Riscul de creditare al Ucrainei a crescut la cel mai ridicat nivel din Europa

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2013

Obligaţiunile Ucrainei s-au prăbuşit, randamentul acestora a atins un nivel record, iar riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, după ce autorităţile de la Kiev au folosit forţa pentru a dispersa protestatarii care îl contestă pe preşedintele Viktor Ianukovici, relatează Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor denominate în dolari, cu maturitate în 2014, a crescut cu 2,74 puncte procentuale, la 19,34%, faţă de o medie de 8,52% înregistrată de la emiterea acestora în august 2012 şi un minim absolut de 5,34% atins în luna martie.

Costul asigurării obligaţiunilor Ucrainei prin CDS-uri a urcat cu 0,81 puncte procentuale, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, devenind cel mai scump din Europa, înaintea celui înregistrat de Cipru.

Deţinătorii de obligaţiuni sunt îngrijoraţi că Ucraina, care trebuie să ramburseze datorii de 15,3 miliarde de dolari în următorii doi ani şi a suspendat negocierile cu FMI, va avea probleme să îşi respecte obligaţiile financiare.

Oponenţii lui Ianukovici încearcă să blocheze clădirile guvernamentale şi vor să declanşeze o grevă naţională, după ce preşedintele a refuzat să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, optând în schimb pentru legături mai strânse cu Rusia.

Cel puţin 109 persoane au fost spitalizate în urma ciocnirilor de noaptea trecută dintre poliţie şi protestatari, potrivit unui comunicat al guvernului.

"Instabilitatea este principalul factor care sperie investitorii. Nu se ştie cum vor evolua evenimentele, este neclar care va fi soluţia, ceea ce este cel mai rău lucru pentru deţinătorii de obligaţiuni", a declarat Ilia Mozgovoi, director la Allianz Investments în Moscova, citat de Mediafax.

Guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, a afirmat într-o postare video pe site-ul instituţiei că aceasta îşi va creşte prezenţa pe piaţa monetară, pentru păstrarea echilibrului şi reducerea riscurilor.

Sorkin a cerut populaţiei să îşi păstreze încrederea în băncile ţării şi în siguranţa depozitelor lor.

ÎN URMA ÎNCETĂRII NEGOCIERILOR CU UE

Ucraina, cuprinsă de violenţe şi proteste

Protestatarii cer demisia Guvernului de la Kiev

Mii de protestatari au participat, în ultimele zile, la unul dintre cele mai mari miting-uri care au avut loc, în ultimul deceniu, în Ucraina, ca urmare a deciziei Guvernului de la Kiev să înceteze negocierile cu Uniunea Europeană în vederea parafării acordurilor de asociere şi de liber schimb. Revendicările demonstranţilor de la Kiev vizează demisia actualului Guvern şi organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

Liderii opoziţiei parlamentare din Ucraina au anunţat, ieri, că intră în grevă generală ca răspuns la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE. Cei mai aprigi susţinători ai integrării Ucrainei în Uniunea Europeană şi-au petrecut ultimele zile în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, unde au avut loc mai multe încăierări între demonstranţi şi forţele armate.

Uniunea Europeană a îndemnat autorităţile din Ucraina şi opoziţia să aibă o atitudine calmă, după violenţele înregistrate la Kiev.

Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu, în condiţiile escaladării violenţelor, din ultimele zile. (L.C.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb