Rezidenţii mai multor ţări occidentale se bucură relaxarea restricţiilor

G.B
Internaţional / 19 mai 2021

Rezidenţii mai multor ţări occidentale se bucură relaxarea restricţiilor

În Franţa se redeschid terasele şi muzeele, în Austria, restaurantele îşi aşteaptă din nou clienţii, iar New Yorkul renunţă la purtarea măştii: rezidenţii mai multor ţări occidentale se bucură, începând de astăzi, de mai multă libertate pe fundalul unei scăderi a numărului de infectări cu noul coronavirus, spre deosebire de India, cufundată în continuare într-o criză sanitară acută, informează AFP, citată de Agerpres.

Cinematografele, teatrele şi muzeele din Franţa pot organiza din nou evenimente cu spectatori, care vor trebui să poarte măşti, la parametri maximali de funcţionare. Interdicţia de circulaţie a fost decalată cu două ore şi este în vigoare în intervalul 21:00 - 06:00.

În ultimele zile, proprietarii cafenelelor au muncit de zor pentru a asigura aprovizionarea cu băuturi şi bere, precum şi pentru a curăţa şi instala terasele. Unii dintre aceştia au deschis liste de rezervare, care s-au umplut deja. Este o reîntoarcere ''la viaţă, cu adevărat'' şi la posibilitatea de a te întâlni cu ''prietenele'' la un pahar, spune Amelie, o pariziancă de 32 de ani

Relaxarea parţială a restricţiilor a fost decisă în urma unei diminuări a circulaţiei virusului, care rămâne cu toate acestea ridicată (circa 14.000 de noi cazuri zilnice în medie) şi de o creştere a ritmului de vaccinare în Franţa, unde, până acum, s-au înregistrat 108.000 de decese din cauza pandemiei.

Reîntoarcerea la viaţa normală face un pas în plus în Austria, unde restaurantele, hotelurile şi locurile de cultură se deschid integral începând de miercuri. Cu toate acestea, va fi necesară prezentarea unui document de identitate la intrarea în diferite spaţii, realizarea unui test pe loc atunci când acest lucru este posibil, prezentarea unui test cu rezultat negativ, a dovezii vaccinării sau a unui document care atestă prezenţa anticorpilor.

După ce a fost epicentrul pandemiei în primăvara anului 2020 şi a manifestat o prudenţă extremă în ultimele luni în ceea ce priveşte coronavirusul, New Yorkul marchează astăzi ridicarea a numeroase interdicţii, restricţii de capacitate fiind în continuare menţinute în special în restaurante.

Avansul ratei de vaccinare - peste 60% dintre rezidenţii New Yorkului au primit deja cel puţin o doză -, precum şi scăderea ratei de pozitivare pentru COVID-19, în prezent mai mică de 1,5%, a determinat mai multe bănci importante precum JPMorgan Chase şi Goldman Sachs să renunţe la munca de la domiciliu generalizată în rândul angajaţilor.

Măsurilor de relaxare li s-au adăugat permisiunea, în cazul persoanelor vaccinate, de a nu mai purta mască nici măcar în interior: după câteva zile de ezitare, guvernatorul statului New York a confirmat această permisiune a autorităţilor federale, care va intra în vigoare începând de astăzi.

Ieşirea din criză se întrevede de asemenea şi în Quebec, una dintre provinciile canadiene cel mai grav afectate de COVID-19: prim-ministrul provinciei, François Legault, a anunţat marţi ''o vară de libertate'' odată cu renunţarea treptată la restricţii până în luna iunie. Se va renunţa la interdicţia de circulaţie începând cu 28 mai, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie pentru persoanele vaccinate începând cu 25 iunie.

''Astăzi o întrevedem, speranţa este aici'', a spus bucuros Legault cu prilejul unei conferinţe de presă.

Optimismul ţărilor occidentale, unde vaccinarea este în plină desfăşurare, contrastează cu situaţia în continuare catastrofică din India, unde campaniile de imunizare au trebuit oprite în mai multe regiuni din cauza trecerii ciclonului Tauktae, care a făcut cel puţin 33 de morţi şi 93 de dispăruţi.

India, ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, a înregistrat marţi 4.329 de decese, un nou record, şi 263.533 de cazuri în 24 de ore, ridicând bilanţul total la peste 25 de milioane de cazuri şi 278.719 de decese. Pe întreg teritoriul ţării, spitalele sunt suprapopulate, personalul sanitar a ajuns la capătul puterilor, iar oxigenul şi medicamentele lipsesc.

Situaţia este la fel de preocupantă în Argentina, care a înregistrat marţi noi recorduri la numărul de cazuri noi (35.543) şi de decese (745) într-o singură zi.

''Nu ne dăm bătuţi, ştim că trăim vremuri dificile'', a declarat preşedintele Alberto Fernandez, care a promis că va accelera ritmul vaccinării. Între timp, ''nu există o altă modalitate de ne proteja decât de a păstra distanţa, de a evita mijloacele de transport, circulaţia'', a mai spus acesta.

Noul coronavirus a făcut cel puţin 3,3 milioane de morţi şi a infectat peste 163 de milioane de persoane pe plan global de la sfârşitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanţ realizat marţi de AFP pe baza unor surse oficiale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca voi credeti ca asta e "viata normala", cu Politia controland CNP-uri la usa intrarii in local sau la concert.. nu mai e nimic de spus...

    Asta-i viata normala, mah sclavilor ??? Sa ceri voie de la Guvern sa te asezi la o masa sa bei o bere ???

    La asta s-a ajuns? Cine-s aia de la usa ca sa-mi ceara mie buletinul si CNP-ul cand intru intr-un local, ce lege le da dreptul? 

    Sclavi, treziti-va !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb