RICHARD BOXSHALL, PWC:  "Creşterea dobânzii FED - impact mai mare pe plan global decât în Statele Unite"

C.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2015

"Creşterea dobânzii FED - impact mai mare pe plan global decât în Statele Unite"

Decizia FED de creştere a ratei dobânzii de politică monetară (aşteptată să înceapă în acest an) va avea un impact mai mare pe plan global decât în Statele Unite, şi în principal pe pieţele emergente, consideră Richard Boxshall, economist senior al PwC.

Analiza PwC pleacă de la premisa că rata dobânzii FED va atinge pragul de 3,75% până la sfârşitul anului 2020 (vezi grafic).

Perspectiva creşterii dobânzii de referinţă în SUA a avut deja un impact asupra valorii dolarului, care s-a apreciat cu aproximativ 19% în termeni reali din iulie 2014 şi până în prezent, arată o analiza citată: "Acesta este un semn îngrijorător pentru unele economii emergente care au profitat de un dolar american ieftin în scopul finanţării de proiecte de investiţii masive sau pentru consum. Turcia este în mod special vulnerabilă la aprecierea dolarului, în timp ce alte pieţe emergente, cum ar fi Brazilia sau Indonezia, sunt de asemenea expuse riscului valutar".

Potrivit raportului, în anii ce au urmat crizei financiare, consumatorii americani şi-au diminuat gradul de îndatorare, analiza PwC sugerând că aceştia vor fi în general la adăpost de creşterile de dobânzi decise de FED: "Marea majoritate a proprietarilor s-au protejat împotriva creşterii ratelor dobânzilor prin intermediul unor contracte de credit cu rată fixă. Plecând de la premisa că salariul real va continua să crească, venitul total disponibil al fiecărei gospodării va rămâne în mare parte neafectat de politica monetară mai strictă".

Analiştii mai arată că există dovezi care sugerează că structura capitalului companiilor a fost modificată de criză. De exemplu, îndatorarea companiilor a scăzut de la 73% din PIB la sfârşitul anului 2008, la 69% în prezent. Acest lucru arată, potrivit analiştilor, că activitatea companiilor este mai puţin sensibilă în prezent la deciziile FED. PwC spune că este de aşteptat ca aprecierea dolarului să aibă un impact mai puternic asupra companiilor, ceea ce va face bunurile şi serviciile americane mai scumpe pe pieţele internaţionale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb