Am în faţă situaţia la zi a fondurilor mutuale publicate în ziarul din 11 aprilie. Tabloul este mai mult decît descurajator, s-ar putea spune chiar catastrofal. Căci din 26 fonduri mutuale în evidenţă, 15 au scăzut valoarea unităţii de fond în ultima săptămînă, iar restul de 11 avînd creştere, dar absolut nesemnificativă. Dintre acestea, sînt 3 fonduri monetare, cu creşteri de 0,1-0,11% ale valorii unităţii de fond, patru fonduri de obligaţiuni cu creşteri între 0,06% şi 0,09% şi numai două fonduri de acţiuni din 8 au creştere, BT Maxim cu 0,79% şi Active Dinamic cu 0,3%. Din 9 fonduri diversificate, 7 au pierderi şi numai 2 au o creştere declarată, FCEx cu 0,02% şi BT Clasic cu 0,58%. Dacă analizăm rezultatul de la începutul anului, constatăm că după mai mult de trei luni patru fonduri înregistrează o scădere a valorii unităţii de fond, iar două nu au funcţionat la 31 decembrie 2005. Cea mai mare pierdere de valoare o are BCR Expert cu 5,53%, Fortuna Clasic minus 4,6%, FDI Europa obligaţiuni cu minus 4,15%, iar Integro minus 0,06%, s-ar spune norocos. Dintre fondurile mutuale care au creştere pe trei luni, notă de trecere ar căpăta după mine Fondul Oportunităţi Naţionale (FON) cu creştere de 5,44%, Active Dinamic cu plus 4,62% şi oarecum Fondul Mutual Transilvania (FMT) cu 3,96% şi Omninvest cu plus 3,28%. Celelalte au creşteri trimestriale între 0,29% la BT Clasic, salvat de creşterea din ultima săptămînă, şi 2,48% la KD Maximus.
Majoritatea au sporuri de la începutul anului sub 1,5%. Ori dacă merg tot aşa, au toate şansele să obţină rezultate sub cele date de dobînzile bancare. Fondurile monetare şi cele de obligaţiuni sigur se vor plasa în această categorie şi nu trebuie să explic de ce. Fondurile pe acţiuni pot să aibă creşteri superioare, dacă bursa se va redresa, dar tot la fel pot să treacă de la un cîştig nesemnificativ pe care îl înregistrează în prezent, la pierderi, dacă nu pe tot anul, măcar în perioada următoare. Căci apropierea datei de înregis-trare şi apoi trecerea acestei date va conduce pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă la scăderea valorii la bursă a acţiunilor. Dacă românii nu sînt chiar proşti, prevăd că se va intensifica cererea de retragere, fapt care va forţa societăţile de administrare să vîndă pentru acoperirea necesarului de numerar şi este posibil să trebuiască să vîndă la acele preţuri mici, accentuînd scăderea. Din păcate pentru unii, sînt legaţi de contracte de plasament pe termen lung, mergînd pînă la cinci ani la unul dintre fonduri, sub sancţiunea unei penalizări drastice. Iar dacă s-au lăsat duşi cu preşul să aleagă un astfel de plasament, îmi este teamă că nu au nici priceperea nici curajul de a se aventura în altfel de plasamente pe cont propriu.
Cum părerea mea despre plasamentul în fonduri mutuale este îndeobşte cunoscută nu vreau să insist. M-am mulţumit să consemnez rezultatele.
Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.