Zeci de mii de persoane au ieşit ieri, pe străzile Chişinăului, ca să ceară repetarea alegerilor legislative, considerând că acestea au fost fraudate de comuniştii aflaţi la putere. Acţiunile de protest au fost violente, soldate cu răniţi.
Manifestanţii au incendiat Parlamentul, iar mai multe explozii au avut loc în apropierea clădirii Legislativului de la Chişinău. Potrivit martorilor oculari, a fost un şir de detonări şi ar fi fost trasă şi o grenadă cu gaze lacrimogene. Protestatarii s-au încăierat cu scutierii care păzeau Parlamentul, după care au reuşit să pătrundă în clădire.
Sediul Preşedinţiei moldovene a fost, de asemenea, incendiat, iar serviciul de pază din instituţie s-a predat. Un drapel al României şi unul al Uniunii Europene au fost arborate pe sediul Preşedinţiei, înlocuind drapelul Republicii Moldova.
În timpul protestului, manifestanţii, în majoritate tineri, au scandat lozinci precum: "Jos Comuniştii!", "Vrem alegeri repetate!", "Lupt, rezist, sunt anti-comunist!", "Jos Dictatura!", "Libertate!" etc.
Manifestanţii au distrus semafoare, marcaje rutiere şi au atacat agenţi de poliţie cu bare de fier şi bastoane, pe care le-au smuls de la aceştia. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi. În timpul altercaţiilor, protestatarii au aruncat cu pietre, gunoi, hârtii şi alte resturi, iar în urma violenţelor, zeci de persoane au necesitat îngrijiri medicale.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, a făcut apel la continuarea manifestaţiilor până la organizarea de noi alegeri legislative. Prim-vicepremierul Igor Dodon a avut, în faţa Guvernului, o scurtă discuţie cu Dorin Chirtoacă, şi cu preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, cărora le-a propus "negocieri", însă cei doi lideri politici au refuzat.
Totodată, primarul Chişinăului a anunţat că s-a adresat organizaţiilor internaţionale şi le-a cerut să nu recunoască rezultatele alegerilor de duminică din Republica Moldova.
"Am sesizat organizaţiile internaţionale, cerându-le să nu recunoască rezultatele alegerilor", a declarat Chirtoacă presei, adăugând: "Manifestaţiile vor continua până când va fi fixată data noilor alegeri".
Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din Moldova şi a făcut apel la încetarea violenţelor. Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana, le-a cerut protestatarilor de la Chişinău să evite violenţele, dar a încurajat autorităţile să permită continuarea manifestaţiilor paşnice.
La rândul său, Rusia s-a declarat extrem de îngrijorată de situaţia din Republica Moldova.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a obţinut aproximativ 50% din voturi în alegerile parlamentare desfăşurate duminică, potrivit cifrelor preliminare. În aceste condiţii, PCRM va avea 61 din cele 101 de mandate de deputat, va alege conducerea Parlamentului şi va putea forma guvernul la al treilea mandat consecutiv. Pentru alegerea preşedintelui ţării sunt necesare 61 de voturi. OSCE estimează că scrutinul a respectat, în mare, normele internaţionale.
Comuniştii aflaţi la putere în Republica Moldova au denunţat o "tentativă de lovitură de stat", după manifestaţia de protest a opoziţiei, care contestă rezultatul alegerilor de duminică.
Preşedintele Moldovei şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, consideră că acţiunile de protest sunt orientate spre destabilizarea situaţiei în ţară. Voronin a spus: "Contestarea rezultatelor alegerilor este doar un pretext. Am discutat situaţia cu secretarul Comisiei Electorale Centrale. Deocamdată nu sunt rezultate definitive ale alegerilor. Pentru noi este straniu, de ce se grăbesc atât de mult acei care au organizat această situaţie?".