REVISTA PRESEI 29.05.2017

A.C.
Revista Presei / 29 mai 2017

REVISTA PRESEI 29.05.2017

ADEVARUL

Dragnea a pregătit remanierea de vară

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au coalizat împotriva premierului Sorin Grindeanu. Liderii coaliţiei de guvernare pregătesc mişcări ample în Guvern, însă Grindeanu se opune din răsputeri, mizând pe situaţia juridică a lui Liviu Dragnea, dar şi pe sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis. "Relaţia dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu este îngheţată. În următoarele două săptămâni, unul dintre ei va trebui să cedeze: ori vor fi schimbaţi cinci-şase miniştri, ori Grindeanu se va detaşa complet de Dragnea", au declarat surse din PSD pentru "Adevărul". Potrivit unor surse din PSD, miniştrii vizaţi de Dragnea sunt: Viorel Ştefan ( Finanţe), Florian Bodog ( Sănătate), Pavel Năstase (Educaţie) şi Gabriel Leş (Apărare). Pe lista neagră mai sunt şi doi miniştri ALDE: Tudorel Toader (Justiţie) şi Toma Petcu (Energie). Motivul oficial al remanierii? Proasta comunicare.

Vasilescu: Dacă Messi vine la o echipă din România şi ar avea un copil, statul îi plăteşte 28 milioane euro lunar

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că, imediat după ce intră în vigoare Legea salarizării, va veni cu proiectul prin care va fi stabilit din nou un plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului, ea spunând că, de exemplu, dacă Lionel Messi ar veni să joace în România pentru un salariu de 30 de milioane euro şi ar avea un copil, statul român i-ar plăti 28 de milioane de euro pe lună. Olguţa Vasilescu a susţinut necesitatea introducerii unui plafon pentru această indemnizaţie. Ea a spus că sunt în lucru trei variante şi că se analizează introducerea unui plafon situat între 5.000 şi 10.000 de lei.

Vlogurile din Romania, o lume de milioane de euro

La doar 16 ani Selly este unul dintre cei mai urmăriţi vloggeri din Romania. Elevi din toata tara ii urmăresc postările, care, cu timpul, i-au adus independenta financiară. Vloggingul a atins in Romania nivelul unei industrii. Companii mari ii plătesc să le promoveze produsele sau sa relateze evenimente, iar unii dintre ei au ajuns sa aibă chiar proprii manageri, aceiaşi care se ocupă de artişti celebri precum Inna, Antonia sau Carla's Dreams. Vloggingul este o lume la secundă. Un telefon si o conexiune la internet sunt tot ce-ti trebuie ca să te lansezi. Ai nevoie însă de ani ca să contezi. Si de munca zilnica, să te menţii. Oricând poate să apară cineva mai tânăr, mai spontan sau mai interesant care să-ti ia locul. Este o lume in care atrage o mulţime de tinerii, dar si o afacere in care se învârt milioane de euro.

FRF s-a făcut de ras la finala Cupei!

Voluntari a câştigat Cupa României însă jucătorii lui Claudiu Niculescu au avut parte de o surpriză neplăcută atunci când au primit trofeul. Pe acesta era deja scris numele Astrei ca si câştigătoare a Cupei in sezonul actual! Pe trofeu sunt trecute toate câştigătoarele Cupei din ultimii ani, deşi si aici sunt câteva excepţii, ultima Cupa câştigata de Steaua, cea cu Gâlcă pe bancă, nefiind trecuta nici ea.

PNL vrea să le taie puturoşilor ajutoarele sociale

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii venitului minim garantat, astfel ca refuzul unui loc de muncă să ducă la anularea ajutorului social, scopul iniţiativei fiind diminuarea numărului de persoane care stau acasă pe banii statului, în loc să meargă să lucreze. In actuala legislaţie, la alineatul 7 al articolului 15 din Legea privind venitul minim garantat, este prevăzut faptul că o persoană poate refuza de trei ori un loc de munca sau participarea la diferite acţiuni ale agenţiilor de şomaj în ceea ce priveşte stimularea ocupării forţei de muncă

Turneul european al lui Trump, o ocazie ratată

Prima deplasare a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, în Europa ar trebuit să fie o oportunitate de a şterge imaginea proastă pe care o aveau despre el liderii de pe Bătrânul Continent. Dar, din păcate, prestaţia şefului Casei Albe pe timpul reuniunii Alianţei Nord Atlantice de la Bruxelles, şi de la Summitul G7 de la Taormina, Italia, a alimentat şi mai mult perplexitatea şi neîncrederea. Discursul de joi de la sediul Alianţei Atlantice a dat tonul: pozând în apărător al contribuabilului american, locatarul de la Casa Albă s-a lansat într-o alocuţiune cu accent de campanie, dând lecţii aliaţilor şi învinuidu-i că datorează "sume uriaşe de bani". "Analiştii îi reproşează lui Trump că nu a făcut nicio referire la articolul 5 şi nici nu a transmis statelor baltice un mesaj ferm de susţinere.

Tensiuni în PNL

Apropierea Congresului din 17 iunie i-a făcut pe liberalii din mai multe tabere să se acuze de lipsă de eficienţă şi proastă organizare a alegerilor din 2016. Tensiunile şi crticile între liberali s-au accentuat începând cu ziua de vineri când, aflat la Craiova pentru a-l încuraja pe Mario Oprea, candidatul PNL pentru Primăria Craiovei, Ilie Bolojan a afirmat despre Cristian Buşoi, înscris în cursa pentru şefia partidului, că nu are "echipament de lider" şi că nu-l poate susţine. "Cei care îl susţin pe Ludovic Orban suntem cea mai mare parte cei care generăm voturi, iar cei care îl susţin pe domnul Buşoi sunt cea mai mare parte cei care consumă voturi de la PNL", a completat primarul Oradei despre colegul său.

Atacarea Coreei de Nord de către SUA ar fi un gest nebunesc

În ciuda informaţiilor referitoare la consolidarea prezenţei militare a Statelor Unite şi a Chinei în apropiere de graniţele Coreei de Nord, a provocărilor în creştere din partea Phenianului şi a afirmaţiei administraţiei Trump potrivit căreia "toate opţiunile sunt pe masă", un atac al SUA asupra Coreei de Nord ar fi un gest nebunesc, scrie publicaţia "Business Insider". Coreea de Nord ar răspunde, probabil, rapid. Potrivit unor experţi, răspunsul Phenianul ar consta în focuri de artilerie care ar viza Seulul, care are circa 10 milioane de locuitori, în lansarea de rachete şi într-o invazie a forţelor terestre care ar pătrunde prin reţeaua de tuneluri ascunse. Fără îndoială, Statele Unite şi Coreea de Sud ar avea câştig de cauză în faţa forţelor nord-coreene, dar nu înainte ca un act catastrofal de război să curme vieţile a mii, dacă nu chiar sute de mii de sud-coreeni nevinovaţi.

Angela Merkel consideră că Statele Unite nu mai sunt un partener pe care se poate baza

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, nu mai vede în Statele Unite un partener pe care se poate baza, relatează "Die Zeit", adăugând că atitudinea şefei Executivului de la Berlin vine ca urmare a Summitului G7 din Taormina, Italia, reuniune care a dezamăgit-o. "Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat soarta în propriile mâini", a afirmat Angela Merkel, făcând referire nu numai la administraţia Trump, ci şi la Marea Britanie, care a decis să părăsească Uniunea Europeană, în urma unui referendum ce a avut loc în luna iunie a anului trecut.

BANCHERUL

Indicatorii sistemului bancar la finalul T1: profitul creste, riscul de credit scade

Sistemul bancar românesc, format din 37 de instituţii de credit (36 de bănci, dintre care două bănci pentru locuinţe si 8 sucursale ale băncilor străine, plus cooperativa de credit Creditcoop) si-a majorat uşor, cu 5,7%, profitul net in primul trimestru din acest an, la 1,237 miliarde lei (271 milioane euro), comparativ cu 1,169 miliarde lei in aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor BNR furnizate pentru Bancherul.ro. Numărul băncilor care au obţinut profit (26) este mai mare cu una decât anul trecut, in timp ce numărul băncilor care au obţinut pierderi este acelaşi: 11. Numărul ridicat al băncilor cu pierderi, intr-un context de creştere economica puternică, care determinat, de asemenea, o majorare importanta a afacerilor băncilor, arată că respectivele instituţii de credit au o problema structurală, de supravieţuire.

CAPITAL

Vin banii europeni! 1 miliard de euro pentru calea ferată

După o perioadă îndelungată de "secetă", 2017 pare a fi anul de graţie al infrastructurii feroviare din România. Paralel cu semnarea celor mai mari contracte de modernizare a căii ferate, proiecte în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro, Ministerul Transporturilor, prin compania CFR SA, urgentează finalizarea lucrărilor de pe coridorul IV, proiecte care ar fi trebuit recepţionate în decembrie 2015.

A sosit vremea transportatoarelor personale

Viitorul este electric şi nu doar în cazul vehiculelor pentru pasageri, care le vor înlocui pe cele pe bază de combustibil, ci şi atunci când vorbim de biciclete, trotinete sau skateboarduri. În cazul transportatoarelor personale totul a început cu Segway. Acest vehicul electric cu auto-echilibru a fost inventat de inginerul american Dean Kamen în 2001. Deşi a fost văzut cu un vehicul revoluţionar, Segway a avut un succes limitat, atât în Statele Unite, cât şi în Europa vânzările anuale fiind estimate la 10.000 de unităţi. În Asia, Segway a prins mai bine la public.

COTIDIANUL

Bancherul Nicolăescu şi alifiile - Cornel Nistorescu

Enorma criză de personalităţi în care a ajuns PNL a făcut din alegerea preşedintelui un soi de aventură, de spectacol al neputinţei. PNL oscilează între un transfer spectaculos (aşa au fost importaţi Theodor Stolojan şi Klaus Iohannis) şi o promovare din interior. Aşa a fost promovat, fără succes, Viorel Cataramă, aşa a fost promovată Alina Gorghiu, aşa a ieşit din pălărie Raluca Turcan. Şi tot din cauza crizei de personalităţi a fost luat în excursia prezidenţială şi Cristian Buşoi. Numai că acesta, crezînd că trebuie să arate cît este de deştept şi de bun liberal, a luat prea repede drumul televiziunilor şi, în loc să convingă, a dezamăgit. Cristian Buşoi arată ca un model de liberal oportunist. Ce ştiinţă economică şi financiară deţine Eugen Nicolăescu, acum viceguvernator al BNR şi membru în Consiliul de administraţie? Dacă nu-i loc la Agricultură, sau la Sănătate, merge şi la BNR!?

Ne revenim la canotaj? Aur pentru fete, argint pentru băieţi

Echipajul masculin de patru rame al României, format din Cristian Ivaşcu, Vlad Dragoş Aicoboae, Marius Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, a cucerit medaliile de argint, duminică, la Campionatele Europene de canotaj de la Racice (Cehia). România a ajuns la un bilanţ de patru medalii la Racice, trei de aur şi una de argint, după ce barca feminină de 8+1 a României (Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereş, Iuliana Popa, Adelina Boguş, Laura Oprea, Daniela Druncea) a cucerit duminică aurul la Campionatele Europene de la Racice (Cehia).

Ce-i pregăteşte PSD viitorului preşedinte al României

Toate calculele sociologice şi politice privind alegerile prezidenţiale din 2019 vor fi aruncate, în curând, în aer. Surse din interiorul alianţei de guvernare susţin că Liviu Dragnea se distrează copios pe toată agitaţia care se desfăşoară în spaţiul public pe această temă. Şi asta pentru că juriştii din PSD lucrează cu atenţie să schimbe regulile jocului electoral. Legea electorală, atât de suspusă anii trecuţi comentariilor favorabile, sau nu, este din nou pe agenda puterii. Se urmăreşte modificarea mai multor puncte din actul normativ, însă cea mai importantă schimbare o va reprezenta micşorarea mandatului preşedintelui României. Aşadar, se intenţionează să se revină din nou la mandatul de patru ani, cât şi la suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale.

CURENTUL

Procurorii au decis că Jordan e chiar Minciulescu şi a primit legal "cele 66 de case într-o singură zi" prin semnătura lui Băsescu

Procurorii de la Parchetul General au clasat plângerile împotriva fostului primar Traian Băsescu pentru retrocedarea către urmaşul senatorului interbelic Iordache Minciulescu. Începând cu anul 2014 Antena 3 şi România TV au făcut emisiuni despre retrocedarea în 2003, într-o singură zi, de către primarul Traian Băsescu a 66 de case care aparţinuseră senatorului din perioada interbelică, Iordache Minciulescu, "unui fals moştenitor", "un impostor care i-a furat identitatea adevăratului moştenitor", respectiv nepotul lui Iordache, Nicolae Minciulescu. Apăreau în studio diverse chiriaşe din respectivele case care susţineau că ele cunosc adevărata familie Minciulescu, deşi ele au în jur de 40 de ani iar Nicolae a părăsit România când ele nici nu se născuseră. Nicholas Jordan era prezentat ca fiind afro-american deşi, evident, Nicolae Minciulescu era alb.

CURIERUL NATIONAL

5 mesaje-cheie pe care BNR le transmite Guvernului

Calitatea slabă a învăţământului, o piaţă a muncii unde România are cea mai mare pondere din UE a locurilor de muncă aflate în pericol de automatizare, îmbunătăţirii calităţii şi eficienţei administraţiei publice şi a sistemului judiciar şi riscul ca echilibrele obţinute cu eforturi dificile după criză şi consolidate în ultimii ani să fie sever afectate - sunt 5 riscuri subliniate în Raportul privind stabilitatea financiară publicat joi seară de Banca Naţională. "Este necesară continuarea reformelor structurale, în special în domenii precum educaţia, ameliorarea mediului de afaceri şi a celui instituţional, al investiţiilor, îmbunătăţirii calităţii şi eficienţei administraţiei publice şi a sistemului judiciar", se arată în Raportul publicat joi de BNR.

Tăriceanu: Daniel Constantin e manelistul politicii româneşti

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că îi pare bine că Daniel Constantin a fost exclus din partid, întrucât şi-a dat seama că acesta nu are "niciun fel de principii în viaţă" şi este "manelistul politicii româneşti". În opinia liderului liberal-democraţilor, Constantin este precum un cântăreţ care renunţă la "muzica cultă", în favoarea manelelor.

Scandalul emisiilor se extinde şi la General Motors

După Volkswagen şi Fiat-Chrysler, un alt nume mare al industriei auto este legat de uriaşul scandal Dieselgate. În SUA a fost depusă o plângere în legătură cu 700.000 de modele ale GM pe care s-ar fi instalat soft-uri care păcălesc testele de emisii, scrie AFP. Avocaţii care au înaintat acţiunea spun că emisiile de NOx ale acestor maşini sunt mai mari decât cele ale modelelor Volkswagen care au făcut în 2015 obiectul uriaşului scandal al emisiilor. În plângerea depusă la US District Court for the Eastern District of Michigan, compania este acuzată că modele precum Chevrolet Silverado şi GMC Sierra au, în realitate, emisii de NOx mult mai mari decât normele legale acceptate (între 100% şi 400% mai mult).

Bosch ar putea anunţa în acest an construcţia unei noi unităţi de producţie în România

Grupul german Bosch avea în România 4.800 de angajaţi la final de 2016 în ţară şi va încheia anul 2017 cu 10% mai mulţi, fiind bugetate investiţii la unităţile de la Blaj şi Cluj, a spus directorul pentru România, Mihai Boldijar. Întrebat dacă Bosch poate deschide noi unităţi de producţie în ţară, şeful companiei a spus că este "foarte probabil", fiindcă România este extrem de bine văzută în concernul german datorită produselor de calitate excelentă livrate. O decizie în acest sens nu a fost încă luată, dar ar putea veni un anunţ în acest an. În România, cea mai recentă fabrică deschisă de grupul german a fost în iunie 2013, la Blaj. Bosch a avut, anul trecut, afaceri de 332 milioane euro în ţară, în creştere cu 50% faţă de 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

Cheloo îi invaţă pe copiii din Adunaţi dansuri populare!

Cheloo, solistul trupei Paraziţii, şi-a început munca în folosul comunităţii după ce procurorii ploieşteni l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru consum de droguri. Rapperul a declarat pompos si arogant că el va tunde iarbă şi va planta copaci, dar primarul localităţii Adunaţi, unde trebuie să-şi ispăşească pedeapsa, spune că-l va pune să-i ajute pe elevi la "dansuri, la colinde, la tradiţii". Cătălin Ştefan Ion, alias Cheloo, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare şi la 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, şi-a început ispăşi­rea pedepsei.

Constantin lansează PRO România

Fostul co-preşedinte ALDE, Daniel Constantin, a lansat, pe Facebook, o invitaţie către "generaţia altfel" de a se alătura noului său proiect PRO România, care este lansat astăzi. "A mai rămas o singură zi până când vom lansa oficial PRO România, un nou proiect în care eu şi mulţi oameni credem cu putere. Ne-am propus, printr- o altfel de gândire sa acţionăm altfel. Acum este timpul ca această generaţie să se implice! (...) Îi invităm pe toţi să se alăture unui proiect al lor, care va fi construit pentru ca vocea lor să fie auzită!", a scris fostul vicepremier.

Acuzaţiile de plagiat au umplut de ziarişti standul Humanitas | Bookfest , ultima zi

A căzut cortina peste cel mai important salon de carte din România, Bookfest, eveniment ajuns la a XII-a ediţie. Înghesuială mare, ieri, în jurul prânzului. Chiar dacă atmosfera a fost înăbuşitoare, se pare că nimeni nu era deranjat de acest lucru. La rampă au ieşit, ieri, şi jurnalişti. Două ziariste au scos pe piaţă titluri incitante. Prima a fost Ramona Ursu, cu o carte consacrată protestelor din februarie - "Noaptea, ca hoţii". interesul media fiind captat în ultima zi de cartea Emiliei Şercan, "Fabrica de Doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei naţii".

JURNALUL NATIONAL

ARHIVELE căror instituţii AU ARS la depozitul din Dărăşti-Ilfov

Incendiul devastator de la depozitul din Dărăşti Ilfov a dus la substanţiale pierderi de documente aflate în păstrare aici. Depozitul este proprietatea companiei GLOBAL ARHIVE MANAGEMENT (GAM) care are un spaţiu de depozitare de 7000 mp suprafaţă construita, amplasate în mai multe hale. Nu este clar ce suprafaţă a fost distrusă de incendiu. Clienţii GAM numără câteva importante instituţii bancare care au depozitate arhivele la Dărăsti Ilfov. BANCPOST, BRD, PIREUS BANK, BCR ASIGURĂRI DE VIATĂ sunt intre cei afişaţi pe site-ul companiei al cărui depozit a ars vineri după amiaza. Leroy Merlin şi OMNIASIG au si ele contracte de depozitare a arhivei cu GMA, la fel cu alte peste 170 de companii. Directorul general al GAM este Ştefan Ecxarcu,33 de ani, cu o experienţă anterioară în IT .

Mircea Lucescu a fost dat afară de la Zenit Sankt Petersburg

Clubul rus de fotbal Zenit Sankt Petersburg a anunţat duminică pe site-ul său că s-a despărţit de antrenorul român Mircea Lucescu, la capătul unui sezon dezamăgitor, echipa încheind pe locul 3 în campionat, informează AFP. "Consiliul director al lui Zenit Sankt Petersburg a luat decizia de a rupe anticipat contractul său cu Mircea Lucescu", a indicat clubul rus într-un comunicat postat pe site-ul său. Lucescu, în vârstă de 71 de ani, mai avea un an de contract cu Zenit, pe care a preluat-o în vara anului trecut. Tehnicianul român a obţinut 22 de trofee cu formaţia ucraineană Şahtior Doneţk, între 2004 şi 2016, dar nu a câştigat nimic cu Zenit.

Traian Băsescu susţine că preşedintele ţării nu poate fi scos din mecanismul de desemnare a şefilor de la Armată şi de la interne

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că preşedintele ţării nu poate fi scos din mecanismul de desemnare a şefilor de la Armată şi de la interne. "Ei vor să-l izoleze pe Iohannis cât se poate de mult. Reţineţi, preşedintele este comandantul Armatei. Este revoltător că-l scot de la interne, darămite să-l scoţi de la Armată. Că şi ăia sunt militarizaţi, internele. Deci, comandantul Armatei vrei să afle din presă cine a fost numit şeful serviciului de informaţii al Armatei?! Nu se poate! Mai ales că acest şef al serviciului de informaţii al Armatei este direct subordonat ministrului, nici măcar direct subordonat şefului de Stat Major. A fost şefului de Stat Major. (...) Eu i-am atenţionat în Parlament, am votat împotrivă la interne", a spus Traian Băsescu la România Tv.

Grecia şi România pot beneficia împreună de promovarea turismului medical

Grecia şi România pot beneficia împreună de promovarea turismului medical, a afirmat ministrul elen al Transporturilor Maritime şi Politicilor Insulare din Grecia, Panayiotis Kouroumplis, la o conferinţă desfăşurată la acest sfârşit de săptămână în insula Ithaca. "Grecia, deşi deţine o bogăţie extraordinară în acest domeniu, a întârziat să folosească această bogăţie. În ultimii ani am observat o extraordinară colaborare între oamenii şi instituţiile din Grecia care activează în acest domeniu şi oamenii şi instituţiile similare din România. Din poziţia mea de ministru al Sănătăţii din Grecia, dar şi din poziţia actuală de ministru al Transporturilor Maritime şi Politicii Insulare din Grecia, am sprijinit şi am insistat pentru dezvoltarea acestor relaţii în legătură cu turismul medical", a declarat ministrul.

NATIONAL

"Doi s' un sfert", sexy-filaj extern!

Nici măcar Serviciul Român de Informaţii nu îşi poate baga nasul in operaţiunile autorizate de filaj efectuate in afara teritoriului tării, prin lege acesta fiind strict apanajul Serviciului de Informaţii Externe. Cu toate ca in atribuţiile actualei Direcţii Generale de Protecţie Internă nu intră sub nicio formă astfel de atribuţii de a îndeplini misiuni de monitorizare, fie si a unor cetăţeni români, pe teritoriul altui stat! Si, totuşi, se pare ca au făcut-o! Iar dacă multe din oalele acestor misiuni "paralele" s-au spart atunci in capetele SRI si mai ales ale SIE, principalele ţinte ale celor împricinaţi nu au fost musai nici "colegii civili" de la alte servicii, nici temuţi interlopi si nici măcar "greii" politicii. Ci femeile din jurul acestora...

Alerta NASA! Cinci asteroizi au luat Pământul drept ţintă!

Agenţia spaţială americană, NASA, a reperat cinci asteroizi, cu diametre intre opt si 90 de metri, care vor trece foarte aproape de Pământ in următoarele 12 luni. Poate prea aproape...Primul asemenea eveniment va avea loc la 23 iulie, când asteroidul 2017 BS5, cu un diametru estimat intre 40 si 90 de metri, se va apropia de planeta noastră la de 3,15 ori distanta lunară, adică la peste 1,2 milioane kilometri (distanta medie care separă Pământul de singurul sau satelit natural - 384.400 km). Cel mai mare risc de coliziune va fi însă la 12 octombrie, când asteroidul 2012 TC4, cu diametrul de 27 de metri, se va apropia de Terra la numai 0,15 distanta lunară, adică aproximativ 57.000 de kilometri.

PUTEREA

Grav accident de telecabina la Bâlea

Şapte persoane au fost rănite duminică, în timp ce se deplasau cu două telecabine care nu s-au oprit la timp, una care urca şi alta care cobora, pe traseul Bâlea Cascadă - Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, a precizat pentru Agerpres, Ramona Nistor, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu. "Din primele informaţii, patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă, iar alte trei, la Bâlea Lac, în două telecabine diferite. Se pare că este vorba de defecţiune tehnică. A fost solicitat elicopter SMURD la Bâlea", a precizat sursa citată, potrivit Agerpres.

Ce măsuri ia Marea Britanie pentru a cenzura internetul

Marea Britanie are în vedere o gamă largă de opţiuni cu scopul exercitării de presiuni asupra companiilor de internet pentru a face mai mult pentru a bloca materialele cu conţinut extremist, a declarat duminică ministrul securităţii britanic Ben Wallace, relatează Reuters, citat de Agerpres. Guvernul britanic a criticat anterior faptul că aceste companii nu acţionează suficient pentru a preveni utilizarea reţelelor de internet pentru promovarea ideologiei extremiste şi pentru comunicaţiile între militanţi. "Vom analiza o serie de opţiuni. Am văzut că germanii au propus o amendă, nu suntem siguri că această măsură va funcţiona, însă există o serie de presiuni pe care le putem face asupra acestor companii", a declarat Wallace pentru BBC.

ROMANIA LIBERA

Soţia ministrului Economiei, talisman pentru o firmă cu contracte publice

Soţia ministrului Economiei, Mihai Tudose, îi poartă noroc firmei la care e angajată ca secretară. Astfel, când Tudose ajunge ministru, firma la care e angajată soţia câştigă milioane de euro de la stat. Până acum, în cele două mandate ale lui Tudose, firma a câştigat contracte de zece milioane de euro de la Compania Naţională de Investiţii. Corina Tudose, consoarta ministrului Economiei, avea un salariu de 5.000 de lei pe lună ca "asistent manager" la societatea En Electric Proiect Office SRL. Administratorul firmei spune că femeia lucra, de fapt, la Departamentul Ofertare Licitaţii. În 2015, în timpul primului mandat la Economie al lui Tudose, En Electric Proiect Office a prins în condiţii suspecte un contract de 6,5 milioane de euro pentru a construi reţeaua de canalizare a oraşului Buşteni.

SRI continuă să lucreze cu Sebastian Ghiţă

Asocierea dintre firmele Siveco România SA şi Nova Tech Integrated Solutions SRL, deţinută în trecut de un interpus al omului de afaceri Sebastian Ghiţă şi care are drept avocat pe avocatul mogulului fugar, umează să fie anunţată drept câştigătoare a celei de-a doua licitaţii organizate de SRI în vederea dezvoltării Sistemului Informatic Integrat (SII Analytics), au declarat pentru "România liberă" surse confidenţiale din piaţa IT&C. Potrivit acestor surse, SRI, instituţia care derulează proiectul, urmează să notifice luni Agenţia Naională pentru Achiziţii Publice (ANAP) în vederea finalizării procedurilor de atribuire.

ZIARUL FINANCIAR

Deşi economia creşte peste aşteptări, afacerile companiilor antreprenoriale româneşti continuă să sufere

În timp ce Dacia, cea mai mare companie din România, anunţă că intră într-o nouă eră - angajăm oameni specializaţi pe controlul roboţilor - firmele antreprenoriale româneşti nu reuşesc să iasă din mlaştina în care s-au prins în criză. Iar viitorul unora dintre ele este mai aproape de insolvenţă, nereuşind să-şi reducă gardul de îndatorare, decât de creşterea în piaţă, dezvoltare şi câştigare de teren. Companiile româneşti sunt mult îndatorate, la furnizori, la bănci, la stat şi au o structură de conducere slabă. Multe dintre firme ar trebui să-şi întărească managementul financiar, adică să-şi aducă un directorul financiar care să amendeze şi să corecteze în funcţie de resursele companiei, planurile proprietarului, care de cele mai multe ori se extinde în toate direcţiile cu toate că de multe ori nu are nici cunoştinţe şi nici experienţă pentru alte domenii, decât cel de bază.

Mai mult de două treimi din bănci au fost pe profit în primul trimestru, în timp ce 11 au raportat pierderi

Peste două treimi din numărul total al instituţiilor de credit prezente în Romania, respectiv 26 de bănci, au fost pe profit în primul trimestru din acest an, în timp ce 11 au înregistrat pierderi, potrivit datelor transmise de Banca Naţională. Sistemul bancar românesc, care adună 37 de bănci, a înregistrat în T1 2017 un profit record de aproape 1,24 mld. lei, în creştere cu aproximativ 6% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Profiturile cumulate ale celor mai mari cinci grupuri bancare din România - BCR, Banca Transilvania, BRD-SocGen, Raiffeisen şi UniCredit - au totalizat circa 983 mil. lei în T1/2017, reprezentând 80% din câştigul de la nivelul întregului sistem bancar.

Radu Dimofte a cumpărat jumătate din compania Aviaţia Utilitară, care are terenuri care se învecinează cu mallul Băneasa

Unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale din Capitală, compania Practic Bucureşti, al cărei principal acţionar este omul de afaceri Radu Dimofte, a cumpărat un pachet de 49% din Aviaţia Utilitară pentru circa 4,7 milioane de lei. Sorin Avramescu, acţionar până de curând cu o participaţie de 99,8% la Aviaţia Utilitară (AVUT), companie al cărei obiect de activitate constă în transporturi aeriene de marfă, dar fără un web-site funcţional, a vândut toată participaţia către sora sa, Daniela Gărdean, şi către Practic SA. Conform raportărilor de pe site-ul BVB, valoarea tranzacţiei este de 8,3 milioane de lei. Daniela Gărdean este soţia lui Adrian Gărdean, controversatul om de afaceri inculpat în dosarul Gala Bute, dosar în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb