• ADEVARUL
• Surse: Sorin Grindeanu, cu un pas la Palatul Victoria
Potrivit unor surse oficiale, şansele ca preşedintele Klaus Iohannis să-l numească pe Sorin Grindeanu premier sunt foarte mari. Însă anunţul va fi făcut imediat după Revelion. Preşedintele Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu, noul premier desemnat de PSD, au avut joi o întâlnire de aproximativ jumătate de oră la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse oficiale, în urma discuţiei, Grindeanu i-a lăsat "o impresie bună" preşedintelui. Aceleaşi surse suţin că şeful statului consideră că Sorin Grindeanu este o variantă mai potrivită pentru funcţia de premier decât Sevil Shhaideh, prima opţiune a PSD. În primul rând, Iohannis a apreciat faptul că Sorin Grindeanu a trecut mai întâi prin "filtrele de partid", primind votul conducerii PSD, nu cum s-a întâmplat în cazul Sevil Shhaideh, când Liviu Dragnea a scos din buznar un plic cu numele premierului dorit de el însuşi.
• De ce a respins-o Iohannis pe Sevil Shhaideh
Potrivit unor surse din Administraţia Prezidenţială, presedintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare lui Liviu Dragnea, în care l-a informat că a refuzat-o pe Sevil Shhaideh, deşi liderul PSD a susţinut că nu a primit un refuz scris de la Cotroceni. Sursele citate susţin că scrisoarea a fost semnată de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi a fost trimisă marţi, concomitent cu anunţul public al preşedintelui că o refuză pe Sevil Shhaideh. Potrivit surselor de la Cotroceni, Iohannis nu a explicat motivele pentru care a refuzat-o pe Sevil Shhaideh, întrucât "nu a vrut să-i distrugă cariera" şi, oricum, "n-ar fi putut spune decât jumătate din ceea ce ştie". În contextul în care presa a scris că soţul lui Sevil Shhaideh este un susţinător al lui Bashar al Assad, surse oficiale au explicat că refuzul preşedintelui s-a bazat şi pe relaţia României cu SUA, dar şi pe relaţiile diplomatice cu Siria. "Sunt argumente care nu pot fi explicate", au conchis sursele citate.
• Instanţa, despre opera "scriitorului" Voiculescu: "A exploatat cu nonşalanţă lacunele legislative pentru a fi eliberat mai repede"
"Dan Voiculescu nu a făcut decât să profite de carenţele legislaţiei din domeniu pentru a putea obţine cât mai uşor zile câştig, urmând astfel a fi liberat mai repede". Aceasta este concluzia magistratului de la Judecătoria Sectorului 5 care, pe 13 decembrie, a respins cererea de liberare condiţionată a mogulului. De asemenea, instanţa a decis că Dan Voiculescu poate să depună o nouă cerere în septembrie 2017. Însă, decizia instanţei nu este definitivă. Tribunalul Bucureşti va judeca contestaţia făcută de Dan Voiculescu pe 6 ianuarie.
• La Moscova s-a semnat restaurarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste
Un grup de foşti deputaţi ai poporului (membri ai unei camere a parlamentului sovietic create de Gorbaciov la sfârşitul anilor '80), un deputat în funcţie al Dumei de Stat şi reprezentanţi din Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Kîrgîzstan, Estonia, şi autoproclamatele republici din estul Ucrainei, au semnat, pe 24 decembrie, o rezoluţie de "restaurare a URSS, în cadrul hotarelor sale". În comunicatul postat pe site-ul rusnod.ru, această faptă este numită "eveniment istoric", care constituie "doar începutul". Actul a fost semnat în cadrul unei mese rotunde numite "Douăzeci şi cinci de ani de la principala catastrofă geopolitică a secolului XX.". Rezoluţia solicită de la autorităţile ruse din sistemul judiciar să "înceapă investigarea evenimentelor din 1991".
• Marile capitale din Europa, in stare de alerta de Revelion
Zeci de mii de români se vor bucura de intrarea in noul an in marile capitale ale Europei. Din păcate, riscul terorist va reduce din frumuseţea serbărilor in aer liber programate la Berlin, Paris, Bruxelles sau Londra. Autorităţile străine sunt in alertă si au luat masuri de securitate drastice, de la percheziţionarea tuturor celor care intra in pieţe pana la anularea focurilor de artificii. Daca mergeţi in Germania si vreţi sa petreceţi Revelionul intr-una dintre marile lor pieţe trebuie sa va aşteptaţi la o atmosfera militarizata. Totodată, autorităţile germane vor supraveghea mulţimea si din aer: cu elicoptere! Nemţii vă recomanda sa va lăsaţi gentile de mari dimensiuni in camerele de hotel. In Franţa starea de urgentă a fost prelungită până anul viitor după ultimului atentat petrecut la Nisa.
• Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat la IPJ Prahova. Anchetatorii pot cere arestarea mogulului
Sebastian Ghiţă este de negăsit. Mogulul nu s-a prezentat joi la sediul IPJ Prahova, conform programului impus de măsura preventivă a controlului judiciar. Conform procedurii, un echipaj de Poliţie l-a căutat pe Sebastian Ghiţă şi la locuinţa sa din Ploieşti. Fostul deputat dat dispărut de nouă zile nu s-a prezentat astăzi la sediul IPJ Prahova unde era aşteptat la ora 10.30, conform programului stabilit de ofiţerul de supraveghere. Conform Codului de procedură penală, în această situaţie, IJP Prahova va sesiza Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că inculpatul aflat sub control judiciar nu a respectat programul.
• Fugarul Sebastian Ghiţă acuză că "dosarele cu patroni de media au fost măsluite"
Dispărut de zece zile de sub nasul poliţiştilor care-l urmăreau, fostul deputat Sebastian Ghiţă a apărut, joi seară, într-un al doilea filmuleţ difuzat de România TV, în care susţine că "toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite" şi continuă atacurile la adresa DNA. "Am văzut cu ochii mei ce a făcut Laura Codruţa Kovesi în cazul Realitatea Media. Îşi dorea un caz spectaculos şi m-a folosit pentru a fabrica un dosar. Am auzit despre cazul lui Voiculescu de la fostul preşedinte Băsescu. Mi-a zis că are înregistrări cu felul în care s-a executat închiderea lui Dan Voiculescu. Am info despre felul în care acest sistem represiv l-a executat pe Adrian Sârbu. Toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite, aranjate.
• SUA expulzează 35 de diplomaţi ruşi şi au închis două baze ruse
Statele Unite au expulzat joi 35 de diplomaţi ruşi şi au închis două baze ruse din New York şi Maryland, în replică la o campanie de hărţuire desfăşurată de Rusia, vizând diplomaţi americani la Moscova, a declarat joi un înalt oficial american citat de Reuters. Citat sub acoperirea anonimatului, oficialul a precizat că diplomaţii ruşi au termen de 72 de ore să părăsească teritoriul american. De asemenea, niciun oficial rus nu va mai avea acces în bazele din Maryland şi New York începând de vineri la prânz (19 ora României).
• Sondaj: Europenii cred că ţările lor se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar nu vor ieşirea din blocul comunitar
Alegătorii din Franţa, Germania, Italia şi Grecia cred că ţările lor se îndreaptă într-o direcţie greşită, însă nu există deocamdată o tendinţă la nivel european de urmare a exemplului Marii Britanii privind ieşirea din blocul comunitar, arată un sondaj publicat joi şi citat de Reuters. Sondajul, realizat online de WIN/Gallup International în perioada 25 noiembrie - 7 decembrie, pe un eşantion de 14.969 de oameni din 15 state ale blocului comunitar, arată că alegătorii sunt nemulţumiţi în general, dar susţinerea pentru Uniunea Europeană rămâne la o cotă de peste 60% în majoritatea statelor mari ale UE, notează News.ro. Astfel, 89% din alegătorii din Grecia cred că ţara lor merge în direcţia greşită. În Franţa, proporţia celor care sunt de aceeaşi părere este de 82%, în Italia aceasta este de 79%, iar în Germania este de 62%.
• BANCHERUL
• BNR scuteşte băncile afectate de legile privind darea in plată si conversia creditelor in CHF de cerinţe suplimentare de capital pentru risc sistemic
BNR a emis in 21 decembrie un ordin prin care suspendă încă doua luni, până in 28 februarie 2017, aplicarea unor cerinţe suplimentare de capital pentru riscul sistemic in cazul unui grup de cinci bănci mici, printre care Banca Românească, OTP Bank si Piraeus Bank, pentru a vedea impactul legilor privind darea in plata si conversia creditelor in CHF, analizate in prezent de Curtea Constituţională. In privinţa legii privind darea in plată, Curtea Constituţională a decis deja ca aceasta nu se poate aplica in forma adoptata de Parlament, urmând ca doar instanţele de judecată să decidă, in funcţie de existenta elementului de impreviziune al contractelor de credit, dacă o locuinţă poate fi predată băncii pentru ca debitorul sa fie absolvit de orice datorie.
• COTIDIANUL
• Dragnea: un nou refuz al lui Iohannis va conduce la suspendarea preşedintelui
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat la România TV, că preşedintele Klaus Iohannis nu i-a transmis nici o motivaţie în cazul respingerii propunerii Sevil Shhaideh. "Comportamentul lui Klaus Iohannis este o bataie de joc la adresa romanilor. Face tot posibilul ca o mare parte din programul nostru de guvernare să nu fie aplicat, ca românii să nu beneficieze de măsurile noastre. La 20 de zile de la alegeri nu avem un guvern. A spus ca ne-a trimis o adresa în care ne-a explicat respingerea lui Sevil Shhaideh, dar nu am primit decât o informare că nu este de acord cu propunerea şi solicita să se facă altă propunere", a subliniat Dragnea la România TV.
• În anul 2016 Gazprom şi-a majorat producţia şi exporturile de gaze
Grupul rus Gazprom şi-a majorat producţia de gaze naturale în acest an până la 419 miliarde metri cubi, a declarat joi directorul general Alexey Miller într-o conferinţă de presă, informează RIA Novosti. "În 2016, ne-am majorat volumul producţiei de gaze. La finele acestui an va fi de peste 419 miliarde metri cubi, mai mare decât în 2015 şi cu 11 miliarde metri cubi peste ţinta propusă", a declarat Miller. Conform datelor publicate anterior, în 2015 Gazprom a extras o cantitate de 418,4 miliarde metri cubi de gaze naturale. De asemenea, în 2016 exporturile Gazprom către ţările care nu sunt membre ale Comunităţii Statelor Independente au fost de peste 179 miliarde metri cubi, cu 12% mai mult decât în 2015, a precizat Alexey Miller. Acesta a menţionat în mod special creşterea livrărilor către Germania, principalul client din Europa al grupului rus.
• SUA pregătesc operaţiuni cibernetice împotriva Rusiei
La nici două săptămâni după ce preşedintele Barack Obama a avertizat că ia în calcul represalii privind influenţarea de către Rusia a alegerilor prezidenţiale americane, The Washington Post scrie că, pe ultima sută de metri, administraţia democrată este pe cale să anunţe o serie de sancţiuni economice şi alte măsuri împotriva Moscovei. Oficiali americani citaţi de cotidianul amintit spun că sancţiunile vor fi anunţate cel mai probabil în cursul acestei săptămâni şi că vor include "operaţiuni cibernetice sub acoperire". Nu se doreşte "pedepsirea" Rusiei, ci "descurajarea" hackerilor suspectaţi că au legături cu guvernul rus. "Mă îngrijorează ce s-ar putea întâmpla în viitor. Rusia şi alţii ar putea spune: «A funcţionat bine în 2016, deci să continuăm». Avem alegeri o dată la doi ani în SUA", spune un oficial, citat de The Washington Post.
• CURENTUL
• Ginerele preşedintelui Curţii Constituţionale a fost dat afară din Ministerul Afacerilor Interne
Fost procuror ceauşist şi PSD-ist de frunte, Valer Dorneanu a fost numit politic pe funcţia de judecător al Curţii Constituţionale în anul 2013, prin votul Camerei Deputaţilor. După încheierea mandatului de judecător al lui Augustin Zegrean, Dorneanu a devenit preşedintele Curţii Constituţionale. Ceea ce nu s-a ştiut până acum este că renumitul plagiator Petre Tobă este ginerele său, fiind căsătorit cu fiica lui Dorneanu, Simona, ingineră la Raiffeisen Bank. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului general de poliţie Tobă Petre cu Ministerul Afacerilor Interne. CCR urmează să se pronunţe în dosarul în care Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu şi în care Petre Tobă, fost ministru de Interne a refuzat să pună la dispoziţia DNA documentele privind cheltuirea unor sume de către DGIPI.
• Arafat n-a dormit azi noapte, lucrând din greu la demolarea programului de guvernare al PSD
Ca politician, Raed Arafat s-a poziţionat ferm lângă PSD-istul Victor Ponta, susţinându-l în campania de la prezidenţialele din 2014. Probabil că acesta e motivul principal pentru care Dragnea nu vrea să-l mai ţină în funcţie dar Arafat nu va pleca în linişte în pace. Întrebat, miercuri seară, la Antena 3, în legătură cu sistemul medical de urgenţă şi cu menţinerea lui Raed Arafat în sistem, Dragnea a declarat: "Acesta este un subiect care trebuie tratat cu mult mai multă responsabilitate şi cu mult mai puţină imagine. Serviciul de Ambulanţă are mari probleme din cauza unui personal insuficient şi din cauza unor dotări insuficiente. Trebuie găsită relaţia corectă şi funcţională de lucru între Serviciul de Ambulanţă şi SMURD".
• CURIERUL NATIONAL
• 2016: Bănci cu profituri record şi relaţii încordate cu clienţii
Unele bănci au reuşit să îşi cureţe bilanţurile, în vreme ce altele sunt pe cale de a o face, iar costurile au fost ţinute sub control. De cealaltă parte, a minusurilor, avem încă o relaţie proastă cu consumatorii, nemulţumiri interne legate de nivelul salarial din unele bănci, dar şi insuficiente eforturi de a-şi educa angajaţii proprii care intră în contact cu clienţii. Anul care se încheie peste câteva zile a fost, din punct de vedere financiar, un an bun pentru băncile din România. Au făcut profituri record la noi în ţară, unele au reuşit să îşi cureţe bilanţurile în vreme ce altele sunt pe cale de a o face, iar costurile au fost ţinute sub control. Inainte de a pretinde educaţie financiară clienţilor, bancherii ar trebui să pretindă o educaţie financiară rezonabilă propriilor salariaţi din front-office.
• Sectorul energetic are nevoie de 13 mld. euro
Strategia energetică a României, abia finalizată de Ministerul Energiei, prevede investiţii de 665 mil. euro anual între anii 2013 - 2050. Raportat la PIB, totalul cheltuielilor de investiţii în energie prezintă un parcurs variabil între 2030 şi 2050: 5,7% în 2030, 5% în 2035, 5,3% în 2045 şi 4,9% în 2050. Investiţiile în capacităţi de producţie a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, sunt, potrivit unuia dintre scenarii, de 125 mil. euro anual în intervalul 2026-2035 şi 620 mil. euro anual în intervalul 2036-2050.
• Contribuţie olandeză pentru Brigada Multinaţională din România
Ministrul olandez al apărării, Jeanine Hennis-Plasschaert, a transmis o scrisoare omologului român, Mihnea Motoc, prin care reconfirmă sprijinul general al autorităţilor de la Haga pentru consolidarea prezenţei aliate avansate pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, în vederea demonstrării capacităţii NATO de a răspunde oricărei ameninţări la adresa securităţii statelor aliate. În acest sens, ministrul Hennis-Plasschaert a anunţat decizia guvernului olandez de a contribui cu doi ofiţeri de stat major, începând cu anul 2017, la încadrarea comandamentului viitoarei brigăzi multinaţionale în curs de operaţionalizare la Craiova, ca element central al prezenţei aliate avansate în România. În acelaşi timp, a avansat posibilitatea ca forţele armate olandeze să participe şi cu alte capacităţi militare la exerciţiile multinaţionale.
• De la începutul mandatului Gabrielei Firea, Primăria Capitalei a cheltuit pe deplasări în străinătate circa 23.000 de euro
De la începutul mandatului Gabrielei Firea, Primăria Capitalei a cheltuit pe deplasări în străinătate, potrivit informaţiilor de pe site-ul de licitaţii publice, circa 23.000 de euro. Cea mai scumpă delegaţie a fost cea din Israel, desfăşurată la începutul lunii noiembrie, unde primarul Gabriela Firea a fost însoţită de 7 persoane, în mare parte consilieri personali, iar costurile pentru bilete de avion şi 3 nopţi de cazare la un hotel de patru stele s-au ridicat la circa 16.000 de euro. Pentru fiecare noapte de cazare s-au plătit circa 500 euro.
• Aproape jumătate dintre români sărbătoresc Revelionul acasă
Aproape jumătate dintre români (48%) îşi vor petrece Revelionul acasă, cu familia, prietenii şi rudele, în vreme ce doar 9% au ales să petreacă intrarea în Noul An în oraş, potrivit unui studiu realizat de E.ON şi care a mai fost derulat şi în alte 7 ţări europene. Aceeaşi proporţie a celor care vor sărbători Revelionul la domiciliu se regăseşte şi în cazul cetăţenilor maghiari chestionaţi. Nu departe în preferinţe se situează cehii şi italienii, care, în proporţie de 43%, respectiv 40% şi-au exprimat dorinţa de a sta liniştiţi acasă. Spre deosebire, doar circa o treime dintre germani (27%) au spus că vor sta acasă de Revelion, iar 20% dintre ei au declarat că vor petrece în oraş, conform studiului menţionat.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Traian Băsescu, politicianul anului 2016
Pentru al treilea an consecutiv, cititorii "Evenimentului zilei" au decis că Traian Băsescu este cel mai bun politician român. Acesta s-a clasat pe primul loc în topul realizat de cititorii EVZ cu un scor de 55,59%. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a reuşit performanţa de a relansa partidul Mişcarea Populară, astfel că, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, PMP a trecut pragul electoral. PMP a obţinut 8 mandate la Senat şi 18 mandate la Camera Deputaţilor. "Ce pot să-i garantez PSD-ului este că va avea cea mai dură opoziţie la guvernare pe care a avut-o vreodată. Voi fi în opoziţie cu PSD-ul, probabil şi cu ALDE", a anunţat Băsescu, care a fost ales senator de Bucureşti. Traian Băsescu a fost ales apoi preşedintele comisiei pentru Dezvoltare şi Strategie Economică.
• Revine moda achiziţiilor şi fuziunilor
Contextul economic actual face ca România să fie în prezent o destinaţie căutată de investitorii din întreaga lume. Mai mult, creşterea numărului de tranzacţii este o tendinţă globală, generată de situaţia pozitivă a evoluţiei economice, iar cele mai numeroase tranzacţii au loc în industria bunurilor de larg consum şi în sectorul industrial. Situaţia a fost vizibilă şi anul trecut, când valoarea totală a tranzacţiilor realizate în România s-a ridicat la 3,6 miliarde dolari, în creştere cu 23% faţă de anul precedent. Anul trecut s-a încheiat în forţă prin anunţul de preluare a 51% din KMG International de către China Energy Company (CEFC), tranzacţie care s-a finalizat în aprilie anul acesta.
• Descoperirea anului 2016, care va scăpa România de ruşi
În ultimii cinci ani, România şi-a redus semnificativ dependenţa faţă de gazele ruseşti, consumul fiind acoperit aproape în întregime din producţia locală. În sezonul rece 2016-2017, vom fi nevoiţi să apelăm la importuri masive pentru a putea acoperi consumul, însă peste doar câţiva ani România şi-ar putea asigura singură gazele naturale necesare consumului şi, eventual, ar putea chiar şi exporta o cantitate deloc neglijabilă. În vara acestui an, Romgaz a anunţat cea mai mare descoperire de hidrocarburi din ultimii 30 de ani. Practic, doar acest zăcământ situat în apropierea localităţii Făurei, judeţul Buzău, ar putea asigura consumul întregii ţări pentru o perioadă de 2-3 ani.
• Sebastian Ghiţă riscă un mandat de arestare şi confiscarea cauţiunii de 13 de milioane de auro
Fostul deputat trebuia să se prezinte ieri la Poliţia Prahova, aşa cum prevăd obligaţiile impuse de instanţă. Aceasta este prima încălcare a controlului judiciar. Poliţiştii susţin că nu sunt indicii că ar fi părăsit ţara, iar surse din politică ne-au spus că preşedintele Klaus Iohannis crede că dezvăluirile lui Ghiţă despre Kovesi trebuie analizate de instituţiile statului.
• JURNALUL NATIONAL
• Primele declaraţii ale lui Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh, propunerea de premier pe care PSD-ALDE a înaintat-o miercuri preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Antena 3. Ea a vorbit despre ameninţările primite după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze ca premier. "N-am crezut că o să ajungem la asemenea episoade(...). Pe conturile de Facebook ale copiilor şi al soţului au început nişte mesaje, apoi nişte ameninări. N-aş vrea să reproduc acum ceea ce a fost, pentru că nu e cazul să afle toată ţara asta. Noi am realizat că nu este nimic mai important decât paza noastră", a spus Sevil Shhaideh, joi seară, la Antena 3.
• Deficitul bugetar a explodat în noiembrie
Deficitul bugetului general consolidat a crescut de patru ori în luna noiembrie a acestui an, în condiţiile în care execuţia bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, faţă de un sold negativ de 1,3 miliarde de lei după primele 10 luni ale acestui an. Potrivit Ministerului Finanţelor, în primele 11 luni ale anului deficitul bugetului general consolidat a urcat la 0,73% din PIB, de la 0,17% în perioada ianuarie - octombrie. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 205,6 miliarde de lei, reprezentând 27,1% din PIB, au fost cu 1,9% mai mici în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile, în sumă de 211,1 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 3,3%.
• NATIONAL
• Decizia Guvernului Cioloş in privinţa salariului minim
Cu mai puţin de trei zile înainte de intrarea in 2017, se confirma faptul ca Executivul Cioloş va lăsa noul Cabinet să stabilească nivelul salariului minim pe economie, pentru anul ce bate la uşă. Deşi încă nu s-a format un nou guvern, pentru moment fiind aşteptat ca şeful statului să îşi dea acordul in privinţa celei de-a doua propuneri de premier din partea PSD-ALDE, in persoana lui Sorin Grindeanu, in cursul zilei de joi de la Palatul Victoria s-a precizat faptul că reprezentanţii actualului Cabinet tehnocrat vor lăsa viitoarei echipe decizia stabilirii valorii salariului minim pe economie pentru 2017. Deşi mulţi romani sperau ca de la începutul anului viitor aceasta indemnizaţie să crească, iată ca venitul minim garantat in plata stagnează la valoarea actuală, de 1.250 de lei.
• PUTEREA
• Sorin Grindeanu s-a ţinut de poante. Şi-a tras o balerină la biroul parlamentar
Ca parlamentar PSD, Sorin Grindeanu nu s-a remarcat. A fost ministrul Comunicaţiilor, numit pe la începutul anului 2015, când avea alte preocupări. Nou numitul Grindeanu pe post de prim ministru, se ţinea anul trecut de poante, la propriu. Pe lângă cei patru consilieri parlamentari pe care-i avea, el şi-a mai luat o balerină, pe atunci în vârstă de 24 de ani, relatează presa locală. Nimeni nu contestă capacităţile intelectuale ale unei persoane care are deja o meserie... frumoasă. De exemplu, să fii dansatoare profesionistă, mai exact balerină, presupune să ai talent. Numai că, în cazul Roxanei Ştefania Dinu, angajată în 2015 la cabinetul parlamentar al lui Grindeanu, problema se complică, pentru că nici ea nu ştia, la cei 24 de ani pe care-i avea, ce face acolo.
• Dragnea îl ameninţă pe Iohannis
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a catalogat tăcerea preşedintelui de joi drept o bătaie de joc la adresa românilor şi a dezvăluit că foarte mulţi români sunt gata să iasă în stradă pentru a le fi respectat votul din 11 decembrie. "Este o bataie de joc la adresa romanilor si am mai inteles ca de fapt face tot posibilul ca o mare parte din programul nostru sa nu fie aplicat, ca romanii sa nu beneficieze de masurile asteptate, probabil in mintea lui, pentru a ne scadea nota de incredere. Pe surse, mi se pare ceva jenant, ca un sef de stat sa dea niste surse fara să si le asume. Tacerea poate insemna ura fata de romani, totul este generat de ura pe care o simte fata de romanii care nu au votat cum a vrut el. De cateva zile fac eforturi foarte mari pentru a nu iesi oamenii in strada, sunt din ce in ce mai multi hotarati sa iasa in strada" a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
• ROMANIA LIBERA
• Raport al Curţii de Conturi: Milioanele de euro pierdute de Grindeanu ca ministru al Comunicaţiilor
Sorin Grindeanu a fost propus de PSD pentru a deveni premier, şi, dacă va fi acceptat de preşedintele Klaus Iohannis, va gestionat bugetul întregii Românii. Însă, există semne de întrebare legate de modul în care Sorin Grindeanu a gestionat bugetul Ministerului Comunicaţiilor, pe care l-a condus între decembrie 2014 şi noiembrie 2015. Astfel, raportul Curţii de Conturi pe anul 2015 menţionează mai multe abateri în cadrul Ministerul Comunicaţiilor, care au produs prejudicii în valoare de 16.500.000 de lei, adică peste 3.500.000 de euro.
• Cotroceniul şi SRI, nici un cuvânt despre scandalul dispariţiei lui Ghiţă
Spre deosebire de totala lipsă de reacţie a preşedintelui Iohannis, după fuga lui Ghiţă, Traian Băsescu a acţionat dur în momentul în care Omar Hayssam a reuşit să părăsească România. Până acum, după dispariţia fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă, membru al comisiei parlamentare de control a SRI, singura instituţie care a dat explicaţii a fost Poliţia Română. "Cu privire la aceste activităţi nu au fost constate încălcări ale normelor procedurale, iar în ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională s-au dispus măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia", a apreciat IGPR. SRI, SIE, Administraţia Prezidenţială, DNA sau parlamentarii din comisiile de apărare nu au avut nici o reacţie. În urmă cu zece ani, toate aceste instituţii au dat explicaţii sau i-au audiat pe cei care ar fi trebuit să-l supravegheze pe Omar Hayssam.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cele mai importante 20 de tranzacţii de anul trecut
Piaţa de fuziuni şi achiziţii şi-a continuat şi în 2016 evoluţia bună din anul precedent, ultimele luni din an fiind prolifice pentru dealuri de zeci sau sute de milioane de euro. Piaţa locală a avut o evoluţie similară cu cea mondială, care tot în ultimul trimestru a crescut puternic pentru a recupera o parte din decalajul ce o despărţea de 2015, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Cele mai importante 20 de tranzacţii identificate de Ziarul Financiar au avut o valoare cumulată de circa 2 mld. euro. Pragul de intrare în acest "club" a fost de 35 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Valoarea tranzacţiilor, în cazul în care nu a fost deja comunicată de părţi, reprezintă o estimare a ZF pe baza datelor din piaţă.
• Finlanda va fi prima ţară din lume care va testa venitul universal de bază pentru şomeri
Un grup de 2.000 de persoane fără loc de muncă din Finlanda va primi de la stat în fiecare lună un venit de bază necondiţionat, scrie Deutsche Welle. Cei care au propus această idee speră că vor dovedi că o astfel de schema îi va motiva pe oameni să-şi caute de lucru. Începând cu ianuarie, 2.000 de şomeri vor primi 560 de euro pe lună de la stat. Prin introducerea noii scheme, Finlanda va deveni prima ţară din lume care testează la nivel naţional venitul universal de bază. "Credem că va fi un stimulent eficient pentru angajări, cel puţin într-un post cu jumătate de normă", spune Marjukka Turunen, şeful Instituţiei de Asigurări Sociale (Kela), autoritatea care va administra programul. Cei cărora li se oferă banii nu vor plăti impozit pentru acest venit, chiar şi dacă îşi găsesc de lucru şi primesc salariu.
• Ministerul Finanţelor s-a împrumutat în premieră în euro la un cost minim istoric, de 2,15% pe an
Ministerul Finanţelor a atras în septembrie 2016 un împrumut de un miliard de euro de pe pieţele financiare internaţionale prin redeschiderea emisiunii lansate în luna mai, cu maturitate de 12 ani şi cupon de 2,875%. Emisiunea a fost realizată la cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului român prin emitere de euroobligaţiuni, de doar 2,15%. Iar oferta a fost supra subscrisă de peste 2,5 ori. Randamentul iniţial a fost de 2,3% şi, în doar câteva ore, urmare a interesului major din partea investitorilor, s-au acumulat ordine de subscriere în valoare de peste 2,5 mld. euro. Supra subscrierea semnificativă venită din partea unor investitori pe termen lung a făcut posibilă reducerea succesivă a randamentului până la nivelul de 2,15%, prima de emisiune plătită de statul român fiind foarte mică, de doar 0,03% (3 puncte de bază), potrivit Ministerului Finanţelor.