Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) au crescut la un nivel record în mai, lună în care moneda ţării, francul, s-a depreciat atât faţă de euro, cât şi raportat la dolar.
Rezervele au crescut la 441,4 miliarde franci (476 miliarde dolari), de la o 436,1 miliarde franci - cifra revizuită aferentă lunii aprilie, conform informaţiilor SNB.
SNB, care s-a angajat să apere plafonul minim de 1,20 unităţi/euro pe care l-a impus în septembrie 2011, a acumulat rezerve în valută egale cu aproximativ trei sferturi din economia anuală a Elveţiei. Dar, analiştii spun că această creştere a fost alimentată de fluctuaţiile de curs, nu de achiziţii noi.
Francul s-a depreciat cu 1,3% faţă de moneda europeană luna trecută, trecând de pragul de 1,26 unităţi/euro pentru prima dată în ultimii doi ani, după ce preşedintele SNB, Thomas Jordan, a declarat că instituţia ar putea impune dobânzi negative şi că ar putea modifica plafonul minim mai sus menţionat. Faţă de dolar, moneda elveţiană a scăzut cu 2,5% în luna mai.
SNB a atras atenţia în mai multe rânduri, anul acesta, că francul încă este puternic şi nu va ezita să ia măsuri dacă vor apărea semne de apreciere excesivă. Dar, în opinia specialiştilor, şansele ca SNB să ia vreuna dintre măsurile la care a făcut referire Thomas Jordan sunt foarte reduse, în contextul actual.
La finele trimestrului întâi din acest an, 48% din rezervele SNB erau în euro, 27% în dolari şi 9% în yeni.
În 2012, Banca Elveţiei a cheltuit de zece ori mai mult decât în anul anterior pe intervenţiile menite să apere plafonul minim stabilit pentru cursul de schimb franc/euro.
SNB a cumpărat valute străine de 188 miliarde franci anul trecut, din ţară şi din exterior, faţă de 17,8 miliarde franci în 2011. Astfel, SNB a acumulat rezerve valutare record anul trecut, care au depăşit 400 de miliarde franci.