REVISTA PRESEI 29.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 august 2011

ADEVARUL

Cum a pierdut România trei miliarde de euro din aer curat

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a decis în mod oficial că ţara noastră va mai putea să-şi valorifice surplusul de emisii de dioxid de carbon, deoarece sistemul de monitorizare şi raportare a emisiilor nu este conform cu cerinţele Comitetului. România are un surplus de 300 de milioane de certificate, pentru că a poluat mai puţin decât prevăzuse în momentul încheierii Protocolului de la Kyoto, în 1997. Aceasta deoarece multe întreprinderi industriale mari s-au închis în tot acest timp. Autorităţile române ar fi putut vinde surplusul în 2009 sau în 2010, când ar fi încasat trei miliarde de euro, la valoarea la care se făceau atunci aceste tranzacţii. Însă Ministerul Economiei şi cel al Mediului nu s-au pus de acord care dintre ele să gestioneze acest proces. Potrivit legislaţiei europene, acest lucru trebuie făcut de guvernul unei ţări şi, într-un final, s-a mers pe varianta unui comitet interministerial.

România a dat în judecată Comisia Europeană

În plus, o altă controversă planează asupra acestui subiect. România este în conflict cu Comisia Europeană încă din 2007, când au fost alocate certificatele de emisii pentru perioada 2008-2012. Ţara noastră a primit cu 20% mai puţine astfel de titluri şi a dat în judecată Comisia Europeană. Procesul nu a fost încă soluţionat. Deşi la momentul 2009 surplusul nostru de certificate valora trei miliarde de euro, între timp, pe pieţele internaţionale preţul certificatelor a scăzut la jumătate. Aceasta pentru că fiecare ţară unde poluarea este mare a căutat să-şi asigure din timp numărul de certificate de care avea nevoie în plus, astfel că acum aceste permise nu prea mai au căutare, iar perioada când se pot face astfel de tranzacţii expiră anul viitor.

Cât pierde statul de pe piaţa neagră a chiriilor

Din cele 800.000 de locuinţe existente în Capitală, 15-20% sunt date cu chirie, însă statul încasează impozite doar pentru jumătate dintre ele. Piaţa locuinţelor închiriate din Bucureşti este printre cele mai slab reglementate. Anual, statul pierde zeci de milioane de euro din cauza impozitelor neîncasate. Statul nu este cel mai bun gestionar când vine vorba de impozitele colectate de la proprietarii de apartamente închiriate. Numai la nivelul Bucureştiului, "gaura" dată anul trecut de deţinătorii de locuinţe care nu şi-au înregistrat contractele de închiriere la Fisc ajunge la aproximativ 38 de milioane de euro, potrivit calculelor "Adevărul" pornind de la estimările pieţei.

Angajaţii Oltchim mai rămân o lună în şomaj

O treime dintre angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea vor sta acasă şi în luna septembrie, din cauza lipsei capitalului de lucru şi a materiei prime. Oltchim vrea să contracteze un credit de un sfert de miliard de euro pentru a funcţiona din nou la capacitate maximă. Un număr de 1.161 dintre angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, din totalul de 3.454, vor fi trimişi în şomaj tehnic în luna septembrie, după ce, în august, tot în jur de 1.000 dintre ei au stat acasă. Compania mai are bani pentru a funcţiona doar la 30% din capacitate. De trei ani, de când s-a închis divizia de petrochimie din rafinăria Arpechim, combinatul a funcţi­onat la capacitate redusă şi a raportat pierderi. Oltchim a cumpărat aceste instalaţii de la Petrom la finele anului 2009, dar nu a mai avut bani pentru repornirea lor.

Mari eşecuri în presa americană

Editorii de peste Ocean au investit sute de milioane de dolari în reviste care au eşuat la doar câţiva ani de la lansare, din cauza strategiei sau a crizei financiare. Companii de renume au lansat publicaţii tematice, precum "Men Vogue" şi "Portfolio", în speranţa că vor atrage publicitate, dar nu au reuşit decât să acumuleze pierderi masive. Presa americană valorează miliarde de dolari, iar companiile investesc sute de milioane de dolari pentru a lansa publicaţii, însă uneori acestea eşuează. Au fost lansate ca publicaţii de nişă, dar au fost închise pentru că nu şi-au găsit locul. Businessinsider.com a realizat o listă a eşecurilor editoriale ale ultimului deceniu.

Misiune imposibilă: încetinirea Chinei

În ultimii 30 de ani, China a înregistrat, în medie, o creştere economică de 8% anual. De frica supraîncălzirii, guvernanţii chinezi vor acum să încetinească avansul. În timp ce majoritatea statelor dezvoltate nu reuşesc să repornească motoarele economiei, înregistrând creşteri anemice de sub 1% (media avansului economic al ţărilor din Uniunea Europeană a fost de 0,2% în cel de-al doilea trimestru al anului), China se află la polul opus, iar autorităţile de la Beijing iau măsuri pentru a înfrâna creşterea. Alarmaţi de rata tot mai ridicată a inflaţiei şi temându-se de o "supraîncălzire", oficialii de la Beijing vor să reducă avansul la o rată anuală de 7-8%.

Antonescu, "lovit" de Orban cu piscina

Ludovic Orban şi Varujan Vosganian au fost singurii liberali care l-au criticat pe Crin Antonescu la Delegaţia Permanentă. Orban i-a reproşat eşecul USL în alegerile de la Neamţ şi programele de "doi lei" promovate de Opoziţie în frunte cu Radu Mazăre, care vrea să finanţeze piscine. În absenţa unor opozanţi ai alianţei cu PSD, precum Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolăescu sau Adriana Săftoiu, Crin Antonescu s-a confruntat, la Delegaţia Permanentă de la Mamaia, doar cu două voci critice - deputatul Ludovic Orban şi vicepreşedintele Varujan Vosganian. "Eu sincer, nu înţeleg artimetica USL. Eu am învăţat la matematică faptul că 35 plus 27 fac 62, nu 43", a punctat Orban făcând trimitere la scorurile iniţiale ale PSD şi PNL, comparate cu alegerile parţiale din Neamţ.

Libia: tentaţii islamiste în tabăra rebelilor

SUA, Franţa şi Marea Britanie sunt îngrijorate în privinţa tendinţelor extremiste ale rebelilor, printre care se află şi islamişti radicali. Cadavrele a 150 de civili libieni au fost găsite sâmbătă lângă capitala libiană după ce aceştia au fost masacraţi de forţele pro-Gaddafi. Experienţa Bagdadului este încă vie în mintea tuturor. Pentru SUA, Franţa şi Marea Britanie, Libia de după război e o durere de cap care începe cu întrebarea: cine sunt rebelii? Consiliul Naţional de Tranziţie a încercat să se prezinte drept o mişcare laică unită şi liberală. Dar această imagine e departe de a reflecta realitatea, scrie cotidianul francez "Le Figaro".

Antonescu l-a comparat pe Băsescu cu Lenin

În viziunea liderului liberal, Traian Băsescu şi Vladimir Ilici Lenin au în comun atacurile împotria presei, a Parlamentului şi a liberalismului. În ultimul secol, liberalismul a fost în permanenţă atacat, începând cu primul şef al Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin, şi până la preşedintele actual al României, Traian Băsescu, a afirmat liderul PNL Crin Antonescu, la Şcoala de Vară a tineretului liberal .

CURENTUL

Fostul şef al PNA, Ioan Amarie, cercetat penal pentru ucidere din culpă

Fostul procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie, Ioan Amarie, este cercetat pentru ucidere din culpă în legătură cu un accident rutier în urma căruia a decedat o persoană, a declarat Simona Frolu, purtător de cuvânt al PÎCCJ, citată de Mediafax. Simona Frolu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat ieri că dosarul este de competenţa Parchetului Curţii de Apel Galaţi, având în vedere calitatea actuală de avocat a lui Ioan Amarie

Uraganul Irene a transformat New Yorkul într-un oraş-fantomă

Uraganul Irene, care a provocat moartea a cel puţin zece persoane şi evacuarea a cel puţin 1,5 milioane, a ajuns sâmbătă seara la New York, transformat într-un oraş-fantomă afectat de ploi torenţiale. Primarul newyorkez, Michael Bloomberg, le-a cerut locuitorilor să rămână în propriile locuinţe sau în centrele de primire, adăugând că este prea târziu pentru a mai pleca. În timp ce rafale violente de vânt suflau asupra oraşului, primarul a declarat că se aşteaptă la o importantă creştere a apelor. Totodată, aproximativ trei milioane de persoane din zona New York sunt afectate de penele de electricitate.

Comasari de Tia Serbanescu

După ce a fost o luptă întreagă pentru decalarea alegerilor (parlamentare de prezidenţiale), acum a început lupta pentru reamestecarea lor. Ponta s-a uitat indiscret pe sub fusta dnei Vass unde l-a zărit pe premier: "Vass este un Boc cu fustă". Aşa cum dl Ponta e un Năstase în pamperşi. Dl Antonescu a precizat în schimb că în PNL femeile sunt promovate după merit şi nu după fustă: "noi facem abstracţie de sex când e vorba de politică". Aş! Fac abstracţie de politică. Şi dl Băsescu a bifat capitolul: "Academia Navală construieşte bărbaţi chiar şi din femei". Asta-i academie medicală! OTV ne-a stricat însă cheful anunţând că o cometă uriaşă, Elenin, se izbeşte de pământ la toamnă şi distruge omenirea. Ei, dacă E Lenin, să vezi comasare! Sigur nu E Stalin?

CURIERUL NATIONAL

Câştigăm ceva din producţia agricolă-record?

Valoarea producţiei vegetale de anul acesta se va situa între 10 şi 12 mld. euro, iar jumătate din grâu ar putea fi exportat. Costel Olteanu (UNPCPR): Fermierii români nu au unde s-o depoziteze şi sunt nevoiţi să vândă la preţuri făcute de jucătorii comerţului cu cereale. Dacă nu vor primi un preţ bun în toamnă, "tot profitul lor va fi topit de preţul la seminţe, pesticide şi motorină". România se înscrie în acest an cu o producţie la hectar peste media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor. Producţia de grâu şi secară obţinută în 2011 de pe 99% din suprafaţa recoltată a depăşit 7,127 milioane de tone, fiind cu 6% mai mare faţă de producţia estimată pentru 2011, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Scamatoria prin care băncile greceşti scapă deocamdată de faliment

Banca Naţională a Greciei pune la dispoziţia instituţiilor din sistem o facilitate excepţională în condiţiile în care acestea nu mai au colateral pentru a continua să se împrumute la BCE. Metoda este aplicată de un an în Irlanda, unde băncile care au finanţat balonul imobiliar sunt ţinute în viaţă artificial. Pericolul insolvenţei împinge două bănci greceşti spre o fuziune intempestivă. Surse citate de agenţia de presă internaţională spun că astăzi se va anunţa fuziunea EFG Eurobank şi Alpha Bank, instituţiile de credit aflate pe locurile doi şi trei în sistemul bancar elen. Operaţiunea de piaţă va fi dublată de aportul de capital al unui fond din Qatar. Noua entitate ar urma să cumuleze active de 150 miliarde euro şi depozite însumând 80 miliarde euro din relaţia cu opt milioane de clienţi.

Porniţi consumul, nu tiparniţa de bani!

Toată lumea a aşteptat cu emoţie anunţul lui Ben Bernanke, preşedintele FED, în speranţa că va reporni tiparniţa de dolari sau că va declanşa cumva speranţa investitorilor într-un viitor mai bun pentru care să fie dispuşi însă să şi cheltuiască. Mă tem însă că dezamăgirea a fost mare şi asta pentru că toată lumea aşteaptă salvarea de criză din afară. E ca şi cu schimbarea de mentalitate din România: toţi sunt de acord cu ea, dar întotdeauna ceilalţi trebuie să înceapă. În felul acesta, nimeni nu se străduieşte să facă nimic, acuzând lenea celorlalţi...Cam aşa şi cu repornirea motoarelor economiei. Europa aşteaptă salvarea de la Germania, o parte din lume de la America, cealaltă parte de lume de la China şi tot aşa. Nimeni nu e dispus însă să scoată banii de la ascunziş şi să-i introducă în circuit.

Pieţele îşi fac discret cruce

După picajul accelerat de la începutul acestei luni, pieţele s-au înscris pe o traiectorie de uşoară revenire, însă parcursul ar putea fi doar un simplu ricoşeu tehnic. Semnale tehnice pentru indicele S&P500 al Bursei de la New York ne avertizează că ne-am putea afla pe un ciclu "bear". Stresul din pieţele financiare, acutizarea problemei datoriilor suverane din Europa, agonia prelungită din piaţa rezidenţială americană, o aterizare mai mult sau mai puţin controlată a economiilor asiatice şi un posibil şir de falimente bancare ar putea marca această nouă etapă negativă. Indicele S&P500 marchează aşa-numita "trecere a morţii" ("death cross") care de regulă confirmă trendul descendent. Este vorba despre fenomenul tehnic al coborârii mediei mobile de 50 de zile sub cea de 200 de zile, care arată tendinţa majoră a pieţei, respectiv una de vânzare.

EVENIMENTUL ZILEI

Nuntă borcească în fotbalul românesc

Bodyguarzi în costume negre, limuzine albe şi mâncare simandicoasă - sunt câteva dintre ingredientele nunţii dinamovistului Cristi Borcea cu fostul fotomodel Alina Vidican. Cristi Borcea şi Alina Vidican s-au cununat religios, ieri, la biserica Adormirea Maicii Domnului din Pipera. Cei doi au sosit, în jurul orei 17.00, într-o limuzină albă, în care se aflau şi naşii de cununie, Gigi şi Luminiţa Becali. Tortul de nuntă, un mousse de cicolată albă cu şampanie şi zmeură, decorat cu orhidee făcute manual din zahăr, a cântărit peste 50 de kilograme şi a fost înalt de doi metri. Costul total al nunţii a fost de aproximativ un milion de euro, în condiţiile în care doar mâncarea pentru cei 600 de invitaţi a fost estimată la 360.000 de euro.

Iaşi sau Timişoara - Care este cel de-al doilea mare oraş din România, după Bucureşti?

De câţiva ani încoace, municipiile Iaşi şi Timişoara, situate la două capete de ţară şi despărţite de o distanţă de 700 kilometri, îşi dispută strâns locul al doilea în topul celor mai mare oraşe din România, după capitala Bucureşti. Până în 2009, Iaşiul a deţinut al doilea loc după Bucureşti ca număr de locuitori, conform cifrelor valabile pe data de 1 iulie a fiecărui an, publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Şi recensământul din 2002 plasează cel mai important oraş din Moldova pe locul al doilea, cu 320.888 locuitori. Cu toate acestea, din 2008, poziţia sa a început să se clatine. Conform unui clasament publicat de zf.ro în iulie 2008, bazat pe datele statistice de la 1 ianuarie 2008, pe locul al doilea se situa Timişoara, cu 312.400 locuitori.

Oprescu, bun de plată pentru referendum

Banii cheltuiţi pentru referendumul Capitalei ar putea fi imputaţi, de Curtea de Conturi, primarului Capitalei şi consilierilor generali. Mai mult de 200.000 de euro din banii bucureştenilor au fost aruncaţi pe Apa Sâmbetei, pentru organizarea referendumului care propunea desfiinţarea primăriilor de sector, printr-o aşa-zisă "lege a Capitalei". Surse din Curtea de Conturi ne-au declarat că este foarte probabil ca suma cheltuită inutil din banii publici să fie declarată ca prejudiciu şi să fie imputată vinovaţilor.

Gloria şi decăderea omului care dădea ora exactă în criză

După patru ani în care a condus Standard&Poor's, cei mai grei ani din ultimele decenii pentru agenţie, Deven Sharma şi-a anunţat demisia. Decizia sa, s-a spus, are legătură cu scăderea ratingului Statelor Unite ale Americii, măsură care a aruncat din nou în aer pieţele financiare globale, ameninţând cu un reviriment al criziei. Downgrade-ul Statelor Unite ale Americii este important prin ceea ce anunţă pe termen lung, iar perspectiva lui Sharma asupra SUA nu era deloc unul bună. Iată ce spunea acesta pe 9 august, la câteva zile după decizia S&P, într-un interviu acordat CNN. În primul rând, ideea că pieţele financiare ar fi fluctuat puternic doar din cauza deciziei S&P este falsă.

FINANCIARUL

Rares Nilas: Piata locala este subdezvoltata si are un nivel de business la nivelul anilor "90

Directorul general al BT Securities este de parere ca lichiditatea va fi din ce in ce mai redusa in perioada urmatoare. Seful diviziei de brokeraj a Bancii Transilvania sustine ca piata locala de capital este subdezvoltata si are un model de bussines invechit, caracteristic anilor "90. Nu este de acord cu mersul actual al lucrurilor si sustine ca brokerii, reprezentantii burselor si CNVM ar trebui sa conlucreze pentru imbunatatirea sistemului, sustinand ca schimbarea poate avea loc numai printr-o astfel de cooperare.

Sberbank vrea un pret mai mic pentru preluarea VBI, dupa declinul actiunilor acesteia

Banca rusa Sberbank a redus oferta pentru VBI, divizia est-europeana a bancii austriece Volksbank, de la 670 milioane euro la 590 milioane euro, in urma declinului de 22% al cotatiei actiunilor acesteia, dupa acordul de preluare convenit pe 15 iulie, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Oficiali ai Volksbank, Sberbank si ai actionarilor minoritari ai VBI, respectiv Groupe BPCE, DZ Bank si WGZ-Bank, s-ar mai putea intalni pentru discutii menite sa salveze acordul, au spus sursele. Intalnirea era initial programata pentru semnarea acordului de preluare.

Ministrul Dezvoltarii vrea controlul asupra Agentiei de Cadastru. Ar fi prima asemenea agentie din UE subordonata unui minister

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului vrea sa preia Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), aflata in prezent in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), si a elaborat in acest sens un proiect de ordonanta de urgenta. Initiativa este justificata, printre altele, de "interconditionarea activitatilor MDRT cu cele ale ANCPI" pentru realizarea obiectivelor comune privind politicile sectoriale pentru planificarea dezvoltarilor regionale si inregistrarea sistematica in cadastru si cartea funciara, precum si de necesitatea corelarii politicilor de dezvoltare teritoriala cu cele de administrare a terenurilor, sustine MDRT in proiectul ordonantei.

Bancile internationale au revizuit in scadere prognozele economiei mondiale

Bancile internationale au procedat la o noua revizuire a cresterii PIB-ului mondial. Astfel, Citigroup a coborat previziunile de la 3,4% la 3,1% pentru 2011 si pana la 3,2% (de la 3,7% initial), pentru 2012. Banca a modificat, de asemenea, estimarile sale pentru economia SUA, care va progresa in cursul acestui an cu 1,6% (fata de 1,7%) si cu 2,1% (fata de 2,7%) in 2012. Au recalculat ritmul de dezvoltare a economiei globale inclusiv UBS si Societe Generale. Concret, expertii UBS anticipeaza o franare de 0,5% - de la 3,8% la 3,3% in 2011, iar analistii francezi estimeaza cresterea economiei mondiale la nivelul de 3,9% comparativ cu 4,6% prognoza lor anterioara. Au fost revizuite, in egala masura, previziunile pentru tarile emergente. UBS afirma ca PIB-ul Chinei va avansa anul acesta cu 9%, fata de 9,3%, si cu 8,3% in 2012, fata de prognoza intiala de 9%.

EFG Eurobank si Alpha Bank fuzioneaza pentru a face fata crizei

EFG Eurobank Ergasias, care detine in Romania Bancpost, si Alpha Bank, a doua, respectiv a treia banca din Grecia, vor anunta luni un acord de fuziune pentru a face fata mai usor crizei severe a datoriilor de stat si recesiunii, potrivit unor surse apropiate situatie, citate de Reuters. Acordul ar crea cea mai mare banca din Europa de Sud-Est dupa active, ajutand cele doua companii sa evite intrarea in mecanismul guvernamental de sprijin. In plus, miscarea va crea agitatie in sistemul bancar elen, fiind posibile alte tranzactii in curand, considera analistii.

JURNALUL NATIONAL

Inapt medical, Băsescu a rămas totuşi la Marină

De ce a rupt comandantul Institutului dosarul medical al studentului Traian B.? Preşedintele Traian Băsescu a săr­bă­torit, sâmbătă noapte, împreună cu foştii săi colegi de la Academia Na­va­lă, 35 de ani de la absolvirea acestei instituţii de învăţământ, petrecerea având loc la vila de protocol din Neptun. Paranghelia găzduită de fosta reşedinţă a lui Ceauşescu a început pe la şapte seara, foştii colegi ai preşedintelui sosind alături de soţiile lor. S-au strâns circa 150 de persoane, masa şi dansul mergând până spre zori. Un fost coleg al preşedintelui Traian Băsescu care a participat la întâlnirea de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa a aruncat bomba: că în 1973 studentul Băsescu a fost declarat "inapt medical". El a precizat că şeful statului ar fi primit încadrarea "din cauza uşoarei deviaţii de la ochi"

Zona euro iese din criză în 3 ani

Actuala criză prin care trece zona euro se va soluţiona pe termen mediu, "în doi sautrei ani", a declarat Klaus Regling, directorul Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF). Condiţia pentru realizarea acestui obiectiv este ca statele din zona euro să fie consecvente şi să continueaplicarea măsurilor de austeritate necesare, precum şi a reformelor financiare, a opinat oficialul german. Uniunea Monetară nu se va dezintegra deoarece atât ţările puternice, cât şi cele cu economii mai delicate au interesul ca ea să funcţioneze în continuare, a apreciat Klaus Regling, subliniind că "riscul abandonării monedei euro, indiferent pentru ce altceva, este egal cu zero".

FMI: cresc riscurile de recesiune

Noua prognoză economică mondială a FMI, care va fi prezentată în septembrie, nu va anunţa o nouă recesiune globală, însă riscurile au crescut, a declarat John Lipsky, prim director general adjunct al Fondului Monetar. Lipsky a adăugat că riscurile tot mai mari care ameninţă economia globală reflectă lipsa de încredere în capacitatea guvernelor de a-şi ţine datoriile sub control. El a recomandat atât Statelor Unite, cât şi Europei să dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida încrederea pieţelor în capacitatea guvernelor de a-şi reduce gradul de îndatorare.

NATIONAL

Uite cum vine Al Treilea Razboi Mondial!

Marirea preturilor la alimente si schimbarile extreme de clima conduc in linie directa la revolutii si la razboi. Un studiu efectuat de New England Complex Systems Institute (NECSI) demonstreaza ca "primavara araba" este strans legata de fluctuatiile preturilor pe piata alimentara, iar acestea se situeaza in prezent si in urmatorii doi ani peste cota considerata generatoare de conflicte.

De ce Elvetia e cea mai bine guvernata tara

Institutul Legatum a publicat topul celor mai bine guvernate tari pe ultimul an, Elvetia conducand detasat. Institutul Legatum este o organizatie internationala de studii stiintifice, avand sediul in Dubai. In fiecare an, intocmeste topul celor mai bine guvernate tari, analizand conditiile sociale, politice si economice ale populatiei din 110 tari ale lumii, totalizand 90% din populatia planetei. Scopul propus este gasirea modalitatilor prin care sa fie stimulata prosperitatea. Astfel, pe locul intai se afla Elvetia, care are un sistem foarte bine organizat privind controlul si echilibrul vietii economice si politice. Elvetia exceleaza la toate capitolele, datorita libertatii acordate initiativelor individuale si politice, concomitent cu un sistem democratic corect.

Kelemen da semnal de remaniere

Lasata sa se coaca in timpul verii, remanierea este buna de cules, se pare, din moment ce Kelemen Hunor a readus-o in discutie. Tam-nesam, liderul UDMR a declarat, sambata, ca niciunul dintre ministri UDMR nu poate "fi in vizor" in cazul vreunei remanieri. Motivul: doua dintre ministerele detinute de UDMR, Sanatatea si Cultura, nu au la dispozitie fonduri europene, prin urmare ministrilor maghiari nu li se poate imputa o accesare insuficienta si defectuoasa a banilor de la UE.

Nagy Jozsef demisioneaza, Laszlo Borbely accepta

Presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului (ANPM) Nagy Jozsef, a anuntat ca isi va prezenta luni demisia, in urma scandalului generat de "certificatele verzi". El a declarat ca nu se considera vinovat pentru posibila suspendare a Romaniei de la tranzactionarea acestora. Nagy Jozsef a declarat ca vina apartine predecesorilor sai, care nu au facut la timp analizele, centralizarile si raportarile in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera.

PUTEREA

Allianz-Ţiriac reclamată

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au început un control de fond la compania Allianz-Ţiriac Asigurări cu privire la respectarea planului de conturi, ne-au declarat reprezentaţii brokerului de asigurări Capital&Alliance Insurance. Reprezentanţii ANAF au refuzat să ne precizeze în ce constau verificările. Pe de altă parte, reprezentaţii Allianz-Ţiriac Asigurări ne-au declarat că nu există în desfăşurare un control al ANAF.

Majorarea pensiilor nu este sustenabilă

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, consideră că strategia fiscală adoptată de Guvern pentru 2012 comportă riscuri din cauza situţiei dificile de pe pieţele internaţionale, făcând incertă creşterea salariilor la nivelul prognozat, precum şi plata unor obligaţii de la bugetul de stat. Mai mult, majorarea pensiilor, prevăzută de la 1 ianuarie, este nesustenabilă, iar o decizie în acest sens va fi una politică, susţine Ionuţ Dumitru.

Numărul doi din al-Qaida, eliminat

Oficiali americani şi pakistanezi au confirmat că Atiyah Abd al-Rahman, al doilea om din conducerea al-Qaida, a fost ucis în Pakistan, informează The Guardian. Al-Rahman era considerat un om de încredere al fostului lider al organizaţiei, Osama bin Laden, responsabil cu supravegherea operaţiunilor uzuale ale al-Qaida. Astfel, organizaţia teroristă a pierdut încă unul dintre liderii săi cheie, în cadrul unei campanii în urma căreia Statele Unite vor să elimine definitiv al-Qaida de pe harta ameninţărilor teroriste.

ROMANIA LIBERA

În 1991, SUA încurajau unirea României cu Moldova

Profesorul Dan Dungaciu analizează în interviul pentru România liberă tendinţa politicienilor şi elitelor moldovene de a rămâne în zona de influenţă a Moscovei, chiar şi după 20 de ani de independenţă a ţării. În acelaşi timp, fostul consilier al preşedintelui moldovean aminteşte despre o rezoluţie a Senatului SUA din 28 iunie 1991 prin care administraţia de la Washington era îndemnată "să sprijine eforturile viitoare ale guvernului Moldovei de a negocia paşnic dacă o doreşte reunificarea Moldovei şi Nordului Bucovinei cu România". Dan Dungaciu crede că, deşi acest tren a fost pierdut, lucrurile nu vor rămâne aşa.

Cât valorează excedentul de certificate de poluare

România nu doar va pierde bani ci se va confrunta şi cu o neîncredere din partea investitorilor ca urmare a suspendării tranzacţionării de certificate de poluare. "Excedentul de certificate de CO2 deţinut de România ca urmare Protocolul de la Kyoto valorează 1,2 miliarde euro. Surplusul este de 300 de milioane de certificate, valoarea de tranzacţionare se află în prezent în jurul a patru euro. Problema care apare nu este doar a pierderilor care rezultă din eventuala tranzacţionare a acestora de către stat. Nici operatorii de pe piaţă nu vor putea face tranzacţii pentru că Registru Naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră nu este bine pus la punct.

SAPTAMANA FINANCIARA

Sunt bogat, dar mă tratez

Exportatorii şi benzinarii au avut de câştigat în 2010, în timp ce business-urile româneşti orientate către consum au resimţit reculul economiei. Rezultatele pozitive înregistrate anul trecut de "campionii" economiei pot lăsa impresia unui an 2010 bun. Ceea ce a majorat însă afacerile celor mai importante companii româneşti a fost ieşirea din recesiune a economiilor din ţările dezvoltate, care a majorat cererea pentru exporturile româneşti şi, într-o anumită măsură, creşterea preţului petrolului pe plan mondial, în contextul revenirii economice. Economia românească s-a bazat în 2010 pe exporturi şi într-o măsură mai mică pe consum.

Băncile iau din lichidităţi de la BNR

Sase banci au imprumutat de la BNR o suma de 1,5 miliarde de lei pentru o saptamâna, la dobânzi de 6,25% pe an. Suma fost imprumtuata in cadrul unei licitatii repo, imprumuturile fiind garantate de banci cu titluri de stat. Dobanzile de pe piata monetara s-au plasat azi la 5,82% - 6,32% pe scadente de o zi, in crestere cu 1,14 puncte procentuale fata de cele practicate inainte. Dobanzile practicate pe scadente de o saptamana au fost de 5,77% - 6,27%, cu 0,86 puncte procentuale peste cele de joi.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai profitabile bănci la jumătatea anului

Per total, sistemul bancar a raportat după standarele româneşti de contabilitate în semestrul I 2011 un profit de 144 mil. lei, iar primele zece bănci au avut un câştig de 380 mil. lei. Aceasta înseamnă că piaţa este extrem de divizată, respectiv sunt bănci care raportează rezultate pozitive, în timp ce majoritatea sunt pe pierdere. BRD, banca preluată de francezii de la SocGen acum 12 ani, conduce clasamentul băncilor cu profit La jumătatea anului BRD a avut un profit de 282 mil. lei, reprezentând 73% din rezultatul bancar al primelor zece bănci din sistem şi dublu faţă de rezultatul întregului sistem bancar. BCR, numărul unu din punctul de vedere al activelor, a raportat un profit net de 163 mil. lei la jumătatea anului. UniCredit este pe locul trei, cu 124 mil. lei, urmată de Raiffeisen, cu 103 mil. lei. Americanii de la Citi au intrat pe cinci, cu toate că din punctul de vedere al activelor se află pe locul 15.

Când SIF-urile se ceartă, Erste câştigă. BCR este tot mai departe de Bursă

Şansele ca BCR, cea mai mare bancă din România, să fie listată la Bursă scad pe măsură ce se apropie termenul până la care trebuie să se ia o decizie în privinţa listării. Divergenţele dintre SIF-uri cu privire la soluţiile de valorificare a participaţiilor de la BCR favorizează acţionarul majoritar, grupul austriac Erste, care nu vrea listarea BCR, deşi şi-a asumat-o prin contractul de privatizare. Un grup de fonduri de investiţii, care deţin pachete semnificative de acţiuni la toate cele cinci SIF-uri, le-a cerut acestora să convoace adunări generale ale acţionarilor în care să se aprobe începerea demersurilor de listare a BCR. Fondurile se tem că unele SIF-uri ar putea fi tentate să negocieze separat cu Erste vânzarea participaţiilor la BCR, ceea ce le-ar dezavantaja pe celelalte SIF-uri şi pe acţionarii acestora.

CNVM îl obligă pe Cătălin Chelu la oferte de preluare de 32 mil. euro

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis la finele săptămânii trecute mai multe ordonanţe prin care a sancţionat cu avertisment firmele din grupul lui Cătălin Chelu pentru că nu au derulat oferte publice la 12 companii de pe bursă la care omul de afaceri a ajuns să deţină pachete de control. "Dl. Chelu Cătălin Constantin, prin societăţile pe care le controlează şi doamna Simion Cati-Constanda au achiziţionat acţiuni care le conferă con­trolul asupra societăţilor: Comat Galaţi, Electroargeş Curtea de Argeş, Me­ca­nica Rotes Târgovişte, Argus Constanţa", se arată în rapoartele CNVM.

Şeful Fed i-a mai calmat pe investitori, dar bursele rămân încordate

Brokerii aşteaptă să vadă cum vor reacţiona in­ves­titorii la discursul şefu­lui Fed de la finele săptă­mânii trecute care a condus la creşteri pe bursa americană, însă spun că în continuare investitorii stau pe margine aşteptând ca acţiunile să se ieftinească şi mai mult. Situaţia de pe burse rămâne una tensionată, investitorii ducând din nou cotaţia aurului spre maximele istorice, vineri preţul aurului apreciindu-se cu 3,9%, la 1.831 de dolari/uncie. Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,7% (pe indicele BET), în linie cu pieţele internaţionale, însă în ultima săptămână a avansat cu 2,4%, aceasta fiind prima creştere după şase săptămâni de scăderi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb