REVISTA PRESEI 29.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 iulie 2014

ADEVARUL

Mesajul şocant al guvernatorului regiunii Cernăuţi pentru românii care refuză mobilizarea: "Dacă nu vă convine, plecaţi din Ucraina!"

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, le-a cerut românilor care protestează faţă de mobilizarea pentru război să deblocheze drumurile, avertizând că ordinea în care se va face mobilizarea nu va fi influenţată la presiunea străzii. Vanzuriak i-a acuzat pe protestatari că militează împotriva integrităţii Ucrainei şi i-a sfătuit să plece din ţară dacă nu vor să meargă la război. Mai multe drumuri au fost blocate, începând de vineri, în regiunea Cernăuţi, de românii care protestează împotriva unei noi etape de mobilizare în armată pentru conflictul din estul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, a transmis, luni, un mesaj către protestatarii români prin care face apel la deblocarea drumurilor şi rezolvarea situaţiei prin dialog. Oficialul a avertizat că ordinea în care tinerii vor fi înrolaţi în armată nu va fi modificată la presiunea străzii.

Dan Dungaciu: Europa şi Rusia sau dragoste în vremea holerei

Concluziile Consiliului Afaceri externe din 22 iulie 2014, bazat pe rezultatele Consiliului european din 27 iunie, au indicat deja cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei - pieţe de capital, export de armament, tehnologii performante, "incluzând sectorul energetic". Deşi anunţate pentru 24 iulie, suntem încă în aşteptarea deciziilor complete. Nu ştim nici momentul aplicării, nici amploarea, nici dacă va fi nevoie de încă o reuniune a liderilor europeni pentru validarea lor. Mult jinduita unitate "în cuget şi simţiri" a Europei - clamată de unii - a fost mai degrabă o naivitate sau un exerciţiu de "wishful thinking". Din păcate, pe fiecare pachet de posibile sancţiuni - pieţe de capital, tehnică militară etc. - se opun cel puţin trei actori europeni semnificativi. De fiecare dată, alţii! Singura unanimitate europeană este aceasta: sectorul energetic şi livrarea de gaz să nu fie afectate! Bruxellesul, în numele "stabilităţii şi a păcii", dincolo de eventualele sancţiuni, va face totul ca să oprească confruntarea şi să declanşeze negocieri, cu sprijinul OSCE şi al Grupului de contact trilateral. Este tocmai ceea ce vrea Moscova. În acest scenariu, destinaţia finală a Ucrainei este federalizarea sau transnistrizarea acesteia."

"Iartă-ne, Olanda", mesajul neaşteptat de pe prima pagină a unui ziar rus

Jurnaliştii unuia dintre cele mai importante ziare ruse, "Novaya Gazeta", cer iertare, pe prima pagină, locuitorilor Olandei care i-au pierdut pe cei dragi în tragedia aviatică din estul Ucrainei, în care 193 de olandezi au fost ucişi. Ediţia de vineri a publicaţiei ruse titra, în olandeză, pe prima pagină, "Vergeef ons, Nederlands" (Iartă-ne, Olanda - trad.), deasupra unei imagini sfâşietoare a liniei de maşini funerare care transportau sicriele victimelor zborului MH17. Publicaţia "Novaya Gazeta" a fost fondată de către Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice, care a folosit banii primiţi în 1990, când a fost laureat al Premiului Nobel, pentru a contribui la finanţarea ziarului, apărut în 1993, scrie "The Independent". Ziarul este, de asemenea, deţinut de oligarhul rus Alexander Lebedev, al cărui fiu, Evgeny, conduce publicaţia britanică "The Independent". "Novaya Gazeta" este un ziar liberal foarte apreciat pentru investigaţiile sale, dar şi pentru poziţia fermă anti-Putin.

George Maior, la Adevărul Live: Actuala clasă politică se reproduce prea mult pentru sine. Pune partidul înaintea statului

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a vorbit, la Adevărul Live, despre criza din Ucraina şi despre consecinţele resimţite de România. Este apartenenţa la NATO şi UE suficientă ca să ne facă să dormim liniştiţi? Să ne temem de posibilitatea unui război? Cât de periculoase pot fi nivelul slab de pregătire în politica externă şi lipsa de viziune a politicienilor actuali? Cât de importantă este independenţa energetică a ţării? Care este interesul nostru naţional în clipa de faţă? Cum poate renaşte mândria naţională în România şi care sunt căile pentru refacerea încrederii românilor în ţara lor şi în ei înşişi? Acestea sunt principalele teme ale interviului-eveniment pe care şeful SRI, George Maior, l-a acordat la Adevărul Live.

Miliardarii discreţi. Averile se fac în linişte în Germania

Nimeni nu îi poate acuza pe cei mai bogaţi oameni din Germania că îşi etalează averile, ba din contră. Karl Albrecht, cofondator al retailerului ALDI, Dieter Schwarz, fondator Lidl, şi Susanne Klatten, fiica celui care a pus pe picioare colosul BMW, se numără printre cei mai bogaţi oameni ai planetei, însă, înainte de toate, printre cei mai discreţi. Iar asta pentru că, în Germania, banii se fac în linişte. Despre moartea recentă a lui Karl Albrecht, fondatorul retailerului ALDI şi "inventatorul" conceptului de discount în Germania, nu s-a ştiut nimic timp de aproape o săptămână. Iar despre înmormântare, care a avut loc la Essen, cu foarte multă discreţie şi fără fast, la fel, scrie BBC. Karl Albrecht, care a fost înmormântat la începutul săptămânii trecute, a fost unul dintre cei mai discreţi bogaţi ai Germaniei. El a murit la vârsta de 94 de ani aşa cum a trăit, în mare discreţie.

Şeful DIPI a fost demis luni de premier

Şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Gelu-Marin Oltean, a fost destituit luni printr-o decizie directă a premierului Victor Ponta, publicată în Monitorul Oficial. Ponta a declarat că demiterea vine în urma unei propuneri primite de la ministrul Gabriel Oprea şi că nu are ce să-i reproşeze lui Oltean. MAI susţine că şeful DIPI a fost eliberat la cerere. Până la numirea în funcţie a noului şef al DIPI, conducerea va fi asigurată de un adjunct al lui Oltean, Gheorghe Nicolae, subsecretar de stat în cadrul aceluiaşi departament, mai precizează MAI. Invitat la RomâniaTV, luni seară, premierul Victor Ponta a adus o serie de explicaţii legate de destituirea şefului DIPI Oltean, susţinând că "nu are nicio legătură cu interceptările apărute în ultima vreme în mai multe dosare" şi este urmarea unei propuneri a ministrului MAI, Gabriel Oprea.

Şoferii şi industriaşii au salvat bugetul în primul semestru: accizele şi "taxa pe stâlp" au adus cele mai mari creşteri ale încasărilor

În primele şase luni din acest an, veniturile bugetare au crescut cu 2,83 miliarde de lei (+2,9%) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, arată datele din execuţia bugetară publicate de Ministerul Finanţelor. Cea mai mare parte din acest plus - două miliarde de lei - a venit din creşterea forţată a accizelor aplicată în ianuarie, din acciza suplimentară pe carburanţi, aplicată în aprilie, şi din "taxa pe stâlp", aplicată în mai. Fără aceste măsuri, creşterea veniturilor ar fi fost mai mică de un miliard de lei. Una dintre cele mai consistente creşteri de venituri bugetare a fost consemnată, în primul semestru, la categoria "Impozite şi taxe pe proprietate": 3,69 miliarde de lei, faţă de 2,73 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2013 (+35%). Pentru comparaţie, creşterea din 2013 faţă de 2012 a fost de doar 9,5%, de la 2,4 la 2,7 miliarde de lei. Desigur, plusul din acest an a venit în urma aplicării taxei pe construcţii speciale, din care prima tranşă (50%) a fost plătită în luna mai de către proprietarii de construcţii din această categorie. A doua tranşă va fi plătită în septembrie.

BANCHERUL

Millennium Bank a fost devalorizata cu 34 milioane euro in vederea vanzarii

Portughezii de la Millennium BCP au scazut cu 34 de milioane de euro valoarea subsidiarei Millennium Bank Romania, in vederea vanzarii acesteia catre alte banca, conform acordului incheiat cu autoritatile europene, in schimbului ajutorului financiar primit pentru tranversarea crizei. Reprezentantii bancii spun ca nu comenteaza stadiul in care se afla procesul de vanzare a bancii. Seful bancii, Nuno Amando, a declarat la inceputul lunii mai ca o decizie privind vanzarea bancii ar putea fi anuntata in luna iulie. Presa locala a scris ca OTP Bank este aproape de incheierea tranzactiei de preluare a Millennium Bank Romania, informatia nefiind confirmata oficial. Informatia privind devalorizarea bancii in vederea vanzarii este dezvaluita in raportul trimestrial publicat ieri privind rezultatele bancii la finalul lunii iunie, in care se arata ca Millennium Bank Romania continua sa functioneze in pierdere, cu toate ca rezultatul negativ s-a redus la 1 milion de euro, fata de 3,4 milioane in prima jumatate a anului 2013.

Ai credit ipotecar la Volksbank cu restante de peste 3 luni? Urmeaza sa fii sunat de recuperatorii de credite!

Volksbank a anuntat ieri ca a vandut unui grup de fonduri de investitii straine peste 3.500 de credite ipotecare neperformante, cu o valoare totala de o jumatate de miliard de euro, cea mai mare tranzactie de acest tip de pana acum in Romania, cu un impact semnificativ asupra relatiei romanilor care detin aceste credite ipotecare si firmele de recuperare de credite, pe mana carora vor ajunge in final fostii clienti ai acestei banci, dar si ai altora. Prima intrebare, asadar, pe buzele tuturor celor aproximativ 7.000 de romani ajunsi pe mana recuperatorilor (daca tinem cont ca la un credit sunt de regula doi co-debitori), este ce se va intampla cu ei de acum inainte. Mai ales ca cei mai multi dintre ei locuiesc in apartamentele si casele cumparate pe baza respectivelor credite, majoritatea in franci elvetieni.

CURIERUL NATIONAL

În curând vom avea baterii cu litiu de 2-3 ori mai bune

Un grup de cercetători din cadrul Universităţii Stanford propune un nou design care implică acoperirea anodului cu o peliculă foarte fină de carbon, notează portalul go4it.ro. Structura de tip fagure este foarte subţire, doar 20 de nanometri, însă este capabilă să oprească expansiunea atomilor de litiu din anod şi să izoleze acest metal reactiv de soluţia electrolitului. Viitoarele baterii care vor folosi această soluţie tehnologică vor fi mai sigure, mai uşoare şi, nu în ultimul rând, vor oferi o capacitate de stocare de 2 sau 3 ori mai mare. În acest moment, modelul testat la Stanford a atins o eficienţă energetică de 99% după 150 de cicluri de încărcare/descărcare, aceasta fiind şi bariera minimă pentru un produs comercial, dar cercetătorii încearcă să atingă o eficienţă de 99,9%.

Nati Meir: Abraham s-ar putea face vinovat de anumite fapte de corupţie

Avocatul lui Mircea Băsescu a depus, ieri, la sediul DNA o scrisoare primită, în arest, de clientul său de la Nati Meir, în care acesta reclamă faptul că avocatul familiei Sandu Anghel, respectiv Pavel Abraham, ar fi încercat să îl convingă să dea declaraţii împotriva preşedintelui Traian Băsescu, în schimbul unor avantaje. "Azi am adus la cunoştinţa DNA scrisoarea primită de către Mircea Băsescu în arest de la Nati Meir, (...) în care Nati Meir spune despre domnul avocat Pavel Abraham că s-ar putea face vinovat de anumite fapte de corupţie. Noi am adus la cunoştinţa organelor de anchetă acest lucru", a declarat avocatul Nelu Taşcă, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Totodată, Taşcă a precizat că Pavel Abraham, actualul apărător al familiei lui Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial, a avut încheiat un contract de asistenţă juridică cu Nati Meir, în anul 2012.

Este nevoie de contribuţii mai mari în Sănătate?

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a declarat ieri că, după părerea lui, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) ar trebui adusă la nivelul din ţările europene, la 13-14%, faţă de nivelul actual de 10,7%. Într-un sistem de sănătate grav subfinanţat, majorarea contribuţiei ar aduce venituri suplimentare importante la bugetul Casei Naţionale de Sănătate. Anul acesta bugetul CNAS din contribuţia pentru sănătate a fost de 16,89 miliarde de lei, iar creşterea ei ar aduce încă peste 6 miliarde de lei. Astfel, în condiţiile în care bugetul alocat sănătăţii este mult mai mic decât nevoile reale ale pacienţilor români, creşterea finanţării este o necesitate, fie că aceşti bani vin din majorarea contribuţiei, dintr-o colectare mai bună sau un control mai eficient al cheltuielilor.

Uniunea bancară se confruntă cu probleme legale în Germania

Curtea Constituţională din Germania este din nou terenul de testare pentru răspunsul zonei euro la criza financiară - un grup de academicieni depunând o plângere potrivit căreia uniunea bancară ar fi ilegală. Cele cinci cadre didactice susţin că uniunea bancară - un nou sistem de supraveghere şi rezoluţie bancară pentru băncile din zona euro - încalcă legea germană, deoarece nu a fost de acord cu dreptul de modificare al tratatului, potrivit ziarului Die Welt. Marcus Kerber, profesor de Finanţe la Universitatea Tehnică din Berlin (TUB), a declarat ziarului că uniunea bancară nu a avut "nicio bază legală în tratatele UE şi astfel reprezintă o încălcare a drepturilor constituţionale".

Germania vrea fondurile europene nefolosite de România şi de Bulgaria

Oficialul german Guntram Schneider a declarat, ieri, că fondurile UE neutilizate de România şi Bulgaria ar trebui redirecţionate către Germania şi alte ţări, care se confruntă cu "imigraţia sărăciei", precizând că aceşti bani ar fi folosiţi pentru integrare. "Trebuie să folosim oportunităţile oferite de imigraţie. Jumătate din imigranţi sunt bine calificaţi. Fără medicii şi personalul medical din Europa de Sud-Est multe clinici din Renania de Nord-Westfalia nu ar mai putea funcţiona", a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Express, Guntram Schneider, ministrul Muncii în acest land. Întrebat de cealaltă jumătate, care alcătuieşte aşa-numita "imigraţie a sărăciei", oficialul german a precizat că aceştia vor continua să vină, atât timp cât salariul minim în România este de 1,04 euro pe oră.

Bursa americană, în balon

Bursa americană se află într-un balon speculativ de amplitudinea celor din 1929 sau 2007, iar nesustenabilitatea cotaţiilor este dublată de riscul aferent cantităţii abundente de credit de calitate inferioară, spune managerul de fonduri John Hussman. "În prezent, cei mai credibili indicatori de evaluare fundamentală sunt cu mai mult de 100% peste normele istorice asociate unui randament total normal pe equities (aproximativ 10% anual)", scrie acesta în ultima sa notă săptămânală către clienţi preluată de portalul financiar Zero Hedge. Investitorii au abandonat aritmetica de bază şi investesc doar în baza percepţiei că Rezerva Federală Americană va veni să susţină cotaţiile, când de fapt banca centrală a SUA nu va fi în măsură să facă acest lucru.

Coreea de Nord ameninţă Casa Albă

Un oficial militar nord-coreean a ameninţat cu un atac nuclear asupra Casei Albe şi Pentagonului şi a acuzat Washingtonul că exacerbează tensiunile din peninsulă, efectuând manevre comune cu Seulul. "Dacă imperialiştii americani ne ameninţă suveranitatea şi supravieţuirea (...), trupele noastre vor lansa rachete nucleare asupra Casei Albe şi Pentagonului, care sunt sursa tuturor relelor", a declarat Hwang Pyong-So, directorul Biroului politic general, care face parte din armată, într-un discurs susţinut duminică şi difuzat luni de televiziune. Aceasta nu este prima dată când Phenianul ameninţă cu un atac nuclear Statele Unite sau baze militare americane din Pacific. Dar experţii estimează că acest stat nu a reuşit încă să pună la punct o rachetă balistică intercontinentală capabilă să atingă continentul american. Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare, dar încă nu stăpâneşte tehnica miniaturizării, care ar permite fixarea unei bombe nucleare pe o rachetă.

EVENIMENTUL ZILEI

Gigi Becali vrea să-l distrugă pe singurul doctor care i-a pus diagnosticul corect

Pentru a obţine întreruperea pedepsei, Mogulul din Pipera a adunat în jurul său un grup de "somităţi medicale" care i-au exagerat boala. Un singur medic s-a încăpăţânat să susţină că, pentru suferinţa lui, Becali nu are nevoie să părăsească penitenciarul. Între timp, patronul Stelei, aflat în permisie, a recunoscut că a jucat teatru. De altfel, el a fost declarat "apt de muncă" pentru academia de fotbal deţinută de naşul său, Gheorghe Hagi. Acum, pe acest doctor cinstit vor să se răzbune atât Gigi Becali cât şi ceilalţi medici care l-au "îmbolnăvit" mai grav de cât e în realitate.

Ceremonie militară dedicată Zilei Imnului Naţional

Ceremonia militară dedicată Zilei Imnului Naţional se va desfăşura, la Bucureşti, marţi, 29 iulie, începând cu ora 9.00, în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional. Activitatea va cuprinde un ceremonial religios de binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român, alocuţiuni privind simbolistica versurilor imnului naţional al României, un spectacol de cântece patriotice şi un exerciţiu de mânuire a armamentului individual, transmite MApN. În celelalte garnizoane din ţară, militarii vor lua parte la ceremoniile publice dedicate Zilei Imnului Naţional, organizate în colaborare cu autorităţile publice locale. Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. La acest eveniment şi-a anunţat prezenţa viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea,

Vieţile şi bugetele lui Gherghina, "omul-foarfece" de la guvern

În cel mai greu minister, Finanţele, unde un ministru rezistă, în medie, un an de zile, Gheorghe Gherghina a supravieţuit 25 de ani şi şi-a căpătat reputaţia de "tată" al bugetului. Care este secretul său? Gheorghe Gherghina a fost, pe rând, economist, director şi secretar de stat în Ministerul Finanţelor, începând din 1987. Cu un intermezzo de trei ani, la Banca Naţională, biografia sa este legată de una dintre cele mai dificile, dar şi controversate instituţii-cheie din stat. Iar rolul său a fost covârşitor. Bugetele României, cu bune şi rele, au fost în mâinile sale, timp de peste două decenii. Multă vreme, ministerul a fost sub patronajul PSD, dar chiar şi după ce a trecut la liberali sau pedelişti, Gherghina a revenit şi a preluat bugetul, în ciuda unor diferende politice. S-a spus, de-a lungul timpului, că este un personaj învechit, care lucrează fără computer, cu "creionul chimic", că nu are viziune economică sau că este un contabil "cu mânecuţe". Din toamnă, va părăsi ministerul, tot pentru BNR, "fără regrete", după cum spune.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu a coordonat personal afacerea ALRO, având puteri absolute asupra TUTUROR instituţiilor statului implicate în program

Fapte de corupţie fără precedent în România, descoperite în afacerea ALRO. Documentele, prezentate de Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3, arată legături, abuzuri şi modul în care un grup de interese foarte puternic vrea să pună mâna pe toate fabricile de aluminiu din estul Europei. Astfel, o hotărâre emisă de guvernul României arată că, într-un mod incredibil, se stabileşte un singur om ca având puteri absolute asupra TUTUROR instituţiilor statului implicate în programul pentru privatizări strategice, Traian Băsescu, care contra-semnează această împuternicire. Însă, Banca Mondială trebuia menţinută în strânsă legătură cu proiectele de privatizare. Un lucru facil, pentru că, într-o coincidenţă incredibilă, la Banca Mondială lucra Theodor Stolojan, care deţinea acţiuni la o companie aflată în legătură strânsă cu ALRO. Un alt nume cunoscut al politicii româneşti este Valeriu Stoica. Firma acestuia urma să ofere consultanţă pentru ALRO.

GIP - Băsescu nu poate justifica provenienţa a 280,000 de dolari. Dosarul său de spălare de bani ar putea fi redeschis

Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), Mugur Ciuvică, a depus ieri o sesizare la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) prin care cere redeschiderea dosarului în care preşedintele Traian Băsescu a fost acuzat de spălare de bani. Cazul reclamat de Mugur Ciuvică începe în octombrie 2002, când Traian Băsescu a cumpărat o vilă în Otopeni cu 280.000 de dolari bani, pe care şeful statului, conform spuselor sale, i-ar fi obţinut în urma vânzării unui teren, în august 2000, către Costel Căşuneanu. "În realitate, potrivit lucrării ONPCSB cu nr. S/IV/1014/17.12.2004, banii obţinuţi de Băsescu Traian din vânzarea terenului de pe Aleea Privighetorilor nu au fost folosiţi pentru cumpărarea imobilul din Şoseaua Bucureşti - Ploieşti. Potrivit lucrării ONPCSB, Băsescu Traian a încasat la data de 15.10.2002 sumele de care dispune (8.285 mld lei şi 110.000 USD), în baza unui contract de vânzare-cumpărare teren.

NATIONAL

Guvernul creste impozitul pe cutiile de chibrituri

Daca esti fericitul posesor al unuia dintre cele 3,6 milioane de apartamente din Romania, ai motive sa te "bucuri". De la anul, mai pui ceva lei (pana in zece lei, zice, deocamdata, proiectul noului Cod Fiscal) la impozitul pentru locuinta. Stai intr-un bloc construit pe vremea comunistilor, adica in asa-zisele "cutii de chibrituri"? Blocul are mai mult de trei etaje si opt apartamente? Bravo, Guvernul nostru, majoritar social-democrat s-a gandit sa te protejeze. Astfel, noul Cod Fiscal ce se va aplica incepand de anul viitor zice ca trebuie sa mai pui la impozitul pe apartament cativa lei, pana in 10, se zice acum. Dar oricand e loc de o suceala. Si inca una: daca locuiesti intr-un bloc vechi de peste 30 - 50 de ani impozitul creste cu "cateva zeci de lei". Cam cate? Inca nu s-a hotarat...Daca locuinta ta are peste 150 de metri patrati, impozitul se reduce!

Oamenii lui Ponta, executati fara mila!

Cei mai loiali oameni ai lui Ponta sunt vanati de ceilalti grei ai coalitiei de guvernamant, care ii executa fara mila, doar pentru ca sunt considerati printre putinii demnitari ramasi loiali premierului. Iar prigoana a inceput deja sa capete proportii dupa reintrarea in guvern a sefului "Grupului de la Cluj", actualul ministru al Transporturilor, Ioan Rus. Care, alaturi de vicepremierii Liviu Dragnea si, mai nou, Gabi Oprea, lucreaza din greu la intocmirea de liste negre cu "pontistii" care urmeaza sa fie executati in cel mai scurt timp, singura lor vina fiind cea de a nu fi jucat la doua capete. Si care acum, odata identificati cu sprijinul, culmea, tocmai al lui Gelu Oltean si al "puilor de Vulpe" de la "Doi s'un sfert" ca fiind "pontisti", primesc deja ultimatumuri pentru a parasi de buna voie institutiile unde au fost numiti de premierul Romaniei.

Ilie Sarbu: Sefia PSD nu este de mustata lui Dragnea

PSD trebuie sa aiba un presedinte tanar, echilibrat, inteligent si, cel mai important, fara tinichele penale la coada. O spune liderul senatorilor social-democrati Ilie Sarbu, care-l exclude chiar si de la preselectie pe Liviu Dragnea, nu atat pentru ca nu mai este tanar, ci pentru faptul ca are dosar. Viitorul sef al pesedistilor trebuie sa-i semene lui Victor Ponta. Nu fizic, tine sa lamureasca din capul locului Ilie Sarbu, doar ca profil de lider. "Trebuie sa fie un om tanar, un om inteligent, un om ponderat, echilibrat, sa aiba rabdare sa discute cu oamenii, sa se apropie de oamenii din partid. Si, in primul rand, ca o conditie sine-qua-non, sa nu aiba probleme cu justitia", a afirmat Sarbu. O conditie care-l elimina din competitie pe actualul presedinte executiv al PSD Liviu Dragnea, cel care viseaza de mult sa preia conducerea partidului.

Candidatura lui Ponta, pusa la indoiala in Coalitie

Victor Ponta nu e baiat rau. E descurcaret, inteligent si orientat. Mare lui problema este ca nu are ce sa ofere Romaniei. Portretul robot a fost realizat de conservatorul Ovidiu Raetchi, coleg de coalitie cu premierul. "Victor Ponta nu pare sa aiba nimic de oferit Romaniei: e doar vointa de putere, fara convingeri. Ion Iliescu, de exemplu, a fost un presedinte cu credinte - bune sau rele, ele existau; Emil Constantinescu, cu rigiditatea lui usor pompoasa, de asemenea; Basescu, om al compromisului pentru putere, tot a mai gasit vreo doua idei de la care n-a abdicat. Dar Ponta? Care-i valoarea nenegociabila pe care poti sa o intrevezi la el?", a conchis parlamentarul conservator.

PUTEREA

Scandalul diplomelor de bacalaureat. Ministrul Educaţiei a "uitat" să pună în aplicare HG 185/2013 pe care a semnat-o

Subiectul diplomelor de bacalaureat pare să fie unul tabu. Pe bună dreptate. De 1 an şi 3 luni, Remus Pricopie s-a angajat să organizeze în minister un birou care să se ocupe de gestionarea diplomelor de studii. HG nr. 185/2013 stă mărturie. Persoanele responsabile din Ministerul Educaţiei nu vor să vorbească, altele spun că nu cunosc problema. Sindicaliştii sunt fie în concedii, fie resping ideea să se pronunţe în acest caz. Nici foştii miniştri nu sunt mai vorbăreţi. Părinţii şi elevii care nu au putut să acceseze o universitate europeană plâng de neputinţă că nu au reuşit să înfrângă un sistem impotent şi corupt. Ordinul de ministru dat pe 8 iulie a năruit multe speranţe ale tinerilor absolvenţi. Pe 8 iulie s-a comunicat că nu se vor elibera diplomele de bacalaureat anul acesta, ci doar adeverinţe. Numai că acestea nu sunt recunoscute de universităţile străine, care cer diplomele oficiale de absolvire.

Topul salariilor la ASF

Topul celor care au încasat cei mai mulţi bani la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anul trecut sunt: Ion Giurescu - peste 216.000 de euro, Marian Sârbu - peste 154.000 de euro şi Dan Radu Ruşanu - peste 147.000 de euro. În topul salariilor ASF, Ion Giurescu (vicepreşedinte executiv în ASF - responsabil de sectorul sistemului de pensii private) a încasat venituri de natura salarială în valoare totală de 954.917 lei, echivalentul a 216.093 de euro, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul autorităţii. Marian Sârbu, care în 2013 a fost membru neexecutiv în ASF, a încasat 682.068 lei, echivalentul a 154.348 euro, în timp ce Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte executiv în ASF în 2013 şi care acum este în arest la domiciliu în dosarul de corupţie ASF-Carpatica Asigurări, a încasat 651.509 lei, echivalentul a 147.433 euro. Însă doi membri, Albin Biro şi Corneliu Moldoveanu, nu şi-au făcut publice veniturile în declaraţiile de avere postate pe site-ul ASF.

ROMANIA LIBERA

Baronul de Mehedinţi Adrian Duicu, trimis în judecată alături de şeful IPJ Ştefan Ponea şi alte persoane implicate, inclusiv jurnalistul Andrei Bădin

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a şefului Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, folosirea influenţei şi autorităţii, dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. În acelaşi dosar cu el au mai fost trimişi în faţa judecătorilor, şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, un om de afaceri, preşedinta casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, managerul Spitalului de Urgenţă Mehedinţi şi jurnalistul Andrei Bădin.

Câte parale mai face o diplomă universitară în România? Răspunsul guvernului Ponta

Lipsa de pregătire educaţională a miniştrilor guvernului Ponta te lasă cu gura căscată! Dacă aceşti miniştri ar fi înlocuiţi cu oameni luaţi de pe stradă la întâmplare, nu ar fi o mare nenorocire." De ce? Pentru că, din punctul de vedere al studiilor acumulate, portretul robot al ministrului guvernului Ponta arată cam aşa: absolvent de ASE, drept sau inginer, fără studii în străinătate şi cu foarte puţine (nesemnificative) cursuri de specializare în Occident şi în ţară. Abia unul din trei miniştri deţine un doctorat (în unele cazuri cu suspiciuni de plagiat - ne referim la Titus Corlăţean sau Victor Ponta). Cel mai grav este că majoritatea membrilor cabinetului deţin specializări care nu au nimic de-a face cu domeniul pe care îl au în subordine. Avem ingineri la "dezvoltare" sau economişti fără alte cursuri de specializare puşi să atragă fonduri europene. La sănătate, situaţia este de-a dreptul ridicolă: ministrul a devenit medic rezident în timp ce era parlamentar.

ZIARUL FINANCIAR

Ruptura dintre oraşe: zece ore durează călătoria cu trenul pe ruta Bucureşti-Cluj, o rută de sub 500 km. Cu avionul se face o oră, dar biletul costă 350 de lei

Cei aproape 500 de kilometri între Bucureşti şi Cluj-Napoca, al doilea oraş din Ro­mânia după numărul de firme înregistrate, sunt parcurşi în nouă ore şi jumătate - zece ore de trenurile CFR Călători, preţul unui bilet fiind de 95 de lei, potrivit datelor de la infofer.ro. Spre comparaţie, călătoria cu trenul de la Cluj-Napoca spre Budapesta, o rută similară ca distanţă, durează şapte ore, preţul biletului fiind de 144 de lei, potrivit datelor de la biroul de informaţii al CFR. "Timpii de parcurs de la Bucureşti la Cluj au crescut (în 2012 - n. red.) cu 25 de minute comparativ cu 2001", se arată în memorandumul despre măsurile pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar din România, necesare pentru aplicarea master-planului general de transport. Durata mare a călătoriei se explică prin faptul că linia de cale ferată nu a fost modernizată. Această situaţie este valabilă pentru cele mai multe linii de cale ferată, viteza medie a trenurilor de pasageri în România ajungând la 45 de kilometri anul trecut.

Ponderea veniturilor bugetare în PIB este la minimul ultimilor 4 ani

Guvernul a venit în 2013 cu două valuri de modificări fiscale, iar în prima parte a acestui an s-a materializat o nouă creştere a fiscalităţii, însă deşi Ministerul Finanţelor a agasat mediul de afaceri anul trecut cu noi impozite şi taxe majorate, veniturile totale ale bugetului consolidat au coborât în S1 spre 15% din Produsul Intern Brut, marcând unul dintre cele mai slabe semestre din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimii patru ani. "Dacă analizăm veniturile fiscale din taxe şi impozite, fără creşterile de impozite din ultimii ani şi fără măsurile temporare, se observă o scădere a veniturilor bugetare ca procent din PIB, explicabilă în mare parte prin creşterea evaziunii fiscale", spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. El estimează evaziunea la circa 16% din PIB. La sfârşitul primului trimestru veniturile bugetare totale au ajuns la 100,4 mld. lei, reprezentând doar 15,2% din PIB. În primele şase luni din 2013 veniturile totale reprezentau 15,5% din PIB, în timp ce în primul semestru din 2011 ponderea veniturilor în PIB se apropiase de 16%.

Şeful Garanti: Mai este loc pentru ieftinirea creditelor în lei. Dacă scad rezervele minime

Garanti Bank, subsidiara locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, a ajuns la jumătatea acestui an la un stoc de credite de aproape 1,5 mld. euro, cu 9% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind susţinută de finanţările pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi de creditele imobiliare în lei. "Cea mai mare creştere a creditării a venit din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. Totodată, stocul de credite imobiliare în lei s-a dublat. Am oferit costuri de finanţare mai mici şi cred că este în continuare spaţiu de ieftinire a creditelor în lei. Dacă BNR va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei (de 12% în prezent - n. red.), acest lucru se va reflecta şi în costul creditelor", a declarat Ufuk Tandogan, directorul general al Garanti Bank.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb