Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a remarcat în ultimele zile o intensificare a acţiunilor de intimidare a membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie, care urmează să analizeze cererea de descărcare arheologică a masivului Cârnic, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
"Asemenea presiuni publice fără precedent - afişe cu un limbaj dur, de factură extremistă, prin care cercetătorii sunt trataţi ca nişte infractori - sunt cu atât mai şocante cu cât implică în mod direct - şi cu siguranţă, abuziv - numele Ministerului Culturii, instituţie publică prestigioasă, în subordinea căreia funcţionează instituţiile respective", se arată în comunicatul respectiv.
RMGC îşi exprimă încrederea că Ministerul Culturii se va disocia de asemenea iniţiative şi va asigura un climat adecvat pentru lucrările Comisiei de Arheologie. De asemenea, compania solicită instituţiilor în drept să se autosesizeze cu privire la tentativa de exercitare de presiuni asupra instituţiilor statului.
Oficialii RMGC subliniază că procedura de descărcare arheologică, în contextul unei investiţii industriale moderne, care ţine cont de interesele culturii şi ale patrimoniului, nu poate fi asociată cu noţiuni precum "crima culturală" sau "distrugerea", dacă subiectul este tratat cu bună credinţă şi obiectivitate. Mai mult, compania speră că presiunile şi calomniile nu vor influenţa dezbaterea profesionistă, civilizată, bazată pe argumente ştiinţifice. Compania RMGC este în continuare deschisă la dialog şi la comentarii constructive, dar va respinge şi va semnala în orice situaţie atacurile la persoană şi calomnia.
RMGC a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, decizia membrilor Comitetului de Analiză Tehnică de a relua procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană.
Pe durata de viaţă a minei, proiectul va genera mii de locuri de muncă şi va aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde USD, conform estimărilor recente ale economiştilor britanici de la Oxford Policy Management.
1. la ce sunt bune ONG-urile
(mesaj trimis de george în data de 22.09.2010, 10:37)
Stilul clasic al romanilor. Ataca inainte sa se intampla ceva. E chiar incredibil cum opozitia a ajuns sa atace o comisie de profesionisti doar ca se se asigure ca vor acorda rezultatul pe care ei il doresc. Si mai sustin ca sunt ecologisti si ca militeaza pentru protejarea naturii. E clar ca sunt platiti, chiar bine, de catre cei care au interese mari pentru ca proiectul sa nu iasa.
2. lipsa de bun simt
(mesaj trimis de Nita în data de 22.09.2010, 21:19)
Unde ne este onoarea nationala pe care o trambitam in lumea ONG-urilor? ne facem ca ne pasa de patrimoniu si de ce este al nostru dar dam cu namol in cei care au cea mai mare expertiza- Comisia Nationala de Arheologie?
3. Necesitate
(mesaj trimis de Fane în data de 22.09.2010, 21:56)
Era necesar ca RMG sa condamne atitudinea incredibila a unor ONG-uri si a unor oameni de a manipula populatia impotriva unui proiect in faza de obtinere a avizelor si a autorizatiilor.
4. mda...
(mesaj trimis de lucretzia în data de 23.09.2010, 09:40)
necesitatea investitilor este vitala pentru noi acum, daca niste santuri pe care nu le viziteaza nimeni si sunt aproape sa se darame sunt o cauza de investitie atunci o ducem rau ... trebuie sa ganim lucrurile un pic pragmatic
5. rosia montana
(mesaj trimis de Alina în data de 23.09.2010, 12:54)
Avand in vedere ca nici unul dintre noi nu este specialist in domeniu, nu putems a dam aiurea din gura si sa zicem noi ce e bine pentru cei de acolo pentru ca nici nu ne pricepem si nici nu stim cum e viata din Rosia Montana. EU astept avizul specialistilor.