Producătorul de sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor Teraplast Bistriţa (TRP) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 4,78 milioane lei, faţă de pierderi în perioada similară a anului trecut, dar afacerile au scăzut uşor, cu 2,7%, la 174,9 milioane lei, a anunţat compania.
În ianuarie-septembrie 2012, Teraplast a avut pierderi de 1,38 milioane lei şi afaceri de 179,7 milioane lei. Compania explică scăderea cifrei de afaceri prin evoluţia nefavorabilă a pieţei construcţiilor în ansamblul ei.
Producătorul a trecut pe profit în primul semestru al acestui an, când a obţinut un câştig de 570.000 lei.
Directorul general Teraplast, Traian Simion, a declarat: "Am continuat strategia de vânzare eficientă şi profitabilă, dublată de controlul riguros al costurilor şi analiză permanentă a bonităţii clienţilor noştri. Am fost de asemenea extrem de atenţi la tendinţele pieţelor pe care activăm, pentru a ne putea adapta cu rapiditate schimbărilor apărute. În perioada următoare sectorul construcţilor va intra treptat în extrasezon, însă vom profita de această perioadă pentru a implementa proiecte operaţionale la nivel comercial şi logistic, astfel încât să încheiem anul pe un trend pozitiv al indicatorilor financiari şi să fim pregătiţi pentru 2014".
El a adăugat că în prima parte a trimestrului patru compania se va concentra pe exploatarea la maxim a pieţelor, pentru a încheia anul pe profit.
"Pe piaţa constructiilor, T4 are în mod uzual doar o lună şi jumătate de vânzări în sezon, după care se intră în extrasezon. În prima parte a trimestrului ne vom concentra pe exploatarea la maxim a potenţialului pieţelor, astfel încât să încheiem anul cu indicatori pozitivi de profitabilitate", a spus Simion.
Activele imobilizate au scăzut în perioada analizată cu 6,65%, faţă de nivelul din 2012, ca urmare a vânzării unor active fixe (echipamente), precum şi a unor reclasificări ale imobilizărilor deţinute.
"Echipamentele au fost vândute ca urmare a deciziei conducerii Teraplast de a discontinua liniile de business neperformante (ţevi corugate), iar în cazul clădirilor de pe strada Romană şi a celor aferente business-ului de teracotă s-au constituit ajustări pentru depreciere, ca urmare a reclasificării terenurilor de sub aceste clădiri în investiţii imobiliare", se arată în raportul Teraplast.
În februarie 2013, Consiliul de Administraţie a decis rezilierea contractului de vânzare-cumpărare cu Teracota Bistriţa, ca urmare a neîndeplinirii de către Teracota Bistriţa a obligaţiilor contractuale asumate.
"Firma Teracota Bistriţa, care în 2011 a preluat activitatea de producţie a cahlelor de teracotă, trebuia să achite în tranşe lunare suma de un milion euro, reprezentând preţul tranzacţiei, însă, din septembrie 2012, firma nu a mai achitat ratele lunare, astfel că Teraplast va reintra în posesia activelor care au făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare. Compania nu intenţionează să reia activitatea de producţie a cahlelor de teracotă, Adunarea Generală a Acţionarilor urmând să decidă care va fi destinaţia activelor reintrate în posesia companiei", se menţionează în raport, potrivit Mediafax.
Acţionarii companiei sunt Dorel Goia (35,33%), SIF Banat-Crişana (11,34%), persoane juridice (33,32%) şi persoane fizice (19,99%).