REVOLTĂ GENERALĂ ÎN PIAŢĂ Este cerută resetarea activităţii ASF, începând de la nivelul conducerii instituţiei

E.O.
Bănci-Asigurări / 13 mai 2020

Este cerută resetarea activităţii ASF, începând de la nivelul conducerii instituţiei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Un grup important de organizaţii care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă ASF, solicită Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, resetarea activităţii ASF, în primul rând la nivelul conducerii acesteia.

    Organizaţiile semnatare, care reprezintă atât mediul de business, cât şi sindicatele, consumatorii şi profesioniştii independenţi a căror activitate intră în aria de reglementare a ASF, consideră că ASF traversează o gravă criză de autoritate şi de leadership, care trebuie depăşită rapid, pentru ca activitatea pe toate cele trei pieţe reglementate şi supravegheate de către ASF (piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private) să se îmbunătăţească substanţial, iar încrederea consumatorilor în diversele lor ipostaze (asiguraţi, investitori de retail, participanţi şi beneficiari de pensii private) să revină la un nivel care să susţină creşterea activităţii pe cele trei pieţe.

    Vă prezentăm mai jos conţinutul scrisorii deschise:

    "Către,

    CAMERA DEPUTAŢILOR

    SENATUL ROMÂNIEI

    Stimate domnule preşedinte MARCEL CIOLACU,

    Stimate domnule preşedinte ROBERT CAZANCIUC,

    Organizaţiile semnatare ale prezentei scrisori deschise sunt stakeholderi (părţi interesate) extrem de activi în relaţia cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi acţionează ca atare încă din anul 2015, în calitate de membri ai Grupului de Dialog Permanent pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă ASF.

    De asemenea, organizaţiile semnatare reprezintă atât mediul de business, sindicatele, consumatorii, precum şi profesioniştii independenţi a căror activitate intră în sfera de reglementare a ASF.

    În ultima vreme, în special în contextul în care ASF a rămas fără preşedinte, prin plecarea domnului Leonardo Badea în funcţia de viceguvernator al BNR în toamna anului trecut, instituţia se confruntă cu o gravă criză de leadership şi de autoritate, fiind de asemenea implicată în schimburi de replici tăioase şi chiar în conflicte între diverşi actori ai mediului de business, intens reflectate în mass-media.

    În zona asigurărilor, în special în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă, obligatorie prin lege, asistăm la o explozie a numărului de petiţii, majoritatea având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare. Este vorba de o piaţă extrem de concentrată, în care două societăţi de asigurări deţin, împreună, 70% din piaţă şi în care sancţiunile aspre din partea ASF, care să descurajeze un comportament contravenient al societăţilor de asigurare, se lasă îndelung aşteptate.

    În zona pieţei de capital, ultimele săptămâni au fost, de asemenea, ocupate de scandaluri în serie care vizează diferite grupuri de interese care se luptă pentru conducerea a două societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), cu adunări generale ţinute în faţa sediului, cu numeroase contestări în justiţie, suspendări de la tranzacţionare şi chiar plângeri penale, numele instituţiei şi unul dintre conducătorii ASF aflându-se în prim-planul acestor scandaluri. Asta în timp ce milioane de acţionari persoane fizice ai celor două SIF-uri privesc cu stupoare la ceea ce se întâmplă, fără a primi niciun fel de explicaţii din partea celor care ar trebui să le protejeze interesele.

    În zona pensiilor administrate privat, ASF fost absentă din dezbaterea publică în momentul în care a fost pusă în discuţie însăşi existenţa Pilonului II de pensii, administrate privat, deşi are ca obiectiv stabilit prin lege asigurarea unei funcţionari eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor.

    Organizaţiile semnatare ale prezentei scrisori deschise consideră că se impune o resetare completă a activităţii ASF, în primul rând la nivelul conducerii acesteia, pentru că activitatea pe toate cele trei pieţe reglementate şi supravegheate de către ASF (piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private) să se îmbunătăţească substanţial, iar încrederea consumatorilor în diversele lor ipostaze (asiguraţi, investitori de retail, participanţi şi beneficiari de pensii private) să revină la un nivel care să susţină creşterea activităţii pe cele trei pieţe.

    Dintre numele vehiculate în mass-media ca posibili preşedinţi ai ASF, organizaţiile semnatare ale prezentei scrisori consideră că doar unul dintre ele - preşedintele Comisiei Economice a Senatului, senatorul Daniel Cătălin Zamfir - are un profil care, pe de o parte, este asemănător cu cel al fostului preşedinte ASF, Leonardo Badea, prin prisma experienţei parlamentare în ambele Camere ale Parlamentului, unde a deţinut poziţii de conducere în comisiile de specialitate, iar pe de altă parte a dovedit capacitatea de a dialoga şi de a ţine cont de interesele şi argumentele tuturor părţilor interesate (mediu de business, sindicate, asociaţii de consumatori, profesionişti independenţi etc.), ceea ce creează toate premisele unui mandat de succes la conducerea ASF.

    Cu deosebită consideraţie,

    APCONS - Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor

    AURSF - Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare

    ACLIDER - Asociaţia Constatatorilor şi Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere

    APRD - Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor

    COTAR - Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România

    EAI - Asociaţia Expert Auto Independent

    FSAB - Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci

    PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare

    Scrisoarea este deschisă pentru semnare şi altor stakeholderi activi în relaţia cu ASF, care vor dori ulterior să se asocieze acestui demers.

    Bucureşti, 13 mai 2020"

    Opinia Cititorului ( 31 )

    1. Ce mai faci Lakis? Ce faci Dragoi, baiatul lui tatutzu Dragoi? Cum te simti Gradinescule? Duduia MI7, ti-a cazut aplombu-n pantaloni, hai vino sa mai faci pe desteapta! Astia cu patologicu' si cu hau-haul, hai veniti, a aparut luna!

      1. Nu, acum pe bune!

        Chiar au murit toti piticii?

        NOTA: Plotoxul e un vechi produs contra plosnitelor. 

        Probleme cu creierul. Dragoi nu stie ce script sa le dea postacilor. Nici Fratila.

        dinozaurii palngaciosi apeland din nou fitzuica de serviciu

        Asta e de la alt articol.

        Chiar in halul asta sinteti?! 

        Hai, reglati-va artileria!

        Calendarul, Sima, jidan imputit. 

        Hai, nene Make, doar nu vrei ca giganții pieței de capital să stea la taifas minut de minut cu toți trepădușii lui Fercală și ai lui Ciurezu! Nu confunda plăcerea giganților de a se amuza cu bobârnacele pe care le dau acestor trepăduși cu pieptul umflat de tărâțe cu vreun colocviu al pieței de capital! Știrile astea incendiare din ziarul Bursa sunt ca niște mucuri de țigară fumegânde aruncate pe holul luxos al Palatului Bursei din strada Doamnei. Doar n-o să sară acum toți giganții să stingă niște mucuri de țigară!

        ...zise microbul...

        Iubito, Palatului Bursei din strada Doamnei a devenit Biblioteca Centrala, de prin 1955.

        Te rog sa nu arunci chistoace acolo, ca poate dai foc unui copil studios ramas de atunci. 

        Adresa Bursei este acum pe Bulevardul Carol, colt cu Armeneasca, in cladirea unui fost hotel, pe numele lui "Modern". 

        Te rog sa nu arunci chistoace nici acolo, ca poate-mi dai foc mie - am avut sediul la aceeasi adresa. 

        Mai bine maninca-ti savarina.

        Păi bine mă, amorezatule, tu chiar îți închipui că nu știu eu unde se află sediul actual al Bursei!? Știu, taică, știu! Doar că sediul actual nu poate fi considerat prea somptuos și cu holuri luxoase. De aceea am apelat la alte vremuri, taică! Dar, ce să-i faci, muști din savarină cam pe nerăsuflate și dintr-odată te înfierbânți și simți enorm ceva monstruos! Pentru cultura ta, domnule Make, nu am genul feminin și știu mai multe despre Bursă decât îți închipui dumneata. Știu, acest gând îți tulbură într-un mod neobișnuit fantezia, dar e cazul să fii mai atent la detalii!

        Fă babo, la Caragiale e "Simţ enorm şi văz monstruos". Nu știi Caragiale. Nu știi nici unde e Bursa. Te închipui. Spui prostii. Vezi de oasele tale bătrâne! Taci!

        In cazul asta cand este atac direct la persoana lui Make nu se mai atrage atentia comentatorului? el respecta Regulamentul?

        Nu inteleg. Ce spui?

        Nene, nu spune mai tare, spune mai clar!

        Eu nu vad nici o revolta

        Maxim o petarda mirositoare 

        Cine sunt acestia ?

        Aia de i-a facut ASF-ul sa se retraga din Romania sau sa isi conduca operatiunile din Austria sau Luxemburg ? 

        Cati mari investitori au intrat sau cate firme de investitii si-au deschis portile in ultimii 10 ani ? ZERO 

        De aia nici nu mai e nicio reactie, ca nu prea mai e nimeni in piata  

        Plimba ursul...nerusinatilor !

        Musca Make! Ai dintii aia de la Sima.

      Un sfat pentru ASF: Dacă tot dau ăștia în voi aiurea, ca să vă intimideze, dați-le și voi la temelie, legal, argumentat, că puteți! Doar n-o să fiți de mămăligă! Arătați-le cine e la putere, că vă încalecă barbarii!

      1. trollule, sa aduci doua de Carpati si rest si in 5 minute

        ASF ia da tu o lectie Parlamentului! Ce, Parlamentul asta e de capul lui?! Cum, Parlamentul nu sa tareaste la picioarele lui Lakis si Fratila?

        Corect! Da’ să le dea mai repede la temelie că sunt unii pe aici care au impresia că sunt regele junglei! Nu de alta, dar chiar nu mai poate fi tolerată această cacealma pe bază de articolașe în care niște organizații semnează la comandă niște nimicuri în scop de intimidare și susținere a unor personaje care vor să se instaleze în jilțurile de la ASF. Dacă analizăm atent, scrisorica nu spune nimic concret, nici un caz, cu subiect și predicat în care să fie menționate date concrete, cifre, legi, abateri. Cică „instituția se confruntă cu o gravă criză de leadership și de autoritate”. Adică? Niște prostii pentru credulii și acoliții lui Fercală și ai lui Ciurezu!

      Sif 1 si Sif 4 au de dat dividendele la oameni din 2013 incoace ...7 ani de bataie de joc la adresa micilor actionari! Protejati chipurile de pragu de detinere de 5%... de supraveghetorul pietii de capital.

      Regele junglei a racnit, prostacii s-au mai potolit. Doamne-ajuta-i de-amu-ncoce, sa se hodine in pace.

      Mesaj pentru Drăgoi, Frățilă, Lakis, Grădinescu și alți agresați prin comentariile din ziarul Bursa! Mă, băieți, voi chiar stați așa, cu gura căscată, la trepădușii care vă tot lovesc pe aici și nu reacționați în nici un fel? Voi chiar stați să vă fac eu treaba? Angajați și voi niște profesioniști și răspundeți pe măsură. Nu vedeți că vine cică „regele junglei” să vă muște de fund? Voi chiar vreți să rămâneți în zdrențe? În democrație e nevoie de un echilibru între puteri, iar din când în când mai trebuie aplicată și una peste botul pechinezului care se crede „regele junglei”! M-am săturat de atâtea atacuri prost făcute în scopuri atât de transparente de se prind și țața Leana, și Dorel de la Electrica!

      1. De cand sunt acreditate, si de catre cine, drept ,,puteri democratice'' sau ,,puteri''care asigura echilibrul statului democratic, personajele banditoide semimascate evocate mai sus si chemate sa se lupte cu ,,pechinezii'' pentru salvarea ,,demnitatii'' inexistente, in fata trepadusilor imaginari?

        Probabil ca este aia pe care Make o numeste "iubito", iar ea crede. Saraca, e putin in urma...

        Femeie, ai ramas in ofsaid. Piticii s-au speriat. Fiind probabil ramolita, n-ai priceput ce s-a intamplat si dai in continuare din clanta.

      Bai praduitorilor de la asefe, dati drumul la tranzactionare pe sifonu3!!!!!!! Asta e bataie de joc. Lasati-i pe toxic twins F&F sa se smardoiasca, dar lasati libera piata!!!

      nu se mai poate asa...strig si eu ca o cucuvea...e timpul sa punem ciomegele la ascutit ca de revolta auzit-am neincetat...o fi pe zi sau pe-nserat ?

      mi se pare sau aud doar o furtuna mititica prin pahare de votculita, lichioruri fine si cu whisky, deh, asa da bine la organu' arbitru ca piata sa fie in echilibru...

      Deci, baieti, care a bagat spaga mai mare ? Cei mai mici sau cele pitulici, la-kristel, drago-ianene, din fauna bursei care nu e ? 

      Mii de păgubiți stau și așteaptă cu lunile decontarea de la asiguratori. ASF tace, ba chiar respinge ferm orice acuzație. Mii de oameni au banii in fonduri de pensii care s au angajat la stăpâni gen Lakis. ASF nu vede. Falimentul ASTRA, nicio reacție. Concentrarea asta oligarhică dec la sif1 și 4 e un măcel al pieței. Nimic, nu vede nu aude, cică e legal asa. ASF e zero!

      Felicut ziarul Bursa pentru calitatea articolelor publicate, pentru calitatea comentariilor date de domnu' Make ca anonim si pentru calitatea raspunsurilor pe care si le da singur. Deasemenea, ne bucuram ca s a aruncat in lupta ptr niste mosi ca el, contracost bineinteles, motiv ptr care face aceste fapte deosebite. Huooooo!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb