Rezervele Băncii Elveţiei, la maxim record în decembrie 2014

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2015

Rezervele Băncii Elveţiei, la maxim record în decembrie 2014

Rezervele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) au atins un nivel maxim record în decembrie anul trecut, ca urmare a faptului că aprecierea francului a obligat instituţia să intervină pe piaţă, după doi ani de pauză.

Conform datelor băncii centrale, SNB şi-a majorat rezervele valutare la 495,1 miliarde franci (490 miliarde dolari) în ultima lună din 2014, de la 462,7 miliarde franci în noiembrie. Deţinerile sunt calculate conform standardelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

La data de 18 decembrie, SNB informa că a reluat achiziţiile de valută, în condiţiile în care francul a urcat la cel mai ridicat curs din 2012 până la momentul respectiv, întrucât investitorii aşteptau tot mai multe măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene (BCE). Tot în decembrie, SNB a anunţat că va impune, din 22 ianuarie 2015, o dobândă negativă de -0,25% la depozitele la vedere cu o valoare de peste 10 milioane de franci elveţieni constituite de băncile comerciale la banca centrală.

SNB a precizat că scopul noii măsuri este să ducă în teritoriu negativ dobânda Libor la trei luni, pe care Elveţia o foloseşte la stabilirea dobânzilor pentru ipoteci şi conturi de economii. "Introducerea unei dobânzi negative face mai puţin atractive plasamentele în franci elveţieni şi, de aceea, sprijină plafonul minim impus cursului de schimb", anunţa, la momentul respectiv, SNB.

Francul avea ieri, la ora 09:20, pe piaţa din Zürich, un curs de 1,2010 unităţi/euro, neschimbat faţă de ziua precedentă. SNB a impus, în luna septembrie 2011, un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, ca să lupte împotriva aprecierii francului.

Evelyn Herrmann, economist la "BNP Paribas" SA, declară, conform Bloomberg: "Presiunile asupra plafonului impus de SNB au fost foarte ridicate în prima jumătate a lunii decembrie".

De menţionat că, la finele trimestrului al treilea din 2014, 45% din rezervele valutare ale SNB erau constituite în euro şi 29% în dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb