Judecătorii şi procurorii din toată ţara au anunţat că vor protesta, astăzi, în faţa instanţelor şi parchetelor, începând cu ora 12, solicitând abrogarea de îndată a OUG 7/2019 prin care Guvernul a modificat legile justiţiei.
Amintim că în ultimele zile judecătorii şi procurorii din peste 80 de parchete şi instanţe din ţară şi-au suspendat activitatea în semn de protest faţă de respectivul act normativ. Protestul magistraţilor este inedit, atât timp cât ei nu au voie, conform Constituţiei, să facă grevă. Cu toate acestea, judecătorii şi procurorii au găsit o modalitate pentru a ocoli textul constituţional, fără ca mişcarea lor de protest să aibă consecinţe în plan profesional. În timp ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca toate cauzele care se judecă până pe 7 martie, cu excepţia celor cu inculpaţi arestaţi, să fie amânate pentru o dată ulterioară, procurorii mai multor parchete au stabilit şi ei că, până pe 8 martie, vor protesta zilnic, între orele 8:00 - 12:00, faţă de prevederile noului act normativ care practic introduce subordonarea lor în faţa decidenţilor politici.
În cazul direcţiilor din subordinea Parchetului General, lucrurile sunt mult mai clare: atât Direcţia Naţională Anticorupţie, cât şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi-au suspendat activitatea susţinând că prevederile ordonanţei de urgenţă le blochează activitatea. Chiar şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să îi sprijine pe colegii lor în protestul îndreptat împotriva noului act normativ.
În celelalte parchete din ţară, procurorii îşi desfăşoară activitatea purtând banderole albe în semn de protest.
Judecătorii au decis şi ei să se alăture procurorilor. Cel mai recent gest de solidaritate este cel de la Curtea de Apel Constanţa, unde majoritatea judecătorilor a decis să îşi suspende activitatea, în ciuda preşedintelui Marius Epure, un apropiat al Liei Savonea - preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, apropiată de PSD şi de ministrul Tudorel Toader.
Continuarea protestelor demonstrează că afirmaţiile făcute de Tudorel Toader şi de prim-ministrul Viorica Dăncilă în urma întâlnirilor cu conducerea CSM şi cu două asociaţii profesionale apropiate lor, nu au acoperire. Procurorii şi judecătorii nu doresc doar abrorgarea modificării art. 54 prin care se încălca principiul separării carierelor profesionale, ci doresc abrogarea întregii OUG 7, în special a dis-poziţiilor cu privire la atribuţiile noii Secţii de Investigare a Magistraţilor, secţie pe care actul normativ o trans-formă într-un fel de instituţie menită să declanşeze o vânătoare de vrăjitoare împotriva tuturor magistraţilor care îi deranjează pe membtrii actualei puteri politice.
Guvernanţii şi Lia Savonea, preşedintele CSM, au primit recent o nouă lovitură din partea lui Andrei Nicolae Solomon, vicepreşedinte al CSM, care a declarat că sistemul judiciar fierbe pentru că de doi ani au loc diferite experimente legislative care atentează la statul de drept şi la independenţa magistraţilor, experimente care atacă simbolurile justiţiei independente, care este hăituită de factorii politici prin mijloacele de comunicare în masă.
Vicepreşedintele CSM a spus: "Este un moment în care trebuie să dăm dovadă de unitate, deoarece dacă ne situăm de o parte sau de cealaltă va exista o singură consecinţă: în urma modificărilor legislative va fi învins tot sistemul judiciar. Numai uniţi vom impune respectarea regulilor statului de drept şi independenţa justiţiei".
În acest moment, protestul magis-traţilor se desfăşoară la instanţele şi parchetele din Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Iaşi, Prahova, Cluj, Alba, Sibiu, Arad, Timiş, Braşov, Maramureş, Dâmboviţa, Olt, Harghita, Covas-na, Ialomiţa, Bihor, Argeş, Vâlcea, Mureş, Botoşani, Buzău, Brăila, Bacău, Neamţ şi Satu Mare.
Ordonanţa de Urgenţă care modifică din nou legile justiţiei - Legea 303 privind Statul magistraţilor, Legea 304 privind organizarea judiciară şi Legea 317 privind CSM - a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziţie, de preşedintele Klaus Iohannis şi de Comisia Europeană. La începutul acestei săptămâni, procurorul general Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG 7 prin care au fost modificate legile justiţiei. O sesizare asemănătoare a fost depusă, în urmă cu o săptămână, la Avocatul Poporului, şi de reprezentanţii USR.
1. din strabuni
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2019, 06:56)
D-lor judecatori va rog iesiti in fata instantelor nu cu banderole albe, ci cu tepe. o mare de tepe in fata fiecarei instante. multe multe multe tepe. multumesc
2. Solomon
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 01.03.2019, 11:50)
face cinste numelui ilustru pe care-l poarta. Magistratii au nevoie si ei, ca intreaga asociatie a muritorilor :)), de purtatori de cuvint care sa le sintetizeze si raspindeasca ideile. Ca altfel infractorii de la conducerea tarii vor considera ca sunt numai buni de incalecat. Si cine altcineva ar putea lupta mai bine pentru libertatea lor decit ei insisi. Asadar, la lupta magistrati! Societatea va sprijina intru totul.