Risc crescut de recesiune pentru ţara noastră

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 4 noiembrie 2019

Recesiunea economică este cel mai dezbătut subiect în ultimul timp, odată cu semnalele date în acest sens de marile economii ale lumii. Dacă unii specialişti din ţara noastră, printre care se numără şi Lucian Croitoru, consilier în cadrul băncii centrale, susţin că se apropie o criză economică mai puternică decât cea din perioada 2008-2010, alţii afirmă că recesiunea poate fi evitată doar prin echilibrarea bugetului public.

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul BNR, a afirmat recent, în cadrul seminarului EU-COFILE 2019: "Nu cred că vine criza imediat, deşi, dacă nu sunt luate măsuri pentru echilibrarea bugetului, riscul este extrem de ridicat. Eu trag nădejdea că vom găsi soluţii în privinţa următorului val de creştere a pensiilor de anul viitor, care este total nesustenabil. Menţionez că, dacă nu vor fi luate măsuri de corecţie bugetară, putem să intrăm în recesiune singuri, deoarece suntem ţara cu cea mai proastă situaţie financiar-bugetară. Dezechilibrul bugetar este nesustenabil, chiar dacă nu am mări pensiile cu 40% de la 1 septembrie 2020".

Referitor la situaţia ţării noastre, Adrian Vasilescu, consultant strategic în cadrul BNR a afirmat: "România este un teatru de război, deoarece sunt multe riscuri care atacă macrostabilitatea cu intenţia de a o destabiliza: inflaţia, riscul sistemic sever şi riscul legislativ".

Domnia sa a precizat că doar măsurile luate de banca centrală au menţinut situaţia pe linia de plutire. Deşi ţara noastră, în toamna anului 2017, a intrat într-un nou ciclu inflaţionist, stabilitatea nu a fost afectată datorită Băncii Naţionale care a ţinut rata de politică monetară la 1,75%.

Adrian Vasilescu a precizat: "Acum, în 2019, am ajuns la inflaţie galopantă din cauza creşterii salariilor şi pensiilor, fără a avea o susţinere economică. În august 2019 am ajuns la o inflaţie a creşterii preţurilor de 4,1%, care ne situează pe primul loc la inflaţie în Uniunea Europeană. Asta după ce, în 2016, am fost pe primul la preţurile cele mai mici din UE".

Conform datelor oficiale de luna trecută, rata inflaţiei în perioa-da septembrie 2018 - septembrie 2019 este de 3,5%, ceea ce preconizează o inflaţie de 3,8% sau chiar mai mare la finalul lui 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb