REZULTATE LA ŞASE LUNI Profitul brut al Băncii Transilvania - în creştere cu 8% faţă de primul semestru din 2014

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 august 2015

Profitul brut al Băncii Transilvania - în creştere cu 8% faţă de primul semestru din 2014

Activele Băncii Transilvania au crescut în primul semestru al acestui an cu 8,4% faţă de sfârşitul anului 2014, totalizând 38.601 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă al băncii. Veniturile operaţionale au ajuns în primul semestru la 965,5 milioane lei, cu 11% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau 870 milioane lei.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie BT, a declarat: "Suntem mulţumiţi de rezultatele Grupului Financiar Banca Transilvania pe primul semestru al anului. Acestea reflectă faptul că atât în privinţa cererii organice, cât şi a achiziţiei Volksbank România estimările noastre au fost corecte şi ne oferă perspective pozitive în viitorul imediat. (...) Vom fi în continuare unul dintre principalii finanţatori ai economiei româneşti, în condiţiile în care observăm o creştere a cererii de credite, pe fondul îmbunătăţirii mediului de afaceri şi a încrederii clienţilor în perspectivele economiei".

La sfârşitul primului semestru 2015, soldul creditelor nete este cu 13,4% mai mare decât era la finalul anului 2014, în ciuda continuării scoaterii de credite în afara bilanţului în semestrul I 2015 (438 milioane lei). În acelaşi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi este cu 6,2% peste nivelul de la sfârşitul anului 2014.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,84% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, coborând pentru prima dată în ultimii ani sub pragul de 10%.

Profitul brut al Băncii Transilvania este de 226,31 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de primul semestru 2014. Rezultatul include impactul modificărilor reglementărilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, în sensul că, în conformitate cu acestea, contribuţia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost înregistrată în momentul generării obligaţiei de plată şi nu a fost amortizată pe parcursul întregului an. Efectul acestei schimbări a reglementărilor contabile este vizibil doar în situaţiile financiare preliminate şi însumează 40,5 milioane lei în 2015 şi 36,6 milioane de lei în 2014. Dacă nu ar fi existat această schimbare, profitul brut în semestrul I 2015 ar fi fost de 266,81 milioane lei, precizează BT în comunicat.

Numărul de clienţi activi ai băncii, persoane fizice şi companii, a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, de la 1,76 milioane de clienţi, la 1,92 milioane de clienţi.

Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, iar ritmul de creştere a veniturilor din comisioane operaţionale a fost de peste 9%. În semestrul I 2015 banca a acordat atât companiilor, cât şi persoanelor fizice peste 67.000 de credite noi, în valoare de 3.529 milioane lei.

Banca Transilvania a încheiat semestrul I 2015 cu un portofoliu de 2,39 milioane carduri, generând tranzacţii cu 18,02% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent. Cota de piaţă a băncii privind volumul tranzacţiilor cu carduri este de 17,9%. BT are în portofoliu 240.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.

În ciuda cheltuielilor de integrare a Volksbank România în structura BT şi a impactului modificărilor legislative cu privire la înregistrarea cheltuielilor referitoare la garantarea depozitelor, eficienţa operaţională este la un nivel sub media pieţei, cu un raport cost/venituri de 50,17%.

Marja netă de dobândă a crescut de la 2,80 pp în trimestrul I al anului la 2,85 pp, cumulat la nivelul semestrului.

BT a înregistrat în semestrul I 2015 cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 255 milioane lei. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare reprezintă în continuare peste 119,21%, valoare păstrată pe parcursul ultimilor doi ani. Soldul total al provizioanelor este de 2.393 milioane lei, la 30.06.2015, reprezentând 10,75% din totalul creditelor. Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul anului 2014 şi a semestrului I 2015, este de 16,4%.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. cumpararea Volksbank a fost un deal foarte bun...

    1. Eu zic ca face mai mult sens sa prezentati rezultatele pe consolidat...acestea arata cum va arata banca dupa fuziunea cu Volksbank.

      Intr-adevar in sit fin consolidate se vede un profit de peste 2 mld lei...In plus cred ca nu o sa plateasca imp pe profit cam 2-3 ani deoarece au preluat pierderea fiscala de la Volksbanka...acum este mai ieftina ca BRD

    O actiune TLV este o actiune la GRUPUL FINANCIAR BANCA TRANSILVANIA si lNU la BANCA TRANSILVANIA.

    GRUPUL FINANCIAR BANCA TRANSILVANIA a obtinut un profit net de 2.278.969.000 lei 

    in crestere cu 1.120,63 % fata de iunie 2014.

    1. E chiar prost cine nu da 3 lei pe actiune din acest moment.....

      Oare? Rata de crestere a profitului a scazut semnificativ.

      cred ca profitul pe consolidat (din care se platesc dividende) o sa fi ein jur de 3mld la sfarsit de an...si dupa cum bine spunea cineva mai sus nu o sa plateasca imp pe profit deoarece au preluat o pierdere fiscala foarte mare de la Volksbank. Daca ne uitam la net assets cred ca trec de BRD pana la sfarsitul anului.

      @”Oare? Rata de crestere a profitului a scazut semnificativ. ”

      1.120,63 % nu e destul ?

      Scrie mare, chiar in titlul articolului, cat este cresterea profitului. Datele sunt mentionate si in comunicatul TLV.

      daca te uiti pe site la ei gasesti sit fin consolidate si vezi ca rezultatul consolidat la 6 luni este 2.28 mld RON ....dividendele se platesc din rezultatul consolidat ci nu individual.

      Scrie la Banca nu la GRUPUL FINANCIAR

      Raportul CNVM 30.06.2015 

      PDF 

      Coloana

      GRUP 

      daaaa...si magar..

      TLV nu acorda dividende decat pentru barosanii din conducere, sub forma de actiuni gratuite pe care apoi aia ti le desarta in piata. Sunt magari in privinta dividendelor. Dar poti cumpara actiuni TLV cate doresti (daca la 3 lei ti se par bune, acum la 2,48 lei sunt si mai bune). Succes!

      De multe ori este mai bine sa acorzi actiuni in loc de dividend si sa ai un program de rascumparare...dar anul acesta cred ca BERD-ul si alti actionari semnificativi o sa puna presiuni sa se plateasca cash, mai ales daca se scoate impozitul pe dividend...

      Sa acorzi actiuni doar unora este discriminare, sa acorzi la toti (asa-zisele gratuite) este pierdere de timp si de fonduri (detinerile in procente raman aceleasi), sa rascumperi pentru a acorda actiuni doar unora (cum procedeaza TLV) este de asemenea discriminare (si lipsa de respect fata de actionari), sa rascumperi pentru a le anula este OK. Astept si eu minunea la TLV (acordarea de dividende sau rascumparari pentru anulare). Cea au facut pana acum reprezinta un fel de pipi in capul actionarilor. In plus, inca nu imi este clar daca au castigat sau nu din afacerea Volskbank (ca si la vanzarea unei masini sau case, vanzatorul cunoaste toate hibele produsului si stie cat valoreaza in realitate, pe cand cumparatorul nu le poate observa pe toate si stabileste pretul doar pe baza a ceea ce a identificat care de multe ori difera de ceea ce este de fapt). Ramane de vazut. Oricum, TLV este o banca romaneasca (si deci tin la ea) care s-a descurcat bine pe timpul crizei. O politica corecta in privinta utilizarii profitului ar face-o mai atractiva.

      Nu este chiar pipi pentru actionari…daca cumparai actiuni la 1.5 RON si acum le vinzi la 2.48 ai un profit bunicel, in plus ai mai multe actiuni daca ti-au acordat actiuni in cadrul majorarilor de capital facute din profitul reportat. Sa nu mai zic ca un program de rascumparare ajuta si pretul actiunilor, iar in ceea ce priveste acordarea de actiuni gratuite angajatilor, personal cred ca este mai bine decat sa plateasca bonusuri cash. Inclusiv dpdv fiscal ai fi pierdut daca iti plateau cash dividend deoarece ai fi platit imp pe dividend in timp ce impozitul din castigurile de capital poti sa te optimizezi fiscal, de ex sa faci “profit harvesting”…intr-a devar daca se scoate imp pe dividend povestea se schimba…

      1. Aproape toate actiunlle au crescut (nu numai TLV-ul).

      2. Castigul de la rascumpararea actiunilor se pierde atunci cand acele actiuni se intorc in piata, la vanzare. 

      3. Actiunile nu sunt pentru toti angajatii ci numai pentru cei alesi (care oricum au si bonusuri si multe alte avantaje)

      3. Folosirea unei parti a profitului doar in beneficiul unora denota lipsa de respect (pipi in cap) fata de ceilalti actionari. Nu dezbat calitatea actiunii TLV ci modalitatea in care sunt tratati actionarii (este o chestiune de demnitate pana la urma). 

      Pai nu actionarii decid asupra destinatiei profitului? Inclusiv daca ne uitam la cei mari actionari cred ca si ei vor sa castige cat mai mult si eventual sa-si faca exitul la un pret cat mai mare.

      Orice actionar cu 5% poate sa adauge pe ordinea de zi la AGA o propunere de dividend si actionarii decid prin vot.

      Daca se scoate impozitul pe dividende o sa fie o batalie mare la toate companiile cu profit, iar BT-ul cu un profit estimate pe consolidat de 2.6-2.8 mld RON o sa fie cred "regina balului".... 

      Apreciez inversunarea cu care sustii actiunea TLV si iti doresc mult succes. Este o actiune buna in continuare, pe termen mediu si lung. Pe termen scurt este greu de spus ce va urma intrucat piata noastra a crecut destul de mult in doar cateva luni (inclusiv TLV-ul care in urma cu doar o luna si jumatate era putin peste 2 lei), iar afara lucrurile nu stau chiar bine. Ramane de vazut ce va fi. Banca a performat bine in anii post-criza, insa ritmul de crestere da semne de incetinire (normale dealtfel intrucat au inceput sa revina in piata si celelalte banci). E o actiune de portofoliu si de referinta pentru piata noastra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb