Rezultatele semestriale au influenţat cursul acţiunilor

Ingrid Zamfir, Ana Moglan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2004

Rezultatele financiare semestriale ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut o influenţă imediată asupra cotaţiilor celor mai multe dintre acţiuni. Preţurile bursiere au urcat sau coborît în funcţie de profiturile raportate, însă diferenţele cursurilor de dinaintea anunţării rezultatelor şi cele de după au fost, în general, nesemnificative.

Analiştii consideră că micii investitori au fost cei care au reacţionat imediat la anunţarea rezultatelor financiare, date fiind volumele de tranzacţionare care nu au ieşit din tiparul obişnuit. Urmează ca şi investitorii mari instituţionali să analizeze aceste rezultate şi să ia decizii în consecinţă.

Au existat şi acţiuni ale căror preţuri nu au reacţionat la comunicarea profiturilor semestriale: "Banca Transilvania" intrase pe un trend crescător încă de la începutul lunii iulie, ceea ce ar însemna că unii investitori au ştiut cîte ceva înaintea celorlalţi; acţiunile "Siretul Paşcani" nu s-au depreciat foarte tare pentru că managementul a anunţat cu puţin timp înainte o nouă majorare de capital, prin emisiune de acţiuni la un preţ avantajos pentru acţionari.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Deşi în creştere cu 27%, profitul net obţinut de bancă în primul semestru nu a fost în măsură să modifice în mod substanţial cotaţia acţiunilor la Bursă. După anunţul băncii, acţiunile au fost tranzacţionate la preţuri cuprinse între 7.050 lei şi 7.000 lei/acţiune, la fel ca şi înainte de raportarea rezultatelor.

"Sinteza" Oradea

Preţul acţiunilor "Sinteza" a urcat în ziua în care compania a anunţat rezultatele financiare semestriale cu 4,5%. Dacă în urmă cu o săptămînă acţiunile erau transferate la preţuri cuprinse între 1950 şi 2000 lei/acţiune, în ziua raportării, cursul a urcat pînă la 2.180 lei/acţiune. În următoarele zile, preţul a revenit, însă, sub 2.100 lei/acţiune. Profitul semestrial al "Sinteza" a fost de 8,44 miliarde de lei faţă de 578 milioane de lei, la aceeaşi dată, anul trecut.

"Petrolexportimport" Bucureşti

După raportarea unui profit semestrial în scădere, de la 16,51 miliarde de lei, în 2003, la 14,5 miliarde de lei anul acesta, preţul acţiunilor a coborît ieri în intervalul 916.000 - 940.000 lei/acţiune. Cu o săptămînă înainte, cursul maxim al acţiunilor se situase între 930.000 lei şi 950.000 lei/acţiune.

"Bermas" Suceava

Cursul acţiunilor "Bermas" Suceava a scăzut de la 25.300 la 23.500 lei/acţiune, după ce compania a anunţat rezultate semestriale în scădere. Dacă, în urmă cu un an, profitul în primele şase luni era de 18,49 miliarde de lei, anul acesta s-a ridicat doar la 13,5 miliarde de lei.

"Siretul" Paşcani

Deşi rezultatul semestrial raportat la sfîrşitul săptămînii trecute indică o scădere de peste 50% a profitului net, cursul acţiunilor a înregistrat o depreciere nesemnificativă: de la 2.500 lei/acţiune a ajuns la 2.440 lei/acţiune.

"Vel Pitar" Rîmnicu Vîlcea

Profitul la semestru făcut public de conducerea "Vel Pitar" (38 miliarde de lei, faţă de 22 miliarde de lei anul trecut), la jumătatea lunii iulie, a ridicat preţul acţiunilor cu 12%.

Dacă, înaintea furnizării acestor informaţii, acţiunile se tranzacţionau la preţuri mai mici de 9.000 lei/acţiune, după aceea cursul a urcat pînă la 9.500 lei/acţiune.

"Policolor" Bucureşti

Creşterea profitului net semestrial cu 45,9% la societatea "Policolor" Bucureşti a dus la majorarea preţului acţiunilor emitentului. Imediat după anunţarea rezultatelor financiare, în data de 30 iulie, cursul titlurilor "Policolor" a variat între 7.000 lei şi 6.650 lei/acţiune faţă de 6.800 lei - 6.600 lei/titlu.

"Şantierul Naval" Orşova

Preţul de tranzacţionare pentru titlurile "Şantierul Naval" Orşova a evoluat descendent de la data anunţării rezultatelor financiare pentru primul semestru (26 iulie). Profitul net pe şase luni a fost de 20,7 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 57% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Trendul descrescător imprimat ulterior publicării rapoartelor financiare a dus la scăderea cursului pînă la 58.000 lei/acţiune, de la 65.000 lei/acţiune.

"Artrom" Slatina

Cursul acţiunilor "Artrom" nu a fost influenţat de rezultatele semestriale. Profitul net a scăzut de la 8,04 miliarde de lei (în primul semestru al anului trecut), la 3,98 miliarde de lei anul acesta. Înainte şi după publicarea acestora, cursul acţiunilor s-a menţinut la 20.000 lei/titlu.

"Aerostar" Bacău

Producătorul de aeronave a realizat în primul semestru un profit cu aproximativ 53% mai mic decît în aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul acţiunilor "Aerostar" se afla, pînă la publicarea rezultatelor financiare, pe un trend crescător (40.000 lei/acţiune în 28 iulie). Rezultatele societăţii au dus la scăderea cursului încă din ziua publicării, în şedinţa de ieri înregistrîndu-se valori de 37.500 lei/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb