REVISTA PRESEI - 29.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Guvernul îşi dă afară bursierii

Radu Oprea are 30 de ani şi până acum o săptămână, când a primit notificarea că a fost restructurat era inspector la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST), la Direcţia de Strategii şi Politici de Tineret. Radu este unul dintre bursierii Guvernului României care a primit din partea statului 70.000 de euro pentru un masterat la Universitatea Pepperdine, din Los Angeles, SUA. Când Guvernul a investit aceşti bani în el i-a condiţionat întoarcerea în România şi angajarea în sistemul public pe o funcţie de management.

Impozit progresiv: statul pierde mult, săracii câştigă puţin

Dacă s-ar aplica varianta de impozitare propusă de PSD, veniturile bugetare ar scădea cu peste 600 de milioane de euro. Venitul net ar creşte cu cel mult 160 de lei pentru cei care câştigă sub 1.000 de lei, dar statul ar ieşi în pierdere pentru că majoritatea românilor au salarii mici. Introducerea unei grile de impozitare progresivă a veniturilor, ca aceea propusă recent de PSD, ar scuti practic de taxe peste o treime din salariaţi, adică pe cei 37% dintre români care au venituri mai mici de 1.000 de lei.

Caramitru: Bună seară, iubito, te aştept cu 10.000 de euro

Actorul solicită despăgubiri pentru că nu i s-a cerut acordul pentru includerea unei piese în care el recită o poezie pe albumul Loredanei Groza scos în anul 2007. Ion Caramitru cere, în instanţă, de la două case de producţie, daune de 40.000 de lei pentru folosirea piesei "Bună seara, iubito!" într-un album al interpretei Loredana Groza.

UDMR agită ideea trecerii în Opoziţie

Nemulţumirile din interiorul formaţiunii maghiare ar putea duce la schimbări în conducerea acesteia la Congresul care va avea loc în februarie anul viitor. Mai mulţi parlamentari UDMR vorbesc de o posibilă trecere în Opoziţie a formaţiunii. Marko Bela exclude însă votarea moţiunii de cenzură. "UDMR nu mai trebuie să accepte nicio măsură de austeritate impusă de PDL, nicio tăiere de salariu şi nicio nouă taxă", a declarat senatorul Gyorgy Frunda. El susţine că UDMR va trece în Opoziţie dacă PDL nu va lua în considerare politica economică a Uniunii.

Când nimeni nu mai are dreptate, de Andrei Pleşu

România a ajuns, în sfârşit, la mult visatul consens. Dar nu consensul unei convieţuiri civilizate şi productive, ci consensul demobilizator al furiei şi al trivialităţii. Societatea autohtonă s-a "stabilizat", s-a instalat într-o unanimitate a injuriei, într-o mare de negativitate agresivă. În orice direcţie ai privi, simţi maidanul. Limba română agonizează printre sudălmi de periferie, politicienii şi gazetarii sunt tot mai îndrăgostiţi de bâtă, instituţiile statului se dizolvă galopant într-o ineficienţă isterică. Pendulăm perplecşi între imaturitate şi delir. Aerul este infectat de cuvinte care, în loc să comunice, mânjesc.

Congresul SUA pregăteşte sancţiuni contra Chinei

Beijingul măreşte taxele la carnea de pui importată din Statele Unite, iar Congresul e pe cale să adopte un proiect de pedepsire a ţărilor ce-şi ţin moneda la un nivel scăzut. Cei doi coloşi economici se ciocnesc din ce în ce mai des, fără a da semne că sunt dispuşi la mari compromisuri. Discuţiile purtate de preşedintele american, Barack Obama, şi premierul chinez, Wen Jiabao, în marja sesiunii anuale a ONU, de la sfârşitul săptămânii trecute, nu au avut nici cel mai mic efect asupra relaţiilor economice şi comerciale tot mai încordate.

Polonezii ne învaţă cum să luăm bani de la UE

Accreo, cea mai mare companie de consultanţă în obţinerea de fonduri europene din Polonia şi-a deschis birou la Bucureşti. Polonezii vin cu lecţia învăţată de acasă: ca să absorbi o sumă cât mai mare din fondurile UE, trebuie să simplifici radical procedurile de accesare a banilor. "În România, dosarul cu actele necesare şi cu instrucţiuni la fel de stufoasă precum un roman", spune Michal Gwizda, reprezentantul Accreo Polonia. El spune că dacă în România se scurg chiar şi doi ani până îţi sunt rambursaţi banii de investiţie, în Polonia nu durează mai mult de jumătate de an. Gwizda spune că ar trebui să urmăm exemplulPoloniei pentru a accelera rata de absorţie a fondurilor

Reorganizare la FMI: China, inaintea Germaniei

Conducerea Fondului Monetar nu mai reflectă realitatea, puterea deţinută de statele emergente fiind prea mică proporţional cu economiile lor. Ritmul rapid de creştere economică înregistrat de China, Brazilia şi India ar putea atrage o influenţă mai mare pentru aceste state în cadrul Consiliului Guvernatorilor al FMI. Multe state dezvoltate şi-ar putea pierde o parte din autoritatea deţinută în conducerea Fondului Monetar Internaţional în faţa ţărilor emergente care urcă în ierarhia mondială, informează "Financial Times".

Hong Kong şi Singapore, noile paradisuri fiscale

După ce UBS,cea mai mare bancă elveţiană, şi Credit Suisse şi-au extins operaţiunile pe piaţa asiatică, acum şi Julius Baer, o bancă privată din Elveţia, a anunţat că va înfiinţa un nou birou în Singapore, informează Bloomberg. Ce-i atrage pe bancheri aici? Ritmul rapid de creştere înregistrat de China a însemnat o majorare a veniturilor persoanelor bogate din regiune, adică potenţiali clienţi ai băncilor private. Însă cei care aplelează la birourile acestor bănci din Hong Kong şi Singapore nu sunt numai milionari asiatici, potrivit "The New York Times".

Teodor Baconschi: "Nu există salvatori ai Neamului!"

La înscrierea în PDL, ministrul de externe, Teodor Baconschi, vorbeşte despre proiectul său de reformare a partidului, prin reorientarea către electoratul de centru-dreapta. Ministrul Teodor Baconschi, 47 de ani, s-a înscris în PDL pentru a constitui o platformă creştin-democrată cu care să se prezinte la Congresul de anul viitor. În iulie, el a fondat Fundaţia Creştin-Democrată. Preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat drept unul dintre posibilii succesori în cursa prezidenţială. În mandatul preşedintelui Constantinescu, a fost ambasador pe lângă Sfântul Scaun, având o contribuţie importantă la organizarea vizitei în România a Papei Ioan Paul al II-lea.

CURENTUL

PNL-istul Ghişe vrea să castreze presa. Politicieni şi securişti pregătesc "măsuri operative" de anihilare a ziariştilor

Lichidarea presei libere - atåta cåtă mai este ea - şi controlul opiniei publice, inclusiv a exprimării în mediul online, continuă să fie un obiectiv constant al unei categorii de politicieni proveniţi care mai de care din te miri ce unghere tenebroase. De la Olguţa Vasilescu, ex-peremistă, actualmente pesedistă de frunte, la Silviu Prigoană, vedetă a porcăielii de familie în public, pånă la mai nou fostul colaborator al Securităţii comuniste, Ion Ghişe, care a depus ieri la Senat "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzånd şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

Paşi pe nisip, de Tia Şerbănescu

Demisia dlui Blaga şi înlocuirea sa rapidă cu senatorul de Arad Traian Igaş, originar din aripa Udrea a PDL, l-a determinat pe preşedintele Băsescu, proaspăt scăpat de sub escorta poliţiei, să calce în MAI, respectiv instituţia cu care duminică nu mai voia să se asocieze dar în care luni şi-a regăsit încrederea. Dl Băsescu i-a mărturisit totuşi că "n-a crezut că va trăi un moment ca acela din 24 septembrie" care i-a amintit de mineriada în care un general se ascunsese în portbagaj. Cum în toate există un început, s-ar putea ca dl Băsescu să mai trăiască asemenea momente căci Felix i-a şi întocmit calendarul suspendării (19 dec. referendum, martie alegeri - pe banii săi?), planul de măsuri pentru izolarea obiectivului Zeus (cum i se spune în secţia de resort) iar mulţi generali, lideri sindicali, politicieni şi analişti sunt deja în portbagajul agenţiei VVP (Vîntu, Voiculescu, Patriciu).

Pacea de la Cotroceni: poliţiştii se reconciliază cu preşedintele şi cu premierul

După evenimentele şi scandările josnice de la ultima manifestaţie a poliţiştilor, preşedintele Traian Băsescu a discutat, ieri-seară, cu reprezentanţii Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) la Palatul Cotroceni, informează Mediafax. Şeful statului i-a chemat la discuţii pe aceştia pe tema mitingului din 24 septembrie şi a nemulţumirilor poliţiştilor, la solicitarea conducerii sindicatului. Vicepreşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), Constantin Asofronie, a declarat ieri-seară, după discuţiile purtate la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că subiectele întrevederii au vizat mai puţin salariile, pentru că ele sunt responsabilitatea guvernului.

Tăriceanu: Antonescu nu a consultat pe nimeni când a făcut guvernul din umbră

Călin Popescu Tăriceanu l-a atacat public pe Crin Antonescu, criticând modul în care a fost stabilită componenţa guvernului din umbră al liberalilor, dar şi faptul că liderul actual al partidului nu s-a consultat cu nimeni atunci când a întocmit lista. Subliniind că şi-a susţinut punctul de vedere şi la şedinţele de partid, Tăriceanu afirma că este nemulţumit atât de faptul că Antonescu nu s-a consultat cu liderii partidului atunci când a decis cine face parte din această echipă, dar şi de numele necunoscute care au fost promovate.

CURIERUL NAŢIONAL

Când vom avea o lege a parteneriatului public-privat?

Legea privind parteneriatele public-private va fi aprobată în maxim o lună de către Parlament, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely. El a explicat că această lege însumează diferite articole din alte acte normative. Totodată, Borbely a precizat că, în momentul de faţă, există un cadru legal astfel încât parteneriatele să poată fi aplicate. În plus, în opinia secretarului de stat, una din ramurile economiei care va termina pe plus în 2010 este industria, iar România va reveni pe creştere economică în 2011, cu un avans de 1,5-2%.

Licitaţia SN Radiocomunicaţii pentru pază a fost anulată

Contractul era estimat la 17,6 mil. lei şi trebuia să dureze un an. Pentru a participa la licitaţie cele cinci societăţi au depus garanţii de 283.000 lei. Licitaţia organizată de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) pentru achiziţia de servicii de pază a bunurilor şi valorilor operatorului a fost anulată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a la data de 14 septembrie, în urma contestaţiilor depuse de toţi participanţii cu excepţia câştigătorului. Conform datelor SNR, la licitaţie au depus oferte Scorseze Security, Mike Security, Gardienii, Regent Security şi consorţiul Protector şi Sesame. Termenul limită de depunere a ofertelor a expirat la 26 iulie. Ulterior, Mike Security, Gardienii, Interguard Serv şi consorţiul Protector şi Sesame au contestat licitaţia.

Guvernul ar putea elimina astăzi impozitul minim

"Mai mult ca sigur, în şedinţa de astăzi a Guvernului se va adopta ordonanţa care va elimina odată impozitul minim. Se pare că în sfârşit se respectă promisiunile, cum că la 1 octombrie impozitul minim va dispărea. Astfel, mâine va fi trimisă legea la Monitorul Oficial pentru ca joi 1 octombrie să intre în vigoare. Acest bir va fi înlocuit cu impozitul de 3% pentru firme, care nici acesta nu este foarte bun, dar este mult mai bun decât impozitul minim", au declarat pentru Curierul Naţional, surse avizate.

Să trăiască Justiţia!... Şi să piară economia?!...

"Fiat Justitia, et pereat mundus!" - Să se facă dreptate, chiar de-ar fi să piară lumea. Vechea maximă atribuită antichităţii romane pare să fi fost mai valabilă niciunde decât în economia românească a ultimilor 20 de ani. În sensul rău! Ca mai toate lucrurile întâmplate de-a-ndoaselea în ţara asta în intervalul amintit. Dacă dictonul amintit invocă principialitatea, la noi acesta frizează aberaţia. Chiar am auzit recent un politician de formaţie jurist, care spunea pe un post TV că Justiţia trebuie să primeze realităţilor economice. Nimic de spus. În principiu, o fi bine. În realitate, legile economice se răzbună cu totul necruţător acolo unde aberaţiile legislative le siluiesc.

Peste o lună, românii vor rămâne fără medicamente compensate şi gratuite

În ultimul trimestru nu mai există niciun ban pentru segmentul farmaceutic. Fondurile pentru 2010 s-au terminat la jumătatea anului, iar pentru a acoperi deficitul din T3 s-a făcut deja o rectificare bugetară. Autorităţile vor să facă economie în sectorul farmaceutic, cel mai reglementat din piaţă. Criza subfinanţării din Sănătate va atinge apogeul în ultimul trimestru din acest an, în contextual în care fondurile alocate pentru 2010 s-au terminat la finele celui de-al doilea trimestru, iar pentru a acoperi deficitul din trimestrul 3 s-a făcut deja o rectificare bugetară.

Modificarea Codului Muncii ar putea avea loc în această toamnă

Din această toamnă vor putea intra în vigoare modificări precum: prelungirea perioadei de probă necesară verificării aptitudinilor angajaţilor, mărirea termenelor în care se poate proceda la testarea şi delegarea angajaţilor, reducerea restricţiilor referitoare la acordarea fracţionată a concediului de odihnă, extinderea situaţiilor în care se pot încheia contracte individuale de muncă pe perioadă determinată, precum şi prelungirea perioadei pentru care pot fi încheiate astfel de contracte, mai puţine restricţii în ceea ce priveşte procedurile privind desfiinţarea posturilor şi concedierea colectivă. În acelaşi timp, este de aşteptat să fie introduse şi anumite drepturi suplimentare în favoarea salariaţilor care să compenseze înlesnirile acordate angajatorilor, incluzând mărirea termenelor de preaviz, compensaţii pentru angajamente de confidenţialitate sau compensaţii suplimentare în caz de concediere.

Preţurile terenurilor din jurul Capitalei s-au întors în timp cu 5 ani

În primul semestru valoarea finală a tranzacţiilor a scăzut cu 20-30%. În acest context interesul investitorilor şi cumpărătorilor a mai revenit puţin. Tranzacţiile cu terenuri încheiate în prima jumătate a anului s-au finalizat la preţuri echivalente cu cele din perioada 2005-2006, cu 20-30% mai puţin decât anul trecut. Preţurile terenurilor disponibile acum în zone precum Siseşti, Băneasa sau Pipera au ajuns la nivelul celor cerute de proprietari în perioadă de boom în Corbeanca, Ciolpani sau Snagov, se arată într-un studiu realizat de Colliers România.

EVENIMENTUL ZILEI

Nota lui Băsescu către Securitate, văzută de Plesu. Interviu-eveniment cu omul care a lucrat cu toţi preşedinţii României

Filosoful Andrei Pleşu dezvăluie în premieră detalii despre unele documente pe care le-a văzut în arhivele CNSAS. El face o evaluare a celor trei preşedinţi postdecembrişti ai României, cu care a lucrat. În plus descrie relaţia lui Traian Băsescu cu Securitatea, prin prisma unui raport informativ al acestuia, pe care l-a văzut când făcea parte din Colegiul CNSAS. Andrei Pleşu vorbeşte în premieră pentru EVZ despre propunerea refuzată de a lucra la "Europa Liberă", dar şi despre relaţia sa cu Securitatea şi exilul de la Tescani.

"La capitolul "preşedinţi" n-am prea avut noroc"

De ce credeţi totuşi că nici un preşedinte nu a reuşit să-şi impună punctul de vedere în faţa serviciilor? A fost o slăbiciune a lor. Eu i-am văzut şi pe Iliescu, şi pe Constantinescu în postura de manipulaţi ai serviciilor. Traian Băsescu e alt gen. E influenţat de servicii, dar, în plus, psihologic vorbind, are un fel de duioşie puberă faţă de tot ce poartă uniformă. E un fel de spirit de corp. Îi plac uniformele, îi place armata, îi place disciplina, îi place stilul ostăşesc.

Cinci puncte din Raportul de ţară, trimise spre revizuire

Comisia Europeană va reevalua evoluţiile României în domeniul justiţiei. Sunt avute în vedere cinci puncte sensibile, întârzieri semnalate pe un ton dur de ultimul Raport de ţară. O nouă evaluare a Comisiei Europene cu privire la stadiul reformelor din justiţie este făcută la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, care a contestat Raportul de ţară din iulie. Nemulţumirile sale vizau includerea îndeplinirii criteriilor pe justiţie în condiţiile pentru integrarea în spaţiul Schengen. Ca să se asigure că aceste cerinţe ale Comisiei sunt îndeplinite, şeful statului s-a întâlnit ieri cu membrii CSM.

UDMR îl împinge pe Boc spre o nouă asumare a răspunderii

Emil Boc este pe cale să-şi pună din nou la bătaie scaunul de premier, printr-o nouă asumare a răspunderii guvernului în faţa parlamentului. De această dată, motivul ar fi trecerea Legii educaţiei, blocată în Senat de mai bine de patru luni. Surse din coaliţie au declarat pentru EVZ că varianta a fost agreată, de principiu, de partidele aflate la guvernare dacă tergiversarea de la Senat se menţine şi, tactic, ar urma să fie pusă în practică la finalul lui octombrie, înainte de o moţiune de cenzură.

FINANCIARUL

Poşta moare, dar plăteşte contribuţia la Sănătate în bugetul firmelor PDL

Societatea Alfa Medical Center din Ploieşti a primit prin negociere directă un contract de servicii medicale de 5,8 milioane de euro. Bilanţul anilor precedenţi şi previziunile pentru anii viitori arată cum CN Poşta Română SA este nevoită să se împrumute masiv pentru a rămâne pe piaţă odată cu liberalizarea serviciilor în anul 2013. Un fleac! 113 milioane de euro ar vrea să împrumute Poşta pentru investiţii! Asta ar fi strategia, pentru că în practică banii sunt drenaţi prin diferite servicii către societăţile care au cotizat la campania partidului de guvernământ.

Majorarea salariilor din mediul privat, pentru prima dată mai mică decât creşterea inflaţiei

58% din companii nu ştiu dacă în 2011 vor acorda măriri. În 2010, creşterea medie a salariilor din sectorul privat este de 4,3%, sub inflaţia de 7,58%, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers. Până anul acesta, măririle au fost făcute ţinându-se cont de puterea de cumpărare şi nu de productivitate, trend care a continuat inclusiv în 2009, când economia s-a contractat puternic. Ţările din regiune au făcut ajustări în acest sens de la primele semne de scădere economică. În condiţiile în care PIB a scăzut cu 7,1% în 2009, creşterea salarială în mediul privat a fost de 7,2%, destul de mult peste rata inflaţiei de 5,59%, arată un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC). Trendul s-a inversat pentru prima oară anul acesta, avansul fiind cu 40% mai mic în 2010 faţă de anul precedent.

Comisia de Buget Finanţe a amânat cu o săptămână discuţiile asupra OUG 50/2010

Băncile încearcă să obţină în Parlament modificarea ordonanţei privind dobânzile la credit. OUG 50/2010 va intra pe agenda deputaţilor din cadrul Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor marţea viitoare, după ce ieri s-a decis amânarea dezbaterii. Instituţiile de credit încearcă schimbarea unora dintre prevederile actului normativ, susţinând că, în caz contrar, sistemul bancar va suferi pierderi importante. Până acum, instituţiile implicate şi parlamentarii înclină spre menţinerea în forma actuală a OUG 50.

"Firmele româneşti au oportunitatea să exporte, China devine necompetitivă"

Hans Poulis, preşedinte şi CEO al Asociaţiei Europene a Producătorilor de materiale promoţionale, spune că piaţa va creşte anul viitor cu 40%-50%, de la 15 miliarde de euro. Să oferi un cadou este metoda cea mai eficientă de a transmite un mesaj simplu şi direct şi în acelaşi timp poate maximiza valoarea brandului sau poate creşte cifra de afaceri a companiei, este de părere Hans Poulis, preşedinte şi CEO al European Promoţional Product Association (EPPA). În plus, acesta sfătuieşte producătorii autohtoni să înceapă să exporte cât mai multe produse, dat fiind că preţurile din China s-au majorat deja cu 25%.

Micii acţionari de la Proprietatea vor merge în instanţă pentru anularea AGA din septembrie

Forumul Civic vrea să oprească acordarea de dividende şi cere reprezentant în supravegherea FP. Forumul Civic Românesc, un ONG care reuneşte mai multe asociaţii de proprietari la nivel naţional, ameninţă că va cere în instanţă nulitatea adunării generale de la Fondul Proprietatea din 6 septembrie, întrucât unele dintre decizii au fost ilegale, imorale sau au prejudiciat interesele acţionarilor de drept ai Fondului şi ale celor care încă au dosarele blocate la ANRP. Reprezentanţii Forumului Civic contestă, printre altele, dividendele "uriaşe" ce vor fi distribuite doar unui grup restrâns de acţionari, modificarea unor prevederi din statutul FP, modalitatea în care au fost aleşi membrii Consiliului de Supraveghere sau ai Comitetului Reprezentanţilor, precum şi cheltuielile foarte mari prevăzute în bugetul pentru 2010.

Sindicaliştii de la BNS vor proteste generalizate

La miting au participat aproximativ 5.000 de persoane, jumătate din cât estimau organizatorii. După acţiuni de protest parţial eşuate, sindicatele negociază organizarea unui miting comun. Deocamdată, singurii care văd posibil un asemenea protest sunt cei de la Blocul Naţional Sindical. "Cred că săptămâna asta toate confederaţiile vor găsi un numitor comun, pentru că, până la urmă, soluţiile nu pot fi găsite doar pentru unii, ci trebuie găsite soluţii pentru o societate, care e bolnavă din cauza faptului că are o conducere executivă de foarte proastă calitate", a explicat ieri Dumitru Costin.

GÂNDUL

Românii care au credite ar putea fi chemaţi din nou la bancă pentru a semna acte adiţionale la acte adiţionale

În cazul în care Parlamentul va aduce modificări ordonanţei privind contractele de credit, milioane de români vor fi nevoiţi să semneze alte acte adiţionale la cele abia parafate. Românii cu credite ar putea fi puşi din nou pe drumuri pentru a semna la sediul băncilor acte adiţionale la actele adiţionale abia semnate, în cazul în care parlamentarii vor aduce modificări la ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit. Pe de altă parte, băncile ar fi puse la cheltuială pentru a modifica softurile pe care abia le-au introdus. "Depinde de modificare.

Marş BNS: zece mii chemaţi, jumătate veniţi şi ameninţări cu miting de 2 mil. de oameni

Sindicaliştii BNS şi-au făcut încălzirea pentru protestele de amploare anunţate în decembrie. Rezultatul încordării sindicale de ieri poate fi considerat de guvernanţi mai mult decât satisfăcător: un miting la care au participat jumătate din sindicaliştii care şi-au anunţat prezenţa, încheiat cu o oră înainte de termen, după o singură busculadă soldată cu o cămaşă ruptă. De partea lor, sindicaliştii şi-au clamat, prin megafoane şi difuzoarele montate pe o platformă mobilă, victoria. Au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale şi au anunţat un megaprotest în luna decembrie 2010, la care ar urma să participe două milioane de oameni, "în cazul în care nu se va da curs revendicărilor noastre".

Greii din partid se regrupează în jurul lui Baconschi. Cum au fost şterse vechile graniţe din PDL

Retragerea celor "trei grei", Videanu, Berceanu şi Blaga, din guvern a fost compensată de intrarea în scenă a ministrului Teodor Baconschi. La doar o zi după pasul înapoi făcut de secretarul general al PDL, Vasile Blaga, prin renunţarea la şefia Internelor, garda veche a PDL a declanşat semnalul de repliere prin lansarea în partid a lui Teodor Baconschi. Ministrul de Externe s-a alăturat, marţi, oficial, democrat-liberalilor cu mesajul de "împrospătare" a partidului. Intrarea în scenă a lui Baconschi are loc prin intermediul aşa-zisei "platforme creştin-democrate", menite să adune laolaltă atât membrii cu greutate ai PDL, precum Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, cât şi atragerea de forţe noi.

Economia Japoniei, următoarea catastrofă economică globală

Ţara cu cei mai vârstnici locuitori din lume (22,7% peste 65 de ani în 2009) va inunda pieţele mondiale cu emisiuni de obligaţiuni, pentru a-şi finanţa deficitul sistemului de pensii. Detronată de pe locul de a doua economie a lumii - de către China, în iulie 2010 - Japonia este un "butoi cu pulbere" pentru pieţele mondiale de capital, la care va trebui să apeleze, pentru a-şi finanţa deficitul sistemului de pensii. Peste o treime (35,5%) dintre locuitorii Japoniei sunt pensionari, iar ponderea lor va spori mai repede decât în altă ţară dintre primele 20 de economii ale lumii.

JURNALUL NAŢIONAL

Cum măresc lefurile mişcările de stradă

În timpul marşului BNS, vicepremierul Marko Bela a anunţat creşterea salariilor de la 1 ianuarie 2011. Mii de protestatari au participat ieri la marşul organizat de Blocul Na-ţi-o-nal Sindical. Un marş împotriva austerităţii, dar şi al disperării dedicat urechilor surde ale guvernanţilor. "Ne-am săturat de doi ani să auzim doar austeritate, austeritate, austeritate. Vrem să vedem un Guvern concentrat pe investiţii, pentru că avem ne-voie de ele şi avem bani pentru asta", spunea ieri liderul BNS, Dumitru Costin.

Contestaţiile privind Legea Pensiilor, analizate astăzi la Curtea Constituţională

Noua Lege a pensiilor intră astăzi în dezbatere la Curtea Constituţională. PNL şi PSD au depus câte o contestaţie, după ce legea a fost adoptată de deputaţi în 15 septembrie. Dacă magistraţii vor respinge sesizările Opoziţiei, legea va ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare. Contestaţia depusă de PNL mai susţine că actul normativ încalcă principiul neretroactivităţii legii sau dreptul la trai decent şi la pensie, potrivit Antena3. Totodată, liberalii reclamă aplicarea greşită a articolului din Constituţie referitor la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi. Şi PSD a contestat legea pe motiv că încalcă mai multe articole ale Constituţiei, printre care printre care garantarea dreptului la proprietate.

Capră a plecat cu Blaga, premierul Boc se-mpacă cu Poliţia!

Plecarea lui Vasile Blaga de la conducerea Ministerului de Interne (MAI) pare să fi calmat, cel puţin pentru moment, spiritele. După ce în ultimele zile toate mişcările - atât cele venite dinspre Cotroceni, cât şi cele din "ograda" Internelor - s-au desfăşurat furtunos, ieri apele s-au liniştit. Probabil, până la noi ordine!

6.000 de sindicalişti SANITAS îşi cer banii prin instanţe

Modificările legislative operate de Guvernul Boc în materia salarizării şi a pensiilor fac deja obiectul multor cereri de chemare în judecată a unor instituţii importante ale statului, precum Autoritatea Naţională a Vămilor, Agenţia Domeniilor Statului, Ministerul Agriculturii, Casa de Pensii. Alţi nemulţumiţi, cu miile, îşi anunţă intenţia de a da în judecată spitalele şi Ministerul Sănătăţii pentru recuperarea procentului de 25% tăiat din salarii. Despăgubirile pe care va fi obligat să le plătească, precum şi banii cheltuiţi cu judecarea acestor procese vor aduce statul "în sapă de lemn".

ROMÂNIA LIBERĂ

Păpuşarii din spatele mitingului de la Cotroceni

Plan. Sindicaliştii au apelat la sprijinul organizaţiilor de revoluţionari pentru a provoca ciocniri violente cu foţrele de ordine. Deplasarea "spontană" la Palatul Cotroceni a poliţiştilor protestatari, din data de 24 septembrie, a fost pregătită cu cel puţin două zile înainte, potrivit declaraţiilor unor participanţi. Pentru a-şi radicaliza acţiunile, sindicaliştii ar fi apelat la sprijinul unor organizaţii de revoluţionari. Dorin Maior, Puiu Fesan, Vasile Pestreanu, Nicolae Costache George Costin şi alţi lideri ai unor asociaţii de revoluţionari s-au întâlnit miercurea trecută la sediul Federalei Revoluţionarilor, condusă de Bebe Ivanovici, pentru a pune la cale acţiuni radicale în timpul protestelor sindicaliştilor.

Confirmarea implicării revoluţionarilor

George Costin ne-a confirmat întâlnirea de miercuri 22 septembrie de la "Federala" lui Bebe Ivanovici: "Maior şi Fesan - pe Bebe nu l-am văzut, au fost susţinătorii ideii de a-i sprijini pe sindicalişti cu acţiuni radicale pentru demiterea lui Traian Băsescu, contra unor posturi ce urmau a fi negociate cu Ion Iliescu. Eu le-am cerut să nu amestece interesele revoluţionarilor în jocurile politice". Bebe Ivanovici, şeful Federalei Revoluţionarilor din România, fost lider PSD migrat la PRM, a confirmat doar faptul că mai multe filiale de revoluţionari din ţară au fost chemate la Bucureşti, la mitingul de vineri, 24 septembrie.

De ce-i ridicăm statuie ministrului Blaga?

În numai 24 de ore, Vasile Blaga s-a transformat din "baron al PDL fără de care Traian Băsescu nu poate acţiona" în "singurul om de onoare care l-a înfruntat pe Băsescu". Prin demisia sa, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor a devenit brusc, în ochii liderilor opoziţiei, ai sindicaliştilor sau ai multor analişti, un politician redutabil, un ministru performant şi un om de mare curaj. Aceste laude aduse acum lui Vasile Blaga sunt complet lipsite de sens pentru publicul larg şi arată că, în lipsa unor repere adevărate, suntem dispuşi să vindem oamenilor eroi închipuiţi, chiar cu riscul de a părea ridicoli.

Reînvierea votului pe listă ameninţă uninominalul

PSD va demara în această săptămână procedurile parlamentare de modificare a legii electorale. Scopul este reapariţia parţială a votului pe listă. Schimbarea este susţinută de UDMR, dar şi de unii parlamentari PDL. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că partidul său va propune reintroducerea votului pe listă pentru jumătate din Camera Deputaţilor, Senatul urmând să cuprindă reprezentanţi ai autorităţilor locale. De asemenea, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat recent că Uniunea ar putea lansa propria variantă de modificare a legii electorale.

Cea mai proastă combinaţie economică: România se îndreaptă spre stagflaţie

Avertisment. Cea mai proastă combinaţie: şomaj în creştere, scădere economică şi scumpiri. Managerii se aşteaptă, pen-tru aceas-tă toam-nă, la scăderea numărului de angajaţi, stagnarea activităţii şi creşterea preţurilor, potrivit anchetei de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică pentru lunile septembrie-noiembrie, prima făcută după majorarea TVA. Activitatea din construcţii şi comerţ urmează să scadă, în timp ce activitatea din industrie şi servicii va fi stabilă, precizează INS. Practic, managerii se aşteaptă la ceea ce manualele de economie definesc drept "stagflaţie".

ZIARUL FINANCIAR

Cinci bancheri au încasat peste un milion de euro în 2009 pentru rezultatele din 2008

Bonusurile primite de bancheri în 2009 pe seama profiturilor record din 2008 au umflat salariile din domeniu, detronând managerii din alte sectoare economice. Nivelul premiilor nu a ţinut cont de criză.

Cinci bancheri şi un top manager din asigurări de viaţă au încasat în anul de criză 2009 salarii, prime şi bonusuri totalizând echivalentul a peste un milion de euro pentru fiecare. Potrivit datelor furnizate ZF de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cel mai mare venit salarial net din România a fost anul trecut de 6,76 mil. lei, adică peste 1,6 mil. euro, i-a revenit unui bancher de top şi reprezintă un record istoric pentru salariile declarate la Fisc în România.

Doi miliardari români se luptă pentru 5% din portul Constanţa

Socep Constanţa, o companie cu afaceri anuale de 11 mil. euro, dar poziţionată strategic în portul Constanţa, a devenit miza celei mai aprinse dispute de pe Bursă, între doi oameni de afaceri care dispun de zeci de milioane de euro, dar sunt cunoscuţi mai mult la nivel local, unde îşi derulează afacerile. Lupta dintre grupul de transport TTS al omului de afaceri Mircea Mihăilescu şi producătorul de BCA Celco deţinut de Ioan şi Niculae Duşu pentru preluarea Socep Constanţa (SOCP) a urcat preţul acţiunilor operatorului portuar cu 60% într-o săptămână.

Dobânda BNR rămâne cea mai mare din Est

BNR va menţine astăzi neschimbată dobânda-cheie la leu, la 6,25% pe an, şi nu va umbla nici la nivelul rezervelor minime obligatorii, anticipează în unanimitate membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. Şi analiştii străini întrevăd o decizie similară. "Deşi activitatea economică rămâne foarte slabă - cu o contracţie estimată a PIB de 2% anul acesta - banca centrală nu are spaţiu de manevră pentru moment. Condiţiile de pe pieţele financiare se pot schimba rapid, devenind nefavorabile pentru leu şi titlurile de stat româneşti.

Foştii proprietari contestă AGA la FP ca dividendele să nu ajungă la speculatori

Foştii proprietari reprezentaţi de Forumul Civic Românesc vor să conteste în instanţă deciziile luate în cadrul AGA derulată de Fondul Proprietatea pe 6 septembrie, pentru ca dividende "uriaşe" să nu ajungă pe mâinile speculatorilor în condiţiile în care mii de persoane aşteaptă încă să primească despăgubiri.

Fondul Proprietatea are de distribuit dividende în valoare totală record de 1,1 mld. lei, respectiv de 0,0816 lei/acţiune, din profiturile realizate în 2008 şi 2009.

Reacţia Volksbank la protestele clienţilor: Negociem individual

Lucian Cojocaru: Încercăm să redesenăm în spate nişte proceduri şi nişte produse cu care să repornim. Practic, activitatea Volskbank este oprită acum, toată lumea fiind ocupată cu implementarea Ordonanţei 50 şi cu reclamaţiile clienţilor. Volksbank, a treia bancă din sistem după active şi una dintre cele mai contestate de clienţii nemulţumiţi de condiţiile de creditare, este în plin proces de a reconfigura oferta de produse şi servicii de retail, după ce activitatea de creditare a fost practic blocată de implementarea ordonanţei 50, care reglementează creditele pentru consumatori.

Creditele s-au scumpit după implementarea OUG 50

Bancherii au oprit tendinţa de scădere a dobânzilor şi au scumpit creditele de consum şi ipotecare în încercarea de a-şi recupera banii cheltuiţi cu implementarea ordonanţei privind creditele pentru consumatori (OUG 50), aşa cum anunţaseră de altfel încă de la publicarea actului normativ. Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei a urcat în iulie cu peste un punct procentual, până la 18,9%, după ce în luna anterioară înregistrase un alt salt cu o jumătate de punct, arată datele BNR.

Refinanţarea creditelor vechi, singura afacere care poate mişca în această toamnă piaţa bancară de retail

Dobânzile mai mici din ofertele noi, eliminarea comisionului de rambursare anticipată, renunţarea unor bănci la comisionul de analiză şi promisiunea unei noi reduceri a taxelor notariale ar putea încuraja refinanţările de credite vechi. În lipsă de clienţi noi şi confruntaţi cu un val de nemulţumire din partea celor vechi care acuză costurile mari ale creditelor, bancherii încep să arunce pe piaţă oferte de refinanţare la dobânzi mai reduse, unele bănci oferindu-se chiar să preia mai multe credite ale aceluiaşi client şi să le consolideze. Majoritatea debitorilor au însă dificultăţi să-şi refinanţeze creditele luate în trecut în condiţiile în care valoarea garanţiilor a scăzut semnificativ în ultimii doi ani.

Varşovia dă 11.700 de euro polonezilor care se întorc acasă

Într-o încercare de a-şi aduce din nou acasă expaţii, autorităţile locale din Varşovia au anunţat că vor oferi 11.700 de euro fiecărui polonez care se întoarce şi îşi începe o afacere în capitala statului, potrivit cotidianului american The Wall Street Journal, scrie Warsaw Business Journal. O parte din bani vor veni din fondurile de la Uniunea Europeană. Subvenţiile doresc să atragă o parte din cei 1,87 milioane de polonezi care în prezent locuiesc în străinătate. Dintre aceştia, 1,4 milioane - o cifră similară populaţiei Varşoviei - nu s-au întors în ţara natală de peste un an, potrivit unui raport realizat de Biroul Naţional de Statistică.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb