elaborat de guvernul Ponta şi aprobat de Parlamentul dominat de USL doar 25,5 milioane lei.
• Reuniune NATO pentru situaţia din Turcia
Alianţa Nord-Atlantică se reuneşte azi la solicitarea Ankarei, în timp ce Turcia atacă deopotrivă ţinte ale ISIS şi ale kurzilor, iar situaţia internă este explozivă. Reuniunea NATO de astăzi, solicitată de Turcia, este a cincea din istoria Organizaţiei care are loc prin invocarea Articolului 4 din Tratatul Fondator, ce se referă la ameninţări la adresa integrităţii teritoriale, independenţei politice sau securităţii statelor membre. Tancurile turce au atacat ieri dimineaţă cu obuze un sat din nordul Siriei, controlat de forţele kurde, rănind patru persoane, potrivit unor surse din Uniunea pentru Apărarea Kurzilor (YPG), citate de AFP. "În loc să atace poziţiile deţinute de teroriştii ISIS, forţele turce atacă poziţiile noastre", se arată într-un comunicat al YPG. După atentatul de lunea trecută, de la Suruc, în care au murit 32 de persoane, Turcia a fost cuprinsă de un val de manifestaţii. Protestatarii au acuzat regimul de la Ankara de o politică ambiguă faţă de ISIS, bănuită că a produs atacul de la Suruc.
• Imagini senzaţionale cu Adrian Sârbu si iubita pe plaja din Mamaia!
In urma cu aproape doua luni, unul din cei mai influenţi oameni de televiziune post-Revoluţie a fost plasat in arest la domiciliu, după ce a stat in arest preventiv, acuzat fiind de instigare la evaziune fiscala si spălare de bani. Profitând de noile reglementari ale legislaţiei penale, Sârbu a reuşit sa-i înduplece pe judecători sa-i schimbe regimul, fostul mogul media fiind eliberat sub control judiciar, lucru care ii da magnatului mass-media o anumita libertate de mişcare. Weekendul trecut, fostul boss de la PRO TV s-a relaxat la mare, însoţit bineînţeles de partenera sa de viată. Sârbu a fost surprins la o terasa de fiţe, alături de câteva persoane apropiate. După un prânz uşor, de vara, mogulul media si iubita lui au simţit nevoia sa-si facă siesta. Cei doi au pornit într-o plimbare agale, la malul marii, o ipostaza inedita pentru bărbatul in vârsta de 60 de ani, obişnuit pe vremea când conducea un imperiu media sa fie o apariţie extrem de discreta in public.
• CHINA se prăbuşeşte? Bursa de la Shanghai a pierdut jumătate de trilion de dolari în câteva ore
Temerile privind o nouă criză financiară globală sunt alimentate în continuare de instabilitatea extremă a Bursei de la Shanghai. Bursele din cele mai importante state ale Europei (Marea Britanie, Germania, Franta, Italia) înregistrează minusuri şi de peste 1,2%. Preţul cuprului scade, pe fondul temerilor potrivit cărora cererea din partea Chinei, principalul cumpărător pe plan mondial, va fi mai mică pe măsură ce economia îşi pierde suflul. Scăderea bursei era, la ora locală 11.15 (ora României), de 8,5%. La o capitalizare bursieră totală estimată la 5,5 trilioane de dolari, acest minus înseamnă o scădere de aproape 500 miliarde dolari. Acesta este cel mai mare minus înregistrat într-o singură zi de bursa chineză. Acum, cei mai mulţi investitori se tem că bursa chineză se îndreaptă rapid către un crash de proporţii. Iar asta va însemna, aproape sigur, o scădere semnificativă pe toate pieţele financiare ale planetei.
• JURNALUL NATIONAL
• Ponta: Mi se pare că este o mare lovitură împotriva ideii de justiţie această practică cu surse judiciare
Premierul Victor Ponta a declarat luni că, în opinia sa, ''practica cu sursele judiciare'' este o mare lovitură împotriva ideii de justiţie, pentru că manipulează opinia publică. "Detest şi mi se pare că este o mare lovitură împotriva ideii de justiţie această practică cu surse judiciare, în general sunt date ca să manipuleze opinia publică. Eu am citit cu o oră înainte să ajung la DNA ce urma să îmi spună mie procurorul peste o oră, ceea ce mi s-a părut anormal, ca să fiu sincer. Am văzut în presă, pe surse judiciare, lucruri despre care după aceea oamenii au arătat că erau clar minciuni. (...) Fiecare jurnalist îşi face şi el o relaţie cu cineva de acolo, un poliţist, un procuror, un portar. Eu cred că este foarte rău că în general sunt lucruri de manipulat. Nu ştiu ce înseamnă surse judiciare, cred că există comunicate şi ...", a spus Ponta la Antena 3 în contextul în care se vorbea despre cazul tinerei violate de la Vaslui.
• Agricultorii din Parlament. Iată cei mai mari moşieri dintre aleşi
Din cei 554 de senatori şi deputaţi, aproape jumătate dintre ei au investit în terenuri agricole, pe care fie le-au lucrat sau şi-au făcut ferme, fie le-au dat în arendă. Împreună, aleşii noştri deţin mii de hectare de pământ, aşa că nici nu-i de mirare că au făcut bani frumoşi. Latifundiarul Parlamentului, campion la hectare, este deputatul PNL de Călăraşi, fost democrat-liberal, Vasile Iliuţă. Acesta are 450 de hectare în localitatea Vâlcelele, cumpărate împreună cu soţia sa. Din 1994, deputatul Iliuţă şi-a tot mărit moşia, cumpărând pământ aproape în fiecare an. Ultimele cincizeci de hectare le-a cumpărat în 2014. Pe locul doi la capitolul teren agricol se află deputatul PSD de Tulcea, Ion Bălan. Acesta are 421 de hectare de pământ în localitatea Baia, cumpărate în ultimii zece ani, alături de soţie. Pe locul trei îl găsim pe fostul om de casă al Elenei Udrea, Marin Anton (fost PDL, fost PNL, fost PMP, actualmente la UNPR. Marin Anton are 30 de terenuri, care ajung la peste 200 de hectare în judeţele: Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Buzău şi Prahova.
• Reţeta vânzărilor imobiliare în timp-record
Cei care vor să-şi cumpere un apartament în această perioadă au oferte foarte bune. Constructorii s-au reorientat, pe o piaţă încă marcată de criză, şi au apelat la cele mai ingenioase strategii de marketing. Piaţa imobiliară a suferit multe transformări în ultimii ani, dar merge spre bine de la jumătatea anului trecut, când s-a înscris pe un trend de stabilitate, spun dezvoltatorii imobiliari care se întrec în discounturi şi facilităţi pentru clienţi. Celor care vor să ştie exact în ce locuinţe investesc, dezvoltatorul imobiliar le pune la dispoziţie toate datele referitoare la construcţie. Pentru fiecare apartament există documentaţie, din care reiese calitatea tehnică. Cei care doresc să achite în avans pentru locuinţe fie prin credit bancar, fie făcând plata integral trebuie să ştie că dezvoltatorii imobiliari serioşi îşi iau, mai nou, banca drept garant.
• NATIONAL
• Belea la Camera Deputaţilor! Operaţiunea "Comisionul", in atenţia procurorilor anticorupţie
De parca nu ar fi fost îndeajuns de terfelita imaginea Parlamentului, iată ca un nou scandal este pe cale sa explodeze, situaţia fiind momentan strict monitorizata de către procurorii anticorupţie. In vizorul anchetatorilor se afla Camera Deputaţilor, prin câţiva dintre reprezentanţii de seama ai conducerii acesteia. Însă culmea este ca nu doar politicieni, ci, de-a valma, şefi ai Camerei, înalţi funcţionari si chiar un ditamai generalul dintr-un anume serviciu secret. Care, acum, se afla într-o situaţie de-a dreptul tragicomica. Pentru ca, după ce au apucat sa îşi încaseze comisioanele aferente unei bănoase afaceri cu modernizarea si instalarea anumitor tehnologii de supraveghere in Camera Deputaţilor, nu mai ştiu acum pe unde sa scoată cămaşa. Pentru ca, intre timp, au descoperit ca exista reale scurgeri de informaţii către structurile informative cu privire la combinaţia secreta pe care o puseseră pe roate. Aşa ca acum, ca sa scape, ar da bucuroşi comisioanele primite înapoi.
• Ponta si Iohannis, in afara ariei de acoperire
Cu cat s-au scurs mai multe zile, cu atât relaţia premier-preşedinte s-a scurtcircuitat si mai rău, schimbul de replici făcându-se prin intermediul Facebook sau la televizor. "Domnul Ponta nu mai nimereşte telefoanele, nu mai ştie sa discute cu preşedintele României de ceva vreme, cam din iunie. Poate ca ar fi fost de evitat anumite lucruri care au provenit si din lipsa de comunicare, respectiv haideţi sa vorbim despre nominalizarea domnului Fifor la Ministerul Transporturilor, de Codul fiscal. Adică nu poţi pur si simplu sa laşi o hârtie la Palatul Cotroceni si sa ne spui, constituţional corect: Îl propunem pe domnul Fifor. Nu se face asa. (...) Preşedinţia României nu este o cutie poştala in care laşi ceva si după aceea aştepţi ca lucrurile sa se întâmple", i-a reproşat Dan Mihalache premierului.
• PUTEREA
• Falimentul RADET salvează Capitala. Soluţia radicală, în avantajul bucureştenilor şi al municipalităţii
RADET Bucureşti a obţinut luni, 27 iulie a.c., o victorie provizorie în instanţă. Suspendarea executării silite impuse de către ELCEN până la judecarea cauzei pe fond înseamnă pentru RADET că are acces la banii pentru revizii şi reparaţii la instalaţiile de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti. Numai că accesul la bani nu rezolvă problema. Deşi reprezentanţi ai Guvernului vorbesc cu jumătate de gură despre insolvenţa sau chiar despre falimentul RADET, această ipoteză se conturează tot mai clar şi pare să fie singura soluţie de salvare a serviciului de termoficare al Capitalei.
• Mircea Geoană: "Dragnea reprezintă esenţa antireformei"
Mircea Geoană analizează tăios urzelile, trădările şi comploturile pentru tronul PSD. Partidul Social Democrat trece printr-o situaţie explozivă la interior, deşi taberele implicate în conflict încearcă să acopere zgomotul războiului sub veşnicele sloganuri ale unităţii şi solidarităţii care dau puterea partidului. Demisia lui Ponta din fruntea PSD, încercarea premierului de a planta la conducerea formaţiunii un om de-al lui şi culminând cu lovitura de palat a lui Dragnea, adus în frunte pe umerii şefilor locali, despre toate acestea, dar şi alte subiecte i-am cerut părerea unui om care a condus PSD şi ştie bucătăria internă a celui mai mare partid din România, dar care a fost exclus din formaţiunea social-democrată tocmai de personajele pomenite mai sus: Mircea Geoană, acum preşedinte al Partidului Socialist Românesc (PSRO).
• ROMANIA LIBERA
• Baronii şi protecţia socială bat investiţiile şi infrastructura
Proiectul de rectificare bugetară prevede mai mulţi bani pentru primării şi consilii judeţene şi pentru Ministerul Muncii. În schimb, Ministerul Transporturilor pierde aproape un miliard de lei. Pe de altă parte, investiţiile scad cu 20% faţă de 2014, an considerat foarte slab. Analiştii economici atrag atenţia că reducerea investiţiilor va afecta negativ dezvoltarea economică. Proiectul de rectificare prevede că bugetul de stat pe anul 2015 se majorează la venituri cu suma de 287,1 milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1.121,7 milioane lei, iar deficitul creşte cu 834,6 milioane lei. În mod semnificativ, proiectul rectificării a fost discutat, ieri, de către conducerea PSD şi de către coaliţia de guvernare, cu o zi înainte de a fi aprobat de Executiv, într-o şedinţă specială convocată pentru astăzi. Atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au fost chemaţi special la partid pentru a prezenta proiectul.
• Parchetul General s-a făcut de râs la CEDO
Preşedintele CEDO, Dean Spielmann, l-a avertizat pe procurorul general al României, Tiberiu Niţu, că a citat-o NELEGAL pe Iulia Motoc, judecător al Curţii, la audieri în dosarul "ERATA" în care sunt cercetaţi judecătorii Curţii Constituţionale a României pentru o hotărâre pronunţată, spun surse judiciare. Dean Spielmann precizează clar scopul demersului său şi anume că "declaraţia pe care eu o emit în calitate de preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului este de a clarifica, în beneficiul autorităţilor române, poziţia în ceea ce priveşte imunitatea judecătorului Motoc ca judecător al Curţii". Altfel, România e pasibilă de condamnare. CEDO nu i-a permis judecătoarei Iulia Motoc să se prezinte pentru a fi audiată la data de 16 iulie 2015 în dosarul "Erata", spun surse judiciare.
• Complotul drahmei al comuniştilor eleni
Membri ai Platformei de Stânga din partidul Syriza, la putere la Atena, au plănuit jefuirea rezervelor Băncii Centrale şi piratarea conturilor contribuabililor, pentru pregătirea revenirii la drahmă. Reuniţi pe 14 iulie la Hotel Oscar, într-un cartier din centrul Atenei, care a urmat unui summit al UE privind datoria Greciei, membrii unei facţiuni a platformei de stânga Syriza, la guvernare, au dezvăluit punctele unui adevărat complot de lovitură de stat financiară. Arestarea guvernatorului Băncii Centrale, vidarea rezervelor, apelarea Moscovei pentru ajutor, sunt câteva elemente ale unui plan secret pentru a readuce Grecia la drahmă. Dezvăluirea urzelilor secrete ale comuniştilor aflaţi la putere au indignat partidele de opoziţie care cer explicaţii. Planurile au fost dezvăluite de înalţi funcţionari şi de ziarişti simpatizanţi ai Syriza prezenţi la reuniune, care au fost informaţi de discuţiile de dincolo de uşi.
• ZIARUL FINANCIAR
• Statul se arată a fi din ce în ce mai asistenţial: taie de la investiţii ca să dea la protecţie socială
În ciuda faptului că proiectul rectificării prevede tăierea unui miliard de lei de la Transporturi, noul preşedinte al PSD Liviu Dragnea susţine: Nu se taie banii de la infrastructură. Surpriza primei rectificări bugetare din acest an este tăierea unui miliard de lei de la Ministerul Transporturilor care gestionează investiţiile majore de infrastructură, în vreme ce partea de protecţie socială reprezentată de Ministerul Muncii primeşte 1,2 mld. lei în plus pentru a face faţă cheltuielilor asistenţiale. Guvernul va aproba astăzi prima rectificare bugetară din acest an, una "pozitivă" cum a calificat-o premierul Victor Ponta. Pozitivă pentru că semestrul 1 înregistrează un excedent bugetar record, de 0,6% din PIB (1,4% din PIB excedent primar), prin urmare, după cum spune şeful Executivului, există bani şi pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, şi pentru pensiile speciale şi pentru alte cheltuieli sociale care nu erau prevăzute.
• Economia românească este tot mai dependentă de cash: numerarul aflat în circulaţie bate încă un record
Cash-ul existent în economie a crescut cu 6 miliarde de lei în ultimul an şi cu 300 de milioane de lei în luna iunie. Numerarul aflat în circulaţie a urcat luna trecută la un vârf istoric de 42,3 mld. lei (echivalentul a 9,5 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans din ultimii trei ani, potrivit datelor BNR. "Utilizarea largă a numerarului poate reflecta lipsa de educaţie financiară şi gradul redus de penetrare a serviciilor bancare. Ţările în care utilizarea cash-ului este ridicată au de obicei şi o economie nefiscalizată semnificativă. Luna iunie marchează şi o creştere sezonieră a numerarului specifică perioadei de concedii", a explicat Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank. Cash-ul existent în economie este mai greu de controlat comparativ cu plăţile în mediul electronic şi de aceea contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane. În 2013, evaziunea fiscală era estimată la 15% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 95 mld. lei (echivalentul a 21 mld. euro), potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.
• Topul fondurilor mutuale cu cea mai mare constanţă în obţinerea de profit
Primul clasat într-un an nu garantează câştigul investitorilor din anii viitori, arată o analiză a ZF pe ultimii cinci ani. Fondurile care copiază structura unui indice bursier de acţiuni s-au situat constant pe primele poziţii în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale din ultimii cinci ani, potrivit unei analize realizate de ZF. Un singur fond administrat activ a reuşit să fie în top cinci performeri în doi ani, însă în alţii doi se află la extrema opusă. Fondul de indice Certinvest XT Index, ce copiază indicele celor mai lichide 25 de companii de la bursa din Bucureşti, s-a situat în trei ani diferiţi pe primele cinci poziţii în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale. Cumulat, în intervalul cuprins între 30 iunie 2010 şi 30 iunie 2015 fondul are un randament de 64%. În acelaşi interval indicele pe care îl copiază a urcat cu 53%, diferenţa la câştig pentru fond provenind din dividendele încasate de la companiile ce fac parte din indice.