• Reprezentantul guvernului austriac pentru piaţa de capital consideră că o întâlnire între bursele de la Bucureşti şi Viena ar fi necesară pentru revigorarea pieţei noastre
O parte din măsurile aplicate, în urmă cu zece ani, de autorităţile din Austria, pentru revenirea Bursei vieneze, pot fi adoptate şi de piaţa noastră de capital, în vederea revigorării acesteia, consideră Richard Schenz, vicepreşedintele Camerei Economice Federale a Austriei şi reprezentantul guvernului austriac pentru piaţa de capital.
"La începutul anului 2000, Bursa vieneză era moartă. Am iniţiat o nouă resuscitare şi, după mai multe încercări, am şi reuşit, în urma aplicării unui catalog de măsuri. (...) Cred că o parte dintre acestea ar putea fi aplicate şi în România, dar Guvernul trebuie să recunoască importanţa pieţei de capital", a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, Richard Schenz.
Potrivit domniei sale, primele trei măsuri care ar trebui luate de Bursa de Valori Bucureşti ar fi înfiinţarea unor fonduri pentru întreprinderile mici şi mijlocii care întâmpină dificultăţi în contractarea de credite, dezvoltarea sistemului privat de pensii, care să susţină piaţa de capital, precum şi listarea firmelor la Bursă prin introducerea unui cod similar celui Austriac de Guvernanţă Corporatistă, creând, astfel, încredere investitorilor: "Cred că aceste trei măsuri, alături de altele mai mici, ar putea revigora piaţa de capital din România".
În acest sens, reprezentantului Austriei a subliniat că ar fi necesară o întâlnire între cele două burse - de la Bucureşti şi din Viena - arătându-se dispus să participe la o astfel de întrevedere: "Aş fi de acord să particip la o întâlnire între reprezentanţii Bursei vieneze şi cei ai Bursei din Bucureşti, în scopul relansării activităţii pe piaţa română de capital. Pentru economie este important să ai o piaţă de capital sănătoasă, care întăreşte şi încrederea investitorilor în societăţile listate".
Richard Schenz a subliniat, de asemenea, că, în prezent, activitatea Bursei de la Viena a mai scăzut, din cauza crizei mondiale şi că Executivul austriac se gândeşte la noi modele pentru revigorarea acesteia: "I-am propus actualului ministru de finanţe să sprijine un fond pentru întreprinderile mici şi mijlocii pe bursă, dat fiind că aces-te întreprinderi au dificultăţi în obţinerea creditelor bancare (...)". Starea bugetului federal austriac face mai dificilă această măsură, a conchis domnia sa, menţionând, însă, că susţinerea IMM-urilor este importantă.