ROBERT BURLAN, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT: "Jumătate din banii ţinuţi de români în bănci nu produc nimic"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2020

Aproximativ jumătate din banii românilor care stau în bănci nu produc nimic, a declarat, ieri, Robert Burlan, director de Investiţii la Raiffeisen Asset Management, care le-a recomandat românilor să îşi plaseze banii în fonduri de investiţii.

Robert Burlan a afirmat, în cadrul unei conferinţe despre situaţia fondurilor de investiţii: "Eu m-aş adresa în primul rând nu celor care au decis să investească şi îşi pun problema să meargă în fond sau direct în piaţă, ci celor care încă nu s-au decis să investească, pentru că, la finalul anului 2019, în conturile bancare curente existau 104 miliarde lei, în creştere cu 20 miliarde lei comparativ cu finalul anului precedent. Spre comparaţie, în depozite la termen erau 118 miliarde lei, deci aproximativ jumătate din banii care stau în bănci ai românilor nu produc nimic. Dintre aceştia, 60% sunt conturi în lei, aproximativ 40% sunt conturi în valută, din care mare parte sunt în euro".

Acesta a calculat că aproximativ un miliard de euro au fost pierduţi prin faptul că sumele din bănci nu au fost investite de proprietari.

Domnia sa a mai spus, conform Agerpres: "Dacă ne-am uita la performanţa de anul trecut pentru fondurile de investiţii de tip fixed income, în lei, care a fost între 4% şi 5%, iar pentru cele în euro în special a fost între 3% şi 4%, dacă facem un randament mediu, 60-40, rezultă un randament de 4 şi ceva la sută care ar fi fost obţinuţi de aceşti bani dacă ar fi fost puşi la lucru. Adică circa un miliard de euro a fost costul de oportunitate al neplasării, al neinvestirii acelor bani. Cred că aceasta este cifra relevantă, şi chiar dacă anul trecut să zicem că a fost un an excepţional şi din punct de vedere al randamentelor fondurilor de instrumente cu venit fix, doar dacă ne referim la o diferenţă de randament de 1% pe o perioadă de economisire de-a lungul unei vieţi de 30%, acest 1% poate să-ţi aducă cu 20% mai mulţi bani la finalul perioadei de economisire".

Robert Burlan a subliniat că, pentru investirea într-un fond de investiţii, este necesară o sumă minimă de 100 sau de 200 de lei: "Ca atare, chiar merită să te uiţi să îţi valorifici economiile, costul de oportunitate este unul semnificativ, iar soluţiile de investire în fondurile de investiţii sunt unele cât se poate de variate: sunt fonduri cu profil de risc de la foarte defensiv până la foarte agresiv, este o paletă foarte largă de fonduri de investiţii. Investirea în fonduri este una accesibilă, ca orice produs bancar, suma necesară pentru investire este de cele mai multe ori de ordinul a 100, a 200 de lei, şi, de asemenea, aşa cum arată cifrele trecute, investiţia în fonduri se dovedeşte a fi una profitabilă pentru investitori pe termen mediu şi lung".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. M-am dumirit! ce ne spune unul din interiorul sistemului? Nu aveti incredere in banci.

    Dar, ce ne-am face fara banci.

    Vorba unui "bancher" din sat de la noi: ce m-aș face fara banca mea de la poarta, unde mi-aș obloji salele când nu mai sunt in stare sa mai fac cativa pasi înăuntru ca sa ajung la fotoliu. 

    1. BRAVO , DOMNULE , A-MI PLACE DE AFIRMATIILE DUMNEAVOASTRA !!! M-ATI DAT , PE SPATE !!! M-ATI FACUT SA RAD !!! SI EU , NU RAD DIN ORICE !!! FELICITARI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb