REVISTA PRESEI 28.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 septembrie 2015

ADEVARUL

Klaus Iohannis a susţinut prima intervenţie la ONU

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut duminică prima sa intervenţie în cadrul Adunării Genarale a ONU. Şeful statului a vorbit în cadrul summitului privind Agenda de dezvoltare durabilă, o întâlnire axată pe combaterea sărăciei la nivel mondial. Acelaşi summit mai programează intervenţia lui Barack Obama, preşedintele SUA, dar şi a lui Valdimir Putin, preşedintele Rusiei. Şeful statului a fost al 11-lea vorbitor. În faţa sa au luat cuvântul preşedintele Bulagriei, Kazahstanului şi Azerbaidjanului şi i-a succedat preşedintele Belarusului, Alexandr Lukasenko, însă ordinea a fost mai puţin importantă, programul fiind stabilit în funcţie de întâlnirile bilaterale pe care le-au programat şefii de stat şi de guvern prezenţi al New York. Tot astăzi va vorbi la ONU şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, programat al 19-lea la microfon. Prezenţa lui Putin în SUA este cu atât mai importantă cu cât ultimul discurs suţinut de preşedintele Rusiei la ONU a fost în urmă cu 10 ani. Barack Obama va vorbi şi el în Adunarea Generală a ONU, în jurul orei 22.00, ora României.

Liviu Dragnea intră fără adversar în cursa pentru şefia PSD

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, va fi practic singurul care îşi va putea depune candidatura la şefia PSD, având susţinerea tuturor filialelor PSD, mai puţin două dintre ele. Procedura de alegeri condiţionează depunerea candidaturii de susţinerea a cinci organizaţii. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi-a lansat, ieri, candidatura la şefia PSD, în uralele social-democraţilor din Teleorman, organizaţie din care provine şi care l-a propus candidat la preşedinţia PSD, condiţie pe care trebuie să o îndeplinească fiecare candidat. Liviu Dragnea a reuşit să-şi înfrângă contracandidaţii înainte de începerea propriu-zisă a competiţiei, care se ar fi trebuit să se dea în 11 octombrie, atunci când cei 500.000 de membri PSD sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele partidului din care fac parte. Membrii PSD vor găsi însă pe buletinul de vot un singur nume: Liviu Dragnea, o situaţie fără precedent în istoria PSD.

Şpaga de la Apa Nova venea din conturile secrete ale directorilor francezi

Bani plimbaţi prin trei ţări, contracte fictive de milioane de euro, cumpărare de influenţă în administraţia publică, denunţul unui milionar şi interceptări sunt ingredientele celei mai recente mega-anchete de corupţie. Doi directori din cadrul firmei Veolia Eau (Franţa)- care controlează compania Apa Nova, Bruno Roche (44 de ani) şi Lorand Lalague (43 de ani), gestionau mai multe conturi "secretizate", potrivit procurorilor DNA. Roche a fost directorul general al Apa Nova (2008-2013) şi este unul dintre administratorii companiei, iar Lalague a fost director general al Apa Nova (2013-2015). "Aceste conturi sunt folosite pentru plata sumelor cu destinaţie ilicită", spun anchetatorii. Din aceste conturi s-ar fi scurs bani pentru a cumpăra influenţa unor reprezentanţi din Primăriile şi Consilile Locale/Generale ale Sectorului 1 şi ale oraşului Bucureşti.

"Rail Force One". Cum arată trenul cu care s-au plimbat aproape toţi preşedinţii

"Rail Force One" poate fi la dispoziţia preşedintelui ţării în orice moment, după cel mult 35 de minute de la solicitare. Cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la inaugurarea podului Saligny - Cernavodă şi a 155 de ani de la darea în folosinţă a liniei ferate Cernavodă-Constanţa, o delegaţie oficială de la Bucureşti a fost adusă la Cernavodă, apoi la Constanţa, cu un tren mai puţin obişnuit. Este chiar trenul prezidenţial, "Rail Force One", construit în anii '70-'80 pentru a fi pus la dispoziţia Preşedinţiei, în vederea deplasărilor pe calea feroviară mai mult sau mai puţin oficiale. "S-au plimbat cu el şi Nicolae Ceauşescu, şi Ion Iliescu, şi Emil Constantinescu, dar cel mai mult l-a folosit Traian Băsescu. Domnul Klaus Iohannis încă nu s-a urcat aici, dar îl aşteptăm cât de curând", ne-au spus oamenii care administrează garnitura specială.

Cu sabia lui Damocles deasupra capului: Cum îşi va plăti omenirea datoria de 60.000 de miliarde de dolari

Grecia a fost prima ţară din UE care a intrat în incapacitate de plată din cauza cheltuielilor nesăbuite din bugetul de stat. Însă pericolul nu a trecut, alte state având niveluri nesustenabile ale datoriei publice. SUA este cea mai îndatorată ţară din lume în termeni nominali, datoria sa reprezentând 29% dintr-o datorie globală totală de 60.000 de miliarde de dolari. Această cifră nu reprezintă corect ierarhia celor mai îndatorate state pentru că nu ia în calcul dimensiunea reală a economiilor dezvoltate, relativ la economiile din ţările sărace. Datoria publică a României creşte la aproape 140% dacă o raportăm la veniturile bugetului consolidat. O mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, care la noi este de 32%, faţă de o medie de 40% la nivel de UE, ar însemna o îmbunătăţire a ratingului de ţară. În concluzie, chiar dacă România are un grad mai redus de îndatorare decât media UE, din cauza dificultăţii de a colecta taxe şi impozite pentru buget, povara datoriei este mai mare decât arată raportarea doar la PIB.

România a scăpat de "centura" FMI, dar mai vrea una

Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a expirat sâmbătă, 26 septembrie, în condiţiile în care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizată cu succes încă din luna martie 2014, ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii instituţiei în privinţa fiscalităţii, ţara noastră acumulând restanţe şi în cazul reformării companiilor de stat. Guvernul vrea o nouă înţelegere cu instituţia financiară mondială pentru a se împrumuta mai ieftin pe pieţele mondiale, mai ales în contextul în care noul Cod Fiscal şi apropiata majorare a salariilor în sistemul bugetar vor duce deficitul aproape de 3% în anul 2016. Numai că oficialii români s-au contrat aproape continuu cu FMI în cadrul ultimului acord, astfel că negocierea unuia nou devine o sarcină mult mai grea.

"Regina diamantelor rare": povestea oltencei care a reuşit să pună bazele unui imperiu în valoare de milioane de euro în Asia

Bijuteriile în valoare de milioane de euro, încrustate cu pietre preţioase rare, colecţiile de artă impresionistă şi articolele de modă bărbăteşti de lux, lucrate în stil italian, au transformat-o pe românca Narcisa Pheres într-o adevărată vedetă în Asia. Absolventă de filologie, olteanca construit un adevărat imperiu pe piaţa produselor de lux din Asia. În vârstă de 40 de ani, Narcisa Pheres, orginară din orăşelul dunărean Corabia, se poate declara o femeie împlinită. Plecată din ţară la scurt timp după terminarea Facultăţii de Filologie, în urmă cu mai bine de 18 ani, românca împleteşte şi depleteşte cu succes iţele pieţei de afaceri de lux din Asia, fiind cunoscută peste hotare drept "Regina Diamantelor". Narcisa Pheres, soţie, mamă, om de afaceri, o simplă persoană, aşa cum se autodefineşte, este designer de bijuterii, dealer de artă şi pietre preţioase, creator de modă bărbătească de lux şi directorul executiv al unei companii de renume mondial. Povestea Narcisei a început în Japonia, unde a lucrat ca trader de artă (n.r. expert în comerţ, finanţe, economie).

Catalonia a votat pro-independenţă: Alianţa "Împreună pentru Da" vrea să declare independenţa de Spania în doar 18 luni

Catalonia a ieşit duminică la vot în alegerile regionale. Potrivit exit-pollurilor, majoritatea voturilor a fost obţinută de cele două partide separatiste care şi-au unit forţele pentru a obţine cel puţine 68 de locuri în Parlamentul catalan, din cele 135, promiţând se declare independenţa, unilateral, în doar 18 luni. După numărarea a 97% din voturi, coaliţia separatistă "Împreună pentru Da" a obţinut 62 de mandate, la care se adaugă 10 mandate obţinute de cealaltă formaţiune separatistă, "Candidatura Unităţii Populare". Împreună, cele două partide au 72 de mandate, peste numărul de 68 de mandate necesar pentru constituirea unei majorităţi absolute, după cum notează El Pais. În ciuda numărului mare de mandate obţinute din cauza sistemului de vot, cele două partide nu au obţinut, împreună, 50% din votul popular.

BANCHERUL

Băncile din Europa au 1 trilion de credite neperformante, arata o analiza a FMI

Volumul de credite neperformante din tarile Uniunii Europene era la finalul lui 2014 de 1 trilion de euro (1.000 de miliarde de euro), echivalentul a 9% din PIB-ul tarilor comunitare, un nivel dublu fata de cat era in 2009, arata o analiza a FMI, care lauda BNR pentru masurile adoptate anul trecut, in urma cărora rata de neperformanta a fost redusa de la 22%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din regiune, la numai 14%. Băncile româneşti au credite neperformante in valoare de 30 de miliarde de lei (6,8 miliarde euro) conform datelor BNR. După izbucnirea crizei din 2008, in Romania si in alte trei tari mai mici si mai sărace (Serbia, Muntenegru si Albania) au crescut cel mai mult creditele neperformante, la peste 20% din volumul total de împrumuturi, se arata in studiul FMI.

Banca centrala a SUA a decis ca e momentul sa accepte sfaturi si recomandari de la asociatii non-profit si profesori universitari

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a înfiinţat recent un consiliu consultativ al comunităţii (Community Advisory Council), din care fac parte reprezentanţii unor asociaţii non-profit care reprezintă comunităţile si consumatorii de produse financiare, precum si profesori universitari, aceştia urmând sa ofere conducerii Fed informaţii, sfaturi si recomandări cu privire la o serie de probleme si teme de interes relevante pentru banca centrala. Decizia băncii centrale a SUA poate fi interpretata ca un pas firesc de socializare si îmbunătăţire a comunicării si relaţiilor cu reprezentanţii poporului, in special cei afectaţi cel mai mult de deciziile băncii centrale si a corporaţiilor financiare, după ce criza financiara din 2008 a rănit serios atât reputaţia băncilor comerciale, cat si a băncilor centrale, ambele fiind făcute responsabile nu doar pentru ceea ce s-a întâmplat, cat mai ales pentru abuzurile de care au dat dovada in relaţia cu clienţii.

CAPITAL

Cum stau lucrările de consolidare la Primăria Capitalei

Primarul general interimar al Municipiului Bucureşti, Ştefănel Dan Marin, s-a declarat ieri nemulţumit de stadiul lucrărilor de modernizare şi reabilitare a sediului Primăriei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta, după ce a efectuat o vizită pe şantierul de lucru. Noul edil şef al Bucureştiului a venit însoţit de primarii sectoarelor 2 şi 4, Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone, declarând că doreşte să beneficieze de experienţa acestora şi că este gata să accepte pragmatismul şi experienţa administrativă a acestora. Valoarea totală a contractului de modernizare şi reabilitare a vechiului sediu al Primăriei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta este de 100 milioane lei cu TVA, din care cele de proiectare sunt de circa 14 milioane lei. Potrivit edilului şef, contractul prezintă un termen de execuţie de 23 de luni , iar termenul de finalizare este de 25 mai 2016. Ştefănel Dan Marin a anunţat că în fiecare sâmbătă va face comandamente de lucru pentru a verificarea stadiul lucrărilor.

Investiţie de 8 milioane euro într-un complex de agrement din Bucureşti

O investiţie de aproximativ 8 milioane de euro va fi realizată lângă Bucureşti şi vizează primul centru de agrement din România şi din regiune cu tunel de vânt aerodinamic şi piscină cu valuri pentru surf. Construcţia complexului a început deja, iar finalizarea lui este prevăzută pentru primăvara lui 2016. Proiectul este dezvoltat pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, în oraşul Chitila, şi va cuprinde un tunel de vânt aerodinamic, o piscină cu surf şi o zonă de relaxare cu piscină semiolimpică, spa, restaurant gourmet, boutique hotel şi zonă de proiecţie video în aer liber. Tunelul de vânt vertical va permite publicului să sfideze gravitaţia şi să experimenteze senzaţia de cădere liberă din timpul unui salt cu paraşuta. Centrul de agrement Freelo este construit de KEI Development, o companie specializată în investiţii în inovaţie. Tehnologiile de ultimă generaţie folosite în cadrul complexului sunt dezvoltate exclusiv în România de ingineri locali, potrivit unui comunicat al companiei. "Valorificând potenţialul inovaţiilor, Freelo redefineşte aventura urbană şi oferă publicului acces nelimitat la sporturi inedite - indoor skydiving şi surf ', a declarat directorul general al KEI Development, Mihai Zamfir.

Fondatorii Microsoft şi Facebook promit acces universal la Internet

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi cel al Microsoft, Bill Gates, au anunţat la Naţiunile Unite că vor pune în comun resurse pentru atingerea obiectivului unui acces universal la Internet până în 2020, transmite AFP. Acţiunea lor intră în cadrul eforturilor ONU de a eradica sărăcia extremă până în 2030, unul din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Naţiunile Unite. ONU estimează că jumătate dintre locuitorii planetei, mai ales femei şi fete, a căror educaţie este vitală pentru dezvoltare, nu au acces fiabil la Internet. "Când oamenii au acces la uneltele şi la cunoştinţele de pe Internet, au acces la mijloace de a face viaţa mai bună pentru noi toţi', se arată în declaraţia semnată, între alţii, de Mark Zuckerberg şi de Bill şi Melinda Gates. 'Internetul aparţine tuturor, el ar trebui să fie accesibil tuturor", adaugă semnatarii, printre care se mai află Jimmy Wales, co-fondatorul enciclopediei online gratuite Wikipedia, şi cântăreţul Bono, liderul formaţiei rock U2.

CURENTUL

Judecătorii au decis că adjunctul imamului Capitalei nu poate părăsi ţara

Săptămâna aceasta, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf(foto dreapta), a declarat că "temerile românilor" faţă de imigranţi nu se justifică şi că aceştia pot fi integraţi. Ceea ce nu ne spune muftiul este cum adjunctul imamului capitalei, subordonatul său, nu numai că nu s-a integrat dar e practicant al înşelăciunii cunoscută ca "accidentul". Verificând pe site-ul oficial al muftiyatului, constatăm cu surprindere că pentru posturile de imami condiţia de angajare nu este să nu aibă cazier, ci să "nu fi suferit nicio condamnare pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie". Adjunctul imamului Capitalei, cetăţenul turc Yildiz Imdat, în vârstă de 41 de ani, care slujeşte la geamia de la Eroii Revoluţiei, este cercetat sub control judiciar pentru înşelăciune prin metoda ACCIDENTUL. În luna august Imdat a fost prins în flagrant când primea bani marcaţi de la o victimă, infracţiunea desfăşurându-se cu complicitatea unui deţinut de la Colibaşi. Victima a fost sunată şi anunţată că dacă nu plăteşte 30.000 de EURO fiul său care a produs un accident grav va fi arestat.

Superlună - de Tia Şerbănescu

Conform emisiilor tv din week-end, viitorul nu sună deloc bine: suntem supravegheaţi de SUA la fiecare mişcare, telefon sau folosire a cardului, suntem asediaţi de musulmani care vor să cucerească Europa şi să instituie Califatul mondial, vom avea cele mai geroase ierni şi cele mai secetoase veri, azi avem superlună, mâine vine valul X de energii solare care ne va schimba total viaţa, comportamentul şi chiar ADN-ul. Uite la Oprescu: din primar sănătos, lacom şi "bestial" a ajuns bătrân, bolnav şi penal. Şi penibil. Colac peste pupăză Udrea prezice că arestările vor dura încă zece ani. Puţin. Corupţia are cel puţin 25. În asemenea condiţii nu-ţi rămâne decât să gândeşti pozitiv, să mănânci sănătos şi să faci mişcare în fiecare zi. Sigur, între Big Brother şi Calif, altfel spus, între blugi şi turban, orice european preferă blugii deşi s-au modificat şi ei: cei mai noi au turul lăsat şi nenumărate găuri.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul "Stăpânul apei reci". În 2013, o televiziune aştepta de la Apa Nova o jumătate de milion de euro

Relaţiile financiare cu mass-media şi consilierii locali din Capitală i-au permis lui Ovidiu-Traian Semenescu să-şi ridice un imperiu de afaceri de milioane. Chiar preşedintele ţării este un obişnuit al unui restaurant de lux amenajat din plăţi primite de la Apa Nova, în schimbul creşterii preţului apei reci în Bucureşti. Ovidiu-Traian Semenescu, cel care dirija interesele Apa Nova în Bucureşti şi omul care ar fi oferit şpagă inclusiv consilierilor locali pentru creşterea preţului apei reci, a fost, încă din 2013, un investitor de seamă în presă. Una din aceste investiţii a fost cea de la postul Money. ro TV, televiziunea lansată în 2012, după o separare a echipei de producţie şi manageriale din Money Channel, post ce aparţinea Realităţii Media. Aici, în 2013, Semenescu a promis că va investi aproape 500.000 de euro, bani veniţi de la Apa Nova, pentru finanţarea canalului. Procurorii DNA au descoperit că Semenescu a primit spaţiul restaurantului pe care îl deţine (Le fin Palais Royal), situat în Piaţa Amzei nr.13, de la Primăria Sector 1, în urma unei licitaţii trucate în anul 2013.

Presiuni asupra saudiţilor, după drama de la Mecca

La trei zile după ce sute de oameni au murit în urma unei busculade în timpul pelerinajului musulman de la Mina, lângă Mecca, Ayatollahul iranian acuză naţiunea gazdă, Arabia Saudită. Liderul suprem iranian a cerut autorităţilor saudite să-şi ceară scuze pentru tragedia ce a avut loc joia trecută, în timpul pelerinajului anual Hajj la Mecca. Declaraţiile Ayatollahului Ali Khamenei vin la o zi după ce preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a cerut, într-un discurs la ONU, o anchetă în acest caz. Arabia Saudită a replicat, însă, că Teheranul face jocuri politice pe un subiect dramatic. Cel puţin 769 de oameni au murit, dintre care 144 de iranieni, alţi 934 fiind răniţi, în cel mai dramatic incident ce a avut loc în timpul pelerinajului, în ultimii 25 de ani. Două grupuri mari de pelerini s-au ciocnit, din direcţii diferite, şi s-au călcat în picioare, în aglomeraţie, în timpul unui ritual. Schimbul de replici între Riad şi Teheran se adaugă tensiunilor între cei doi rivali regionali, legate de conflictele din Siria şi Yemen şi de acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri.

CÂŢI salariaţi mai sunt în România!

Numărul de salariaţi înregistraţi la finalul anului 2014 a fost de 4,9 milioane de persoane. Acesta este în creştere cu 99.600 de persoane faţă de finalul anului anterior, iar media la nivel naţional pe parcursul anului trecut a fost de 4,508 milioane de persoane, în creştere cu 64.100 de persoane comparativ cu media anului 2013, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi perioadă, câştigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost de 2.328 lei, cu 165 de lei (7,6%) mai mare decât cel din anul 2013. Câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale a fost de 1.697 de lei, de asemenea în creştere cu 118 lei (7,5%) comparativ cu anul precedent.

Premieră în România. Avem mai puţini PENSIONARI decât ANGAJAŢI

Ministrului delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a afirmat, la Satu Mare, că s-a înregistrat o premieră în România. Astfel, ministrul a dezvăluit că, pentru prima dată în România, numărul angajaţilor este mai mare decât cel al pensionarilor. Liviu Pop a participat, la Satu Mare, la deschiderea bursei locurilor de muncă, apoi la Prefectură la şedinţele comitetului judeţean pentru persoanele vârstnice, respectiv comisiei pentru dialog social. "Pentru prima dată după foarte mulţi ani, avem în România o depăşire a contractelor individuale de muncă în comparaţie cu numărul pensionarilor. Am depăşit pragul psihologic de 6 milioane de contracte de muncă active, ceea ce înseamnă o diminuare a deficitului pe zona de pensii, o mai bună colectare. De asemenea, după 25% de ani în România nu este inflaţie. De când am preluat guvernarea şi până astăzi, în România sunt cu 360.000 de angajaţi mai mult, asta înseamnă că am guvernat bine", a declarat Liviu Pop.

JURNALUL NATIONAL

Bolnavi de corupţie, simulanţi sau suferinzi?

Cazul lui Sorin Oprescu, ajuns la Spitalul Universitar direct din arestul Capitalei, reaminteşte de alţi bolnavi celebri care, odată închişi după gratii, au "profitat" din plin de pe urma afecţiunilor de sănătate reale sau închipuite. Imediat ce simt aerul rece şi paturile de fier din celule, mulţi dintre cei condamnaţi sau suspectaţi de corupţie se îmbolnăvesc subit. Dacă unii au cu adevărat nevoie de medici, alţii îşi exagerează suspect suferinţa. Intervenţia Avocatului Poporului în cazul lui Sorin Oprescu a ridicat semne de întrebare. Nu neapărat în privinţa unei nevoi reale de îngrijire medicală, Oprescu suferind de diabet, cât în comparaţie directă cu alte cazuri în care cei implicaţi nu avut un nume atât de sonor. Gigi Becali este unul dintre suferinzii celebri ai patriei care au mizat în faţa justiţiei pe rolul "condamnatului la moarte". Pe vremea cât a fost închis, Becali a încercat din răsputeri să-i convingă pe judecători că are nevoie urgentă de o operaţie complicată la coloana vertebrală.

CFR Călători va dota toate trenurile cu aer condiţionat! "Este o investiţie imensă"

CFR Călători are în pregătire un amplu program de dotare a trenurilor cu aer condiţionat, în baza unui ordin de ministru care prevede ca, până în 2017, climatizarea să fie asigurată în toate garniturile, inclusiv în cele de tip Regio, a declarat directorul general al companiei, Iosif Szentes. " Acum avem şi fonduri alocate pentru a realiza licitaţii numai pentru climă şi trebuie să mai ţinem cont de un lucru care ne presează: din 2017 trebuie să avem toate vagoanele, inclusiv trenurile Regio, cu clima în funcţiune. Este un ordin al ministrului, 723 din 2015, care modifică alt ordin al ministrului Transporturilor, nr. 153 din 2011, care prevede acest lucru, iar noi deja am început pregătirile", a explicat şeful CFR Călători. Potrivit acestuia, dotarea unui vagon cu aer condiţionat poate ajunge până la 400.000 de lei, dacă nu există instalaţia. El a ţinut să sublinieze că în majoritatea trenurilor Regio este prezent aerul condiţionat, deşi acest lucru devine obligatoriu abia din 2017. În prezent, în jur de 230 de vagoane necesită instalarea climei.

NATIONAL

Măcel la ANAF pentru şefia Antifraudei! Gelu Diaconu, pandit de gruparea lui Marinel Rizea

De mult nu a mai existat o lupta atât de crâncena intre principalii actori politici pentru numirea unui om de casa la conducerea unei instituţii publice precum cea care se da in aceste zile pentru şefia Directiei Antifrauda. Iar totul a răbufnit după ce postul mult râvnit a fost vacantat de căderea penala a fostului şef, Romeo Nicolae, considerat de mulţi drept "ultimul pontist" din ANAF. Imediat, cei care stăteau de mult la panda au dezlănţuit un adevărat "măcel" fratricid pentru a se instala pe scaunul rămas liber. Mai nou, probabil împins de la spate, actualul director al ANAF pe Capitala, Marinel Rizea, sprijinit de alţi oameni de-ai săi de încredere din cadrul instituţiei, ar părea dispus sa rişte si sa declanşeze atacul final la Gelu Diaconu.

Cine sunt "băieţii deştepţi" ai offshore-urilor din Panama despre care nu s-a scris niciodată!

Grăbite sa închidă cârciumi pe litoral, sa pună sechestru pe conturile micilor firme ce întârzie cu plata impozitelor sau sa anunţe controale asupra maneliştilor, autorităţile fiscale continua sa ignore ingineriile financiare evazioniste făcute de afaceriştii descurcăreţi prin intermediul offshore-urilor pe care le deţin in paradisurile fiscale. In fiecare an, cel puţin câteva sute de milioane de euro se scurg astfel neimpozitate, lăsând in urma goluri imense la bugetele de stat, credite nerambursate băncilor sau datorii către alte firme partenere. Statul, preocupat prin Fisc sa verifice daca buticul din colt bate toate vânzările pe casa de marcat, pare incapabil sa înţeleagă si sa verifice mecanismele de fraudare prin offshore-urile deschise de romani prin paradisurile fiscale din întreaga lume. Mulţi milionari discreţi si-au ascuns averile de ochii autorităţilor române în offshore-urile din Panama.

Refugiaţii refuza sa vina in Romania!

Întrucât refugiaţii pur si simplu vor refuza sa fie relocaţi in tarile est-europene, mai ales in Bulgaria si Romania. Si cum nu vor putea fi "deportaţi" nici cu japca, uite ca s-ar putea sa scăpam fără prea mari dureri de cap de calvarul miilor de refugiaţi cu care ne "căpătuise" Bruxelles-ul. Iată ca mitul proverbialei greutăţi cu care absorbim fondurile europene pentru construcţia infrastructurii rutiere nu mai sta in picioare atunci când este vorba de ridicarea de tabere pentru refugiaţi, din bugetul naţional. Pentru ca, intr-un efort organizatoric si financiar ca niciodată pana acum, autorităţile de la Bucureşti sunt in grafic cu construcţia acestor controversate tabere. Culmea este însă ca exista şanse mari ca acestea sa rămână goale, diplomaţii romani primind date despre refuzul categoric al reprezentanţilor refugiaţilor de a veni in Romania. Si sa nu uitam ca aceiasi refugiati au refuzat sa fie mutaţi in Finlanda, motivând ca acolo este prea frig si lipseşte distracţia.

PUTEREA

Complexul Doraly în Huffington Post: "Spălarea banilor: Un sistem al groazei"

Cazul Doraly şi artificiile financiare făcute de proprietarul firmei, în strânsă colaborare cu HSBC, cea mai mare bancă britanică, au depăşit de mult graniţele ţării. După ce ediţia germană a Huffington Post, celebra publicaţie online, a dezvăluit cu ceva timp în urmă ilegalităţile de la Doraly, sub titlul "Spălarea banilor: Un sistem al groazei", autorităţile americane s-au sesizat şi au demarat anchete care sunt încă în desfăşurare. Presa germană vorbeşte de "spălarea" unei sume de cel puţin 200 de milioane de euro, sumă care ar fi fost deja documentată de către autorităţi. În România, procurorii DNA anchetează şi o retrocedare ilegală care priveşte terenul pe care se află Complexul Doraly, valoarea acestuia fiind de 8 milioane de euro.

Diktatul de la Bruxelles: Impunerea de cote obligatorii de "refugiaţi" şi implicaţiile pe termen lung ale acestei decizii

Pe data de 22 septembrie, statele membre ale UE au "căzut de acord", în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), cu impunerea de cote obligatorii de "refugiaţi" pe cuprinsul întregului bloc. Doar patru state s-au împotrivit: Republica Cehă, Slovacia, România şi Ungaria. Finlanda s-a abţinut, Polonia s-a răzgândit, iar Danemarca şi Marea Britanie s-au retras de la vot. Utilizarea termenului de "refugiaţi" constituie de fapt un act de manipulare grosolană a opiniei publice europene. Asta pentru că, conform legislaţiei europene, o persoană devine refugiat doar după ce au fost îndeplinite o serie de proceduri clar specificate de legislaţia europeană relevantă. Până nu îndeplineşte acele proceduri el este doar resortisant. Cancelarul Angela Merkel însă a aruncat această legislaţie în momentul în care a manifestat public un act unilateral de voinţă prin incitarea resortisanţilor de a da năvală, pentru că Germania îi aşteaptă cu braţele deschis. Deci, practic, nu vorbim de refugiaţi şi nici măcar de migranţi, ci de resortisanţi din terţe ţări.

Companie de stat fără activitate, salarii de peste 2.000 de euro lunar

Are doar 22 de angajaţi, dar toţi au salarii fabuloase. Energonuclear SA, firma care se va ocupa de construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, aşteaptă de mulţi ani ca proiectul energetic grandios să facă un pas în faţă, altfel nu ar avea un obiect de activitate. Cum însă în sectorul nuclear veniturile lunare rivalizează poate doar cu cele ale ROMATSA, nici la Energonuclear salariaţii nu sunt mai prejos. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2015, aprobat de Guvern, compania estimează pentru acest an venituri totale de numai 97.000 lei, egale cheltuielilor. Cu toate acestea, câştigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, este de 9.211 lei (peste 2.000 de euro).

Palmă pe obrazul Bursei de Valori Bucureşti: Firmă în insolvenţă după 3 luni pe AeRO

La nici 3 luni după listarea pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, firma de curierat Chronos (simbol CHR) şi-a cerut intrarea în insolvenţă. Iar investitorii au două motive să se simtă înşelaţi. Una dintre cele mai mari noi listări pe sistemul alternativ de tranzacţionare, compania de curierat Chronos cu o capitalizare de 9 milioane lei, a deschis ieri procedura de insolvenţă la cerere. Nimeni nu suflase o vorba despre o asemenea posibilitate în prospectul de emisiune, deşi e greu de presupus că motivele insolvenţei au apărut brusc, în cele 3 luni în care societatea a fost listată la bursă. Cei care au cochetat cu idea identificării unor plasamente alternative se pot considera înşelaţi şi de declaraţiile super-optimiste ale reprezentanţilor Bursei de Valori, aceştia recomandând în repetate rânduri piaţa AeRO ca o oportunitate de investiţii, locul unde se află companii tinere şi dinamice, fără să insiste prea tare pe riscul pe care şi-l asumă investitorii dacă pariază pe companii de buzunar, un pariu făcut "orbeşte" având în vedere condiţiile de transparenţă redusă specifice pieţei alternative de tranzacţionare.

ROMANIA LIBERA

Recuperarea prejudiciilor: Nu poate sau nu vrea statul?

Subiectul gradului extrem de redus în care statul reuşeşte să recupereze prejudiciile din dosarele de corupţie cu decizii definitive ale instanţei a fost repus pe tapet tot de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. "Statul stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti rămase definitive cu care sunt puse sechestre foarte multe şi nu le execută", a acuzat aceasta. Este vorba de 310 milioane de euro, sumă aferentă anului 2014, la care se vor adăuga alte sume până la finalul anului 2015. "Avem peste 660 de persoane condamnate doar în acest an, iar judecătorii au dispus şi acolo confiscarea unor bunuri şi valori. Aceste sume se tot adună şi cred că trebuie să existe un moment zero în care statul să înceapă să execute aceste sume efectiv şi să încaseze aceşti bani la bugetul de stat", a susţinut Kövesi, în cel mai recent interviu al său, acordat Digi 24.

Strategia Dunării, o şansă pierdută?

România riscă să fie scoasă din joc la repartizarea fondurilor structurale primite de la UE destinate dezvoltării zonelor sale dunărene, din cauza dezintere­sului autorităţilor, acuză parte­nerii instituţionali activi în Stra­tegia Dunării - mecanism comunitar de cooperare regională a statelor din bazinul Dunării. Cu toate că judeţele din sudul ţării învecinate Dunării sunt printre cele mai subdezvoltate regiuni ale ţării, Guvernul nu ştie să folosească sau este dezinteresat de programele UE dedicate dezvoltării prin cooperare regională. Cel puţin acestea sunt acuzaţiile partenerilor instituţionali din programul Strategia Dunării (SUERD), un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene. SUERD este a doua strategie macro-regională a UE, preluând modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia UE pentru Marea Baltică (adoptată în 2009) cu adaptare la specificul regiunii dunărene.

ZIARUL FINANCIAR

Tranzacţia Carrefour - Billa România intră în linie dreaptă

Francezii de la Carrefour urmează a semna în următoarele zile actele necesare pentru preluarea reţelei de supermarketuri Billa din România într-o tranzacţie evaluată la aproape 100 mil. euro, potrivit datelor ZF. Billa se află acum în portofoliul nemţilor de la Rewe, care mai deţin în România şi lanţul Penny Market. Discuţiile între cele două parţi se desfăşoară de aproape un an însă au fost reluate mai intens în ultima lună, potrivit surselor ZF din piaţă. Informaţiile privind vânzarea Billa au apărut anul trecut după ce grupul german Rewe, proprietarul lanţului de supermarketuri, a renunţat la operaţiunile din Italia, pe care le-a cumpărat tot grupul francez Carrefour. Oficialii companiei germane spuneau atunci că vor să îşi con­cen­treze atenţia pe pieţele unde au poziţii de top, ceea ce nu este cazul României, unde Billa a ajuns al doilea cel mai mic jucător după Real, care mai păstrează doar patru magazine după ce alte 20 au fost preluate de Auchan. Pentru achiziţia Billa Carrefour s-a "bătut" cu belgienii de la Mega Image şi cu un fond de investiţii, însă aceştia din urmă au renunţat pe parcurs.

Reducerea TVA nu se vede în consum aşa cum am crezut

Vasile Lucuţ este cel mai puternic antreprenor local din industria alimentară, construind un business în retail şi producţie de 660 de milioane de lei cu peste 2.800 de salariaţi. Unicarm deţine în România fabrici de mezeluri, lapte şi pâine, precum şi o reţea de circa 100 de magazine ali­men­tare concentrate în zona de nord şi centru-vest a ţării. "Încercăm să mergem mai departe cu expansiunea, însă cele mai bune locuri din piaţă au fost deja ocupate. Avem şi noi spaţii-cheie, au şi retailerii internaţionali care se extind agresiv în continuare", spune Vasile Lucuţ. Omul de afaceri şi-a concentrat afacerea de retail în zona de nord şi centru-vest a ţării, pornind din Satu Mare, acolo unde este creierul imperiului construit de antreprenorul român.

Elliott a reluat achiziţiile la Fondul Proprietatea după o pauză de un an

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) cu o deţinere de peste 15% din capital, a achiziţionat un pachet de 9 milioane de acţiuni FP prin intermediul vehiculului Manchester Securities. Achiziţiile de acţiuni au avut loc în trei şedinţe bursiere consecutive - 22, 23 şi 24 septembrie. Suma totală plătită de fondul american a fost de 7,1 milioane de lei (preţ mediu de 0,78 lei/titlu). Achiziţiile au fost intermediate de firma cehă de brokeraj Wood & Co, aceeaşi care intermediază programul de răscumpărări derulat de FP. Achiziţiile au fost reluate de Elliott după aproape un an. Anterioara achiziţie derulată de Manchester a avut loc pe 15 septembrie 2014. După listarea fondului la Londra la finalul lunii aprilie, Elliott a fost mai activ la vânzare, în special de GDR-uri cu acţiuni suport FP pe bursa britanică. Reluarea achiziţiilor are loc în contextul în care Fondul Proprietatea va ţine pe 29 octombrie AGA de reconfirmare a mandatului de administrator pentru Franklin Templeton.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb