REZULTATELE ALEGERILOR LEGISLATIVE DIN IRAN Moderaţii câştigă teren în faţa conservatorilor

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2016

Moderaţii câştigă teren în faţa conservatorilor

Candidaţii moderaţi care au participat la alegerile de săptămâna trecută din Iran au înregistrat un progres, în ceea ce priveşte numărul locurilor din Parlament şi din Adunarea Experţilor. Conform agenţiei Associated Press, reformiştii au obţinut, în urma scrutinului, 85 de locuri în Majlis (forul legislativ de la Teheran), iar conservatorii moderaţi - 73. Cele două grupări formează o majoritate fragilă de 158, din 290 de membri, iar numărul radicalilor din această adunare a scăzut, de la 112, la 68, precizează sursa citată.

Ministrul iranian de Interne, Rahmani Fazli, a anunţat că toate cele 30 de locuri din Parlament alocate Capitalei au fost ocupate de candidaţi de pe listele reformiştilor. De asemenea, BBC a anunţat că această grupare a câştigat 15 din cele 16 locuri pentru Teheran din Adunarea Experţilor. Acest for este chiar mai important decât legislativul, întrucât este format din membri aleşi pe 8 ani, cu rolul de a desemna noul Lider Suprem, în cazul în care funcţia devine vacantă. Au existat voci în media internaţională care afirmau că aleşii din acest mandat ar putea desemna un nou conducător, având în vedere că Ayatollahul Ali Khamenei are 76 de ani şi ar avea probleme de sănătate. Astfel, ponderea sporită a moderaţilor, precum şi eliminarea a doi dintre cei mai radicali clerici din Adunarea Experţilor, ar favoriza alegerea unui lider cu viziune moderată. Elementul este de o importanţă deosebită, în contextul în care aceasta este, de fapt, funcţia cu cea mai mare "greutate" din Iran, având în subordine instituţii importante ale statului.

Analiştii se aşteaptă ca reformiştii şi conservatorii moderaţi să conlucreze, cel puţin pe probleme economice. Cele două tabere nu au, însă, viziuni identice, însă componenţa noului parlament ar putea fi favorabilă actualului preşedinte, Hassan Rouhani. Potrivit lui Ali Reza Khamesian, managerul de campanie al reformistului Mohammad Reza Aref, care a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre candidaţii din Teheran, liderul iranian poate conta pe sprijinul legislativului pentru a implementa reforme economice. După cum scrie New York Times, trendul moderat este susţinut chiar de Ayatollahul Ali Khamenei, cel puţin în politica externă şi pe probleme economice.

Odată cu semnarea acordului nuclear de la Viena, din vara anului trecut, liderii occidentali sperau că ridicarea sancţiunilor va crea un mediu favorabil pentru cooperarea cu Teheranul. Rezultatele alegerilor ar putea reprezenta un avantaj în acest sens, mulţi dintre aceştia fiind favorabili tratatului de la Viena şi unei colaborări cu Vestul. Potrivit CNN, victoria centriştilor şi reformatorilor favorizează progresele în relaţia dintre Occident şi Iran.

Conform New York Times, în ciuda faptului că radicalii păstrează controlul în domeniul judiciar, al forţelor de securitate şi într-o bună parte a economiei, rezultatele alegerilor i-ar da lui Hassan Rouhani avantajul de care are nevoie să consolideze procesul de liberalizare.

Este de menţionat faptul că va mai avea loc un rând de alegeri, cel mai probabil în luna Aprilie, pentru câteva regiuni iraniene.

Avantaj fragil

Victoria moderaţilor nu este, însă, atât de clară pe cât pare la prima vedere. În primul rând, conservatorii controlează, în continuare, poziţii şi instituţii importante ale statului. Pe de altă parte, sistemul politic iranian nu se bazează pe existenţa unor partide, iar candidaţii participă la alegeri ca reprezentanţi ai unor coaliţii flexibile.

Deşi unele publicaţii au anunţat deja o victorie a "reformiştilor", realitatea este mai nuanţată. Pe listele aşa-numiţilor moderaţi, arată portalul LobeLog, au participat reformişti, centrişti şi chiar unii conservatori. Aceştia se identifică, în schimb, ca susţinători ai preşedintelui Hassan Rouhani, precizează sursa citată.

Timpul este singurul care va arăta, în realitate, ce direcţie va lua Iranul. După alegeri, sursele din presă au arătat că există speranţe în ceea ce priveşte reformarea, în sensul liberalizării, însă nu ne putem aştepta la miracole, pentru că procesul trebuie să fie unul lent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Singurul consens intern in Iran este ca semnarea acordurilor trebuie sa genereze beneficii financiare. Rezultatul alegerilor reflecta asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb