REVISTA PRESEI 29.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 ianuarie 2014

ADEVARUL

Statul poate să deszăpezească drumurile aproape gratis, cu utilaje din fonduri europene şi fără firme subcontractante. Cum ar trebui să procedeze Guvernul

Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) conţine cel puţin patru categorii de cheltuieli care ar putea fi eligibile pentru achiziţia de utilaje din fonduri nerambursabile de la UE de către administratorii de stat ai infrastructurilor rutiere şi feroviare (CNADNR, respectiv CFR). Guvernul nu trebuie decât să urmeze procedurile prevăzute în Ghidul Solicitantului POS-T. Axa Prioritară 3 - "Modernizarea sectorului de transport în scopul creşterii protecţiei mediului şi a sănătăţii publice şi siguranţei pasagerilor" - din cadrul POS-T, respectiv Măsura 3.2 - "Îmbunătăţirea siguranţei traficului pe toate modurile de transport". Acesta este cadrul de finanţare prin care Guvernul putea, de mai mulţi ani, să obţină fonduri pentru achiziţia de utilaje specifice deszăpezirii, pe care să le folosească în regie proprie pentru a completa sau chiar înlocui serviciile întreţinere pe timp de iarnă prestate de firmele subcontractoare.

Statul, obligat de Consiliul Concurenţei să scoată la licitaţie internaţională pachetul de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare promise către KazMunaiGaz

Guvernul va trebui să scoată la licitaţie pachetul de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare pe care intenţiona să îl ofere kazahilor de la KazMunaiGaz contra a 200 de milioane de dolari, aşa cum a agreat în Memorandumul convenit cu societatea, după ce Consiliul Concurenţei a atenţionat asupra riscurilor unei tranzacţii directe. "Trebuie să existe o procedură competivă. Ca să vinzi, trebuie să existe o evaluare: fie evaluarea pieţei - adică preţul acţiunilor pe bursă, fie din partea unui evaluator independent. Principala problemă cu tranzacţia era ca nu cumva kazahii să fie avantajaţi, adică să primească acţiunile prea ieftin, ceea ce ar fi putut constitui ajutor de stat", a declarat, pentru "Adevărul", Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Informaţia a apărut iniţial în "Gandul". Executivul a adoptat săptămâna trecută o Hotărâre de Guvern prin care a aprobat Memorandumul cu Rompetrol, după ce anterior îl adoptase prin Ordonanţă de Urgenţă, dar acest lucru a fost găsit neconstituţional.

Opt consilieri prezidenţiali pleacă de la Cotroceni şi intră în PMP

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat marţi, 28 ianuarie a.c., următoarele decrete şi decizii: Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Gabriel Berca, a domnului Adrian Rădulescu, a domnului Laurenţiu-Sebastian Lăzăroiu, a domnului Virgil Păunescu, a domnului Daniel-Petru Funeriu, a doamnei Maria Bitang, a doamnei Raluca Boboc, a domnului Daniel-Andrei Moldoveanu, începând cu data de 1 februarie 2014", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Fostul consilier prezidenţial Daneil Funeriu a scris marţi, pe pagina de Facebook, că se înscrie în Partidul Mişcarea Populară. "A fost o perioadă extraordinară pentru mine în administraţie, atât ca ministru cât şi la Cotroceni, lângă Traian Băsescu, în momentele cheie din 2012 şi 2013. Pentru viitor, mă înscriu în Partidul Mişcarea Populară pentru a-l creşte şi a-l face puternic", a scris Daniel Funeriu.

EXCLUSIV O noapte în tabăra revoluţionarilor din Cernăuţi. Ce vor, cu adevărat, românii şi ucrainenii

Un jurnalist "Adevărul" a trăit o zi şi o noapte în tabăra protestatarilor care, de vineri, au început revoluţia anti-Ianukovici, la Cernăuţi. Bâtele, centrul de comandă din sediul ocupat al Administraţiei Regionale, redacţia improvizată, punctul de prim-ajutor, zidul din saci de gheaţă şi altarul aşteaptă parcă, dintr-o clipă în alta, marea bătălie pentru independenţă. 40 de kilometri de graniţa cu România. La Cernăuţi a început revoluţia. Au trecut puţine zile de la vinerea neagră, de 24 ianuarie, în care sediul Administraţiei Regionale de Stat a fost ocupat de protestatari, după o adevărată bătălie cu forţele de ordine. Consiliului Regional Cernăuţi face parte dintr-o revoluţie pornită de pe Maidanul din Kiev. Piaţa Independenţei, simbol al "revoluţiei portocalii" din 2004, a fost ocupată din decembrie de mii de oameni care cer demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi organizarea de alegeri anticipate. Consiliul Popular al Bucovinei, organism format din deputaţi ai opoziţiei, membri ai societăţii civile şi jurnalişti a luat, de vineri, trei decizii: interzicerea Partidului Regiunilor şi a celui Comunist şi înfiinţarea Miliţiei Populare, organism format din voluntari care trebuie să apere revoluţia.

Cine sunt "greii" reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA

"Adevărul" vă prezintă cine sunt "greii" lotului Carabulea, care au pus la cale "o numire cu cântec" la şefia Carpatica Asig. Ilie Carabulea este fondatorul holdingului Atlassib şi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Sibiu. El este proprietarul Carpatica Asig, al Băncii Comerciale Carpatica, Atlassib, dar şi a altor afaceri în turism, agricultură şi imobiliare. Marian Mârzac a fost director general al Carpatica Asigurări din Sibiu din iunie 2012 şi până la începutul lui 2013, acum fiind membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Radu Mustăţea este membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR). Ina Crudu este din iunie 2013 director general al Carpatica Asig, numire pe care procurorii DNA o investighează în acest dosar. Soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF la data faptelor, este acuzată că, în calitate de director, ar fi ajutat-o pe Ina Crudu să ocupe funcţia de director general la Carpatica Asig, societate deţinută de Ilie Carabulea.

RISE Project: Ce se ascunde în spatele celei mai mari afaceri cu păduri din România

O pădure de 43.000 de hectare, situată în judeţul Bacău, a fost promisă spre înstrăinare, anul trecut, unei companii germane care şi-a anunţat, recent insolvenţa. Afacerea este rezultatul unei retrocedări controversate, care nu a fost soluţionată nici până în prezent. Falimentul companiei Prokon, care furnizează energie eoliană, a declanşat un scandal uriaş, peste 70.000 de germani riscând să-şi piardă banii investiţi în această firmă. Prokon a încheiat un precontract pentru cumpărarea unei păduri retrocedate unui strănepot al lui Dimitrie Ghica. Valorea preconizatei tranzacţii este de 140 de milioane de euro. RISE Project şi publicaţia germană Die Welt au investigat această controversată afacere.

Regina Marii Britanii a "sărăcit"

Regina Marii Britanii se confruntă cu grave probleme financiare, după ce rezervele sale au ajuns la un minim istoric de 1 milion lire sterline, comparativ cu 35 de milioane de lire sterline în 2001, din cauza administrării inadecvate de către consilierii regali, potrivit unui raport al Parlamentului britanic. Consilierii nu au reuşit să controleze finanţele, în timp ce palatele regale "se prăbuşesc", se arată în raportul întocmit de o comisie a Camerei Comunelor din parlamentul de la Londra. Forbes estimează averea personală a reginei Elisabeta a II-a la circa 500 de milioane de dolari, însă stilul de viaţă al acesteia depăşeşte cu mult posibilităţile financiare. Doar reşedinţa sa primară, Palatul Buckingham, este evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari.

CURENTUL

Biruit de generalul iarnă, ministrul Duşa transformă armata în "agent electoral"

Luat pe sus de viscolul care l-a debarcat undeva, prin înzăpezitele meleaguri buzoiene, Ministrul Apărării Naţionale face tot ce-i stă în putinţă ca să-i metamorfozeze pe militarii veniţi direct de pe câmpurile de război din lumea întreagă, într-o armată de "lopătari", agenţi electorali numai buni să lustruiască ofilita imagine a politrucilor USL- işti. Acum, în aceste zile infernale, ies la iveală haosul şi incompetenţa unor autorităţi locale, clientelare, incapabile să mişte un deget ca să vină în ajutorul celor care i-au votat. Astfel că, la fel ca pe vremea lui Ceauşescu, singura speranţă a oamenilor a rămas Armata. Concret, MApN a anunţat că aproximativ 450 de militari cu 37 de mijloace tehnice, acţionează, la această oră, pentru ajutorarea populaţiei şi înlăturarea efectelor căderilor masive de zăpadă, informează MapN.

Zgonea s-a transformat în "talibanul lui Opriş"

Ieri Zgonea şi-a contrazis şeful. El a spus că măsurile luate în cazul accidentului aviatic din Apuseni sunt suficiente, Zgonea arătând că nu se doreşte găsirea a trei vinovaţi cărora să le fie tras un glonţ în cap, ci o reglementare astfel încât instituţiile să conlucreze. Zgonea a fost întrebat, marţi, dacă e necesară constituirea unei comisii de anchetă parlamentară privind activitatea STS în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, el arătând că, în opinia sa, o astfel de iniţiativă nu s-ar impune, măsurile luate de Executiv fiind suficiente. El a mai declarat că toată această campanie mediatică din jurul accidentului trebuie să înceteze, la fel şi politizarea accidentului. Cu alte cuvinte, Zgonea vrea inclusiv ca şeful său, Victor Ponta, să înceteze cu declaraţiile politice pe acest subiect.

Ameninţarea închisorii l-a făcut să plângă pe fostul ministru Relu Fenechiu

Fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu, şi-a jucat ieri ultima carte în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. După aproape jumătate de zi în care s-a aflat în sala de judecată, la recursul din dosarul "Transformatorul", Relu Fenechiu a cedat nervos şi a izbucnit în lacrimi. Ieşirea fostului ministru al transporturilor a avut loc după ce procurorul de şedinţă a cerut majorarea pedepselor primite de inculpaţi la judecarea dosarului pe fond, la completul de trei judecători ai ICCJ. Fenechiu a primit atunci cinci ani de închisoare cu executare, la fel ca şi fratele său, Lucian Fenechiu, în timp ce trei directori din cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare.

CURIERUL NATIONAL

Leul, cel mai slab început de an după 2010

În perioada 1 - 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu circa 1,6% faţă de euro, astfel încât moneda naţională are cel mai slab început de an din 2010 şi până în prezent. "Prima etapă a deprecierii (aproximativ în prima săptămână din 2014) a survenit pe fondul creşterii aversiunii faţă de riscul implicat de investiţiile în zone emergente, respectiv ca urmare a intrării masive la cumpărare pe dolarul american, în virtutea continuării măsurilor de contracţie monetară în SUA şi în anul curent. În consecinţă, a avut loc ieşirea din zona emergentă a capitalurilor speculative, întrucât asumarea riscurilor nu mai are sens atunci când dolarul oferă randamente în creştere şi riscuri mici", a declarat Cosmin Enache, director general adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Se sparge balonul de săpun al asigurărilor auto?

Ieri dimineaţă, în urma mai multor percheziţii efectuate de procurorii anticorupţie în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie şi asimilate acestora, şefa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) - Laura Elena Chiţoiu (soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a fost pusă sub acuzare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în paralel derulându-se verificări şi faţă de alte persoane printre care Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asigurări.În paralel, Consiliul Concurenţei a anunţat că a demarat o investigaţie privind sectorul asigurărilor auto cu scopul de a analiza în profunzime mecanismele de funcţionare din acest domeniu şi de a identifica şi corecta posibilele disfuncţionalităţi de natură concurenţială. Cristian Muntean, preşedintele ASSAI, a declarat pentru Curierul Naţional că acesta este doar începutul, urmând să se investigheze şi alte firme din domeniul asigurărilor auto.

EVENIMENTUL ZILEI

DOSARUL "TRANSFORMATORUL". Fostul ministru Relu Fenechiu află sentinţa pe 30 ianuarie. "Numai Dumnezeu mă poate ajuta". A lăcrimat în faţa judecătorilor

Unul dintre cei mai puternici liberali din România, fostul ministru al Transporturilor, află pe 30 ianuarie dacă va sta la închisoare în următorii cinci ani. Procesul a durat de la ora 13 până la 22.00, timp în care avocaţii au încercat să-şi apere clienţii, susţinând că nu sunt vinovaţi. Fenechiu a trecut de la o stare la alta: a plâns, a urlat la un avocat, a făcut haz de necaz. Prejudiciul în acest dosar este de şapte milioane de lei. Relu Fenechiu, cu lacrimi în ochi. "Nu am greşit cu nimic. Trec printr-o perioadă foarte proastă, am părinţii bolnavi. Am doi copii unul, de 5 ani si unul la facultate. Baiatul mai mare imi trimite mereu mesaje in legatura cu aceasta condamnare. Stiu ca da bine condamnarea la MCV, dar va rog sa ma judecati corect".

Mazilirea lui Chiţoiu, amânată de intrigile din PNL

PNL şi-a amânat şedinţele de conducere din weekend nu doar din cauza vremii, ci şi pentru că Antonescu nu are masa critică necesară pentru remanierea lui Chiţoiu. Biroul Politic al PNL şi Delegaţia Permanentă a partidului erau programate să se reunească în acest week-end nu doar pentru a stabili înlocuitorul lui Radu Stroe la Ministerul de Interne şi pentru a pregăti campania PNL pentru alegerile europarlamentare, ci şi pentru a decide remanierea lui Daniel Chiţoiu din funcţia de ministru de Finanţe. Potrivit surselor EVZ, motivul principal al amânării a fost că liderul PNL, Crin Antonescu, nu a reuşit să strângă în jurul său o masă critică de lideri liberali pentru a susţine înlocuirea din funcţie a lui Daniel Chiţoiu. Recentele probleme ale soţiei acestuia, urmărită penal de DNA, ar putea însă simplifica ecuaţia remanierii ministrului de Finanţe.

Acţiunile CME, compania care deţine PRO TV, au scăzut cu 20% în mai puţin de o lună

După ce anul trecut, a avut o scădere a valorii acţiunilor de peste 40%, Central European Media Enterprises a început anul cu stângul. În prima lună a lui 2014, acţiunile CME au înregistrat deja o scădere de peste 20%. Acţiunile grupului Central European Media Enterprises (CME), proprietarul ProTV, au înregistrat în noiembrie o cădere de peste 60%, după ce compania şi-a publicat rezultatele financiare şi a avertizat că ar putea să aibă probleme în rambursarea datoriilor fără capital suplimentar. Astfel, în doar două săptămâni (în intervalul 29 octombrie-12 noiembrie), acţiunile listate la bursa de la New York ale CME s-au prăbuşit cu 63,99%. După demisia din august a lui Adrian Sârbu, Central European Media Enterprises Ltd. (CME) a anunţat că directorul financiar şi Vice-Preşedintele au decis să plece şi ei din companie.

JURNALUL NATIONAL

Suspendatul Dănileţ, plătit de Hăineală

Fosta şefă a CSM Oana Hăineală i-a dat salariu, i-a decontat transportul, chiria şi diurna lui Vasilică Dănileţ în lunile martie-mai 2013 în care judecătorul era revocat din Consiliu. Lumeajustitiei.ro a sesizat PICCJ, DNA şi Curtea de Conturi pentru a verifica dacă Dănileţ şi Hăineală trebuie să răspundă pentru modul în care au dat şi primit banul public. Compararea cu dosarul iniţiat de DNA, aflat în judecare, împotriva lui Toni Neacşu, fost membru CSM, pentru că ar fi luat ilegal diurna pentru zile nelucrate arată cum se face justiţie în România. De la caz la caz, de la persoană la persoană, cu măsuri diferite. Dănileţ Vasilică a îngheţat în faţa judecătorilor Înaltei Curţi atunci când avocatul Alexandru Chiciu l-a întrebat dacă în perioada în care a fost revocat din funcţia de membru CSM a beneficiat de decontarea călătoriilor dus-întors Bucureşti ­ Cluj-Napoca.

Hărţuirea în Poliţie e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Anchetatorii au realizat imposibilul: au intervievat 6.222 de poliţiste în 12 zile. Una pe minut!

"Nu credeam că în Poliţia Română există atâta golănie!", spunea fostul ministru de Interne Radu Stroe acum un an. Această declaraţie a fost urmarea scandalului de agresiune sexuală din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt. În ianuarie 2013 mai mulţi şefi din Olt au fost anchetaţi după ce o poliţistă şi-a înjunghiat şeful care ar fi violat-o. Pe 10 ianuarie 2013, chestorul de poliţie Vasile Viorel, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul şef Petre Tobă, a ţinut o conferinţă de presă în care anunţa cea mai mare acţiune de control în inspectoratele din subordine pentru a afla câte poliţiste au fost hărţuite sexual. Nici atunci şi nici acum şefii Poliţiei Române nu au putut să explice inutilitatea acestui demers şi costurile aferente. Din datele instituţiei reiese că au fost intervievate 518 poliţiste într-o zi, ceea ce înseamnă că fiecare a avut mai puţin de un minut pentru a răspunde echipelor de anchetă trimise de la Bucureşti. Rezultatul anchetei? Nu se ştie câte poliţiste sunt hărţuite sexual.

Deranj mare în Israel. Fiul premierului se iubeşte cu o norvegiancă: "E ca şi cum ar scuipa pe mormintele strămoşilor"

Vestea că Yair Netanyahu, fiul premierului Benjamin Netanyahu, este implicat într-o relaţie cu o norvegiancă a dat naştere unui veritabil scandal în Israel, prim-ministrul şi fiul său fiind atacaţi atât de ultraortodocşii din partidul de opoziţie Shas, cât şi de rude şi organizaţii ale societăţii civile. Hagai Ben-Artzi, unchiul lui Yair Netanyahu, s-a arătat din cale afară de jignit de faptul că nepotul său are o relaţie cu o femeie care nu este evreică, scrie publicaţia Times of Israel. "Este ca şi cum ar scuipa pe mormintele bunicului şi a bunicii sale", a declarat acesta într-un interviu pentru site-ul ultraortodox Kikar HaShabbat. Ştirea că Yair Netanyahu, de 23 de ani, este implicat într-o relaţie cu norvegianca Sandra Leikanger, de 25 de ani, a apărut prima dată în ziarul norvegian Dagen. Cei doi s-ar fi întâlnit la Centrul Interdisciplinar din Herzliya, unde ambii sunt studenţi.

NATIONAL

Antonescu, scos din cursa pentru Cotroceni prin "Operatiunea Mona"

Cum Crin Antonescu ramane "tinta" predilecta a artizanilor "marii coabitari", normal ca se cauta toate metodele prin care acesta sa fie scos din cursa pentru Palatul Cotroceni. Mai ales ca, dupa cum ziarul nostru a dezvaluit in exclusivitate, Victor Ponta s-ar putea sa fie nevoit sa il sprijine la prezidentiale pe Sorin Oprescu. Dar pentru ca imaginea publica a premierului ar fi serios sifonata daca acesta si-ar parasi aliatul politic, fara un motiv viabil, tocmai inainte de intrarea in campania electorala, s-a cautat o solutie de avarie pentru ca seful guvernului sa nu fie nevoit sa-si incalce cuvantul dat. Cat de curand vor scapa in presa primele probe din dosarul care ar dovedi ca Antonescu a fost informator al Securitatii, sub numele de cod Porumbacu. Iar masina de propaganda dezlantuita sub acest pretext ar trebui sa il oblige pe acesta sa se retraga singur din viata politica, dupa modelul "reusit" prin care a fost indepartata si Mona Musca.

Zgonea: Cu "martea neagra" am promovat Codul penal

Orchestrata de deputatii PSD, modificarea Codului penal la ceas de seara a provocat un adevarat scandal pe scena politica romaneasca. Acuzati ca vor sa se sustraga din raza de actiune a Justitiei, politicienii mioritici au fost bine tavaliti si de partenerii occidentali, Parlamentul nostru bastinas alegandu-se, la final, cu o admonestare directa in ultimul raport MCV. Incercand sa dreaga cat de cat busuiocul, presedintele Camerei Deputatilor, pesedistul Valeriu Zgonea, a livrat publicului o explicatie absolut aiuritoare: "Modificarile la Codul penal nu au fost promovate. Stiam ca asa se va reactiona. Dar daca doar vorbeam despre ele, nu era nimeni interesat. Noi, cei care suntem vechi in politica, stiam. Si uite ca lumea si-a adus aminte ca de la 1 februarie intra in vigoare noul Cod penal (...)

Tutilescu se muta la Cotroceni

Fost sef, pana saptamana trecuta, al Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu va fi cooptat in echipa consilierilor prezidentiali. Recent, Marian Tutilescu si-a depus dosarul de pensionare, invocand motive personale, iar ca urmare premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din functie. Numit la sfarsitul anului 2009 in fruntea Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Tutilescu condusese anterior, timp de sase ani, Politia Capitalei. Conform zvonurilor venite dinspre Cotroceni, Marian Tutilescu isi amana insa intrarea efectiva la pensie pe durata mandatului actualului sef al statului. Motivul: Traian Basescu i-a propus sa devina consilierul sau.

Paszkany vinde CFR Cluj

Din ce in ce mai putini bani pentru fotbal, dupa ce si Arpad Paszkany si-a anuntat retragerea. Finantatorul CFR-ului cauta cumparatori pentru echipa care a dominat Liga 1 in ultimii sase ani. Dupa George Copos, Cristi Borcea, Nicolae Badea, Dumitru Bucsaru si Adrian Porumboiu, a venit randul lui Arpad Paszkany sa spuna "stop" investitiilor in fotbal. Omul de afaceri clujean a contactat o renumita companie de consultanta ("KPMG"), care are misiunea de a gasi potentiali cumparatori pentru formatia din Gruia. "Ultima data cand am vorbit pe marginea acestui subiect a fost in luna noiembrie, dar n-am spus niciodata ca vand echipa, ci ca am mandatat compania < KPMG > sa gaseasca parteneri dispusi sa ni se alature la acest club. Am spus si ca eu nu ma cramponez sa raman actionar majoritar si sa detin 51% din actiuni, este bine si daca raman cu 49%", a spus Paszkany.

Chiuariu renunta la sefia Comisiei juridice din Senat

"Dreptatea a fost infranta de o hotarare data fara probe si fara baza legala. Voi face plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului", declara Chiuariu, dupa anuntarea sentintei. Cat despre demisia din fruntea Comisiei juridice, senatorul PNL nu dadea semne ca ar lua in calcul un asemenea gest. Asta pana in momentul in care mai multi colegi din USL, printre care Mircea Geoana si Valeriu Zgonea, l-au acuzat ca sifoneaza imaginea Parlamentului. "Cum sa poti sa mergi in fata opiniei publice romanesti, atunci cand ai doi politicieni de varf, fosti ministri (Tudor Chiuariu si Monica Iacob Ridzi - n.r) recent condamnati de justitia romana, un senator, fost minsitru al Justitiei si o doamna, fost ministru al Tineretului si Sportului, condamnati recent de catre justitia romana, si acesti oameni nu isi dau demisia din Parlamentul national?", a afirmat Geoana.

PUTEREA

Costin Berevoianu, omul de casă al lui Oprescu, a strâns o avere de mogul de la stat, via Apa Nova

Actualul şef al Consiliului de Administraţie al RADET Bucureşti, Costin Berevoianu, este cel mai bogat fost consilier local din România, el întrecând, prin opulenţa averii sale, chiar şi baroni locali notorii, darămite obscuri preşedinţi de consilii judeţene. De când se ştie, a fost un investitor activ, deşi a fost mai tot timpul lefegiu la stat. A fost pe rând director al RGAB, apoi şef al privatizatei Apa Nova, consilier al primarului Sorin Oprescu şi, mai nou, este preşedinte al CA al RADET. În această funcţie, Berevoianu câştigă câteva zeci de mii de lei pe an, bani care nu i-ar fi suficienţi să achite nici măcar impozitele pentru proprietăţile pe care le deţine. Mai mult, din dividende, chirii, plasamente sau dobânzi, el obţine venituri de zeci de ori mai mari, fără să mişte un deget. Şi totuşi, acceptă un post care numai bătăi de cap poate aduce, şi asta, evident, doar de dragul consumatorilor captivi ai Capitalei, iobagii RADET şi ai Apa Nova.

ROMANIA LIBERA

Mafia de la ASF, instituţia condusă de Ruşanu. Cel care a primit ca mită Audi-ul A8 şi cei care i l-au dat, reţinuţi de DNA!

În dosarul şpăgilor luate de funcţionarii de la Autoritatea de Supraveghere Fiscală (AFS), condus de Dan Radu Ruşanu, DNA i-a reţinut pe Ilie Carabulea şi Radu Mustăţea pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar pe Marian Mîrzac pentră că a luat mită un Audi A8 şi pentru trafic de influenţă. În acest dosar a fost învinuită şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, finii şefului ASF, Dan Radu Ruşanu. Din referatulprocurorilor DNA rezultă că, în intervalul mai - iunie 2013, învinuitul Carabulea Ilie, învinuiţii Mîrzac Marian şi Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.

Ianukovici, presat de oligarhi

Ucraina a avut ieri o zi crucială care a început cu lovitura de teatru prin care premierul Azarov şi-a anunţat demisia. A urmat sesiunea Parlamentului, unde deputaţii, în încercarea de a calma situaţia explozivă din Kiev şi din ţară, au anulat legile represive contra manifestanţilor. Opozanţii regimului, baricadaţi în centrul capitalei, îşi menţin cererea de demisie a preşedintelui, a cărui soartă poate depinde de oligarhi la fel de mult ca de manifestanţi. Potrivit Constituţiei, demisia lui Azarov trebuie să provoace schimbarea guvernului. Oferta lui Ianukovici de a împărţi puterea cu liderii opoziţiei este urmarea unei cereri a lui Rinat Akhmetov de a dialoga, sugerând că oligarhii se tem că Ucraina va deveni un stat paria. În ultimele două decenii, oligarhii au profitat de haosul politic şi de corupţia din Ucraina şi Akhmetov în special şi-a văzut crescând averea în ultimii trei ani, sub Ianukovici. Dar nici un miliardar din Ucraina nu are interesul ca ţara să devină paria.

Bonificaţii la plata în avans a tuturor impozitelor

După modelul impozitelor locale, Guvernul aşteaptă OK-ul FMI pentru a generaliza bonificaţiile la plata anticipată a dărilor către stat. Pentru a fi rentabilă economic, bonificaţia procentuală ar trebui să fie inferioara dobânzii de finanţare a deficitului public. Guvernul a propus FMI introducerea unei bonificaţii pentru plata în avans a impozitelor, altele decât cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar experţii FMI nu au agreat încă măsura, nefiind convinşi de eficacitatea acesteia. Argumentul autorităţilor: veniturile în minus rezultate în urma bonusurilor la plata anticipată a obligaţiilor către bugetul statului vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat să le cheltuiască cu dobânzile aferente împrumuturilor contractate pentru finanţarea deficitului bugetar, în lipsa impozitelor achitate la timp.

ZIARUL FINANCIAR

Economia locală pierde sute de milioane de euro zilnic din cauza blocării căilor rutiere şi feroviare

"Înainte de '89, dacă se oprea circulaţia, zburau toţi, începând de la şefii de gară. Nu se accepta o închidere de circulaţie dacă zăpada nu era până la umăr", spune George Buruiană, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Feroviari. Distribuitorii şi transportatorii au avut probleme cu livrarea produselor în zonele în care accesul a fost blocat din cauza zăpezii, retailerii nu mai au pe rafturi alimente proaspete, iar o parte din rezervările la hotelurile din Capitală au fost anulate - acestea sunt principalele consecinţe în business ale vremii nefavorabile, dar şi ale ineficienţei autorităţilor în materie de deszăpezire. În transportul comercial pe şosele mai mult de jumătate din cele 110.000 de camioane care transportă marfă nu au avut activitate în ultimele zile, ceea ce se traduce prin pierderi directe de 10-15 mil. euro pe zi. În total, economia pierde circa 280 mil. euro pe zi din cauza blocării circulaţiei în sudul şi sud-estul ţării, potrivit Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Încep să fie pedepsiţi cei care devalizează companiile de stat?

Instanţa supremă în complet de cinci judecători era aşteptată să se pronunţe aseară în dosarul lui Relu Fenechiu şi a trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova acuzaţi de procurori de prejudicierea companiei între 2002 şi 2005. Compania de stat a fost devalizată, spun procurorii, în perioada amintită, cu ştiinţa directorilor care au cumpărat de la firma lui Relu Fenechiu (cu mult înainte ca acesta să devină ministru) transformatoare vechi la preţ de component noi. Cei vizaţi au fost condamnaţi în 2013 la închisoare de completul de trei judecători al instanţei supreme. Un astfel de dosar ridică problema dacă cei care au devalizat companiile de stat (în principal directorii din aceste companii) sunt pedepsiţi sau nu. Pentru că astfel de companii au fost şi sunt devalizate în două moduri: ca şi cazul de mai sus, când se fac achiziţii la suprapreţ, sau ca în cazul Hidroelectrica, când produsele companiei (energia) sunt vândute "băieţilor deştepţi" sub preţ. Săptămâna trecută justiţia i-a mai condamnat la închisoare cu suspendare pe doi foşti miniştri, Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, şi pe Mihai Toader, fostul director general al Poştei Române (CNPR), pentru că au prejudiciat compania într-o tranzacţie cu un teren.

Păgubiţii Harinvest, fără speranţă. Vinovaţii pentru fraudele descoperite în 2008 nici acum nu sunt pedepsiţi şi banii recuperaţi

Niciunul din cele cinci cazuri mai importante de fraudă sau decizii abuzive ale unor instituţii ale pieţei care au avut loc din anul 2008 şi până în prezent, prin care sute de investitori de pe bursă au fost păgubiţi, nu a fost finalizat printr-o decizie a instanţei de recuperare a sumelor pierdute de către investitori. Numai o mică parte din cei care au fost păgubiţi pe bursă au reuşit după ani de zile şi pe căi ocolite să-şi recupereze o parte din bani, în timp ce majoritatea aşteaptă şi după şase ani de zile ca instanţa să dea un verdict final pentru a putea să-şi recupereze banii pierduţi. Astfel, clienţii firmelor de brokeraj, mai ales ai celor mici, cu puţine mecanisme de supraveghere şi controlori interni, trebuie să stea cu ochii pe bani ca pe butelie pentru a nu risca să fie fraudaţi. Unul dintre cele mai vechi cazuri de investitori păgubiţi de pe bursă este cel al clienţilor Mobinvest, care în 2008, an în care bursa s-a prăbuşit cu 70%, nu şi-au putut vinde acţiunile din portofoliu din cauză că CNVM (actuala ASF) a blocat conturile acestora timp de mai multe luni de zile. Până în prezent niciun investitor nu şi-a recuperat banii în acest caz.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb