Rezultate financiare AROBS în primul semestru din 2024: cifră de afaceri de 206 milioane lei şi profit net de 16 milioane lei

R.S.
Piaţa de Capital / 30 august 2024

Rezultate financiare AROBS în primul semestru din 2024: cifră de afaceri de 206 milioane lei şi profit net de 16 milioane lei

AROBS Transilvania Software raportează o cifră de afaceri de 206 milioane de lei la nivel consolidat în primele şase luni din 2024, în uşoară scădere, cu 6%, faţă de primul semestru din 2023, EBITDA normalizată de 34 milioane de lei şi un profit net normalizat de 16 milioane de lei, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Prima jumătate a anului 2024 a fost marcată de o serie de provocări dar şi de oportunităţi semnificative pentru AROBS, în general în sectorul de securitate cibernetică, implementare de proiecte de inteligenţă artificială (AI), cât şi de operaţiunea de majorare a capitalului social finalizată la începutul lunii iulie 2024. În această perioadă dificilă, eliminarea beneficiilor fiscale aferente sectorului IT a venit într-un moment complet inoportun şi a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre, AROBS preluând în mare parte efortul fiscal asociat cu creşterile de taxe de la începutul acestui an. Ca urmare, în acest an, am luat o serie de măsuri strategice de optimizare a costurilor şi eficientizare a structurii organizaţionale. Toate acestea au fost corelate cu o scădere a cererii la nivelul unor industrii ciclice, precum automotive, şi amânarea lansării unor proiecte noi. Într-un astfel de peisaj economic marcat de provocări continue, AROBS şi-a menţinut stabilitatea şi, în acelaşi timp, a demonstrat că are capacitatea de a naviga prin incertitudini şi de a rămâne relevantă într-o industrie în continuă schimbare. Cred cu tărie că adevărata măsură a puterii unei companii de tehnologie, precum AROBS, constă nu doar în obţinerea de profituri lună de lună, ci şi în abilitatea de a rezista, adapta şi continua să creeze valoare în orice context pentru investitori, clienţi şi angajaţi. Iar AROBS demonstrează acest lucru de peste 25 de ani", a declarat Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS, potrivit comunicatului.

În ceea ce priveşte activitatea segmentelor de business ale grupului, segmentul de "Servicii Software" a continuat să fie pilonul principal al AROBS, generând venituri de 166 milioane de lei, ceea ce reprezintă o pondere de 81% din cifra de afaceri totală. În ciuda diminuării cererii, la nivel global, pentru servicii software în prima parte din 2024, conducerea grupului investeşte în verticale cu potenţial de creştere precum securitate cibernetică şi integrarea AI-ului la nivelul soluţiilor software oferite, având convingerea că organizaţiile si companiile cu care colaborează au nevoie în continuare să implementeze procese noi de la digitalizare până la cele complexe de transformare digitală, proiecte de securitate informatică şi de integrare a AI-ului in activitatea curentă.

Veniturile din cel de-al doilea segment de business, "Produse Software", au crescut cu 12%, ajungând la 38 de milioane de lei, susţinute de tendinţa de creştere a pieţei, în special în zona de management de flotă, optimizarea afacerilor, soluţii HR şi implementarea de proiecte digitale în sectorul privat în principal. Segmentul de produse software a continuat să crească, dar şi să producă EBITDA, conform aşteptărilor companiei, menţinând un ritm de creştere de două cifre.

La nivelul celui de-al treilea segment, "Sisteme integrate", acesta a fost afectat de sezonalitate şi de amânarea unor proiecte, inclusiv cele finanţate prin PNRR, însă conducerea AROBS se aşteaptă ca acestea să fie semnate în cel de-al patrulea trimestru al anului. Pentru acest segment, aşteptările iniţiale ale grupului au fost diferite, deoarece procesul de semnare a proiectelor a durat mai mult decât estimările iniţiale. Cu toate acestea, pe măsură ce AROBS a acumulat experienţă în acest domeniu, s-a constatat că rezultatele pentru marea parte a proiectelor aferente acestui segment vor fi vizibile în ultimul trimestru al anului, introducând astfel un element de ciclicitate în modelul de afaceri al grupului.

"În primele şase luni ale anului 2024, obiectivul nostru a fost menţinerea echilibrului financiar în faţa provocărilor economice. Abordarea Grupului de a se baza pe mai mulţi piloni de creştere a contribuit la balansarea cifrei de afaceri în primul semestru din 2024, demonstrând valoarea strategiei de diversificare a industriilor şi segmentelor de piaţă. Totodată, având în vedere contextul dificil, în această perioadă ne-am concentrat pe luarea unor măsuri rapide şi eficiente pentru a asigura o poziţie solidă a Grupului pentru viitor. Am consolidat operaţiunile de bază ale afacerii, am gestionat eficient cheltuielile, am menţinut o poziţie financiară sănătoasă şi profitabilă, demonstrând astfel rezilienţa şi adaptabilitatea Grupului indiferent de provocări", a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

În ceea ce priveşte contribuţia companiilor achiziţionate de către AROBS începând cu anul 2021, în primul semestru din 2024, segmentul de Servicii Software a contribuit la cifra de afaceri a Grupului cu 68 de milioane de lei, o creştere semnificativă comparativ cu 56,4 milioane de lei în primul semestru din 2023. În ceea ce priveşte segmentul de produse software, companiile care s-au alăturat grupului începând cu anul 2021 au contribuit la CA cu 4,2 milioane de lei, comparativ cu 2,4 milioane de lei în primele şase luni ale anului trecut, se menţionează în comunicat.

După primele şase luni ale anului, conducerea grupului a implementat o serie de măsuri strategice în direcţia optimizării costurilor şi eficientizării structurii organizaţionale. Astfel, costurile de management au fost reduse cu procente cuprinse între 5 şi 10%, prin optimizarea echipei de management: CEO, COO, directori de departament sau coordonatori de proiecte. Aceste reduceri au fost în special în departamentele care au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri şi profitabilităţii. Prin aceste măsuri, în următoarea perioadă vor fi reduse atât cheltuielile directe, cât şi cele generale şi administrative. De asemenea, având în vedere noul context de piaţă, la nivel de personal, conducerea AROBS s-a axat pe menţinerea celor mai buni oameni în grup, a celor care aduc valoare adăugată şi contribuie direct la dezvoltarea acestuia. În paralel, a fost implementată o politică riguroasă de optimizare a resurselor umane, prin reducerea costurilor cu personalul non-esenţial din resursa de rezervă (bench), sau prin instruirea persoanelor cheie la nivel de grup în noi tehnologii, pentru consolidarea unei echipe agile şi bine pregătită pentru provocările viitoare. Această abordare permite grupului să se concentreze pe creştere şi inovare, păstrând în acelaşi timp o structură organizaţională eficientă.

În paralel cu operaţiunea de majorare a capitalului social, activitatea AROBS s-a concentrat şi pe eficientizarea structurii grupului prin continuarea procesului de integrare a entităţilor achiziţionate în ultimii trei ani şi simplificarea operaţiunilor pentru a maximiza sinergiile şi a reduce costurile. Achiziţiile efectuate de AROBS în zona de servicii software s-au dovedit a fi de succes, iar procesul de integrare avansează conform planificării, cu diverse progrese înregistrate la nivel de aliniere operaţională şi culturală a noilor entităţi cu structura grupului. În prezent, procesul este în stadiu avansat cu integrarea completă a trei companii achiziţionate în structura existentă. Acest proces include atât integrarea echipelor, cât şi a proiectelor, cu scopul de a maximiza sinergiile şi de a crea o fundaţie solidă pentru creşterea viitoare.

AROBS Transilvania Software este listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, categoria Premium, începând cu data de 25 septembrie 2023, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Cam dezamagitoare rezultatele și același discurs, foarte probabil și după 9 luni și la sfârșit de an tot de vină e mediul.

    1. Mediul e mort

      O firma care se tot contracta desi inglobeaza multe alte firme, are profit cu functie de injumatire si totusi PER e mai mare decat la gigantii IT care au rezultate mai bune cu fiecare trimestru si mai si revolutioneaza domeniul. La Arobs daca rezultatele sunt tot mai proaste, inovatie in industrie cred ca nu e nimeni paranoic sa asrepte, atunci care e declansatorul asteptat sa reverseze trendul asta? si sa justifice macar in parte evaluarea imensa?!?

    Profitul net e 10 M nu 16,ultimul e ala care exclude 'impactul SOP 1,2,3'.

    Are evaluare de cam 9 ori AST si a facut profit nici macar dublu 10 fata de 6. 

    Dvd nu da deloc. Si AST face SOP dar nu ne plictiseste cu profit'normalizat', a facut 6 si a zis 6 nu 7,nu 8.

    Nu mai merge Don Voicu cu povesti, ai in Memorandum marje de 25% net si acum. faci 8!!! 

    1. cati angajati are AST si cati are AROBS

      fix la asta ma gandeam si eu sa raspund. ca sa nu mai zic ca la nivel de activitate nu au nicio treaba intre ele. cand vad ca mai compara unii arobs cu bnet…arobs face profit, constant chiar. iar pentru cei care inca mai traiesc in 2021 si scot in fata previziunile de atunci, ar trebui sa vada ca acel memorandum nici nu mai e de actualitate odata cu majorarea facuta. oricum, mari prosti berd, allianz si ce fonduri au mai intrat. acolo sunt cei mai fraieri investitori, analisti si ce mai vreti. trebuiau toti sa bage bani in ast si ascendia nu intr-o companie ca arobs cu peste 1000 de angajati :)))

      Numai texte cu firme unice, ba chiar unicorni.Care au cei mai minunat angajati care merita toate SOP urile din lume, culmea doar actionrii merita doar sa mai aduca bani. Stai sa vezi ce afacere au facut fondurile astea istete, putintica rabdare va dupa rezultatele astea se rupe vraja.Si din companie se aud lucruri si mai tragice.

      De acord cu aceste aprecieri. Din pacate, cred ca pretul actiunii, cel putin pentru o perioada scurta, va scadea, ceea ce-i va nemultumi pe actionari.

    trei mii ochelarii

    doo locuri in masina

    ca milionaaaarii 

    1. Tzanca Uraganu haide nashu mareeee

      AROBSULE, manca-ti-as ochisorii tai, unicorn pana la moarte !!! Si dupa !!! :)))) 

    eu chiar nu ii inteleg pe cei care se gandeau ca vor raporta altfel. adica, ma scuzati, oprean bate piua de atata vreme ca e nasol cu it-ul, sunt sute de stiri cu companii din domeniu care-s vai de ele si pare ca o sa mai tina norii negri. credeati ca de la un trimestru la altul o sa fie altfel de rezultate? inteleg ca e hate pe arobs, dar e cam nejustificat

    Si bvc revizuit? Sau actionarii sunt doar public platitor?

    1. „În următorii cinci ani ne dorim o capitalizare de cel puţin 1 miliard de euro, vom vedea dacă o vom face aici sau împreună cu altă Bursă. (…) Totodată, vrem venituri totale de 300-400 de milioane de euro şi ne dorim să coagulăm cât mai mult putem din antreprenoriatul din România din zona de IT şi dorim să o facem sub umbrela AROBS pentru că este de fapt un instrument şi sper să fie acel cadru pe care îl caută antreprenorii care vor să rămână în businessul lor şi să facă lucruri mult mai mari împreună cu o companie mare, să nu se gândească doar la un exit şi la ce fac ulterior cu banii.”

    Aceiași poveste: extindere, integrare și scădere! Daca dau vina pe ,,contextul dificil' acum in 2024, ce vor face in 2025 care se anunță și mai dificil?

    1. un nou mcs

      Pun un text cum a citat mai sus colegul la 5.1. si mai cer bani. Apoi cumpara cu ei niste companii si 5 ani povestesc cum le integreaza.Dupa ce nu reusesc dau vina pe altii, nu spun ca ei au luat companie de la grei europeni din industrie cand aia au vazut ca se impute treaba cu scris bucati de cod si particele de soft.

    Sa se fi pacalit BERD si fondurile de pensii Alianz cand au intrat in actionariatul AROBS? Eu nu cred. In plus, ma astept ca primele de emisiune incasate cu ocazia majorarii recente de capital sa fie impartite cu toti actionarii prin alocarea de actiuni gratuite. Vom vedea ce spune Voicu Oprean la conferinta de luni, 3 septembrie.

    1. In poza rade la investitori sau de investitori?

      Cum sa se insele, au dovedit ca sunt experti.Mai ales BERD pe la Agricover unde nu poate sa iasa, a ratat IPO, ce sa mai spui de Aaylex unde-si bate joc aia de ei. Sau AUtonom unde o sa trebuiasca sa bage iar bani la rescadentare ca aia au un grad enorm de indatorare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb