REVISTA PRESEI 30.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 mai 2016

ADEVARUL

Dragu vrea să modifice impozitul pe tranzacţii la darea în plată, dar numai pentru cei cu o casă

Ministerul Finanţelor Publice va modifica legea dării în plată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru a lămuri situaţia impozitelor de plată la efectuarea transferului imobilului către bancă, dar numai pentru cei care au o singură casă, în care locuiesc, aplicând o serie de criterii, a declarat sâmbătă ministrul de resort, Anca Dragu, citat de News.ro. "Legea dării în plată observăm că este incompletă, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementează darea în plată. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operaţiunile legate de darea în plată, inclusiv pentru tranzacţia de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită", a afirmat Dragu, prezentă la târgul "Banii Tăi Expo" organizat de Bursa de Valori Bucureşti. Finanţele vor lucra la ordonanţă în cursul lunii iunie astfel încât să intre în Guvern în iulie.

Campania electorală, în faza plângerilor penale

Purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală, l-a acţionat în judecată pentru calomnie, în urma unor afirmaţii legate de "plagiatul" soţului ei, cerându-i despăgubiri morale de 300.000 de euro. La rândul său, Nicuşor Dan, afirmat că îi va acţiona în judecată pe Sebastian Bodu şi Marian Preda pentru calomnie. Preda şi Bodu ar fi insinuat că USB a dat în judecată în trecut Universitatea din Bucureşti, încercând să blocheze construirea unor cămin cu scopul de a apăra interesele unei firme.

General SUA: " Putin trăieşte cu falsa impresie că există un acord nescris ca NATO să nu se extindă"

Generalul James Jones, unul dintre cei mai importanţi lideri militari americani, cu o carieră prestigioasă în domeniul securităţii naţionale, a fost într-o scurtă vizită în România, fiind primit de preşedintele Klaus Iohannis şi de alţi oficiali români. "La începutul acestui an, la o conferinţă pe teme de securitate la Munchen, premierul rus a declarat, practic, că suntem într-un nou Război Rece. Iar când auzi astfel de lucruri trebuie să le iei în serios. Nu poţi să spui: "Probabil nu a vrut să spună acel lucru", nu poţi să te prefaci că nu ai auzit acel lucru. A spus-o, este ceva serios şi o mare alianţă precum NATO, parteneră cu Statele Unite, ar trebui să ia acest lucru în serios. Cred că singurul mod de a descuraja spiritul de aventură al Rusiei este să demonstrăm că NATO funcţionează bine şi că va face tot ce este necesar pentru a împiedica acest lucru. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să pornim al Treilea Război Mondial", a spus el.

Într-o comună din Cluj s-a pus canalizare în pustiu, până la terenul primăriţei

Tureniul, aflat la circa 24 de kilometri de Cluj-Napoca, este un sat de oameni gospodari. Îţi poţi da seama după casele mari şi frumoase, dar şi după terenurile atent lucrate. Dacă intri în localitate de pe DN 1 E 60, în dreptul motelului "Paradis", poţi observa că mica localitate poate rivaliza cu cele din Germania şi Olanda, unde bunăstarea a fost atât de mare încât au fost asfaltate drumurile dintre tarlalele agricole pentru ca tractoarele să aibă acces mai uşor. În Tureni, Primăria a introdus canalizarea pe o porţiune de 1,5 kilometri de teren arabil, unde nu există nicio casă locuită. În schimb, pe unele străzi ale satului s-a păstrat un sistem de medieval: apele menajere sunt deversate în stradă.

Un sat din Europa a ales sa plătească o amenda uriaşa in loc sa primească 10 refugiaţi

Unul dintre cele mai bogate sate din Europa a ales sa plătească o amenda de 200.000 de lire sterline pentru ca nu a dorit sa primească 10 refugiaţi, ca parte din cota impusa Elveţiei, susţine Daily Mail. Oberwil-Lieli, înconjurat de păşuni verzi si de vârfurile înzăpezite ale Alpilor, este unul dintre cele mai bogate sate din Europa: numără aproape 300 de milionari la o populaţie de 2200 de locuitori. In urma unui referendum local, desfăşurat la începutul lunii mai, rezidenţii au spus NU primirii de refugiaţi in localitate, relatează sursa citata. Guvernul elveţian a decis sa împartă cei 50.000 de migranţi pe care a promis ca ii primeşte ca parte din cotele impuse de UE. Astfel in Oberwil-Lieli trebuiau sa ajungă in jur de 10 migranti, însă populaţia locala a decis (52% contra 48%) ca nu vrea sa-i primească. Rata de participare a fost de 68,9%.

Avertisment fără precedent, cu 3 luni înainte de Olimpiada

"Jocurile Olimpice nu se pot desfăşura in august la Rio", spun 100 de medici care au semnat o scrisoare oficiala către Organizaţia Mondiala a Sănătăţii. "Amânaţi sau mutaţi Olimpiada, nu ne putem juca cu sănătatea oamenilor", se arata într-o scrisoare semnata de peste 100 de medici si trimisa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (CNN). Virusul Zika poate face ca CIO sa ia o decizie fără precedent - mutarea Olimpiadei, cu trei luni înainte de start. Pericolul de îmbolnăvire si riscul ca acest virus sa se răspândească pe toate continentele este iminent, spun medicii. "Facem acest apel in ciuda părerii generale ca Olimpiada de la Rio este un eveniment prea mare pentru a fi anulat. Marea noastră îngrijorare se refera la sănătatea globala. Tulpina virusului Zika, din Brazilia, afectează sănătatea intr-un mod cu care ştiinţa nu s-a mai confruntat pana acum.", se arata in scrisoarea adresata directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan.

Nicuşor Dan a acceptat provocarea lui Predoiu de a concura într-un sondaj de opinie

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan a anunţat, duminică, într-o dezbatere electorală la TVR, că acceptă propunerea lui Cătălin Predoiu, pentru realizarea unui sondaj realizat de o casă internaţională de sondare a opiniei, pentru a se vedea cine stă cel mai bine în opţiunile bucureştenilor, Cătălin Predoiu precizând că îl bucură acest anunţ şi că aşteaptă progrese în direcţia unei candidaturi unice a dreptei. Nicuşor Dan a afirmat la începutul unei dezbateri electorale la TVR că vrea să dea un mesaj care va interesa pe bucureşteni. "Alegătorii mei sunt oameni care s-au săturat de jaful din Primărie, patronat şi de PSD şi de PNL. În numele lor, spun aici: nu o să mă retrag din această campanie şi sub nicio condiţie nu o să propun bucureştenilor să îl voteze pe Predoiu", a spus Nicuşor Dan. Însă, a menţionat că nu vrea ca Bucureştiul să fie condus de PSD.

Preşedintele Iohannis se întâlneşte luni cu prinţul Charles

Klaus Iohannis îl primeşte, luni, la ora 15.40, la Palatul Cotroceni pe prinţul Charles of Wales, prinţul moştenitor al Marii Britanii. La ora 16.20, prinţul Charles se întâlneşte cu premierul Dacian Cioloş. Aceasta este a doua întrevedere între preşedintele Iohannis şi prinţul Charles, prima având loc în 2015, pe 31 mai. La finalul întâlnirii de la acea dată, prinţul de Wales i-a adresat preşedintelui Iohannis invitaţia de a vizita Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, invitaţie pe care şeful statului a acceptat-o. În iunie 2015, prinţul a deschis filiala din România a findaţiei sale caritabile, The Prince of Wales's Charitable Foundation. Fundaţia are ca obiectiv păstrarea tradiţiilor româneşti, agricultura ecologică şi dezvoltarea durabilă.

BANCHERUL

BCR acceptă primul caz de dare in plata a unei locuinţe vândută deja prin executare silită

BCR a acceptat primul caz de dare in plată pentru un client a cărui locuinţa a fost deja vânduta de bancă in cadrul procedurii de executare silită, dar la un preţ mai mic decât datoria rămasa de rambursat, astfel că el avea in continuare conturile poprite pentru rambursarea restului datoriei. In urma aplicării legii privind darea in plată, clientul BCR va scapă de datoria pe care o mai avea de plătit băncii. Art.8 aliniatul 5 din legea darii in plată prevede ca "dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului." In consecinţa, "BCR respecta legea", a spus purtătorul de cuvânt al BCR, Ionuţ Stanimir, pentru Bancherul.ro.

CAPITAL

Bucureştiul, campion economic fără rival

Deşi Clujul, Timişoara sau Constanţa se mişcă tot mai bine, dimensiunea, rolul de capitală şi forţa de muncă înalt calificată fac din metropola de pe Dâmboviţa cea mai dinamică zonă din ţară, ba chiar din întreaga regiune sud-est europeană. Potrivit institutului de statistică al Uniunii Europene (Eurostat), în 2014 produsul intern brut pe cap de locuitor în regiunea Bucureşti-Ilfov a fost de 17.700 de euro, de 2,3 ori mai mult decât media naţională, respectiv 64% din media UE. Dacă cifrele sunt ajustate luând în calcul puterea de cumpărare (PPS), PIB-ul per capita în Capitală şi zona adiacentă a fost în 2014 de 35.600 de euro, de 2,1 ori mai mult decât media pe ţară, respectiv 129% din media Uniunii. Mai exact, la acest capitol Bucureştiul şi Ilfovul stau mai bine decât cele mai multe regiuni belgiene (cu excepţia Bruxelles-ului şi Anvers-ului) sau franceze (cu excepţia Île de France), decât o bună parte din regiunile germane (inclusiv Berlin), italiene (inclusiv Lazio) ori spaniole (inclusiv Madrid) şi decât toate regiunile portugheze sau greceşti.

Guvernul primeşte, cu indulgenţă, notă de trecere de la mediul privat

Deşi lipsesc reformele structurale, oamenii de afaceri cred că Executivul are o serie de realizări notabile. "Guvernul Cioloş a oprit o parte din abuzurile generate de guvernele politice - mă refer la legi evidente în favoarea unor infractori dovediţi sau pe cale de a fi dovediţi. Apoi este de admirat reducerea TVA sau a impozitului pe dividende, lucruri care s-au întâmplat în acest mandat", susţine Marcel Bărbuţ. Cu toate că impresia este că avem un Executiv fără personalitate, cu stângăcii evidente ale miniştrilor, directorul executiv al AOAR susţine că există şi domenii în care Guvernul Cioloş performează. "Îmbunătăţirea transparenţei privind legislaţia adoptată de Guvern şi a cheltuielilor realizate din bugetul de stat reprezintă un lucru pozitiv", spune Andrei Cârnu. Pe lângă comunicarea mai bună şi performanţele din domeniul fiscalităţii, Bogdan Roşu mai identifică printre realizări şi "îmbunătăţirea imaginii externe a ţării, percepţia de stabilitate a economiei şi continuarea luptei anti-corupţie".

Ministerul Finanţelor vrea să înfiinţeze o unitate pentru analiza eficienţei folosirii banului public

Ministerul Finanţelor vrea să înfiinţeze o divizie pentru analiza eficienţei folosirii banului public, urmând ca la jumătatea anului să apară primele rapoarte, a declarat, duminică, la Digi 24, ministrul Finanţelor, Anca Dragu. "La jumătatea anului vom avea la Ministerul Finanţelor o analiză a eficienţei cheltuirii banilor publici, iar această analiză va cuprinde şi un program de la Ministerul Sănătăţii...cred că un program de terapie intensivă pe care ei îl au la minister. Ceea ce am constatat odată cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficienţei folosirii banului public. Această analiză nu se face în România. Este o unitate la Ministerul Finanţelor Publice, acum suntem în proces de a aduce personal în unitate, şi la jumătatea anului vom avea primele rapoarte, undeva în luna iulie, probabil spre sfârşitul lunii iulie", a spus Anca Dragu. Ministrul Finanţelor a precizat că nu este vorba despre auditarea folosirii banilor publici, ci de o analiză calitativă.

CURIERUL NATIONAL

Statul sprijină construirea reactoarelor

În cadrul dezbaterilor care au avut loc recent pe tema construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, a declarat că Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport prin care certifică faptul că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România şi care poate fi implementat doar cu sprijinul statului. "Avem o procedură de negociere în plină desfăşurare cu partenerul chinez. Pot să vă jur că sunt în plină desfăşurare. Jumătate din timpul nostru fizic este alocat acestui proiect. Negociem zi de zi şi avansăm în acest proiect, în care suntem într-o ultimă etapă", a precizat Lulache. Corina Popescu (Ministerul Energiei): Subiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va fi analizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, care acum se află în lucru.

60 de finanţişti români, delegaţi să stabilească politica comunitară în 2019

Un secretar de stat român va coordona activitatea privind afacerile europene, urmare desemnării României să exercite preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în perioada iulie - decembrie 2019. Potrivit Deciziei Consiliului Uniunii Europene de stabilire a ordinii de exercitare a preşedinţiei Consiliului nr. 2007/5/CE, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2019 România urmează să exercite, pentru prima dată, Preşedinţia semestrială a Consiliului UE (PRES). În acest context, România va participa în cadrul trio-ului de preşedinţii constituit din Austria, România şi Finlanda (1 ianuarie 2019 - 30 iunie 4 2020), la stabilirea obiectivelor pe termen lung şi pregătirea agendei comune, incluzând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP), pe baza acestui program, România îşi pregăteşte propriul său program detaliat, pentru o perioadă de 6 luni.

Peste 1.000 de medicamente au dispărut din farmacii

Pacienţii români sunt într-o situaţie disperată, căci de aproape un an multe dintre medicamentele de care le depinde viaţa nu se mai gă­sesc. În ultimele luni, au dispărut de pe piaţă peste 1.000 de medicamente. "Se pierd vieţi", strigă reprezentanţii pacienţilor, care au tras nenumărate semnale de alarmă, dar până acum măsurile au întârziat să apară. Într-un sistem de sănătate ros de probleme, bolnavii nu mai au nici măcar acces la medicamentele de bază, sunt nevoiţi să alerge dintr-o farmacie în alta sau să găsească soluţii singuri şi să-şi procure tratamentul din alte ţări. Ministerul Sănătăţii a anunţat că asigurarea medicamentelor esen­ţiale este o prioritate.

EVENIMENTUL ZILEI

Anchetatorii au ocolit "Cartierul generalilor SRI" din Corbeanca | Dosarul Hexi Pharma

Dilema morţii patronului Hexi Pharma ascunde detalii pe care anchetatorii încearcă, şi acum, să le pună cap la cap. Ultimele informaţii furnizate, "pe surse", dinspre Parchetul General, arată că maşina în care s-ar fi aflat Dan Condrea ar fi fost surprinsă de camere de supraveghere, venind dinspre Buftea. Însă, ca să se izbească de copacul în care se presupune că a murit Dan Condrea, autoturismul Opel J ar fi trebuit să parcurgă o distanţă apreciabilă spre Corbeanca şi, apoi, să se întoarcă. În tot acest "ansamblu de măsuri", cum le spun anchetatorii, lipsesc, însă, imaginile din zonele aflate pe partea dreaptă a drumului care duce spre Buftea, acolo unde se află cartiere rezidenţiale şi vilele unor şefi din Serviciul Român de Informaţii (SRI). La faţa locului, martorii chestionaţi de "Evenimentul zilei" au declarat că poliţiştii nici măcar nu au trecut pe acolo să ceară detalii.

Pe 1 iunie se deschide sezonul estival

Deschiderea oficială a sezonului estival începe la 1 iunie. DSPJ Constanţa anunţă că a început campania de monitorizare a calităţii apei Mării Negre din zona costieră prin colectarea şi analizarea probelor din 48 de puncte fixe, de la Portiţa până la Vama Veche. Astfel, turiştii vor şti în fiecare sezon care ape de îmbăiere sunt sigure şi care nu, pentru că pe plaje vor fi montate şi pictograme de avertizare. "Frecvenţa de prelevare este bilunară (la 2 săptămâni), după un calendar de monitorizare stabilit la începutul fiecărui sezon şi transmis la Ministerul Sănătăţii şi apoi la Comisia Europeană. Rezultatele monitorizării au fost făcute publice pe site-ul Ministerul Sănătăţii, site-ul DSPJ Constanţa, dar şi prin afişaj la nivelul plajelor", se spune în comunicatul transmis redacţiilor.

Liberalii susţin că Predoiu are un avans de 17 puncte peste Nicuşor Dan

Potrivit unor surse liberale, Cătălin Predoiu este cotat mult mai bine decât contracandidatul său de la USB, Nicuşor Dan, conform unui sondaj ce va fi dat publicităţii mâine. Săptămâna trecută, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, spunea că se va retrage din această postură doar pentru a-l susţine pe cel mai bine plasat candidat la Primăria Generală care se revendică Dreptei, decizia urmând să fie luată în urma unui sondaj care urma să fie făcut public luni. Nicuşor Dan a afirmat că îi dă în judecată pe Marian Preda şi Sebastian Bodu după ce l-au acuzat că are legături cu Aedificia Carpaţi. Cu toate acestea, acum, potrivit unor surse liberale din interiorul PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu ar avea un avans de 17 puncte în faţa lui Nicuşor Dan, cu o săptămână înainte de alegerile locale. Deşi rezultatul trebuia făcut publicită - ţii luni, aşa cum a spus Mihai Voicu, acesta a fost amânat cu o zi şi va fi făcut public marţi.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea: După alegeri vom discuta despre o posibilă moţiune de cenzură împotriva Guvernului

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat duminică, la Arad, că social-democraţii vor continua discuţiile cu reprezentanţii ALDE despre o posibilă iniţiere a unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului după alegerile locale din 5 iunie. "Am avut o discuţie cu cei din ALDE, în urmă cu ceva timp, despre o posibilă depunere a unei moţiuni de cenzură, urmând să reluăm discuţiile după alegerile din 5 iunie. În mod cinstit şi în mod realist, trebuie să vă spun că nu ştiu care sunt paşii următori pe care îi vom face. Pentru că dacă va trece moţiunea, vom ajunge la preşedintele Iohannis, care nu ştim ce decizie va lua, ce propunere va face, pe cine va numi premier, pentru că am văzut că nu ţine seamă de ce ce propunere facem. Şi s-ar putea să ne trezim din nou cu Dacian Cioloş sau cu un alt tehnocrat şi să intrăm într-o perioadă de instabilitate.

CNADNR: Incep lucrările de montare a separatoarelor de sens pe DN 1

Montarea separatoarelor de sens pe DN 1 va începe luni, 30 mai, aceste lucrări desfăşurându-se în anumite intervale orare, când traficul este mai scăzut, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) într-un comunicat transmis vineri AGERPRES. Acestea se vor executa pe etape (tronsoane de maxim 400 m), punctele de lucru vor fi fixe pe durata unei zile de lucru şi îşi vor schimba poziţia, în lungul drumului de la o zi la alta. Pe lungimea de 400 m va fi inclusă semnalizarea premergătoare lucrărilor, semnalizarea de poziţionare a lucrărilor şi semnalizarea de terminare a sectorului restricţionat. Conform CNADNR, lucrările de montare a parapetelor metalice tip H3 şi a celor din beton de tip 'New Jersey' se vor desfăşura pe sectorul cuprins între Pasajul Inferior Băneasa, km 8+050 şi km 12+868 situat la capătul rampei Otopeni a Pasajului superior peste Centura Bucureşti.

ATENŢIE! S-a retras un miliard de lei din depozitele la termen

Oamenii îşi mută banii din depozitele la termen în conturi curente sau de economii, în contextul în care nu mai există diferenţe de dobânzi între aceste produse bancare. Au înţeles că nu mai au de ce să-şi ţină banii blocaţi o anumită perioadă de timp într-o bancă dacă nu sunt răsplătiţi în niciun fel. Preferă conturile de economii care le permit să-şi folosească banii oricând, fără să piardă dobânda. Persoane fizice au retras un miliard de lei din depozitele la termen constituite la bănci, între 31 martie 2015 şi 31 martie 2016, potrivit datelor BNR. Economiile în valută s-au redus cu echivalentul a peste 1,3 miliarde de lei, în timp ce depozitele la termen în lei au crescut cu doar 0, 3 miliarde de lei. În schimb, în aceeaşi perioadă de timp, disponibilităţile la vedere (conturile de economii sau curente) au crescut cu aproape 10,4 miliarde de lei.

NATIONAL

Cocoş şi Niro, in spatele Hexi Pharma!

In spatele scandalului "Hexi Pharma", cel puţin temporar vorbind, se află un alt dosar, început cu mult mai înainte si care va zgudui din temelii întreg sistemul sanitar. Pentru că, la sfârşitul anului 2014, National dezvăluia in exclusivitate amănunte incendiare din rapoartele informative despre "contractele morţii" semnate intre marile spitale din Romania si firme conduse din umbra de rude apropiate ale miliardarilor Dorin Cocoş sau Nicolae Dumitru NIRO. Culmea este însă că acest mega-dosar al DNA se "copsese" tocmai când, in paralel sau nu, a izbucnit si scandalul "Hexi Pharma". Dorin Cocoş, prin intermediul unor firme "acoperite", reuşise sa căpuşeze practic întreg sistemul sanitar, deţinând un adevărat monopol al livrării de substanţe dezinfectante, reactivi si consumabile de laborator către marile spitale ale tarii. Iar informaţiile arata ca Dorin Cocoş ajunsese sa încaseze milioane de euro numai din vânzarea a tone de pulbere hemostatica.

Ponta si nevasta, la detoxifiere in Turcia

Soţii Victor Ponta si Daciana Sârbu, împreuna cu fetiţa lor s-au dus sa se detoxifieze in Turcia. Daciana Sârbu a pus piciorul in prag si l-a poftit pe Victor Ponta in Turcia ca sa-l scape de urmele lăsate in organismului lui de pizzele mâncare pe ascuns de nevasta. La fel de bine se poate si ca, data fiind iminenta sa revenire in politica, Ponta sa vrea el însuşi să se energizeze si să se întărească astfel încât, după o cura de păscut ierburi si băut smoothie-uri, sa-si poată face mart adversarul, pe Klaus Iohannis, la viitoarea confruntare. Indiferent de motive, cert este ca familia Ponta - Sârbu a apelat la "regele" detoxifierii pentru mondenele si mondeneii damboviteni: Cesur Durak, patronul agenţiei "Bonus Travel".

Daca NATO ataca Rusia, viii ii vor invidia pe cei morti

Decizia ministerului ceh al Apărării de a trimite soldaţi la frontiera rusa sporeşte ameninţarea declanşării unui război nuclear, avertizează analistul ceh Martin Koller. Indiferent unde si sub ce pretext NATO ar putea provoca acest conflict, un atac atomic va fi inevitabil. Si, in cazul unui conflict nuclear cu Rusia, Martin Koller ii sfătuieşte pe locuitorii Europei de Est sa "se relaxeze, sa deschidă o sticla cu vin bun si sa aştepte, umili, moartea". Analistul a mai estimat ca, după un asemenea conflict, supravieţuitorii ii vor invidia pe cei morţi. In opinia lui Koller, un conflict nuclear va avea cel mai mare impact asupra Ucrainei, tarilor baltice, Norvegiei, Poloniei, Marii Britanii, Germaniei, Olandei si Belgiei, pentru ca majoritatea bazelor NATO sunt desfăşurate in aceste tari.

Verdict: Biblia conţine mai multă violenţă decât Coranul

Tom Anderson, un inginer britanic, a studiat cărţile sfinte ale creştinilor si ale musulmanilor pentru a afla care dintre ele conţine mai multa violenta. O analiza vizând a determina care carte sfântă conţine mai multe povestiri violente a arătat ca menţionarea morţii si a distrugerii este de două ori mai prezenta in Vechiul Testament al Bibliei decât in Coran, a concluzionat Anderson. Potrivit unei declaraţii făcute pentru The Independent, Tom Anderson a spus ca proiectul sau a fost inspirat de o dezbatere publica cu privire la faptul ca terorismul legat de fundamentalismul islamic ar putea fi provocat de fraze si povestiri mai violente decât in alte religii, notează RT. Gratie programului de analiza a textelor, Odin Text, inginerul britanic a analizat deopotrivă versiunea internaţională a Vechiului si Noului Testament si o versiune in limba engleza a Coranului din 1957.

Cele mai scumpe 5 parfumuri din lume

Locul 5..- Caron's Poivre: 1.000 dolari, 30ml. Parfumul a fost lansat in anul 1954 de Michel Morsetti si este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai puternice parfumuri, având in componenta sa piperul, fiind potrivit atât pentru femei, cat si pentru bărbaţi. 4. - Clive Christian No. 1: 2.150 de dolari, 30ml. Acesta a apărut in anul 2001. 3. - Chanel Grand Extrait: 4.200 dolari, 30ml. Chanel a devenit sinonimul luxului, deţinând cele mai scumpe parfumuri din lume. Exista 3 arome diferite, iar unul dintre cele mai scumpe este Original No.5. Locul 2. - Baccarat Les Larmes Sacrees de Thebes: 6.800 dolari, 30ml. Parfumul a fost lansat in anul 1998. Este vândut doar in cantităţi foarte mici. Sticlele in care se afla parfumul sunt realizate cu grija, iar produsul final reprezinta o adevărată operă de artă. Locul 1. - Clive Christian Perfume: 215.000 de euro, 500ml. Cunoscut si sub numele de Imperial Majesty când a fost lansat in anul 2006, a devenit imediat cel mai scump parfum din lume.

PUTEREA

Doi foşti ofiţeri SRI din Gorj vor asigura paza minei Petrila

O firmă patronată de doi foşti ofiţeri SRI din Târgu Jiu, parteneri de afaceri cu Alin Ionescu, soţul solistei Cristina Spătar, şi cu Ionuţ Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, va asigura paza minei Petrila din judeţul Hunedoara. Contractul se va derula pe perioada a opt luni şi jumătate iar pentru aceste servicii, compania va încasa, de la Societatea de Închideri Mine Valea Jiului SA, în jurul a o sută de mii de euro. Team Tg Guard SRL a mai asigurat şi în trecut paza minei Petrila ca subcontractor al firmei Axis Corporate Security SRL patronată de Ionuţ Rudeanu, ginerele liderului PNL Vasile Blaga. Cu sediul social în municipiul Târgu Jiu, Team Tg Guard SRL îi are ca acţionari pe foştii lucrători ai serviciului de informaţii, Victor Nicolae Mecu (65%) şi Alexandru Marian Niculescu (35%).

Regia de Activităţi Nucleare putea fi salvată. Cine plăteşte acum pentru iminentul faliment?

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), aflată acum la un pas de faliment, ar fi putut fi salvată dacă se luau la timp msurile potrivite. RAAN a intrat în insolvenţă în 2013, administrator judiciar fiind desemnat Tudor&Asociaţii. Însă administratorul judiciar desemnat să gestioneze insolvenţa şi practic să salveze Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu a denunţat contractele păguboase încheiate de regie în ultimii ani şi nu a intervenit nici măcar în ultima clipă pentru "a se mai salva ce se mai poate salva" în cazul regiei. Cel puţin aceasta este părerea fermă exprimată de Ministerul Energiei. Tribunalul Mehedinţi a decis în 28 ianuarie intrarea în faliment a RAAN şi a desemnat lichidator judiciar provizoriu Euro Insol SPRL, casa de insolvenţă condusă de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica. Decizia privind intrarea în faliment a fost suspendată în februarie în urma unui apel iniţat de administratorul judiciar, iar instantaţa urmează să se pronunţe în perioada următoare.

ROMANIA LIBERA

Terenurile de pe malul lacului Suitghiol, puse pe tavă unor samsari

Povestea devalizării Academiei Române e simplă. Fiind moştenitoarea unei vaste averi lăsată în mare parte prin donaţii testamentare venite din partea unor familii celebre din perioada interbelică şi anterior, înaltul for intelectual avea misiunea să apere acel patrimoniu şi să-l facă să rodească, iar veniturile strânse prin exploatarea zecilor de mii de hectare de terenuri agricole şi păduri, precum şi a sutelor de imobile, să fie folosite pentru finanţarea activităţii proprii, de la premii la sprijinirea punctuală a unor institute şi proiecte de cercetare. România Liberă a intrat în posesia unui contract de vânzare-cumpărare din 4 iunie 2009 prin care Academia Română a vândut către doi controversaţi afacerişti din grupul milionarului Sorin Vişenescu şase parcele cu o suprafaţă de 62.125 de metri pătraţi, amplasate strategic în cea mai bună zonă imobiliară a localităţii, pentru suma de 155.312,5 euro. Preţul pe metru pătrat rezultat în urma tranzacţiei este de 2,5 euro, adică cam costă la Dedeman sau Bricostore metrul pătrat de linoleum ieftin.

Intrările de capital s-au redus considerabil

Combinaţie între capitalul român şi străin este soluţia care poate ajuta ţara noastră să dezvolte industrii cu valoare adăugată. Analiştii economici arată că nu ne putem dezvolta doar pe baza capitalului autohton fiindcă investiţiile străine aduc, pe lângă capitalul propriu-zis, şi o cunoaştere a unor domenii, pieţe şi tehnologii pe care capitalul român nu le stăpâneşte foarte bine. Modelul de dezvoltare bazat în primul rând pe capitalul străin şi-a atins limitele, iar economia românească trăieşte un mare moment de schimbare a modelului de afaceri, este de părere preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru. Afirmaţiile lui Florin Pogonaru sunt făcute pe fondul scăderii importante a investiţiilor străine în România. Astfel, conform ultimelor date ale Băncii Naţionale, nivelul investiţiilor străine atrase de România în primele trei luni ale acestui an a ajuns la 775 milioane euro, în scădere cu 12,4% faţă de perioada similară a anului trecut.

ZIARUL FINANCIAR

Salvarea bursei, cumpărarea în marjă şi vânzarea în lipsă, privită destul de reţinut de brokeri

Dacă normele de aplicare vor fi simple, brokerii se aşteaptă la creşterea lichidităţii pe piaţă odată cu noile decizii ale BVB şi la temperarea mişcării volatile a preţului acţiunilor. Vânzarea în lipsă ar putea să ofere investitorilor un serviciu important, prin identificarea ac­ţiunilor supraevaluate şi corectarea preţurilor greşite. De asemenea, măsura, dacă va fi corect imple­mentată, va duce la creşterea lichidităţii şi la un interes mai mare din partea fondurilor locale să participe la acest nou sistem, consideră brokerii chestionaţi de ZF. "Testele empirice dovedesc că odată cu posibilitatea de a vinde în lipsă, randamentele acţiunilor sunt mai puţin volatile şi lichiditatea acestora creşte semnificativ", a afirmat Alexandru Chiriluş, broker la SSIF Inter­ca­pital Invest. BVB a decis săptămâna trecută să aprobe operaţiunile de vânzare în lipsă şi cumpărare în marjă, elemente posibile în majoritatea pieţelor dezvoltate.

Ieşiţi afară dacă vreţi să vindeţi. Mergeţi la export. Nu vă fie frică, putem să ne batem cu ei la ei acasă

Ca să supravieţuiască în criză, când piaţa românească de construcţii s-a prăbuşit, Ştefan Cherciu, proprietarul companiei care face celebrele ferestre QFort, s-a îndreptat către piaţa italiană. Pentru un antreprenor român e greu de crezut că poate să atace cu produsele lui o piaţă vestică matură, unde lucrurile se schimbă în decenii, iar jucătorii sunt mai mult sau mai puţin aceiaşi. După cinci ani, Cherciu spune că a ajuns numărul doi pe piaţa italiană, o fereastră din zece vândute fiind QFort. Prezent la întâlnirea de la Craiova a ZF "Antreprenorii României", un proiect realizat împreună cu Banca Transilvania, Ştefan Cherciu i-a îndemnat pe confraţii lui antreprenori români să iasă afară cu produsele lor, să atace pieţele externe mature, pentru că există potenţial de vânzare şi cerere: "Nu vă fie frică, mergeţi la export. Avem produse bune şi mai ieftine. Putem să ne batem cu ei la ei acasă".

Surpriză: fostul şef al Renault Technologie din România preia conducerea Tarom

Ministerul Transporturilor l-a recrutat pentru func­ţia de director general adjunct al Tarom pe Sorin Buşe, inginer care a condus între octombrie 2010 şi aprilie anul trecut centrul Renault Technologie Rou­manie (RTR), cel de-al doilea cel mai mare centru de in­ginerie al Renault, după cel de la Paris. Fostul director general, Christian Heinzmann, a fost revocat din funcţie, după ce un motor al unui avion Tarom a luat foc în luna martie a acestui an. Anterior Heinzmann anunţate în repetate rânduri că vrea să reînnoiască flota îmbătrânită a Tarom cu aeronave noi ale unui singur constructor, precum Boeing sau Airbus, şi să achiziţioneze unele noi pentru zboruri transcontinentale, însă proiectul nu a fost aprobat până în prezent de Ministerul Transporturilor. Până la numirea unui director general, Sorin Buşe are prerogative de director general, potrivit Ministerului Transporturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb