• ADEVARUL
• Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute"
Curtea Supremă a pronunţat, marţi, sentinţa în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea a fost judecată, alături de alţi şapte inculpaţi, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Fostul ministru al Dezvoltării a primit 6 ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu e definitivă. La rândul lui, Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare. Elena Udrea a vorbit, la Antena 3, despre condamnarea primită în dosarul "Gala Bute", pe care o consideră abuzivă. Totodată, Elena Udrea a lansat un atac virulent la adresa "sistemului", pe care îl consideră responsabil de sentinţa judecătorilor şi de care s-a disociat,
• Logica de la Roma: Europa federală sau noua Cortină de fier - Iulian Chifu
La 60 de ani de la semnarea tratatului de înfiinţare al comunităţilor europene, reuniunea de la Roma a marcat un moment aniversar şi unul profund pragmatic. Două au fost marile probleme ale Declaraţiei de la Roma: consacrarea formală a Europei cu două sau mai multe viteze, a Europei cu geometrie variabilă sau a celei cercurilor concentrice - în fapt ruperea Europei şi mutarea deciziei la nivelul strict al nucleului dur European, deşi decizia priveşte şi influenţează toate statele membre; apoi problema apărării şi securităţii europene, care să nu intre în contradicţie cu NATO, să nu dubleze eforturile şi să nu împingă în afara sistemului de apărare comună SUA, Canada şi Marea Britanie. Căutarea vinei la noii membri e o greşeală fundamentală, ca şi construirea Europei cu două viteze. Asta înseamnă ruperea Europei şi prăbuşirea ambelor părţi.
• Cum se pregătesc britanicii de Brexit
Premierul britanic Theresa May va declanşa, miercuri, retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, şi se pregăteşte de negocieri dure, de cel puţin doi ani,cu Bruxelles-ul. Guvernul britanic va înainta, cel mai probabil, nu numai cererea oficială de a părăsi Uniunea Europeanpă, dar şi o primă schiţă a planului său de negocieri, din care să reiasă priorităţile Londrei şi punctele pe care nu este dispusă să le negocieze. Potrivit ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, guvernul vrea să negocieze un "acord de liber-schimb amplu, la fel şi un acord vamal amplu care să lase Marea Britanie în aceeaşi poziţie în care este acum dar să-i permită să încheie şi alte acorduri comerciale în afara Uniunii Europene fără aprobarea Bruxelles-ului".
• Scandal in sectorul 4 al Capitalei, unde soferii care parcheaza pe trotuare sunt deja amendati
Atentie, soferi! Daca va lasati masina parcata pe trotuar s-ar putea sa fiti amendati de politistii locali. Locuitorii din sectorul 4 al Capitalei au aflat marti cu stupoare ca nu mai au voie sa isi lase masina pe spatiile pentru pietoni nici 5 minute. Si primariile din Cluj si Buzau au luat aceasta decizie care se va aplica, in curand, in toata tara. Scandalul a cuprins tot sectorul 4, unde, de o saptamana, cei care parcheaza in locurile nemarcate sunt amendati. E decizia Consiliului Local, care vrea sa mute masinile de pe trotuare, chiar daca acestea sunt foarte late. Totusi, dupa zeci de certuri, primaria a promis ca va marca spatii pe trotuarele foarte late, unde soferii pot parca doar dupa 6 seara.
• Copiii născuţi în era Putin, noua faţă a opoziţiei ruse
Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă duminică în mai multe oraşe din Rusia, de la Moscova până la Vladivostok, pentru a denunţa sistemul de corupţie oblăduit de Guvernul rus şi expus de opozantul Aleksei Navalnîi. Printre protestatari s-au aflat, pentru prima oară, şi foarte mulţi adolescenţi, cu toţii născuţi sub regimul Putin. După manifestaţiile de duminică, toţi observatorii au remarcat apariţia unei noi generaţii de protestatari, relatează AFP. "Există mulţi tineri arestaţi, au 17 sau 18 ani", a subliniat pentru AFP Oleg Ieliseiev, un avocat care a reuşit să elibereze trei copii fără a li se întocmi dosare. "Manifestaţiile adună tineri. E o premieră pentru Rusia", a adăugat el.
• Afacerea lui Radu Mazăre din Madagascar
Radu Mazăre, fostul edil al Constanţei, şi-a lansat la începutul lunii afacerea din Madagascar, unde deţine un complex de bungalouri. Judecând după faptul că pentru toată luna iunie nu mai există locuri disponibile, ci doar de la 1 iulie, afacerea se pare că merge de minune. În primăvara anului 2012, în vremea când era primar al Constanţei, Radu Mazăre a mers în vacanţă în Madagascar, iar la întoarcere s-a arătat foarte încântat de ceea ce a găsit acolo, dar şi de oportunităţile de afaceri. Drept urmare, a luat decizia de a concesiona de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, un teren. Mai exact, era vorba de 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care a plătit, potrivit declaraţiei sale, 1 euro pe metru pătrat.
• Oraşul din România în care eşti obligat să plantezi copaci dacă vrei să construieşti
Consilierii locali din oraşul braşovean Ghimbav au aprobat o hotărâre care obligă orice localnic care solicită autorizaţie de construcţie să planteze copaci. Numărul de arbori reglementat este în funcţie de tipul şi dimensiunea clădirii ce urmează a fi construite. Propunerea, denumită "Reconstrucţia Ecologică", a venit de la cei doi consilieri locali ai Partidului Ecologist şi a fost votată în unaminitate în consiliul local. Decizia intră în vigoare la 1 aprilie. Practic, orice persoană sau companie care vrea să construiască în Ghimbav trebuie să depună, în momentul în care solicită autorizaţia, un angajament că va planta copaci. Plantările trebuie făcute în maxim şase luni de finalizarea construcţiilor.
• Preşedintele Iohannis se întâlneşte miercuri cu prinţul Charles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Prinţul Charles, căruia îi va conferi Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile dintre preşedintele Iohannis şi Prinţul Charles vor viza dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre România şi Marea Britanie, inclusiv în domeniul securităţii, evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări în perspectiva Brexit, cu accent pe situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi ampla activitate caritabilă desfăşurată de Prinţul de Wales în România.
• BANCHERUL
• Primele şapte bănci acordă peste 70% din totalul creditelor noi
Primele patru bănci româneşti, in ordinea valorii activelor, BCR, BT, BRD si Raiffeisen au acordat anul trecut populaţiei si firmelor credite noi in valoare de aproximativ 35 miliarde lei, peste 50% din volumul total al împrumuturilor noi, de 67 miliarde lei, ale întregului sectorul bancar, care cuprinde 37 de instituiţii de credit. Daca le adăugam si pe ING Bank, CEC Bank si UniCredit, ne apropiem de o îngrijorătoare pondere de peste 70% din volumul total de credite noi acordate de primele şapte mari bănci, fiecare cu o cotă de piaţă de peste 6%. De altfel, ponderea creditelor noi reflectă si cota de piaţă după active deţinute de primele şapte bănci, care este in jurul a 75% din totalul activelor sistemului bancar.
• COTIDIANUL
• Gabi Firea - iubita noastră, liru-liru! - Cornel Nistorescu
Antena 3 este pe cale să patenteze o formulă periculoasă de dialog. Mai săptămîna trecută a difuzat un interviu aproape mîngîietor cu Sorin Grindeanu. Luni seară am avut parte de un jenant spectacol de complezenţă. "Un interviu cum n-am mai văzut" cu Gabriela Firea s-a derulat ca o cîntare, ca o mîngîiere, ca o gîdilare la adresa primarului de Bucureşti. Probabil că Mihai Gâdea nu s-a putut răţoi la fosta sa colegă. Nu-l lăsa sufletul. Şi nici viitorul politic frumos al cucoanei. Este adevărat că un jurnalist poate fi mai aspru cu un politician pe care nu-l are în faţa lui şi mult mai blînd cu un coleg ajuns într-o dregătorie. Asta nu schimbă însă regulile profesiei.
• Veste bună pentru buget. Enel i-a confirmat lui Grindeanu că va plăti datoria către România
Directorul Enel România, Georgios Stassis, i-a comunicat marţi, 28 martie, premierului Sorin Grindeanu că gigantul energetic italian va plăti până la sfârşitul acestui an suma de peste 400 de milioane de euro datorată statului român în urma deciziei Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris. Cei doi au avut o întâlnire la Palatul Victoria, principalele teme abordate fiind securitatea energetică a României şi oportunităţile de investiţii în acest domeniu. Enel este prezentă pe piaţa din România în distribuţia, furnizarea şi producţia de electricitate. Italienii susţin că până în prezent au investit 3 miliarde de euro în dezvoltarea operaţiunilor sale locale şi că în următorii doi ani vor mai investi 330 de milioane de euro.
• "Ministerul Marilor Proiecte" al lui Trump. America trebuie condusă ca o mare companie
După ce a suferit înfrângerea din Congres, nereuşind să abroge legea Obamacare, având şi o diplomaţie, un Departament al Justiţiei şi o Comisie Federală pentru Comerţ decapitate şi pline de posturi vacante, preşedintele Donald Trump pare să fi găsit o soluţie pentru a face ca administraţia să meargă - un soi de "Minister al Marilor Proiecte", condus de nimeni altul decât ginerele prezidenţial, Jared Kushner. Se va numi Biroul Casei Albe pentru Inovaţie Americană şi va fi subordonat direct preşedintelui. Rolul instituţiei va fi să propună căi de aplicare a reformelor pe care Trump le-a promis, dar care par tot mai îndepărtate (asigurările veteranilor, modernizarea infrastructurii informatice, noi programe de pregătire, Internet pentru toţi americanii), totul finanţat din mia de miliarde de dolari promisă de preşedinte pentru refacerea infrastructurii ţării, un buget ca şi inexistent, câtă vreme reforma fiscală nu va trece de Congres.
• CURENTUL
• Gabriela Firea şi consilierii CGMB riscă puşcăria pentru abuz în serviciu prin încălcarea legii 8/2012
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a constatat că PMB pregăteşte o Hotărâre de Consiliu General prin care să se introducă transport în comun extins, pe zona Bucureşti-Ilfov. Îi atragem atenţia doamnei Primar General, Gabriela Firea, că o astfel de iniţiativă, chiar dacă pare o măsură bună pentru oameni, este, de fapt, o încălcare a legislaţiei naţionale, prin intruziunea instituţiilor publice în afacerile private. Practic, o astfel de decizie ar face mai întâi concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi care au câştigat licitaţiile pentru a opera pe liniile de transport rutier de persoane, pe aceleaşi trasee pe care PMB intenţionează să introducă noi linii RATB.
• CURIERUL NATIONAL
• Bani pentru românii de pretutindeni cheltuiţi ineficient
Auditul Curţii de Conturi efectuat la Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni a scos la iveală o serie de deficienţe. Valoarea fondurilor alocate de la bugetul de stat în perioada 2013-2016 a fost de 20.151.648 lei, din care doar 66,64% a fost accesat de organizaţii reprezentative ale românilor de pretutindeni dintr-un număr de 14 ţări.
• Avioane din Marea Britanie la Mihail Kogălniceanu
În perioada 1 mai - 31 august, un detaşament al Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii de la Baza Aeriană Coningsby va fi dislocat în România, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de poliţie aeriană împreună cu Forţele Aeriene Române, a informat Ministerul Apărării Naţionale (MapN). Potrivit comunicatului, detaşamentul britanic va fi compus din patru avioane Eurofighter şi aproximativ 150 de militari (piloţi şi personal tehnic). Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud. Astfel, sporirea măsurilor privind misiunile de poliţie aeriană s-au desfăşurat până în prezent simultan sau prin rotaţie pentru a asigura securitatea spaţiului aerian al Ţărilor Baltice, Beneluxului, Islandei şi Bulgariei.
• Tranzacţiile derulate prin BVB au scăzut cu 7,5 procente în 2016
ASF: Valoarea totală a acestora a fost de 11,25 mld. lei, numărul tranzacţiilor diminuându-se cu aproape 4% anul trecut, faţă de 2015. Scăderea a fost influenţată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacţiile cu unităţi de fond (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 46,86%) şi pentru tranzacţiile cu obligaţiuni (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 79,83%). Cea mai semnificativă creştere a valorii tranzacţiilor se remarcă în cadrul tranzacţiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală tranzacţionată în anul 2016 a crescut cu aproximativ 150,28% comparativ cu anul precedent.
• 25% din cumpărătorii actuali de locuinţe noi sunt investitori
Investitorii în locuinţe noi, destinate închirierii, reprezintă aproape 25% din clienţii actuali şi ei au un comportament diferit faţă de cumpărătorii finali, end-useri, care aleg apartamentele pentru locuit. Pentru investitori, cele mai importante criterii sunt preţul (de care depinde randamentul investiţiei) şi zona, amplasamentul să fie într-o zonă căutată de chiriaşi. Cumpărătorii finali sunt mai generoşi la preţ, alocă un buget mai mare şi cu 20%, atunci când vor să se răsfeţe, să locuiască în apropierea unui parc, a unei şcoli bune sau să aibă o poziţie privilegiată în ansamblu - pentru o panoramă de vis, de pe terasa proprie, de exemplu sau să aibă spaţii vitrate mari, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Nordis.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Traficanţi români şi bulgari au dus tone de ţigări de contrabandă în Spania
Peste 50 de traficanţi de ţigări din România, Bulgaria şi Spania sunt căutaţi, la această oră, în cadrul unei ample operaţiuni care a condus la destructurarea uneia dintre cele mai mari reţele de contrabandă din Europa. Aproape 90 de percheziţii au loc, simultan, în România şi Spania pentru destructurarea grupării. Ancheta este coordonată de autorităţile române împreună cu cele din Spania, Bulgaria şi Marea Britanie. De ani de zile o reţea de traficanţi de ţigări au reuşit să transporte tone de ţigări de contrabandă din Bulgaria în Spania, într-un mod uluitor. Cei peste 50 de membri ai grupării ascundeau cantităţi mari de ţigarete în cisterne, bine camuflate.
• Basescu: "Kovesi a băgat-o la puşcărie pe Udrea"
Traian Băsescu a intervenit în direct la România Tv pentru a-i lua apărarea Elenei Udrea, care a fost condamnată la şase ani de închisoare în dosarul "Gala Bute", susţinând că nu există un abuz în serviciu în cazul fostului ministru al Dezvoltării. Băsescu a spus că nu există un traseu al banilor de la Nastasia la Udrea, comparativ cu cazurile lui Năstase şi Voiculescu. "Voiculescu făcea spălare de bani din Cipru prin doi dintre jurnaliştii săi. Mâine va aduc dovezile", a declarat Băsescu. Fostul preşedinte a acuzat-o pre Kovesi, susţinând că a semnat rechizitoriul în dosarul în care era implicată şi Elena Udrea, vrând să o pună sub acuzare "din invidie" şi şi-a asumat acest "fals judiciar".
• Patriarhia Română va colabora cu C.N.S.A.S
Cu ocazia Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii şi Patriarhia Română au semnat un acord de colaborare. Prin acest acord se doreşte studierea trecutului recent al Bisericii Ortodoxe Române şi prezentarea acestuia în lucrări ştiinţifice şi materiale audio-video. Din partea Patriarhiei Române, acordul a fost semnat de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod, iar din partea C.N.S.A.S. a semnat Dragoş Petrescu, Preşedintele Colegiului, citat de stiripesurse.ro.
• Dorin Cocoş i-a dus 500.000 de euro lui Florian Coldea
Ministrul Elena Udrea a povestit, la un post de televiziune, că Dorin Cocoş i-a dus, in mai multe rânduri, bani fostului general SRI, Florian Coldea. Aceasta a lăsat să se înţeleagă că banii au fost folositi în interesul personal al acestuia. "Dorin Cocoş i-a dus 500.000 de euro lui Coldea. Nu o spun prima dată.Mai mulţi judecători au ajuns la Înalta Curte cu sprijinul lui Florian Coldea. Florian Coldea l-a trimis pe Sebastian Ghiţă în arest la Dorin Cocoş să îi transmită să stea liniştit, să nu spună nimic pentru că totul va fi bine. Cred că una dintre judecătoare nu a mai răspuns la comenzile sistemului. Acuzaţiile astea sunt minciuni sfruntate. În apel nu o să mai merg pe principiul să nu mai deranjăm completul de judecată", a tunat Udrea la România TV.
• JURNALUL NATIONAL
• BNR: Peste 500.000 de firme vor dispărea în viitorii 10 ani
Nouă din zece firme active acum în economie vor dispărea peste 10 ani neputând să facă faţă provocărilor, consideră cercetătorii Băncii Naţionale. Asta înseamnă că 500.000 de entităţi economice vor da faliment. Şi mai rău este că firmele rămase nu vor putea să amelioreze decalajul economic pe care-l avem faţă de UE având în vedere că activează în sectoare care nu generează valoare adăugată ridicată sau nu presupun cunoaştere avansată. Multe din aceste firme sunt multinaţionale cu activităţi în comerţ sau în servicii şi foarte puţine sunt companii care aparţin statului român sau sectorului privat autohton. Numai 58 000 de firme, sub 10 la sută din totalul companiilor active din România, vor mai exista peste 10 ani, potrivit unui studiu al Băncii Naţionale, coordonat de Florian Neagu, directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR.
• Nou la târgul de job-uri: cum te laşi de muncă
Angajaţii care doresc să demisioneze de la actualul loc de muncă, dar nu sunt hotărâţi, au la dispoziţie un "Stand de Demisii" care va fi amplasat, în premieră, la un târg de joburi. Ca să se asigure că iau decizia corectă, ei pot da o serie de teste, şi dacă nici după aceea nu sunt decişi, vor primi consiliere gratuită de la psihologi şi specialişti în HR. "În cadrul TdC (Târgului de Cariere) va fi amplasat Standul de Demisii, locul unde candidaţii vor putea discuta cu recrutori şi psihologi despre viaţa lor profesională şi vor putea decide dacă jobul lor actual e cel potrivit pentru ei", se arată în comunicatul organizatorilor. Târgul va fi deschis miercuri şi joi, la Sibiu.
• Regenerabilele declanşează codul roşu în sectorul energie
Sistemul energetic românesc are toate şansele să fie lovit de cea mai mare criză pe care a cunoscut-o în ultimii 27 de ani. Efectele ei, care se vor traduce prin foarte multe insolvenţe şi falimente în domeniu, se vor propaga însă în toate direcţiile, neocolind nici sistemul bancar. Guvernul mai are la dispoziţie doar patru zile pentru dezamorsarea crizei majore care se prefigurează după ce de la 1 aprilie producătorii de energie regenerabilă îşi vor primi certificatele verzi care le-au fost amânate începând cu anul 2013. Vorbim de intrarea pe o piaţă, şi aşa suprasaturată, a circa 30 de milioane de certificate, în condiţiile în care capacitatea maximă de absorbţie a pieţei, în condiţii normale, este de circa 12 milioane de certificate.
• ANRE va lansa săptămâna viitoare, pe site-ul propriu, un comparator pentru preţul gazelor pe tot teritoriul ţării
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lansa începând de săptămâna viitoare un comparator pentru preţul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul ţării unde există serviciul de alimentare cu gaze, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe tema liberalizării pieţei gazelor. "Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de preţuri. Acesta este în testare şi în luna aprilie va fi pus pe site. (...) Probabil că de luni va putea fi funcţional", a arătat Havrileţ. Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor să vadă care sunt toţi furnizorii care îi pot livra gaze şi ce oferte au aceştia.
• NATIONAL
• Dragnea dă SIE pe "Doi s' un sfert"!
Zarurile au fost deja aruncate de către Liviu Dragnea in ceea ce priveşte viitoarea conducere a Direcţiei de Informaţii si Protecţie Internă, liderul Partidului Social Democrat având gata pregătit plicul cu nominalizări pentru ministrul Carmen Dan. Viitoarea numire va fi una extrem de controversata, asemănătoare celei a noului ministru de Interne, dând apă la moara celor care vor spune ca Dragnea si-a aservit serviciul secret al Internelor. El a preferat să folosească o monedă de schimb care să aplaneze conflictul. Este vorba de şefia SIE, care ar putea fi lăsata din braţe de către PSD. Dragnea oricum ştia foarte bine ca nu poate "percuta" pentru numirea înlocuitorului lui Mihai Răzvan Ungureanu, mai ales după ce s-a aflat ca aici ar cam trebui musai "girul" Tel Aviv-ului.
• Până la ministru, pe poliţişti ii mănâncă liderii de sindicat!
Angajaţii Ministerului de Interne au tot dreptul să iasă in stradă pentru drepturile lor. Mai ales că in cazul celor de la Politia Locala s-a putut ca să nu le mai fie calculate sporurile pornind de la "borna" de referinţa a anului 2009. Numai că "localii" se pare că au avut lideri de sindicat ceva mai pragmatici, care in loc sa facă show pe la televiziuni, s-au agitat să obţină, aşa cum au ştiut ei mai bine, drepturi pentru colegii lor. In cazul Ministerului de Interne, deşi unele sindicate au ajuns, in cele din urma, să protesteze chipurile împreună, fiecare lider tot pe limba sa vorbeşte. Aşa că nu se poate pune încă problema de un punct de vedere unitar al revendicărilor
• ROMANIA LIBERA
• Bulgarii s-au mişcat "mai cu talent" decât românii la atragerea de fonduri europene
Sofia are metrou la aeroport, Otopeniul e o haltă-n câmp. Ca români, avem mereu tendinţa de a-i ironiza pe bulgari. O simplă deplasare la Sofia ne va face invidioşi pe ce au reuşi bulgarii în materie de transport public. Bulgarii au inaugurat prima linie de metrou în 1998, iar românii în 1979. Pe vremea lui Todor Jivkov, în capitala Bulgariei nu exista transport subteran, Lucrurile au rămas neschimbate şi în anii 90, când transportul public era asigurat exclusiv de autobuze, tramvaie şi troleibuze. Apoi, constatând că traficul rutier este în continuă creştere, municipalitatea din Sofia a ajuns la concluzia că singura soluţie este construcţia unor linii de metrou, iar pe 28 ianuarie 1998 a fost inaugurat primul tronson, cu o lungime de 6,5 km şi cinci staţii. Linia 1 de metrou a fost extinsă treptat, iar apoi s-a trecut la construcţia Liniei 2.
• Revoltă pro-Cioloş în partidul lui Nicuşor Dan
Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a ignorat votul exprimat de nu mai puţin de 36 de preşedinţi de filiale care i-au cerut să negocieze cu fostul premier Dacian Cioloş intrarea acestuia în partid, au declarat pentru "România liberă" surse din interiorul acestei formaţiuni. "Am defilat cu Dacian Cioloş peste tot în campania electorală, ne-a ridicat scorul electoral şi acum Nicuşor Dan ne îngroapă. Ţine partidul închis de teamă că i-l fură Cioloş." Atmosfera din USR este foarte tensionată după ce Nicuşor Dan, liderul partidului, nu a ţinut cont de opinia majoritară, favorabilă alăturării lui Dacian Cioloş acestei formaţiuni. Un lider de filială, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a dezvăluit "României libere" informaţii relevante din interiorul USR. El ne-a povestit că a existat o singură discuţie între Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan, în luna februarie.
• Averea statului, transferată baronilor locali. Pe lista lui Sevil Shhaideh figurează plaje, hoteluri sau baze sportive
Plajele, centrele de agrement, agenţiile pentru pescuit, monumentele istorice sau bazele sportive vor fi transferate de la ministere la consiliile judeţene, potrivit unui proiect pregătit de Ministerul Dezvoltării Regionale. Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shhaideh, a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea strategiei generale de descentralizare, care o parte din prevederile legii promovate de Liviu Dragnea în 2013. Mai multe direcţii vor trece din componenţa ministerelor în cea a consiliilor judeţene în domenii precum mediu, turism, agricultură, cultură, sănătate, educaţie, tineret şi sport. Odată cu transferul acestor atribuţii, guvernul va transfera şi resursele umane, financiare şi materiale necesare desfăşurării respectivelor acţiuni. Ministerele ar urma să exercite doar atribuţii de inspecţie şi control.
• ZIARUL FINANCIAR
• Iulian Dascălu, şeful Iulius Group: Finanţarea proiectelor noastre se face prin credite bancare
Grupul Iulius, controlat de Dascălu, lucrează la construirea unui ansamblu multifuncţional, Openville din Timişoara, format din şapte clădiri, o investiţie totală de 220 de milioane de euro, bani proveniţi din surse proprii şi din credite. Sursa de finanţare pentru proiectul din Timişoara este împrumutul luat de la bancă, model pe care, de altfel, Iulian Dascălu l-a urmat şi în cazul celorlalte proiecte pe care le-a ridicat. Bilanţul tuturor investiţiilor pe care omul de afaceri Iulian Dascălu le-a făcut până acum în România a ajuns la un total de 620 de milioane de euro, pentru ansamblurile de retail şi de birouri pe care le-a dezvoltat în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Openville va crea spaţii de birouri pentru 13.500 de persoane. Pe lângă componenta de birouri, ansamblul de 594.000 de metri pătraţi din Timişoara urmează să aibă şi o parte comercială, pentru retaileri.
• Noua generaţie vede tehnologia ca soluţia principală a dezvoltării
Piaţa muncii va traversa o serie de transformări semnificative ca urmare a schimbărilor aduse de tehnologie, însă viitorul nu trebuie privit cu foarte multă îngrijorare, pentru că roboţii vor înlocui activităţile repetitive, în timp ce angajaţii vor desfăşura activităţi din ce în ce mai creative şi mai sofisticate, au spus managerii de HR şi consultanţii care au participat ieri la cea de-a XII-a ediţie a ZF HR Trends, evenimentul anual dedicat pieţei muncii, la care au participat 200 de persoane. Lumea tradiţională începe să intre într-un conflict puternic cu lumea nouă, cu noua generaţie care vede tehnologia ca fiind soluţia principală în dezvoltare. Reţelele de robotică vor afecta foarte multe joburi, tehnologia va înlocui foarte multe slujbe, dar, exact cum a făcut-o şi în trecut, va deschide oportunităţi pentru joburi complet noi.
• Banca Transilvania şi-a bugetat dublarea investiţiilor în 2017, dar un profit în scădere cu 30%
Banca Transilvania, al doilea jucător din piaţa bancară, a planificat pentru acest an investiţii de 364,2 mil. lei, aproape duble faţă de 2016, şi anticipează un câştig net de 852 mil. lei, în scădere cu 30% comparativ cu anul trecut. Anul trecut, banca din Cluj a reuşit să-şi majoreze veniturile operaţionale cu 2,5% şi a raportat un profit net de 1,2 mld. lei, la jumătate faţă de nivelul record din 2015, dar peste nivelul bugetat iniţial. Activele sunt bugetate să urce în acest an cu 4,5%, la 54,1 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării brute cu 6%, până la aproape 31,4 mld. lei. Astfel, banca din Cluj anticipează că îşi va consolida poziţia a doua pe care o are în piaţă după active. Pentru 2016, Banca Transilvania prognozase o ascensiune a activelor cu 5,3%, însă ritmul a fost mai rapid, de 9%, până la 51,77 mld. lei.