REVISTA PRESEI 30.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 octombrie 2014

ADEVARUL

Guvernul a avizat favorabil proiectul care vrea să pună botniţă jurnaliştilor

Membrii Executivului au avizat favorabil, miercuri, iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care nu au caracter public dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Întrebat pe 2 octombrie ce părere are despre amendamentul propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a susţinut: "Cred că intenţia senatorului este o formulă de a preveni scurgerea de informaţii şi nu a pedepsi jurnaliştii." Iniţiativa stipulează că divulgarea de informaţii nepublice din dosare penale se pedepseşte cu închisoare de la şase luni până la trei ani. După ce proiectul de lege a fost respins atât de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, cât şi de Comisia juridică, Senatul l-a adoptat tacit, fără să-l dezbată în plen, aşa cum prevăd procedurile parlamentare.

EXCLUSIV Misterul celor şase case ale lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, candidat ACL la alegeri prezidenţiale 2014, deţine împreună cu soţia sa, Carmen, şase imobile în municipiul Sibiu, trei case şi trei apartamente la casă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, soţii Iohannis au câştigat din chirii, anul trecut, 114.066 de lei, adică aproximativ 26.000 de euro anual. Atacat din toate părţile în campania electorală, pornind de la imobilele pe care le are în proprietate, edilul Sibiului a explicat, la începutul săptămânii, într-o emisiune la PRO TV care este parcursul achiziţionării celor şase imobile. Iohannis a precizat că, la începutul anilor "90, situaţia din Sibiu a fost una "specială", în privinţa pieţei imobiliare: "Eu sunt sas, i-am cunoscut pe oamenii de la care am cumpărat aceste imobile şi situaţia din Sibiu a fost una specială. Majoritatea saşilor au plecat, condiţiile pentru mine, care i-am cunoscut, au fost foarte avantajoase. Apoi, din chiriile adunate, am reuşit să cumpăr încă un apartament şi iar, cu chiriile puse una lângă alta, am cumpărat ultimele două case, de vreo 60 de metri pătraţi."

Geniile politice ale poporului român

României contemporane îi este greu să-şi mai găsească personaje-repere în politica ultimilor 25 de ani. Şirul interminabil de scandaluri, corupţia generalizată şi nivelul de subdezvoltare al ţării şubrezesc din temelii încrederea în statul de drept şi încrederea românilor în viitor. Privind situaţia istoric, România a reuşit arareori să răzbată prin haosul politic. De câte ori s-a întâmplat, a fost mâna unor personaje politice de geniu, fie că vorbim despre domnitori, regi sau prim-miniştri. Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu, Gabriel Bethlen (principe al Transilvaniei), Iancu Corvin de Hunedoara şi fiul acestuia, Matia Corvin sunt câţiva dintre marii domnitori ai românilor din toate regiunile istorice.

Avertisment NATO: Rusia şi-a intensificat activităţile aeriene în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat oficial miercuri seară că a efectuat mai multe intervenţii în ultimele 48 de ore, ca urmare a intensificării activităţilor aeriene ale Rusiei în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului. Avioane NATO au decolat spre patru zone diferite, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruse care efectuau "manevre" deasupra Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului, precizează Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat citat de AFP. Opt avioane militare ruse - patru bombardiere şi patru aeronave de alimentare în aer - au fost interceptate de aparate de vânătoare NATO în Marea Nordului. Marea Britanie, Norvegia şi Portugalia au furnizat avioane de interceptare. Într-un alt incident, aviaţia militară turcă a interceptat patru avioane ruse, inclusiv două bombardiere de tip TU-95, deasupra Mării Negre. Avioane germane au interceptat şapte avioane militare ruse deasupra Mării Baltice.

America sancţionează axa Moscova-Budapesta: Regimul Orbán îşi schimbă atitudinea sau pleacă

Pentru unii, gulaş-putinismul lui Viktor Orbán şi alinierea iresponsabilă a Ungariei la politica (geo)energetică a Rusiei este, în realitate, ofensa cea mai mare adusă martirilor din 1956 striviţi de şenilele sovietice. Aşa, cel puţin, a gândit Departamentul de Stat când a decis recent să sancţioneze drastic Budapesta pentru faptul că a ales să devină "calul troian" cel mai eficace al Moscovei în spaţiul euroatlantic. Ingredientul care a umplut paharul a fost războiul din Ucraina şi reacţia Budapestei la acesta. Geopolitica bate politica! Regimul Orbán devine intolerabil citit prin această grilă şi devine, astăzi, ţintă. Nu a avut, practic, nicio reacţie la agresiunea rusă în Crimea, s-a opus şi se opune în continuare sancţiunilor europene, ridică intempestiv chesitunea minorităţii maghiare din Ucraina într-un moment complet inoportun şi, cireaşa de pe tort, blochează retransmisia gazului pentru Ucraina tocmai când Kievul negociează cu Rusia şi tocmai după vizita la Budapesta a Preşedintelui Gazprom, Alexei Miller.

Vîntu şi-a început spovedania pe blog

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat la Jilava, şi-a făcut un blog şi a anunţat că va povesti toate dedesubturile sistemului de putere în România. "Vă voi arăta, dragii mei, care sunt adevăratele chipuri ale persoanelor, personajelor şi personalităţilor pe care le-am cunoscut. Justiţia este instituţia fundamentă a unui stat. Atunci când justiţia este deservită de funcţionari nevrednici, statul se duce dracului. Vă voi vorbi despre ei, cu nume şi prenume, despre aceşti indivizi sau individe care, din prostie sau ignoranţă, nu-şi înţeleg menirea şi ne transformă din cetăţeni demni ai unui stat într-o adunătură de indivizi fără respect de sine şi fără morală. Răul cel mai mare nu este acela că devenim imorali ci amorali. Ne situăm "dincolo de bine şi de rău". Nu mai dăm doi bani pe Justiţie, legile nu ne mai sunt opozabile, statul devine un concept difuz. Din nefericire pentru voi, şi eu am fost puternic atins de acest lucru. Am devenit, în timp, profund amoral."

De ce nu este bun excedentul bugetar al României

România a înregistrat un excedent bugetar de 1,1 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, însă acesta nu vine dintr-o mai bună colectare, din reducerea cheltuielilor curente şi creşterea investiţiilor, ci din introducerea unor taxe şi lipsa proiectelor de infrastructură. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că un excedent bugetar la nouă luni nu este o veste bună, în condiţiile unei ţinte de deficit asumate de 2,2% din PIB pentru sfârşitul anului. Datele privind veniturile reflectă că încasările din taxe şi impozite sunt în continuare firave, iar cheltuielile arată lipsa de proiecte de investiţii a autorităţilor.

BANCHERUL

Haiducul Piperea recita judecatorilor din Cicero

"Daca-mi dati voie, in finalul pledoariei mele, doamna presedinta, onorata instanta, sa va citez ceva din Cicero", s-a rugat ieri avocatul Gheorghe Piperea, de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul unui proces colectiv pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit ale BCR: "S-a impamantenit credinta, o credinta care este la fel de primejdioasa si daunatoare pentru republica, precum este si pentru dumneavoastra, ca aceste instante de judecata nu vor condamna niciodata vreun om, indiferent cat de vinovat ar fi el, daca el are suficienti bani. Nu aveti decat sa pronuntati verdictul de vinovat impotriva acestui om si veti recastiga respectul care vi se cuvine". Replica avocatei BCR, Ana Diculescu Sova, a fost tot un citat, dar dintr-un contract de ipoteca: "La data semnarii contractului, eu, garantul ipotecar, declar ca am luat la cunostinta de contractul de credit bancar".

Ce cred studentii despre banci

Romanii au luat credite in franci elvetieni pentru ca au crezut ca sunt mai smecheri decat cei care au ales imprumuturi in euro si lei, iar acum se plang ca platesc rate duble, din cauza cursului valutar, crede Robert, sdudent la FABIZ, Facultatea de Aministrarea Afacerilor din cadrul ASE si participant la proiectul de educatie financiara "Infomatii financiar-bancare pe intelesul tuturor", derulat in parteneriat cu Bancherul.ro. "Am un prieten care a luat un credit in CHF in 2007, pentru ca avea dobanda foarte mica iar cursul valutar era stabil, insa dupa izbcnirea crizei francul s-a apreciat foarte tare in raport cu leul si astfel rata la credit i-a crescut de la 1500 la 2500 de lei, asa incat acum nu-si mai poate plati creditul fara ajutorul parintilor", spune Robert. El crede ca cei care au apelat la credite in franci elvetieni (CHF) ar fi trebuit sa se informeze mai bine pentru a fi constienti de riscul valutar pe care-l implica un imprumut in valuta, daca au venituri in lei.

CURENTUL

Ungaria nu-l recomandă pe Kelemen Hunor la preşedinţia României

'Ungaria nu decide în locul comunităţii maghiare din Ardeal care dintre cei doi candidaţi maghiari la Preşedinţia României este mai potrivit'. Aceasta este una din declaraţiile oficiale rostite miercuri, 29 octombrie, la Cluj, de către Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Parlamentul Ungariei. Nemeth Zsolt a fost prezent la Cluj alături de Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi de europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT). 'Nu mă refer aici la exprimarea publică, de către un politician maghiar sau altul, a unor simpatii sau antipatii faţă de un candidat sau altul. Acelea sunt relaţii interumane, nu reprezintă poziţia oficială a unui stat', a precizat Nemeth Zsolt, făcând referire indirectă la prezenţa premierului Viktor Orban în cadrul materialelor de campanie electorală ale candidatului UDMR Kelemen Hunor.

Ţopenclatura - de Tia Şerbănescu

Ultimele zile de campanie sunt şi cele mai periculoase. Orice punct pierdut acum contează dublu. Premierul Ponta apasă pe accelerator atât de mult (în fiecare seară măreşte pensiile şi salariile la GhiţăTV) încât ratează destinaţia. În faţa camerelor tv Ponta declară ritos că justiţia trebuie să-şi facă datoria şi că va lupta împotriva corupţiei dar cum se îndepărtează de camerele de supraveghere face exact pe dos: premierul a declarat că dacă va ieşi preşedinte îl va graţia pe Gică Popescu. Or, fostul fotbalist (actualmente fundaş la Poarta albă) e condamnat pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Adică pentru corupţie ordinară. Vorba manelistului Guţă despre consoarta sa: "Narcisa din prostie a dat în nebunie". S-ar zice că mulţi politicieni au dat în narcisism. Acum dau cu subsemnatul. Hrebe, Gh. Ştefan zis Pinalti, Gabriel Sandu fost ministru cotat cu o şpagă de 3 mil. euro, Cocoş (zis Udrea) cu saci de milioane de euro, afaceristul Dumitru Nicolae zis Niro (în complexul de lux al căruia are şi Ponta apartament) au dat acestei campanii electorale singura dimensiune reală înfăţişând chipul hidos al ţopenclaturii româneşti. Partea rea e că ţi-e şi frică să mai pui ştampila pe ei: cine ştie ce drac ai încurajat.

CURIERUL NATIONAL

Moscova, suspectă pentru un atac cibernetic asupra reţelei informatice a Casei Albe

Reţeaua informa­tică a Casei Albe a fost ţinta unui atac cibernetic semnificativ, care a creat probleme timp de aproximativ două săptămâni, au declarat miercuri surse din cadrul administraţiei americane potri­vit ziarului Huffington Post, relatează acesta în ediţia electronică. Atacul ar fi fost comis de hackeri care lucrează pentru statul rus, au afirmat surse citate de Washington Post. Un oficial de la Casa Albă a confirmat că administraţia a "identificat o activitate îngrijorătoare la reţeaua EOS". Problemele de reţea nu sunt ceva ieşit din comun la Casa Albă, dar acestea nu durează de obicei mai mult de câteva ore. Faptul că sistemul a fost avariat zile la rând arată că atacul a fost deosebit de puternic. Defecţiunile reţelei au fost un mecanism de apărare, a fost informat personalul Casei Albe printr-o notă internă.

Brokerii de asigurare, pierduţi în traducerea ASF

Reprezentanţii intermediarilor din asigurări spun că arbitrul pieţei a tradus greşit normele europene. Andriescu (UNSICAR): În normele UE se spune că rezerva de 4% se constituie din primele încasate, nu intermediate. Este grav! Reprezentanţii brokerilor spun că se distruge concurenţa şi nu vor mai rămâne pe piaţă mai mult de 20 de firme.

Think tank britanic: Rusia începe ruperea UE cu Ungaria

Federatia Rusă lucrează prin intermediul mai multor reprezentanţi din statele Europei centrale pentru a porni procesul de destabilizare a sistemului politic al Uniunii Europene în cadrul proiectului "Primavara rusă", prevăzut pentru primavara anului 2015, potrivit unei analize al experţilor de la Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI), un think tank cu sediul în Londra, înfiinţat în 2014 şi care se ocupă cu urmărirea politicii expansioniste a Rusiei în Europa de Est şi Asia Centrală. Preşedintele Parlamentului ungar, Lazlo Kover a declarat că ţara sa ar putea revizui statutul său de membru al Uniunii Europene (UE), deoarece aceasta îşi dictează propriii termeni în Ungaria. Acesta este citat spunând că, Bruxelles-ul doreşte să spună unei ţări cum ar trebui să fie guvernată, astfel că Ungaria ar trebui să ia în considerare părăsirea Uniunii, acţiune care ar fi doar un scenariu "de coşmar". Între timp, aderarea la UE şi NATO nu este o problemă pentru ţară.

Deflaţia, leacul despre care băncile ne spun că e otravă

Numai de deflaţie să nu audă dracul bancar! Este deflaţia cea care exorcizează economia de datoriile rele, însă duce şi la pieirea demonilor care le-au creat. De aceea deflaţia este, cel puţin un cuvânt "tabu", dacă nu cumva chiar ne este prezentată ca cel mai rău lucru de pe pământ. În economia de piaţă forţele concurenţiale se reechilibrează periodic şi orice exces în zona creditului care conduce la inflaţie, poate fi amendat de o deflaţie care să dezumfle la loc balonul datoriilor. Companiile care nu sunt supraîndatorate pot naviga peste aceste oscilaţii ale costurilor în măsura în care un declin al preţurilor la desfacere este compensat şi de o scădere a preţurilor de gros. Deflaţia poate fi la fel de bine administrabilă după cum este şi o inflaţie care nici ea nu e tocmai o bucurie pentru firmele din economia reală şi mai ales pentru clienţii lor. Prin contrast, băncile sunt cele care lucrează cu economia nominală şi orice radere a datoriilor rele, urmată de un declin al masei monetare înseamnă că ele devin mai mici sau mai bolnave, ori că le paşte moartea de-a dreptul.

Aurul se vinde bine la ghişeele bancare

Banca Comercială Română (BCR) a vândut, de la începutul acestui an, peste 160 kg de aur. Cantitatea cuprinde atât aur vândut pe bază de precomandă, cât şi aurul cu vânzare imediată la ghişeele băncii. Banca oferă clienţilor săi retail posibilitatea să cumpere aur direct de la ghişeele unităţilor sale, fără a mai fi nevoie de precomandă. "Cea mai mare parte a vânzărilor de aur o reprezintă vânzările directe la ghişeele băncii iar cele mai solicitate sunt monedele. Recent, BCR a început să vândă noi monede de aur din categoria "aur de investiţii" - KRUGERRAND (Africa de Sud) şi DUCAT (Austria) şi din care am vândut deja câteva zeci de monede de diferite greutăţi", a declarat Laura Hexan, şefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.

EVENIMENTUL ZILRI

Personaje-cheie din afacerea Microsoft-EADS au avut o întâlnire secretă

Vestea arestării unor patru nume grele a stârnit furtună printre persoanele anchetate în mega-afacerea Microsoft-EADS. Imediat s-a dat "alarma", iar Remus Truică, un personaj cheie în acest dosar, i-a convocat de urgenţă la o discuţie secretă pe o parte dintre afaceriştii şi politicienii care au legătură cu iţele dosarului. Interesant este că o parte dintre ei sunt consideraţi principalii denunţători. Miercuri 29.10.2014, orele prânzului, paparazzii siteului Cancan.ro au obţinut imagini-bombă de la o întâlnire care s-ar fi vrut secretă şi pe care au avut-o personajele-cheie din cazul Microsoft. Astfel, Dinu Pescariu, Eugen Bejinariu (doi dintre denunţătorii-cheie în dosarul Microsoft) şi un "om de casă" al lui Dorin Cocoş au stabilit să se vadă în jurul prânzului într-un loc de taină, biroul lui Remus Truică, probabil ca să pună la punct strategia anti-DNA, susţine siteul Cancan.ro.

Episcopul greco catolic Virgil Bercea le cere preoţilor şi credincioşilor SĂ EVITE DOVLEACUL de Halloween

De 1 noiembrie, episcopul greco-catolic Virgil Bercea le cere preoţilor şi credincioşilor să celebreze Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor şi să evite organizarea evenimentelor cu "dovleacul de Halloween", pe care o consideră "lipsită de sacralitate". Episcopia greco-catolică Oradea a transmis un comunicat semnat de episcopul Virgil Bercea în care acesta îi îndeamnă pe preoţi şi credincioşi ca de 1 noiembrie să celebreze Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor şi să evite organizarea evenimentelor de Halloween, care sunt "lipsite de sacralitate". "Rolul nostru al preoţilor şi al fiecărui creştin este de a propovădui Cuvântul făcut trup, de a propovădui Evanghelia în zilele noastre ceea ce înseamnă iubire şi iertare, înţelegere şi bunăînvoire, pace şi binecuvântare", se arată în comunicat. Potrivit informării, Biserica a încercat de-a lungul vremii "să dea sens şi valoare vieţii", într-o societate în care s-au înmulţit "fenomene cu caracter lipsit de sacralitate precum Haloween".

Rogozin: Franţa va livra Rusiei prima navă Mistral pe 14 noiembrie. Parisul neagă informaţiile

Franţa urmează să livreze la 14 noiembrie Rusiei un prim portelicopter Mistral, a anunţat ieri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care supervizează complexul militar-industrial rus, relatează AFP. BBC scrie că preşedinţia franceză respinge declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, fără a oferi alte detalii. Nicio dată nu poate fi confirmată în acest moment, a reacţionat astăzi şi constructorul francez DCNS, care a mai precizat că aşteaptă încă autorizaţia de export a guvernului francez, scrie Le Figaro. Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a afirmat marţi că preşedintele Francois Hollande va lua o decizie în luna noiembrie în legătură cu controversata livrare către Rusia a unui prim portelicopter Mistral.

OPEC face apel la calm pe fondul ofertei abundente de petrol

Nu există niciun motiv de panică pentru recentul colaps al preţului petrolului, pentru că datele fundamentale de pe piaţă nu s-au modificat, a declarat miercuri secretarul general al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah al-Badri, adăugând că până în 2020 OPEC trebuie să se pregătească să-şi majoreze producţia, transmite Reuters. În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 25%, de la 115 de dolari per baril în luna iunie până la 86,89 de dolari per baril miercuri, pe fondul ofertei abundente de petrol. 'Nu vedem o modificare semnificativă a fundamentelor. Cererea continuă să crească, oferta creşte şi ea. OPEC revizuieşte situaţia', a spus Abdullah al-Badri la o conferinţă organizată la Londra.

JURNALUL NATIONAL

Explozia rachetei Antares - eşec spaţial american, cu motor rusesc şi componente ucrainene

Explozia rachetei Antares care transporta o capsulă destinată aprovizionării Staţiei Spaţiale Internaţionale, se află sub anchetă. NASA a ratat o misiune , dar şocul s-a propagat în întreg domeniul tehnologiei de vârf, cu implicaţii strategice. Ruşii sunt şi ei interesaţi de programele spaţiale americane, atât din postura de parteneri cât şi de concurenţi fireşti în cursa începută în urmă cu peste o jumătate de secol. Moskow Times prezintă o serie de informaţii extrem de interesante despre programele spaţiale ale SUA şi Rusiei, care au trebuit să se adapteze restrângerilor de fonduri alocate din bugetele publice. Antares a fost racheta lansată de compania Orbital, cea care a câştigat licitaţia organizată de NASA pentru externalizarea zborurilor de aprovizionare a staţiilor orbitale. Propulsia rachetei Antares este asigurată de un motor NK33. Motoarele au fost procurate din Rusia, fiind concepute în cadrul programului spaţial sovietic, redus drastic la începutul anilor 90, din causa crizei şi a colapsului Uniunii Sovietice.

O temă pe care nu o discută niciun candidat. Salariul colonial - Autor: Ilie Serbanescu

Un conducător de metrou în România ia în mână vreo 350 euro. Aflat la pupitrul aceleiaşi rame de metrou, un coleg de-al său din Vestul sau Nordul Europei - peste 3000 euro! Cu ce se pot diferenţia cei doi spre a se justifica o asemenea discrepanţă de circa 8 ori în salarizare?! Să fie mai productiv colegul occidental decât cel român?! Imposibil! Fac acelaşi lucru! Ba, colegul român este mai "productiv", căci merge singur la pupitru, în timp ce la conducerea unei rame de metrou din Occident se află întotdeauna doi conducători, din simple motive de siguranţă! Cei aproximativ 350 euro reprezintă de fapt şi câştigul unui muncitor din industria de construcţii auto sau de componente auto din România, industrie deţinută în totalitate de occidentali şi care lucrează integral cu tehnologia şi în organizarea de la ei de acasă! Câştigul corespondent în Occident este 2500-2800 euro!

NATIONAL

NIRO, ultimul imparat al contrabandei chinezesti

Ofiteri ai structurilor speciale de filaj, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Structura Centrala, se aflau in anul lui 2008 aproape de finalizarea uneia dintre cele mai complexe operatiuni de pana atunci. Era vorba de demascarea, dupa o monitorizare minutioasa, care s-a intins pe parcursul a luni de zile, a celei mai mari retele transfrontaliere de contrabanda si evaziune fiscala care activa pe teritoriul tarii noastre. Totul a pornit de la un filarea unor membri importanti ai gruparii vamesilor de la Constanta, ancheta dezvoltandu-se apoi pana la cele mai inalte sfere ale politicii si mediului de afaceri. Pe scurt, marfa contrafacuta intra "cu vapoarele" in Portul Agigea Sud, sub protectia unor vamesi si politisti corupti, dupa care containerele erau transportate cu TIR-urile pana la marile angrouri de la marginea Capitalei. Numai ca ancheta a fost stopata intempestiv, oprindu-se la portile Ambasadei, acolo unde Niculae Dumitru "Niro" a fost monitorizat intrand ca la el acasa.

Pedelistii catre Basescu: Ciocu' mic!

Comentariile presedintelui Traian Basescu, privind dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, au incept sa-i irite pe democrat-liberali. Atat de tare, incat acestia i-au amintit sefului statului ca si el a fost "penal" in trecut. Traian Basescu a luat-o pe urmele lui Adrian Nastase, sau chiar l-a depasit la capitolul impertinenta, sustine prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul, scarbita de atacurile pe care seful statului le-a lansat la adresa candidatului ACL, Klaus Iohannis. Ca sa-i dea peste nas, democrat-liberala rememoreaza momentul 2004, cand Basescu a intrat in cursa pentru Cotroceni chiar daca era trimis in judecata. Asa stand lucrurile, Andreea Paul ii cere presedintelui sa dea dovada de decenta si sa o lase mai moale cu aprecierile privind incompatibilitatea lui Iohannis

Seful STS Marcel Opris, atac la retelele demnitarilor

Marcel Opris ar face tabula rasa din conturile si mail-urile alesilor, doar-doar or pricepe si legiuitorii tarii cat de importanta este siguranta cibernetica. Prezent, ieri, la un seminar pe teme de securitate informatica organizat de grupul UTI, Marcel Opris s-a facut din nou "simpatic" in ochii politicienilor criticand insistent lipsa unui "set de reguli de comportament in lumea internetului", la pachet cu ignoranta in materie demonstrata pe tema de alesii neamului. Respectiv de cei care ar trebui sa rezolve problema legiferand reguli adaptate noii lumi cibernetice, capabile sa asigure navigarea in siguranta pe internet.

PUTEREA

După DNA, a ieşit în campanie electorală şi Sorin Ovidiu Vîntu

După alegerile din 2009, atunci când Mircea Geoană a ţopăit prezidenţial doar o noapte, spaima oricărui candidat la cea mai înaltă funcţie în stat este ca nu cumva să pice în vreo capcană, ceva neaşteptat, cu un impact "nuclear" capabil să schimbe rezultatul votului. Să mergi la Spa, acasă la Sorin Ovidiu Vîntu, cu 3 zile înainte de alegeri, a fost "kriptonita" care l-a răpus pe Geoană, şi a rămas studiu de caz pentru studenţii de ştiinţe politice. Acum, în 2014, lucrurile s-au schimbat şi nu prea. Cu doar câteva zile înainte de 2 noiembrie, data prezidenţialelor, Sorin Ovidiu Vîntu, din negura puşcăriei, reapare brusc în atenţia publică. La adresa de internet sov.ro, fostul mogul de presă şi-a lansat blogul oficial, iar într-un "Preambul" uşor filozofic anunţă că va povesti, "în următoarea postare", cum este construit sistemul de putere din România şi cine îl conduce cu adevărat.

Trei imobile din Capitală trebuie demolate, dar primarii ignoră deciziile judecătoreşti

Trei procese judecate în instanţă pentru clădiri construite ilegal, cu autorizaţii ilegale, încălcarea proprietăţii sau nerespectarea regimului de înălţime au fost câştigate de petiţionari. Unul este Cathedral Plazza, unde există hotărâre de demolare definitivă şi irevocabilă, dar primarul general, Sorin Oprescu, refuză să o respecte. Al doilea este imobilul din strada Aurel Vlaicu nr. 120-122, unde primarul sectorului 2 trebuie să demoleze clădirea. Al treilea imobil este amplasat în Calea Dudeşti nr. 94, caz în care Primăria Sectorului 3, constructorul şi proprietarul sunt obligate să demoleze clădirea. "Autorităţile publice protejează rechinii imobiliari", spune Ofelia Bârsan, avocat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, care se luptă cu Primăria Capitalei pentru respectarea deciziei de demolare a clădirii Cathedral Plazza.

ROMANIA LIBERA

Ponta cumpără voturi cu bani de la UE

Mita electorală se rafinează: cupoanele pentru ajutoare alimentare finanţate din bani europeni iau locul sacoşelor oferite de baronii locali. Operaţiunea a fost amânată până la alegeri. Guvernul va acorda ajutoare alimentare pentru 3,3 milioane de persoane defavorizate şi a distribuit deja majoritatea cupoanelor, deşi susţine că pachetele vor fi ridicate după alegeri. Operaţiunea a fost declanşată abia acum, chiar dacă programul de finanţare pentru persoane defavorizate a fost aprobat de Comisia Europeană încă din luna aprilie a acestui an. În mod normal, aceste ajutoare, reglementate pentru perioada 2014-2020, ar trebui distribuite în două tranşe, dar oficialii europeni au acceptat, pentru 2014, o excepţie de o singură tranşă, dată fiind data aprobării documentelor. Însă, abia în luna septembrie, Executivul Ponta aprobat hotărârea de guvern privind distribuirea alimentelor. În prag de alegeri, premierul candidat Victor Ponta a lărgit lista beneficiarilor de ajutoare de la 2,6 milioane de persoane la 3,3 milioane.

NU blatului! Ţara lui Dorel şi ţara lui Klaus - de Alina Mungiu-Pippidi

În ţara lui Dorel blatul e cotidian. Autostrăzile nu se construiesc pentru că echipele fac piscine şi terenuri de tenis acasă la cei care le-au comisionat, în loc să pună asfaltul. Bolnavii nu au multe zile, că aceia care cumpără aparate medicale nu iau şi softul la ele, că vânzătorul de soft nu e în gaşca lor şi nu le-a dat nimic. În ţara lui Dorel nu avem destui bani de pensii, dar guvernul Ponta taie contribuţiile sociale ca să câştige alegerile şi cheltuieşte pe milioane de pliante să spună la pensionari, folosind Poşta de stat, că alţii, adversarii lor, le vor tăia din pensiile pe care chiar ei le subminează la ora asta. Te întrebi cum de ţara lui Dorel se mai ţine pe picioare, şi cum de doreii, vioreii, gigeiii, care vor cu orice preţ să câştige, să urce, să se caţere uitând că nu orice victorie aduce şi dezvoltarea nu au scufundat-o încă de tot. Secretul e că asta e şi ţara lui Klaus. În ţara lui Klaus funcţionarul vine la timp la serviciu, muncitorul e mândru că poate să arate podul construit de el, chirurgul plătit nimica toată nu a plecat încă în Canada şi nu greşeşte un milimetru

ZIARUL FINANCIAR

Semnal pentru ieftinirea creditelor: Robor a scăzut cu un punct într-o lună

Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a scăzut cu un punct procentual în ultima lună şi a ajuns aproape de pragul de 2% unde se situa la jumătatea anului, înainte de o scumpire subită a leilor în lunile august şi septembrie. Indicatorul afişa ieri un nivel de 2,16% pe an, adică un minim al ultimelor două luni şi jumătate. Scăderea cu un punct procentual a dobânzilor interbancare consemnată în ultima lună este echivalentul diminuării cu peste 100 de lei a ratei lunare la un credit imobiliar de valoare medie. Scăderea se va vedea însă iniţial în costul creditelor noi, în timp ce clienţii cu credite în derulare trebuie să aş­tepte până la finalul anului, când cele mai multe bănci şi-au setat următorul termen de actualizare a ratelor de dobândă din contracte.

După taxa pe stâlp şi accize, businessul Petrom a mai primit o lovitură: barilul de petrol s-a ieftinit cu 23%

Scăderea preţului petrolului cu 23% va pune şi mai multă presiune pe rezultatele financiare ale OMV Petrom (simbol bursier SNP) din a doua jumătate a anului, însă analiştii susţin că acţiunile companiei sunt un pariu mai bun pe termen lung decât cele ale Romgaz graţie proiectelor de exploatare din Marea Neagră. Cotaţia petrolului Brent, folosit ca referinţă pe piaţa europeană, a atins săptămâna aceasta un nivel de 85 de dolari pe baril, minimul ultimilor doi ani, potrivit datelor Thomson Reuters, după ce a stat mare parte din an deasupra nivelului de 100 dolari pe baril, cu un vârf de 114 dolari în luna iunie. Cotaţia petrolului a scăzut 23% de la începutul anului, iar Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaz din sud-estul Europei, a fost afectat de ieftinirea "aurului negru". Acţiunile Petrom au scăzut cu 7% de la începutul anului, iar cele ale grupului petrolier austriac OMV, acţionarul majoritar, s-au prăbuşit cu 30%.

Cu vânzări anuale de 170 mil. euro, Sun Plaza din Berceni îşi revendică poziţia a treia în topul mallurilor

Cele mai performante centre comerciale din Bucureşti sunt în prezent AFI Palace Cotroceni şi Băneasa, cu vânzări anuale de peste 200 de milioane de euro fiecare. Cu o medie zilnică de trafic de 36.000 de persoane şi un bon mediu de circa 13 euro per vizitator, mallul Sun Plaza din cartierul bucureştean Berceni îşi revendică poziţia a treia în topul centrelor comerciale din Capitală, ierarhie în fruntea căreia se află centrele comerciale AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City. Astfel, dacă vânzările chiriaşilor din Sun Plaza ajung la circa 170 de milioane de euro pe an, retailerii din AFI Palace Cotroceni şi Băneasa au tras linie anul trecut după pragul de 200 de milioane de euro, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii acestor centre comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb