Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat, luni, că va renunţa la Libor, dobânda de referinţă folosită la nivel mondial pentru finanţarea pe termen scurt a băncilor, până în 2023, informează news.ro.
Autorităţile de reglementare din Marea Britanie au făcut un anunţ similar.
Potrivit anunţului, băncile ar trebui să nu mai scrie contracte bazate pe Libor (London Interbank Offered Rate) până la sfârşitul anului 2021, după care dobânda nu va mai fi publicată.
Contractele care folosesc Libor ar trebui să se încheie până pe 30 iunie 2023.
"Planurile de astăzi asigură că tranziţia în vederea renunţării la Libor va fi ordonată şi corectă pentru toată lumea - participanţii din piaţă, companii şi consumatori", a declarat într-un comunicat guvernatorul Fed Randal Quarles, care este vicepreşedinte al băncii centrale pentru supraveghere.
Libor este calculată ca o medie a dobânzilor oferite de băncile care se împrumută unele pe altele în operaţiunile de creditare overnight.
Dobânda este esenţială pentru finanţările pe termen scurt folosite de instituţiile financiare pentru operaţiunile lor, dar a fost controversată de-a lungul timpului, mai ales pentru rolul jucat în criza financiară din 2008.
De asemenea, Libor a fost în centrul unui scandal din 2012, când s-a aflat că mai multe bănci, între care unele dintre cele mai mari din lume, au manipulat Libor pentru profit.
Fed a avertizat din timp băncile să înceapă să se pregătească pentru trecerea de la Libor la o dobîndă numită Dobîndă de Finanţare Overnight Securizată (Secured Overnight Financing Rate - SOFR). În loc să se mai folosească dobânzile băncilor, SOFR va utiliza dobânzile pe care investitorii le vor oferi pentru instrumentele financiare ale băncilor, cum ar fi împrumuturi şi active garantate prin obligaţiuni, potrivit news.ro.